tapatik 27.03.18, 21:56 ...czy Diasporę? www.wykop.pl/link/4233589/kolejna-firma-usunela-facebooka/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
po-ranna-kawa Re: Macie FB... 27.03.18, 22:36 Facebook to chyba już anachronizm, a jako narzędzie marketingowe jest zupełnie bezużyteczny, więc nie ma żadnego racjonalnego powdou, żeby firmy to prowadziły Odpowiedz Link
heniek.8 Re: Macie FB... 27.03.18, 23:13 żadnego powodu? to jest dodatkowy kanał komunikacji, darmowy i dość popularny więc teksty w stylu "zupełnie bezużyteczny" czy "nie ma żadnego racjonalnego powdou" wydają mi się podyktowane emocją a nie analizą chociaż pewnie fb, jak wszystko, ma swój cykl życia i odejdzie wraz z wymianą pokoleń, dzisiejsze dzieciaki nie będą chciały mieć konta w serwisie gdzie jest ich babcia i rodzice Odpowiedz Link
po-ranna-kawa Re: Macie FB... 28.03.18, 09:35 FB jest dodatkowym kanałem komunikacji dla firm? Może i potencjalnie jest, ale niwiele z tego wynika. Pomyśl, czy kiedykolwiek przeczytałeś reklamę na FB, a szczególnie czy pod jej wpływem coś kupiłeś, zadałeś firmie jakieś pytanie - słowem, czy był jakiś dalszy ciąg. Widzialam badania marketingowej skuteczności FB i wniosek jest jeden - w tej dziedzinie to nie działa. Coraz więcej firm wyciąga z tego wnioski - mają profile na FB (bo czemu nie, skoro można), ale przywiązują do nich coraz mniejszą wagę. Co do "darmowości" to jest to tylko pozorne. Żeby uzyskać jakiś minimalny zasięg wśród grupy docelowej, trzeba zapłacić. Bez kasy do bardzo niewielu osób posty docierają. Zasięg postów bezpłatnych jest systematycznie obcinany. Przecież FB to firma komercyjna, której zależy na tym, żeby zarabiać, a nie na tym, żeby być bezplatnym kanałem informacji. Na pewno FB i jego messenger lepiej działa jako platforma bieżących kontaktów towarzyskich, jakichś grup zainteresowań itp. Zresztą taka była chyba jego geneza. Odpowiedz Link
tapatik Re: Macie FB... 28.03.18, 19:21 A czytałaś jak Facebook wpłynął na wybory w USA? Jakaś firma zrobiła ankietę wśród około 200.000 Amerykanów i na tej podstawie opracowali wzorzec kto jest wyborcą Trumpa, a kto wyborcą Clintonowej. Po czym wykupili reklamy na FB i skierowali je do osób, które pasowały do wzorca wyborcy Clintonowej, ale w taki sposób, aby ją obrzydzić i spowodować, aby ten wyborca w ogóle nie poszedł na wybory. forsal.pl/swiat/aktualnosci/artykuly/1113328,bbc-scl-elections-spolka-matka-cambridge-analytica-chwalila-sie-ingerowaniem-w-wybory.html Jeśli coś jest za darmo, to ty jesteś produktem. Zastanawiam się tylko, jak jest w takim razie z Diasporą. Odpowiedz Link
po-ranna-kawa Re: Macie FB... 30.03.18, 20:15 Z dobrymi wynikami FB na polu propagandy to się zgadzam. Chodziło mi o brak skuteczności w zachęcaniu do takich przyziemnych rzeczy jak kupowanie. Polityczny kit ludzie zawsze sobie dawali łatwo wciskać, więc to jest chętnie wykorzystywane na różne sosoby Odpowiedz Link
gyubal_wahazar Re: Macie FB... 30.03.18, 21:16 A mogę spytać na czym to opierasz ? Pytam bez podstekstów, po prostu mam wrażenie, że przy grubo ponad miliardzie subskrybentów, nawet jeśli udział kupujących będzie parę razy niższy niż gdzie indziej, to i tak ilościowo przekroczy konkurencję, która dociera do rząd wielkości mniejszej widowni. Ale to tylko moje spekulacje, dlatego pytam Odpowiedz Link
tapatik Re: Macie FB... 30.03.18, 21:39 Tak samo możesz napisać, że ludzie nie reagują na spam typu "powiększ sobie penisa", bo ty na to nie reagujesz. Tymczasem ludzie reagują na to i to do takiego stopnia, że ten spam opłaca się wysyłać. Odpowiedz Link
kevinjohnmalcolm Re: Macie FB... 28.03.18, 19:35 po-ranna-kawa napisała: > czy kiedykolwiek [...] zadałeś firmie jakieś pytanie Zależy od firmy i od klientów. Akurat w zeszłym tygodniu kolega w pracy powiedział mi że jedna trzecia pytań dotyczących naszych produktów zadawana jest przez facebooka. Nie byłoby w tym nic dziwnego gdyby nie to że to są mocno zaawansowane technologicznie urządzenia, to zdecydowanie nie jest tania masówka. Oczywiście uczelnie, naukowcy, laboratoria badawcze, wielkie korporacje, czy inne bardzo formalne instytucje przysyłają wyłącznie e-maile, ale prywatni użytkownicy lub pracownicy drobniejszych firm bardzo często wykorzystują facebooka do kontaktu z producentem. Odpowiedz Link
heniek.8 Re: Macie FB... 28.03.18, 20:43 po-ranna-kawa napisała: > FB jest dodatkowym kanałem komunikacji dla firm? Może i potencjalnie jest, ale > niwiele z tego wynika. Pomyśl, czy kiedykolwiek przeczytałeś reklamę na FB, a s > zczególnie czy pod jej wpływem coś kupiłeś, zadałeś firmie jakieś pytanie ja akurat nic na fejsie staram się nie zostawiać, dlatego odpowiem tak - owszem znalazłem tam lokalne biznesy typu siłownia, joga czy handel samochodami, sam gdybym miał jakąś małą firmę to bym właśnie w takich serwisach o niej trąbił ale niektórzy z moich znajomych "polubili" jakieś sklepy z wyposażeniem wnętrz itp., więc jakieś grubsze akcje marketingowe też tam się toczą w każdym razie, moje stanowisko jest takie że jest to tani kanał, można coś tam wrzucić na szybko i nie musi przecież być to kanał jedyny Odpowiedz Link
heniek.8 Re: Macie FB... 27.03.18, 23:08 ja mam, do logowania w różnych serwisach zdaję sobie sprawę że analizują dane, podobno wystarczy że dasz kilkanaście lajków i maszyna zna twój profil psychologiczny z taką dokładnością jak twoi koledzy z pracy, dasz ponad 200 lajków - i facebook zna cię jak własna żona jakoś się trzeba przed tym bronić, ja po prostu nie publikuję głupot Odpowiedz Link
dreammaker Re: Macie FB... 29.03.18, 00:12 Nie miałem,nie mam i jak narazie nie zamierzam mieć...mogę powiedzieć że czuję się w jakimś sensie wolny i jest mi z tym świetnie. Odpowiedz Link
sweetsadness_87 Re: Macie FB... 31.03.18, 11:01 Ja juz chyba z 9 lat mam tam konto, bo mnie kolezanka zmusila kiedys zeby sobie zolozyc Do komunikacji to moim zdaniem FB jest swietny dzieki mozliwoscia tworznia grup, konwersacji grupowy itp. i np. na moich drugich studiach to cala komunkacja na roku sie na fb odbywala takze jak dla mnie ciezko by bylo sie bez konta tam obyc. A o tym, ze facebook gromadzi dane o uzytkownikach to juz dawno temu slyszalam i jakis dokumentow czy wrazliwych danych to nie wysylam nigdy messengerem tylko przez maila. Odpowiedz Link
sweetsadness_87 Re: Macie FB... 31.03.18, 11:25 Mam na telefonie (moze byc i na smarkfonie, bo mam akurat taki katar, ze nawet pasuje fb i messengera a czemu pytasz? Odpowiedz Link
tapatik Re: Macie FB... 31.03.18, 12:10 To lepiej sprawdź co wie o tobie Fejsbóg. Kontakty w telefonie, treść SMS-ów i MMS-ów, lista połączeń... Odpowiedz Link
sweetsadness_87 Re: Macie FB... 31.03.18, 12:33 Ja akurat mam zablokowana ta opcje polaczenia konta na fb z numerem telefonu i kontaktami w telefonie wlasnie po to zeby mi fb tego nie zczytywal. No ale nawet jesli fb tego nie robi to ponoc tresc smsow i liste polaczen przechowuje operator komorkowy a historie wyszukiwanych stron dostawca internetu Odpowiedz Link