ceper_pepper 19.10.04, 11:54 Dziś (19.10) na onecie pojawiło się pytanie: Co sądzisz o muzyce granej przez radia? Odpowiedzi są tendencyjne ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
greg_f Słuchacze nie chcą w radiu polskich piosenek 19.10.04, 12:19 Taki jest tytuł dzisiejszego newsa, jaki chyba sprowokował tę sondę: --- "Ludzie nie chcą, aby w radiu emitowane były polskie piosenki - tak twierdzą szefowie rozgłośni radiowych, opierając się na badaniach wśród słuchaczy. Polskie piosenki raczej nie są lubiane, radia je grają, bo muszą, ale często upychają je w programach nocnych - mówi Adam Czerwiński, dyrektor muzyczny radia RMF FM. Część małych rozgłośni lokalnych tłumaczy ograniczanie liczby polskich utworów oszczędnościami. Im mniej polskich piosenek, tym niższe opłaty dla ZAiKS-u i innych organizacji chroniących prawa autorów. "To nie jest prawda, bo ZAiKS pobiera takie same opłaty od utworów polskich i zagranicznych" - wyjaśnia szef związku Andrzej Kuśmierczyk. "Piosenki, jakie gramy, nie mają nic wspólnego z tym, ile co kosztuje" - mówi Magdalena Kramska, rzecznik prasowy Radia ZET. "Robimy badania wśród słuchaczy i wybieramy takie utwory, jakie im się podobają, niezależnie od tego, czy jest to piosenka polska, czy zagraniczna" - dodaje. Zdaniem Magdaleny Kramskiej ponoszone koszty nie mają wpływu na to, czy dany utwór pojawi się na antenie Zetki. "Są takie piosenki, które gramy od lat, tak jak utwory Perfectu" - mówi Adam Czerwiński. "Ale na przykład »Widziałam orła cień« nie jest już grany od dwóch lat, z anteny zniknęły też piosenki Justyny Steczkowskiej" - dodaje. "I nie chodzi o to, że to radiowcy ich nie lubią, ale że w badaniach wychodzi, że słuchacze nie chcą ich słuchać" - podsumowuje. "To jest dla mnie jakiś absurd. Jeżeli nie puszczają, to skąd wiedzą, że ludzie tego nie chcą słuchać. Jest to dla mnie wróżenie z fusów. Tym bardziej, że jesteśmy zapraszani na koncerty, a sprzedaż ostatniej płyty Justyny Steczkowskiej dochodzi do 30 tys." - mówi Remigiusz Trawiński menedżer piosenkarki. Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji rozgłośnie radiowe mają obowiązek nadawać 30 procent polskich piosenek. Tymczasem zdaniem kompozytora Ryszarda Tymona Tymańskiego radia powinny puszczać po 50 procent utworów polskich i zagranicznych. "Nawet jeśli ta muzyka jest słaba czy nudna, to można dać jej szansę poprzez promocję" - twierdzi. "A to, co słyszymy w radiu, to jest czapa góry lodowej, pod którą znajduje się cała polska muzyka, której nie znamy". --- Ostatnie zdanie Tymona właściwie trafia w sedno problemu. Stwierdzenie, że słuchacze nie chcą w radiu polskiej muzyki, jest zbyt upraszczające - może po prostu mają dość tylko tych piosenek, które większość stacji gra na okrągło? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Słuchacze nie chcą w radiu polskich piosenek 19.10.04, 13:33 Jeszcze trochę, a szefowie rozgłośni stwierdzą, że ludzie nie lubią jak się do nich po polsku mówi i wiadomości oraz pogoda (bo to zostanie) będą nadawane w jakimś obcym języku. Dodadzą że to też taniej niż po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_bu Re: Słuchacze nie chcą w radiu polskich piosenek 19.10.04, 13:35 do nich = do słuchaczy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pop Re: Sonda na onecie IP: *.bochnia.pl / *.bochnia.pl 19.10.04, 15:02 Wnerwiają mnie ich głupie tłumaczenia że badania "to lub tamto...' Zadzwoni paniusia o 8 rano i zapyta czy ci sie piosenka podba,pol biedy jesli samochodem nie jedziesz....... PARANOJA Z GŁUPOTA POMIESZANA!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Sonda na onecie IP: 217.97.203.* 19.10.04, 15:10 Dzwonila do Ciebie? bo do mnie jeszcze nie..... a moze dzwoni wciaz do tych samych sprawdzonych Odpowiedz Link Zgłoś
viking73 Re: Sonda na onecie 19.10.04, 15:24 Te badania to chyba wszędzie tak z zaskoczenia i w pośpiechu przeprowadzają, żeby badany nie bardzo miał możliwość zastanowienia się nad odpowiedzią. No i badany plecie trzy po trzy, a potem wyniki takich badań są traktowane jak Słowa Pisma. Mnie kiedyś dopadł ankieter z Pentora w banku i pytał czy jestem zainteresowany jakąś nową kartą kredytową, którą bank miał zamiar wprowadzić na rynek. Wyglądało to tak, że wyrywał z kolejki co którąś osobę i pytał na boku. Padło na mnie, udzielałem mu typowych odpowiedzi na «odwal się», a bardziej od udzielanych odpowiedzi interesowało mnie wówczas to, czy mi koleka do okienka nie przejdzie podczas uczestnictwa w ankiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edekfabrykikredek nowoczesne badania :-p IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 19.10.04, 21:00 szkoda, że do mnie jeszcze nigdy nie dzwonili w sprawie radia :( już ja bym im powiedział :-))) Co do ankietrów to masz rację. Dzwonią w najmniej odpowiednim momencie. A co wpisują w rubryczki to ich słodka tajemnica. Wiem , bo sam tak kiedyś chałturzyłem ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
mh2 Re: Sonda na onecie 19.10.04, 22:13 I mogę Cię zapewnić, że nie o karty kredytowe w tej ankiecie chodziło. Te dwa zupełnie wyrwane z kontekstu pytania na końcu, na które odpowiedziałeś zapewne na odczepnego, były kwintesencją tego badania. Tak się to robi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pytacz Re: Sonda na onecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 22:38 Podaj link do tego artykułu. Odpowiedz Link Zgłoś
mh2 Re: Sonda na onecie 19.10.04, 22:50 info.onet.pl/995720,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
greg_f Re: Sonda na onecie 19.10.04, 23:46 Sprostowanie - tytuł artykułu nieco się różni od podanego przeze mnie, ale jego wymowa jest w sumie ta sama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: Sonda na onecie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.04, 07:10 Nlestety niektóre stacje radiowe jak choćby Eska. Radiostacja czy RMF MAxxx Znalazły złoty środek aby wypełnić misję - grają HIPHOPOLO na okrągło :((( Odpowiedz Link Zgłoś
ceper_pepper Re: Sonda na onecie 20.10.04, 17:26 Za jakiś czas artykuł zniknie więc - skopiowałem: Badania radiowe: Nie lubią polskich piosenek "Metropol": Ludzie nie chcą, aby w radiu emitowane były polskie piosenki - tak twierdzą szefowie rozgłośni radiowych, opierając się na badaniach wśród słuchaczy. Polskie piosenki raczej nie są lubiane, radia je grają, bo muszą, ale często upychają je w programach nocnych - mówi Adam Czerwiński, dyrektor muzyczny radia RMF FM. Część małych rozgłośni lokalnych tłumaczy ograniczanie liczby polskich utworów oszczędnościami. Im mniej polskich piosenek, tym niższe opłaty dla ZAiKS-u i innych organizacji chroniących prawa autorów. "To nie jest prawda, bo ZAiKS pobiera takie same opłaty od utworów polskich i zagranicznych" - wyjaśnia szef związku Andrzej Kuśmierczyk. "Piosenki, jakie gramy, nie mają nic wspólnego z tym, ile co kosztuje" - mówi Magdalena Kramska, rzecznik prasowy Radia ZET. "Robimy badania wśród słuchaczy i wybieramy takie utwory, jakie im się podobają, niezależnie od tego, czy jest to piosenka polska, czy zagraniczna" - dodaje. Zdaniem Magdaleny Kramskiej ponoszone koszty nie mają wpływu na to, czy dany utwór pojawi się na antenie Zetki. "Są takie piosenki, które gramy od lat, tak jak utwory Perfectu" - mówi Adam Czerwiński. "Ale na przykład »Widziałam orła cień« nie jest już grany od dwóch lat, z anteny zniknęły też piosenki Justyny Steczkowskiej" - dodaje. "I nie chodzi o to, że to radiowcy ich nie lubią, ale że w badaniach wychodzi, że słuchacze nie chcą ich słuchać" - podsumowuje. "To jest dla mnie jakiś absurd. Jeżeli nie puszczają, to skąd wiedzą, że ludzie tego nie chcą słuchać. Jest to dla mnie wróżenie z fusów. Tym bardziej, że jesteśmy zapraszani na koncerty, a sprzedaż ostatniej płyty Justyny Steczkowskiej dochodzi do 30 tys." - mówi Remigiusz Trawiński menedżer piosenkarki. Zgodnie z ustawą o radiofonii i telewizji rozgłośnie radiowe mają obowiązek nadawać 30 procent polskich piosenek. Tymczasem zdaniem kompozytora Ryszarda Tymona Tymańskiego radia powinny puszczać po 50 procent utworów polskich i zagranicznych. "Nawet jeśli ta muzyka jest słaba czy nudna, to można dać jej szansę poprzez promocję" - twierdzi. "A to, co słyszymy w radiu, to jest czapa góry lodowej, pod którą znajduje się cała polska muzyka, której nie znamy". Odpowiedz Link Zgłoś