Dodaj do ulubionych

Ile do koperty?

18.05.09, 17:21
Moja siostra w lipcu wychodzi za mąż. Po raz pirwszy będe świadkiem na ślubie.
Jaką kwotę włożyć do koperty? Myślałam troszke nad bardziej "rzeczowym" ;)
prezentem ale już definitywnie zdecydowałam, że będą to pieniądze.
Mam 20 lat i pracuje na stażu.
Obserwuj wątek
    • wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:29
      20 lat a pytasz jak dzieciak w przedszkolu!
      Co mamy Ci napisać?
      Daj 10 tysięcy. Stać Cię?
      Jeeeezuu.
      • mariel8 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:30
        Po co ta złośliwość?
        • wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:33
          Tak myślałam.Nie stać!
          Nie wiem kto wymyślił "Nie ma głupich pytań"
          Ale mylił się jak cholera!
          • sabina Re: Ile do koperty? 19.05.09, 13:11
            no to wacikowa teraz sobie wyobraz: jestes w nowym miejscu pracy, nowym kraju
            itd. W pracy panuje zwyczaj robienia skladek na prezenty ze specjalnych okazji
            dla wspolpracownikow. Co robisz:
            a) pytasz ile standardowo sie daje, bo nie masz pojecia
            b) dajesz tyle na ile cie stac
            c) nic nie dajesz bo nie wiesz ile dac powinnas

Do autorki : w moim przekonaniu ok 200 zlotych na glowe jest przyzwoite,
            oczywiscie jesli Cie stac.
            Jesli nie, wybralabym prezent.
      • italienbeach Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:32
        wacikowa napisała:

> 20 lat a pytasz jak dzieciak w przedszkolu!
        > Co mamy Ci napisać?
        > Daj 10 tysięcy. Stać Cię?
        > Jeeeezuu.

po co w ogole takie wredne babska udzielaja sie na forum
        haaaaaloo
        • wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:34
          Żeby takim głupim "pipkom" utrzeć nosa:]
          • italienbeach Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:38
            wacikowa napisała:

> Żeby takim głupim "pipkom" utrzeć nosa:]

Biiiiip :)
            zła odpowiedź.
            Żeby mogły sobie zakompleksione "rury" poużywać.
            Jak dobrze, że jest internet. Jak wspaniale, że są fora. Przynajmniej za jego
            pośrednictwem, wydaje im się, że im się to udaje.
            • wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:41
              Jakie masz złotko tfuu ruro kompleksy ?
              Dawaj-pomożemy:)
              Chłopak Cię nie rozumie?
              Nie wiesz w którym dniu cyklu zrobić test IQ?
              A może zwyczajnie nie wiesz ile dać kasy do koperty?
          • kate.kate Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:39
            poziom twoich komentarzy swiatczy bezapelacyjnie o twoim poziomie....
            • italienbeach Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:43
              kate.kate napisała:

> poziom twoich komentarzy swiatczy bezapelacyjnie o twoim poziomie....

a twój komentarz świaDDDDDDDczy o twoim kompletnym braku inteligencji.
            • wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:43
              Zgadzam się z tym:) Jeszcze trochę potrwa zanim dotrzesz do tego poziomu:)
              • italienbeach Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:44
                no i co ulżyło Ci RURO?
                żałosna jesteś.
                Ale humor mi swoją głupota poprawiłaś, także dzięki :D

żegnam.

• wacikowa Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:47
                  Pomyliło się biedactwo co?:)
                  No wiem,wiem głupio Ci co?:)
                  Nie chodź maleńka,błagam zostań:D
                  • kula.lula Re: Ile do koperty? 18.05.09, 21:26
                    wacikowa napisała:

> Pomyliło się biedactwo co?:)
                    > No wiem,wiem głupio Ci co?:)
                    > Nie chodź maleńka,błagam zostań:D

ty masz coś z głową- prawda???
          • szpilka_du Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:44
            O klasie człowieka nie świadczy to, że głośno szczeka na mniej doświadczonych.
            Wylewana litrami frustracja na forum nikomu nosa nie utrze, najwyżej ośmieszy
            autora. A spokój i opanowanie, nawet w obliczu najgłupszej, zdawać by się mogło
            rozterki też ujmy nie przynoszą. Przeciwnie. Ale, jak pisał kiedyś Achard,
            ludzie przypominają skarbonkę. Im mniej jest napełniona, tym większy robi hałas.
            • wacikowa Re: Ile do koperty? 19.05.09, 13:23
              To,że Tobie odpowiada bezmyślność i głupota ludzi to Twoja sprawa.
              Mniemam ,że skatowane za ścianą dziecko też Cię nie ruszy bo w końcu jesteś
              opanowana i nie ma co reagować.
              Mam prawo reagować na otaczającą mnie głupotę. Bo mnie to boli. Tobie to
              pasuje,widocznie wtapiasz się w ten tłum. Wystarczy myśleć to nic nie
              boli.Chociaż....boli?
              Może ja też podeprę się Achardem i napiszę "idiotka"?
              Mniemam,że nie odpiszesz w końcu jesteś pełna skarbonka?
              A może zniżysz się do mojego poziomu i walniesz mi spokojną reprymendę?:)
              • szpilka_du Re: Ile do koperty? 19.05.09, 14:04
                Jeśli na domniemaną głupotę i bezmyślność Twoją reakcją jest pogarda i krzyk, to
                wybacz, ale żadna to pomoc, żadna dla świata opozycja. Krzyczeć "idiotka" i pluć
                na innych potrafi byle pieniacz. Forum jest miejscem wymiany opinii, odpowiedzi
                na pytania. Ktoś zadaje pytanie, Tobie się wyda głupie, dla autora jest istotne,
                bo i wiekiem i doświadczeniem nie grzeszy. I na linii przecięcia tego głupiego
                pytania z reakcją forum ujawnia się klasa lub chamstwo. Czy zakrzyczeniem i
                bezinteresownym mieszaniem z błotem osiągnęłaś umniejszenie głupoty ludzkiej?
                Nie. Zwyczajnie pokazałaś się przypadkowym osobom z jak najgorszej strony. Masz
                prawo reagować na otaczającą Cię głupotę, jak każdy. Pytanie tylko, czy żółć i
                jazgot na forum cokolwiek to reakcja właściwa ludziom mądrym.
    • cala_w_kwiatkach Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:30
      tyle na ile mozesz sobie pozwolic, nie wiem ile masz w portfelu
      • zawszezabulinka Re: Ile do koperty? 18.05.09, 17:51
        tyle na ile cie akurat stac

standardowy gosc daje 400-500 zl/ pare

u mnie przeszla na szczescie forma swiadkowej :D ja mialabym swiadkiem ale to za
        granica inaczej wyglada - siostra stwierdzila ze nie bedzie robic szopki ze
        swiadkami na slubie cywilnym, wesele i tak bylo w formie bankietu - 5 godzin a
        swiadkowa sluzylaby za trzymanie przez 10 minut bukietu :) a prezent byl od
        wszystkich z rodziny, bo siostra brala slub za granica
        • ultraviolet6 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 18:26
          > standardowy gosc daje 400-500 zl/ pare

BZDURA
          • ona3010 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 19:07
            Dlaczego baby są dla siebie takie wredne?
            Dziewczyna zadała pytanie a wytworzyła sie jadka, załosne.
            Myśe ze w Towjej sytuacji to 300-400 zł
            • ultraviolet6 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 19:08
              No faktycznie, jaDka jakich mało :)
              • zawszezabulinka a ile sie daje ultraviolet? 18.05.09, 19:27
                z ciekawosci pytam , bez zadnego podtekstu :)

ja zawsze myslalam ze tyle sie daje ;)
                • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 18.05.09, 21:33
                  A ja nie wiedziałam, że jest coś takiego jak "standardowy gość"
                  oraz "standardowa kwota". Ja nie gadam z ludźmi na temat tego, ile
                  dają komuś w kopercie, bo trzebaby się wypytać wielu osób w celu
                  określenia tego typu "statystyk". Wiem tylko ile sama daję (wynika
                  to z aktualnego stanu mojego portfela a nie z dostosowania się do
                  tych dziwnych statystyk).
                  • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:11
                    Ale Twoje podejscie nie zmienia faktu, ze jakas tam srednia kopert weselnych w
                    przyrodzie wystepuje i ze oszacowanie zabulinki bylo pewnie dosc poprawne. Wiec
                    z ta bzdura nie do konca trafilas.
                    • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:15
                      To jest twoje zdanie, ja mam inne.
                      • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:40
                        "A ja nie wiedziałam, że jest coś takiego jak "standardowy gość"
                        oraz "standardowa kwota". Ja nie gadam z ludźmi na temat tego, ile
                        dają komuś w kopercie, bo trzebaby się wypytać wielu osób w celu
                        określenia tego typu "statystyk". Wiem tylko ile sama daję"

zdecuduj sie.
                        • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:43
                          To, że jeden daje 1000 a drugi 200 nie oznacza, że wypada dać w
                          kopercie 600.

Nie wiem, w jaki sposób jasniej to napisać.
                          • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:46
                            P.S. Moim zdaniem zarówno jedna jak i druga kwota jest "na miejscu"
                            tyle, że jednych stać na to innych na tamto. I dlaczego inni to mają
                            określać (w sensie ile "wypada" ile "nie wypada") tego nie czaję.

A tak w ogóle to żenujący ten wątek :)
                            • piotr.55 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:50
                              Watek jest na miejscu, nie widzę w nim niczego żenującego.
                              Natomiast poziom większości wypowiedzi jest żenujący.
                            • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:53
                              Nie przesadzajmy, co zlego w tym ze mloda dziewczyna, ktora nie ma za soba zbyt
                              wielu wesel i doswiadczen towarzyskich nie wie do konca jak sie w sytuacji
                              znalezc? I dobrze robi ze pyta moim zdaniem. Ja sie bede upierac przy tym, ze
                              wsrod sredniozamoznych gosci weselnych isnieje niapisana zasada dawania jakiejs
                              tam usrednionej kwoty (zaleznej jak sadze od regionu na przyklad).
                              • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:55
                                jakiejs
                                > tam usrednionej kwoty

tzn. jakiej Twoim zdaniem?
                                • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 12:56
                                  kwota wymieniona przez zabulinke na wesele przecietnycego lodzianina dawana
                                  rowniez przez przecietnego lodzianina bylaby w sam raz.
                                  • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 13:13
                                    Ło matko ...
                                    Nie chciałam dać się wciągnąć w tą bezsensowną dyskusję, ale muszę
                                    to napisać:
                                    moim zdaniem "kwota w sam raz" jest to taka kwota, na którą stać
                                    gościa (lub którą on ma OCHOTĘ czy MOŻLIWOŚĆ przekazać) i nie
                                    powinno się na ten temat dyskutować. Równie dobrym pomysłem (jeśli
                                    np. brak jest funduszy) jest prezent, pamiątka dla Młodej Pary.
                                    Jak można mówić o przeciętnej kwocie, skoro dla jednych odpowiednie
                                    jest 100-200 zł a dla innych 1000 czy 2000 (bo i takie "prezenty"
                                    się zdarzają). To zależy tylko i wyłącznie od dwóch czynników:
                                    zasobności portfela oraz hojności dającego :)

Pozdrawiam :)
                                    • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 13:35
                                      Ło matko...
                                      Totez pisze o srednim obywatelu a nie o tym co wypada dac osobie niezamoznej czy
                                      Kulczykowi.
                                      • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 13:42
                                        No to skoro uważasz, że przeciętnego obywatela stać na to, by dać
                                        500 zł "w kopercie" (już nie mówię o tym, że nieraz ma się po kilka
                                        wesel w jednym sezonie) to gratuluję "różowego" spojrzenia na
                                        świat ;)

P.S.
                                        Autorka wątku w takim razie (jak mniemam) zalicza się do grupy
                                        zdefiniowanej przez Ciebie jako "niezamożna".
                                        • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 13:51
                                          od pary. w Lodzi, nie na lubelszczyznie.

tak, autorke watku jako studentke na stazu mozna sklasyfikowac jako niezamozna.
                                          ja bedac w jej wieku kupilam w analogicznej sytuacji bratu prezent za okolo
                                          100-120zl (nie pamietam juz dokladnie).
                                          • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:07
                                            > od pary.

No i widzisz, to też nie zawsze jest tak. A jak jest para (powiedzmy
                                            małżeństwo), gdzie jedna osoba nie pracuje, to jakie to ma
                                            znaczenie ? A jak jest zamożna (to też pojęcie względne) para, która
                                            da np. 200 zł to znaczy, że popełnili faux pas? ;) A poza tym co to
                                            ma być, takie rozliczanie kogoś i patrzenie mu do kieszeni.

Więc niech każdy ocenia według swoich możliwości i osobistej
                                            sytuacji, a nie jakichś dziwnych "przeciętnych". Tak będzie zdrowiej.
                                            • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:11
                                              Jesli ktos chce dac wedle swojego uznania - bardzo prosze, nikt nie twierdzi ze
                                              to cos zlego. Ale skoro autorka zadaje pytanie, tzn. liczy sie z obiegowa
                                              opinia, to dlaczego nie udzielic jej odpowiedzi?
                                              • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:13
                                                No właśnie. Czyli w takim razie bez sensu była odpowiedź 500zł,
                                                skoro sama uznałaś, że autorki na to nie stać :]
                                                • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:14
                                                  odpowiedz byla - przecietnie. do tego autorka powinna dodac/odjac swoja sytuacje
                                                  i wyskakuje jak krolik z kapelusza kwota x.
                                                  • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:19
                                                    Widzę, że zawsze musisz mieć ostatnie słowo ;) (To całkiem jak
                                                    ja ;P )

Moim zdaniem "swoja sytuacja" to pojęcie tak złożone, że czasem po
                                                    odjęciu zostaje kwota zero, więc ja bym się nie porywała na takie
                                                    obliczenia ;P
                                                  • pomarancza.z.pustej.szklanki Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:42
                                                    poza tym, moj pierwszy post skierowany do Ciebie napisalam gdy przeczytalam
                                                    twoja opinie 'BZDURA' na oszacowanie zabulinki, ktore moim zdaniem nie bylo
                                                    najgorsze. Szczerze mowiac, to nie znosze jak ktos zaczyna post od tego slowa...
                                                    A to ile autorka da swojej siostrze to jej sprawa, to oczywista oczywistosc.
                                                    Mysle jednak ze takie oszacowania pomoga jej sie zorientowac jak sie sprawy w
                                                    ogolnosci maja.
                                                    Pozdrawiam :-) (czyz to nie urocze ze nie skoczylysmy sobie do oczu? :-))
                                                  • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:45
                                                    >(czyz to nie urocze ze nie skoczylysmy sobie do oczu? :-))

Bardzo ;)
                                                  • ultraviolet6 Re: a ile sie daje ultraviolet? 19.05.09, 14:50
                                                    Acha jeszcze jedno.
                                                    Zabulika napisala, że standardowy gośc daje tyle i tyle.

Jeśliby napisała, że ONA tyle daje to OK.
                                                    Ale moim zdaniem pisanie takiego zdania to faktycznie bzdura i będę
                                                    się tego trzymać. Fakt, mogłam uzasadnić już w pierwszym poście
                                                    dlaczego tak uważam. Ale zrobiłam to poźniej, chyba dość
                                                    wyczerpująco :)
    • cloclo80 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 20:58
      Na twoim miejscu byłby happy, że zwolni się parę m^2 w domu.
    • 83kimi Re: Ile do koperty? 18.05.09, 21:08
      Twoja siostra na pewno wie, że nie masz zbyt wielu pieniędzy. Myślę, że bardziej
      ucieszy ją jakiś prezent np. ładne filiżanki, antyrama z fajnym zdjęciem itp.
      • elske Re: Ile do koperty? 18.05.09, 21:16
        Daje sie tyle,na ile stac daroczynce.Jesli stac cie na 500 zl,to tyle daj.Ale
        jesli masz dac 500zl,a pozniej zeby w sciane,bo nie ma co do gara wlozyc, to ja
        osobiscie nie widze sensu.Nie rozumiem takich cennikow.

Sama w prezencie slubnym dostalam i kase i prezenty rzeczowe.Pieniadze poszly na
        1 kupkę i przeliczylismy z mezem calosc,nie wiem kto ile dal.Na pewno tyle ,na
        ile go bylo stac.Prezentow rzeczowycgh tez na kase nie przeliczalam.Niektore sie
        dublowaly , dla mnie rzaden problem.
        • morfeusz_1 Re: Ile do koperty? 18.05.09, 22:21
          zajebisty jest ten wątek dodam go do ulubionek

wcikowa < szacuneczek > he he he
    • irima2 Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:05
      Ja bym od siostry nie chciała dostać pieniędzy, bardzo niezręcznie
      bym się czuła. Od moich sióstr dostaliśmy komplet kieliszków.
    • silic Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:08
      Skoro jesteś siostrą i świadkową to mniej niż 1500zł się nie godzi.
    • nadia_24 Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:17
      A moze zdecydujesz sie jednak na pamiatke jakąś? Ja jak
      świadkowałam, kupiłam ramkę ślubną na zdjęcia
      www.pasazhandlowy.eu/produkt-1451.html , dokładnie taką... A
      kasa? mozesz dac na urodziny, imieniny czy inne okazje... ale na
      ślub...? Pozdrawiam
    • whereisnemo Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:28
      Idę w październiku na wesele do brata, świadkiem pewnie nie będę, jestem
      studentem. Planuję dać 1000zł.
    • szpilka_du Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:37
      Twoja siostra nie poprosiła Cię chyba o świadkowanie ze względu na niesamowite
      możliwości finansowe, prawda? Zna Cię i wie, jakimi kwotami dysponujesz.
      Przychyliłabym się do sugestii o ładnym, osobistym prezencie, niż szastaniu
      pieniędzmi, których się nie posiada.
      Pozdrawiam
    • piotr.55 Re: Ile do koperty? 19.05.09, 11:39
      Generalną zasadą było od dawna, że daje się największy, aktualnie obiegowy
      banknot. Tyczyło to jednak gości "szeregowych". Ty masz być świadkiem, powinnaś
      dać więcej, ale jednocześnie jesteś jeszcze bardzo młoda i nie posiadasz stałych
      dochodów. Myślę, że w Twoim przypadku każda suma, większa od 200 zł., będzie na
      miejscu(np.300). Natomiast szaleństwo, rzędu kilkumiesięcznych dochodów, byłoby
      przykre dla obdarowanych.
    • julyana Re: Ile do koperty? 19.05.09, 14:13
      Będę pełnić role świadka u koleżanki. Planuję kwotę w granicach 200 -
      500 zł, ale jeszcze dopytam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka