Dodaj do ulubionych

Mamy nowe logo

07.04.06, 21:37
walbrzych.naszemiasto.pl/wydarzenia/588002.html
Trzeba było aż konkursu, (sto osób biorących udział i ponad trzysta
nadesłanych prac !), aby coś takiego "spłodzić" ? Gdzie można zobaczyć prace
"pokonane" ?

Żenujące...
Obserwuj wątek
    • Gość: Kriss26 Re: Mamy nowe logo IP: *.walbrzych.sdi.tpnet.pl 07.04.06, 21:49
      w sumie to nie wiem co mam o tym myśleć ale niezaszokowało mnie to coś :/
    • waldemar.kiepski Re: Mamy nowe logo 07.04.06, 21:54
      Boże grzmisz a nie widzisz...
    • countermeasure A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... 07.04.06, 21:54
      • pressforum Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... 07.04.06, 22:10
        nie no nie jest zle. naprawde. poszukajcie w sieci jakie loga mają inne miasta.
        to jest całkiem całkiem. uwierzcie mi. mowi duzo o miescie i wpisuje pierwszą
        literę nazwy w znak graficzny. spoko jest.
        • pressforum na przykład poznań 07.04.06, 22:21
          ma takie logo:
          commons.wikimedia.org/wiki/Image:Logo_Poznania.jpg
          a wrocław takie:
          www.wroclaw.pl/p/1835/
          a olsztyn takie:
          olga.far.w.interia.pl/olsztyn/logo_olsztyna.JPG
          szczecin zaś takie:
          images.google.pl/images?hs=EFc&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla:pl-PL:official&q=%22logo%20Szczecina%22&btnG=Szukaj&lr=&percentage_served=100&sa=N&tab=wi
        • Gość: a gdzie to W? Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 22:31
          • pressforum Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... 07.04.06, 22:33
            a w regulaminie był zapis, że miał wygrać?
            • Gość: wiedzący Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:04
              Wałbrzyszaninowi przypadło wyróżnienie - regulamin przewidywał, że Prezydent
              może je przyznać. Logo zwycięskie jest naprawdę spoko - łatwe do zapamientania
              i nośne. Jednak przedruk z gazety nie oddaje rzeczywistych kolorów. Niebawem
              będzie na stronie www.um.walbrzych.pl. A jerśli ktoś chce spróbować swoich sił
              w projektowaniu loga to informuję że Zduńska Wola ogłośiła taki konkurs.
              • Gość: ricota Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 17:26
                Brawo dla Wałbrzycha, że ma takie ładne logo, inne miasta nie maja w ogóle
            • countermeasure Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... 10.04.06, 22:52
              Nie, ale warto by było :)
        • cyryll Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... 07.04.06, 23:12
          >>> nie no nie jest zle. naprawde.

Dla mnie - żadna rewelacja.

>>> poszukajcie w sieci jakie loga mają inne miasta.

Wiesz, to, że znajdziesz coś gorszego (bo pewnie to sugerujesz) nie jest
          argumentem obronnym. W górę ciągnijmy, nie w dół :).

>>> to jest całkiem całkiem. uwierzcie mi.

Rozumiem, że trochę w tym siedzisz ?

>>> mowi duzo o miescie

No... chętnie wysłucham, co też takiego mówi.

>>> i wpisuje pierwszą literę nazwy w znak graficzny.

A wiesz, że póki nie wyczytałem tego "w opisie" w życiu nie wpadłbym na taką
          interpretację. Jak jedno oko zamknę, a drugie przymrużę, to i tak bliżej mi w
          nim do "V" niż do "W". Mniejsza jednak...

Zasadność tworzenia logo, obok funkcjonującego od zawsze herbu pozostawię bez
          dłuższego komentarza (ale poproszę o rozjaśnienie). Ma rozumieć, że co ? Teraz
          ten znaczek ma być przez ludzi z "zewnątrz" kojarzony z Wałbrzychem ? A nasz dąb
          waldenburski ? W kibelek ? Już jest be ?

>>>spoko jest.

No skoro tak mówisz.
          Jako laik (nie biorący udziału w konkursie i zdający sobie sprawę z mizerii
          własnej wiedzy w tym temacie) wiem, że:
          - dalece nieprofesjonalnym jest, wplatanie tekstu w logo. Logo, to logo = znak
          graficzny. To on (znak graficzny) ma być istotą sprawy i nie powinien być
          opisany tekstem mówiącym "co autor miał na myśli".

- logo ma być tak skonstruowane, aby mogło być używane w każdych warunkach -
          nawet najbardziej udziwnionych, a nie tylko na plakatach. Dlatego kiepskim
          pomysłem jest projektowanie go, jako nierozerwalnej całości z "kolorem" (a to
          zwycięskie, tylko wtedy ma "efekt"). Wyobrażasz sobie ten znak w wersji
          monochromatycznej ? Pomniejszony i na przykład na pieczątce działu promocji
          miasta ? Wyjdzie z tego napis "Wałbrzych" plus trzy nieczytelne "gluty" nad nim.

Reasumując. Żadna rewelacja (choć adekwatna do nagrody :). Gdyby coś takiego
          wyrzeźbił jakiś komandos w dziale promocji miasta (własnym sumptem, w dobrej
          wierze, ale bez wiedzy w temacie) - trudno. Skoro jednak konkurs, 100 ludków,
          300 prac (w tym "profesjonalni" graficy - tak na marginesie chętnie
          dowiedziałbym się, jakież to "agencje reklamowe" reprezentowali, aby móc mijać
          je w przyszłości łukiem), to rezultat mizerny.

Gratuluję zwycięzcy i ubolewam, że nie zakasałem rękawa. Teraz - już "po
          ptokach" :(
          • Gość: ??? Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:32
            WYPOCINA! Ale nie ma sie co dziwic, skoro jednym z decydujacych o wyborze byl
            znajacy sie na wszystkim Kruczkowski wraz ze swym siermieznym gustem!
            • Gość: grafik? Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:43
              szkoda, że nie kazał umieścić na logo swej fotogenicznej buźki!!
              • Gość: kierowca Re: A nie wygrał Wałbrzyszanin.......... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 08:55
                a dla mnie to logo jest symbolicznym oddaniem stanu nawierzchni walbrzyskich
                ulic (bardzo duza wyrwa, duza wyrwa, wyrwa)
                • pressforum cyryllowi odpowiadam 08.04.06, 09:21
                  Naprawdę nie zauwazyłeś litery W, która jak wół wylania się z tego logo? A że
                  widziłeś V to nic dziwnego, całośc jest tak ułozona, żeby dawać efekt
                  poztywynego myślenia, myślenia o sukcesie (ja nie mowie o stanie faktycznym
                  miasta tylko o tym, co ma niesc takie logo).
                  Co do herbu miasta - to logo jest doskonałe, bo wpisuje sie w nie stary herb -
                  zieleń drzewa, wgórza pozostające w tle za drzewem są tu widoczne w łukowatych
                  liniach, a całośc okraszona jasna plama słońca, które zastepuje tu czerwone tło.
                  To akurat nowoczesny wkład w symbolike miasta.
                  A jeślli chodzi o nazwę miasta włożona w logo - otóż nie masz racji. Z wyjątkiem
                  większości firm motoryzacyjnych (poza np. nissanem i fiatem), rzeczywiście
                  symbol graficzny zastępuje nazwę, ale w przypadku innych dziedzin takiej reguły
                  brak.
                  weź po duwagę takie przykłady:
                  http://images.google.pl/imgres?imgurl=http://www.gyroworldwide.com/i/levis/levis_lg.gif&imgrefurl=http://www.gyroworldwide.com/case_levis.htm&h=240&w=320&sz=3&tbnid=UeSJFIxagDzXlM:&tbnh=84&tbnw=113&hl=pl&start=1&prev=/images%3Fq%3DLevi%2527s%252Blogo%26svnum%3D10%26hl%3Dpl%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:pl-PL:official%26sa%3DN

to na razie tyle. logo wałbrzycha jest OK
                  • cyryll Re: cyryllowi odpowiadam 08.04.06, 16:37
                    || Naprawdę nie zauwazyłeś litery W,
                    || która jak wół wylania się z tego logo?

No nie. Przykro mi, ale nie. Wyczytałem "co autor miał na myśli"
                    i przyjąłem do wiadomości. Sam nie wpadłbym na to.
                    ===============

|| A że widziłeś V to nic dziwnego, całośc jest tak ułozona,
                    || żeby dawać efekt poztywynego myślenia, myślenia o sukcesie

Ech...wybacz. Dla mnie gadanina. Miałem widzieć "czytelne jak wół"
                    W, a nie widziałem, a że zauważyłem "V" - to... też dobrze, bo taki
                    też był zamiar. Nie prowokuj mnie, żebym jeszcze wspomniał, że
                    w chwili zwątpienia zauważyłem i "D"...bo usłyszę jeszcze coś nowego :).
                    ===============

|| Co do herbu miasta - to logo jest doskonałe, bo wpisuje sie w nie
                    || stary herb - zieleń drzewa, wgórza pozostające w tle za drzewem
                    || są tu widoczne w łukowatych liniach, a całośc okraszona jasna
                    || plama słońca, które zastepuje tu czerwone tło.
                    || To akurat nowoczesny wkład w symbolike miasta.

Jestem zmasakrowany tym opisem i czuję się troszkę, jak ta laska
                    z "mamy Cię". W kinie puszczali film - niby 3D. Najpierw była jakaś
                    mowa o percepcji i o tym, że wyjątkowo tępy odsetek populacji
                    może nie dostrzegać "efektu 3D". Puścili zwykły film. Całe kino
                    (podstawionych aktorów) w okularach 3D wyło, darło się i przeżywało
                    a "wkręcana laska" z nimi, żeby (mimo, iż nie widzi żadnego 3D) nie
                    zdeklarować się, jako jedna z nielicznych kretynek na planecie,
                    które tego nie widzą.

Czuje się podobnie.
                    Wybacz - nie widzę tego "przesłania", które tak pięknie odczytałeś.
                    Powiem więcej - jestem pod wrażeniem wrażliwości. Czy aby nie
                    byłeś komisji orzekającej przydatność i znaczenie tego logo ?
                    ==============

|| A jeślli chodzi o nazwę miasta włożona w logo - otóż nie masz racji.
                    || Z wyjątkiem większości firm motoryzacyjnych (poza np. nissanem
                    || i fiatem), rzeczywiście symbol graficzny zastępuje nazwę,

...bo takie jest założenie logo.
                    ===============

|| ale w przypadku innych dziedzin takiej reguły brak.
                    || weź pod uwagę takie przykłady:
                    images.google.pl (...)

Biorę i niczego poza umiejętnością "googlania" mi nie udowadniasz.
                    Po pierwsze wszystko się zmienia z biegiem czasu. Ustroje, sztuka
                    i kanony piękna :). Również i zasady tworzenia logo. To co pokazujesz,
                    to bardzo często logo firm funkcjonujących "od zawsze" (może i źle
                    skonstruowanych wedle dzisiejszych kanonów, ale tak popularnych
                    i związanych z marką - a o to przecież chodzi). Ich poprawki byłyby
                    czystym samobójem ze strony właściciela. Nie zmienia to faktu, że
                    tworzone "sto lat temu" mają się nijak do dzisiejszych zasad. :).

Racz też zauważyć, że wiele z tych "napisów", to tak naprawdę
                    "dzieła sztuki" projektowane od podstaw i SPECJALNIE do
                    projektu. Nie wklepane z klawiatury 5 znaków C-A-M-E-L,
                    tylko nowe (w momencie tworzenia) "znaki towarowe", które
                    z racji lat używania stały się emblematami firmy.

Dziś czcionka ala Coca-Cola, Camel, czy inna Chupa-Chups stały się
                    "prawdziwymi" (całe obłożenie klawiatury plus cyfry i znaki specjalne)
                    krojami fontów. W momencie tworzenia były "znakiem graficznym"
                    zaledwie kilkuznaczkowym w zależności od długości nazwy.

Nie porównuj więc takiej żmudnej i koncepcyjnej pracy projektowej
                    do klepnięcia 9 znaczków "Wałbrzych" popularnym fontem Handel Ghotic
                    (lub jej pochodnych).

Wracając do samego logo. Jest ono podobne (aby nie powiedzieć,
                    bardzo zbliżone do tych pokazanych przez Ciebie:
                    www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/skbrgp1765ebxxa5.html
                    czyli = bez pomysłu = podpatrzone = plagiat ?), czyli nijakie.

Aby było śmieszniej - mimo całej pracy wypompowującej we
                    mnie tekstem walory tego logo, wciskaniu mowy o współgrających
                    z herbem kolorów, o "W" jak Wałbrzych, którego nie widzę, itd.
                    to tak naprawdę Wałbrzych - jednym wyrazem - kojarzy mi się
                    (i wielu przyjezdnym) z.... Chełmcem! Wystarczyłoby więc ten
                    znaczek bez zbędnych kitów obrócić do góry nogami i trafiłby
                    on do mnie bardziej, niż to co jest obecnie + cała opisówka.
                    ===========

pozdrawiam
    • Gość: magda tragiczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 13:49
      nie wierze, ze to cos bylo najlepsze...
      poza tym tam widac literke V a nie W
      • pressforum gadanie 08.04.06, 14:02
        to bardzo dobre logo jeszcze raz powtórzę, a literka W widoczna na pierwszy rzut
        oka :)
        • Gość: magda Re: gadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 14:11
          a powtarzaj ile chcesz, moze kogos przekonasz ale mnie na pewno nie :)
          • pressforum Re: gadanie 08.04.06, 15:02
            Ależ ja nie chcę Cię przekonywać
          • Gość: ktostam Re: gadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:10
            To logo ma kilka wad. Przede wszystkim autor wygial je w lewo, a wszelkie
            badania socjotechniczne podpowiadaja. Powtarzam: podpowiadają, by wyginać
            cokolwiek w symbolach i w logo w lewo. Taka jest nasza natura, ze postrzegamy
            postęp i wzrost patrząc z dolnego prawego rogu w kierunku górnego lewego rogu.
            Po drugie. Te kilka kresek moze symbolizowac wszystko. Bylem pewien, ze nikt
            nie znajdzie w logo odpowiedniej formuly, bo nasze miasto nie ma swojej
            tozsamosci. Uciekamy od symboli gorniczych, ale niczym nie potrafimy ich
            zastapic. Jednym slowem to nie jest wina tworcy logo, ze nie przystaje ono do
            charakteru naszego miasta. Walbrzych po prostu nie ma teraz zadnej tozsamosci i
            charakteru.
        • Gość: GRAFIK Re: gadanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.04.06, 15:06
          do pressforum:
          jeśli zamierzasz nieustannym wmawianiem spowodować, że ludzie uwierzą, że logo
          jest dobre - to na pewno Ci się w końcu uda.
          Wiele osób nie ma własnego zdania czy też wyrobionej estetyki w materii
          plastycznej stąd takie wmawianie naprawdę odnosi skutek.
          Wiem to z autopsji - ponieważ jest to mechanizm powszechnie stosowany przy
          przedstawianiu projektów do akceptacji klientom (nie znaczy to, że
          przedstawiane projekty są niedobre - powtórzę: wiele osób po prostu nie wie jak
          ma wygladać dobre logo i... trzeba im pomóc, bo dygnitarzowi czy szefowi firmy
          nie wypada przyznać się, że o czymś nie ma pojęcia)

Zaproponowane Logo - moim zdaniem - jest przeciętne.
          Argumentacja:
          Przyjęta koncepcja graficzna jest aktualnie często stosowana, co sprawia że
          będzie to kolejny znaczek z wielu podobnych.
          Zatem straci na oryginalności i rozpoznawalności, zestawiony z innymi... zginie.

Nie sądzę by jurorzy - z całym dla nich szacunkiem - mieli szerokie rozeznanie
          w aktualnych trendach projektowych i wiedzieli jakie znaki graficzne powstają:
          myślę jednak, że gdzieś zetknęli się wcześniej z podobną stylistyką, i kiedy
          zobaczyli podobieństwo - podświadomie zareagowali na to, co już widzieli, a
          skoro widzieli to znaczy, że było dobre - więc wybrali.
          I tym samym dali się złapać w pułapkę.

Kolorystykę, jej interpretację i wymowę znaku pominę milczeniem:
          zwykle dorabia się ją na końcu projektu (albo bierze z uprzednich wytycznych,
          które niby się zrealizowało), właśnie dla ludzi, którzy sami nie potrafią
          ocenić grafiki i potrzebują supportu w postaci opisu, żeby utwierdzić się iż
          wybierają dobrze.
          Łukowate kształty i tęczowe kolory... jeden z potężnych koncernów
          ubezpieczeniowych w Polsce zrezygnował z kampanii wykorzystującej tęczę...
          Dlaczego?
          Ciekawych odsyłam do materiałów ilustrujących paradę równości i tym podobne
          akcje...

Zwrócę uwagę jeszcze na fakt, który świetnie zaistniał w niniejszej dyskusji:
          logo jest różnie odbierane, jedni widzą w nim "w" inni "v" - a to z miejsca je
          dyskwalifikuje ponieważ fundamentalnym założeniem projektanta jest
          jednoznaczność i czytelność w odbiorze. A tego jak widać zabrakło - wpieranie
          na siłę, że jest "w" i tak ma być... to szukanie ratunku.

Mnie najbardziej razi brak stabilności w tym znaku - mam wrażenie, że oparta na
          wierzchołku trójelementowa bryła runie zaraz w prawo bądź lewo. To wzmaga
          niepokój i rodzi negatywne odczucia.
          Prześwity po bokach, nad napisem, osłabiają moc znaku.

W żaden sposób nie odnosi się do Wałbrzycha, nic nie mówi o mieście i nie jest
          na tyle nowoczesne i oryginalne by mogło udźwignąć ciężar zmiany wizerunku
          miasta na zewnątrz.

I rzecz ostatnia, chyba najbardziej przykra.
          Cały czas zachodziłem w głowę skąd znam ten projekt, czy też - z czym mi się
          kojarzy...
          I wiem.
          Prosze spojrzeć na znak Adidasa
          Trzy pasy, ten sam kierunek pochylenia, pod nimi podpis.
          Oczywiscie zamieniona długość elementów - ale jeśli obrócić znaczek o 180 stopni
          to wychodzi Adidas.

*** nie chciałbym by poczytywano mi niniejszą wypowiedź jako atak na autora;
          bynajmniej; starałem się konstruktywnie skrytykować zagadnienie w oparciu o
          wiedzę i sposób działania jaki wykorzystuję w pracy grafika.

pozdrawiam
          • Gość: taki sobie Re: gadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 15:49
            I bardzo dobrze i o to chodziło. Głos dał człowiek kompetentny i wszystko
            wyjaśnił. Najgorzej gdy odzywają się bądź decyzje wybiórcze podejmują dyletanci
            wszystkowiedzący. Do dupy z logiem, które każdemu z czym innym się kojarzy a
            najmniej z Wałbrzychem. Poczekajmy na poniedziałkowe opinie klasy robotniczej
            (próżniaczej), która tak ochoczo udziela się na forum - na koszt pracodawcy.
            Zapewne będzie co poczytać. I na koniec prośba do pressforum: kończ Waść,
            wstydu osczędż.
            • pressforum Re: gadanie 08.04.06, 18:01
              a mnie się logo podoba. analizy (zwłaszcza ten niezbyt czytelny wątek jednego z
              przedmówców o błedzie bo wygięte w lewo, po czymm stwierdzenie ze trzeba wyginac
              w lewo, bo badania jakeiś tam to sugerują) pewnie skąd inąd słuszne i nie
              pozbawione racji. ale mnie się logo podoba. z tęczą i paradą równości nigdy bym
              go nie skojarzył (wyobraznia ze hej!)
              ja się w tym znaczku potrafiłem dopatrzyc wałbrzycha, skoro tylko ja, trudno :)
              logo jest OK
          • Gość: freelancer Re: gadanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.04.06, 18:21
            Trudno nie zgodzić się z opiniami kolegi po fachu - są bardzo trafne. Jedyne co
            bym dodał - nawiązując również do innych przedpiśców - to że nie zawsze to, co
            aktualnie jest "trendy" nawet projektowo, jest dobre. Często ostatnio zwracam
            się ku klasycznym sposobom kształtowania wizerunku ponieważ jeszcze nie tak
            dawno (raptem 20 lat temu) aby zaprojektować logo trzeba było posiadać
            odpowiednią wiedzę i narzędzia. Dzisiaj każdy, kto ma "legalnego" Corela uważa
            się za grafika i stąd niestety zalew tego typu produkcji (że nie nazwę tego po
            imieniu).
            Drugą sprawą jest kwestia konkursu. Z doświadczenia i rozmów z ludźmi z branży
            wiem, że dobrzy graficy mają na tyle pracy i obowiązków, że konkurs za cenę
            stawki godzinowej (lub dwu) raczej nie interesuje nikogo... Żeby jeszcze jakiś
            prestiż... To decydentom tak dla przemyślenia...
            No i chyba wszystko jasne.
            • cyryll Re: gadanie 08.04.06, 19:21
              Gość portalu: freelancer napisał(a):

(...)
              || Dzisiaj każdy, kto ma "legalnego" Corela uważa się za grafika

A czasami nawet i bez legalnego :)
              ===========

|| Z doświadczenia i rozmów z ludźmi z branży wiem,
              || że dobrzy graficy mają na tyle pracy i obowiązków,
              || że konkurs za cenę stawki godzinowej (lub dwu) raczej
              || nie interesuje nikogo...

Nie mówimy chyba o grafikach wałbrzyskich ?

pozdrawiam
              • Gość: freelancer Re: gadanie IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 08.04.06, 19:25
                > || Dzisiaj każdy, kto ma "legalnego" Corela uważa się za grafika
                >
                > A czasami nawet i bez legalnego :)

Przecież na pisałem w ""

> ===========
                >
                > || Z doświadczenia i rozmów z ludźmi z branży wiem,
                > || że dobrzy graficy mają na tyle pracy i obowiązków,
                > || że konkurs za cenę stawki godzinowej (lub dwu) raczej
                > || nie interesuje nikogo...
                >
                > Nie mówimy chyba o grafikach wałbrzyskich ?

hmmm... Jeżeli mieszkam w Wałbrzychu to chyba jestem wałbrzyszaninem.
                • cyryll Re: gadanie 08.04.06, 20:12
                  Gość portalu: freelancer napisał(a):

|| Przecież na pisałem w ""

Fakt :)
                  Wszystko jasne :).
                  ================

|| hmmm... Jeżeli mieszkam w Wałbrzychu to chyba jestem wałbrzyszaninem.

Jak najbardziej.
                  Możemy zatem kilka słów priv ?
                  cyryll@gazeta.pl
                  • cyryll Re: gadanie 08.04.06, 20:18
                    Kolega "GRAFIK" też całkiem do rzeczy mówi,
                    więc o słówko na priv chętnie poproszę :)

• pressforum Re: gadanie 08.04.06, 20:19
                      Nie mam corella :(
                      • Gość: Rooski Re: gadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 09:50
                        Corel się trochę inaczej pisze :P drogi Pressforum. Tobie to logo kojarzyć się
                        może, bo nie mieszkasz w Wałbrzychu i pewnie ciągnie Cię sentyment.
                        Mi się absolutnie nie podoba, nie widzę żadnego połączenia z miastem w tych
                        trzech pasach pociągniętych pędzlem...
                        • pressforum Re: gadanie 09.04.06, 10:08
                          a wiesz, ze zastanawiałem sie jak sie pisze corel? nie mam, wiec nie wiem, a
                          szukac w necie mi sie nie chcialo. a co do logo, bez przesady! co Wy byscie
                          chcieli zeby tam było wyrysowane? szczegółowa panorama miasta? toz to logo, znak
                          graficzny, symbol! poaptrzcie na poznan - tam jest dopiero dno, a olsztyn?
                          mazidło udające obrazek.
            • Gość: zniesmaczony Re: gadanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 18:04
              Logo wygląda tak jakby biedaszybowiec zjadł
              sałatkę jarzynową i wy..ał, a nie miał papieru.
              Bieda z nędzą jak i całe nadmuchane rządzenie miastem
              przez miłościwie nam panującego.
              Za jedyne 100 dolców można było zamówić logo w portalu
              www.worth1000.com/cdir.asp?display=text&filter=f.format_id=4
              tam przysyłają prace ludzie z całego świata
              i zawsze coś się da wybierać.
              Oczywiście, warto posiadać języki obce, ale nasi włodzrze ponoć
              władają nimi biegle.
              A tak na marginesie, ignorant plastyczny (prezydent) nie ma prawa
              uszczęśliwiać mieszkańców swoim gustem.
              Projekty trzeba było wywiesić w miejscu publicznym, żeby mieszkańcy obejrzeli,
              przetrawili temat i dokonali wyboru.
              Miejmy nadzieję, że następna ekipa będzie miała lepszy gust.

• mgnac podzielam zdanie Grafika 09.04.06, 11:02
    • Gość: 666 Re: Mamy nowe logo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.06, 11:21
      logo doskonale pasuje do atmosfery miasta - proste aż do bólu, pozbawione
      finezji i ubogie.
      • Gość: innka Re: Mamy nowe logo IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.04.06, 08:50
        Nie podoba mi się i tyle.
        • pressforum Re: Mamy nowe logo 10.04.06, 18:54
          a jakie logo by się podobało szanownym obywatelom?
          • Gość: 666 Re: Mamy nowe logo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.04.06, 20:51
            siakieś inne.
            • pressforum Re: Mamy nowe logo 10.04.06, 22:47
              acha
              • Gość: wiedzący Re: Mamy nowe logo IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.04.06, 09:38
                A ja uważam, że jest trafione.
                • pressforum Re: Mamy nowe logo 20.04.06, 09:43
                  też tak uważam
    • Gość: zielony nowy prezydent nowe logo IP: *.wlb.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 20.04.06, 12:05
      skoro prezydent wybral logo
      wiec teraz mozna wybrac nowego prezydenta

jak um chce zmusic swoich nastepcow do korzystania z tego logo?
    • Gość: jacek01g mogę pokazać loga innych miast, ale niepolskich IP: *.chello.pl 20.04.06, 17:45
      choc z tych polskich przyznam że podoba mi się logo Wrocławia.

Wiedeń
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2384560&page=1&mtype=&brand_id=87338

Berlin
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2386985&page=2&mtype=14&brand_id=37385

Edynburg (UK)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2384939&page=1&mtype=&brand_id=55133

Malmo (Szwecja)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2386300&page=1&mtype=&brand_id=75332

Burgdorf (?? pojęcia nie mam)
      web.brandsoftheworld.com/search/?action=search&text=burgdorf
      Miszkolc (Wegry)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2385282&page=1&mtype=&brand_id=100038

Płowdiw (Bułgaria)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2385445&page=1&mtype=&brand_id=101755

Hong Kong (Chiny)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2385651&page=1&mtype=14&brand_id=35109
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2386158&page=1&mtype=&brand_id=20060

Brisbane (Australia)
      web.brandsoftheworld.com/search/?query_id=2385846&page=1&mtype=&brand_id=127234

I sądzicie o tych logach?
      • pressforum Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski 20.04.06, 18:28
        loga w zasadzie w wie4kszosci ok. a teza jednego z piszacyh tutaj, ze wpisywanie
        w logo miasta nazwy tego miasta, kompromituje autora tamtego postu
      • Gość: miras Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 20.04.06, 18:34
        Jacku. Akurat ta strona z logami nie jest dobrym przykładem, ponieważ - jak
        pewnie sam wiesz - można tam umieścić logo, które sam zrobiłeś. Więc jakość
        prezentowanych tam logotypów pozostawia wiele do życzenia.
        Co zaś się tyczy kreacji to:
        1. 2/10 Wiedeń - bardzo słabe - mieszkałem tam 2 lata i interesuję się bardzo
        wszystkim co się tam dzieje i nie widziałem ani razu tego loga. Oczywiście
        biały krzyż na czerwonym tle (herb) jest najlepszą wizytówką tego miasta.
        2. 7/10 Berli - Brama Brandenburska - i wszystko jasne. Bardzo dobre!
        3. 9/10 Edynburg - fantastyczna typografia! Nie rozumiem czerwonych wyróżnień i
        dlatego tylko 9.
        4. 2/10 Malmo - poziom Wałbrzycha
        5. 5/10 Burgdorf - pomysł niezły - skojarzenie znaku z nazwą oczywiste. Trochę
        pracy byłoby 7-8.
        6. 5/10 Miskolc - poprawnie narysowane - typografia przeciętna i za dużo
        elementów.
        7. ???? Cięzko mi jest powiedzieć cokolwiek, niby niezłe, ale to chyba nie jest
        logo miasta tylko przewodnika lub firmy.
        8. 9/10 Hong Kong - mistrzostwo świata! Wielojęzyczne i do tego smok!
        9. 4/10 Hong Kong (miasto życia) - średnio wykonane w stylu "trendy" ;)
        10. 3/10 Brisbane - taki sobie rysuneczek.
        I na koniec Wałbrzych - jak ktoś już zauważył to adidas tylko taki trochę
        hmm... Można byłoby dopisać pod spodem "dresy rulez".

Co do loga Wrocławia to faktycznie jest dobre ale w tam generalnie promocja
        jest na poziomie europejskim.

To oczywiście moje bardzo subiektywne opinie ale skoro zapytałeś...

pzdr
        • Gość: byly red Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.06, 03:33
          W poprzedniej kadencji wladze Walbrzycha oglosily konkurs na hejnal miasta.
          Wygral taki przypominajacy troche sygnal wyscigu pokoju. Teraz mamy logo
          kojarzone ze znakiem adidasa. Coz, Walbrzych sportowe miasto:))))) A tak na
          marginesie, miras, logotyp to nie to samo, co logo.

Walbrzyskie logo kompletnie odbiega od charakteru miasta i nie bardzo wiem,
          jaka marke Walbrzycha ma kreowac. Kolorowe kreski nie pasuja ani do miasta
          pelnego zieleni, ani do miasta z nowoczesna technologia (strefa ekonomiczna),
          ani nie nawiazuja do zadnej tradycji (gorniczej tym bardziej). A zatem logo nie
          jest w zaden sposob graficznym odzwierciedleniem tozsamosci Walbrzycha. Nawet
          pomysl nawiazania do litery "w" budzi chocby na tym forum kontrowersje. Zgadzam
          sie z jednym z przedmowcow, ze prezydent powinien poddac wybrane projekty pod
          publiczna dyskusje. Moze nie od razu referendum, ale na przyklad umieszczenie
          projektow w prasie i publiczne glosowanie mieszkancow. Stalo sie jednak inaczej
          i dzis mamy logo, ktore odbiega takze od zwyklych standardow jego stosowania,
          ktore sa wykladnikiem przydatnosci logo.

Logo jest jednym z elementow graficznej identyfikacji wizualnej, do ktorej
          zalicza sie takze określenie ram jego stosowania oraz sposób aranżacji
          przestrzeni. Jest to np. możliwość stosowania logo na różnych rodzajach tła, a
          także specjalna czarno-biała wersja logo z przeznaczeniem np. do faksowania.
          Jest to także inicjał, czyli uproszczona forma znaku, służąca do umieszczania
          np. na upominkach promocyjnych o ograniczonej przestrzeni na znakowanie.
          Wątpię, aby nowe logo Wałbrzycha spełniało powyższe warunki. No ale, może się
          mylę. W końcu ten ma rację, kto ma władzę:)))))))))))
          • Gość: miras Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.04.06, 21:46
            Czepiasz się słówek - nie napisałem "=". A poza tym pewnie doskonale wiesz, że
            znam różnicę.
            pozdr.
          • Gość: freelancer Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.04.06, 22:00
            Trudno zgodzić mi się z opinią, że decyzję o wyborze logo mieliby podjąć
            mieszkańcy w referendum. Nie spotkałem się jeszcze z takim rozwiązaniem - no
            cóż, może za krótko jestem w branży, zaledwie 18 lat. Pomijając kwestie
            finansowe organizacji referendum, to wątpię aby frekwencja pozwoliła na uznanie
            go ważnym. O wiele lepszym rozwiązaniem wydaje mi się zorganizowanie przetargu
            na wykonanie pełnego SIW i staranne wyselekcjonowanie oferentów pod względem
            fachowości i dotychczasowych osiągnięć a nie tylko ceny. Tak się to robi w
            firmach dbających o swój wizerunek. To gwarantuje odpowiedni poziom wykonania.
            Któryś z przedpiśców wspomniał o Wrocławiu - myślę, że kontakty dziennikarskie
            pomogłyby sprawdzić jak oni to robią.

Pozdrawiam
            • Gość: byly red Re: mogę pokazać loga innych miast, ale niepolski IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.04.06, 04:31
              freelancer, nie doczytales. Napisalem, ze "może nie od razu referendum", a nie,
              ze od razu referendum. Z pozostala czescia wypowiedzi zgadzam sie calkowicie. A
              ciebie miras tez pozdrawiam i doskonale wiem, ze znasz roznice. Kto, jak kto,
              ale ty na pewno. Zreszta niedlugo bedzie okazja, to pogadamy o tym osobiscie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka