Gość: ? IP: *.linet.net.pl 22.07.12, 21:50 interesuje mnie praca jako kurator społeczny. Czy to jest praca "społeczna" (jak nazwa wskazuje), czy może otrzymuje się jakieś wynagrodzenie? Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: terenia Re: kurator społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.12, 22:00 dostaje się jakieś pieniądze, ale z tego co wiem jest to kwota nieadekwatna do pracy :( lepiej trzymaj się wersji, że społeczny to społeczny, będzie mniejsze rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: kurator społeczny 22.07.12, 22:26 Kurator społeczny pracuje jak sama nazwa wskazuje społecznie. Praca odbywa się pod nadzorem kuratora zawodowego i polega na sprawowaniu dozoru nad podopiecznym, wobec którego sąd orzekł nadzór kuratora. Jedyny dochód jaki kurator społeczny osiąga to ryczałt za sprawowanie tegoż nadzoru, który to ryczałt ma zrekompensować kuratorowi wydatki związane z tym dozorem. Kwota ta waha się między 39 a 75 zł za jeden dozór. Oprócz tego kurator społeczny może sporządzać wywiad środowiskowy o podopiecznym lub o osobie wobec której sąd orzekł wykonanie takiego wywiadu. Należności za ten wywiad też nie mogą być wyższe niż 75zł. Tak więc łącznie kwoty, które może otrzymać kurator społeczny z reguły nie przekraczają kilkuset, najwyżej 1.000 zł miesięcznie brutto. Jeżeli ktoś zdecyduje się na taką pracę to musi pamiętać, że nie jest to łatwy kawałek chleba no chyba, że ktoś planuje swoją karierę jako kurator zawodowy. Wtedy praca jako kurator społeczny jest dużym atutem przy ubieganiu się o powołanie na etat kuratora-stażysty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pomysł Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 22.07.12, 23:21 Tych kuratorów jest mało ciekawe dlaczego ? może jak by było więcej takich społecznych kuratorów było by lepiej. Moim zdaniem powinni otworzyć kierunek kształcenia opiekun sądowy, lub opiekun społeczny, który by sprawdzał rodziny i czuwał nad nimi i był bardziej dostępny dla rodziny, mniej by było takich przypadków jak ze Sosnowca czy przypadku z Kamiennej Góry z 3,5 letnim zakatowanym dzieckiem. Taki Opiekun Sądowy lub społeczny mógł by wyręczać kuratorów i pracowników socjalnych i być częściej u takich rodzin, bo takich przypadków jest wiele że rodziny są pozostawione samym sobie , nikt nad nimi nie sprawuje nadzoru i opieki stąd też takie przewinięcia z zabójstwami dzieci, katowaniem , czy innymi sprawami zaniedbywania dzieci jak i dorosłych. Dlatego dobrym pomysłem by było utworzenie nowego zawodu kształcenia Opiekun Sądowy czy Opiekun Społeczny do pomocy kuratorom i pracownikom socjalnym, a w szczególności do nadzoru nad podopiecznymi w ich środowisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kermit Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.12, 00:01 zaspakajam ciekawość "pomysła-a". Kuratorów społecznych a i zawodowych jest mało BO NIE MA NA TO PIENIĘDZY. Ponadto jasne jest, że żaden opiekun, kurator taki i owaki - nie zastąpi normalnej, nie patologicznej rodziny. Rodziny, która bez względu na poziom dochodów będzie funkcjonalna. I tu jest "pies pogrzebany" Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: kurator społeczny 23.07.12, 07:25 W Wałbrzychu liczba kuratorów społecznych nie jest stała. Ciągle ktoś rezygnuje, na jego miejsce przychodzi ktoś inny itd.. W obecnej chwili kuratorów społecznych jest ponad 200. Nie wiem czy to dużo, czy mało. Jak już podkreślałem kurator społeczny pracuje pod nadzorem kuratora zawodowego. Kuratorów zawodowych jest obecnie w Wałbrzychu 52. Nie każdy ma pod opieką kuratorów społecznych, niemniej jednak aby ten nadzór był prawidłowy nie może to być zbyt duża liczba osób, stąd taka a nie inna ilość kuratorów społecznych. Powołanie opiekunów społecznych to dobry pomysł, kiedyś rozważano już coś takiego pod nazwą asystent rodzinny jednak jak zawsze na przeszkodzie stanął brak pieniędzy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kolo Re: kurator społeczny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.12, 11:03 Świetny pomysł z tymi opiekunami, kuratorami czy asystentami, jak zwał tak zwał; a jeszcze świetniej jakby takim kimś został Robocop bo w niejednej "rodzinie" można dobrze dostać w michę za sam fakt wkroczenia na jej terytorium :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: kurator społeczny IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 11:31 He,he, a jesteście pewni, że na kuratora społecznego nie załapie się palant, któremu życie też sprawiało kłopoty ? Społeczny, kojarzy się mi zawsze ze słowem bylejaki, przypadkowy. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: kurator społeczny 23.07.12, 13:22 Nie ma obawy, kandydat jest sprawdzany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.12, 13:43 No tak kandydat jest sprawdzony, ale czasem bywa tak że kuratorzy czy pracownik socjalny rzadko przychodzi na wywiad środowiskowy. Pytanie dlaczego ? czy ma za dużo roboty papierkowej i innych wywiadów, czy też nie chce się ?. W każdym przypadku jakiejś tragedii słyszymy że takich pracowników nie było u rodziny że niby nic nie wiedzieli, ale do tragedii dochodzi. Są bite , katowane dzieci, głodzone, jest też wiele śmiertelnych przypadków. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: kurator społeczny 23.07.12, 13:56 Zawarłeś kilka wątków na raz. Pytanie było czy każdy nawet skrzywiony przez los kandydat dostanie się do pracy jako kurator. Odpowiedź brzmiała nie. Nie ma to nic wspólnego z późniejszą pracą takiej osoby. Na to nie ma patentu, czy każdy lekarz prawidłowo wypełnia swoje obowiązki? Czy każdy policjant, sprzedawca, kierowca, magazynier jest wzorem pilności, uczciwości i poświęcenia ? Czy nie ma tragedii w szpitalach, gdzie lekarz nie udzielił pomocy bo mu się nie chciało ? Dopiero po wszystkim słyszymy, że można było tego uniknąć. Nie ma na to generalnej zasady doskonałości. Kuratorzy to też ludzie z wszystkimi przywarami i błędami jakie mogą popełnić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: kurator społeczny IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 13:52 > Nie ma obawy, kandydat jest sprawdzany. No jeżeli tak twierdzisz, to jestem spokojny. Cieszę sie, że dobraliście tylu kryształowych ludzi za tak niewielkie pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
hopex Re: kurator społeczny 23.07.12, 13:57 Jak do tej pory nie ma problemów ze znalezieniem chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 23.07.12, 14:11 Ale np. jak wiadomo kuratorzy czy pracownicy socjalni, nie zawsze angażują się w swoją prace, podobnie jak i nauczyciele wielu z nich nie powinno uczyć i pracować jako nauczyciel, bo się do tego nie nadają, podobnie może być z kuratorami i pracownikami socjalnymi. Bo nie ma co ukrywać ktoś ma w tym kierunku szkołę ale kompletnie się do tego nie nadaje, nie znam aż tak specyfiki kuratorów, nauczycieli znam, pracowników socjalnych też śmiało mogę powiedzieć że większość nie powinna się tym zajmować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: kurator społeczny IP: *.dynamic.chello.pl 23.07.12, 15:48 Oczywiście, że tak jest ,hopex wciska ciemnotę. Bo nikt nie zna otaczających nas realiów. Ale niech mu będzie, chyba że trafi się po drodze jakaś aferka i okaże się , że to nie kryształki tylko szkło butelkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: kurator społeczny IP: *.xdsl.centertel.pl 24.07.12, 23:12 Ja dość niedawno mocno się zastanawiałam nad pracą kuratora społecznego do spraw rodzinnych, nawet poczyniłam pewne kroki w tym kierunku, gdyż mam pewne doświadczenie i wykształcenie pedagogiczne. Ale zrezygnowałam. Głównie po poczytaniu sobie dość szeroko forum kuratorów i opisywanych przypadków. Nie nadawałabym się, nic tylko płakać nad losem Bogu ducha winnych dzieci :( Nie mogłabym na to patrzeć, a później spać spokojnie. Polecam to forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.07.12, 23:56 Dlatego potrzebny by był taki opiekun sądowy czy społeczny lub asystent rodzinny, który był by w środowisku domowym takiej rodziny. Przykład afery z tym zakatowanym 3,5 latkiem z Kamiennej Góry tam kurator dostał wyrok za niedopełnienie obowiązków, takich przypadków że kurator czy pracownik socjalny nie dopełniają obowiązków może być dużo. Zastanawia mnie dlaczego nie dopełnia się obowiązków ? może że nie ma na to czasu, bo biurokracja, albo za dużo takich podopiecznych ? osoby z takim nowym zawodem dopełnili by lukę i bywali częściej u takich podopiecznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kochas Re: kurator społeczny IP: *.play-internet.pl 25.07.12, 00:29 Znam osobiscie kuratorke która kupiła mgr, i co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OP Re: kurator społeczny IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.07.12, 00:42 A ja znam osobę która nie ma wykształcenia a była by lepszą kuratorką niż ci co mają wykształcenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dana Re: kurator społeczny IP: *.walbrzych.vectranet.pl 27.07.12, 22:14 Kurator czy pracownik socjalny to bardzo ciężka i odpowiedzialna praca. Wiem, że wśród osób ją wykonujących zdarzają się tacy, którzy się nie nadają. Jednak jeśli chodzi o przypadki skrzywdzonych dzieci to często największym problemem jest znieczulica społeczna. Bo nawet gdyby kurator, pracownik socjalny, asystent czy dzielnicowy przychodził codziennie to i tak najwięcej o sytuacji w rodzinie wiedzą sąsiedzi. I jeżeli słyszą, że za ścianą dzieje się cokolwiek podejrzanego to powinni to bezwzględnie zgłaszać, a nie udawać, że nic się nie dzieje. Lepiej wyjść na idiotę niż biernie przyglądać się cierpieniu innych. Odpowiedz Link Zgłoś
barbara592 Re: kurator społeczny 11.11.13, 03:22 jak czytam wasze wypowiedzi to zbiera mnie na śmiech,za PZPR to był kurator, a teraz smiechu warte Odpowiedz Link Zgłoś
kubus1964 Re: kurator społeczny 11.11.13, 14:14 dokładnie jak mówi barbara mafia w każdej dziedzinie sondy czy prokurator to fikcja Odpowiedz Link Zgłoś
kubus1964 Re: kurator społeczny 11.11.13, 14:21 doda że problem jest gdzie indziej bieda ,ubustwo, a prosty człowiek jest nikim i walczy o przetrwanie jak zwierze w lesie z tych biedaków żyje prokurator, sędzia, komornik , wiem co pisze bo mnie zgnoili za to że nie byłem obecny na sprawie bo nie wiedziałem i nie mam odwołania to jest kraj z Mafią na czele Odpowiedz Link Zgłoś