Dodaj do ulubionych

Mechanik Motocyklowy poszukiwany

IP: *.dialog.net.pl 03.08.09, 18:34
Szukam jakiegoś mechanika kogoś kto zna się dobrze na motorach i mógłby wpaść
do mnie i pomóc mi przy moim motorku. Jak znacie to piszcie.
Obserwuj wątek
    • Gość: ing Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.09, 21:33
      Motocykle to moja stara miłość.Co się stało?
      • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.walbrzych.vectranet.pl 04.08.09, 09:12
        Nie odpala. Gaźnik przeczyszczony. Iskra jest. Zalewa świecę. Filtr powietrza
        też czysty raczej.
        • Gość: ing Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 09:57
        • Gość: ggggggg Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.18.36.lan.e-wab.pl 04.08.09, 11:56
          Najprawdopodobniej zły skład mieszanki. Zacznij od ustawienia na ubogo.
          • Gość: ing Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 19:11
            Ech, i znowu nieodpowiedzialne porady...A jak gośc rozreguluje dobrze ustawiony
            gażnik?Skład mieszanki jest ustawiony na stałe w fabryce a śruba skłądu
            zaplombowana zwykle.Tego broń boże się nie rusza.

Procedura jest taka:

-sprawdz czy ssanie się nie zawiesza.odpalaj na wyłączonym ssaniu.
            -skontroluj odstęp elektrod świecy.Zwykle jest 0.7mm.
            -sprawdz czy się nie przestawił zapłon, jak masz elektroniczny zapłon to sprawdz
            czy iskra ze świecy z dowolnego cylindra przeskakuje jak tłok w nim zaczyna
            opadać w dół/2-3stopnie po górnym położeniu/
            -jak to jest ok i nie pali to strzykawką wlej do cylindrów po kilka cm3
            paliwa.Jak zagada to coś nie tak z gaznikiem/o ile to nie wtrysk/.
            -możesz też próbować holowania za autem na 1 biegu bez ssania, lub podłaczyć
            duży akumulator równolegle i kręcić po 15 sekund/przerwa 1 min aby nie zagrzać
            rozrusznika/Może się przeczyści i przemówi.
            -Jak to nie pomoże to szukaj w mechanice:pomiar kompresji, sprawdzenie rozrządu
            uczy nie przeskoczył, sprawdzenie czy wałek nnie pęknął o ile to czterotakt.W
            dwusuwie to w sumie tylko kompresję kontrolujesz.

Aha, upewnij się czy są w porzo swiece, iskra może skakać, ale jak są stare to
            mogą być gdzieś upływy i nie ma tyle energii aby wywołać zapłon/częste w dwusuwach/
            Szkoda że mam urlop to podjechał bym.daj znać co ztego wyszło.
            • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.dialog.net.pl 04.08.09, 19:41
              Motocykl nie jest na wtrysku. Jest gaźnik. Jest to dwusuw. Mieszanka jest
              wyregulowana aby szło najmniej paliwa najwięcej powietrza. Po nocy jak
              przychodzę to odpali za 1 kopem i pogada parę sekund i gaśnie. Świeca zalana. Po
              tym już nie chce w ogóle gadać nawet jak ją wyczyszczę. Na pych też nie odpalał.
              Ssanie zawsze mam wyłączone (bo jak napisałem świeca mokra), świeca jest nowa
              prawie (przejechane około 250km), kompresji nie mam sprzętu aby sprawdzić ale
              skoro odpala i chodzi przez te 5-7 sekund to chyba nie może być tak źle. Jak
              wrócisz z urlopu to się może jakoś zgadamy??
              • Gość: ing Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 22:12
                Ok, podaj maila, ale wracam dość póżno, pod koniec miesiąca.Jak czuć kompresję
                kopniakiem to nie musi być żle, choć nie powinno być zbyt ubogiej mieszanki bo
                wypali tłok albo przegrzeje silnik.Przypomnij sobie czy to się zaczęło samo z
                siebie czy coś było ruszane w silniku lub osprzęcie, no i jaka to marka motocykla?
                Teoretycznie wychodzi na to że jak zalewa świecę po krótkiej pracy ato więc
                trzeba gażnik rozkminiać, lecz niekoniecznie, znam przypadek że ułamał się bok
                tłoka i wpuszczał on za dużo mieszanki do komory spalania.
                • Gość: ing Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.09, 22:14
                  aha, zapołon sprawdzałeś? jak są takie objawy może być zbyt póżny ale też
                  niekoniecznie.
                  • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.dialog.net.pl 05.08.09, 08:22
                    Zapłonu z tego co wiem nie reguluje się w tym motocyklu. A przed tym jak to się
                    stało to miałem trochę inne problemy z nim. Mianowicie jak jechałem w trasie z
                    prędkością około 120-130km/h to mi gasł nieraz. Pomyślałem sobie, że skoro nie
                    gaśnie jak jedzie wolniej to pewnie przy dużej prędkości dostaje za dużo
                    powietrza przez co mieszanka zbyt uboga się robi więc wzbogaciłem mieszankę
                    troszkę. Przetestowałem czy motocykl jeździ... Odstawiłem do garażu na 2
                    tygodnie i po tych 2 tygodniach lipa się zaczęła. Najpierw było tak że opalił,
                    ja się zdążyłem ubrać, zamknąć garaż, wsiadam na motor a on gaśnie. I tak zaczął
                    gasnąć coraz wcześniej od tamtej pory aż teraz gaśnie zaraz po odpaleniu prawie.
                    • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.dialog.net.pl 05.08.09, 08:25
                      musimy się koniecznie zgadać jak wrócisz z urlopu. mój mail: plawi1@wp.pl .
                      Oczywiście nie za darmo!
                      • Gość: ja Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.dialog.net.pl 07.08.09, 10:28
                        nie mówcie że nie znacie żadnego mechanika :)
                        • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.08.09, 16:31
                          Aktualizuję
                          • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.08.09, 08:57
                            I znów aktualizuję
    • Gość: właściciel Re: Mechanik Motocyklowy poszukiwany IP: *.walbrzych.vectranet.pl 16.08.09, 11:03
      znów aktualizuję prośbę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka