haluxxx 18.11.08, 19:57 mam pytanie, gdzie na terenie wojewodztwa dolnoslaskiego lub lubuskiego robia zabiegi na usuniecie haluksów? w jakich miastach i najlepiej w jakiej klinice. dzieki z gory za pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pszekora Re: sprawa haluxow 18.11.08, 21:52 Ja nie mam, ale swego czasu głośna była historia dziewczyny, której mieli zoperować halluxa, a tak ją urządzili że straciła całą stopę. Noga bolała ją pod założonym po operacji gipsem, w szpitalu nikt jej nie chciał go zdjąć, szydzili z niej kiedy płakała z bólu, a jak już zdjęli okazało się, że stopę trzeba amputować. Uważaj. Odpowiedz Link Zgłoś
acer100 Re: sprawa haluxow 18.11.08, 22:06 moja siostra operowała sobie wykrzywione chorobą palce u stóp w Łodzi w szpitalu im.Radlińskiego.Oni nie wkładają nogi w gips,tylko w kości operowanych palców wkładają druty/nie druciki,ale takie 13- 15 cm druty./.Zrastanie ,oblanie kostniną trwa 12 tygodni.Siostra była po tej operacji w bardzo złym stanie psychicznym,nie wytrzywywała tak długiego uwięzienia w domu i niemożności jakiejkolwiek aktywności.Jeżeli nie musisz to niepchałbym się na taki zabieg. Odpowiedz Link Zgłoś
lampka_nocna5 Re: sprawa haluxow 18.11.08, 22:22 ojejku, 12 tygodni siedziala w domu, ale w zamian nie chodzi placzac z bolu. ja mialam noge w gipsie 6 tygodni, normalnie z ta noga latalam i nawet jezdzilam samochodem, zakupy robilam, normalne zycie prowadzilam. A teraz smigam i nawet nie pamietam tego siedzenia w domu, kiedy moglam zreszta ponadrabiac zaleglosci filmowo-ksiazkowe. Przez NFZ zrobia za darmo, tylko trzeba poczekac - ja do panstwowego w Konstancinie czekalam pol roku. Bo prywatnie to od reki zrobia, ale szkoda kasy. Ale w tym regionie to nie mam pojecia, ktory szpital dobry. Zorientuj sie, ktory sie specjalizuje w ortopedii chirurgicznej. Raczej nie szpital wielospecjalistyczny, ale dobrzy albo zli fachowcy moga byc w kazdym. I nic mnie nie bolalo, a tego sie najbardziej obawialam i zaluje, ze z tego powodu bardzo pozno sie zorientowalam. Aha, i zaszczep sie na zoltaczke, uaktywnienie szczepionki trwa 2 miesiace, wiec warto od tego zaczac. Odpowiedz Link Zgłoś
pszekora Re: sprawa haluxow 18.11.08, 22:31 Powtarzam co słyszałam w jej relacji, na pewno miała gips, tylko nie pamiętam jak długo. Odpowiedz Link Zgłoś
kajkai Re: sprawa haluxow 19.11.08, 11:22 Nie sadzisz chyba, ze operacja halluxow byla przyczyną tego, ze zle się czula w samotnosci ? :) Ja jestem juz kilka lat po takim zabiegu. I kazdego dnia kiedy o tym pomysle, jestem z siebie mega dumna, ze się zdecydowalam. Mam zgrabne stopki i nie wstydzę się chodzic w japonkach. Operacja jak operacja. Kazda niesie za soba ryzyko. Wiec nie panikujmy. Dziewczyny, ktore nie mialy halluxow nie wiedzą jaki to potworny ból !! Dodam, ze jodyną smarowalam i ja i moja mama - nic nam nie pomoglo :) Odpowiedz Link Zgłoś
no1teresa rozważ to, co 18.11.08, 23:03 wyczytalam na stronie: www.kafeteria.pl/drukuj.php?id_obiekt=180&typ=2 "Sposób na HALLUXY! Jestem po operacji i po ok.3 latach odrosły i bolały. Michał Tombak w jednej ze swych książek podał sposób na halluksy: w stosunku 1:1 zmieszać jodynę i amoniak /w płynie/. Halluksy /kostki przy paluchu/ smarować tą mieszanką wieczorem przez 2 tyg. potem przerwa 2 tyg. aż do zniknięcia halluxów. Z mojego doświadczenia: Tę metodę stosuję od 2 lat, już po kilku "smarowaniach" przestały mnie boleć "kostki', a nawet całe stopy. Dostrzegam powolne lecz ciągłe zmniejszanie sie "kostek", ale najważniejsze, że już nie bolą ani w dzień ani w nocy! Aby nie pomylić sie kiedy smarować, a kiedy przerwa to smarowanie stosuję od 1 do 15 dnia miesiąca, a przerwę od 16 do końca miesiąca. Aby nie zapomnieć o smarowaniu wieczorem to 1 dnia miesiąca wkładam do kubeczka do mycia zębów drewniany patyczek/po lodach/z napisem HALLUXY. Wierzę,że Wy też każdego wieczoru myjecie zęby. Jodynę zamawiam w aptece w większych opakowaniach bo jest taniej. Dość trudno kupić amoniak w płynie, ale poszukajcie w sklepach chemicznych lub niech zamówią w hurtowniach. No i przez internet też można znależć. Ta metoda jest świetna, wielu osobom już poleciłam i działa. Pomaga również osobom, które jeszcze nie mają halluxów, ale odczuwają ból u podstawy palucha i piekący ból całej podeszwy. Myślę, że warto też stosować profilaktycznie. Buty kupuję tylko u Scholl'a i Ecco - to są firmy produkujące obuwie dla " stóp z problemami". Ceny odpowiadają niezwykłej jakości, trwałości i wygodzie. Te firmy oprócz skóry stosują "kosmiczne" materiały. Buty Scholl'a bywają w zwykłych sklepach obuwniczych ale też w sklepach "medycznych" dla inwalidów. F-ma Ecco ma swoje sklepy w całej Polsce - adresy poszukajcie w internecie. Wygoda takiego obuwia jest od pierwszego założenia a trwałość- ja noszę je od 5 do 7 lat. Przeliczając ich cenę na lata wygodnego noszenia - to są najtańsze buty jakie nosiłam, choć w dniu zakupu wydają się potwornie drogie. Zachęcam wszystkich i panie i panów do dbania o stopy nie tylko kosmetycznie, ale i kupując naprawdę wygodne i "zdrowe" obuwie. Mój problem z halluxami zaczął się około 25 roku życia, dziś mam 65 lat i wiem co mówię na ten temat. Życzę wytrwałości w pielęgnowaniu stóp i dzieleniu się tą wiedzą z innymi. Autor: Ela (2005-08-04 11:44:47)" Odpowiedz Link Zgłoś
pszekora Re: rozważ to, co 18.11.08, 23:56 Amoniak jest silnie toksyczny pl.wikipedia.org/wiki/Amoniak Odpowiedz Link Zgłoś