Prokurator o sobie przypomina, ciekawe jest zgranie w czasie z wczorajasza ustawa o uprawnieniach Ziobry, nie?
www.rmf24.pl/fakty/polska/news-prokurator-z-katowic-pyta-marszalka-sejmu-o-immunitet-szefa-,nId,2137182
Nie wiem jak inni, ale ja sprawe nieetycznych zachowan prezesa NIK pamietam caly czas i nawet nieco mnie dziwilo to, ze PiS tego nie wyciaga. Byc moze sprawy etyki w polskich urzedach nie sa dla PiS wazne

. Moze zostawili sobie Kwiatkowskiego na deser.
Ale juz bardziej serio, to Kwiatkowski jako prezes, pomijajac juz jakiej jest partii, bo to niewazne, kompromituje NIK. Zwyczajnie, bo instytucje psuja sie od glowy. A glowa ustawiala konkursy na stanowiska, tak to przynajmniej wygladalo z przedstawionych nagran. Wg mnie prezes zachowal sie nieetycznie. To, czy jest swietnym fachowcem, czy amatorem, nie ma juz tu znaczenia. Niewazne, z punktu widzenia koniecznosci zlozenia dymisji, jest to czy to sluzby 'pomogly' w ujawnienu nagran, bo NIK kontrolowal sluzby. I czy to moze byla ich zemsta. To sprawa osobna (bo tak sie usprawiedliwial Kwiatkowski z przyspawania do stolka).
To czy dzialanie prezesa NIK bylo przestepstwem nie ma zadnego znaczenia. Szeregowy kontroler musi spelniac okreslone wymogi etyczne by byc kontrolerem/audytorem. I jak je lamie, to wylatuje z pracy czy traci czlonkowstwo w swoim instytucie. Wiec wymagania wobec szefa kontrolerow sa jeszcze wieksze.
Na koniec taki smaczek. Moze powinni zaczac od siebie?
"NIK kieruje pracami nad projektem kodeksu etyki dla międzynarodowej organizacji najwyższych organów kontroli (INTOSAI). Publiczni audytorzy z 14 państw próbują dostosować standardy obowiązujące kontrolerów do wyzwań, jakie stawia przed nimi współczesny świat."
www.nik.gov.pl/aktualnosci/standardy-wspolczesnej-kontroli-panstwowej.html