16.06.04, 00:55
Witam,

Piszę pracę magisterską dot. instytucji Zurxāne w Iranie.
Jestem otwarty na wszelkie informacje, wskazówki i sugestie.

[terminy pokrewne: 'ayyār, fotuvvat, ğavānmardi, varzeš-e bāstāni,
korporacje/bractwa sportowe, pahlavān, košti, gol-e košti, luti, związki z
sufizmem]

Interesuję się również podobnymi zagadnieniami na terenie Indii, Turcji i
obszaru świata arabskiego. Potrzebny mi kontekst kulturowy do opisywanego
zagadnienia.

Będę wdzięczny za pomoc!
Ukłony

Symploke

ﻪﻧﺎﺧﺭﻭﺯ
Obserwuj wątek
    • buggi Re: zurxane 17.06.04, 14:48
      co bys chcial wiedziec?
      • symploke Re: zurxane 18.06.04, 02:03
        teoria:
        w zasadzie temat jest dość mało opisany więc każda informacja [każdy trop] może
        być przydatna,
        na dzień dzisiejszy najbardziej poszukuję informacji dot. związków/podobieństw
        korporacji zawodników zurxane z bractwami mistycznymi oraz informacji o
        podobnych zjawiskach na terenie Indii, Turcji i krajów arabskich,

praktyka:
        noty bibliograficzne, nazwiska osób zajmujących się podobną tematyką,
        • buggi Re: zurxane 19.06.04, 00:32
          Ojej to nie wiem czy bede mogla pomóc. Zurkhane jest prastarym sportem (
          varsesh-e bastani). Widzialam pokazy raz jeden, wiec wiem jak to wyglada, ale
          na czym polega i dlaczego zawodnicy siedza w "dziurze" tlukac sie maczugami po
          plecach-tego nietety nie wiem...ale przynajmniej nazwisko najslynniejszego
          chyba bohatera ( pahlavan ) tegoz sportu podac moge: Purja-je Vali.
          Jesli chodzi o zapasy (koshti) to najpopularniejszym zapasnikiem
          byl "Takhti". Mam w domu kalendarz z jego zdjeciami, wiec jesli bys chcial
          spróbowalabm jakas fotke zeskanowac i wyslac mailem...chyba ze znajdziesz cos w
          sieci. Luti z kolei to typ perskiego Robin Hooda, co to biednych wspiera, ale
          jaki to ma zwiazek ze sportem...?????. Gavanmardi natomiast to sie da chba
          na 'prostolinijnosc, dobrodusznosc' przetlumaczyc; Cos przeciwniego niz
          perfidia.

I na koniec popularna zagadka:
          Pytanie: An chist ke hargez naxorad an ra zan.
          Giarmard xorad ghavi giardad u ra tan.
          Na dast be kar ajad-o na lab na daxan?

Odpowiedz: Zurxane

chyba nie pomoglam zbyt wiele :(
          • symploke Re: zurxane 07.07.04, 12:10
            Nie przejmuj się, liczą się chęci. Dziękuję!

Czy zurxāne jest prastarym sportem? Można by polemizować.
            Owa wspomniana przez Ciebie nazwa „varsesh-e bastani” (varzeš-e bāstāni)
            [dosłownie: sport dawny/stary], która sugerowałaby prastare pochodzenie tego
            sportu została wprowadzona dopiero w 1934 roku.
            Zaś pierwsze wzmianki o zurxāne, pochodzą z czasów Safawidzkich, czyli jak by
            nie było XVI wiek. Co więcej owe informacje dotyczą między innymi znanego Ci
            dobrze opiekuna i patrona wszystkich zawodników jak i samej instytucji zurxāne,
            Puryā-ye Vali!
            Ze względu na brak źródeł wszystko co było przed to raczej spekulacje i
            domniemania. Co gorsza, przyjęły się różne romantyczne teorie, które mówią o
            pradawnym pochodzeniu, o tym, że sport ten wywodzi się z misteriów
            mitraistycznych, itp., itd. Niestety brak na to naukowych dowodów.

Jeśli chcesz dowiedzieć się czegoś więcej o Āqā-ye Qālam Rezā Taxti, to polecam
            artykuł prof. H. E. Chehabiego: „Sport and Politics in Iran: The Legend of
            Gholamreza Takhti.” [w:] International Journal of the History of Sport, 12
            (December 1995), ss. 48-60 lub kliknij:
            www.iranchamber.com/sport/takhti/gholamreza_takhti.php#top
            Jaki jest związek luti ze sportem, a dokładniej z zurxāne? Tego jeszcze do
            końca nie wiem.
            Wydaje mi się jednak, że między innymi z tych środowisk wywodzili się niektórzy
            zawodnicy zurxanów jak i pewne ćwiczenia.
            Jeśli masz może dostęp do poniższych artykułów to proszę o NATYCHMIASTOWY
            kontakt!

1. Reza Arasteh, ”The Character, Organization, and Social Role of the Lutis
            (Javanmardan) in the Traditional Iranian Society of the Nineteenth Century”,
            [w:] Journal of the Economic and Social History of the Orient, 4 (1961)

2. Willem M. Floor, “The Lutis – A Social Phenomenon in Qajar Persia”, [w:] Die
            Welt des Islams, 13 (1971), ss. 103-120.

3. Willem M. Floor, “The Political Role of the Lutis in Iran” [w:] Nikki R.
            Keddie, eds., Modern Iran: The Dialectics of Continuity and Change, (Albany
            1981), ss. 83-95.

Będę wdzięczny za informacje.

Mam nadzieję, że następnym razem odpiszę szybciej. ;)
            Pozdrawiam.

Symploke
            • buggi Re: zurxane 07.07.04, 21:05
              Niestety nie mam dostepu do zadnych artykulów :( Nie bylo takiej potrzeby , by
              ich szukac. Nie studiuje iranistyki. To, co napisalam, to chyba cala moja
              wiedza na ten temat. :( Szkoda.
    • szirin-javaheri Re: zurxane 17.06.04, 23:11
      Salom. Życzę Ci szybkiego ukończenia pracy. Mam nadzieję, że pamiętasz o
      krótkiej notce :) na moją stronkę. Pozdrowienia :))))
      • symploke Re: zurxane 18.06.04, 02:10
        Salom.
        Oczywiście - jeśli tylko dotrwam do końca podeślę Ci odpowiednie materiały.
        Jeśli natkniesz się na coś ciekawego to nie omieszkaj mnie powiadomić.
        Pozdrawiam. :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka