Dodaj do ulubionych

Oflag - prośba o pomoc

IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 12:46
Witam,
czy ktoś z zainteresowanych historią mógłby mi pomóc?
Chodzi mi o oflag Murnau, w 1945 roku przekształcony w Ośrodek Wojskowy.
Interesują mnie powody tego przekształcenia. Czy są może jakieś informacje na ten temat?
Jakieś źródła książkowe, ewentualnie linki?
Będę wdzięczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • maccard Re: Oflag - prośba o pomoc 18.01.11, 13:03
      Gość portalu: szonik1 napisał(a):

> Chodzi mi o oflag Murnau, w 1945 roku przekształcony w Ośrodek Wojskowy.
      > Interesują mnie powody tego przekształcenia. Czy są może jakieś informacje na t
      > en temat?

Powody były bardzo proste. Wojna się skończyła i jeńcy przestali być jeńcami, a stali się gospodarzami podczas gdy Niemcy zmienili status w odwrotną stronę. Najstarszym stopniem z b. jeńców był gen. Juliusz Rómmel (nie mylić z Erwinem Rommel'em) i to on przekształcił Oflag w Ośrodek Wojskowy gdzie oficerowie oczekiwali na dalsze przydziały, demobilizację i/lub repatriację.

> Jakieś źródła książkowe, ewentualnie linki?
      > Będę wdzięczna za pomoc.
      • Gość: szonik1 Re: Oflag - prośba o pomoc IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 14:27
        Ale czy wtedy nie tracili oni statusu jeńca?
        • maccard Re: Oflag - prośba o pomoc 18.01.11, 14:40
          Gość portalu: szonik1 napisał(a):

> Ale czy wtedy nie tracili oni statusu jeńca?

Aż sprawdziłem czy się nie pomyliłem, ale nie... wyraźnie napisałem, że przestali być jeńcami. Status jeńca utracili z chwilą podpisania bezwarunkowej kapitulacji przez Niemców.

Śmiesznie brzmi słowo "utracili" w odniesieniu do czegoś tak niepożądanego :)
    • Gość: problematyk Murnau we wspomnieniach jeńca IP: 46.151.77.* 18.01.11, 13:14
      www.info.kalisz.pl/Siarkiewicz/index.html
      W 1994 w Londynie mjr Tadeusz K. Gruszka, jeniec oflagu wydał wspomnienia "W Murnau". Wyd. Caldra House.
      • Gość: szonik1 Re: Murnau we wspomnieniach jeńca IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.11, 14:25
        Dziękuję za informację i wyjaśnienie:)
        Akurat to źródło znam (wspomnienia mjr Siarkiewicza)
    • Gość: apa Re: Oflag - prośba o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.02.11, 19:50
      Z głebi pamięci przypominam sobie opowiesc mojego dziadka, wieznia-jenca Oflagu VIIa.
      Przeksztalcono obóz w osrodek, bo chlopaki nie wiedzieli co ze soba zrobić. Przyjeżdzaly tez oficjalne delegacje i przestrzegaly przed powrotem do POLSKI OKUPOWANEJ PRZEZ sOWIETÓW. Dziadek opowiadal, ze duża czesc zostala w Murnau, przechodzila przeszkolenie i wyjezdzala do PSZ na Zachodzie.
      Dziadek- na jego nieszczescie wrócił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka