02.12.05, 09:36
.. z forum www.poloniainfo.se
________________________________________________________________________

Autor salatki ,salaty
karolina68

Wpisów: 1009
Od: 2004-03-02 2005-09-16 14:58

juz mi brakuje koncepcji na szybkie, komponowane salaty. Moze jakies pomysly
mi podsuniecie.
zoladek mego meza z gory dziekuje

---------------------------------------------------------------------------

broccoli

Wpisów: 254
Od: 2003-02-17 2005-09-16 18:29

Potrzebne:
- sałata,
- pomidori,
- czosnek,
- oliwki,
- ser feta,
- aceto balsamico,
- oliwa,
- przyprawy.

Sałatę umyć, odciec w durszlaku i pokawałkować rękoma (nie kroić), pomiędory
pokroić (sie trudno je całe).
Czosnek wycisnąć.

Teraz sosik: aceto balsamico wymiąchać z oliwą i dodać sól i pieprz do smaku.
Dodać jakieś ziółko, typu oregano albo bazylia: najlepiej taką świeża, całe
listki. Wsypać czosnek, oliwki, kosteczki fety i resztę.

Smacznego
---------------------------------------------------------------------------

Badboy

Wpisów: 1468
Od: 2004-06-10 2005-09-18 23:55

Sałata (ale tylko i wyłącznie icebergsalat)
cebula
pomidorki koktajlowe
jajko na twardo
szynka
żółty ser
ogórek konserwowy

II wariant
to samo co powyżej tylko zamiast szynki i sera-tuńczyk i kukurydza z puszki

do obu dressing, najlepiej "Thousand Islands"

inne:
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
jajko na twardo
cebula + majonez i parę kropli tacasco

IIwariant
puszka tuńczyka
zielona papryka (nie wiem dlaczego ale najlepiej smakuje) drobno pokrojona
cebula + majonez i tabasco
---------------------------------------------------------------------------

Nikita

Wpisów: 244
Od: 2000-09-11 2005-10-19 08:20
----------------------------------------------------------------------------
Smaczna i zdrowa salatka:

- pomidorki koktailowe zolte i czerwone
- gotowany i ostudzony couscous
- drobno pokrojona pietruszka (nac)
- fasolka czerwona kidney (sorry, ne znam polskiej nazwy)
- troszke mienty
- troszke czarnego balsamico
- grecka oliwa z olivek
- przyprawy takie jak sol i pieprz oraz troszke czosnku
- 1 wycisnieta cytryna

Na to mozna posypac ostry serek, jezeli ktos lubi. Osobiscie podaje do
salatki cieply chleb pita i biale winko. Smacznego
Obserwuj wątek
    • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 09:48
      pekinka, kilka łyżek oliwy z oliwek, odrobina wody, zioła jakie kto lubi, daję
      oregano i odrobine bazylii, szczypta soli, pieprz najlepiej ziołowy i
      przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, wszystko to wymieszać, odczekać
      kilkanascie minut, polać pokrojona pekinkę i gotowe. Do tego ryż i jakas rybka,
      obiad supersmile
      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 09:58
        1.
        * ser żółty pokrojony w kostkę
        * puszka kukurydzy
        * czerwona papryka drobno skrojona
        wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. zalać sosem jogurtowym
        (gęsty jagurt z dodaną łyżką majonezu). odstawić na chwil kilka, żeby się
        przemacerowało. mniam mniamsmile))

        2.
        * skrojona kapusta pekińska
        * cebula drobno pokrojona
        * trochę startej marchwi
        wszystko wymieszać, pieprz i sól do smaku. zalać gęstą śmietaną. palce lizaćwink

        3.
        * ser zółty pokrojony w kostkę
        * pokrojone robaki - czyt. krewetkismile
        * pomidor
        * sałata rukola
        * wyciśnięty czosnek
        wszystko doprawić i zalać oliwąsmile
              • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 10:50
                1
                pekinka, pomidorek, wyciśnięty ząbek czosnku, sól pieprz, zioła prowansalskie,
                oliwa, biały ocet winny

                2
                pekinka, jabłuszko pokrojone w słupki, zioła prowansalskie, jogurt, łyżka
                majonezu

                obie stosuję jako dodatek do obiadu
                  • odin-2 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:13
                    cos nietuczacego,pod mecz pilkarski (w domu,na sofie przed TV)
                    i pod pyfko , jakas salatka szybka do zrobienia , macie jakies idé ?.
                    Pzdr.
                    • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:20
                      pod pyfkowink najlepsze są dwa pyfkawink, daj spokój odinie, takich smaków nie
                      wolno kalać jakąś trawąsmile Pyfko nalezy celebrować, zachwycać sie nim, przezywac
                      kazdy łyk doznając przy tym, niemal, erotycznej ekstazywink)))
                    • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 12:21
                      odin-2 napisał:

                      > cos nietuczacego,pod mecz pilkarski (w domu,na sofie przed TV)
                      > i pod pyfko , jakas salatka szybka do zrobienia , macie jakies idé ?.
                      > Pzdr.

                      ja mamsmile droczenie faceta podczas ogladania meczuwink))
                      jakies zaczepianie,muskanie itp.wink))
                      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:51
                        to sport dość niebezpiecznysmile) reakcja na takie droczenie może być wprost
                        proporcjonalna do wyniku meczu.
                        no chyba, że się poczeka do końca i za przykładem zawodników zaproponuje się mu
                        wymianę koszulek;p
                        • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:03
                          kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink Jedna,
                          znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu, nie
                          wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wyslemy
                          pocztąsmile
                          • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:06
                            wynik meczu w telewizji. jak faworyt wygrywa, możliwa wymiana nie tylko
                            koszulek, hiehiehie.
                            jak przgrywa droczenie się z delikwentem nabiera posmaku sportów ekstremalnych
                            z dużą dozą ryzykasmile))
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:15
                              mycha napisała:

                              > wynik meczu w telewizji. jak faworyt wygrywa, możliwa wymiana nie tylko
                              > koszulek, hiehiehie.
                              > jak przgrywa droczenie się z delikwentem nabiera posmaku sportów
                              ekstremalnych
                              > z dużą dozą ryzykasmile))

                              życie, samo w sobie, jest jednym wielkim ryzykiem a telewizja kłamie, nie
                              wiedzialas o tymwink?
                          • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 13:35
                            nick000 napisał:

                            > kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink
                            Jedna,
                            > znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu, nie
                            > wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wyslemy
                            > pocztąsmile

                            ja chce ja che odpowiedziec smile))
                            koszulka jest niebieska,a bramki sa dwie big_grinDDD
                            dostane nagrode?smile))))))))))
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:37
                              slo-onko napisała:


                              > > kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink
                              > Jedna,
                              > > znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu,
                              > nie
                              > > wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wys
                              > lemy
                              > > pocztąsmile
                              >
                              > ja chce ja che odpowiedziec smile))
                              > koszulka jest niebieska,a bramki sa dwie big_grinDDD
                              > dostane nagrode?smile))))))))))

                              smile))))))))))))))))))))))))))))))))))) wowsmile
                            • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 13:41
                              pod piwko proponuję
                              puszke kukurydzy, serek zółty w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku i majonez
                              dobre i do piwa pasuje smile)

                              co do meczów, to koszulka jest w niebiesko-bordowe pasy smile)
                              i nie będę się wymieniac, bo tej nie oodam,
                              chyba, że ktoś ma w biało-czarne pasy ;P
    • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 14:32
      uprasza sie szanowne towarzystwo o nieznarawianie kulinarnego watku jakimis
      pilkarskimi dyskusjamiwink
      jesli zas sportsmenka bez koszulki tudziez bez spodenek sluzy jako przedmiot do
      schrupania mozna ewentualnie dyskusje zaliczyc do artykulow spozywczych co
      wiaze sie z gotowaniem na vistuliwink
      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 14:44
        tak jest! smile)
        z jednym małym alesmile nie wiedziałam, że kasikka bonus to "sportsmenka bez
        koszulki tudziez bez spodenek", na etykietce było zupełnie co innego napisane.
        zdziwi się dziewczyna jak otworzy big_grin
    • mycha Re: KULINARIA 16.12.05, 13:48
      Spaghetti primavera
      Składniki:
      - 500 g spaghetti
      - 1 szklanka mrożonego groszku
      - 1 szklanka mrożonego bobu
      - 1 brokuł
      - 3 łyżki masła
      - 2 szkl. śmietany
      - 1 szkl. świeżo tartego parmezanu
      - świeżo mielony pieprz

      Sposób przyrządzania:

      Brokuł umyj i pokrój w małe różyczki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę
      soli. Wrzuć do gotującego się wrzątku mrożony bób, doprowadź do wrzenia,
      pogotuj 5 minut i wyciągnij cedzakową łyżką. Przepłucz bób w zimnej wodzie,
      ostudź i wyłuskaj. Do tej samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, wyciągnij
      go. Na końcu wrzuć brokuł i gotuj, aż będzie jędrny (7-9 minut). Na patelni
      rozgrzej masło, dodaj śmietanę i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż
      się połączą, jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Wsyp 3/4 parmezanu i mieszaj,
      aż się rozpuści. Posól i popieprz sos do smaku. Gorące spaghetti wymieszaj z
      warzywami, każdą porcję polej sosem i posyp odrobiną parmezanu. Podawaj
      natychmiast. Oczywiście spaghetti primavera jeszcze lepiej smakuje latem, kiedy
      są młode, świeże warzywa, wtedy też można dodać do niego zieloną fasolkę
      szparagową i końcówki zielonych szparagów.

    • mycha caprese 16.12.05, 13:51
      PYSZNOŚCI!!! polecam! smile

      Caprese - mozarella z pomidorami w sosie

      Składniki:
      - 2 razy po 30 dag mozarelli (2 kulki)
      - 4-6 pomidorów
      - kilkanaście listków bazylii
      - 2-3 łyżki oliwy
      - 1 łyżka octu balsamicznego
      - sól
      - grubo mielony czarny pieprz

      Sposób przyrządzania:

      Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Mozarellę osącz z zalewy i pokrój, jak
      pomidory.
      Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, przypraw solą i pieprzem.
      Na talerzu ułóż plasterki sera i pomidorów tak, aby zachodziły jeden na drugi.
      Polej sosem, posyp grubo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii

              • nick000 Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:50
                pamiętam nalewkę, robiła ją mama mojej kolezanki, nazywała sie, nalewka nie mama, wszystkie owoce lata. Pachniała słońcem, ziołami, owocami i była pyszna. Czego w niej nie było, tak do końca nigdy nie dowiedziałem się co wchodzilo w jej skład. Podobno rodzinna tajemnica.
                • kendo Re: na lunch 05.01.06, 13:14
                  pozarlam kartofelka z mikrofali upieczonego i sledzika z cebulka i majonezem i
                  smietanka .. mniammmmmmmmmm,mniammmmmmmmmmmmmmmmsmile)
                  • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 13:21
                    kendo napisała:

                    > pozarlam kartofelka z mikrofali upieczonego i sledzika z cebulka i majonezem
                    i
                    >
                    > smietanka .. mniammmmmmmmmm,mniammmmmmmmmmmmmmmmsmile)

                    napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                    • kendo Re: na lunch-kartofelek z mikrofali 05.01.06, 13:49
                      albo go obieram,ale przwaznie szczotkuje,
                      nacinam pozniej nie do konca pare naciec/sole/pieprze/polewam oliwa/nieraz w
                      naciecia wkaldam odrobinki liscia laurowego,
                      pozniej wkladam go do miseczki z woda i na 750 W -5 min.(zalezy od wielkosci i
                      ilosci kartofeka)
                      bardzo czest tak sobie robie.

                      PS;..dobrze jak kartofelek jest z gatunku,ktory sie nierozpada.
                      • slo-onko Re: na lunch-kartofelek z mikrofali 05.01.06, 14:01
                        kendo napisała:

                        > albo go obieram,ale przwaznie szczotkuje,
                        > nacinam pozniej nie do konca pare naciec/sole/pieprze/polewam oliwa/nieraz w
                        > naciecia wkaldam odrobinki liscia laurowego,
                        > pozniej wkladam go do miseczki z woda i na 750 W -5 min.(zalezy od wielkosci
                        i
                        >
                        > ilosci kartofeka)
                        > bardzo czest tak sobie robie.
                        >
                        > PS;..dobrze jak kartofelek jest z gatunku,ktory sie nierozpada.

                        to taki ugotowany bardziej niz upieczony? bo w wodziesmile
                          • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:36
                            slo-onko napisała:

                            > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                            > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile

                            mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka jest przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej kapusty, wcinaj maluchusmile
                            • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:38
                              nick000 napisał:

                              > slo-onko napisała:
                              >
                              > > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                              > > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile
                              >
                              > mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka jest
                              > przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej kapusty,
                              > wcinaj maluchusmile

                              a co dasz mi na deser?smile
                              informuje,ze ten budyn w rondlu juz zginalwink
                              • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:43
                                slo-onko napisała:

                                > > > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                                > > > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile
                                > >
                                > > mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka
                                > jest
                                > > przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej ka
                                > pusty,
                                > > wcinaj maluchusmile
                                >
                                > a co dasz mi na deser?smile
                                > informuje,ze ten budyn w rondlu juz zginalwink
                                niespodzianka bardzo słodkasmile)
                      • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:24
                        nick000 napisał:

                        > slo-onko napisała:
                        >
                        >
                        > > napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                        >
                        > się nie pytaj tylko polewajwink

                        sie Nick napije smile
                        <Slo podaje sztakanka> big_grin
                        • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:34
                          slo-onko napisała:


                          > > > napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                          > >
                          > > się nie pytaj tylko polewajwink
                          >
                          > sie Nick napije smile
                          > <Slo podaje sztakanka> big_grin

                          z rąk Slosmile, nawet kielich cytrynowego soku, ze o mleku nie wspomnę smakuje jak ambrozjasmile Polewajsmile)
    • odin-2 Re: KULINARIA 06.01.06, 16:05
      SOTADES(wiek IV przed Ch.)

      Uwięzione(Enkleiomenai)
      ========================
      Więc najpierw usmażyłem raczki morskie
      dokładnie; wziąłem wielkiego turbota,
      Upiekłem go w połowie; gorsze resztki
      Zgotuję i sosem poleję z morwy.
      Potem dwie wielkie głowy dorsza podam
      W dużym naczyniu, i do nich dorzucę
      Szczypiorku, kminku, soli i oliwy.
      Kupiłem bardzo pięknego okonia,
      Uduszę go w zielonym, kwaśnym sosie.
      Mam też jarząbki piękne i kwiczoły:
      Część z nich upiekłem starannie na rożnie.
      Inne rzuciłem, jak trzeba, na węgle,
      I posypałem majerankiem z solą.
      Do nich też dodam sepie i polipy.
      Ach, jak wykwintna jest sepia z nadzieniem!
      I delikatne pieczone skrzydełka!
      Dodałem różnobarwną też przyprawę
      Zmieszaną z wszelkich jarzyn i korzonków,
      I wszystko to polałem ostrym sosem.
      Kupiłem jeszcze tłustego węgorza,
      I udusiłem go w słonej polewce.
      Parę kiełbików, kilka szklanych rybek
      Wziąłem, i wszystkim im obciąłem łebki,
      Po czym obficie otoczywszy w mące
      Posłałem na patelnię, tam gdzie raki.
      Dalej tuńczyka, przepiękne stworzenie,
      W liść owinąłem figowy, polałem
      Oliwą, posypałem majerankiem,
      I jak pochodnię rzuciłem na popiół.
      Wziąłem sardynek sporo falerejskich,
      Zalałem łyżką wody, potem kubkiem -
      cieniutko posiekałem zieleninkę.
      I - może dodam flaszeczkę oliwy.

    • slo-onko ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 19:43
      -1 kg fileta rybnego (pokrajany w kawalki)
      -2 cebule ( pokroic w kostke)
      -szklanka gestej smietany
      -5 dag grzybów suszonych (ugotowac i posiekac na paski)
      -sól,pieprz

      Kawalki fileta osolic,przyprawic pieprzem,obsmazyc na patelni. Cebule usmazyc na rumiano,dorzucic do ryby,chwile poddusic razem. dodac grzyby, wlac smietana,dusic 20 minut,doprawic do smaku.
      Podczas duszenia filetow z grzybami w smietanie nie mieszac,jedynie wstrzacac patelnia.
      Ponoc rewelacja. dzis przygotowalam I etap,czyli usmazylam rybke z cebula. jutro dodam grzyby i zaleje smietana.
      • kendo Re: KULINARIA 24.01.06, 20:01
        candy29 napisała:

        > echsmile że ja wcześniej tego nie widziałamsmile

        no widzisz,trzeba bylo wczesniej wpasc do nassmile)

        PS;..czy Twoj nik kiedys byl "cndycandy"?
    • slo-onko Re: KULINARIA 24.01.06, 17:49
      i bylo czym Mala i bylo czym. dzis moge powiedziec,ze pyyyychooootaaasmile
      ryba jak ryba,ale ten sosik,mniam,paluszki lizacsmile
      mozna tez wykorzystac filety kurczakowe,albo czastki kurczaka,albo kawalki
      karkowki.
    • slo-onko szpinak 06.02.06, 12:14
      wczoraj jadlam szpinak,wlasnorecznie przygotowany na maselku z dodatkami i
      stwierdzam,ze jest pysznysmile) po obiedzie wyjadalam ziemniaczki taplajac nimi w
      pozostalym szpinaku smile
      • kendo Re: szpinak 06.02.06, 16:59
        slo-onko napisała:

        > wczoraj jadlam szpinak,wlasnorecznie przygotowany na maselku z dodatkami i
        > stwierdzam,ze jest pysznysmile) po obiedzie wyjadalam ziemniaczki taplajac nimi
        w
        >
        > pozostalym szpinaku smile


        no nareszcie docenilas smak szpinaczku,
        dzis sobie kupilam mrozony i jutro zajadam z jajeczkiem wink)
    • slo-onko pasta z makreli 06.02.06, 12:17
      pasta z mojego przepisu to:
      makrela wedzona
      cebula
      majonez
      natka pietruchy
      pieprz

      dzisiejsza jest zmodyfikowana:
      makrela wedzona
      majonez
      kukurydza
      por
      pieprz