Dodaj do ulubionych

Odstawiłam HTZ

19.06.09, 11:40
W porozumieniu z lekarzem postanowiłam odstawić HTZ, żeby
sprawdzić ,czy terapia jest jeszcze potrzebna.Stosowałam ją 1,5
roku.Przez tydzień po odstawieniu było dobrze, potem objawy wróciły
ze zdwojoną siłą. Najgorzej było w nocy.No więc muszę znowu łykać
hormony, bez nich nie mogłabym normalnie funkcjonować.
Obserwuj wątek
    • anka125 Re: Odstawiłam HTZ 02.07.09, 00:12
      Rany,boję się zrobić to samo co Ty.
      Noszę się z zamiarem odstawienia ale przerażają mnie konsekwencje.Trudno,pomimo
      mojej zakrzepicy nie zrezygnuję z plastrów Oseclim.
      Wolę spać noc w noc i nie być dla otoczenia czarownicą niż "gryźć ściany" i
      oblewać się kilkanaście razy w ciągu doby zimnym potem.
      A co z zakrzepicą?
      Jakoś to będzie.
      • bardu Re: Odstawiłam HTZ 23.07.09, 15:12
        Ja odstawiłam trochę ponad miesiąc temu (13 czerwca). Pierwsze dwa tygodnie było
        super, potem pojawiły się uderzenia gorąca. Ale nie są specjalnie uciążliwe
        (chociaż mamy upały) więc chcę wytrwać. Gorzej też z zasypianiem, ale może to
        też z powodu pogody. Brałam hormony coś ok. 14-15 lat, więc starczy. Ostatnio
        wprawdzie bardzo małe dawki (activelle), ale uznałam, że chyba już starczy.
        Zobaczymy. Jak się okaże, że dolegliwości staną się nie do wytrzymania to wrócę
        do tabletek.
        • lisia312 Re: Odstawiłam HTZ 03.09.09, 16:09
          też próbowałam odstawić, bo strasznie wypadały mi włosy ( lekarz stwierdził, że
          raczej powinny rosnąć). Nie brałam 4 miesiące, ale dzisiaj zaczęłam - biorę
          Activell, jak przedtem, bo: jestem zdenerwowana, płaczliwa, budzę się w nocy (
          zasypiam dobrze)mokra jak szczur , boję się , że mężowi i dzieciom coś się
          stanie, OKROPNOŚC
          • orrla Re: Odstawiłam HTZ 04.09.09, 23:56
            Lisiu, idz koniecznie na silownie 'wybiegac' te leki! Slowo daje ze
            pomaga;) Trzymaj sie!
          • bardu Re: Odstawiłam HTZ 05.09.09, 01:07
            U mnie też objawy zaczęły być coraz bardziej męczące, przede wszystkim te
            uderzenia gorąca, nadmierna potliwość i trudności z zasypianiem. Biorę co kilka
            dni połówkę activelle, pomaga. Może w końcu uda się odstawić hormony całkowicie.
            Ja brałam je bardzo długo, około 15 lat. Myślę, że wystarczy. Badam się
            regularnie i nic złego się nie dzieje, ale ponoć nie powinno się ich stosować
            dłużej niż 5 lat. No nic, zobaczymy jak się będę dalej czuła. Narazie jako tako.
            • orrla Re: Odstawiłam HTZ 05.09.09, 10:41
              Bardu, ile masz lat? Piszesz ze od 15 lat hormony bierzesz...
              • lisia312 Re: Odstawiłam HTZ 05.09.09, 21:52
                siłownia odpada, rok temu wyleciał mi dysk i już nie jest jak wcześniej...
              • bardu Re: Odstawiłam HTZ 06.09.09, 00:38
                orrla napisała:

> Bardu, ile masz lat? Piszesz ze od 15 lat hormony bierzesz...

58
                • orrla Re: Odstawiłam HTZ 06.09.09, 17:52
                  nie strasz mnie ze jeszcze beda mnie te poty tak dlugo braly;(

A po co masz schodzic z HTZ? Jesli do tej pory wszystko gra? Ja do
                  konca zycia juz na tym bede - bez tego jest tak jakbym nie zyla juz!
                  Z tym tez nie najlepiej ale przynajmniej wiem ze mnie przed
                  Osteoporoza (czy jak jej tam) chroni - a genetycznie mam
                  predyspozycje.

Trzymaj sie!
                  • bardu Re: Odstawiłam HTZ 07.09.09, 00:44
                    Podobno niektóre kobiety mają te paskudne dolegliwości do końca życia. A
                    odstawiłam hormony, bo robiłam badania krwi i jedno z nich, które wskazuje
                    poziom krzepliwości krwi było na krawędzi normy - moja kardiolog uznała, że
                    powinnam odstawić, żeby jakiś skrzep się przypadkiem nie zrobił i nie było
                    zatoru. Czyli jak nie urok to przemarsz wojsk. Narazie się trzymam, dzięki.
                    • orrla Re: Odstawiłam HTZ 07.09.09, 16:07
                      o rany! No to trzymaj sie! Zanalizuj, moze, czy pozywieniem jakims
                      odpowiednim nie udaloby sie czegos dodac / odjac / poprawic?
                      • anka125 Re: Odstawiłam HTZ 02.10.09, 23:07
                        A ja chrzanię badania.
                        Wolę żyć krótko i komfortowo niż długo i się męczyć.
                        Nie odstawiam HTZ chociaż lekarka mi sugeruje zmniejszenie dawki.
                        Wiem,że mniejsza dawka to : wyższa cena(tak,tak,paranoja) i niestety -nie pomaga.
                        • bardu Re: Odstawiłam HTZ 03.10.09, 00:35
                          A co bierzesz? Ja ostatnio przyjmowałam activelle - mała dawka, cena ok. 18 zł -
                          i bardzo dobrze się czułam na tych hormonach. Może warto spróbować?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka