26.01.15, 13:17
Polityczne zaskoczenie w Grecji – lewicowa Syriza formuje koalicję z prawicowymi „Niezależnymi Grekami”. Czyli sojusz psa i kota przeciwko kucharzowi. Ale w tle...so fakin what?! Nic chłopaki na stole na mają! 3%pkb strefy, 200+mld długu, który dzięki akcji ECB i 2 letnim przygotowaniom sektora bankowego...nawet gdy się postawią, to powinno spłynąc po reszcie jak po kaczce i byc ostrzeżeniem: patrzcie albo z nami, albo przeciwko nam. Do tego obecna kroplówka wspomagająca Greków wysycha w lutym i jak się nie dogadają, to...niechaj przejmuje ich Kreml. Dosłownie! #babazwozukoniomzlej

Dwa. Dobry odczyt niemieckiego Ifo.
Hans-Werner Sinn przewodniczący Instytutu Ifo napisał, że „firmy są zadowolone z obecnej sytuacji a także większość z nich optymistyczne spogląda na przyszłość”. Embargo do Rosji, słąbosc demandu patrząc po BDI i transportach Azja-Europa, a oni OPTYMISTYCZNIE SPOGLĄDAJĄ NA PRZYSZŁOSC! SZOK!!!

Trzy. coś dla Jasia
Rano SNB opublikowało dane o o stanie depozytów instytucji finansowych złożonych w banku centralnym. Pomimo zaprzestania obrony kursu EUR/CHF na poziomie 1.20 z danych może wynikać, że w ostatnim tygodniu Szwajcarzy sprzedali najwięcej franków od półtora roku, a interwencja mogła nawet wynieść 25 mld CHF. Czytaj ktoś pilnuje podłogi, chociaż o niej oficjalnie ani słowa. Parytet na obu parach jest przez SNB mile widziany! SZOK.

wnioski. wszystko poza ropą (chociaż i jej należy się up), miedzią (bo demand wysycha i obawiam się, że zaniknie na miesiąc bo Nowy Rok), polskimi bankami, bo ciocia Kopaczowa zrobi z nimi porządek.

Parytet w kwietniu to...najprawdopodobniej mrzonki. Jeśli już, to
target circa 1:1 end 2015 beg 16 Dodaj do ulubionych
leny20-4-7 04.09.14, 18:08 Odpowiedz cytując Odpowiedz
forum.gazeta.pl/forum/w,17007,153330055,153755922,target_circa_1_1_end_2015_beg_16.html
Szczęśliwego Nowego Yorkusmile
Obserwuj wątek
    • byly-kadi Re: kupuj 26.01.15, 14:35
      Sorry, tak sobie pisze…. Nikt tu juz prawie nie pisze, LBS nawet nie wpada sie troche pokopac, Dotora czasami ale tez rzadko.

Kolezka z pokoju obok, ktory prawie cale swoje 401K ma a funduszach europejskich w piatek mowil wysokim glosem. Z radosci, bo w styczniu caly jego fund poszedl w gote 10%.
      Dla mnie to troszke tak wyglada jakby swiat wskakiwal w dawne, WLASCIWE ramy…dollar jest krol, Europa sie szamoce ze swoimi problemami i buja na krawedzi wojny ( Europa glupieje bez regularnych wojen), my palimy cyagara kubanskie ( legalnie, mozna juz !) I spraedajemy Fracuzom Forda Mustanga za 35 000 Euro ( najtansza wersja, w USA po 23 000 USD). Teraz czekam na info o rosnacych kolejkach po wizy do USA. Jak dolar dojdzie do 4 PLN to Monki I Zambrow rusza z powrotem do Ameryki. Przez ostatnie lata to “oni mieli Ameryke w Polsce”.
      Aha, no i Ruskie wysada z lamborgini i rusza z maczuga w tajge, bo mi sie wcale nie wydaje, ze ta tania ropa sie musi skonczyc.

PS.
      Kupilem sobie w weekend nowa piekna walizke oraz kurtke z Goretexu , ale to pewnie nie o to chodzilo ?
      • dorota_333 Re: kupuj 26.01.15, 16:31
        Zalecenie Leny'ego, żeby aktywa kupować, traktuj ostrożnie. Leny chyba nie zauważył kilkuletnich trendów wzrostowych na akcjach w Stanach i w Europie (zachodniej). Mamy nowe maksima na Daxie, ale trend jest dojrzały. Można to oczywiście kupować, ale z rygorystycznym egzekwowaniem stopa.

M.zd. małe i średnie spółki polskie dadzą w tym roku zarobić. Już na niektórych jest ciekawie. Kompletuję sobie powolutku portfel.
      • leny20-4-7 Re: kupuj 26.01.15, 16:42
        nikt nie pisze? ciekawe dlaczego?

10% na miesiąc! not bad. lepiej tylko dawal Madoff.

na krawędzi czego się EURopa buja? 0.8 max kadi, no chyba, że naprawdę stanie się coś wielkiego. coś o czym między wierszami pisze JAsio. ale tak napisał, że większosc jest lost in translation i więcej się trzeba samemu domyślec niz na ławie widac.

co do forda mustanga...a który rocznik chodzi po tyle u ciebie? promocja jakowas? poza tym do FRAncji en masse wy coś sprzedajecie? SZOK! za to NIEMCE sprzedają na bank albo dwa, wam merole i to za całkiem ładne pieniążki. każden jeden rezus będzie mógł się teraz pobujac nową sklaSSą, a co! po 1:1!

Ludzi z Moniek akurat znam. porządne chłopaki. a co do ruszania, to kadi. mi dziadek całe życie mówił:Leny jutro miej w portfolio zawsze to, co dziś jest najtańsze na targu. od 2017 ma się zaczynac się nowy cykl pokolenionwy za wielką wodą, to jak swiat ma nie wskoczyc w nowe ramy, jak samo się wskakuje. pytanie czy wskoczy, bo niekórzy nadal chcą wywrócic łódkę i postawic swoją tratwę.

Ruskich zostaw ruskim, albo polskim gnidom, które klaskały jeszcze rok temu w takt muzyczki z kremla. ależ bym się cieszył jakby ruskie kupiły im tę cała wiertniczą. wtedy mogliby nie tracic czasu na pieczątki pod "faktami". czas to pieniadz, po co tracic go na standbaj.

a w kwestii P.S. to sprawa jest prosta. albo jesteś racjonalnym konsumentem, który uznał, że wartosc pieknej walizki+kurtki z goretexu jest większa niz kilku zadrukowanych papierków, albo...ale tobie chyba o chodziło, o coś innego.
        • byly-kadi Re: kupuj 26.01.15, 17:08
          Po co Mercedes ? Za darmo moze bym wzial smile
          Nowego Hyunday’a moge kupic dzis za 12 000 dolarow. Oczywiscie nei kupie, bo nie potrzebuje. Chociaz to dzis bardzo dobry samochod znowu sie zrobil I produkowany w Ohio.
          Co, ktory rocznik? 2015 a ktory niby ?

autos.yahoo.com/ford/mustang/2015/;_ylt=A0LEV7ySZcZU6T0AoSsnnIlQ
          Mustangi po raz pierwszy beda sprzedawane do Europy, teraz juz wiem dlaczego. W koncu roznica miedzy $ 23 800 a 35 000 jurkow to dzis 16 000 USD za bezdurno.
          • leny20-4-7 Re: kupuj 26.01.15, 19:11
            Kadi, a ja bym nie wziął nawet za dopłątą...i co ta moja wrogośc do niemców mówi o popycie na auta w RP? Tyle samo co ty znaczysz w USA (tutaj no offence). Liczy się masa...a ta akurat lubi Merole. Hyunday to taka Suzuka nad Wisłą. Niby dobre auta, a nie ma amatora...a Merol ma.

Co do Forda, to po takim mistrzu elegancji jak ty oczekiwałem tego z 67r...a tu takie xxxxwieco! no sorry...ale kto normlany kupi za 35keur takie coś? Francuz? zapatrzony w siebie Francuz? no bajki opowiadasz.

i teraz spójrz. dałem ci 3 njusy, na których można było już dzis zarobic. min 8 groszy na całych 4 złociszach z lekkim hakiem, od momentu w kórym napisałem KUPUJ do teraz. na jutro podtrzymuję, to zdejmij rękawice bo zaparujesz dlonie i użyj palce do wciśniecia enterka.
            pamietaj, to czego jeszcze do wczoraj nikt nie chciał, dziś od biedy zaczynało się handlowac, jutro bedzie samograjem do robienia kasy. ale przymusu nie ma.

• byly-kadi No wlasnie 27.01.15, 00:50
              No offense taken.
              A jak Ty myslisz, dlaczego ja nie chce do Polski?
              Albo jak niektorzy mowia, nie lubie Polski? PRZECIEZ TO NIE CHODZI O DROBIAZGI, KTORE SA MALO ISTOTNE.
              ALE POPATRZ ( sorry for caps) minelo juz pawie 30 lat tego "nowego" w Polsce, a Polacy ciagle maja sobie i innym cos do udowodnienia...bo co to innego jest ? 15 letni MC albo BMW czesto ze szrotu, ale z szyberdachem, grzanymi zydlami i na alusiach ?
              Ja dzis nie mam samochodu w ogole. Bo nie potrzebuje. Jak beda potrzebowal, to kupie.
              Moj koles przyjechal z Moskwy do Nowego Jorku i po tygodniu sie niesamowicie dziwil, ze nie widzial to ani jednego lamborgini, bo po Moskwie smigaja podobno caly czas. Co to , Rosja bogatsza niz USA? Lambo kosztuje 200 000 dolarow, zakladajac mieszkancy manhattanu rzucili sie na te marke i kazdy kto moze wyskubac 200 kola by sobie to kupil, to po miescie za pol roku jezdziloby tego moze i milion. Ale nie bedzie. Dlaczego ?

We Francji zbieraja juz zamowienia, linki sobie sam poszukasz, chociaz Ford najpierw puszcza Mustanga do Chin. Snbizm? Nie, jak pisalem juz tu 100 razy, wszystko wraca w pewne stare tory. Magia Ameryki znowu gora . Znowu.
              • bieda_inwestor Samochody 27.01.15, 12:02
                Te wasze przepychanki o samochodach przypominaja mi film "Poszukiwany, poszukiwana" i zdanie "A ty myślisz, ze przemysł terenowy to jest gdzie?".
                Swiat sie zmienia, drodzy panowie, i tu jeden wyjezdza z tekstem o amerykanskim Fordzie (nie chce mi sie szukac teraz w systemie, ale jestem pewien, ze hiszpanska firma w ktorej pracuje tez zarobi pare eurasow od kazdej sprzedanej sztuki i nie tylko od tej sprzedanej poza USA) drugi wyjezdza z Mercedesem, mimo ze znaczna czesc mercedesow sprzedawanych w USA nie jest montowana przez sumiennych Niemcow w Niemczech tylko przez jakichs Murzynow i redneckow w Alabamie....Globalizacja, panowie.
                • leny20-4-7 Re: Samochody 27.01.15, 12:09
                  Bieda, bo tutaj nie chodzi o samochody, tylko (mam przynajmniej taką nadzieję po stronie Kadiego) o....no właśnie! o co nam może chodzic w tle mając EUR/USD?
                • byly-kadi Arogancja 27.01.15, 14:07
                  Nie drogi kolego. Nic podobnego. Ford MUSTANG nigdy, nigdzie poza USA Nie byl produkowany anoi sprzedawany OFICJALNIE.
                  Mustanga az do dzis nie dotknela zadna globalizacja.
                  • bieda_inwestor Re: Arogancja 28.01.15, 08:46
                    A czy ja mowie ze byl produkowany? Mowie tylko ze hiszpanska firma w ktorej pracuje robi do niego czesci. Fakt, ze akurat do tego modelu robimy nieduzo (az sprawdzilem z ciekawosci - zaplanowana sprzedaz na poziomie 2 milionow euro miesiecznie).
                    Tak, to model produkowany wylacznie w stanach i tak nawet te czesci co do tego modelu robimy, tez je robimy w jednej z 5 fabryk jakie mamy w stanach. Tyle ze centrala firmy w ktorej pracuje jest w Madrycie. I o tym pisze mowiac o globalizacji i o tym, ze pare euro wpadnie do hiszpankich kieszeni od kazdego Forda Mustanga.
                    Bo moge sie nie znac na wielu przemyslach ale akurat w przemysle motoryzacyjnym siedze od 11 lat. Wez sobie poczytaj o np. takiej firmie jak kanadyjska Magna a dokladniej jej austriacki oddzial Magna Steyr. W latach 2006-2010 montowala miedzy innymi 3 modele Chryslera. No to powiedz mi teraz czy te modele byly amerykanskie, kanadyjskie, austriackie czy moze niemieckie, bo Chrysler wtedy byl z Daimlerem.
                    Taka marka jak np Volvo w przeciagu ostatnich lat 15 nalezala do Szwedow, i Amerykanow, a teraz nalezy do Chinczykow z Geely. Chrysler byl niezalezny, potem niemiecki, potem znow niezalezny a teraz jest wloski. Nissan jest caly czas w symbiotycznym zwiazku z Renault. Do niedawna wszystkie samochody produkowane na najwiekszym rynku swiata (Chiny) byly produkowane w spolkach joint venture. Zeby bylo ciekawiej, ten sam chinski partner wielokrotnie byl partnerem roznych konkurencyjnych koncernow. Zyjemy w swiecie gdzie Jaguar nalezy do indyjskiej Tata. Opel jest projektowany w Niemczech, sprzedawany w calej Europie jako Opel, w wielkiej Brytani funkcjonuje pod marka Vauxhall, a ogolnie nalezy do GM i poza Europa ten sam model jest produkowany i sprzedawany jako Chevrollet. I mowimy tu tylko o produkcie koncowym, a jak sie zaglebisz tylko w 1-st tier to zobaczysz taka mozaike firm i narodowosci, ze zrozumiesz dlaczego mowienie o narodowosci jakiegos samochodu w obecnych czasach przypomina mi to zdanie z poszukiwany, poszukiwana.
                    • byly-kadi Na szczesice trend sie odwraca 28.01.15, 14:28

Podejrzewam, ze w produkcie ktory sklada sie z kikudziesieciu ( ?) tysiecy czesci nie mozna uniknac tego, zeby cos bylo robione za granica….Moj VW byl montowany np. W Meksyku. Psul sie nawiasem mowiac duzo czesciej niz 15 letni pontiac, moj pierwszy amerykanski samochod ….
                      Procz kosztow, dochodzi(la) u Amerykanow jeszcze pradopodobnie niewiara we wlasne mozliwosci. Pracuje rowniez w branzy transportowej, ostatnimi czasy kupowalismy produkty japonskie. Ani lepsze, ani nawet TANSZE niz amerykanskie.
                      Teraz bedzie inaczej, chociaz koszula albo nocna szafka to nie samochod ani lokomotywa.. Pomalu wyrastaja to sklepy I sieci, ktore reklamuja sie sprzedaza produktow wylacznie amerykanskich, osobiscie od paru kupuje ciuchy wylacznie zrobione w USA . Widzialem tez podbny sklep z meblami.
                      Czy np. barwnik albo nici do ich szycia byly robione w USA, tego juz akurat nie umim ustalic …..Ale na metce jest Made in USA ( Czesto Made in Vermont, California, Proudly Made In Pennsylvania : ) ) .Dla mnie wazne, ze w tym produkcie jest w jakiejs czesci praca lokalna. A do tego nie zalapie raka skory albo egzemy od jakiegos chinskiego swinstwa.
                      A mustang nigdy oficjanie nie byl poza USA sprzedawany, teraz zas bedzie. I o to GLOWNIE u hodzilo.

www.dziennik.com/wiadomosci/artykul/mustangi-galopuja-w-swiat
                      • szczurek.polny Re: Na szczesice trend sie odwraca 29.01.15, 23:34
                        W Szwajcarii Mustang jest oficjalnie dostępny. Nie wiem od kiedy. Ale już jesienią (wrzesień? październik?) był na plakatach ten nowy model:
                        www.de.ford.ch/Personenwagen/NewMustang
    • przycinek.usa kupuj ale CO? 27.01.15, 05:43
      zdecyduj co - i najlepiej napisz, bo sa odwrotne korelacje pomiedzy rynkami, kupuj akcje w Polsce, czy w niemczech? Bo to idzie odwrotnie. np. kupuj miedz jest odwrotne do kupuj srebro. (Tak jak mialo byc zreszta)

Ja wlasnie otwarlem dluga na NZD/USD. Czyli kupuje, he he he.
      Jakby ktos chcial sie dolaczyc, to przypominam, ze czynnikiem ryzyka jest stopa procentowa, a w srode decyzja.

A w ciagu najblizszych 2-3 miesiecy euro powinno zaczac sie umacniac.
      Prawde mowiac myslalem, ze po konferencji Dragiego juz sie bedzie zbierac do wzrostu, ale najwyrazniej trend spadkowy jest strasznie silny.

Nie wierz w DJI i NYSE.
      Nie pojdzie dalej do gory. To jest szczyt. DJI ma szczyt!
      I nie tak jak w rekomendacjach i raportach, ze teraz w dol, a za pol roku w gore - tylko absolutny szczyt i teraz juz powoli rynek bedzie sie przelamywal w dol.
      Nie bedzie spadku od razu - najpierw idziemy w bok, ale o wzroscie zapomnij.

IFO musi byc optymistyczne, bo oni zyja z eksportu - nawet do Azji eksportuja - wiec jak im euro spadlo - to oni sie ciesza.

No ale teraz Dragi im wlasnie zafunduje dlugoterminowy wzrost euro i zobaczymy sobie IFO za rok. Jak myslisz, czy beda sie dalej tak cieszyc?
      • przycinek.usa Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 06:06
        apropos NZD/USD - jest szansa na obnizke stopy procentowej w srode. Czyli te wody sa burzliwe.
        • przycinek.usa Re: kupuj ale CO? 28.01.15, 07:51
          prosze jak sie ladnie odbilo. smile
          No - a teraz trzeba uciekac przed BC.
        • szcze.pan40 Re: kupuj ale CO? 31.08.15, 15:35
          Pada NZD/USD od ponad pół roku zalicza spadki. Ekonomiści nie wróżą poprawy. Ciekawy artykuł i analizę znajdziecie tu: strefaforex.pl/waluty-surowcowe-w-centrum-uwagi/
      • leny20-4-7 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 09:52
        Przycinek,
        ja zaserowowałem 3 njusy.
        1. Grecja to strachy na lachy i jej wpływ na EUR jest przesadzony/wyolbrzymiony - CELOWO mam wrażenie. Grecy nic nie mają...poza tym że dużo do starcenia.
        2. IFO w normalnych warunkach daje impuls dla EUR.
        3. SNB z jakiegoś powodu lubi dwa parytety...czytaj graj CHF.
        dodałem do tego, że ropa mogłaby wzrosnąc, a obiegowa opinia po ludziach w tej chwili jest taka, że cokolwiek handlujesz na giełduniach, to handlujesz ROPĄ! bez jej wzrostów nie będzie trwałej zwyżki..podobno. dorzuciłem, że dr miedź ma ostatni moment zeby zrobic ruch up, bo popyt w realu za chwile zostanie odcięty z oczywistego powodu aka CNY. co ja tam jeszcze dodałem? moment sprawdzę...aaa apetyt na ryzyko (jego wzrost w najbliższych dniach) powinien się przełożyc najbardziej po tych aktywach które NAJBARDZIEJ dostały w pupę (RUB zagwozdka) czytaj np PLN i nasza bananowa. Szkopuł w tym, że ci tytani intelektu z rządu p. Kopacz czy nie daj Boże p. prezydent "bul" Komorowski zabrac się mają za BANKI. roboczo zakładam, ze te safanduły tak długo beda sie zbierac do akcji, że CHF/PLN spadnie poniżej 4 i nawet dojdzie do 3.5 i sprawa sama sie rozwiąże ale kto ich tam wie. do złodziejstwa PO+PSL pierwsze i nadzwyczaj sprawne.

myślę, że teraz już jaśniej. zresztą sam to wszystko zauważyłeś, czego pisząc byłem świadom.

co do giełd za oceanem, to rok z 5-tką ZAWSZE był dodatni, ale NIGDY 6 (a może 7) lat z rzędu jak dotąd nie rosło...to sth gonna give,

ps. kontaktował się z Tobą SIPowski w sprawie pewnego pomysłu?
        • jack79 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 11:33
          > 1. Grecja to strachy na lachy i jej wpływ na EUR jest przesadzony/wyolbrzymiony
          > - CELOWO mam wrażenie. Grecy nic nie mają...poza tym że dużo do starcenia.

czyli tu nie wiem co mam kupić

> 2. IFO w normalnych warunkach daje impuls dla EUR.

spadkowy czy wzrostowy?

> 3. SNB z jakiegoś powodu lubi dwa parytety...czytaj graj CHF

na krótko czy na długo?

> myślę, że teraz już jaśniej.

może dla innych tak, dla mnie nie

• leny20-4-7 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 11:52
            Jacuś, coś nie teges skoro nie widzisz tego co napisałem o EUR i CHF, albo udajesz...Greka. zatem podaję śniadanie do łóżka
            1. 4-11-17-23-42-43 - szczęśliwe numerki w losowaniu lotto.
            2. do tego dodam na specjalne twoje życzenie: jutro o 11:12 sprzedaj wszystko co masz, weź 10xchwilówki gdzie tylko będziesz mógł, do tego wszystkie kredyty konsumpcyjne, które pobliskie i dalsze banki będą chciały ci udzielic i...wsadz wszystko w parę MNT z...o kurxxxxwa tracę zasięg. ale nie martw sie. ty po prostu wsadź wszystko co spieniężysz w to co wybierzesz. ale pamietaj 11:12, bo minutę później będzie dzida. i jak nie kupisz to stracisz życie.

• jack79 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 11:54
              no bo piszesz że SNB lubi parytety więc mam grać CHF
              problem w tym że teraz mamy parytet na CHF
              wiec o co Ci chodziło z tym graniem CHF?
              będzie rósł czy spadał?

• leny20-4-7 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 12:00
                pozwól, że zapytam: ty inwestujesz swój własny/realny kesz w jakiekolwiek aktywa na jakiekolwiek giełdzie? jeśli nie to odpuśc wątek.
                jeśli tak, to nie pytaj się ni pri ciom, tylko spójrz na wykres EUR/usd oraz CHF w dowolnej konfiguracji...w szczególności do tych gdzie najbardziej spadł. i jeszcze raz przeczytaj....Grecja to strachy na lachy. IFO dawał impuls dla EUR...a jaki był ostatni odczyt?, do tego SNB broni parytetu z EUR chociaz o tym głosno nie mówi czytaj niżej nie spadnie. i nie zadawaj takich pytań jak powyżej no chyba, że chcesz sniadanie do łóżka...ale to nie do mnie prośba/zachcianka.
                • jack79 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 12:11
                  tak, inwestuje, od 5 lat nie mam innego źródła utrzymania
                  ok, zrozumiałem że obstawiasz wzrosty na franku
                  co do euro to czytając wątek od początku dalej nie wiem o co Ci chodzi
                  ale już się nie czepiam, widać po prostu mało kumaty jestem

to że grecja to strachy na lachy to się zgodzę
                  a to że duży kapitał może sobie z tego zrobić argument do zjazdu, lub wykorzystać nadchodzący strach do zagrania pod prąd i do wzrostu to już inna sprawa

• leny20-4-7 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 12:18
                    piszesz: to że grecja to strachy na lachy to się zgodzę
                    to teraz mi...a tak naprawdę sobie powiedz: co jest/było powodem ostatniego spadku EUR?

piszesz też: a to że duży kapitał może sobie z tego zrobić argument do zjazdu, lub wykorzystać nadchodzący strach
                    to teraz mi...a tak naprawdę sobie powiedz: to ten strach, to to wykorzystanie, to od kiedy jest grane?

piszesz: do zagrania pod prąd i do wzrostu to już inna sprawa
                    to teraz mi...a tak naprawdę sobie powiedz: skoro strach ma wielkie oczy, bo Grecy w zasadzie nic nie mają, a banki w przeciwnieństwie do 2011 r sa przygotowanie na ich najgorsze działania, do tego skoro nie wziął się wczoraj ani dziś*, to jaką inną sprawę masz na myśli pisząc "inna sprawa"?

*nie rozstrzygam/wiem, czy na danej pożywce nie da się wyjreowac czegoś więcej niż jest teraz. rynek rozstrzygnie. w tej chwili można zajmowac pozycję, albo poczekac na rozstrzygnięcie/a i podłączyc się do ruchu.
        • przycinek.usa Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 15:42
          wyjasnij co masz na mysli "bo popyt w realu za chwile zostanie odcięty z oczywistego powodu aka CNY"
          • byly-kadi Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 16:13
            No wlasnie. Sorry-
          • dorota_333 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 16:25
            mały oftopic: Przycinku, gdzie jest wątek o Korwinie? Tak ładnie go zdiagnozowałam smile
            • leny20-4-7 nie masz do tego miejsca pod regulaminem? 27.01.15, 16:35
              idźże sobie z tego wątku! babraj się w swojej brei, a tutaj daj ludziom spokojnie pogadac!
              • leny20-4-7 Re: nie masz do tego miejsca pod regulaminem? 27.01.15, 16:45
                przycinek, mam nadzieję, że wykasujesz te 3 wpisy dla...czytelności wątku.
                • przycinek.usa komedia 28.01.15, 08:15
                  A nie wiem. Niekoniecznie to zrobie. kazdy ma jakas swoja racje - to sa w sumie najgorsze sytuacje, dam przyklad:

ja mam oczywiscie zawsze racje, to jasne i oczywiste - prawda? Wiec kadilak mysli tak samo - i on ma oczywiscie racje, a potem mowi dorota, ktora w sumie tez ma troche racji i teraz ty tez masz racje. I co ja mam teraz zrobic?

Wiec rozkladam to na czynniki pierwsze: Kadilak slusznie zauwazyl, ze to co piszemy jest czesto hmm - trudne. He he he. Dlatego ja przyjmuje krytyke na klate i zapytalem o te CNY - dlaczego w taki oczywisty sposob cos sie zmieni w popycie na miedz. Bo nie rozumiem. To zacznijmy od wyjasnienia tej kwestii i wtedy zarowno ja i kadilak bedziemy miec jasnosc.

Dorotka z kolei manipuluje i rownoczesnie domaga sie atencji i pochwal, za wyjatkowo trafna opinie, ze korwin jest histerykiem i tak dalej, ktory na dodatek wyraza czesto opinie, ze media go niedoceniaja, he he he, startuje w wyborach juz chyba z milion razy, zatem nie uczy sie na wlasnych porazkach, niesprowokowany bije innego goscia w morde, czyli wykazuje zachowanie agresywne i impulsywne a na koniec ignoruje konwencjie spoleczne - rznie nastoletnie gowniary i ma z nimi dzieci, he he he - i faktycznie cos w tym jest, nie? Gosc jest ewidentnie walniety. I ja na te opinie zwrocilem uwage jeszcze z innych powodow, ale to juz zupelnie niezalezna sprawa.

I ostatecznie ty masz racje - oczekujac, ze nikt nie bedzie przeszkadzal w dyskuji w tonie wznioslym i radosnym, ale to jest nierealne na forum publicznym. Zawsze znajdzie sie ktos mily odmiennie, kto uwielbia robic borute. I co tu zrobic? Co tu zrobic?

To jak z tym CNY?
                  • leny20-4-7 raczej dramat! ale teraz nie kasuj bo meritum 28.01.15, 10:51
                    zacznę od CNY.
                    napisałem go w temacie perspektywy wzrostu ceny miedzi. mniej wiecej słowami: jeśli teraz nie wzrosną, to pozamiatane, bo za chwilę realny popyt zamiera z racji CNY. wiem, że CNY jest akroninem dla kilku określeń. i było wieloznaczne. świadomie to napisałem. liczyłem, że Ty mając kontakt z Chinami bedziesz wiedział, że chodzi o Chinese New Year, który zaczyna się w połowie lutego w tym roku. Chiny to 45-50% popytu na ten metal. Jeśli u nich przez miesiąc nic się nie dzieje, to cena... spada. Teraz wystarczy spojrzec na zachowanie kursu miedzi w ostatnich 10 latach...górka/dołek (za 1 czy dwoma wyjątkami) zawsze korelował się z CNY. na marginesie w poscie wprowadzającym ten copper był tylko dodatkiem, teraz żałuję że go napisałem, do EUR i CHF.

teraz o różnych spojrzeiach na to samo.
                    w 2008 czy 2009 wynikła sprawa extradycji Polańskiego z CHF do USD (taki żarcik). i wtedy ja Tobie, adwokatowi/stronnikowi subiektywnego punktu widzenia napisałem, że ponieważ(fajnie brzmi to łącznie) KAŻDY z nas ma inny punkt widzenia, to czasem potrzeba jest jakieś kotwicy, która jest nienaruszalna...czytaj prawa ziemi. w USA jego czyn a) był karalny z def, b) nie przedawnił się. Zatem wszystko co sobie mogliśmy pogadac, było tylko tłem do tego co nienaruszalne. i jeszcze bym coś napisał ale...wszystko jasne.

i teraz w związku z wycinką.
                    jeśli ja napiszę o kimś per panikara i nawet jeśli jest to prawda obiektywna w świelte weryfikowalnych faktów, to dostaję od Ciebie po łapach textem "nie podoba mi sie takie określenie". ok fair enough. ale why, gdy ktoś pisze otwarty textem np do mnie per chuju, to latami całymi jakos nic się w tej sprawie nie dzieje. mało tego ta sama osoba pisze do Ciebie per...sprotytuowałeś się...i ja głupi dureń bronię jeszcze Ciebie! ale to i tak jeszcze nic, bo jak np. taki LBS który swoje miał do powiedzenia i mówił wprost, czasem po imieniu nazwał tę samą osobę...to ja miałem "w obowiązku" bronic jej jak niepodległosci!!! tymczasem w/w osoba w dupie ma całe Forum. zresztą sama o tym pisała wprost i gdy zobaczyłem przyszła na "mój" wątek z tej swojej gnojówki, w którą zanużyła się w sąsiednim watku o wdowie smoleńskiej raptem godzinę/dwie wcześniej, to po prostu nie chciałem jej tutaj, bo wiem, że a) nic sensownego nei wniesie, b) tylko skłóci ludzi. tak wiem, że publiczne forum, że nic się nei da zrobic...taka mantra
                    • dorota_333 krótko 28.01.15, 11:35
                      1) nie nazwałeś mnie "panikarą", tylko "histeryczką"
                      forum.gazeta.pl/forum/w,17007,155927169,155927169,Histeryczka_w_akcji.html
                      2) nigdy nie użyłam słowa "ch.." w stosunku do Ciebie
                      3) szkoda czasu na pisanie o mnie.

Postuluje, żeby wątek o Korwinie przywrócić. Z ewentualną wycinką mojego postu, jeśli kogoś mocno uraża (choć nie ma powodu).

PS. Spróbuj choc raz przeczytać to, co piszę (robię to zazwyczaj krótko). Dopisałam się do wątku, bo uważam, że mogą być w tym roku grane akcje polskich małych i średnich spółek. Na to stawiam pieniądze. Jeżeli się do mojej wypowiedzi odnosisz, to na temat.
                    • glupi_jasio Re: raczej dramat! ale teraz nie kasuj bo meritum 28.01.15, 23:18
                      leny20-4-7 napisał:

> jeśli ja napiszę o kimś per panikara i nawet jeśli jest to prawda obiektywna w
                      > świelte weryfikowalnych faktów, to dostaję od Ciebie po łapach textem "nie podo
                      > ba mi sie takie określenie". ok fair enough. ale why, gdy ktoś pisze otwarty te
                      > xtem np do mnie per chuju, to latami całymi jakos nic się w tej sprawie nie dzi
                      > eje. mało tego ta sama osoba pisze do Ciebie per...sprotytuowałeś się...i ja gł
                      > upi dureń bronię jeszcze Ciebie! ale to i tak jeszcze nic, bo jak np. taki LBS
                      > który swoje miał do powiedzenia i mówił wprost, czasem po imieniu nazwał tę sam
                      > ą osobę...to ja miałem "w obowiązku" bronic jej jak niepodległosci!!! tymczasem
                      > w/w osoba w dupie ma całe Forum. zresztą sama o tym pisała wprost i gdy zobacz
                      > yłem przyszła na "mój" wątek z tej swojej gnojówki, w którą zanużyła się w sąsi
                      > ednim watku o wdowie smoleńskiej raptem godzinę/dwie wcześniej, to po prostu nie chciałem jej tutaj, bo wiem, że a) nic sensownego nei wniesie, b) tylko skłóc i ludzi. tak wiem, że publiczne forum, że nic się nei da zrobic...taka mantra

Ej, Leny,Leny, obawiam sie, ze zupelnie nie czytasz sytuacji.

Spojrz na to inaczej: to forum promowane przez GW, wiec takie dzadziwiajace zajwisko musi tu byc. To nie jest jakies tam "publiczne forum" - to jest forum promowane przez ten portal, ktory wie o nas duzo wiecej, niz my wzajem o sobie i pewnie dlatego wlasnie to forum promuje wink

Piszesz na portalu, ktorego oficjalna linia jest to, ze jestesmy niebezpieczna lub oszolomiona ekstrema, to musisz miec obstawe.

Wiec ja bym postulowal, by jednak pamietac, ze TO JEST FORUM AGORY, a wiec nie zaden matecznik wolnej mysli. Nie jestesmy u siebie Leny, taka iluzja jest bardzo grozna.

• przycinek.usa Re: raczej dramat! ale teraz nie kasuj bo meritum 29.01.15, 16:40
                      No tak. Cos w tym jest faktycznie. Ale nie jestes durniem. A wracajac do kursow i CNY, to mysle, ze stalo sie to tak nieprzewidywalne, ze nawet swieta moga miec mniejszy wplyw - poniewaz wybicie nastapilo wczesniej. Mysle, ze na ogolny trend nie bedzie to mialo wiekszego wplywu. Ale generalnie trend jest silnie w dol, lecz z miedzia to jest ciezka sprawa, tam jest wiele sprzecznych interesow - i jak juz gdzies wspomnialem - oni po prostu moga kupowac w innej czesci swiata i magazynowac na wolnym powietrzu. Przeciez ci ludzie w bankach centralnych - zwlaszcza w FED i BOE - wiedza, jak wyglada sytuacja i nie beda chcieli pozwolic na te spadki. To sa wprawdzie teorie spisku, ale jak sie widzi te zwaly metalu na zdjeciach i wysokie ceny - to trudno inaczej reagowac. Bo czemu miedz jest droga a wszystko inne nie? Tylko miedz jest droga!

I na dodatek - widzimy takie operacje jak kupno obligacji UST przez Belgie - to juz dopelnia obrazu. Czyli co jest drogie? Miedz i obligacje. Przeciez gdyby nie ta Belgia, to stopa LIBOR w dolarze bylaby juz wyzsza. Rownoczesnie chyba nie ma naiwnego na swiecie, ze w Belgi nagle ulokowaly sie fundusze i kupuja. Dlatego w mediach o tym panuje cisza. Nie maja na to zadnego wytlumaczenia i wola o tym nie wspominac. A ja sadze, ze to sie wszystko ze soba wiaze. Ta wyplaszczona cena miedzi, cena tych obligacji i popyt na zlocie. Gdyby nie cena ropy - to jeszcze dlugo moglibysmy mowic jak jest swietnie - jak to mamy recovery i jak sie zaraz wszystko ruszy. Nie?

Ropa im wszystko zepsula, bo jak spadla - to okazalo sie, ze nie mozna tej ropy magazynowac na parkingach - trzeba miec do tego specjalne magazyny i teraz my napelniamy te magazyny - rezerwy mamy juz prawie na 100% - a co sie stanie - jak te rezerwy sie wypelnia na 100%?
                      Przeciez to moze byc kilka tygodni od dzisiaj? Dlatego ja sadze, ze bedzie spadek, tak jak piszesz, ale te swieta beda tylko dodatkowym czynnikiem, ktory to moze przyspieszyc, a potem i tak z tego bedzie kontynuacja spadku.
                      • leny20-4-7 suma wszystkich strachów na styczeń 15 29.01.15, 17:28
                        Przycinek, dobrze wiesz, że wolę się z Tobą zgubic, niż z kimś innym znalezc...w kiblu (taki żarcik nie na miejscu za bradzo, ale trudno. sie napisało).

To co chcę dodac, do tego co napisałeś, to jedno spostrzeżenie.

USA jest w miarę silne. Wydaje się, że tania energia, brak wzrostu płac, innowacje takie czy owe, pozwalają trzymac w ryzach po stronie kosztów! po przychodzie, fajnie żarło jak USD był uznanwany za śmiecia, chcoiaż ja ( a ostatnio widze ze i Szutnik) apalowałem wręcz ze przyjmę każda iloscsmile teraz w branży exportowej bedzie trochę mniej fajnie.
                        Europa jest na krawędzi. Jak dla mnie buja się, ale cały czas blisko, tak że wielkiej tragedii nie ma. Patrząc po firmach niemieckich do których mam dostęp, to sprzedają dzięki...upustom cenowym! stąd taki a nie inny ppi czy nawet cpi. Biznes się kręci, praca jest, usługi dają radę. Wszystko razem na zerze z małym plusem. OF kors nie wszędzie, ale generalnie dramatu nie ma. Aby "grac" zaczęło, to ECB trochę postymuluje, licząc na tożsame efekty jak te wynikłe z akcji BOE czy FED. Według ostatnich raportów po raz pierwszy od jakiegos czasu jest popyt na kredyt! ale banki nadal rygorystycznie do tego podchodzą! akcja zatem powinna zakonczyc sie sukcesem. do tego of kors potrzeba czasu...nei wiem ile!
                        Azja...relatywnie MIZERIA! i teraz to co podnosisz jest bardzo ciekawe i dało mi do myslenia...mianowicie czy ma to zwiazek z CNY i przerwą aż do marca, czy też "słabosc" powoli przechodzi w zapasc. Nie potrafię tego nazwac, bo i dane z największych gospodarek albo są niejedniznaczne albo ZAFAŁSZOWANE. mysłę, że mądrzejsi będziemy za miesiac, a najlepiej dwasmile

W każdym razie wydaje mi się, że EUR powinien odrabiac stratę, a CHF tracic. Na giełduniach przewidywałbym w EUR ruch powrotny (ubieranie w ploty się skonczyło) i trzeba pcozekac na pierwsze zasilenie czytaj MARZEC...koniec marca, może kweiciecń. 60mld to sporo i powinno wystarczyc aby w kilku miejscach ruszyc. Co do USA, to mix. Azja niewiadoma jak pisałem, a POlanda...nie wypowadam się.

Aaaaa tak sobie teraz pomysłałem w sprawie Azji. SPADA WSZYSTKO! iron ore 62%, zynk, cyna i platyna. Węgiel...tak ropa pokaże czy i kiedy ruszy się popyt. WCzoraj czytaem, że Indie zaczynają napełniac swoje zbiorniki. jakis czas temu, że 90% floty tankowców właśnie płynie do Chin aby zapełnic ich zbiorniki...teraz mówisz, że i u was zaczyna się już robic prawie max. Ciekawy temat! Trudno uwierzyc, aby popyt w realu był aż tak rachityczny! zeby to 40+usd/baryłka to nadal nie była cena równowagi! szok. ok słaba zima, nie ten sezon...ale. sam nie wiem co o tym myślec. albo jest taka tragedia i wszędzie tylko malowane witryny, albo coś się dzieje w tle. wcześniej myślałem, ze Saudowie grają przeciw...USA i nawet śmierc króla mi się łądnie "zgrała". tam plus w Kanadzie jest jakieś 700-1000mld USD zainwestowane w nowe węglowodory, które w większosci w fizibiliti miały 60usd w scenariuszu "nigdy się nie stanie", a tu mają prawie 40! SZOK. Putin przetrwa bo konsolidują ludzi wokół nowej wojny ojczyźnianej!, Iran również dociągnie, aby tylko nie dac się szatanom z telawiwu...takie płotki jak Wenezuela może i zbankrutują ale nikt nie będzie płakał...wyobrażasz sobie jednak wywrotkę całych łupków?

Obaj wiemy że srebro w sporej czesci to odrzuc miedziowy. miedz w kilku miejscach tańczy na breakevenie...z tego co wiedze nadal liczysz, na załamkę. że pękną i będzie jak z CHF...w jednej chwili urealnienie kursu i brak podaży. no sam nie wiem.

dobra tyle. powodzenia. dzięki za typy z wczoraj.
                        • przycinek.usa Re: suma wszystkich strachów na styczeń 15 30.01.15, 05:30
                          "albo jest taka tragedia i wszędzie tylko malowane witryny, albo coś się dzieje w tle. "

mnie sie wydaje, ze rynek powoli wchodzi w wielkie lupniecie.
                          Ale to odbywa sie bardzo powoli. BDI spadl na samo dno. Miedz leci, ropa leci.
                          Gielda w Chinach leci, u nas leci (przynajmiej zaczelo - ja uwazam, ze idziemy w bok przed dalszym spadkiem) - to sa wedlug mnie jednoznaczne sygnaly ze rynek ma dosc. Pozatym z ta gielda jest naprawde zle, kiedy z powodu jednego raportu o sprzedazy polecial caly sektor technologiczny i microsoft spadl o dyche. To nie jest normalne. Za kazdym razem jak rynek zaczyna juz leciec to wychodzi jakis typ z FED i pierdzieli, ze jest super i niskie stopy i zaraz gielda sie zbiera do gory.
                          Przyklad:
                          https://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2015/01-overflow/20150129_EOD3.jpg

To jest nienormalne i na dodatek jest dowodem na to jak przegnile sa te notowania i jak oni sie boja spadku.

Politycy maja pelne gacie ze strachu, ze ta gielda spadnie. I ona spada!
                          Tak, ze musza to ratowac za kazdym razem.

Ja w notowaniach w nocy widze proby, jak ktos chce na malych obrotach podciagnac to w gore - tak jak dawniej - i dawniej to dzialalo - a teraz przestalo, ktos tylko wtedy czeka na to i wykorzystuje i sypie.

To jest zepsuty rynek - rynek bez naplywu forsy - ta forsa plynela tylko przez QE i tylko dlatego to szlo. A teraz jestesmy w trakcie przed spadkiem.

I dopoki ten spadek nie nastapi -to nikt powazny nie bedzie kupowal akcji w Polsce, w Nowej Zelandi, na Wegrzech, i tak dalej - wymienilem te 3 tylko o tak, bez zadnych podtekstow. Po prostu sa przyczyny dla ktorych te wszystkie waluty leca. To nie jest przypadek.

Wielka forsa siedzi w domu i sra na ryzyko. Dlatego pisze tobie - NIE KUPUJ.
                          • przycinek.usa link do obrazka 30.01.15, 05:32
                            www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2015/01-overflow/20150129_EOD3.jpg
            • przycinek.usa studiuj studiuj .... 28.01.15, 06:10
              .... psychologie

watek wylecial poniewaz pozostali admini najwyrazniej nie lubili tego co wypisywalismy o korwinie. Zwlaszcza, ze on opowiada takie glupty, ze az zal na to patrzec. A co do twojej wystudiowanej wypowiedzi - to wszystko byloby swietnie, gdyby nie ten psychopata, ktory najwyrazniej podoba ci sie niezmiernie, wymieniasz go przez przypadki i juz niedlugo bedzie liczba mnoga. Psychopaci, psychopatia, co jeszcze nam opowiesz? Wszedzie juz widzisz psychopatow? Uwazaj, zeby ci spod stolu psychopaci nie wyskoczyli. smile

"Wyraziste osobowosci" niewykluczaja inteligencji, he he he. Jaja jak berety.

No dobra, nie bede sie nad toba bardzo pastwil, podpowiem tylko, ze w kazdym zakresie tematow mozna sie pomylic, mozna sie pomylic w kwestii prognozy gieldowej, stanu rynku, ceny ropy i tak dalej. I na zasadzie analogii mozna sie bardzo mylic w kestii tego, co nazywasz psychopatia. I kogo tak nazywasz. Jestes pewna, ze ci sie nie pomylilo? Bo ja mysle, ze znowu cos przeoczylas i jak zwykle zupelnie niepotrzebnie w to wierzysz. No chyba, ze znasz to dobrze z autopsji - to tez mozliwe. To mogloby wszystko tlumaczyc. Wtedy jest to temat w sam raz na forum. Najlepsze forum do tego - to oczywiscie Polityka i Gospodarka.
              Tutaj mozemy omawiac wszelkie tematy - wiary wlacznie. Np. wiare w to, ze w smolensku nie bylo zamachu, albo wiare w to, ze PO to jest wiadaca sila narodu. I tak dalej.

Wracajac do tematu.
              Szybkie google tematu wykazalo mi opinie tu:
              pl.wikipedia.org/wiki/Osobowo%C5%9B%C4%87_dyssocjalna
              gdzie czytam:
              "Zaburzenie to wiąże się z obecnością trzech deficytów psychicznych:
              lęku,
              uczenia się
              i relacji interpersonalnych."

w pierwszym jest brak empatii;
              w drugim jest "deficyt uczenia się" – dominujący w typie impulsywnym = zachowania agresywne
              w trzecim upośledzenie związków – relacje oparte na przydatności innych do własnych celów,
              i ostatnie - najciekawsze - wyczulenie na przejawy niedoceniania.

Jak sie nad tym teraz zastanawiam, nad tymi wyrazistymi osobowosciami, z przejawami inteligencji i tak dalej i wychodzi mi z jednej strony, ze powinienem odpuscic i dac sobie spokoj i nie robic wiecej nikomu przykrosci. Bo kto wie co mogloby sie stac? Ktos jeszcze moglby sie nad soba zastanowic i stracic humor? Docen to kobieto, ze jestem taki wrazliwy i watek polecial do smieci. Jeszcze by sie korwin dowiedzial i dostalby biedaczysko zawalu na sama mysl, ze go tak okropnie nazwalas. He he he he.
              • dorota_333 Ale dlaczego wycinka całego wątku?? 28.01.15, 09:03
                Diagnoza może być nietrafna - ale dlaczego o tym nie możemy w ogóle rozmawiać? Przycinku, o co kaman tutaj? Czy na tym forum są tematy absolutnie tabu? Dlaczego akurat Korwin jest takim tematem?

Co do psychopatii: pamiętasz posty Polarbeera? On twierdził, że wszyscy politycy sa psychopatami. Tak daleko ja nie idę, zauważ. Dostrzegłam pewne charakterystyczne rysy w Korwinie. Może nawet bardziej histeryk niż psychopata. Diagnoza do dyskusji.

> studiuj, studiuj psychologię
                W pewnym sensie studiuję. Wśród książek, które czytam, psychologiczne zajmują większą część. Dobrze jest rozumieć swoje i czyjeś motywacje. Przynajmniej próbować zrozumieć.

> watek wylecial poniewaz pozostali admini najwyrazniej nie lubili tego
                To mnie zdumiewa. KTO wyciął cały wątek? Dlaczego nie wyciąć tylko tego, co wydaje się wam kontrowersyjne?

Co do reszty Twojej wypowiedzi: ciekawiej jednak będzie porozmawiać o Korwinie niż o mnie. Chocby dlatego, że to Korwin chce wprowadzić swoją partię do parlamentu.
                • przycinek.usa Re: Ale dlaczego wycinka całego wątku?? 29.01.15, 05:58
                  Wydaje mi sie, ze do rozmowy potrzeba najpierw troche wyklarowac sytuacje, bo naobrazalas mase osob, w tym mnie, dodatkowo robisz sobie kpiny z tragedii smoleńskiej i nie dziw sie, ze nikt z toba nie chce gadac. Mozliwe, ze my juz w ogóle nie możemy rozmawiać.

A co zrobic - czyli jak wyklarowac sytuacje, to jako osoba inteligentna - oczywiscie swietnie wiesz sama bez podpowiadania.

I gratuluje lektur, ale ja bez takich gniotow wiem, ze ktos jest prostym idiota, a nie zadnym psychopata. A czy w tych lekturach ucza umiejetnosci dostosowania? Tak pytam.
                  • dorota_333 Re: Ale dlaczego wycinka całego wątku?? 29.01.15, 11:10
                    > Wydaje mi sie, ze do rozmowy potrzeba najpierw troche wyklarowac sytuacje, bo n
                    > aobrazalas mase osob, w tym mnie
                    Jeżuniu, co znowu? Jak naobrażałam? Jak Ciebie naobrażałam? Litości, mamy wałkować to kolejny raz?

> dodatkowo robisz sobie kpiny z tragedii smoleńskiej
                    Wątek o wyczynach Gosiewskiej to są "kpiny z tragedii"?

> Mozliwe, ze my juz w ogóle nie możemy rozmawiać
                    A to czemu? I jak miałabym "wyklarować sytuację"?

> I gratuluje lektur, ale ja bez takich gniotow wiem, ze ktos jest prostym idiota
                    > , a nie zadnym psychopata
                    Postuluję przywrócenie wątku o Korwinie. Nawet bez mojego postu, jeśli koniecznie chcesz. Naprawdę nie rozumiem wycinki całego wątku.

Przycinku: rozmowa o mnie to śmiertelna nuda. Są ciekawsze tematy. Nie brnijmy znowu w to samo.
          • leny20-4-7 Re: kupuj ale CO? 27.01.15, 16:44
            chłopaki...a kto kupuje miedź i w jakim celu?
            a co się stanie u tych kupców za niecałe 3 tygodnie i potrwa do konca lutego?
            no będzie przerwa w realnych zakupach, prawda.
            podaż będzie w zasadzie stała...to jaka cena?
            papierowymi zakupami pociągną?

co do pomidorów. jimbów i czego tam kto chce. no sory kalafiory, ale life is brutal.
            zresztą Kadi, dostałeś i tak najbardziej na tacy ze wszystkich. na lewarze od wczoraj +15%. a to według mnie jeszcze nie koniec.
            • przycinek.usa Re: kupuj ale CO? 28.01.15, 09:01
              No kto kupuje miedź i w jakim celu?

I co sie stanie?

Za 3 tygodnie?

I potrwa do konca lutego?

No ja sprobuje odpowiedziec.

Miedz kupuje Goldman Sachs.

Nie wiem co sie stanie.

Za 3 tygodnie beda Walentynki. I jeden show elektroniczny/medyczny w Anaheim.
              I House of Blues i Voodoo Music & Food Festival na Sunset Strip. Same atrakcje.

Zima potrwa do konca lutego. Przynajmiej u mnie.

I umyka mi korelacja z RMB.
              • leny20-4-7 sprzedaj:) 28.01.15, 11:06
                powyżej odpiwiedziałem w kwestii tego R&B, CNY, etc,

tutaj dorzucę o giełduniach. wczoraj poszły info o EPS dla kilku ciekwych spółeczek z USA i NAGLE czesc ludożerki zorientowała się, że a) silny dolar WPŁYWA na zyski firm!, b) ropa czy miedź nie spada sobie bez powodu, ani tym bardziej "na złosc Putinowi". zawyczaj takie zaskoczki kończą się tak jak to opisał przycinek w wątku forum.gazeta.pl/forum/w,17007,156401063,156401063,Durable_Goods_Orders_3_4_m_m_gielda_leci.html
                czytaj excel=SELLsmile

to się najprawdopodobniej SAMO rozejdzie po kościach czytaj korekta.

ps. mam wrażenie, że czesc osób oczekuje TYLKO i wyłącznie NIEOCZEKIWANEGO! zakłąda się sama ze sobą, że za rogiem już czai się drugi SNB ze swoim zwinięciem podłogi. lęk z założenia jest niewymierny, zalecam grac swoje i miec jakiś scenariusze zatem nie wkłądac wszystkich jajek do jednego koszyka
                • przycinek.usa Re: sprzedaj:) 28.01.15, 16:23
                  teraz tylko krotkie..
                  Obserwuj CVX i XOM na wyniku COP jutro. Ja mam krotkie na CVX i jade.
                  Kolejni kandydaci DJI do portfela krotkich:
                  AXP, CAT, GE, IBM, JPM, MCD, PFE, T, VZ.

Popatrz sobie na te spolki i obserwuj.
                  Jesli rynek obserwuje ryzyko kosztu pieniedzy ma za wysokie - to wylaczy carry trade i dolar pozostanie silny. Silny dollar = odplyw forsy z rynkow wschodzacych. Bedzie po prostu zamykanie pozycji w momencie maturity obligacji i wyjazd forsy - oslabiajacy lokalne waluty.

QE w Europie + sytuacja franka uswiadomila funduszom, ze finansowanie carry walutami oslabianymi sztucznie jest ryzykowne. I dlatego nikt nie bedzie robil carry z dolara, a doswiadczenie dolara dodatkowo pokazuje, zeby nie robic teraz carry z Euro.

I dlatego ten scenariusz wzrostowy jest spozniony i nie nalezy ryzykowac.
                  • przycinek.usa Re: sprzedaj:) 29.01.15, 05:59
                    ach, zapomnialem o XOM. Tego tez trzeba dodac do listy gniotow DJ.
    • byly-kadi Kupilem 28.01.15, 19:07
      FCX / $ 18.00 sztuka. Pewnie glupio.
      • przycinek.usa rany boskie 29.01.15, 05:47
        Czy ty wiesz ile oni stracili forsy w 4Q? $2.75 na akcje! I oni wcale nie mieli takiego spadku ceny miedzi jak ropa. Ja tylko lojalnie uprzedzam, ze to jest bardzo niebezpieczne co robisz, bo FCX dostaje podwojnie w tylek przez cene miedzi i kurs dolara. Jedyna przewaga miedzi nad ropa - to, ze jak banki potrzebuja kupowac miedz - to zawsze znajdzie sie miejsce na parkingu. Ale to chyba slabe pocieszenie.

• przycinek.usa Re: rany boskie 29.01.15, 06:42
          I jeszcze jedna sprawa - FCX ma spory oddzial zajmujacy sie paliwami, nazywa sie to freeport mcmoran oil and gas. I wyglada na to - ze oni zrobili jakies przeszacowania wartosci tych aktywow olejowych i z tego wyszla im znaczna czesc tej straty. To wlasnie przez ten wynik zanurkowal caly sektor paliw. Potem pokazala sie informacja o 2x wyzszych rezerwach ropy i potem byl FED.
          • byly-kadi Nie zaskoczylo 29.01.15, 15:04

Czyli nie kupilem jednak….mialem ustawiony limit na $18 a przeciez cena spadla wczoraj znacznie ponizej ! Pierwszy chyba raz takie cos mi sie zdarzylo. Moze dobrze, kupie za 15 ale niewiele, moze ze 300 sztkuk w takim razie.
          • byly-kadi .. a dzis bym sprzedal, za $ 19.00 :) 03.02.15, 19:45

• przycinek.usa Re: .. a dzis bym sprzedal, za $ 19.00 :) 04.02.15, 03:12
              cena ropy poszla w gore, jakby nie poszla, to bylaby figa.
    • leny20-4-7 CHF/RUB 29.01.15, 17:06
      para, która od poniedziałku spac mi nie daje!
      w każdym razie pod rozwagę na HIPER MEGA ZYSK...albo stratę w pysk.

ps. przyznam szczerze, że zabrakło mi kohonessmile
      • przycinek.usa Re: CHF/RUB 30.01.15, 05:35
        na wiekszosci platform nie oferuja.
      • byly-kadi PPCH. Kupilem 16.04.15, 14:41
        Za 0.02.
        Wczoraj 0.09....450% w tydzien : )
        I co, k...a, dalej ??
        • leny20-4-7 Re: PPCH. Kupilem 21.04.15, 16:13
          no fajnie, tylko szkoda, że tydzien temu nie napisałeś.
          • byly-kadi Re: PPCH. Kupilem 22.04.15, 16:12
            Poniewaz wiedziony pazernoscia nie sprzedalem na 0.09 to opportunity poszlo sie j..ac.
            W tym przypadku nie pozostaje nic innego niz czekac az spadnie do 0.01 i dokupic jezcze z milion .....
          • byly-kadi Re: PPCH. Kupilem 29.04.15, 21:20
            Jako ze nie sprzedalem drogo a akcje poszly w dupe, to nie pozostalo nic innego jak kupic kolejny million….. Ale poczekam na 0,01 tym razem.
            • byly-kadi Sprzedalem 27.05.15, 21:01
              za 0.0875.
              Jest kasa na nowy samochod.
              • fidziaczek Re: Sprzedalem 28.05.15, 17:45
                I chyba dobrze zrobiłeś.
                Nie wiem jak tam u was w USA ale niemiec szykuje sie do głębokiej korekty pod czerwcowe rozliczenie kontraktów
                • byly-kadi Re: Sprzedalem 28.05.15, 18:05
                  Sprze dalem bo poszedl w gore.Czysta spekula : )
                  Ale slysze glosy ze ludziska sie pozbywaja na chama akcji…..wlasnie teraz, przed kanikula. Moze siem co rzeczywisci kroi.
    • mizzopl Re: kupuj 27.06.15, 09:42
      Firma mizzo.pl/ , zajmuje się: projektowaniem i tworzeniem stron Internetowych (WWW) przyjazne wyszukiwarkom np. Google), Serwisów Internetowych (CMS), Sklepów Internetowych( eCommerce). Każdy projekt jest pisany pod klienta, od podstaw. Optymalizujemy i pozycjonujemy Strony WWW, Serwisy Internetowe i Sklepy eCommerce, prowadzimy profesjonalne kampanie reklamowe w Google AdWords. Kreujemy wizerunek w Internecie, prowadzimy kampanie reklamowe i promocyjne. Dodatkowo zajmujemy sięadministrowaniem twojej Strony WWW, Serwisu Internetowego i Sklepu eCommerce. Zajmujemy się również projektowaniem grafiki na potrzeby reklamy i promocji. Tworzymy kreacje na wszystkie rodzaje nośników - od grafiki na użytek Internetu (szablony stron, banery reklamowe, animacje), przez spoty reklamowe (kinowe, telewizyjne, na ekrany LED i LCD), po identyfikację wizualną firmy od podstaw (logo, wizytówki, papier firmowy, ulotki, katalogi, billboardy itp.).
    • byly-kadi Jeszcze nie, ale juz niedlugo. Kupuj. 03.09.15, 16:45
      finance.yahoo.com/news/almost-half-homes-york-d-120003800.html
    • byly-kadi GTHP. Ogromne ryzyko 04.12.15, 01:43
      Kto nie gra nie wygra smile
      500 000 @ 0.0195

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka