Dodaj do ulubionych

Nowy Wspaniały Świat

IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 11:57
Po przeczytaniu wątku o UFO naszedł mnie pomysł na taki wątek .

Bardzo ciekawe są rozważania różnorakich futurystów i pisarzy S-F co do
przyszłości naszej cywilizacji . Ostatnio po obejrzeniu filmu Wechikuł Czasu
uświadomiłem sobie iż tych wizji już widziałem czy czytałem multum .
Chciałem was zapytać jaka wizji wam odpowiada najlepiej , albo raczej jaką
sami przewidujecie przyszłość świata .

Na mnie prawdę mówiąc najbardziej podziałała wizja Aldousa Huxleya
przedstawiona w " Nowym Wspaniałym Świecie " . Wprawdzie komunizm sięskończył
a on jakby nawiązywał do tego , ale myślę iż ostatnio takie zjawiska jak
konsupcjonizm czy po prostu wszechwładza urzędników rozrastają się
strasznie . Ale czy takie społeczeństwo jak w " NWS" jest możliwe , czy
człowiek może sie stać " zwierzęciem " ?. W sumie u Wellsa też jest w
ostateczności podział na "ludzi ofiary " ( kasta służebna ) i "ludzi"
myśliwych ( kasta rządząca ) .
W sumie większośc zmian jaka się dokonywała w czasie tysiącleci była
niezauważalna dla zwykłych smiertelników , przyjmowali oni rzeczywistośc jako
zastaną świętą ,a więc zmiany zasad przeciw którym walczyli ich przodkowie
uważali za nienaruszalne .

Co nas czeka ? A może lepsza jest wersja Asimova czy pośrednio Herberta "
Diuna " , powrót do Idei Imperium które trwałoby kilkanaście tysięcy lat .
Choć przyżnać trzeba że Fundacja Asimova kończy się trochę dziwnie ( Idea
Gai - myślącej planety , czy Galaxi - żyjącej galaktyki ) .

Niedawno politolog amerykański Fukuyama ogłosił " koniec historii " , tylko
że po kilku latach faktycznie wszystko odwołał . Czyli Świat się kręci
dalej , czekają nas nowe wojny , nowe ideologie ? Jak myślicie ?

Jeszcze inną wersję przedstawił Alvin Toffler , że świat wchodzi w epokę
postindustrialną , erę informacji , że teraz właśnie jesteśmy w centrum nowej
Rewolucji rewolucji informacyjnej . Czy uważacie ze rozwoj internetu , nowych
technologii uprawnia do takiego stwierdzenia ?

A ostatnio czytałem badania , chyba w Rzecpospolitej iż Polska młodzież ( a
także zagraniczna ) robi sie coraz bardziej konserwatywna , czy może to być
zmęczenie " materiału " , za szybko wszystko się dzieje ? Dla nich
najważniejsza jest rodzina , dom , mała ojczyzna ( Heimat - jak chyba mówia o
tym Niemcy ) , czyli człowiek jednak pozostaje człowiekiem .

pzdr
mian

P.S. Wybaczcie za ten przydługiwywód , być moe , jako że zbliżamy się do 1000
, zadziała na mnie ten sam pesymistyczny nastrój jaki panował w Europie w
miarę zbliżania się roku 1000 ( nie budowano wtedy prawie nic , żadnych
kościołów Katedr , ogłoszono koniec świata ) . Ale swoją drogą może napiszcie
jaka wizja przyszłości was najbardziej poraża a jaką uważacie za najbardzoej
możliwą .
Obserwuj wątek
    • Gość: mian Rok 1984 IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 12:02
      Niby system który opisał Orwell upadł w 1989 roku , ale czort wie , tyle sie
      teraz słyszy o róznorakich kamerach instalowanych w różnorakich miejscach a
      mających jakoby nas chronić . Z drugiej strony słyszeliście może o projekcie
      Echelon który jakoby przegłada duża część korespondencji mailowej świata , i
      podsłuchuje rozmowy telefoniczne ( jak widać jeszcze nieskutecznie , patrz.
      World Trade Center ) , Słyszałem także iż Europa ma budować takie Centrum
      Nasłuchowe. Aż sie zimno robi człowiekowi . Mam nadzieję iż to wsyztsko będzie
      zawsze pod odpowiednią kontrolą .

Chyba ostatnio coś za dużo bładzę po dziwnych miejscach Internetu i mnei takie
      dziwne myśli nachodzą .

pzdr
      mian ( porażony Spiskową Teorią Dziejów )
      :-)
    • Gość: mian Na pocieszenie , IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 12:08
      Jako że zawsze jest nadzieja jakaś ( podobno matka głupich , ale każdy kocha
      swą matkę ;-) ) . We wszystkich tych wizjach świata przyszłości , jest jakiś
      człowiek , czy grupa ludzi którzy są dobrzy , i dzięki którym świat odbudowuję
      sięz ruin ) .

I z tą optymistyczną myślą pójdę wreszcie kupić tą kawę , brak kofeiny
      doskwiera niezmiernie .

;-))
      mian
      • Gość: mysza Re: Na pocieszenie , IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 16:53
        Gość portalu: mian napisał(a):

> Jako że zawsze jest nadzieja jakaś ( podobno matka głupich , ale każdy kocha
        > swą matkę ;-) ) . We wszystkich tych wizjach świata przyszłości , jest jakiś
        > człowiek , czy grupa ludzi którzy są dobrzy , i dzięki którym świat
        odbudowuję
        > sięz ruin ) .
        >
        >
        > I z tą optymistyczną myślą pójdę wreszcie kupić tą kawę , brak kofeiny
        > doskwiera niezmiernie .
        >
        >
        > ;-))
        > mian

to prawda czlowiek wieeeeeleeeeee moze i na wiele go stac i to jest bardzo
        optymistyczne.kawa bedzie smakowala bosko :))smacznego
    • Gość: mysza Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 16:50
      ja przewiduje niestety czarny scenariusz.stechnicyzowany swiat - swiat maszyn i
      garstki ludzi rzadzacych masa "niewolnikow",wszystkie wizje wspanialych swiatow
      to niestety tylko wizje ktore sie nie spelnia.niczego nie mozna przewidziec ale
      niestety widze czarno....
      mian to bardzo ciekawy watek i jeszcze podyskutujemy ale na razie wykonczyl
      mnie spacer w upale i nie mam sily sorry :)
      • Gość: kazik Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.proxy.aol.com 11.09.02, 06:53
        a co powiedziec na temat nowego wspanialego swiata opisanego w Slowie Bozym?
        Jezus bedac na ziemi namiastke tego pokazal.zaden z ludzi nie poprawi juz
        obecnego swiata,ktorego bogiem jest w rzeczy samej Szatan.dlatego jedyna
        nadzieja dla szczerego czlowieka jest oczekiwanie tego co Stworca obiecal,a o co
        masa ludzi sie modli w modlitwie Ojcze Nasz,o Krolestwo Boze,czyli rzad
        niebianski nad cala ludzkoscia zamieszkujaca ziemie,ktory da nam rzeczywisty
        nowy wspanialy swiat.czy ktokolwiek z was zadal sobie pytanie w jakim to
        okresie dziejow ludzkosci na podstawie Biblii my juz obecnie zyjemy?
        odpowiedz jest bardzo ciekawa i interesujaca.
        • Gość: mian Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 13.09.02, 15:35
          Ciekawe jest to co piszesz , ale pozwole sie z tobą nie zgodzic . Nie uwazam iz
          takie bierne czekanie na przyjscie Królestwa Bozego miałoby jakikolwiek sens .
          Bóg dał nam wolną wolę . Na podstawie naszych uczynków w ziemskim życiu pozwoli
          nam zamieszkac ( lub nie ) w Krolestwie Bozym .
          Co do tego w jakim okresie wg Biblii jestesmy . Biblia nie okresla dokladnie
          czasu w jakim nastąpi koniec swiata i stworzenie Krolestwa Bozego . Kaze nam
          byc cały czas gotowymi na nadejscie ostatecznego . Wiec dyskusje w którym
          jestesmy okresie jest bez sensu .

pozdrawiam
          mian
    • Gość: mian No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.09.02, 20:15
      info.onet.pl/553660,69,item.html
      • Gość: mysza Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 15.09.02, 20:22
        no pięknie zwlaszcza te kalamarnice do mnie przemawiaja :))
        • Gość: kazik Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 22.09.02, 17:30
          mianie,mianie-co do dnia i godziny jest nasza niewiadoma.
          a wspomniane Krolestwo Boze,to nic innego,tylko rzad Bozy nad cala ziemia,o
          ktory to modla sie ludzie w modlitwie Ojcze Nasz.
          co do biernosci oczekiwania,to oczekiwanie ma byc aktywne,oparte na wzorze,
          jaki nam pozostawil Syn Bozy,Jezus.
          ew.Jana 17:3 daje wspaniala rade co czynic powinnismy.kiedy przyjmniemy wiedze
          do naszych serc i umyslow i zaczniemy te wiedze stosowac w naszym zyciu
          codzennym,to bedziemy mieli nadzieje na zycie w tym Krolestwie i to tak,tak
          tutaj na ziemi,ktora przez Stworce zostala stworzona dla nas ludzi na
          mieszkanie i nigdy nie bedzie zniszczona,raczej ci co doprowadzaja ja do ruiny.
          [Izajasza 25:8,45:18,55:11 Objawienie Jana 21:4,22:17].
          czy nigdy nie zastanowiles sie nad tym,czym miala byc nagroda dla
          pierwszych ludzi na ziemi [Adama i Ewy],za ich posluszenstwo wobec naszego
          i ich Stworcy?
          otoz mialo byc zycie wieczne na ziemi.
          nie ma w tym zadnej filozofii,wszystko jasne,proste i dla kazdego chcacego,
          zrozumiale.
          co o historii biblijnej,to same wydarzenia polityczne dnia dzisiejszego,
          wyraznie daja nam do zrozumienia,ze zyjemy w okresie 7-mej potegi swiata,
          przepowiedzianej w ksiedze Daniela,potega po potedze.i ponownie wszystko jasne.
          od 1-ej do 7-mej,potegi swiatowe nastepowaly jedna po drugiej [po przez
          eliminowanie poprzedniego przeciwnika].lecz na koniec,7-ma nie bedzie dlugo
          panowac,wspolnie z wszystkimi rzadami na ziemi,utworzy osma,ktora wykona
          specyfistyczne zadanie w bardzo krotkim czasie [Objawienie Jana 17:9-18,
          Daniela 2:44].
          zycze wszelkiej radosci z lektury najpoczytniejszej ksiegi na ziemi-Biblii.
          • Gość: ela Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 23.09.02, 16:51
            gratulacje dla kazika za rozsadne wyjasnienie.sprawdzilam rowniez na
            podstawie encyklopedii,zgadza sie.
            • Gość: mian Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 23.09.02, 22:26
              Ale dla mnie nei jest ono jasne . Wytłumacz mi jeszcze raz i powoli , proszę .
              Po pierwsze - to kiedy będzie ten koniec panowania ludzi na ziemi ?
              Po drugie - co to za " panowania świata " , wybacz ale nie jestem zbyt dobrym
              znawcą Biblii .
              po trzecie - czyż nie mowa jest także o przyjściu Końca Swiata i
              Zmartwychstaniu zmarłych ? Więc jak to ma być , ma być Królestwo Boże na ziemi
              a później zmartwychstanie zmarłych , czy odwrotnie .
              po czwarte - czy nie uważacie że należy rozpatrywać słowa zawarte w Bibli
              alegorycznie a nie dosłownie .
              po piąte - elu o jakiej encykopedii piszesz ?

pozdrawiam
              mian
              • Gość: ela Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 26.09.02, 17:23
                ja mam en.brytanike.mysle jednak ze te informacje historyczne o potegach
                swiatowych sa w kazdej.od pierwszej egipskiej do obecnej amerykanskiej.i ta
                kolejnosc sie zgadza z proroctwami biblijnymi.z historii widac ze one jedna
                druga eliminowaly a w proroctwie biblijnym sie dowiadujemy ze na koniec one
                wszystkie wspolnie utworza potege by zapanowal lad porzadek pokoj i
                bezpieczenstwo na ziemi i bedzie to potega ostatnia[daniela 2:44,1do
                testaloniczan 5:1-3].
                • Gość: mian Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 26.09.02, 17:48
                  A mogłabyś wymienić mi wszystkie po kolei , jak to idzie ?

pozdrawiam
                  mian drążący temat ;-))
                  • Gość: ela Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 28.09.02, 17:14
                    egipt asyria babilon persja grecja rzym anglo-ameryka
              • Gość: kazik Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 30.09.02, 06:50
                najpierw zniszczenie obecnego systemu[pierwowzorem bylo zniszczenie owczesnego
                swiata w potopie]w armagedonie,nastanie Krolestwa Bozego na ziemi i w trakcie
                jego zmartwychwstawanie umarlych.adam i ewa za posluszenstwo wobec Stworcy,mieli
                miec nagrode.i to nie pojscie do nieba,a zycie wieczne ze swym potomstwem na
                ziemi.Stworca sie nie zmienil,i posluszni mu ludzie z milosci,rowniez beda zyc
                wiecznie na ziemi.Jezus nas milosciwie ostrzega,bysmy zawsze mieli na uwadze
                czasy przed potopowe.bysmy nie pogineli jak ludzie w potopie.zawsze powinno
                sie nam znalesc troche czasu na zaznajamnianie sie ze Slowem Bozym[nawet 5 minut
                przed spaniem nam bardzo duzo wiedzy da]ew. Jana17:3.wspanialy,nowy swiat nie
                jest mrzonka,dotychczasowe proroctwa biblijne sie co do jednego spelnily,tak ze
                i te pozostale sie rowniez spelnia[Izajasza 11:5-9].
                • Gość: kazik Re: No to mamy wyjaśnienie ;-))) IP: *.proxy.aol.com 13.10.02, 23:44
                  mianie,czy raczyles w swej Biblii drazyc temat?nowy wspanialy swiat jest
                  rzeczywiscie godny drazenia tematem,tym bardziej,ze coraz to wiecej
                  niegodziwosci wokol nas i to na calym obszarze ziemi.w Ojcze Nasz ludzie prosza
                  o Stworcy wole na ziemi,prosza juz od przeszlo 2000-ch tysiecy lat,a jednak jest
                  gorzej i gorzej,czyzby Bog nic nie slyszal,albo na dlugi urlop sie wybral?
                  [2 Tym.3:1].rozmyslajac nad tym,napewno nasuwaja sie takie pytania jak,
                  czy Bog rzeczywiscie dba o to co nas ludzi dotyczy?
                  co jest celem zycia ludzkiego?
                  czy wszystkie religie On akceptuje?
                  jak moze czlowiek poznac,ktora religia jest wlasciwa?
                  dlaczego jest tyle zla?
                  jaka potezna osoba w dzisiejszym swiecie jest Szatan?
                  ten nowy wspanialy swiat Jezus ludziom obiecal,dlatego warto napewno cos na ten
                  temat wiedziec nie tylko dla siebie,ale rowniez by podzielic sie tym i z naszymi
                  bliznimi,ktorym mamy rowniez okazac milosc,aby i oni tez oczekiwali tego z
                  radoscia nowego i wspanialego swiata.odpowiedzi sa proste i wiary godne.
    • Gość: mian Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 15.10.02, 15:23
      Uffff , do czego my zmerzamy . Najpierw Echelon , teraz to . totalna
      inwigilacja !!!!!

info.onet.pl/570405,18,item.html
      • Gość: kazik Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.proxy.aol.com 16.10.02, 02:45
        mian,to prawda o tym co nas ludzi jeszcze czeka.i rzeczywiscie,to co dotychczas
        bylo,to po prostu zero.czas przed Armagedonem,sam Armagedon,a wszystko dlatego,
        ze bog tego swiata,Szatan Diabel wie ze zginie i ze soba chce na zaglade
        pociagnac cala ludzkosc.jednak Stworca pragnie naszego szczescia [przeczytaj
        2 list Piotra 3:9],jednak wszelkie posuniecia do nas ludzi naleza.nowy wspanialy
        swiat to gwarancja boza,i jak dotychczasowe proroctwa,i ta o nim sie
        spelni.czyz za posluszenstwo pierwsza para ludzka nie miala zyc wiecznie na
        ziemi?
        • Gość: mian Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.02, 18:22
          Kaziku czy nie uważasz iż plagi które spadły na nas przy " okazji" komunizmu i
          nazizmu nie były już szczytem wyrafinowania w kwestii okrucieństwa człowieka
          względem człowieka .
          Co do tych poteg które wymieniacie a które niby następują kolejno po sobie ,
          chyba zapmnieliście o potęgach pozaeuropejskich , takie jak chińska , aztecka ,
          inkaska , które faktycznie panowały nad ich " całym " światem , Czyżby one się
          nie liczyły w ogólnym rozrachunku ?

pozdrawiam
          mian
          • Gość: kazik Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.proxy.aol.com 17.10.02, 08:33
            mianie,rzeczywiscie to byly okrucienstwa.a tak naprawde to ciagna sie one juz
            od Edenu,po przez cala historie swiata i rowniez dzis maja one swe miejsce,jak
            chocby ten snajper,co terroryzuje okolice Waszyngtonu.
            ja mam na mysli Armagedon i czas przed nim,jaki czeka cala ludzkosc,poniewaz
            to bedzie walka samego Boga z Szatanem i jego widzialna,ziemska organizacja.on
            wie ze zginie,ale chce rowniez za soba na zaglade pociagnac ludzkosc,i to
            beda te ciezke czasy,o ktorych Biblia mowi,ze dotad nie byly i potem wiecej nie
            beda.
            co do poteg,to rzeczywiscie byly potezne kraje i wojownicze,z ta jednak roznica,
            ze nie mialy nic wspolnego z bylym narodem wybranym,jakim byl narod zydowski.
            od Egiptu,az obecnie do Usa i jeszcze na koniec ONZ,bedzie tych poteg
            powiazanie z Izraelem,i o tych potegach jest mowa w Slowie Bozym.wez to pod
            swa uwage,a czytajac ksiege Daniela w spokoju pomysl nad tym.ciesze sie,ze
            moglem ci troche o tym napisac,mam nadzieje,ze bedziesz to pamietal.
            • Gość: kazik Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.proxy.aol.com 20.10.02, 22:54
              tak na boku,to chcialbym pozdrowic juz kiedys wspomnianego
              romka dzbikowskiego.nie wiem czy ma jakis dostep do komputera,ale moze ktos go
              zna,to moze by mu to przekazal.serdecznie dziekuje.kazik.
    • Gość: mian Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 23.11.02, 09:03
      Następny krok ku NWŚ !!

wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=344760
      To oczywiście " konieczność " w walce z terroryzmem .

pozdrawiam
      mian
      • Gość: kazik Re: Nowy Wspaniały Świat IP: *.proxy.aol.com 26.12.02, 06:27
        nowy wspanialy swiat objawil sie calemu swiatu w Jezusie,i do niego juz nam
        blizej niz dalej.
        nie tylko widac to ze Slowa Bozego,ale wydarzenia oczu naszych,na calym swiecie
        o nim nam coraz wyrazniej opowiadaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka