Dodaj do ulubionych

Co się stało z Polakami ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.07.12, 23:04
Urodziłem się w latach pięćdziesiątych w PRL-u, w niebogatej rodzinie w Wałbrzychu. Matka nie pracowała, ojciec pracował "na powierzchni" w kopalni Thorez. Nie było lekko, ale dzięki poświeceniu rodziców, oboje z bratem, ukończyliśmy studia na Politechnice. Ale nie o to chodzi, to tak tytułem wstępu. Chodzi mi o to ze w tej "złej gnębiącej ludzi komunie" Polacy co jakiś czas pokazywali, że kark można zginać ale do pewnych granic. Nie pamiętam wydarzeń poznańskich w 1956 roku, pamiętam biedę za Gomółki i to, że w 1970 roku Polacy pokazali, że mają swoją godność i potrafią się upomnieć za swoje. Skończyło się to tragiczne, polała się krew stoczniowców. Przyszedł Gierek reformator z prośbą "pomożecie". W 1976 roku w Radomiu polscy robotnicy okrzyknięci przez aktyw PZPR jako "warchoły " znowu upomnieli się o swoje. Minęły 4 lata cały kraj ogarnęły sławetne strajki w 1980 roku i narodziła się Solidarność. Wiadomo jak to się skończyło, stan wojenny , izolacja, internowanie, emigracja. Minęło 9 lat i znów ludzie upomnieli się o swoje. I tak się skończyła ta zła okradająca, wyzyskująca ludzi komuna, podobno wtedy wzięliśmy sprawy w swoje ręce. Skoro od 23 lat nie było zrywu przeciw władzy, wychodzi na to, ze albo nam tak jest dobrze, tak jak ludziom w okrzepłej starej europie, albo ktoś Polakom odciął JAJA. Proszę o wyjaśnienie, czemu tak się dzieje, bo ja mam cały czas odczucie, że wroga ( komuny) już nie ma, żyje si e coraz gorzej a my dumny naród dajemy się dymać jak przedajna dziwka. Kto nam odciał Jaja ? .
Obserwuj wątek
    • Gość: efekt Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 27.07.12, 23:24
      Teraz ludzie mają za dobrze i w du..pach się poprzewracało i to jest cały efekt.
      • Gość: wolf Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.dip.t-dialin.net 29.07.12, 18:11
        JAKO POLACY JESTEŚMY PAZERNYM CHCIWYM I EGOISTYCZNYM NARODEM TE CZASY GDZIE POLAK SZANOWAŁ POLAKA NP. JACKÓW CIKAGO - AMERYKA- W NIEMCZECH OGULNIE SIĘ SŁYSZY Z UST RODAKA TAKIE SŁOWA - JAK NAJDALEJ OD RODAKA POLAKA I NIE STETY BYŁO MI PRZYKRO SŁYSZĄC TAKIE SŁOWA PO PÓKI TU NIE ZAMIESZKAŁEM I ZOBACZYŁEM KTO TO JEST POLAK U NIEMCA A ZWŁASZCZA CHANYS TAK WIĘC ŚWIETNIE CIE ROZUMIEM I MASZ RACJE SAM PRZYKŁAD WASZYCH WAŁBRZYSKICH REFERENDÓW NIE OCENIAM LECZ GDZIE TA ZASRANA SOLIDARNOŚĆ WŁADZA W WASZYM MIEŚCIE JEST NIE STETY ABSOLUTNA I TO DZIĘKI MIESZKAŃCOM BO SKORO PO TAKICH AFERACH NIKT NIE PONOSI ODPOWJEDZIALNOŚCI TO NIE STETY WASZEGO KRAJU NIE MA WYKUPJONO ZA OBCY KAPITAŁ I DLATEGO MACIE WYZYSK BO SAMI SIĘ NA TO GODZICIE MJELIŚCIE ROBIONĄ JAPONIE ZA WAŁĘSY TERAS TUSK ZROBIŁ WAM IRLANDIE WJĘC GRATULOWAĆ PAŃSTWU LUKSUSU I DOBRODZIEJSTWA
    • Gość: Lee Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.surfert.nl 27.07.12, 23:45
      Psychotechnika, kłamliwa propaganda w mediach, przekazy podprogowe, tematy zastępcze, igrzyska, dzielenie Polaków (mohery/lemingi) i odpowiednie dodatki do produktów spożywczych powodują, że jesteśmy społeczeństwem ślepym, naiwnym, uległym i sterowalnym.
      Jesteśmy społeczeństwem, o jakim marzą wszystkie totalitarne reżimy.
      Kiedyś z pewnością się obudzimy, tylko czy wtedy będzie jeszcze o co walczyć? Czy cokolwiek dla nas Polaków pozostanie? Mam wiele wątpliwości.
      • Gość: efekt Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.12, 00:08
        Ludzie kiedyś biede klepali porządną nie było cwaniactwa, w sklepach nie było nic, policja napier..dalała. W szkołach jak coś się zrobiło to też wpiernicz od nauczyciela się dostało a jeszcze przyszło się do domu i poprawka była, dzieci były uczone szacunku do starszych a teraz tego nie ma, dzieci jak kiedyś palili to sie kryli a teraz jawnie z rodzicami, to samo z alkoholem, po prostu porażka.
        • Gość: sfinks Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 10:13
          Pier.dolisz jak w malignie. Jeśli coś się zmieniło to tylko na gorsze . Napier.dalanie milicji to był pikuś w porównaniu z tym co wyprawia dzisiaj policja a o takiej nędzy jak za komuny, to dzisiaj marzą setki tysięcy rodzin w tym bandyckim kraju złamasie.
          • Gość: wie..... Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.12, 10:35
            wszyscy macie swoje racje .kiedyś parobek pracował u swojego pana za jedzenie i spanie .pomyślcie teraz za co wy pracujecie . pracujemy na opłaty a jedzenie jak starczy bo strefa to folwark wyzysku miłego dnia życzę
        • Gość: hoho Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.07.12, 11:42
          co to ma znaczyć "dzieci były uczone szacunku do starszych" ? to było załatwiane tą przemocą? to wlaśnie ta piekna komuna <szanować kogos, kto sam ciebie nie szanuje> ? wspaniale w naszym kraju nie jest, ale da się żyć i wbrew hejterom, żyje się po prostu lepiej, teraz czekam na lincz na tym forum, lincz ze strony psychofanów WWS, Wilda i innych wynalazków. Pozdrawiam
      • Gość: kick Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 10:39
        @Lee opisal wam to szczegółowo , zatem jeszcze raz i powoli " Psychotechnika, kłamliwa propaganda w mediach, przekazy podprogowe, tematy zastępcze, igrzyska, dzielenie Polaków (mohery/lemingi) i odpowiednie dodatki do produktów spożywczych powodują, że jesteśmy społeczeństwem ślepym, naiwnym, uległym i sterowalnym.
        Jesteśmy społeczeństwem, o jakim marzą wszystkie totalitarne reżimy.
        Kiedyś z pewnością się obudzimy, tylko czy wtedy będzie jeszcze o co walczyć? Czy cokolwiek dla nas Polaków pozostanie? Mam wiele wątpliwości

potrzeba tylko impulsu ...
    • Gość: Giko Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.dynamic.chello.pl 28.07.12, 12:00
      Wraz z wstąpieniem do UE jaja zostały odcięte.:)
      zgadzam się TV ogłupia masakrycznie,wystarczy z znajomymi porozmawiać na temat ich poglądów,podejścia do życia itd.
      TVN24 :)
      • Gość: gosc Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.walbrzych.vectranet.pl 28.07.12, 13:06
        Tia taka niby bieda i kryzys wszedzie, a jak sie zobaczy jakimi furami jezdza rodacy to Francuzi moga sie schowac. W centrach handlowych w wekendy tyle bydla, ze nie ma gdzie auta postawic, wiec gdzie te ubostwo? Fakt, ze spora czesc rodakow wychodzi z zalozenia: "pokaz sie, a zastaw sie", no ale na te fury i domy trzeba wykazac zdolnosc kredytowa w banku. Zapewne tez sporo naszych zapiernicza na zmywakach i budowach za granica, a potem jak wracaja na urlopydo kraju, to pokazuja sie niczym krolowie.
        Kiedys nie bylo takie chamstwa i ludzie byli otwarci w stosunku do siebie nawzajem i bardzije ufni. Teraz za pare zl jeden drugiego sprzeda, wiec o jakiej solidarnosci my tu mowimy. Kazdy sobie rzepke skrobie i ma gdzies wspolna walke o lepsze jutro. Egoizm i cwaniactwo jest na porzadku dziennym, a pojedyncze jednostki gowno moga. Ludzie albo sa zajechani robota za grosze na strefie i nie mysla o strajku, a o chlebie na stole, badz robia za granica i wracaja od czasu do czasu do kraju niczym prawdziwi bohaterowie, sztucznie podbudowujac swoje ego nowa bryka, wyklepana i sprowadzona z berlina od turasow.
    • sol.77 Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 14:44
      Autor wątku WYRAŹNIE zadał pytanie,a poniektórzy "rozmemłali" to na części proste - ktoś tam wrócił do sytuacji która była w zamierzchłych czasach,do jakiś tam faktów z lat 70',80'.
      Ktoś tam zszedł na temat "wychowania dzieci"
      ale i tak w dalszym ciągu nie dowiedziałam się dlaczego jest - jak jest? :P
      • sol.77 Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 15:50
        Przynajmniej gdyby było /priorytetem / OJCZYZNA to już można mówić o 1/8 sukcesu.
        Ten mój idealizm :D
    • radcom Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 15:42
      Jest tak dlatego, że zapomnieliśmy znaczenia trzech słów: Bóg, Honor, Ojczyzna. W zamian dostaliśmy: facebook, tablet, tolerancja...

Pozdrawiam, radcom
      • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 22:09
        Z tym Bogiem to Cię poniosło... Honor i ojczyzna owszem, ale katabasów to Ty nie przywołuj, oni teraz wraz z politykierami trzymają nas za jaja. Jeszcze ich nie urwali, ale jak będziemy dalej bierni to je "wyrwią".
        • radcom Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 07:29
          Wałaśnie dlatego, że odwrócili się od Boga, robią to co robią. Przedkładają prawo pozytywistyczne nad naturalne. Jednak to dobre na krótką metę. Wszystkie reżimy działające wbrew Prawu Boskiemu skończyły tak samo. Na śmietniku historii. Na szczęście jak mawiają mądrzy ludzie: "Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedliwy".

Pozdrawiam, radcom
          • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 14:07
            radcom napisał:

> Wałaśnie dlatego, że odwrócili się od Boga, robią to co robią.

Od którego Boga ? Starotestamentowego okrutnika, co to z miłością i miłosierdziem mało ma wspólnego ?

>Przedkładają prawo pozytywistyczne nad naturalne.

Prawo POZYTYWNE (nie pozytywistyczne!) to prawo stanowione. Prawo naturalne zawiera się w jasnej formule - "nie czyń drugiemu co tobie nie miłe". Naturalne bo dane z natury - ludzkiej, boskiej (jak kto wierzy lub nie wierzy) :)

>Jednak to dobre na krótką metę. Wszystkie reżimy działające wbrew Prawu Boskiemu skończyły tak samo. Na śmietniku historii.

Mam nadzieję że raczysz żartować, nie wierzę abyś chciał nam urządzić tutaj drugi Afganistan czy też Iran. Ponad tysiąc lat rządził nami katolicki (tfu!) kościół, a i dziś przyczynia się on znacznie do rozkładu naszego państwa.

> Na szczęście jak mawiają mądrzy ludzie: "Pan Bóg nie rychliwy, ale sprawiedl
            > iwy".

Powiedz to milionom ofiar wojen i prześladowań religijnych.

> Pozdrawiam, radcom

Pozdrawiam.
            • radcom Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 14:24
              Chłopcze, pozytywny to może być bohater w lekturze szkolnej. Pozytywizm prawniczy obejmuje nieco szerszy zakres, niż semestr jaki zaliczyłeś na jednej z lokalnych pseudo szkółek. Myślę, że zobrazowanie definicją ponad tą: pl.wikipedia.org/wiki/Pozytywizm_prawniczy mija się na tym forum z celem.

A w czasach, gdy jak to stwierdziłeś "rządził nami Katolicki Kościół", Jagiellonowie byli trzecią dynastią w Europie, władając Państwem trzech mórz". I jakoś z tolerancją religijną problemów nie było. Jednak tego nie przeczytasz na pasku w TVN24...

Pozdrawiam, radcom
              • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 14:48
                "Prawo pozytywne (łac. - ius positum) - pojęcie z zakresu teorii prawa, oznaczające prawo stanowione. Inaczej prawo tworzone przez człowieka (w odróżnieniu od prawa naturalnego), w tym także przez uprawnione do tego władze państwowe (tzw. prawo stanowione).

Prawo pozytywne to prawo pojmowane przede wszystkim jako - zależne od czasu i miejsca - dzieło danego społeczeństwa, tworzone w ramach nowoczesnej demokracji parlamentarnej, uwzględniającej prawotwórczą rolę organów państwa, partii politycznych, organizacji pozarządowych i grup nacisku."

Doucz się a podyskutujemy.
              • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 15:09
                "Pozytywizm prawniczy obejmuje nieco szerszy zakres, niż semestr jaki zaliczyłeś na jednej z lokalnych pseudo szkółek."

Nie ukończyłem żadnej lokalnej pseudo szkółki - to raz.
                Dwa - przeczytaj zdanie które napisałeś i postaraj się na przyszłość nie walić takich baboli. Logiki chłopcze to Ty nie miałeś w swojej szkółce.

"Myślę, że zobrazowanie definicją ponad tą: pl.wikipedia.org/wiki/Pozytywizm_prawniczy mija się na tym forum z celem."

Kolejny kwiatek - wstydź się chłopcze. Po takich dokonaniach własnych masz czelność upominać kogokolwiek ?
                Daruj sobie na przyszłość personalne wycieczki, albo pięć razy pomyśl nim coś napiszesz, a jak już napiszesz, przeczytaj to kolejne pięć razy. Może unikniesz kompromitujących wpadek.

Można się różnić, ale po co te wtręty o szkółkach, o wykształceniu.
                Wpadasz we własne sidła. Wojujesz mieczem którym dane Ci później zbierać cięgi.
                Więcej dystansu.
                • radcom Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 15:35
                  No popatrz, obaliłeś moje twierdzenie definicją przepisaną z Wikipedii. Zaiste mistrzem słowa jesteś... Logicznie, rzecz biorąc to "ustawy norymberskie" były prawem "pozytywnym czy negatywnym", w znaczeniu słowa tegoż. A może pozytywizm prawniczy i cała "Szkoła Niemiecka" wcale pod uwagę "zbrodniczego charakteru" prawa stanowionego nie brała. Bo skoro prawo jest pozytywne w znaczeniu słowa, to zbrodnie popełniane w majestacie tegoż prawa, zbrodniami nie są. A skoro są, to znaczenie pozytywne prawa stanowionego zaiste byłoby paradoksem zarówno w znaczeniu wymiernym jaki i nie. Wszak pozytyw szeroko pojmowany jest odbiciem wzorca idealnego, nie skażonego w sposób żaden, zarówno czynem jaki i słowem. Podobnie jak cień rzucony w jaskini Platona... Jak myślisz, mistrzu logiki i ciętej riposty?

Pozdrawiam, radcom
                  • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 16:51
                    radcom napisał:

> No popatrz, obaliłeś moje twierdzenie definicją przepisaną z Wikipedii.

Wszak z niej czerpiesz swą wiedzę - wybiórczo jak widać.
                    Widzisz, ja potraktowałem Twą wypowiedź literalnie. Skoro napisałeś o prawie pozytywistycznym, nie dookreślając co masz na myśli (a z kontekstu jasno nie wynikało), tak to się zakończyło że się żeśmy zatrzymali na sporze pojęciowym.

>Logicznie, rzecz biorąc to "ustawy norymberskie" były
                    > prawem "pozytywnym czy negatywnym", w znaczeniu słowa tegoż.

W tym ujęciu były prawem pozytywnym (stanowionym), wprost wynikającą z propagowanego ówcześnie pozytywizmu prawniczego (dychotomia moralno-prawna). Dopuszczało ono rzeczy które rozmijały się z moralnością i doprowadziło do uchwalenia ustaw rasowych.

>A może pozytywizm prawniczy i cała "Szkoła Niemiecka" wcale pod uwagę "zbrodniczego charakteru" prawa stanowionego nie brała. Bo skoro prawo jest pozytywne w znaczeniu słowa, to zbrodnie popełniane w majestacie tegoż prawa, zbrodniami nie są.

Oczywiście ocena będzie względna skoro sam p.p. negował prawo naturalne.
                    [Nie mam pewności czy dobrze odczytuję Twoje "pozytywne", odnoszę wrażenie że stosujesz te pojęcie zamiennie, raz w znaczeniu prawa pozytywnego, drugim razem ("w znaczeniu słowa") jako coś pozytywnego/dobrego].
                    Problem analogiczny do dyskutowanego żywo i wzbudzającego emocje tematu zdrajcy/szpiega Ryszarda Kuklińskiego.

> Wszak pozytyw szeroko pojmowany jest odbiciem wzorca idealnego, nie skażonego w sposób żaden, zarówno czynem jaki i słowem.

...i tu się zgubiłem - o jaki "szeroko pojmowany" pozytyw chodzi ?

> Podobnie jak cień rzucony w jaskini Platona... Jak myślisz, mistrzu logiki i ciętej
                    > riposty?

Tak się sprawy mają z ideałami, Ideami i idealizacjami że są IDEALNE, nic im nie brakuje i niczego dodać do nich nie można.

Osobiście bliska mi jest filozofia polityczna Johna Stuarta Milla (liberalizm).

> Pozdrawiam, radcom

Pozdrawiam.
                    • radcom Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 20:31
                      Naprawdę nie widzisz różnicy pomiędzy pozytywem i pozytywizmem w znaczeniu, czy robisz sobie ze mnie jaja. Bo wszak pozytywizm prawniczy do pozytywu prawa, ma się tak samo jak Fryderyk Nietzsche do Mahatmy Gandhiego...

Proponuje więcej "Kopalińskiego" niż Wikipedii.

Pozdrawiam, radcom
                      • fuj_fuj Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 21:23
                        Znam znaczenie pojęć, wiem też że w zależności od kontekstu jedno pojęcie może mieć wiele znaczeń (wyrażenia wieloznaczne/homonimia). Ty w swoich tekstach popełniasz błąd ekwiwokacji. Znaczy to iż me przypuszczenie co do różnorakiego wykorzystania przez Ciebie pojęcia 'pozytywny' było ze wszech miar uzasadnione :)
                        Prawo pozytywne o którym pisałem "poprawiając Cię" (jak się okazało przez nieporozumienie) jest czymś innym niż pozytywizm prawniczy (który Ty nazwałeś "prawem pozytywistycznym").
                        Odeszliśmy od tematu wikłając się w znaczenia pojęć. Ludwig Wittgenstein powiedział by że gramy w różne gry językowe.
    • sol.77 Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 17:33
      Znalezione w necie

Hymn PO lski

Jeszcze PO lska nie zginela! Kiedy ktoś pożycza, Pola lasy i fabryki- Własność: zagranica. Won won PO lacy! w zagranicę, do pracy. Damy nasze myta będzie na sejmowe koryta. Przejem Lotos, przejem łupek, będziem żebrakami. Dał nam przykład rudy głupek, Żyć na kredyt mamy! Won won Polacy... Jak Premierek do Poznania, w swoim Tuskobusie Dla ojczyzny rabowania Oddał OFE w Zusie Won won Polacy... Już tam ojciec do swej Basi, mówi zapłakany, jak za pięćset kuroniówki, dzisiaj przeżyć mamy. Won won Polacy... Na to wszystkich jedne głosy: "DOSYC TEJ NIEWOLI! mamy Racławickie Kosy, Wygrać, Bóg pozwoli."
      • Gość: Wałbrzyszanin Re: Co się stało z Polakami ? IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.12, 17:51
        A jak to śpiewał Kaczyński ? Marsz , marsz Podolski z ziemi wolskiej do wolski ?
      • sol.77 Re: Co się stało z Polakami ? 28.07.12, 18:59
        Słowo "Bóg" zabolało :D - przykro mi bardzo każda jedna "instytucja" która okrada mnie zasługuje na kopa.Jak pisałam jestem apolityczna - nie sympatyzuję z żadną z opcji politycznych.
        Zastanawiam sie jedynie nad tym dlaczego jest jak jest i KTO się do tego przyczynił.Tak,że więc Twój atak jest tylko ślepą agresją.
        baj

ale żeby zrozumieć co piszę i jaki mam stosunek co do poniektórych spraw - trzeba się nauczyć czytania ze zrozumieniem
        baj.
    • lekarzspecjalista Re: Co się stało z Polakami ? 29.07.12, 10:45
      Pyt.
      Proszę o wyjaśnienie, czemu tak się dzieje, bo ja mam cały czas odczucie, że wroga ( komuny) już nie ma, żyje si e coraz gorzej a my dumny naród dajemy się dymać jak przedajna dziwka. Kto nam odciał Jaja ? .
      Odp.
      Masz ciekawe spojrzenie na świat. Porównując współczesność do Polski lat 50,60,70-tych uważasz, że żyje się coraz gorzej? A pod jakim względem?
      Twój dumny naród daje się dymać... i t.p. No, to chyba jesteś przyjezdny, jesteś ... Amerykaninem!
      Bo w Polsce nie zauważyłem takiego narodu.
      Odcięte zostały wam albo przypadkowo albo celowo.
      Przypadkowo - w czasie zabawy, treningu, uprawiania (ekstremalnych) sportów, zajęć zawodowych i codziennych
      Celowo - zazwyczaj w celach leczniczych, zbrodniczych, zamookaleczenie.

Ja bym stawiał na to ostatnie - facet z wyższym wykształceniem koło 70-ki biadoli na podrzędnym forum, że jest "dymany jak dziwka".
      Fakt, siedemdziesięcioletnie jaja mogłyby być "niepierwszej świeżości" - to określenie z twojego PRL-u.
      • sol.77 do lekarzspecjalista 29.07.12, 11:14
        No tak - ale ja jakoś nie słyszałam o emigracji np. takich Norwegów, Szwedów czy nawet Czechów i to na taką skale jak robią to Polacy.
        Powód jest prosty - jest źle i tyle.
        Dla przypomnienia państwo z.a.p.i.e.r.d.a.l.a mi 80% mojego rzeczywistego dochodu - zostawiając ochłap za który nijak nie jestem w stanie sobie cokolwiek zapewnić.
        Jeżeli to ma być "dobrze" to ja dziękuję .....

Przypomniały mi się słowa piosenki - stara ale jednak na topie :D

To rząd oficjalny, system totalitarny
        Rząd oficjalny, dobrze skonstruowany
        Rząd oficjalny, system totalitarny
        Rząd oficjalny, on zawsze totalitarny, tak

*cenzura w mediach
        *
        niezalezna.pl/30593-ograniczanie-wolnosci-obywatelskich

z tą równicą,że "kiedyś" oddawałeś daninę ale stać Cie było na podstawowe potrzeby.
        • lekarzspecjalista Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 11:21
          Sama głosowałaś na nich, to masz co chciałaś.
          Takie jest państwo jakie sobie urządzamy: codziennie.
          Nie cenimy mądrych, pracowitych ludzi, to wyjeżdzają, szanujemy kiboli, cwaniaków i bezrobotnych wyłudzaczy.

Przed moim domem regularnie dzicy wałbrzyszanie niszczą "w słusznym proteście przeciwko POpaprańcom" znaki drogowe a nieco dalej wywracają kubły na śmieci.
          • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 11:34
            Głosowałam?
            Na kogo? :D
            NIE ma żadnej partii,która byłaby zbliżona MOJEJ ideologi.Wszystkie się naginają jak "wiatr zawieje" raz na lewo,raz na prawo :D
            Teraz mamy co?
            Jedną dominującą partię,która w niedemokratyczny sposób okrada mnie,wprowadzając absurdalne ustawy i obecnie ograniczenia co do moich swobód obywatelskich.
            Druga partia natomiast /licząca się na arenie politycznej / zajęta jest "walką" o swoją pozycję - nic wielkiego nie robiąc no po za dobrym "oratorstwem"
            Słów szkoda ....
            a kto najbardziej na tym cierpi?
            Oczywiście Polacy - pracując za grosze lub wybierając opcję emigracji.
            • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 11:41
              Nie zapominaj,że ja piszę z perspektywy "szarego,zwykłego" człowieka.Nie politycznego "krezusa"
              I jestem w.k.u.r.w.o.n.y.m obywatelem,bo kasę ze mnie zdzierają co miesiąc - w zamian nie dając kompletnie nic.
              A sami fundują sobie limuzyny za 5,5 bańki /dla mnie taka kwota to abstrakcja /
              • Gość: bb Re: do lekarzspecjalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 11:58
                Bo jak nie wiadomo o co chodzi to napewno chodzi o pieniądze. Żeby mieć to trzeba komuś zabrać. Dlatego myślcie jak wybieracie, myślenie naprawdę nie boli a jego brak jest bardzo bolesny i właśnie mamy tego przykład, eksperymentu POlityków na narodzie.
              • lekarzspecjalista Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 12:03
                To co wypisujesz to typowe "oratorstwo": " niech coś zrobią, bo Naród cierpi".
                • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 12:04
                  He,he - spojrzenie chłodnym wzorkiem na rzeczywistość- niech coś zrobią?
                  Podpowiedz może KTO i CO :D
            • edekzzedek Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 13:00
              > Głosowałam?
              > Na kogo? :D
              > NIE ma żadnej partii,która byłaby zbliżona MOJEJ ideologi.Wszystkie się nagina
              > ją jak "wiatr zawieje" raz na lewo,raz na prawo :D

Panienko Sol.77 przecież panienka ma swojego idola Wilda. Panienka sol.77 pisała że ideologia Wilda jest panience bliska. Więc jak to z panienką jest ?
              • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 13:29
                edekzzedek napisał:

> > Głosowałam?
                > > Na kogo? :D
                > > NIE ma żadnej partii,która byłaby zbliżona MOJEJ ideologi.Wszystkie się n
                > agina
                > > ją jak "wiatr zawieje" raz na lewo,raz na prawo :D
                >
                > Panienko Sol.77 przecież panienka ma swojego idola Wilda. Panienka sol.77 pisał
                > a że ideologia Wilda jest panience bliska. Więc jak to z panienką jest ?

W sprawie składowiska :D = 3 x tak :)
                • lekarzspecjalista Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 16:29
                  A ja myślałem, że to było szczere....:
                  "Głosowałam? Na kogo?,NIE ma żadnej partii,która byłaby zbliżona MOJEJ ideologi.Wszystkie się nagina ją jak "wiatr zawieje" raz na lewo,raz na prawo :D.
                  W sprawie składowiska :D = 3 x tak :)"

Zauważcie, kto się nagina jak wiatr zawieje? Jak zawieje od mobruka - to na Wilda. Jak zawieje od korytka - to na ...?
                  E,,,,,,h
                  • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 16:42
                    lekarzspecjalista napisała:

> A ja myślałem, że to było szczere....:
                    > "Głosowałam? Na kogo?,NIE ma żadnej partii,która byłaby zbliżona MOJEJ ideologi
                    > .Wszystkie się nagina ją jak "wiatr zawieje" raz na lewo,raz na prawo :D.
                    > W sprawie składowiska :D = 3 x tak :)"
                    >
                    > Zauważcie, kto się nagina jak wiatr zawieje? Jak zawieje od mobruka - to na Wil
                    > da. Jak zawieje od korytka - to na ...?
                    > E,,,,,,h

Nie "naginaj" moich wypowiedzi - i nie siej propagandy.Napisałam raz - nie znam Wilda ani jego zamierzeń politycznych - zgadzam się z nim w 100% w kwestii usunięcia z naszego miasta składowiska.
                    Nie lubię jak ktoś dorabia sobie "ideologię" /taką swoją własna/ do tego co pisałam.
                    baj.
          • fuj_fuj Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 14:42

> Sama głosowałaś na nich, to masz co chciałaś.
            > Takie jest państwo jakie sobie urządzamy: codziennie.
            > Nie cenimy mądrych, pracowitych ludzi, to wyjeżdzają, szanujemy kiboli, cwania
            > ków i bezrobotnych wyłudzaczy.

Dlaczego wypowiadasz się per-My ? Szanujesz cwaniaków, kiboli i bezrobotnych wyłudzaczy ?
            Post wyżej dałeś przykład należytego szacunku do "starego dziada" któremu z kolei zarzucasz że w ogóle cokolwiek ma do powiedzenia, a już narzekać to grzech. Stary jest, zramolały, we łbie mu się pomieszało - niech zdycha, ale aby po cichu, coby nie robić innym problemów.
            Moralność lekarza(specjalisty) - cwaniaka i wyłudzacza.... ci porządni wyjechali bo ich w kraju nie doceniano.

> Przed moim domem regularnie dzicy wałbrzyszanie niszczą "w słusznym proteście p
            > rzeciwko POpaprańcom" znaki drogowe a nieco dalej wywracają kubły na śmieci.

i... ?
          • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 14:55

> Przed moim domem regularnie dzicy wałbrzyszanie niszczą "w słusznym proteście p
            > rzeciwko POpaprańcom" znaki drogowe a nieco dalej wywracają kubły na śmieci.

Poczekaj,poczekaj - jak tym dzikim "wałbrzyszanom" d.o.p.i...e.r.d.o.l.ą podatek katastralny,od wody itp.- jak dalej będą z pacjentami w c.h.u.j.a lecieć. To w końcu jak Ci "dzicy" się w.k.u.r.w.i.ą to ich nawet policja czy wojsko nie zatrzyma - a rozjuszony "motłoch" potrafi być nieobliczalny .... :D
        • Gość: urzędnik Re: do lekarzspecjalista IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.12, 14:10
          > No tak - ale ja jakoś nie słyszałam o emigracji np. takich Norwegów, Szwedów cz
          > y nawet Czechów i to na taką skale jak robią to Polacy.

Mieszkasz w Polsce to słyszysz o polskiej emigracji. Emigracja angielska czy francuska była znacznie większa.
          • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 14:33
            Gość portalu: urzędnik napisał(a):

> > No tak - ale ja jakoś nie słyszałam o emigracji np. takich Norwegów, Szwe
            > dów cz
            > > y nawet Czechów i to na taką skale jak robią to Polacy.
            >
            > Mieszkasz w Polsce to słyszysz o polskiej emigracji. Emigracja angielska czy fr
            > ancuska była znacznie większa.

Co nie znaczy,że MY mamy emigrować,bo jakiś palant kupuje se auta za kilka milionów,a każe żyć za stawkę minimalną 1200zł - zdzierając z nas kolosalne haracze z wypracowanych pieniędzy.I powiem Ci więcej - nie wiem czy kiedyś ludzie emigrowali czy tez nie - mnie interesuje teraz i tutaj i to co zostawię w spadku swoim dzieciom.
            • Gość: urzędnik Re: do lekarzspecjalista IP: *.ssp.dialog.net.pl 29.07.12, 16:04
              Na przełomie XIX i XX wieku opuściło nasz kraj (czyli to, co było wtedy pod zaborami) multum ludzi. Nikt wtedy nie kupował samochodów za miliony, powody były inne. Dziś kilkumilionowa polonia amerykańska czy australijska to w większości potomkowie emigrantów, stąd taka ich duża liczba.
              Większość z nich teraz także zapie... za stawkę minimalną, ale u innego pana. A jeśli tak bardzo martwisz się dziećmi, to opuść ten kraj, albo rusz głową.
              • sol.77 Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 16:14

A
                > jeśli tak bardzo martwisz się dziećmi, to opuść ten kraj, albo rusz głową.

Tak? Ale mędrzec z Ciebie - ale ja chcę tutaj mieszkać, żyć i pogłębiać MOJĄ kulturę narodową - ba,chcę aby moje dzieci również posiadły wiedzę co do swoich korzeni i "ojczyzny" i wybacz - jak każdy będzie "ruszał głową" to KTO do cholery będzie sprzątał w urzędach,wynosił nocniczki w szpitalach?
                Taki za wykonaną pracę to co? Już nie ma prawa do godnego życia ze swojej pensji tylko dlatego,że zamiast "ruszać głową" rusza rękoma ?
                Co za ludzie >szok<
                • Gość: olt Re: do lekarzspecjalista IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 16:28
                  i wybacz - jak każdy będzie "ruszał głową" to KTO do choler
                  > y będzie sprzątał w urzędach,wynosił nocniczki w szpitalach?

Rysiek Nowak?
                • Gość: ls Re: do lekarzspecjalista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.12, 16:48
                  Pogłębiaj, życzę powodzenia.
                  Przecież żyją ludzie godnie - praca sprzątaczki nigdzie nie jest wysoko płatna - wszyscy, którzy chcą.
                  Za to praca ludzi wykształconych wykształciuchów w/g PIS, jest słabo płatna i to jest polski paradoks.
                  Lud chce władzy i wybrańcy ludu gnębią elity. Lud chce władzy sobie podobnej. Więc wybrańcy kłamią, mylą się, zdradzają, kradną, prostytuują i niszczą spuściznę = korzenie i ojczyznę.
                  Bo, jeśli pozwolisz, przypomnę ci, że:
                  LUD zawsze niszczył elity, był przeciwko odbudowie narodu i jego dumy (szlacheckiej, przecież nie myślisz chybo o korzeniach pasterskich z Dzikich Pól, czy węglarskich spod Kielc, czy kmiotów z Galicji).
                  I tak samo było w Wałbrzychu, dlatego kto tylko się wykształcił zmykał stąd czym prędzej do Wrocławia i się starał zapomnieć o tym czerwonym bagnie.
                  Przypomnę ci co robią potomkowie "ludu" z Podgórza, Węglewa, Starego Zdroju, Nowego Miasta, którzy przejedli odprawy górnicze i nie "ruszyli głową" ani rękami:
                  siedzą dziś na kamiennych progach zapuszczonych i zasz...ych kamienic i klną na dzieciaki "k...wa woła ci h...u matka a ty k..wa do domu nie wracasz!" - autentyk ze Starego Zdroju.
                  • sol.77 do ls 29.07.12, 17:05
                    Hi hi to Ci niedobry"lud" od zawsze gnębił elity :D - może warto zadać sobie pytanie dlaczego gnębił? Z tego,co wiem zawsze istniała zbyt duża dysproporcja i wcale się nie dziwię "złemu ludowi" że "gnębi" bo zwykłego szaraka nie stać na to aby ze swoich CIĘŻKO wypracowanych pieniędzy zapewnić sobie PODSTAWOWE potrzeby - /opłaty,jedzenie/ o innych rzeczach jak wycieczki,urlop /przynajmniej raz na dwa,trzy lata/ nie wspomnę,bo to luksus co?
                    Elyta zawsze próbowała się "żywić" na "motłochu" a gdy ten podnosił krzyk to wielce wzburzona i rola w charakterze "ofiary" :D
                    • lekarzspecjalista Re: do ls 29.07.12, 17:20
                      To o jaką "ojczyznę" i jakie "korzenie" ci chodzi?
                      • sol.77 Re: do ls 29.07.12, 17:28

> To o jaką "ojczyznę" i jakie "korzenie" ci chodzi?

o moją :D
                        • lekarzspecjalista Re: do ls 29.07.12, 17:36
                          Skoro odwołujesz się do tradycji które tworzyły elity, więc ją i je szanuj.
                          Bo może się okazać, że sponiewiera cię przedstawiciel tej elity, pozostawiając wybór jakiego dokonał niejaki Szela Jakub.
                          Za pieniądze sąsiedniego państwa wyrżnął z włościanami rodziny szlacheckie a głowy wysyłał z prośbą o zapłatę.
                          Podobnie lud zachowuje się co jakiś czas i nie ma w tym nic dziwnego.
                          I to jest to smutne, bo widać już oznaki rozpoczynającej się rewolucji.
                          • sol.77 Re: do ls 29.07.12, 17:48

> Skoro odwołujesz się do tradycji które tworzyły elity, więc ją i je szanuj.
                            > Bo może się okazać, że sponiewiera cię przedstawiciel tej elity, pozostawiając
                            > wybór jakiego dokonał niejaki Szela Jakub.
                            > Za pieniądze sąsiedniego państwa wyrżnął z włościanami rodziny szlacheckie a gł
                            > owy wysyłał z prośbą o zapłatę.
                            > Podobnie lud zachowuje się co jakiś czas i nie ma w tym nic dziwnego.
                            > I to jest to smutne, bo widać już oznaki rozpoczynającej się rewolucji.

No innej odpowiedzi się nie spodziewałam - to też smutne.
              • fuj_fuj Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 17:14

> [...] albo rusz głową.

Znaczy się ma lać z bani ? Czy kombinować, kraść, albo orać na 2 etaty ?
                Tu nie o to chodzi, społeczeństwo rozwarstwiło się mocniej niż kiedyś, a i różnice w tych warstwach są bardziej widoczne. Obszar biedy i ludzi żyjących "od -do" jest coraz większy.
                Lwie większość rodaków dyma za psie pieniądze i ruszanie głową niewiele tu zmieni. Co więcej, ludziska są zastraszani zewsząd - a to tym że stracą pracę, a to tym że jest źle ale będzie jeszcze gorzej, i aby kiedyś było lepiej to teraz trza pasa docisnąć (już nie zacisnąć, bo to robimy od 20 lat, ale doscisnąć... ja już sobie musiałem na kolejne dociskanie dziurki gwoździem w pasku porobić).
                Władza skutecznie uprawia zamordyzm, ludzie są otumanieni, ogłupieni, zniechęceni, zastraszeni, zapracowani, dezinformowani, skłócani, i manipulowani. Jesteśmy atakowani wszechobecną propagandą która na przykład głosi że "jest dobrze jak nigdy, ale paliwo podrożeje", "nadciąga kolejna fala kryzysu a przyszły rok będzie gorszy niż obecny".... i dla kontrastu "mamy najtańsze paliwo w europie", "żyje nam się lepiej" itp.
                Owszem, żyje się inaczej niż za komuny. W sklepach są chipsy, Coca-Cola i wszelkie dobra... Nawet mało zarabiający może sobie pozwolić na - niegdyś luksus - posiadania telewizora, mikrofalówy itp.
                Ale nie po to walczyliśmy z komunizmem, nie o to w tej walce chodziło. Flaki w bebechach się przewracają jak się słyszy o facecie który był posłem i ministrm skarbu, a teraz ma zarabiać 110 tyś. złotych w spółce Polskiej Grupy Energetycznej: PGE Energia Jądrowa.
                Rozumiem 10 tyś. Ale 110 ?! Skąd (ja wiem) i ZA CO - pytam się ?!
                "Nierówność" i niesprawiedliwość - po prostu.
                • lekarzspecjalista Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 17:19
                  Autor wątku napisał:
                  "Przyszedł Gierek reformator z prośbą "pomożecie". W 1976 roku w Radomiu polscy robotnicy okrzyknięci przez aktyw PZPR jako "warchoły " znowu upomnieli się o swoje. Minęły 4 lata cały kraj ogarnęły sławetne strajki w 1980 roku i narodziła się Solidarność."
                  I tak się właśnie upraszcza problemy.
                  "Ale nie po to walczyliśmy z komunizmem, nie o to w tej walce chodziło."
                  Napisz o co, skoro walczyłeś.
                  Ja nigdy nie zapisałem się do S, mimo, że szanuję ludzi z S.
                  Za komuny lekarze żyli jak pączki w maśle. Zwłaszcza z leczenia górników, ich żon, rodziców i dzieci.
                  • Gość: ;) Re: do lekarzspecjalista IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 18:34
                    A o jakich elitach piszecie wyżej? To elyty a nie ELITY. Może nikt tego nie zauważył ale PRL-owskie Elyty zastąpione zostały Elytami styropianowymi. Chłopcy z wielokrotnie silniejszą dynamiką przeciwstawiają się wartościom o które niegdyś walczyli.
                    Cytat z Wikipedii:

"W zależności od stosunku elit do reszty społeczeństwa, Znamierowski wyróżnia elity pasożytnicze (dbające jedynie o swoje dobro i pozycję) oraz elity rycerskie (dbające o dobro reszty społeczeństwa). Zwykle elementy pasożytniczy i rycerski są przemieszane. Im bardziej elita jest kastowa i pasożytnicza, tym bardziej jest obca społeczeństwu i podatna na degenerację".
                    • Gość: Polako debilako Re: do lekarzspecjalista IP: *.play-internet.pl 29.07.12, 21:33
                      I po co te przemiany były?? W latach 80tych wszyscy byli równi ,kto tylko chciał miał pracę. Młodzi ludzie dostawali mieszkania, Młode małżeństwo mogło wziąć pożyczkę której nie musiało spłacać do końca. A teraz można dostać tylko kopa w du.pe wyższy podatek i 57 zł rodzinnego na dziecko. A jeden z drugim jeszcze pierdo.li w tv że Polska się rozwija i kryzys nam nie grozi. Na pewno nie grozi bo jest od 30tu lat.
                    • lekarzspecjalista Re: do lekarzspecjalista 29.07.12, 23:39
                      Komentujesz nie czytając, może i dobrze ....
                      Pisałem o dziedzictwie elit patriotycznych w kontekście antagonizmu chłopstwo/plebs - szlachta/inteligencja, możnaby rzec chamy/pany.
                      Cytatem z wikipedii jest też:
                      "Łyżka do butów jest narzędziem ułatwiającym zakładanie i zdejmowanie butów oraz zapobiegającym zagniataniu tylnych brzegów buta. Zazwyczaj łyżki do butów wykonane są ze stali, niekiedy z plastiku. Niektóre mają część roboczą osadzoną na kiju, aby umożliwić zakładanie i zdejmowanie butów bez schylania się. Pierwotnie łyżki do butów wykonywano z rogów zwierzęcych[1][2], czego ślad pozostał do dziś w języku angielskim, gdzie nazwa tego przedmiotu brzmi "shoehorn", w wolnym przekładzie "róg do butów"."

Nie na temat, a ciekawe!
                      • Gość: salowazzakaźnego Re: do lekarzspecjalista IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.12, 23:58
                        Nic nie szkodzi. Tu i tak nikt nie czyta postów.
                        Zazwyczaj szybki przegląd po nickach i na odlew.
                        I tak wiem, co napisze 57jurand, co sol.77, co fuj_fuj. telewidz, zniesmaczony vel sprostowanie, szkoda czasu na czytanie. Lepej samemu od razu tłuc ripostę zaczynającą się przeważnie od:
                        ty cymbale , matole, pokrako ch.j ci w du.........................
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka