Dodaj do ulubionych

Okazja busem?

01.08.12, 12:06
W dodatku bez biletu, ubezpieczenia, często bez licencji. Na wrocławskim dworcu mówią o nich „złodzieje klientów”.

- Wraca pani do Dzierżoniowa? – takim pytaniem powitał mnie kierowca, kiedy razem z innymi osobami czekałam na autobus. Przede mną umówił już pięciu pasażerów, którzy zamiast PKS-em pojadą busikiem. Ustalamy cenę.

- Za dyszkę pojedziemy mam nadzieję? – zasugerował. - Oni (PKS – przyp. red.) poobniżali bilety studentom i teraz do Dzierżoniowa jeżdżą za 8 zł, u nas jest za 10 zł. Jak komuś się nie podoba to zostaje autobus. On zabiera 30 osób, a ja zabieram 7, 6 albo 8 . Dla mnie każda złotówka się liczy – wyjaśnił. Zgodziłam się na 10 zł.
Obserwuj wątek
    • sibeliuss Re: Okazja busem? 01.08.12, 12:10
      Ludzie sami sobie strzelają w stopę. PKS musi jechać, ma rozkład i obowiązek przestrzegania go, krętacz nie musi. Mam rodzinę w małym miasteczku koło Lublina, każdy wolał busy i w efekcie PKS zawiesił połączenia - nie wybrane a wszystkie. Okazało się, że prywaciarz z busów jedzie tylko wtedy gdy ma pewny zysk, zatem nie jedzie w ciągu dnia, nie jedzie wieczorem, a w soboty i święta odpoczywa. Ludzie chcieli, żeby PKS kursował wtedy gdy nie ma busa, ale usłyszeli, ze PKS nie będzie utrzymywał dworca dla kilku kursów w dzień i weekendy. I bardzo dobrze, za popieranie oszustów należy się kara.
    • sibeliuss Re: Okazja busem? 01.08.12, 12:16
      Brak pasażerów dotkliwie odczuł PKS w Dzierżoniowie. Firma właśnie ogłosiła swoją upadłość. Autobusy na trasie z Wrocławia kursowały prawie puste, bo część pasażerów wybierała busy. Na kierowcy nie robi to jednak wrażenia. – Padają, zawiąże się inna spółka, ale co mi tam. Ja i tak będę robił to co robię – mówi.
      • voxave Re: Okazja busem? 01.08.12, 15:55
        Sprawa w toku.
        Zadłużenie PKS Dzierżoniów jest wieksze niż jej majatek.
        Na razie autobusy jeżdżą jak dawniej-----kursy po PKS Dzierzoniów ma przejąć PKS Wroclaw.
        Nigdy nie jeżdżę z przypadkowymi kierowcami.
        Dla bezpieczeństwa.
        • matri_caria Re: Okazja busem? 02.08.12, 12:52
          Ten temat jest już wałkowany od jakiegoś czasu. Ja też z takimi okazyjnymi kierowcami nie jeżdżę. Natomiast są jeszcze normalne busy, legalny przewoźnik i z tego co się orientuję, to są tańsze niż pks, przynajmniej kiedyś tak było, więc można.
          • mattos Re: Okazja busem? 08.08.12, 22:07
            Nie wiem czy pamiętacie jak się jeździło z Dzierżoniowa pociągiem do Pieszyc na basen przy basenie była stacja PKP? Nawet często jeździłem pociągiem do Wrocławia, ale w końcu miałem dość tego, bo pociąg spóźnił się przeszło pół godziny a ja potem cały dzień musiałem na dworcu czekać do nocy na pociąg przesiadkowy. I kto winien temu, że pasażerów nie ma chyba nie pasażerowie tylko PKP?
            • voxave Re: Okazja busem? 09.08.12, 22:16
              Mattos-----nie jechalam nigdy pociagiem do Pieszyc ani do Wroclawia.Zastanawiam sie dlaczego.
              Chyba nie było takiej potrzeby.Coś tam słyszałam---ale teraz juz takich kursów juz nie ma.
    • b.bujak Re: Okazja busem? 26.08.12, 19:24
      jak byłam jeszcze studentką (na przełomie tysiącleci) takie usługi oferował pan, ktory jeździł matizem... owszem korzystałam, bo ceny pks były dla mnie wtedy za wysokie, kazda złotówka oszczednosci sie liczyła;
      do spraw bezpieczenstwa tez podchodziłam lekko - jak z kasą było krucho to szłam na wylotówkę i jechałam z tym, kto był łaskaw sie zatrzymać...
      rzeczywiscie mniej istotne było dla mnie wtedy lojalnosc wobec pks i wszelkie konsekwencje braku tej lojalnosci;
      poza tym poranne poniedziałkowe wyjazdy nie dawały gwarancji zmieszczenia sie do autobusu i bywało, ze kierowca zamykal drzwi przed nosem;

tak, wiec zjawisko nie jest nowe i przez pryzmat własnych doświadczen rozumiem korzystających z tych okazji, chociaż teraz punkt widzenia mi sie zmienił i dostrzegam negatywne strony tej sytuacji
      • mattos Re: Okazja busem? 27.08.12, 07:02
        Nie mogę znaleźć rozkladu PKS Dzierżoniów - Wrocław. Widać jak PKS dba o swych klientów inne mało ważne rzeczy znajdziesz ale rozklad? Pewnie uważają że trzeba się domyśleć o której godzinie i z którego przystanku kursują autobusy do Wrocławia?
        • sibeliuss Re: Okazja busem? 27.08.12, 10:31
          A ja znalazłem od razu:
          pks.dzierzoniow.pl/content/view/47/55/
          Najpierw uważnie poszukaj - potem sarkaj (chociaż to typowo polska przywara).
          • voxave Re: Okazja busem? 27.08.12, 12:34

sibeliuss napisał:

> A ja znalazłem od razu:
            > pks.dzierzoniow.pl/content/view/47/55/
            > Najpierw uważnie poszukaj - potem sarkaj (chociaż to typowo polska przywara).

Słusznie,lepiej smarkać(w chusteczkę) niz sarkać :)

• voxave Re: Okazja busem? 27.08.12, 12:32

mattos napisał:

> Nie mogę znaleźć rozkladu PKS Dzierżoniów - Wrocław. Widać jak PKS dba o swych
          > klientów inne mało ważne rzeczy znajdziesz ale rozklad? Pewnie uważają że trzeb
          > a się domyśleć o której godzinie i z którego przystanku kursują autobusy do Wro
          > cławia?

PKS jest w stanie upadłóści---pewno nie zaplacił za strone internetową i strone zamknięto :)
          • mattos Re: Okazja busem? 27.08.12, 16:03
            Dziękuje bardzo sibeliuss rozkład super. Zaciekawiło mnie z kąt ty masz i w Google napisałem PKS Dzierżoniów rozkład i znalazłem w Goglach. Być może poprzednio, gdy szukałem to była awaria strony, bo ja straciłem wtedy parę godzin i nic nie znalazłem.
            • sibeliuss Re: Okazja busem? 27.08.12, 16:07
              Mam nadzieje, że albo PKS stanie na nogach, albo znajdzie dobrego nabywcę.
              • voxave Re: Okazja busem? 27.08.12, 17:38

sibeliuss napisał:

> Mam nadzieje, że albo PKS stanie na nogach, albo znajdzie dobrego nabywcę.

Linie ma przejąć Wroclaw.A juz prywatni przewoźnicy wożą ogłoszenia na busach o zabezpieczeniu przejazdów do Wrocławia.
                • mattos Re: Okazja busem? 29.08.12, 10:34
                  A Dworzec PKS gdzie teraz go szukać? Słyszałem że podobnież dworca nie ma tu gdzie był a jest obecnie przy dworcu PKP prawda to?
                  • voxave Re: Okazja busem? 29.08.12, 10:44

mattos napisał:

> A Dworzec PKS gdzie teraz go szukać? Słyszałem że podobnież dworca nie ma tu gd
                    > zie był a jest obecnie przy dworcu PKP prawda to?

Prawda to----komunikacja miejska udziela odpłatnie dwa stanowiska przy dworcu PKP ale ponoć nie zaplacił PKS za te miejsca i wymówił użytkowania.
                    • mattos Re: Okazja busem? 29.08.12, 11:04
                      A rozkład niekiedy wygląda w ten sposób i nic dziwnego ze ja kilka godzin szukałem i go nie znalazłem. Dobrze że wcześniej go zapisałem.

https://i48.tinypic.com/350mo00.jpg
                      • voxave Re: Okazja busem? 29.08.12, 15:24
                        Mimo tych wszystkich informacji--autobusy jeżdżą jak przedtem chociaz kursy ograniczono.

Nic z tego nie pojmuję--ale to Polska :)
                        • mattos Re: Okazja busem? 29.08.12, 15:42
                          A sibeliuss napisał tak: Najpierw uważnie poszukaj - potem sarkaj.
                          To wyglądało tak jak ja bym nic nie umiał poszukać. Ta strona z rozkładem nie zawsze się otwiera i nie zawsze jest moja wina. Wklejam co dziś zamiast rozkładu znalazłem.
                          A może dziś sibeliuss uważnie poszukasz?

Tak wygląda dzisiejszy rozkład.
                          • matri_caria Re: Okazja busem? 30.08.12, 09:03
                            No nie wiem mattos, może się tak nastawiłeś, to rozkład się na Ciebie obraził i nie chce się pokazać. Ja tam sobie znalazłam i mi się pokazał:)
                            A tak na marginesie, ostatnio jak wsiadałam do autobusu we Wrocławiu, to dostałam wraz z innymi pasażerami pouczenie od kierowcy - Proszę nie kupować biletów w kasie, bo my te pieniądze dostajemy dopiero na następny dzień!
                            • mattos Re: Okazja busem? 30.08.12, 17:13
                              Rozkład raz się pokazuje a raz nie i wtedy gdy jest potrzebny to się nie pokazuje. Dziś i mnie się pokazał ale mam dowód że nie zawsze się pokazuje.
                              Kierowca pouczył żeby w kasie nie kupować biletów ale dla pasażera najwygodniej jest kupić w kasie bo wtedy mają pierwszeństwo wejścia do autobusu.

Tak wyglądał rozkład jazdy wtedy gdy się nie pokazywał.
      • autocash Re: Okazja busem? 06.09.12, 00:53
        Obecnie ceny biletów studenckich Bielawa-Wrocław są niższe, niż u busiarzy. Ciekawe, jak oni podbiją ceny po tym, jak PKS zbankrutuje.
        A co do likwidowania połączeń, to podobna sytuacja była w Świdnicy - najpierw ludzie jeździli busami, a potem pisali petycje o przywrócenie autobusów.
        ---
        Wynajem samochodów Wrocław
        • voxave Re: Okazja busem? 06.09.12, 05:34
          Jak na razie w naszym mieście autobusy kursują po staremu.
          • mattos Re: Okazja busem? 07.09.12, 10:24
            Byłem w Dzierżoniowie od 3 września do 6 września. Bardzo mi się podoba miasto.
            • voxave Re: Okazja busem? 07.09.12, 11:52
              I do mnie nie zajrzałeś--wiśnia:)
              • mattos Re: Okazja busem? 07.09.12, 17:29
                Bałem się.
                • voxave Re: Okazja busem? 07.09.12, 18:47
                  Ale ty śmieszny jesteś---Aga-kosa z forum emeryci i renciści juz dwa razy u mnie była----taka okazja a ty przepuściłeś.
                  Spytaj Age jaka ja jestem groźna. ha,ha
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka