Dodaj do ulubionych

I jak mam lubieć Ron'a Paula? Nie da się

09.04.14, 17:27
Oto wystąpił w oficjalnej rosyjskiej TV z takim oto przesłaniem:
freebeacon.com/national-security/ron-paul-on-kremlin-propaganda-channel-sanctions-are-acts-of-war/
Ja rozumiem, ze można być Izolacjonistą, choć się z tym nie zgadzam. Ale to jego prawo. Natomiast wspieranie w jakiejkolwiek formie reżimu Putina to cos zupełnie innego, co na kilometr czuć zasadą "Na złość Mamie (Waszyngtonowi) odmrożę sobie uszy!"
Takie robienie "na złość" to jest po prostu żenująca dziecinada rzekomo poważnego teksańskiego polityka.
Patrzcie zdeklarowani Liberałowie, kogo wielbicie!
Obserwuj wątek
    • klip-klap Dobrze, ze sie nie da 09.04.14, 22:42
      Coz, tytuly newsow nieco odstaja od tego co powiedzial,ale to szczegoly.
      Po pierwsze nie widze tam wspierania rezimu Putina.
      Po drugie polityk nie jest od lubienia. Lubic mozna kawe, ksiazke czy przyjaciela.
      • szutnik Re: Dobrze, ze sie nie da @ KLIP 12.04.14, 17:00
        > Po pierwsze nie widze tam wspierania rezimu Putina.

Naprawdę nie widzisz, czy tylko, że zacytuję klasyka JKM, "rżniesz głupa"?
        Te słowa powiedziane w japońskiej, polskiej czy meksykańskiej TV byłyby zwyczajną negatywną wypowiedzią nt. sankcji.
        Wypowiedziane w Russia Today, oficjalnej anglojęzycznej tubie propagandowej Kremla, tuż po ogłoszeniu sankcji wobec Rosji, mają zupełnie inny ciężar gatunkowy.

Mam dalej rozwijać ten temat? Rozwinę, żeby nie było kolejnych niedomówień:
        wypowiedź w tym kanale, w takim momencie, nawet nie wprost, jak zrobił to Ron P. jest oczywistym poparciem, udzielonym Putinistom.
        Od początku było też oczywiste, że Kreml będzie grać propagandowo do swoich celów tą wypowiedzią.
        Nie wierzę, że Ron P. nie wiedział, komu to mówi. Wtedy można by go posądzać o głupotę. A ja nie uważam Rona za głupiego.
        I podobnie jak Jasio chcę wierzyć, że Ron zrobił to tylko dlatego, że tak bardzo chce dokopać Waszyngtonowi, że wykorzysta do tego celu nawet Kremlowską TV. Bo jeśli to nie ten powód, to....
        • klip-klap kto nie z nami, ten przeciw nam 13.04.14, 19:55
          Te słowa powiedziane w japońskiej, polskiej czy meksykańskiej TV byłyby zwyczaj
          > ną negatywną wypowiedzią nt. sankcji.

A w amerykanskiej?
          Przy okazji, mozna gdzies obejrzec pelna wersje wywiadu?

Jak rozumiem, bo amerykanskiej polityki nie sledze, Paul jest raczej powsciagliwy jesli idzie o polityke zagraniczna USA, wiec ta wypowiedz mnie nie dziwi.

Generalnie jest mi to obojetne kto rzadzi w USA. Paul wyglada na rozsadnego czlowieka, ktoremu wojna z Rosja sie nie marzy. Mozna to zawsze odczytac jako wsparcie Putina.
          Tak jak krytyke Tuska mozna odczytac jako wsparcie dla Kaczynskiego i na odwrotwink, co kto lubi.

To co Paul proponuje to postawienie sie w roli Rosji, co jak rozumiem amerykanskim propagandzistom nie jest na reke. Bo przeciez wtedy musieliby rozwazyc co USA zrobiloby w podobnej sytuacji.
    • glupi_jasio Farage, JKM 10.04.14, 00:31
      Libertarianie zafascynowani Rosja powinni w niej wczesniej pomieszkac przez nieco dluzszy czas (i - koniecznie - publikowac w internecie swoje opinie o otaczajacej rzeczywistosci). Niegdys - wielu zachodnich komunistow uleczylo z glupoty doswiadczenie rzeczywistosci Zwiazku Sowieckiego. Mysle, ze miedzynarodowka libertarianska takze powinna dobrze poznac Rosje przed formulowaniem opinii na jej temat.
      • widz102 Re: Farage, JKM 10.04.14, 14:30
        Ależ dokładnie to samo dotyczy Polski. Nasi krajowi a właściwie warszawscy socjaliści salonowi z jednej, a co poniektórzy libertarianie z drugiej, powinni pomieszkać nieco w obszarach biedy, za którymi się tak ujmują... tak pięknie i wzniośle i w pełnym oderwaniu od rzeczywistości.
        Bo na razie robią to tak jak libertarianie tudzież (odpowiadający im kompetencjami) socjaliści salonowi amerykańscy i europejscy - nieco że tak powiem utopijnie.wink
      • klip-klap ??? 10.04.14, 16:13
        To istnieje jakas grupa libertarian zafascynowanych Rosja?
        • glupi_jasio Re: ??? 12.04.14, 16:13
          klip-klap napisał:

> To istnieje jakas grupa libertarian zafascynowanych Rosja?

Teoretycznie nie, praktycznie w wypowiedziach na temat kryzysu ukrainskiego, wypowiedzi Mikkego, Faraga i Paula to apologia postepowania Rosji, faktyczne wsparcie linii Putina i krytyka dzialan USA i UE (w roznych proporcjach).

Korzystna dla "libertarian" wersja jest taka, ze oni tak bardzo nie lubia systemu, w ktorym zyja, ze wykorzystuja kazda okazje, by swoim przywalic, nawet, jesli oznacza to wspoarcie dla Rosji Putina. Mozesz argumentowac, ze oni, po prostu, trzymaja sie swojej idei, ale wtedy - powinni potraktowac Rosje rowna miara, ocenic Rosje i rezim Putina z punktu widzenia tych samych zalozen wolnosciowych i dopiero wtedy robic dobrze kremlowskiej propagandzie. A skoro na to ich nie stac, to ja nie dowierzam ich rozumowi politycznymi i/lub dobrym intencjom.

• klip-klap kwestia kontrastu 12.04.14, 20:15
            Albo po prostu na tle calej reszty opinii i wiadomosci poglad odmienny musi sie wydawac pro-rosyjski.
    • thor-sten Re: I jak mam lubieć Ron'a Paula? Nie da się 10.04.14, 01:01
      > Ja rozumiem, ze można być Izolacjonistą, choć się z tym nie zgadzam. Ale to jeg
      > o prawo. Natomiast wspieranie w jakiejkolwiek formie reżimu Putina

Taki sam reżim jak w Polsce czy w USA, bo też demokratycznie wybrany, tylko poparcie w społeczeństwie ma paradoksalnie większe.
    • dorota_333 Patrzcie zdeklarowani Liberałowie, kogo wielbicie! 10.04.14, 11:50
      Temat jest nawet trochę szerszy: czy to nie Michalkiewicz (podobno liberał) wystąpił z tezą o wojnie żydostwa z Rosją (wykwit obserwowaliśmy tutaj nawet)? Czy to nie niejaki Cynik (też chyba liberał) opisał zryw Majdanu jako akcję CIA?

Przy takich okazjach jak kryzys ukraiński prawdziwa twarz wychyla się jak d... z pokrzywy (copyright Przybora) smile
      • klip-klap Re: Patrzcie zdeklarowani Liberałowie, kogo wielb 10.04.14, 16:24
        Ech, a co robila tak zwana powazna czesc komentatorow?
        Oglaszala wojne. III swiatowa. Ukraina zerwala sie ku zachodowi, Putin jak Hitler itd. Bajki i propaganda, mnostwo emocji. To dobre dla tabloidow.
        • dorota_333 Re: Patrzcie zdeklarowani Liberałowie, kogo wielb 11.04.14, 10:14
          To żaden argument, że "poważna część komentatorów" coś tam. My mówimy o tym, że ta część blogosfery, którą uważa się powszechnie za liberalną, ujawniła wobec działań Putina poglądy... jakby nieoczekiwane.

> Putin jak Hitler itd. Bajki i propaganda, mnostwo emocji.
          Pewne podobieństwo w działaniach jednak jest. No i trudno nie mieć żadnych emocji, kiedy się analogie do 1938 dostrzega.
          Chyba, że ktoś siedzi za oceanem.
    • vikirkiii Re: I jak mam lubieć Ron'a Paula? Nie da się 11.04.14, 09:02
      Korwin ma podobne poglądy w tej kwestii, niedaleko pada jabłko od jabłoni

wrocław rozkład jazdy
    • blue.skay Amerykanie juz tak maja. 11.04.14, 15:00
      Kiedys sluchalam wywiadu z Donaldem Trump'em w NBC (chyba?) na temat polityki zagranicznej Stanow. Idac na skroty, to powiedzial tak: bez zbednych uklonow w strone Rosji i Chin. Interes Stanow w pierwszej kolejnosci.

Polaryzacja pogladow Amerykanow nastepuje tylko w przypadkach takich jak: Pearl Harbor lub Sept.11.

Rosja to stan umyslu, a Stany, to idea, ktora czyni ludzi wolnymi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka