llukiz 06.02.09, 09:33 Moim zdaniem warto. Jeśli ma ktoś kredyt w złotówkach, to jest to dobry moment by przewalutować go na franki, euro bądź dolary. Jak myślicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
cojestdoktorku Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 09:47 llukiz napisał: > Moim zdaniem warto. Jeśli ma ktoś kredyt w złotówkach, to jest to dobry moment > by przewalutować go na franki, euro bądź dolary. Jak myślicie? mówi laik: ja to bym wziął kredyt w dolarze teraz....a nie przewalutowywał złotowy najlepiej kredyt o wartości połowy nmszych zdolności kredytowych jak (jeśli) dolar przekroczy 4 zeta to bym wziął drugą połowę powtarzam - mówił laik Odpowiedz Link
coondelboory Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 10:43 Nikt teraz nie przewalutuje ci kredytu ze złotych na inne, tak więc możesz sobie pofantazjować. Ale jeśli naprawdę chciałbyś pospekulować to na giełdach sa kontrakty na walutę z naprawdę niewielkim depozytem, a jak komuś nie leży uzupełnianie depozytów, to może kupić opcje. Odpowiedz Link
bottomturn Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 12:02 Będąc w fazie początkowej kryzysu w Polsce zakładacie umocnienie się pln? Najwięksi optymiści z gatunku sponsorowanych mamroczą coś o 2 latach dekoniunktury.... Bez trudu wyobrażam sobie franka po 5pln Odpowiedz Link
vice_versa Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 13:50 Będą kolejne wątki o spadającym USD i spadającym CHF, bo Towarzyszy nam na forum przybyło, bottomturn. Pozdr. Odpowiedz Link
cojestdoktorku Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 14:36 no bo jak to...jesteśmy przeciez w UE juz teraz słowacy nas zasilaja swoim euro a nie my ich koronami na granicy zachodniej właśnie odzywa ruch bazarowy - niemcy znów przyjeżdzaja na zakupy latem niemcy zaleja polskie góry i polskie wybrzeże sytuacja jest troszkę inna niz w czasie kryzysu sprzed 20 lat choc fakt że kryzys tez inny... Odpowiedz Link
vice_versa Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 18:08 Możliwe że Cię nie rozumiem. Napisz, czemu wziąłbyś kredyt w USD i na czym miałaby polegać rentowność operacji, na spodziewanym spadku czy zwyżce USD? I o jaki kredyt chodzi: gotówkowy czy hipoteczny? Gotówkowego w walucie umacniającej nikt Ci nie da, a i tak byłbyś winien tę samą ilość dolarów którą pożyczyłeś+odsetki. A hipoteczny jest tylko NOMINOWANY w walucie. Różnica jest taka że wartość kredytu gotówkowego wzrastałaby Ci w ręku wraz ze wzrostem kursu USD. Natomiast przy kredycie hipotecznym wartość długu będzie Ci wzrastała a wartość nieruchomości maleć... To teraz napisz mi czemu którakolwiek z operacji miałaby być rentowna. A może po prostu uważacie, że 50% strata wartości PLN, to już wystarczająco dobra okazja żeby przewalutować, bo trend się odwróci, co? Jeśli tak, to patrz odpowiedź bottomturn. Odpowiedz Link
cojestdoktorku Relana gospodarka 07.02.09, 13:04 no nie jasno się wyraziłem, dla wszystkich tutaj na pewno jaśniej będzie "zając krótką na dolarze" do tych co prognozują dalszy wzrost dolara wy jako spece od ekonomii patrzycie na bilanse, przepływy, bony i swapy mało patrzycie na realną gospodarkę jak mi powiedział kolega w tej chwili toyota avensis w Polsce kosztuje 76tyspln, w niemczech taka sama kosztuje 106tys pln (przy kursie 4,6pln za euro) no to jak euro pójdzie na 6pln to wtedy ta toyota w niemczech zacznie kosztowac prawie 140tys. pln myslicie że ceny samochodów w Polsce wzrosną wtedy dwukrotnie? t o jest co prawda samochód importowany więc niby ta cena powinna dukrotnie wzrosnąc, ale jakoś mi się nie wydaje... jeśli nie to niemiec przyjedzie i kupi ten samochód w Polsce... ale nawet jeśli cenów samochodów wzrosną dwukrotnie... czy to samo będzie z jogurtami i czekoladą...z wiertarkami i nożyczkami? no raczej nie co bedzie latem nad jakie wybrzeże bałtyku przyjada niemcy? polskie czy niemieckie? "różnica potencjałów" między cenami w obu krajach juz teraz robi się bardzo duża, dlatego myślę że realna gospodarka powinna trochę naprostować bankierów pogrywającyh na walutach dolar mozę i dalej będzie rósł, ale TRWAŁY wzrost w tym tempie nie jest mozliwy dlatego że nie nadąża za tym reAlne ceny > A może po prostu uważacie, że 50% strata wartości PLN jak na razie dolar wzrósł w ciągu pół roku o 75%!!! i realna gospodarka raczej musi go skorekcicć no chyba że czeka nas w tym roku minimum 50% inflacja, wtedy wszystko się wyrówna Odpowiedz Link
cojestdoktorku Re: Relana gospodarka 08.02.09, 14:08 ktos na forum pb.pl napisał jeszcze prościej niz ja cytuję: "tak to jest jak się chce spekulować, a nie inwestować. Zastanówmy się ile to euro tak naprawdę jest warte. Pieniądz jest tyle wart ile za niego można kupić w kraju, w którym jest obowiązującą walutą. Za 4.50 pln w Polsce można kupić 3 kg ziemniaków, albo 10 jajek albo 30 dkg wędliny... Co kupisz za 1 euro we Francji, Niemczech, Włoszech, Hiszpanii...? Na suchy chleb nie wystarczy. Zastanówcie się! Zamieniacie swoje ciężko zarobione złotówki na jakieś śmieci, których siła nabywcza jest niewielka. Jaki jest w tym sens?" no to albo lada moment wodospad na euro albo w Polsce inflacja w "kosmosa" Odpowiedz Link
remmm-o Re: Relana gospodarka 09.02.09, 10:18 >Co kupisz za 1 euro we Francji, Niemczech, Włoszech, > Hiszpanii...? Na suchy chleb nie wystarczy. Zastanówcie się! W wloszech 99c 12jajek ,3kg ziemiakow ,20dkg wedliny he he a jak policzyc zloty po 3,2=1e to 4,5zl->1,4eu Odpowiedz Link
majkelos0 Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 20:50 a co tam 5 zł, 7!!! 12!!! ciekawy jestem, czy byłes łaskaw przewidziec tak radykalne umocnienie waluty w lecie 2008 czy dopiero teraz w stadnym odruchu owiec pasących się na pastwisku (jak jedna zabeczy, to wszystkie jej wtórują) powtarzasz za wielce uczonymi analami ich herezje? Odpowiedz Link
vice_versa Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 22:10 Majkelos, nie uważasz że bottomturn raczej zasugerował trend niż obstawiał cyferkę? Łatwo jest krytykować jak się samemu unika prognoz lub trendów, ale nie stawianie prognoz nie jest dowodem szczególnej bystrości. Rozumiem, że sytuacja jest stresująca a tym co mają aktywa w PLN pęka żyłka. Odpowiedz Link
szczurek.polny Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 22:47 Każdy trend trwa do zmiany trendu i ani sekundy dłużej. Odpowiedz Link
vice_versa Re: Czy przewalutowywać kredyt? 07.02.09, 00:32 Co nie znaczy, że w środku trendu należy uznawać, że on już się zakończył. Ale jak ktoś chce, to proszę bardzo. Tylko jakoś ani jednego argumentu w tym wątku. A bottomturn ma rację, przycinek też, patience is a virtue. Odpowiedz Link
vice_versa Re: Czy przewalutowywać kredyt? 07.02.09, 00:50 Co nie znaczy, że w późnym ale jednak nadal początku trendu należy uznawać, że on już się zakończył. Ale jak ktoś chce, to proszę bardzo. Ja akurat pisałem o nadchodzącym umocnieniu USD i osłabieniu PLN. Bottomturn ma rację, przycinek też, patience is a virtue. W całym wątku nie pojawia się jeden złamany argument merytoryczny. A Majkelos na tym forum mówi o "analach" a jak pisze do Białka, to "Panie Wojciechu". Odpowiedz Link
majkelos0 Re: Czy przewalutowywać kredyt? 07.02.09, 08:32 poczytaj łaskawie przykłady "szczególnej bystrości" wybitnych anali, profesorów, prezesów, dyrektorów i nnej maści wybitnych fachowców na temat jakichkolwiek trendów, nie tylko walut, ale surowców, akcji, nieruchomości. Jeżeli szczególna bystrośc polega na postawieniu kompletnie mylnej i absurdalnej prognozy no to istotnie, ja takiej bystrości szczególnej nie posiadam i powiem więcej, nie aspiruję do niej. Natomiast jesli chodzi o aktywa, Żadna zyłka nawet nie nabrmiewa nie mówiąc o pekaniu. Podam przykład: kupowałem samochód niemiecki w polskim salonie przy kursie 1E =3,75 zapłaciłem X. Teraz kupowałem przy kursie 4,55 i zapłaciłem 0,8 X. Mieszkanie: przy kursie 3,25 kosztowało 14 tyś m2, teraz to samo mieszkanie po sąsiedzku budowane przez tego samego developera kosztuje 9 tys. Czy z tego powodu powinna mi pekac zyłka??? Odpowiedz Link
bottomturn Re: Czy przewalutowywać kredyt? 07.02.09, 07:27 "ciekawy jestem, czy byłes łaskaw > przewidziec tak radykalne umocnienie waluty w lecie 2008 czy dopiero > teraz w stadnym odruchu owiec pasących się na pastwisku " Ja się pase między innymi na tym forum i jakbyś się pasł z nami latem to byłbyś teraz duużo spokojniejszy i miał pełną pasieke plnów. Odpowiedz Link
tsas Re: Czy przewalutowywać kredyt? 06.02.09, 21:09 Kiedyś: kto nie kupił mieszkania przegrał życie. Teraz: kto wziął kredyt przegrał życie? Odpowiedz Link
majkelos0 Re: Czy przewalutowywać kredyt? 07.02.09, 13:10 i tak samo jak kiedyś kto nie kupił mieszkania ten życie wygrał a nie przegrał, tak samo teraz kto wziął kredyt wygra życie później a nie przgra Odpowiedz Link