Dodaj do ulubionych

" Nowy Łowicz " ;-))

IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 17:11
Coś z Nowego Łowiczanina , ciekawa praca łowickiego architekta . nie wiem czy
wizualicja jest dobrze czytelna na monitorze ?
Myślę że interesujący projekt , na pewno jest to jakaś koncepcja
zagospodarowania terenów przy rzece Bzurze . Wiem że próbował on
zainteresować tym projektem ( wprawdzie na razie nierealnym , ale od czego są
marzenia ;-)) ) Zarząd Miasta ale nic z tego nei wyszło , i Błonie są
porządkowane wg nie wiadomo jakiej koncepcji , a najpewiej jak zwykle w
Polsce bez niej .

www.nowlow.pl/default.php?id=czytaj&tekst=2724
Być moze Łowiczanin w przyszłym numerze pokaże większą relację z tego
spotkania , ja w każdym razie tam się wybieram ;-))

Wiem że istnieje jeszcze jeden projekt , innego architekta łowickiego równie
ciekawy , być moze tez sie niedługo znajdzie gdzieś w sieci ;-))

pozdrawiam
mian

Obserwuj wątek
    • Gość: mysza Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 17:49
      wyglada to bardzo ciekawie ten spacerowy wal nad rzeka az prosi sie zeby go
      ozywic takimi obiektami.ta szklana piramida domyslam sie ze stanac by miala
      gdzies w miejscu obecnego baru (czy jeszcze istnieje?)szkoda ze nie ma
      szczegolowego opisu co mialoby sie znajdowac w tym budynku.zegar sloneczny to
      zawsze swietne rozwiazanie nie dosyc ze zdobi to czasami moze byc przydatny :))
      czekamy na dalsze informacje . a przy okazji pytanie o Nowy Rynek byly smiale
      projekty odbudowania dawnego ratusza ,nawet przeprowadzone zostaly badania
      archeologiczne - czy w sprawie cos drgnelo ?poprzednio kiedy o tym
      rozmawialismy problemem byly oczywiscie pieniadze,czy cos sie zmienilo - moze
      sponsor ? napisz kilka slow bo uwazam ten rynek za jedno z ladniejszych
      miejsc.no i fontanna z pelikanem czy juz wrocila ??nalezy tego pilnowac zeby
      nie wyladowala w jakims prywatnym ogrodku :((takie rzeczy zdarzaja sie dosc
      czesto.a moze znaleziono dla niej inne miejsce?pozdrowionka :)
      • Gość: mian Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.02, 18:36
        Własnie odnosnie Nowego Rynku odnosi sie ta druga koncepcja o której tutaj
        wspomniałem . Jest ona bardzo śmiała ale i bardzo interesująca . Niedługo o ile
        wiem powinna się pojawić na stronie Forum Młodych Łowiczan .
        jak cos bedzie to tutaj napiszę .
        A zagospodarowanie Błonii ? Myślę iż tez cos wiecej bedzie mozna niedlugo
        znalezc w necie .

mian
        • Gość: mysza Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.10.02, 19:31
          no to czekam z niecierpliwoscia - lubie smiale projekty - tylko z Nowym Rynkiem
          nalezaloby uwazac jest zbyt ladny zeby go zepsuc - czekamy z rozbudzonymi
          nadziejami :))pozdr.
    • Gość: mian Dziś o 18.30 ... IP: *.lowicz.sdi.tpnet.pl 12.10.02, 12:57
      mam nadzieję ze nie tylko ja relację zdam z tego pokazu ;-))))

mian
    • Gość: mysza Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 11:43
      mian moze kilka slow po pokazie,zaskoczylo cie cos moze zachwycilo nawet
      pozdrawiam - mysza ciekawska :)
      • Gość: mian Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.skierniewice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 12:51
        Wybacz myszko ze od razu relacji nie zdałem .
        Nie tyle zaskoczyło bo założenie całej pracy już znałem wczesniej ( znam tego
        architekta ) , bardziej może " poraził " mnie rozmach pracy i dbanie o
        najmniejsze szczegóły typu ( np jak jest piramida to pełni ona kilka funkcji ,
        obserwatorium astronomicznego . oranżerii , wskazuje znaki zodiaku . I myślę iż
        mimo ze te kilka budowli które tam było mimo futurystycznych kształtów bardzo
        szybko wpisałoby sie w krajobraz Łowicza . Super by było żeby Jarek umiescił
        ten projekt w necie lub przynanajmniej zeby Nowy Łowiczanin umiescił w
        internetowym wydaniu obszerną relację z tego pokazu .
        Super jest tez koncepcja zagospodarowania zamku ( w sumie to mnie
        zaskoczyło ) , nie odbudowa całego zamku lecz pozostawienie ruin a odtworzenie
        tylko zarysu całego zamku w formie zywopłotu , wszystko otoczone wodą . Do
        samego zamku zywopłot byłby labiryntem z olbrzymimi polami szachownicy .
        Wprawdzie ta koncepcja wymagałaby przesuniecia obwodnicy ( drogi krajowej )
        która przechodzi przez środek dawnego podwórka zamkowego ale ciekawa jest nawet
        koncepcja mini którą skroił na potrzeby miasta .
        Myślę sobie ile chłopak włozył pracy w swój dyplom . Fajnie ze wykorzystał do
        tego swoje miasto ;-))
        Wiem ze istnieje jeszcze jedna praca architektoniczna która proponuje
        zagospodarowanie Nowego Rynku . Dawniej na Nowym Rynku stał ratusz , i ta druga
        praca ( tez zrobiona przez mojego znajomego ) zakada postawienie tam galerii
        sztuki w formie dawnego ratusza . Byłaby to konstrukcja ze szkła i aluminium
        ale zapewniam cię ze naprawdę pasuję do tego miejsca . Zanim to zobaczyłem
        miałem obiekcje jak to bedzie wyglądać " biurowiec" w centrum zabytkowej
        starówki ale po zobaczniu , naprawdę byłem zaskoczony . Na razie ten drugi
        kolega jakos nie moze sie zdecydowac ( trzeba jednak miec trochę smiałości ) na
        pokazanie publicznie tej pracy .

To tyle , jak bedą jakies zdjęcia w necie to ci dam " cynk " . A co spotkania ,
        było sporo ludzi 60 - 70 , jak na Łowicz jest to dużo . Atmosferqa miła , nawet
        chłopak nie miał za bardzo tremy .

pozdrawiam
        mian

P.S. To się rozpisałem ;-))))0
        • Gość: mysza Re: ' Nowy Łowicz ' ;-)) IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.10.02, 13:11
          dzieki za sprawozdanko :))z tego co piszesz to powstaly ciekawe projekty,szkoda
          wlasnie ze bez wizualizacji,ale moze sie uda.pomysl galerii na Nowym Rynku
          rewelacja.wyobrazam sobie ratusz ze szkla oswietlony noca mmmmmm magiczne
          miejsce jak nic (hi hi pod warunkiem ze wroci pelikan).ta wielofunkcyjna
          piramida tez extra miejmy nadzieje ze odpowiednie instytucje sie zainteresuja-
          trzymam kciuki.co do labiryntu wokol zamku to prawde powiedziawszy trudno to
          sobie wyobrazic bez spojrzenia na jakies rysunki czy projekty,zarys tak
          naprawde widac byloby tylko z gory no ale od czego platformy widokowe.mam
          nadzieje ze redakcja Nowego Łowiczanina bedzie "rozdmuchiwala"temat bo sila
          mediow jest ogromna i moze ktorys z tych projektow obejrzymy "na
          zywo"pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka