stoje_i_patrze 11.07.09, 10:45 www.polityka.pl/zwierzeca-natura-rynku/Lead30,1150,295913,18/ www.polityka.pl/mgla-nad-golden-state/Lead33,1150,295914,18/ Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mcov rzady lewicy wszedzie doprowadzaja do ruiny 11.07.09, 20:47 Hiszpania, Wielka Brytania, Kalifornia, Nowy Jork... Odpowiedz Link
bagracz Re: ciekawe 12.07.09, 09:18 W "zwierzęcej naturze" dużo bardzo trafnych obserwacji. Właśnie tego co ja tutaj z oślim uporem staram się prezentować. I zdumiewająco nietrafna diagnoza oraz środki zaradcze. Wręcz kuriozalnie nietrafne! Okazuje się, że wszystkiemu winni są ci, którzy dają się naciągać i oszukiwać a nie ci, którzy oszukują i naciągają. Co prawda wspomniano Madoffa ale już ani słowa o GS ani o coraz bardziej widocznych przekrętach krytych przez państwo, przy których Madoff, też zresztą kryty przez państwowe organa, to tylko drobny złodziejaszek. Czyli elity finansowo-polityczne i media na ich usługach są całkowicie niewinne! Winni są oszukiwani i robieni notorycznie w konia inwestorzy i przedsiębiorcy. Przecież mogli się nie dać zrobić w konia. Mogli nie słuchać nagonki w mediach, uspokajających opinii uznanych ekspertów itp. A w ogóle to powinni słuchać opinii tych właściwych ekspertów. Jacy są właściwi tego już autorzy nie piszą. W/g nich trzeba będzie sobie kupić takie opinie od "niezależnych" ekspertów. Takich piramidalnych bzdur to ja dawno nie czytałem! Wiadać elity finansowe mają niezbywalne prawo robić ludzi notorycznie w bambuko a organy kontrolne, powołane do wykrywania i zwalczania przekrętów, na które łoży podatnik, służą tylko po to by właściwi beneficjenci tego oszukańczego systemu, nie mieli konkurencji w robieniu ludzi w konia. Czyli ludzie muszą sobie wykupić "ochronę" przed państwową mafią. Jaka to by była "ochrona" to każdy tutaj doskonale zdaje sobie sprawę. Bezczelność tego artykułu pokazuje doskonale z jakim systemem mamy do czynienia. Jak głęboko jest zdeprawowany, kogo ma na swoich usługach i jak łatwo robić ludzi w konia. Wystarczy takiemu intelektualiście dobrze zapłacić, dorobić mu dobrą legendę, odpowiednio nagłosnić i już po raz kolejny można prać ludziom mózgi, wmawiając, że oszuści są ok, bo wszystkiemu winni są oszukiwani. Odpowiedz Link
kylax No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 12.07.09, 14:05 Nic tylko poplakac chlip, chlip... Odpowiedz Link
bagracz Re: No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 12.07.09, 15:58 Problem w tym, że ja nie pisałem o niesprawiedliwym świecie tylko o bardzo konkretnym "intelektualiście" i bardzo konkretnym redaktorze Polityki, którzy pijąc sobie z dziubków wypisują bezczelne bzdury. Dlatego nie wiem do czego Ty pijesz. Mam nie zauważać takich rzeczy tylko dlatego, bo to niegodne gościa, który wie, że świat nie jest sprawiedliwy? A może mam tego nie zauważać bo Cię to drażni? Gdybyś jaśniej napisał o co Ci chodzi zamiast ni z gruchy ni z pietruchy kpić z oszukiwanych, może byłby sens dyskutować. Odpowiedz Link
pawel-l Re: No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 13.07.09, 12:48 > W "zwierzęcej naturze" dużo bardzo trafnych obserwacji. Właśnie tego co ja tutaj z oślim uporem staram się prezentować. I zdumiewająco nietrafna diagnoza oraz środki zaradcze. > Żakowski jest b.dobrym dziennikarzem, który przeprowadził masę wywiadów z najbardziej znanymi ekonomistami świata. I zawsze mam odczucie, że jego wiara w demokrację i obecny system uniemożliwia mu zrozumienie problemu do końca. Drąży temat od lat, a nie przychodzi mu do głowy prosta myśl, że może po prostu na rynku jest za dużo kredytów, które powodują większość problemów: nierówności, bąble, bankructwa, inflację, recesję itd. Ciągle wierzy w rządowe regulacje, które zapobiegną kolejnym problemom. Nie chce przyjąć do wiadomości, że udział rządu powoduje powiększenie bąbli, a nie ich zmniejszenie... Odpowiedz Link
bagracz Re: No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 13.07.09, 16:55 Nie rozumiem zatem dlaczego jest taki bardzo dobry jeśli nie potrafi albo nie chce czegoś zrozumieć. Dla mnie jest zupełnie obojętne czy gość nie potrafi krytycznie spojrzeć na rozmówcę czy na swoje wypociny, z powodu tępoty ideologicznej, czy też wrodzonej. Dla czytelnika to żadna różnica. Odpowiedz Link
pawel-l Re: No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 13.07.09, 17:17 Jak pisałem "najwięksi ekonomiści" to też mi ręka zadrżała. Bo co z nich za ekonomiści skoro nie przewidzieli kryzysu. To samo dotyczy dziennikarzy i polityków. Trzeba mocno obniżyć wymagania aby to spokojnie obserwować. Żakowski jest w tym sensie dobry, że umie stawiać pytania. Nie wiem tylko czy złe odpowiedzi wynikają z "ideologicznego doboru rozmówców czy też z tępoty" Odpowiedz Link
bromva Re: No widzisz. Jaki ten swiat niesprawiedliwy. 15.07.09, 08:13 skąd wiesz, że nie przewidzieli? to, że tak mówią, nie znaczy, że to prawda Odpowiedz Link
polarbeer nieciekawie sie zaczyna 15.07.09, 03:49 Niestety ciezko potraktowac powaznie artykul ktory zaczyna od tworzenia autorytetow na podstawie "Nobla w ekonomi". Pozniewaz co to za autorytety skoro BANK daje im nagrode... W dotatku zacirajac slady kryjac sie za slynnym finantropem... Jaki dziennikarz moze byc traktowany powaznie skoro zaczyna od takich chwytow? "Doby dziennikarz" zaczalby od tego ze jego bohaterzy sa lauratami "Nogrody Banku Sveriges Riksbank" ktory uzyl nazwiska Nobla w nazwie. Korupcja dziennikarstwa i proba indoktrynacji jest tak oczywista, ze mozna po prostu od razu odlozyc to na bok i darowac sobie reszty czytania. Na fundamencie klamstwa nie buduje sie prawdy! Kazdy "noblista ekonomi" jest marionetka bankowcow, ktrorych celem jest bogacenie sie kosztem spoleczenstwa. Odpowiedz Link