Dodaj do ulubionych

Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaśni?

25.07.04, 14:00
Być może wyjdę na ostatniego nieuka czy profana ale naprawdę nie wiem o co w
tym chodzi.
Czy ktoś zechciałby mi jakoś to przybliżyć, proszę?
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 15:34
      Może misjonariusze z trUjki Ci wyjaśnią?:-))
      • Gość: m Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.04, 19:50
        Proszę bardzo:
        www.geocities.com/SiliconValley/Pines/9348/genres.htm
        • to.ya Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 25.07.04, 19:55
          Dziękuję.
          Chyba jednak zostanę przy swoich gustach, chociaż... kto wie...
          :)
          • viking73 Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 25.07.04, 21:58
            W krakowskim dodatku "Wyborczej" ciekawe artykuły o muzyce klubowej pisze Rafał
            Romanowski. Możesz do niego zamailować, ale nie mam pojęcia czy Ci odpisze:-)
            • to.ya Re: Chillout? Muzyka klubowa?/ Viking 26.07.04, 14:13
              Czy masz adres e-mailowy do R.Romanowskiego?
              :)
              • viking73 Re: Chillout? Muzyka klubowa?/ Toya 26.07.04, 14:34
                Schemat jest prosty:

imię.nazwisko@krakow.agora.pl

Powinno dojść:-)
    • Gość: Janusz Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 25.07.04, 20:50
      i mi
    • to.ya Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 27.07.04, 12:13
      No dobrze, czekam na odpowiedź znawcy z GW, ale prosiłabym jak Wy- słuchacze-
      postrzegacie taką muzykę? Jak byście ją zdefiniowali? opisali?

Z góry dziękuję za przybliżenie tego typu muzyki.
      • Gość: Lesiek Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś IP: 80.51.231.* 27.07.04, 16:40
        Może zadaj to pytanie na forum Muzyka?
        Ja mam jakieś tam wyobrażenie o chill-out, ale wolałbym, żeby odpowiedzi
        udzielili Ci ludzie, którzy się na takiej muzyce znają.
      • neandertalski Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 28.07.04, 08:44
        a może lepiej po prostu samemu posłuchać i sobie zdanie wyrobić?
      • Gość: papryczka Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś IP: 212.160.106.* 28.07.04, 11:50
        Dla mnie muzyka chilloutowa, to po prostu jeszcze bardziej senny trip hop.
    • un1 Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 28.07.04, 11:55
      Chillout to może być wszystko. Dowód - Chillout Cafe, PR3, 22.05-24.00.
      • kalor_god Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 30.07.04, 07:41
        nie od dziś wiadomo ze szufladki są do rzyci ale postaram sie tak z grubsza.

muzyka klubowa to taka przy której mozna pohasać. tak naprawdę to bardzo
        szerokie pojęcie (i dlatego de facto jest na pukiel) bo w skład owej wchodzą
        takie odległe gatunki jak goa trance, house czy hardcore (dzisiaj juz zapomnany
        ale bardzo popularny w zachodnich klubach w połowie '90). cechą wspólną zawsze
        jest wyrazny bit przy którym noga sama chodzi. mozna zaryzykowac twierdzenie ze
        muzyka klubowa jest popeliną bo dje wybieraja na klubowe noce kaalki nie tylko
        popularne ale i ociosane z kantów i zadziorów stanowiących smaki w elektronice

chillout, jak sama nazwa wskazuje słuzyc ma wyciszeniu. zwykle w klubach na
        parkiecie sie tanczy az łepek odskakuje a do pomieszczenia z chilloutem idzie
        zregenerowac siły. w takim pomieszczeniu leci muzyka z bitem ponizej pulsu
        normalnie bijacego serca (minimal, trip hop np.) lub bez bitu jako takiego (taki
        ambient np.).

stylów posrednich i rzeczy, których niepodobna do niczego zaliczyc jest tysiące
        wiec bez sensu jest mowic, sie sprobuje lub nie muzyki klubowej bo to termin tak
        rozległy, ze na bank by Ci sie cos spodobalo. i umówmy sie ze to wszystko to
        jest po prostu elektronika, ok? termin jeszcze szerszy niz owa klubowa i chill
        ale przynajmniej wiadomo co autor ma na mysli (w przeciwienstwie do 'muzyka
        klubowa')
        • kalor_god Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Czy ktoś mi objaś 30.07.04, 07:43
          te ostatni akapit to chyba mi dosc nieskładnie wyszedł, co?
          wybaczcie :)

p.s. jezeli ktos nie jest metalowym badz rockowym ortodoksem na bank jest w
          stanie sie przekonac do pewnych rzeczy z szeroko rozumianej elektroniki
          • to.ya Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Kalor_god 30.07.04, 09:00
            Dziękuję :)
            O takie właśnie objaśnienie mi chodziło. :)
            Teraz się zastanawiam, czy chill'outem (tak się to pisze?) mogą być np. kocerty
            skrzypcowe Perlmanna... - bo ja się przy nich wyciszam :D
            Pozdrawiam słonecznie wszystkich :)
            • un1 Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Kalor_god 30.07.04, 09:08
              to.ya napisała:

> Teraz się zastanawiam, czy chill'outem (tak się to pisze?) mogą być np.
              kocerty skrzypcowe Perlmanna... - bo ja się przy nich wyciszam :D

Oczywiście, pod warunkiem że zostaną puszczone między 22.05-24.00 przez
              markomania@radio.com.pl lub szydlo@radio.com.pl. W przeciwnym razie nie są
              chilloutem:-).
              Itzhak Perlman jest mi znany jako wirtuoz skrzypiec, czy również komponuje?
            • Gość: marek Re: Chillout? Muzyka klubowa? - Kalor_god IP: *.acn.waw.pl 30.07.04, 09:13
              Ale jesteś pretensjonalna!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka