Dodaj do ulubionych

rzeczywistość

18.09.22, 17:02
„Poseł PO Gabriela Lenartowicz wzięła udział w programie "Minęła Dwudziesta" emitowanym na antenie TVP Info.

Prowadzący program Adrian Klarenbach ocenił, że przekop Mierzei Wiślanej już "stał się faktem".

Na powyższe słowa dziennikarza ostro reaguje polityk PO.

– Nie! Mamy przekopany rów!
– zaprzecza.

– To nie jest droga wodna. Jeszcze dwa razy tyle pieniędzy trzeba wydać, by to mogło działać.

– mówi.

– Pani poseł, przepłynął statek już! Są zdjęcia, są filmy!

– podkreśla dziennikarz prowadzący.

Polityk PO próbuje przekonać, że na obecnym etapie realizacji projektu przez przekop "nawet łódką się nie przepłynie".

Tutaj interweniuje poseł Solidarnej Polski Janusz Kowalski.

– Jestem przekonany, że pani poseł Lenartowicz dołączy do zacnego grona polityków PO, którzy są cytowani przez rosyjską, kremlowską propagandę

– zauważa.

Działaczka Platformy ponownie podkreśla, że "to jest przekopany rów".

– Będzie pani w Moskwie cytowana

– kwituje poseł Kowalski.”

www.tysol.pl/a86061-wideo-to-jest-przekopany-row-awantura-w-studio-podczas-dyskusji-nt-przekopu-mierzei-wislanej

No cóż. Zaprzeczanie rzeczywistości. Jak zwykle.

https://pbs.twimg.com/media/Fc3TXhKWIAQIwgx?format=jpg&name=large

Ostatnio nie oglądam tv, ale moja żona tak. Opowiedziała mi ze śmiechem, jak to włączyła TVN i nasłuchała się jak przekop przez Mierzeję Wiślaną jest zły, za drogo zrobiony, niedochodowy, niedziałający. A potem zobaczyła tam ludzi z PO, którzy żądali, żeby PiS przestał się przechwalać, bo ten przekop jest również dziełem Platformy.

khmi

A włączyła TVN bo chciała się rozerwać za pomocą koncertu TVP na okazję przekopu. Okazało się, że koncert został przerobiony z wesołego na poważny.
- Nie dało się tego oglądać - powiedziała małżonka.
Nie chodzi na Konkurs Chopinowski i nie lubi muzyki np. p. Skrzeka. Ale nie wiem co było na tym koncercie. Nowy dyrektor TVP kazał go spoważnić.
Posłuchała trochę i z nudów przełączyła na TVN. Reszta jak wyżej.

*

U. E.
Jak zawsze. Out. Now.
Obserwuj wątek
    • mateusz572 Re: rzeczywistość 19.09.22, 14:45
      Ja się pepe49 nie dziwię się, że już nawet twoja żona nie chce oglądać TVP, tym bardziej, że jak sam piszesz, że ty także nie oglądasz w/w telewizji. To jest zupełnie zrozumiałe, coraz mniej narodu to ogląda. Niemniej kosztowne to jest, co rok dwa miliardy z pieniędzy podatnika idzie na tą dziwną telewizję.
      Tak a propos tego przekopu to tak przygnębiająco to wygląda :
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,174124308,174124308,legendy_przekopowe.html

Następna sprawa to słynny mur na miarę naszych możliwości, ale to już inna historia.

P.S. A propos muru to najpierw z Chińczykami trzeba było porozmawiać bo oni mają doświadczenie w tym temacie.
      • pepe49 Re: rzeczywistość 20.09.22, 22:50
        mateusz572 napisał:

> Ja się pepe49 nie dziwię się, że już nawet twoja żona nie chce oglądać TVP, tym
        > bardziej, że jak sam piszesz, że ty także nie oglądasz w/w telewizji. To jest
        > zupełnie zrozumiałe, coraz mniej narodu to ogląda. Niemniej kosztowne to jest,
        > co rok dwa miliardy z pieniędzy podatnika idzie na tą dziwną telewizję.
        > Tak a propos tego przekopu to tak przygnębiająco to wygląda :
        > forum.gazeta.pl/forum/w,28,174124308,174124308,legendy_przekopowe.html
        >
        > Następna sprawa to słynny mur na miarę naszych możliwości, ale to już inna hist
        > oria.
        >
        > P.S. A propos muru to najpierw z Chińczykami trzeba było porozmawiać bo oni maj
        > ą doświadczenie w tym temacie.

Narzekanie na temat przekopu, muru i TVP ma walor propagandowy dla czerwonej mafji i paru ambasad, natomiast nie ma sensu. Pan wierzy w bajki, Pan traci.
        Znalazłem Panu rzeczową wypowiedź, jeżeli jeszcze nie jest Pan uwarunkowany, może Pan posłuchać:

www.youtube.com/watch?v=kC3bmW27vsI

Natomiast coś ciekawego. Czytałem Pana krytyczną wypowiedź w wątku na temat uzbrojeniu lotniczego. Ponieważ nie mogę wątku odnaleźć, dam tutaj co znalazłem na ten temat. Jeżeli uzna wypowiedź Pan za wartościową, może Pan przerzucić do wątku.

*

„Gen. bryg. pil. Ireneusz Nowak, szef Zarządu Wojsk Lotniczych - zastępca inspektora sił powietrznych udzielił wywiadu Polsce Zbrojnej. Był pytany o zakup koreańskich samolotów bojowych FA-50, w których testowaniu uczestniczył.

Polski MON podpisał umowę na dostawę 48 koreańskich samolotów bojowych FA-50. Umowa spotkała się z krytyką niektórych komentatorów. Krytyka dotyczy zarówno rozmiarów samolotu, zasięgu, radaru, jak i możliwości przenoszenia uzbrojenia.

- Widziałem niektóre dyskusje i miałem wrażenie, że przeniosłem się w czasie. Pamiętam doskonale jak 20 lat temu z absolutnie każdej strony krytykowano zakup F-16, zwykle powtarzając nieprawdziwe informacje, m.in. że to amerykański złom z pustyni.

(...)

Czasami warto wyjść ze swojej bańki i rozejrzeć się wokół. Powód zakupu FA-50 jest bardzo poważny. Otóż zwyczajnie nie mamy czasu, by czekać. Pierwsza transza samolotów FA-50 będzie w Polsce już w przyszłym roku. Korea Południowa uwolniła swoje moce produkcyjne zarezerwowane dla własnych sił powietrznych i zgodziła się wyprodukować samoloty dla nas. Te pierwsze 12 sztuk będzie dostarczone w standardzie, w jakim Korea produkowała je dla siebie. Kolejnych 36 samolotów zostanie wyprodukowanych już zgodnie z polskimi wymaganiami. Oczywiście po dostarczeniu wszystkich maszyn producent zmodernizuje również ten pierwszy tuzin. Do tego czasu maszyny z pierwszej transzy FA-50 wypełnią lukę po wycofanych MiG-ach-29 i Su-22. To ogromna szansa na skok generacyjny dla 1 Skrzydła Lotnictwa Taktycznego.

- tłumaczy gen. Nowak, który pyta: Czy czołgi ma niszczyć F-35, którego godzina lotu kosztuje 30 tys. dolarów? Znacznie taniej taką misję wykona FA-50.

Wyjaśnia, że "współcześnie domenę powietrzną dzielimy na trzy poziomy". Górny poziom, powyżej pułapu 40 tys. m. zdominowany jest przez samoloty przewagi powietrznej, takie jak F-15, MiG-31, Eurofighter, czy F-22.
        Koncepcja tego poziomu ulega zmianie od czasu kiedy pojawiły się samoloty V generacji, takie jak zakupiony przez Polskę F-35, który operuję pomiędzy tym poziomem, a poziomem średnim pomiędzy pułapem 20 tys. m. a pułapem 40 tys. m., w którym działają samoloty takie jak F-16 czy F-18.
        Poniżej znajduje się poziom wsparcia wojsk lądowych, którym wcześniej zajmowały się np. wycofywane z użytku SU-22. Wykorzystanie na tym poziomie samolotów F-16, a tym bardziej F-35, jako drogich w eksploatacji, jest zupełnie nieopłacalne. Ich rolę mogą pełnić wielokrotnie tańsze w eksploatacji FA-50.

Samoloty te byłyby również znacznie tańsze w eksploatacji przy wykonywaniu misji "air policing" w czasie pokoju, oraz w zakresie misji szkoleniowych.

Generał Nowak odpowiada również na zarzuty dotyczące danych technicznych samolotu.

- Polska wersja samolotu będzie miała zdolność tankowania w powietrzu. Dodatkowo będzie mogła przenosić zbiornik o pojemności 300 galonów – dokładnie taki sam, jaki przenosi F-16. W tej sytuacji zasięg tych samolotów będzie nieograniczony.

(...)

Sprawdziliśmy tryby pracy radaru ELTA 2032, zasięgi wykrywania, i wychodzi na to, że jest on porównywalny z radarem AN/APG-68 w F-16 (...) W ramach prac nad modernizacją samolotu do standardu FA-50 PL znajdzie się tam radar AESA ze skanowaniem fazowym.

(...)

W pierwszej wersji myśliwiec przenosi pociski powietrze-powietrze typu AIM-9 L/M Sidewinder, które są idealne do misji prowadzonych w ramach Air Policing. W wersji zmodernizowanej do standardu FA-50 PL będzie zdolny do przenoszenia pocisków AIM-9X – takich samych jak w F-16 i F-35, zintegrowanych z celownikiem nahełmowym JHMCS. Są one bardziej manewrowe, a cele można im wskazywać poprzez ruch głowy w hełmie. Prócz tego może przenosić pociski powietrze-ziemia typu AGM-65 G Maverick, bomby kierowane laserowo GBU-12 oraz naprowadzane za pomocą GPS GBU-38 JDAM, takie same, jakie przenoszą nasze F-16.

- mówi gen. Nowak, który zapewnia, że samolot będzie wyposażony w odpowiedni i zgodny ze standardami system łączności, a jego obecne właściwości są i będą nadal rozwijane.”

forsal.pl/swiat/bezpieczenstwo/artykuly/8539252,gen-nowak-fa-50-bedzie-dopelnieniem-zdolnosci-w-naszych-silach-powietrznych.html

Przyjmowanie nowych samolotów nie jest rzeczą prostą. Czasem trzeba przygotować się specjalnie. Wypowiedź z roku 2019:

www.aviation24.pl/component/k2/czy-jestesmy-gotowi-na-f-35-rozmowa-z-gen-bryg-ireneuszem-nowakiem

*

U. E. musi zostać zakończona.
        Wcześniej opłaca się i warto, żeby Polska jak najszybciej z tego wyszła.
        • mateusz572 Re: rzeczywistość 23.09.22, 10:33
          Wydaje się, że wypowiedz tego szypra całkiem rzeczowa, więc spróbuję mu uwierzyć. Z resztą praktyka i czas pokaże co warte są słowa szypra. Natomiast co do muru i TVP czuję się całkowicie nieprzekonany, wręcz przeciwnie wiele razy sam naocznie sprawdzałem wartość pisowskiej telewizji i wynik wywoływał u mnie potężne odruchy wymiotne.
          Natomiast co do samolotów nie czuję się kompetentny, nie ten adres. Z tego co pamiętam to kolega z.w. wypowiadał się na ten temat i jest bardziej biegły w tym temacie.
        • zimna-wodka Re: rzeczywistość 23.09.22, 14:48
          pepe49 napisał:

> Natomiast coś ciekawego. Czytałem Pana krytyczną wypowiedź w wątku na temat uzb
          > rojeniu lotniczego. Ponieważ nie mogę wątku odnaleźć, dam tutaj co znalazłem na
          > ten temat. Jeżeli uzna wypowiedź Pan za wartościową, może Pan przerzucić do wą
          > tku.
          >
          > *
          >
          > „Gen. bryg. pil. Ireneusz Nowak, szef Zarządu Wojsk Lotniczych - zastępca inspe
          > ktora sił powietrznych udzielił wywiadu Polsce Zbrojnej. Był pytany o zakup kor
          > eańskich samolotów bojowych FA-50, w których testowaniu uczestniczył.

> - Widziałem niektóre dyskusje i miałem wrażenie, że przeniosłem się w czasie. P
          > amiętam doskonale jak 20 lat temu z absolutnie każdej strony krytykowano zakup
          > F-16, zwykle powtarzając nieprawdziwe informacje, m.in. że to amerykański złom
          > z pustyni.

Bzdura. Takie wypowiedzi (złom) dotyczyły pierwotnych zamiarów zakupu sprzętu. Właśnie używane z pustyni. A że Amerykanie swoje samoloty zajeżdżają....

Powód zakupu FA-50 jest bardzo poważny. Otóż zwyczajnie nie mamy czasu, by czekać.

Czyli kupujemy to co jest = to czego nikt nie chciał.

Do tego czasu maszyny z pierwszej transzy FA-50 wypełnią lukę po wycofanych MiG-ach
          > -29 i Su-22. To ogromna szansa na skok generacyjny dla 1 Skrzydła Lotnictwa Tak
          > tycznego.

Luka po Migach 29 nie zostanie wypełniona. Były to samoloty o znacznie większej wartości bojowej tyle, że wiekowe (zużyte) i nie remontowane (brak części). Skok generacyjny = śmiech na sali.

Czy czołgi ma niszczyć F-35, którego godzina lotu kosztuje 30 tys. dolarów? Znacznie taniej taką misję wykona FA-50.

Ma niszczyć F-35 bo inne samoloty (nasze) się do tego nie nadają. F-50 na polu walki (i to w zadaniach szturmowych!) nie przeżyje 5 minut
          >
          > Poniżej znajduje się poziom wsparcia wojsk lądowych, którym wcześniej zajmowały
          > się np. wycofywane z użytku SU-22. Wykorzystanie na tym poziomie samolotów F-1
          > 6, a tym bardziej F-35, jako drogich w eksploatacji, jest zupełnie nieopłacalne
          > . Ich rolę mogą pełnić wielokrotnie tańsze w eksploatacji FA-50.

Fakt. Tańsze bo się do tego w ogóle nie nadają.

> Samoloty te byłyby również znacznie tańsze w eksploatacji przy wykonywaniu misj
          > i "air policing" w czasie pokoju, oraz w zakresie misji szkoleniowych.

> - Polska wersja samolotu będzie miała zdolność tankowania w powietrzu.

Tyle, że nie mamy samolotów-cystern więc nie ma z czego tankować.

Dodatkowo będzie mogła przenosić zbiornik o pojemności 300 galonów – dokładnie taki sam
          > , jaki przenosi F-16. W tej sytuacji zasięg tych samolotów będzie nieograniczony.

Nieograniczony zasięg.... Koreańce sięgnęli nieskończoności a my za nimi....

> Sprawdziliśmy tryby pracy radaru ELTA 2032, zasięgi wykrywania, i wychodzi na t
          > o, że jest on porównywalny z radarem AN/APG-68 w F-16 (...) W ramach prac nad m
          > odernizacją samolotu do standardu FA-50 PL znajdzie się tam radar AESA ze skano
          > waniem fazowym.
          >
          Fajnie. Tylko po co.

> W pierwszej wersji myśliwiec przenosi pociski powietrze-powietrze typu AIM-9 L/
          > M Sidewinder, które są idealne do misji prowadzonych w ramach Air Policing. W w
          > ersji zmodernizowanej do standardu FA-50 PL będzie zdolny do przenoszenia pocis
          > ków AIM-9X – takich samych jak w F-16 i F-35, zintegrowanych z celownikiem nahe
          > łmowym JHMCS. Są one bardziej manewrowe, a cele można im wskazywać poprzez ruch
          > głowy w hełmie. Prócz tego może przenosić pociski powietrze-ziemia typu AGM-65
          > G Maverick, bomby kierowane laserowo GBU-12 oraz naprowadzane za pomocą GPS GB
          > U-38 JDAM, takie same, jakie przenoszą nasze F-16.

Będzie przenosił uzbrojenie w misjach, które nie wymagają takiego uzbrojenia.

gen. Nowak, który zapewnia, że samolot będzie wyposażony w odpowiedni i zgodny ze standardami system łączności, a jego obecne właściwości są i będą nadal rozwijane.”

Będzie miał łączność. Niesamowite!
          • mateusz572 Re: rzeczywistość 23.09.22, 16:42
            No czytam, że już dużo lepsze byłyby szwedzkie Gripeny, gdzie producenta części mamy tuż pod nosem, a i offset znalazłby się pewnie. Także byłyby na już, a samolot poważniejszy. Natomiast o Koreańcach jest opinia, że to tylko samolot szkoleniowy. Wychodzi więc, że "łapu capu" na zdrowie nam nie wyjdzie. Kupa kasy pójdzie w błoto ?
            • zimna-wodka Re: rzeczywistość 24.09.22, 00:52
              Generalnie jest tak że każdy produkuje sprzęt przede wszystkim dla siebie. Pomyśl - Amerykanie raczej nie przewidują wojny obronnej na swoim terytorium. Ich sprzęt ma pilnować ich interesów gdzieś daleko. Ma mieć właściwości ofensywne i pewność odpowiedniego zaplecza. F-16 wymagają troskliwej i czasochłonnej obsługi (nie mają jeszcze budowy modułowej), wymagają 2 km czyściutkiego i równiutkiego pasa startowego (bo byle kamień na tym pasie może roznieść silnik w drebiazgi). Owszem, sprawdzają się u nas znakomicie bo nie walczą. Coś tam patrolują, paradują w defiladach itp.
              A Grippen jest dostosowany jest do działań obronnych bo Szwedzi nie mają zamiaru na nikogo napadać ani robić za światowego żandarma. A na marginesie - faktycznie Szwedzi proponowali offset a co więcej zeszli ostro z ceny (cena wyjściowa Grippena była o ok 50% wyższa niż F-16).

FA-50 to są zabawki. samoloty do treningu, nie doi walki. Małe, lekkie , ekonomiczne. Fajnie tylko to jest kosztem wartości bojowej. A już pomysł użycia ich w roli samolotów szturmowych to czysty absurd. Najlepszym samolotem szturmowym był (i jest) amerykański A-10 Thunderbolt II. Poczytaj o nim w wikipedii - sam stwierdzisz różnicę. W końcu uzbrojenie można zamontować na każdym samolocie. Polskie TS-11 Iskra , w zasadzie szkolne, też miewały uzbrojenie. Nawet kupiły je od nas Indie bo chcieli mieć tanie samoloty bojowe.
              Najlepiej zrozumiesz to na przykładzie. Można na podwoziu Stara zamontować armatę i twierdzić, że to czołg. Owszem będzie się poruszać a nawet strzelać. Ale długo nie pożyje na rzeczywistej wojnie.
    • zimna-wodka Re: rzeczywistość 19.09.22, 22:10
      Przekop jest. Statek przepłynął w te i nazad ale nie dopłynął bo nie było dokąd. Ale przekop jest. Bez żartów - jest to atrakcja turystyczna i będzie dopóki się nie opatrzy. Żaglówki będą mogły przepływać o ile załogom nie będzie nudziło się czekanie. Motorówki, jakieś nieduże statki wycieczkowe...
      Potem może coś większego. O ile uda się zrobić pogłębienie toru wodnego, infrastrukturę portową Elbląga i jego skomunikowanie z resztą kraju. Na razie się nie zanosi bo nie ma chętnych.
      A może się udać albo nie. Już nie ma motywacji. Przekop jest, fanfary były, mowy i transmisja tv. Po co komu reszta. Przekop może podzielić losy sławetnej stępki albo samochodów elektrycznych albo tanich mieszkań na wynajem.

A szanowna małżonka pepego może sobie nucić "błagam , Kurski wróć" . To co prawda z Perfectu czyli zbyt ambitne=nudne ale może pomóc. I znów TVP zakwitnie panem Zenkiem i majteczkami w kropeczki.
      • pepe49 Re: rzeczywistość 20.09.22, 23:06
        zimna-wodka napisał:

> Przekop jest. Statek przepłynął w te i nazad ale nie dopłynął bo nie było dokąd
        > . Ale przekop jest. Bez żartów - jest to atrakcja turystyczna i będzie dopóki s
        > ię nie opatrzy. Żaglówki będą mogły przepływać o ile załogom nie będzie nudziło
        > się czekanie. Motorówki, jakieś nieduże statki wycieczkowe...
        > Potem może coś większego. O ile uda się zrobić pogłębienie toru wodnego, infras
        > trukturę portową Elbląga i jego skomunikowanie z resztą kraju. Na razie się nie
        > zanosi bo nie ma chętnych.
        > A może się udać albo nie. Już nie ma motywacji. Przekop jest, fanfary były, mow
        > y i transmisja tv. Po co komu reszta. Przekop może podzielić losy sławetnej stę
        > pki albo samochodów elektrycznych albo tanich mieszkań na wynajem.

Dam Kochanemu Panu to samo co powyżej, czyli opinję szypra:

www.youtube.com/watch?v=kC3bmW27vsI

Uspokajam wzburzone serducho:
        gdy kumple wrócą, za 20 lat wszyscy bedą wiedzieli "od zawsze", że to dzięki genjuszowi pp Tuska, Trzaskowskiego i Schetyny mamy całkowicie naturalny w tym miejscu przekop.

>
        > A szanowna małżonka pepego może sobie nucić "błagam , Kurski wróć" . To co praw
        > da z Perfectu czyli zbyt ambitne=nudne ale może pomóc. I znów TVP zakwitnie pan
        > em Zenkiem i majteczkami w kropeczki.
        >

Ona chce. Tv ma być od rozrywki, uważa. I uwielbia pana Fezeta (Feusette'a) w programi "W tyle wizji". Akurat tego programu z-w nie polecam. Jest dla lubiących wyśmiewać się z kumpli.
        Dla mnie jest taki sobie, odkąd odszedł p. Ziemkiewicz, bo mu nie pozwolono nabijać się z "piątki Kaczyńskiego", czyli likwidacji zwierzęcego rolnictwa. Ale p. Fezet jest całkiem niezły. Pan Janecki raczej lepszy, myślę. Pani Dorota Łosiewicz. Dorota!

*

E. U.
      • pepe49 drugie takie 20.09.22, 23:27
        zimna-wodka napisał:

> Przekop jest.

Naści jeszcze coś

www.youtube.com/watch?v=scr1WSWZFSI

Mnie się podoba. Zobaczymy.

*

.
    • monalisa2016 Re: rzeczywistość 11.02.24, 22:46
      To jest tez nowa rzeczywistość. smile Wyklad "pewnej" pani. smile