02.12.05, 09:36
.. z forum www.poloniainfo.se
________________________________________________________________________

Autor salatki ,salaty
karolina68

Wpisów: 1009
Od: 2004-03-02 2005-09-16 14:58

juz mi brakuje koncepcji na szybkie, komponowane salaty. Moze jakies pomysly
mi podsuniecie.
zoladek mego meza z gory dziekuje

---------------------------------------------------------------------------

broccoli

Wpisów: 254
Od: 2003-02-17 2005-09-16 18:29

Potrzebne:
- sałata,
- pomidori,
- czosnek,
- oliwki,
- ser feta,
- aceto balsamico,
- oliwa,
- przyprawy.

Sałatę umyć, odciec w durszlaku i pokawałkować rękoma (nie kroić), pomiędory
pokroić (sie trudno je całe).
Czosnek wycisnąć.

Teraz sosik: aceto balsamico wymiąchać z oliwą i dodać sól i pieprz do smaku.
Dodać jakieś ziółko, typu oregano albo bazylia: najlepiej taką świeża, całe
listki. Wsypać czosnek, oliwki, kosteczki fety i resztę.

Smacznego
---------------------------------------------------------------------------

Badboy

Wpisów: 1468
Od: 2004-06-10 2005-09-18 23:55

Sałata (ale tylko i wyłącznie icebergsalat)
cebula
pomidorki koktajlowe
jajko na twardo
szynka
żółty ser
ogórek konserwowy

II wariant
to samo co powyżej tylko zamiast szynki i sera-tuńczyk i kukurydza z puszki

do obu dressing, najlepiej "Thousand Islands"

inne:
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
jajko na twardo
cebula + majonez i parę kropli tacasco

IIwariant
puszka tuńczyka
zielona papryka (nie wiem dlaczego ale najlepiej smakuje) drobno pokrojona
cebula + majonez i tabasco
---------------------------------------------------------------------------

Nikita

Wpisów: 244
Od: 2000-09-11 2005-10-19 08:20
----------------------------------------------------------------------------
Smaczna i zdrowa salatka:

- pomidorki koktailowe zolte i czerwone
- gotowany i ostudzony couscous
- drobno pokrojona pietruszka (nac)
- fasolka czerwona kidney (sorry, ne znam polskiej nazwy)
- troszke mienty
- troszke czarnego balsamico
- grecka oliwa z olivek
- przyprawy takie jak sol i pieprz oraz troszke czosnku
- 1 wycisnieta cytryna

Na to mozna posypac ostry serek, jezeli ktos lubi. Osobiscie podaje do
salatki cieply chleb pita i biale winko. Smacznego
Obserwuj wątek
    • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 09:48
      pekinka, kilka łyżek oliwy z oliwek, odrobina wody, zioła jakie kto lubi, daję
      oregano i odrobine bazylii, szczypta soli, pieprz najlepiej ziołowy i
      przeciśniety przez praskę ząbek czosnku, wszystko to wymieszać, odczekać
      kilkanascie minut, polać pokrojona pekinkę i gotowe. Do tego ryż i jakas rybka,
      obiad supersmile
      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 09:58
        1.
        * ser żółty pokrojony w kostkę
        * puszka kukurydzy
        * czerwona papryka drobno skrojona
        wszystko wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. zalać sosem jogurtowym
        (gęsty jagurt z dodaną łyżką majonezu). odstawić na chwil kilka, żeby się
        przemacerowało. mniam mniamsmile))

        2.
        * skrojona kapusta pekińska
        * cebula drobno pokrojona
        * trochę startej marchwi
        wszystko wymieszać, pieprz i sól do smaku. zalać gęstą śmietaną. palce lizaćwink

        3.
        * ser zółty pokrojony w kostkę
        * pokrojone robaki - czyt. krewetkismile
        * pomidor
        * sałata rukola
        * wyciśnięty czosnek
        wszystko doprawić i zalać oliwąsmile
        • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 10:14
          mychasmile Ty kulinarna sadystkowink))))
          • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 10:26
            big_grin
            wiesz nick, ze mnie marna kucharka, ale sałatki to mój żywiołsmile
            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 10:29
              marna, nie marna a mnie skreca z łakomstwa, bedziesz miala nicka na sumieniuwink
              • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 10:32
                nie ma sprawysmile
                śniadanie, obiad, kolacja, ja mogę tylko tym się żywićwink no może czasami
                wrzucić doś innego do jadłospisuwink))))
                • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 10:33
                  nick, wirtualnie mogę jakąś podesłać, jak chceszwink
          • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 10:27
            az zglodnialam salatowo,
            chyba cos dzis wyprobuje,bo niektore skladniki sa w domciusmile)
            • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 10:35
              wypróbujsmile
              sałatka to zdrowa rzeczsmile
              • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 10:50
                1
                pekinka, pomidorek, wyciśnięty ząbek czosnku, sól pieprz, zioła prowansalskie,
                oliwa, biały ocet winny

                2
                pekinka, jabłuszko pokrojone w słupki, zioła prowansalskie, jogurt, łyżka
                majonezu

                obie stosuję jako dodatek do obiadu
                • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 10:52
                  witaj kasikku salatkowysmile)

                  mozna tez marchewke utarta zmieszac i pare cm drobniutko pokrojonej pory
                  i z majonezem wymieszacwink)
                  • odin-2 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:13
                    cos nietuczacego,pod mecz pilkarski (w domu,na sofie przed TV)
                    i pod pyfko , jakas salatka szybka do zrobienia , macie jakies idé ?.
                    Pzdr.
                    • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:16
                      hej odinsmile
                      może coś serowego z oliwą z oliwek???
                      napewno nie tuczące, a serek pod piwo wyśmienitysmile
                    • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:20
                      pod pyfkowink najlepsze są dwa pyfkawink, daj spokój odinie, takich smaków nie
                      wolno kalać jakąś trawąsmile Pyfko nalezy celebrować, zachwycać sie nim, przezywac
                      kazdy łyk doznając przy tym, niemal, erotycznej ekstazywink)))
                      • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 12:21
                        nick000 napisał:

                        > pod pyfkowink najlepsze są dwa pyfkawink, daj spokój odinie, takich smaków nie
                        > wolno kalać jakąś trawąsmile Pyfko nalezy celebrować, zachwycać sie nim,
                        przezywac
                        >
                        > kazdy łyk doznając przy tym, niemal, erotycznej ekstazywink)))

                        wiec jakie szanse ma kobieta jesli picie piwa to erotyczna ekstaza?wink
                        • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:25
                          sloo chyba nam pozostaje tylko szklanka piwa na pocieszenie.
                          • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 12:25
                            mycha napisała:

                            > sloo chyba nam pozostaje tylko szklanka piwa na pocieszenie.

                            myslisz,ze sobie nie poradzimy?smile z kuflem tymbarzdiej sobie poradze,jesli go
                            wczesniej oprozniewink
                            • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:28
                              a po dwóch kuflach to już cały świat nasz big_grin
                              • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:45
                                mycha napisała:

                                > a po dwóch kuflach to już cały świat nasz big_grin

                                hmmmwink lulku wówczas i nic więcejwink
                                • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:46
                                  nie mów hop, bo jeszcze możeby cię zaskoczyćwink
                                  • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:48
                                    nigdy w to nie wątpiłem, lubie byc zaskakiwany jak kazdy człowiek zresztąsmile Z
                                    ciekawości tylko zapytam, jaka ilość wchodzi w gręwink?
                                    • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:03
                                      wszystko zależy od walorów smakowych, towarzystwa, nastroju i innych rzeczywink
                                      no i polutu - jeśli chodzi o zaskakiwanie ;p
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:44
                              slo-onko napisała:

                              > myslisz,ze sobie nie poradzimy?smile z kuflem tymbarzdiej sobie poradze,jesli go
                              > wczesniej oprozniewink

                              pod rybna kulke smakuje wybornie, nigdy jednak na czczo, pamietaj!
                          • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:43
                            mycha napisała:

                            > sloo chyba nam pozostaje tylko szklanka piwa na pocieszenie.

                            błąd w założeniu. Jeżeli facet siega po piwo, przyczyna jest tylko jednawink,
                            kto sie domysli dostanie nagrodęsmile
                            • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:48
                              a jaka? smile
                              • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:49
                                mycha napisała:

                                > a jaka? smile

                                a zgadnij, przewidziana jest nagrodawink
                                • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:00
                                  chyba mi ta nagroda przejdzie dzisiaj koło nosa, bo nic do głowy mi nie
                                  przychodzisad
                                  pomocyyyy !smile
                                  • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:04
                                    wygrałaśsmile
                                    • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:07
                                      no proszę! <mysz skacze do góry ze szczęścia i klaszcze w łapki> smile))
                                      • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:16
                                        ani przez chwilę nie wątpiłem w swoją porażkęwink
                                        • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:20
                                          bo jeszcze pomyślę, że specjalnie przegrałeś wink)
                                          • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:37
                                            mycha napisała:

                                            > bo jeszcze pomyślę, że specjalnie przegrałeś wink)

                                            nie daję forow nikomu, chybawink
                                            • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:52
                                              chyba? wink)
                        • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 12:41
                          zauważ najslodsza Slosmile, ze użyłem słowa: niemal. A kobieta, szczególnie taka
                          jak Tysmile, tu zabraklo nickowi konceptu lub czegos innego żeby zdanie
                          dokończyćwink))
                          • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 13:37
                            nick000 napisał:

                            > zauważ najslodsza Slosmile, ze użyłem słowa: niemal. A kobieta, szczególnie
                            taka
                            > jak Tysmile, tu zabraklo nickowi konceptu lub czegos innego żeby zdanie
                            > dokończyćwink))

                            konceptow Nick to Ci nie brakujewink) czegos innego takwink)))
                            to coz ta nagroda? ja chce zywa nagrodesmile taka co mowi i spiewawink))
                    • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 12:21
                      odin-2 napisał:

                      > cos nietuczacego,pod mecz pilkarski (w domu,na sofie przed TV)
                      > i pod pyfko , jakas salatka szybka do zrobienia , macie jakies idé ?.
                      > Pzdr.

                      ja mamsmile droczenie faceta podczas ogladania meczuwink))
                      jakies zaczepianie,muskanie itp.wink))
                      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 12:51
                        to sport dość niebezpiecznysmile) reakcja na takie droczenie może być wprost
                        proporcjonalna do wyniku meczu.
                        no chyba, że się poczeka do końca i za przykładem zawodników zaproponuje się mu
                        wymianę koszulek;p
                        • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:03
                          kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink Jedna,
                          znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu, nie
                          wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wyslemy
                          pocztąsmile
                          • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:06
                            wynik meczu w telewizji. jak faworyt wygrywa, możliwa wymiana nie tylko
                            koszulek, hiehiehie.
                            jak przgrywa droczenie się z delikwentem nabiera posmaku sportów ekstremalnych
                            z dużą dozą ryzykasmile))
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:15
                              mycha napisała:

                              > wynik meczu w telewizji. jak faworyt wygrywa, możliwa wymiana nie tylko
                              > koszulek, hiehiehie.
                              > jak przgrywa droczenie się z delikwentem nabiera posmaku sportów
                              ekstremalnych
                              > z dużą dozą ryzykasmile))

                              życie, samo w sobie, jest jednym wielkim ryzykiem a telewizja kłamie, nie
                              wiedzialas o tymwink?
                              • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:18
                                mówią, że kto nie ryzykuje, ten nie wie, że żyjesmile
                                dobrze, obiecuję nigdy więcej nie sugerować się wynikami podawanymi w TV wink
                          • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 13:35
                            nick000 napisał:

                            > kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink
                            Jedna,
                            > znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu, nie
                            > wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wyslemy
                            > pocztąsmile

                            ja chce ja che odpowiedziec smile))
                            koszulka jest niebieska,a bramki sa dwie big_grinDDD
                            dostane nagrode?smile))))))))))
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 13:37
                              slo-onko napisała:


                              > > kuszącewink Wymiana koszulek jest przewidziana, ale nie tu i nie terazwink
                              > Jedna,
                              > > znana mi, zawodniczka ma koszulkę, o ktorą warto powalczyćwink Wynik meczu,
                              > nie
                              > > wiedziałem ze rozgrywamy jakiś mecz, jest znany, poddaję sie, nagrodę wys
                              > lemy
                              > > pocztąsmile
                              >
                              > ja chce ja che odpowiedziec smile))
                              > koszulka jest niebieska,a bramki sa dwie big_grinDDD
                              > dostane nagrode?smile))))))))))

                              smile))))))))))))))))))))))))))))))))))) wowsmile
                              • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 13:39
                                nick000 napisał:

                                > smile))))))))))))))))))))))))))))))))))) wowsmile

                                co toz a wow?smile))))))) nagroda ma byc smile na dwoch nogach co gra spiewa i
                                tanczysmile
                            • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 13:41
                              pod piwko proponuję
                              puszke kukurydzy, serek zółty w kostkę, wyciśnięty ząbek czosnku i majonez
                              dobre i do piwa pasuje smile)

                              co do meczów, to koszulka jest w niebiesko-bordowe pasy smile)
                              i nie będę się wymieniac, bo tej nie oodam,
                              chyba, że ktoś ma w biało-czarne pasy ;P
                              • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 13:54
                                ja mam, ja mam!!! smile)))
                                bianco - nerri i nawet bonus mogę dodać taki co nosi numer 10 big_grinDD
                                wymienisz się???? ;p
                                • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 13:57
                                  to ja mogę ten bonus bez koszulki nawet,
                                  powiem więcej - po co mu koszulka?

                                  ale dlaczego chcesz koszulke barcy?
                                  • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 14:00
                                    ja nie napisałam nigdzie na co chcę się wymienić ;p
                                    a bonus tylko z koszulką przewidziany. trochę używany, trochę wytarty np. nad
                                    skroniami, no ale też nie z najnowszej dostawy big_grin
                                    • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 14:08
                                      nie szkodzi - znaczy, że dobrze działa wink)
                                      a dostawa znowu taka dawna nie jest
                                      koszulke się zdejmie w odpowiednim momencie ;P
                                      poproszę big_grinD
                                      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 14:17
                                        nie wiem, nie testowałam i nie czuję wewnętrznej potrzeby, żeby to zrobić ;p
                                        nie taka dawna, ale już z przeceny 50% big_grin
                                        bardzo proszę. czego się nie robi dla przyjaciółki. jeszcze na to mnie staćwink
                                        potraktuj to jako prezent gwiazdkowybig_grin
                                        • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 14:21
                                          och, dziękuję
                                          smile)
                                          • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 14:24
                                            nie ma za co big_grin
    • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 14:32
      uprasza sie szanowne towarzystwo o nieznarawianie kulinarnego watku jakimis
      pilkarskimi dyskusjamiwink
      jesli zas sportsmenka bez koszulki tudziez bez spodenek sluzy jako przedmiot do
      schrupania mozna ewentualnie dyskusje zaliczyc do artykulow spozywczych co
      wiaze sie z gotowaniem na vistuliwink
      • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 14:44
        tak jest! smile)
        z jednym małym alesmile nie wiedziałam, że kasikka bonus to "sportsmenka bez
        koszulki tudziez bez spodenek", na etykietce było zupełnie co innego napisane.
        zdziwi się dziewczyna jak otworzy big_grin
        • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 15:29
          mysz, paszkwilcu, co ty tam włożyłaś do tej paczki
          to miał być piłkarz do schrupania!!
          piłkarke prześlij nickowi, ucieszy sie na pewno
          szczegolnie, jak bedzie wg opisu slo, bez koszulki i spodenek
          • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 15:35
            kasikk, ja zapakowałam dobrze! to mikołaj się pomylił!!! pewnie przez te
            zawiane reniferysmile
            a swoją drogę, jak do ciebie dotarła piłkarka, to do nika dotrze piłkarz. to
            się nick zdziwiwink)
            • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 15:46
              nic nie dotarło i proszę naprawić przesyłkę
              inaczej dziękuję, nie odbiorę paczki ;P
              • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 15:54
                mam po całym świecie ganiać mikołaja??? a może bonus mu się spodobał i zostawił
                sobie???
                • kasikk Re: KULINARIA 02.12.05, 15:59
                  tongue_out
                  • mycha Re: KULINARIA 02.12.05, 16:01
                    a może mikołaj dostał łapówkę i komuś innemu podesłał... smile
                    • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 20:04
                      a juz myslalam,ze tyle salatek wyladowalo w misach,
                      a tu?? jakies zawieruszone paczki,ktore sw.mikolaj gdzies ganiawink))))))))))),
                      bo szalone renifery wypadly z toruwink))))))))))))))))))

                      specyjalnos vistuli :znarawiac wszystko"smile))))))))))),
                      ale sie nie gniewam,milo sie czytalo,jak zwszesmile))))))))))
                      • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 20:13
                        jak narowić, to narowić do końca i skuteczniewink Wieczor dobry panstwusmile
                        • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:16
                          nick000 napisał:

                          > jak narowić, to narowić do końca i skuteczniewink Wieczor dobry panstwusmile

                          witamy i zaprasiamysmile
                          • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:17
                            moze pociagniemy te biesiade w kuchni? czesto tak jest,ze w kuchni jest najprzyjemniejsmile
                            • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 20:20
                              jestem za, siądźmy więc wygodnie, za oknem zimno, wiatr a w kuchni przyjemnie, pachnie ciastem, herbata i cytryną, zapraszam do stołu wszystkich piszących i czytających nasze forumwink
                              • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:21
                                nick000 napisał:

                                > jestem za, siądźmy więc wygodnie, za oknem zimno, wiatr a w kuchni przyjemnie,
                                > pachnie ciastem, herbata i cytryną, zapraszam do stołu wszystkich piszących i
                                > czytających nasze forumwink

                                Nick czy mozemy poczestowac sie Twoim mieskiem?smile
                                moznaby je polozyc w calosci na desce i kroic nozem po kawalkusmile
                                • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 20:23
                                  jasne, do miesa pasowalby chrzan, niestety nie zrobilem go jeszcze, postaram sie jednak zabawić gości rozmowąsmile Szczególnie takichsmile
                                  • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:25
                                    nick000 napisał:

                                    > jasne, do miesa pasowalby chrzan, niestety nie zrobilem go jeszcze, postaram s
                                    > ie jednak zabawić gości rozmowąsmile Szczególnie takichsmile

                                    poradzimy sobie bez chrzanusmile najwazniejsza jest atmosferasmile
                                    Keeeeeeeeeendo!!!!!!!!!!!!smile
                                    • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 20:27
                                      kendooooooo, gdzieżeś ach gdziewink? Może po flaszke podreptała na metęwink
                                      • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 20:27
                                        juz lece...kiszone ogoreczki dontaskalamwink))))))))))
                                        • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 20:28
                                          a tak po prawdzie nie mam do Was sil-znarawiacze jednewink)))))))))
                                          ale przy miechu z ogoreczkiem moge posiedziec....
                                          na desre ciastem czestujewink)
                                      • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:29
                                        nick000 napisał:

                                        > kendooooooo, gdzieżeś ach gdziewink? Może po flaszke podreptała na metęwink

                                        hahahahahaaha smile
                                        to ja ogorek kiszone dorzuce, do miesa jak znalazlwink

                                        ps.poprosze o 5 minut przerwy.
                                        • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 20:30
                                          donies grzybka marynowego,
                                          ogoraski juz dotaszczylamwink)))))))))
                                          • nick000 Re: KULINARIA 02.12.05, 20:34
                                            no masz, poleciala gdzies ta nasza Slosmile ciekawym bardzo dokąd ją ponosło znowuwink Ale mi się dzisiaj gazeta ruszasad
                                            • kendo Re: KULINARIA 02.12.05, 20:37
                                              miala cos dotaszycz z jadlodajniwink)

                                              dzis jakos gazetka smiga,ale niewiem co z poczta,wczoraj wysylala listy widmo
                                              wszedziewinkusch....nie lubie pisac reprisowwink
                                              • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:38
                                                kendo napisała:

                                                > miala cos dotaszycz z jadlodajniwink)
                                                >
                                                > dzis jakos gazetka smiga,ale niewiem co z poczta,wczoraj wysylala listy widmo
                                                > wszedziewinkusch....nie lubie pisac reprisowwink

                                                jestem jestem, nie potrafie sie zgubicsmile
                                                • slo-onko Re: KULINARIA 02.12.05, 20:42
                                                  musialam zdjac szpachel z paszczęki, bo jakby mi macha zastygla to musialabym koparke zamowic do zeskrobania.
    • mycha Re: KULINARIA 16.12.05, 13:48
      Spaghetti primavera
      Składniki:
      - 500 g spaghetti
      - 1 szklanka mrożonego groszku
      - 1 szklanka mrożonego bobu
      - 1 brokuł
      - 3 łyżki masła
      - 2 szkl. śmietany
      - 1 szkl. świeżo tartego parmezanu
      - świeżo mielony pieprz

      Sposób przyrządzania:

      Brokuł umyj i pokrój w małe różyczki. Zagotuj 2 litry wody, dodaj 1 łyżeczkę
      soli. Wrzuć do gotującego się wrzątku mrożony bób, doprowadź do wrzenia,
      pogotuj 5 minut i wyciągnij cedzakową łyżką. Przepłucz bób w zimnej wodzie,
      ostudź i wyłuskaj. Do tej samej wody wrzuć groszek. Gdy woda zawrze, wyciągnij
      go. Na końcu wrzuć brokuł i gotuj, aż będzie jędrny (7-9 minut). Na patelni
      rozgrzej masło, dodaj śmietanę i cały czas mieszając, gotuj na wolnym ogniu, aż
      się połączą, jednak nie doprowadzaj do wrzenia. Wsyp 3/4 parmezanu i mieszaj,
      aż się rozpuści. Posól i popieprz sos do smaku. Gorące spaghetti wymieszaj z
      warzywami, każdą porcję polej sosem i posyp odrobiną parmezanu. Podawaj
      natychmiast. Oczywiście spaghetti primavera jeszcze lepiej smakuje latem, kiedy
      są młode, świeże warzywa, wtedy też można dodać do niego zieloną fasolkę
      szparagową i końcówki zielonych szparagów.

    • mycha caprese 16.12.05, 13:51
      PYSZNOŚCI!!! polecam! smile

      Caprese - mozarella z pomidorami w sosie

      Składniki:
      - 2 razy po 30 dag mozarelli (2 kulki)
      - 4-6 pomidorów
      - kilkanaście listków bazylii
      - 2-3 łyżki oliwy
      - 1 łyżka octu balsamicznego
      - sól
      - grubo mielony czarny pieprz

      Sposób przyrządzania:

      Pomidory umyj, pokrój w plasterki. Mozarellę osącz z zalewy i pokrój, jak
      pomidory.
      Przygotuj sos: wymieszaj oliwę z octem balsamicznym, przypraw solą i pieprzem.
      Na talerzu ułóż plasterki sera i pomidorów tak, aby zachodziły jeden na drugi.
      Polej sosem, posyp grubo mielonym pieprzem. Udekoruj listkami bazylii

      • kasikk pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 13:53

        • mycha Re: pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 14:13
          ty sobie zważaj, bo zaraz będziesz krzyczeć - mama mia! ;p
          • mycha Re: pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 14:13
            mamma mia oczywiście big_grin
            • kasikk Re: pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 15:11
              wcale się nie boję ;P
              • mycha Re: pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 15:17
                a powinnaś ;p
                • kasikk Re: pizza, pizza, kalafiore ;P 16.12.05, 15:29
                  skąd ja wiedziałam, co napiszesz?
                  • kendo Re: mysie przysmaki:))))))))))))))))))) 16.12.05, 16:37
                    a to sobie mysza rajcuje w kuchni i kusi smakolykami,
                    primawera pychotka...kiedys podobne cosik pozarlam,
                    a to z pomidorkami i mozorela na kanapeczke z mikrofali to pychotkasmile)))

                    tylko dziewczyny ostroznie z kaloriami...zadnej pizzywink))))))))))))))
                    no,ale ja bedzie pychotka to sie dosiadamwink))))))))))))))))
    • kasikk nalewki :)) 22.12.05, 19:28
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/8,48637,2890967.html
      • nick000 Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:32
        dobresmile wole jednak coś mniej owocowegowink
        • kendo Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:44
          chyba za pozno juz naleweczke robic,do swiat nie zdazy sie wylezakowac,
          tak mysle,ze chyba musze sprawdzic sie w zrobieniu naleweczki.
          • nick000 Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:45
            a mnie najlepiej idzie nalewaniewink
            • kasikk Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:47
              to nalej mi tarninówkę - akurat po mrozach owoce
              to się będzie w lato piło smile)
              • nick000 Re: nalewki :)) 22.12.05, 19:50
                pamiętam nalewkę, robiła ją mama mojej kolezanki, nazywała sie, nalewka nie mama, wszystkie owoce lata. Pachniała słońcem, ziołami, owocami i była pyszna. Czego w niej nie było, tak do końca nigdy nie dowiedziałem się co wchodzilo w jej skład. Podobno rodzinna tajemnica.
                • kendo Re: na lunch 05.01.06, 13:14
                  pozarlam kartofelka z mikrofali upieczonego i sledzika z cebulka i majonezem i
                  smietanka .. mniammmmmmmmmm,mniammmmmmmmmmmmmmmmsmile)
                  • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 13:21
                    kendo napisała:

                    > pozarlam kartofelka z mikrofali upieczonego i sledzika z cebulka i majonezem
                    i
                    >
                    > smietanka .. mniammmmmmmmmm,mniammmmmmmmmmmmmmmmsmile)

                    napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                    • kendo Re: na lunch-kartofelek z mikrofali 05.01.06, 13:49
                      albo go obieram,ale przwaznie szczotkuje,
                      nacinam pozniej nie do konca pare naciec/sole/pieprze/polewam oliwa/nieraz w
                      naciecia wkaldam odrobinki liscia laurowego,
                      pozniej wkladam go do miseczki z woda i na 750 W -5 min.(zalezy od wielkosci i
                      ilosci kartofeka)
                      bardzo czest tak sobie robie.

                      PS;..dobrze jak kartofelek jest z gatunku,ktory sie nierozpada.
                      • slo-onko Re: na lunch-kartofelek z mikrofali 05.01.06, 14:01
                        kendo napisała:

                        > albo go obieram,ale przwaznie szczotkuje,
                        > nacinam pozniej nie do konca pare naciec/sole/pieprze/polewam oliwa/nieraz w
                        > naciecia wkaldam odrobinki liscia laurowego,
                        > pozniej wkladam go do miseczki z woda i na 750 W -5 min.(zalezy od wielkosci
                        i
                        >
                        > ilosci kartofeka)
                        > bardzo czest tak sobie robie.
                        >
                        > PS;..dobrze jak kartofelek jest z gatunku,ktory sie nierozpada.

                        to taki ugotowany bardziej niz upieczony? bo w wodziesmile
                        • kendo Re: na lunch-kartofelek z mikrofali 05.01.06, 14:08
                          tak,taki mi bardziej smakuje,
                          wody daje troszke...mozesz sie doprubowac smaku,jaki bedzie Ci bardziej
                          smakowacsmile)
                    • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 15:52
                      slo-onko napisała:


                      > napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile

                      się nie pytaj tylko polewajwink
                      • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:22
                        piekę klops, pachnie w całym domusmile
                        • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:25
                          nick000 napisał:

                          > piekę klops, pachnie w całym domusmile

                          yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                          a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile
                          • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:36
                            slo-onko napisała:

                            > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                            > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile

                            mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka jest przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej kapusty, wcinaj maluchusmile
                            • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:38
                              nick000 napisał:

                              > slo-onko napisała:
                              >
                              > > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                              > > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile
                              >
                              > mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka jest
                              > przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej kapusty,
                              > wcinaj maluchusmile

                              a co dasz mi na deser?smile
                              informuje,ze ten budyn w rondlu juz zginalwink
                              • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:43
                                slo-onko napisała:

                                > > > yhm, nawet tu zapach dolecialsmile
                                > > > a jak sie juz upiecze to dasz skosztowac?smile
                                > >
                                > > mała Slosmile musi sie dobrze odżywiaćsmile, dostaniesz całą blaszkę, dokładka
                                > jest
                                > > przewidzianasmile Do tego chlebek z chrupiąca skórką i surówka z kiszonej ka
                                > pusty,
                                > > wcinaj maluchusmile
                                >
                                > a co dasz mi na deser?smile
                                > informuje,ze ten budyn w rondlu juz zginalwink
                                niespodzianka bardzo słodkasmile)
                                • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:44
                                  szaaaaaaaarlotka?????????/smile))))
                                  • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:48
                                    slo-onko napisała:

                                    > szaaaaaaaarlotka?????????/smile))))

                                    pysznaaaaaaasmile)) !!!! ale mnie wzięło i to nie koniecznie szarlotkasmile) Ide sobie, a cowink Wszystkiego nie wytrąb, pamiętaj o innych spragnionychsmile)
                      • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:24
                        nick000 napisał:

                        > slo-onko napisała:
                        >
                        >
                        > > napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                        >
                        > się nie pytaj tylko polewajwink

                        sie Nick napije smile
                        <Slo podaje sztakanka> big_grin
                        • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:34
                          slo-onko napisała:


                          > > > napisz jak robisz jak robisz tego ziemniaczka?smile
                          > >
                          > > się nie pytaj tylko polewajwink
                          >
                          > sie Nick napije smile
                          > <Slo podaje sztakanka> big_grin

                          z rąk Slosmile, nawet kielich cytrynowego soku, ze o mleku nie wspomnę smakuje jak ambrozjasmile Polewajsmile)
                          • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:36
                            sie mleko nalewasmile
                            to co? na druga nozke?wink
                            • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 18:37
                              slo-onko napisała:

                              > sie mleko nalewasmile
                              > to co? na druga nozke?wink

                              jaeszcze razwink, ale mnie bierzesmile))) coż to za mlee, epp, koooooowink!!!
                              • slo-onko Re: na lunch 05.01.06, 18:39
                                nick000 napisał:

                                > slo-onko napisała:
                                >
                                > > sie mleko nalewasmile
                                > > to co? na druga nozke?wink
                                >
                                > jaeszcze razwink, ale mnie bierzesmile))) coż to za mlee, epp, koooooowink!!!

                                truskawkowe big_grinDDDD
                  • nick000 Re: na lunch 05.01.06, 15:51
                    echhhhh, sledzik, zakąska nadzwyczaj szlachetnasmile
                    • kendo Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 19:15
                      ale sobie dogadzaliscie...az ochoty nabralam dosiasc sie do degustacji,
                      kochane sloo bylo i wszystkiego z garow nieoczyscilawink))))))))))

                      *nick ?? ,jak to pieles klopsa??
                      to cos takie jak pieczen rzymska??

                      na kolacyje:grzanki ze smazonym jajkiem sadzonym na dwie stronywink
                      • slo-onko Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 19:22
                        czesc Kendosmile
                        dopiero oczyszczam, a raczej wcinamsmile teraz chleb z twarogiem i szczypioremsmile
                        i chyba na tym nie koniec.
                        • kendo Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 19:29
                          hej sloo,tez papusne jedzonko...
                          teraz lece kociaka nakarmicwink)tez musi papusiacwink)
                          zaraz przyczlapie;
                          • slo-onko Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 19:41
                            kendo napisała:

                            > hej sloo,tez papusne jedzonko...
                            > teraz lece kociaka nakarmicwink)tez musi papusiacwink)
                            > zaraz przyczlapie;

                            uuuuuuuuuf a ja sie zagapilam na strone filharmonii,rezerwuje biletysmile
                            • nick000 Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 20:19
                              jakiś koncer sie szykuje?
                              • slo-onko Re: na lunch i skok na kolacje;) 05.01.06, 20:31
                                nick000 napisał:

                                > jakiś koncer sie szykuje?

                                Karnawał w Filharmonii
                                www.filharmonia.szczecin.pl/repertuar.html
    • odin-2 Re: KULINARIA 06.01.06, 16:05
      SOTADES(wiek IV przed Ch.)

      Uwięzione(Enkleiomenai)
      ========================
      Więc najpierw usmażyłem raczki morskie
      dokładnie; wziąłem wielkiego turbota,
      Upiekłem go w połowie; gorsze resztki
      Zgotuję i sosem poleję z morwy.
      Potem dwie wielkie głowy dorsza podam
      W dużym naczyniu, i do nich dorzucę
      Szczypiorku, kminku, soli i oliwy.
      Kupiłem bardzo pięknego okonia,
      Uduszę go w zielonym, kwaśnym sosie.
      Mam też jarząbki piękne i kwiczoły:
      Część z nich upiekłem starannie na rożnie.
      Inne rzuciłem, jak trzeba, na węgle,
      I posypałem majerankiem z solą.
      Do nich też dodam sepie i polipy.
      Ach, jak wykwintna jest sepia z nadzieniem!
      I delikatne pieczone skrzydełka!
      Dodałem różnobarwną też przyprawę
      Zmieszaną z wszelkich jarzyn i korzonków,
      I wszystko to polałem ostrym sosem.
      Kupiłem jeszcze tłustego węgorza,
      I udusiłem go w słonej polewce.
      Parę kiełbików, kilka szklanych rybek
      Wziąłem, i wszystkim im obciąłem łebki,
      Po czym obficie otoczywszy w mące
      Posłałem na patelnię, tam gdzie raki.
      Dalej tuńczyka, przepiękne stworzenie,
      W liść owinąłem figowy, polałem
      Oliwą, posypałem majerankiem,
      I jak pochodnię rzuciłem na popiół.
      Wziąłem sardynek sporo falerejskich,
      Zalałem łyżką wody, potem kubkiem -
      cieniutko posiekałem zieleninkę.
      I - może dodam flaszeczkę oliwy.

      • kendo Re: KULINARIA 06.01.06, 16:22
        o rany odin!!
        a dla kogoz takie gotowanie,moze byloby smaczne ??
        to jak jestes gotowy wszystko to zrobic?winkja juz zasiadam do stolusmile
    • slo-onko ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 19:43
      -1 kg fileta rybnego (pokrajany w kawalki)
      -2 cebule ( pokroic w kostke)
      -szklanka gestej smietany
      -5 dag grzybów suszonych (ugotowac i posiekac na paski)
      -sól,pieprz

      Kawalki fileta osolic,przyprawic pieprzem,obsmazyc na patelni. Cebule usmazyc na rumiano,dorzucic do ryby,chwile poddusic razem. dodac grzyby, wlac smietana,dusic 20 minut,doprawic do smaku.
      Podczas duszenia filetow z grzybami w smietanie nie mieszac,jedynie wstrzacac patelnia.
      Ponoc rewelacja. dzis przygotowalam I etap,czyli usmazylam rybke z cebula. jutro dodam grzyby i zaleje smietana.
      • kendo Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:07
        musi byc niebo w gebusi...,
        i chyba sie skusze toto zrobic.

        a ta gesta smietana ? nigdy niewiem jaka to-slodka tak?
        jak bedziesz jesc to wyobraz sobie smak tego yogurtu sosowego,pamietasz co
        przywiozlam,czy z tym by pasowalo,bo sa rozne smaki i moge zamiast smietany
        wlasnie to dodac o smaku rozmarynu.
        • kendo Re: fasolka po bretonsku 23.01.06, 20:08
          juz sie wlasnie moczy i bedzie na jutro....
          daje zawsze golonke....pomitory kupilam z czili i mysle ,ze bedzie papusne.
        • slo-onko Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:29
          Twoj jogurt jak najbardziej. zwykle do sosow na patelni stosuje smietane o zawartosci tluszczu 30 % badz 18 %,ale do niej dodaje zdzebko maki.
          • kendo Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:55
            slo-onko napisała:

            > Twoj jogurt jak najbardziej. zwykle do sosow na patelni stosuje smietane o
            zawa
            > rtosci tluszczu 30 % badz 18 %,ale do niej dodaje zdzebko maki.


            tu takiej smietanki tlustej niet,
            zakupie wiec yogurcik i napisze pozniej o degustacjismile
      • nick000 Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:32
        to coś jak lin w śmietanie, dodatek grzybów może być interesujący. Nie zapomnij tylko namoczyć ich kilka godzin wczesniej i ugotuj w tej samej wodzie w jakiej moczone będą, puszcza smak i potrawa wyjdzie zdecydowanie bardziej aromatyczna.
        • slo-onko Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:41
          nick000 napisał:

          > to coś jak lin w śmietanie, dodatek grzybów może być interesujący. Nie zapomni
          > j tylko namoczyć ich kilka godzin wczesniej i ugotuj w tej samej wodzie w jakie
          > j moczone będą, puszcza smak i potrawa wyjdzie zdecydowanie bardziej aromatyczn
          > a.
          tak wlasnie robie smile
          zaraz bede je siekacsmile
          • nick000 Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:48
            uwaga na paluszkiwink
            • kendo Re: ryba w sosie grzybowym 23.01.06, 20:57
              bardziej chyba na paznokciewink)
              zawsze mam taki problem,ze jednego uciachawink)
      • mala20033 Re: ryba w sosie grzybowym 24.01.06, 17:38
        Ide smarzyc..mniam,mniam...
    • candy29 Re: KULINARIA 24.01.06, 17:15
      echsmile że ja wcześniej tego nie widziałamsmile
      • kendo Re: KULINARIA 24.01.06, 20:01
        candy29 napisała:

        > echsmile że ja wcześniej tego nie widziałamsmile

        no widzisz,trzeba bylo wczesniej wpasc do nassmile)

        PS;..czy Twoj nik kiedys byl "cndycandy"?
    • mala20033 Re: KULINARIA 24.01.06, 17:42
      alescie mi ta rybka apetytu narobili...!!!
    • slo-onko Re: KULINARIA 24.01.06, 17:49
      i bylo czym Mala i bylo czym. dzis moge powiedziec,ze pyyyychooootaaasmile
      ryba jak ryba,ale ten sosik,mniam,paluszki lizacsmile
      mozna tez wykorzystac filety kurczakowe,albo czastki kurczaka,albo kawalki
      karkowki.
      • kendo Re: KULINARIA rybka 24.01.06, 19:57
        a jednak recepta sie sprawdzila na medal....
        wiec chyba cala vistula bedzie rybke smazylasmile)
        • kendo Re: KULINARIA pasta z sardynka 29.01.06, 19:02
          wiem sloo chyba nie lubi tego zestawu smakowego,jednak stesknilam sie i
          zrobilam paste do chlebka:
          *puszka sardynek w oleju-olej odcedzilam,
          *bialy serek ugnieciony widelcem.
          *zdziebko pory -biala czesci drobniutko usiekana,(moze byc czerwona cebula,lub
          normalna)
          *koperek,
          *zielony groszek ugotowany,
          wszystko wymieszalam z przyprawami i pychota,az psiuna chcial mi kanapke
          ukrascwink
          • slo-onko Re: KULINARIA pasta z sardynka 29.01.06, 19:08
            przyslij listem poleconym ,sprobuje smile
    • slo-onko piątkowy obiad 03.02.06, 14:50
      nalesniki z twarogiem,polane truskawami w smietanie.
      na sama mysl moj jezyk juz wrzeszczy mlaaask,mlaaaask, mlasksmile
      • kendo Re: piątkowy obiad 03.02.06, 17:28
        moj tezsmile)))))))))))
        ale bym pozarala chyba kopiasty talerz ichsmile)
        • kendo Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 10:28
          no wczoraj tyle sie napisalismy o nim,,,,
          ale tak po prawdzie cos orginalnego bym zdeserkowalawink)))))))))))))
          macie cos orginalnego????????????????????????????????????????
          • kasikk Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 11:11
            ja zrobiłam wczoraj to:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=20857091
            i jest pysznosciowe smile)
            mogłam dać więcej jabłek tylko, co nastepnym razem uczynie napewno big_grin
            • kendo Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 15:58
              nooooooooooooooo...czesto tam zagladam i nosilam sie z takim zamiarem go
              wyprobowac,ciekawe czy sie zmobilizujewink)
              ale az mnie sciska za czyms wlasnie takimsmile)-dziki kasikk.
              • kendo Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 17:44
                juz sie pieczesmile))))))))))))),
                jak na razie ladnie wyglada przez szybkewink) zostalo 25min.do konca pieczeniasmile)
                a bylo bardzo smacznie oblizywac lyzke i michewink)
                • kendo Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 19:10
                  organoleptycznie - wyglada pychotkowo,

                  smakowo - moze nie ten rodzaj jablek,choc niepieczone sa pycha a w ciescie
                  jakies kwasikowe,

                  czas pieczenia na moj piec musi byc krotszy niz 50 min.,wyszlo co nieco za
                  suche,

                  mozna przezyc degustacje,moze kiedys sie jeszcze skusze na reprissmile)
                  • nick000 Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 19:50
                    pewnie pyszne, pewnie skusze sie i upiekę takie ciasto, zdecydowanie jednak najbardziej udaje mi sie tradycyjny, z loekka tylko zmodyfikowany, jabłecznik. Często jestem zmuszany do upieczenia tego ciastawink
                    img385.imageshack.us/my.php?image=jabecznik3zd.jpg
                    • kendo Re: deserek:-)))))))))))))))))))) 04.02.06, 20:14
                      o!!!!!!!!!!!!! takie wlasnie nicku ciacho lubiesmile)
                      do tego mozna podac krem/sosik waniljowy i mozna smakowo odplynacwink)
                      ech,chyba jutro skocze po wiecej jablek i moze upiekesmile)
    • slo-onko szpinak 06.02.06, 12:14