Dodaj do ulubionych

Pomoc dla Pustułek

IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 21.05.07, 19:40
Witam!

Chciałbym poruszyć temat pustułek osiedlających się coraz częściej na naszych
osiedlach. Są to najmiejsze żyjące w Polsce sokoły,znajdują się pod ścisłą
gatunkową ochroną z zaleceniem czynnej ochrony. Myślę, że ludzie powinni się
dowiedzieć co nieco o tych ptakach. Niestety z powodu ludzkiej niewiedzy są
płoszone, a ich lęgowiska niszczone. W maju samiczka wysiaduje jajka dlatego
musi mieć jak najwięcej spokoju. Tymczasem bloki są ocieplane, miejsca dla
pustułek a także wielu innych ptaków są zalepiane. Dodatkowo ludzie są dla
nich zupełnie nie tolerancyjni, mimo, że ptaki te bardzo skutecznie płoszą
gołębie, które paskudzą nam na balkonach.

Zapraszam do zapoznania się z info na temat pustułek:

www.bocian.org.pl/bocian/sub/projekty/pustulka/pustulka
www.bocian.org.pl/bocian/sub/projekty/pustulka/mozesz_pomoc
Zapraszam też na forum na którym opisałem sprawę pustułek które zalęgły się na
zaniedbanym balkonie sąsiadów:

forum.bocian.org.pl/viewtopic.php?t=2556
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 22.05.07, 21:31
      Hej! Z widoku przez balkon na tych fotkach wnioskuję, `że mieszkasz gdzieś na
      Okrzei , Słowiczej. Ja jestem z Piaskowej i co prawda pustułki tu żadnej nie
      widziałam, ale jakiś czas temu 2-3 tygodnie wstecz, wcześnie rano i wieczorami
      można było usłyszeć charakterystyczne ptasie nawoływania - ewidentnie jakiegoś
      sporego ptaka, a ponieważ słyszałam że pustułek jest trochę na Podzamczu,
      myślałam że to głosy właśnie tych ptakow. Próbowałam znaleźć w necie nagrania
      ich głosów - niestety nie udało mi się, może wpadłeś na coś takiego przy okazji
      swoich poszukiwań? jeśli tak, to prosze o link.
    • Gość: Justyna Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.05.07, 14:45
      Ja też widziałam gniazdo jakiś dziwnych ptaków, tyle że na ogródkach
      działkowych. Czy możliwe, żeby pustułki osiedlały się również na działkach?;].

Poznaję balkon na podzamczu;].
      • Gość: feniks Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.05.07, 15:17
        ptakolub.gsi.pl/falconi/falconi.htm#p1 - tutaj mozna posluchac jaki
        dzwiek wydaje pustulka.
        • Gość: znawca Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 23.05.07, 22:03
          Pustułki wybierają wysokie miejsca na swoje gniazda. Sporo ich lata wokól
          komina PECu, jakas parka widziana była też na silosie koło PKP Szczawienko.
          Niestety silos wyburzono dwa lata temu.
        • Gość: Dorota Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 24.05.07, 11:00
          W takim razie te moje ptaszysko z Piaskowej to nie pustułka. Może to było
          cos "przelotnego" bo juz tego ptaka nie słysze
          • Gość: Bart Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 25.05.07, 17:06
            Dziękują za odpowiedzi i zainteresowanie. Pisałem do wałbrzyskich gazet i innych
            mediów w sprawie pustułek, ale odpisano mi tylko z telewizji studenckiej na PWSZ.
            Widać ludzie wciąż są totalnie obojętni na los zwierząt. Najgorsze jest to, że
            ludzie szkodzą przez zwoją niewiedzę. A niewiedzą bo w mediach nic się o tym nie
            mówi. Obudzą się jak się okaże, że wśrod nas panuje zupełna cisza, a na niebie
            zobaczą zupełną pustkę. Takto każdy widzi tylko czubek swego nosa i myśli co
            dziś obejrzeć na TVNie i ile kasy przeżreć.
            I na koniec ciekawostka : wróbel też jest już objęty ścisłą ochroną gatunkową.
            Czy to nie daje wam do myślenia?
            • analysis Re: Pomoc dla Pustułek 26.05.07, 22:59
              Cześć. Wiem gdzie samica wysiaduje 5 jaj na Podzamczu. Nie ma niestety spokoju
              bo miejsce jest odsłonięte (skrzynka na kwiaty zawieszona na balustradzie) i
              ludzie którzy tam mieszkają wynieśli jaja - ale je zwrócili i samica wysiaduje
              je dalej. Obawiam się jak się wylęgną pisklęta i zaczną paskudzić. Balkon jest
              na szczęście dozorowany sąsiedzko i będzie też zainstalowana kamerka. Jakby
              przyszła tym ludziom ochota na aborcję to dostaną w papę. Pozdrawiam - moose.
              • Gość: Bart Re: Pomoc dla Pustułek IP: *.walbrzych.dialog.net.pl 29.05.07, 22:25
                Super ,że znajdują się jeszcze ludzie tacy jak ty:) Trzymam kciuki za ten lęg.
                Może warto by było rozważyć budowę specjalnej budki dla pustułek i po wykluciu
                się piskląt zrobić szybką akcję 'przenosin'. Mysle,ze pustulki zaakceptowaly by
                nowe miejsce. Instrukcje można znaleźć tu :
                www.bocian.org.pl/bocian/sub/projekty/pustulka/mozesz_pomoc
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka