kolorowaona 18.02.09, 11:40 mam pytanie- czy jeśli mąż dostaje spadek po ojcu i jest on zapisany tylko na niego to czy jest to prawnie nasza wspólna własność, czy należy tylko do niego? nie mamy rozdzielności majatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tytus_flawiusz Re: testament 18.02.09, 11:42 kolorowaona napisała: > mam pytanie- czy jeśli mąż dostaje spadek po ojcu i jest on zapisany > tylko na niego to czy jest to prawnie nasza wspólna własność, czy > należy tylko do niego? nie mamy rozdzielności majatkowej. ech, ta kobieca pazerność Odpowiedz Link Zgłoś
kolorowaona Re: testament 18.02.09, 11:44 nie wiesz o czym piszesz, wiec daruj sobie wypowiedzi tego typu. Odpowiedz Link Zgłoś
tytus_flawiusz Re: testament 18.02.09, 11:48 kolorowaona napisała: > nie wiesz o czym piszesz, wiec daruj sobie wypowiedzi tego typu. oj, trafiłem w czuły punkcik... za to Tobie chodzi jedynie o kasę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
l.george.l Re: testament 18.02.09, 18:30 tytus_flawiusz napisał: [...] > ech, ta kobieca pazerność [...] A może roztropność. Spadek to nie zawsze aktywa, ale też pasywa. Odpowiedz Link Zgłoś
dzikoozka Re: testament 18.02.09, 11:43 Majątek odzoedziczony jest majatkiem odrębnym małżonka bez wzgledu na fakt braku rozdzielności majątkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
vandikia Re: testament 18.02.09, 13:51 jestes pewna? czytam co tydzien "drobne porady prawne" spraw spadkowych jest mnostwo i są bardzo skomplikowane i w sumie sie zdziwilam, ale stosunkowo łatwo większosc podwazyc.. Odpowiedz Link Zgłoś
ruda_wydra Re: testament 18.02.09, 14:11 Spadek, tak samo jak darowizna, wchodzi do majątku osobistego małżonka. I kropka. Odpowiedz Link Zgłoś
grassant tylko do niego hehe 18.02.09, 18:00 kolorowaona napisała: > mam pytanie- czy jeśli mąż dostaje spadek po ojcu i jest on zapisany > tylko na niego to czy jest to prawnie nasza wspólna własność, czy > należy tylko do niego? nie mamy rozdzielności majatkowej. Odpowiedz Link Zgłoś
rubia28 Re: testament 18.02.09, 18:26 z ojca na syna takie jest prawo,a dalej co bedzie chcial z tym zrobic zalezy od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
brak.polskich.liter Re: testament 18.02.09, 18:40 kolorowaona napisała: > nie mamy rozdzielności majatkowej To nie ma znaczenia. Spadki, darowizny, prawa autorkie i majatek zgromadzony przed slubem nie wchodza w sklad wspolnoty majatkowej. Nawet, gdyby tesc nie spisal testamentu (dziedziczenie ustawowe), to nabyty spadek rowniez pozostalby majatkiem odrebnym meza. Polecam lekture przepisow zawartych w KRiO. Odpowiedz Link Zgłoś