Gość: rrrr IP: *.dip.t-dialin.net 07.06.02, 11:20 Gdzie sa prawdziwi Wroclawianie? Z tego co wiem to Wroclaw ma wiecej jak Kilkaset lat??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dr Jekyl Re: Caly Wroclaw jest z IP: *.dtvk.tpnet.pl 23.06.02, 18:08 Prawdziwi Wrocławianie są TU i TERAZ! Tak na boku - nigdy za Bugiem nie byłem - co tam jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Caly Wroclaw jest z IP: *.chorzow-srodmiescie.sdi.tpnet.pl 24.06.02, 19:15 q Odpowiedz Link Zgłoś
drdrdr1 Re: Caly Wroclaw jest z 24.06.02, 19:28 juz nie mogę słuchać i czytać o "KRESOWYCH KORZENIACH" dzisiejszych mieszkańców Wrocławia. Prawda jest taka, że olbrzymią większość stanowią imigranci z Wielkopolski i tzw."Polski Centralnej". O wiele wyrażniejszą "lwowskość" można zaobserwować np. w Bytomiu. Odpowiedz Link Zgłoś
pawelciu Re: Caly Wroclaw jest z 03.10.02, 01:34 drdrdr1 napisał(a): > juz nie mogę słuchać i czytać o "KRESOWYCH KORZENIACH" dzisiejszych mieszkańców > > Wrocławia. Prawda jest taka, że olbrzymią większość stanowią imigranci z > Wielkopolski i tzw."Polski Centralnej". O wiele wyrażniejszą "lwowskość" można > zaobserwować np. w Bytomiu. > Jeśli chodzi o Lwów, to rzeczywiście został, założony za pieniądzę wrocławskich patrycjuszy, a co do "lwowskości" Wrocławia? Ma się to tak samo jak "angielskość" Kanady, Australii, czy USA Odpowiedz Link Zgłoś
erste Re: Caly Wroclaw jest z 24.06.02, 20:37 Masz rację,ale "przez politykę" lepiej tego nie rozgłaszać Odpowiedz Link Zgłoś
newermore Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? 24.08.02, 15:23 ale my nie zyjemy tak dlugo kochasiu,co za roznica,zza buga czy zza odry,zastanow sie.Jest smutno Odpowiedz Link Zgłoś
symela1 Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? 20.09.02, 22:11 mentalność nasza jest okropna nieważne czy dziadek był ze wschodu czy bóg wie skąd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: silesiusnc@aol.com Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.proxy.aol.com 18.11.02, 20:22 symela1 napisał: > mentalność nasza jest okropna nieważne czy dziadek był ze wschodu czy bóg wie > skąd Czyja mentalnosc ? "Nasza", to czyja ? Moje praprapraprababki i dziadkowie ze Schlesien, a ja sam z Breslau. Ale nie ma juz tego miasta. Jest za to implantatu na tej ziemi w Schlesien. No, nie zale sie do tych deportowanych ze wschodu Ukrainow, Bialorusinow czy Polakow, ale wiem z kad pochodze i moji przodkowie. Jezeli nikt nie patrzy wstecz, ten zyje bez orientacji i po co mu historia. Chyba tylko po to, aby zapominac, czego sie z ludzmi robilo, aby dorwac ich ziemie, ich mienie, ich tozsamosc, ich odwieczna historie, setletni plon zmudnej pracy i wysilkow. Tata zwinal, a synus sie przyzwyczail. Wiec co tam wspominac, uwazac krzywde czy czyjes, obce nieszczescie za cos zlego. Lepiej zapominac, prawda ? Sasiad, "Polak", tez z pochodzenia "zza Buga" mieszka teraz kolo mnie w Niemczech. A jak to mozliwe ? Czuje sie tutaj dobrze, integracje ma za soba, ten byly "Wroc - slowianin". Ale jemu sie nawet nie sni wracac. Zauwazyl, ze mozna bez trudnosci i obawy zyc wsrod Niemcow. A ze mna tez nie ma problemow, choc wie ze jestem "Breslauer", wysiudany z Breslau tylko za to ze Niemiec, bo przeciez on tego swinstwa osobiscie nie wymyslil, nie przygotowal, nie sprowokowal. Ale on wie dokladnie, kto sie o to ochydne wyparcie Niemcow juz po pierwszej wojnie swiatowej staral, dawno, dawno przed hitleryzmem. Mianowicie polski faszyzm, nacjonalizm, imperializm i Polakom wmowiona ksenofobia tych czasow majaca na celu polityzowanie czlowieka dla wyzszych celow, stanu wyzszej racji, czego nie chce sie w Polsce wspominac. Wlasna krzywde, owszem.... A Sienkiewicza i innych, na zamowienie propagandy polonizatorow pisana nieprawde, sie czyta od tych czasow takze i nadal bezkrytycznie ? Nienawisc, pogarda i glupota, nie tylko przeciw Niemcom, ale i przeciw tym "ze Wschodu", tym zza Buga, tym Ukrainom i w ogole przeciw tym wszystkim "nizszym", "nieszlachetnym" sasiadom, jakos nie dziwi. Wroc- slowianin, wroc do myslenia, do rozumu i czlowieczenstwa. Lepiej sie Tobie wtedy powiedzie. Wspomnij, skad sie wzieles na cudzej ziemi, w obcym domu, w obcym miescie, to zrozumisz moze cos, czego dotad tobie nawet wiedziec nie wolno bylo. Ale nie zlosc sie, ze Tobie sie mowi prawde. Nikt Tobie nie grozi. Nikt cie nie goni. Pomysl tylko. "Wroclaw" to "Breslau" nadal, dla mnie conajmniej, prawem czlowieka uzasadnione, ale niema to nic wspolnwego z tym, ze dzisiejszych mieszkancow tego miasta zmuszono na to "wroc-slowianin", bo ani jeden Polak, Ukrainiec, Bialorusin z Breslau na wschod nie odchodzil, nie zostal wygnany, wiec tez nie bylo komu wracac. A deportacja na dlugo przemyslona, przygotowana, zorganizowana i wymuszona, to nie wina jakiegokolwiek czlowieka "zza Buga" czy Lwowa. Raczej wina tych, ktorzy konkurowali w przeroznych kierunkach sie rozprzestrzeniac na obce tereny i wypychac z tamtad ludzi, jezeli nie chcieli natychmiast skladac choldu i wiecznych przysieg swojej nadludzkiej i narzuconej panstwowosci polskiej. Zachcialo sie Dmowskiemu i innym faszyzmem zachwyconych, nie tylko "odrodzenia" Polski ale nadto i odrodzonego "Mocarstwa Polskiego", wiec deportacje i wygnania byly zaprogramowane bo tez one sie "odrodzily". Obozy koncentracyjne, nie tylko w Berezie.... Wojny, odwety szalonych... Jakie to podobne do Jugoslawii, do Miloszewicza.... A ludzie z Litwy, Bialorusi, Ukrainy, zza Buga, ze wschodu, polnocy i poludnia tego "Mocarstwa Polskiego", wiedza dobrze o czym mowa, jezeli nie wybito im tego z ich glow. Bo deportacje to zwykle narzedzie wszelakich faszystow, a nie tylko niemieckich. Przesuwanie wedlug gusta milionow ludzi - juz dawno przed Hitlerem - i po nim takze. Lepiej zapominac, prawda ? Rosja, SSSR - Sybir, Anglia - Australia i inne kolonie, Francja....Handel niewolnikami. Niedawno jeszcze Balkany i nadal bliski wschod... Zeczywiscie mamy okropna wspolna mentalnosc i brak sumienia, bo tak latwo zapominamy. Korzystamy. I to nam wystarcza ? Gonimy sie. Bawimy sie w "berka". Klapsik wystarczy i juz sie jest oswobodzonym, a durniem nastepny, ale zgrywamy chrzescijan, jak cholera. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
inaww Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? 04.12.02, 05:28 Człowieku! Aleś namieszał! Kto Cie uczył historii? Coś Ci się obiło o uszy i nie pamiętasz co do czego. Dmowski ustalał nowe granice w Europie po II wojnie światowej a nie Wielka Czwórka? Twierdzisz, że wielu Wrocławian bezmyślnie wyrzucało rodowitych Wrocławian z ich domów, żeby je zająć? Mam sporo lat i znałam (niestety niektórzy już nie żyją, a inni zgubili mi się z oczu) rodowitych Wrocławian, urodzonych tu jeszcze przed II wojną. Nie dali się "wyrzucić", bo byli Polakami i nie mieli nic na sumieniu. Spokojnie po wojnie mieszkali, pracowali i spotykałam ich we wrocławskim Klubie Dziennikarzy na rogu Podwala i Świdnickiej. Ja sama urodziłam się w Radziłowie, na białostocczyżnie, ale moja mama (z Konina) i ojciec (z Zagłębia) osiedli tam w poszukiwaniu pracy po powrocie z emigracji do Francji, w 1933 r. W 39 r. zajęli te tereny Rosjanie, w 41 cofnęli się, a Niemcy nie weszli... zostawili kilka dni "bezkrólewia" na bandyckie porachunki (m.in. spalenie Żydów) więc najpierw ojciec, potem moja mama i my z siostrą przez "zieloną granicę" do GG (Generalna Gubernia) uciekliśmy przed śmiercią. Nie jesteśmy Żydami, ale TAM wtedy niebezpiecznie było być "bezbożnikiem"... Pod Kielcami, w jednej izbie na wsi, było głodno, niemieckie samochody pełne żołnierzy wywoływały popłoch i nastolaty chowali zeszyty, mapę Polski, kałamarze, demontowali ławki "szkolne" i udawali, że kopią ogródek, bo gdyby się wydało, że to tajne nauczanie - nawet do obozu koncentracyjnego by nas nie wieziono. Nikt z nas by nie przeżył następnej godziny. Obdarci, wychudzeni, w 1945 r. na węglarce parowozu dotarliśmy na Dolny Śląsk, bo nie było po co wracać do Radziłowa. Wrocław był kupą rumowiska, ale małe prawie puste miasteczka wyglądały "pokojowo". Zamieszkaliśmy w domku wskazanym jako opuszczony przez 2 miłe starsze panie, Niemki. Zaprzyjażniłam się z kilkoma rówieśnicami - Niemkami, zanim wyjechały gdzieś z rodzinami, bo ktoś im kazał. Nie wiem gdzie są: Helga, Irmgard, Waltraut, ale o wyjeżdzie wiedziały na długo przed wyjazdem i nie jechały na węglarce. Studia we Wrocławiu - następna przeprowadzka. Skąd jestem? Jestem z Wrocławia. Tu się urodziły moje dzieci i wnuk. Moi znajomi na pytanie o miasto rodzinne odpowiadają: Wrocław. Mają rodziny dalsze i bliższe w całej Polsce i nie tylko. Nie roztrząsają sprawy korzeni swoich rodzin, bo to było tak dawno! a bieżące życie jest wystarczająco absorbujące. Mają przyjaciół na całym świecie. W Niemczech także. Roztrząsanie co było ponad 55 lat temu - zostawiają historykom. Uważam, że słusznie. Przyszłość jest o wiele bardziej interesująca. A będzie taka jaką sami zbudujemy. inaww Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: S.R. Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.dip.t-dialin.net 04.01.03, 01:26 Wybaczenie jest jedynym lekarstwem na wszyskie choroby,dlatego jezeli uwazacie sie za chrzescijan (pierwsi chrzescijanie sami siebie tak nienazywali lecz ich tak nazwano),to wybaczcie jedni drugim i dosc ksenofobii po obu stronach,jak powiedzial Apostol Pawel nie to co za mna lecz to co przede mna jest wazne.Nie jestem teologiem ani historykiem , nawet nie mam takich ambicji, nie jestem tez katolikiem,ale znam dzesiecioro Przykazan ,jedno z nich,jest w tej wymianie zdan najwazniejsze:nie bedziesz klamal. Mysle ze wszystkie strony ,powinny o tym wiedziec ,ze Wroclaw przez dlugi czas nalezal do...Czechow. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jrm Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.04.03, 20:33 ...zaluje ze czas nie pozwala mi obszerniej ustosunkowac sie do tej pelnej zalu wypedzonego ze swego miasta.Niemniej jednak proponuje odrobine wnikliwiej zagladnac do historii "odwiecznego niemieckiego" miasta .Zaprawde korzysc wyniesiesz wielka, bo miasto ma niezwykle ciekawa historie ,rzeklbym na tak duze miasto unikalna w skali Europy.A proponuje cofnac sie dalej niz czasy Piotra Wlasta tak gdzies w okolice roku 1000-ego. A tak nawiasem radze nie korzystac z jednego zrodla . Dla ulatwienia dodam ze jako mlokos uwierzylem ze miasto zawsze polskim bylo , natepnie po latach paru drazac temat w Osolineum ,zwatpilem i zaczalem podejrzewac iz to bujdy i zaczalem wierzyc literaturze niemieckiej , by po latach wiekszej ilosci, spojrzec zupelnie spokojnie na ten temat przyznajac ze niemcy odwalili w tym miescie kupe dobrej roboty, wspolnie z innymi nacjami :- ). Aaaa i jeszcze jedno , jak zauwazyla pewna dama zabierajaca tu glos , faktycznie dobrze by bylo zweryfikowac swa wiedze historyczna :-))))) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marat Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: 212.160.134.* 03.04.03, 12:38 Moze "kolega" powinien poczytac ksiazke Normana Daviesa "Mikrokosmos" ? Wiedzialby, ze to nie Breslau, tylko np. moze Vreclav.... A pracuje ramie w ramie z Polka, ktora wylicza kilkanascie pokolen swojej rodziny mieszkajacej we Wroclawiu.. Poza tym Berlin, to nie Berlin, tylko Kopanica, a Koeln to Kolonia... itp ;-) Wroclawianin (pol-Warszawiak, pol-Kaliszanin) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robal Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.acn.pl / 10.64.0.* 21.01.03, 20:17 Ja jestem rodowitym Wrocławianinem. Część mojej rodziny pochodzi ze Zbaraża i jestem z tego dumny. Część z Warszawy a część z miasta Łodzi pochodzi. Za Buga nie pochodzi nikt cjyba że taki kutas jak ty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa21 Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.12.02, 22:21 Jakimi to przodkami trzeba się wykazać, aby być w twoich oczach "kimś" ? Pięć pokoleń cię satysfakcjonuje? Może jescze trzeba mieć długie nogi i zielone oczy. I gruby portfel. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krystyna-n Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: 62.16.198.* 04.01.03, 22:02 Gość portalu: rrrr napisał(a): > Gdzie sa prawdziwi Wroclawianie? Z tego co wiem to Wroclaw ma wiecej jak > Kilkaset lat??? ------------------------------------ Czy to ma jakies znaczenie w XXI wieku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marat Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: 212.160.134.* 03.04.03, 12:58 WIECEJ? TYSIAC!! a W-wka ledwie 400... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigi Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.11.15.univie.teleweb.at 05.04.03, 14:40 Moze nie powinienem zabierac tu miejsca(jestem z Poznania,mieszkam od 12 lat w Wiedniu) ale 2 artykuly zainspirowaly mnie do tego.Pierwszy,to ten moze nie do konca zrozumiany przeze mnie silesiusa.Odebralem go tak,jakby chcial on powiedziec,wszystcy ktorzy tu przyjechaliscie po 1945r. odebraliscie mi moja ojczyzne.Widzialem tu w Wiedniu napisy"Zuwanderung ist Heimat Raub"-emigracja (obcokrajowcow)jest zaborem ojczyzny.Dla mnie jest oczywiste ze jest to haslo neonazistowskie i wiadomo w jakim celu napisane.Zgadzam sie tylko z jednym napisanym przez urodzonego Breslauera-dobrze jest znac swoje korzenie.Moja babcia urodzila sie w Berlinie,mlodosc przezyla w Poznaniu i Bremen,dziadek byl Mazurem-dla Breslauera Ost Preusen,opa musial nosic mundur Wehrmachtu i trafem losu wyladowali w Poznaniu w ktorym ja sie urodzilem i wychowalem.Zadne z nich nie odmawialo regionalnej tozsamosci okreslania sie mianem "Poznaniak" komukolwiek.Mysle ze Silesius napietnuje tu jeden szowinizm z checia zapominajac o drugim i to jest podwojna moralnosc-dla mnie.O historii trzeba pamietac,korzenie sa wazne ale historia nie mozna dac sie zaslepic,nie mozna ciagle stac w 45,jakkolwiek byla to tragedia dla milionow.Z drugiej strony nie mozna miec pretensji do na sile tu przytranportowanych Polakow-oni tez padli ofiara wysiedlen-to rozumieli Niemcy z filmu ktory widzialem a przedstawiajacy wypedzenia z Prus Wsch.i Pomorza.Tyko przez wzajemna tolerancje i szacunek do innych mozna budowac wspolne dzielo multikulturowe a takim byl na pewno Wroclaw,Breslau(mozna to miasto nazywac jak sie chce-wychodzi zawsze na jedno,podobnie Poznan,dla wielu Posen)i mysle ze taka szanse ma po 1989 roku.Emigracja to nie zabor ojczyzny,to jej wzbogacenie.Zycze tu panu Niemcowi wiecej zyczliwosci do ludzi ktorzy jego miasto maja tez za swoje,ktorzy po 89 buduja je dla siebie a moze tez dla ciebie? Co do madrego listu nastepczyni pana z Breslau moge wyklikac ze prawda na calym swiecie jest,ze dzieci emigrantow tam urodzone albo wychowane uwazaja to miejsce (i nie bez racji) za swoje i miec do nich o to pretensje jest po prostu glupie-Breslauer popisal sie centryzmem-tylko moj punkt widzenia sie liczy,tylko moje problemy sa wazne.Mysle ze jestes czlowiekiem doswiadczonym- nic cie juz nie zmieni ale swiat sie zmienia i pukt widzenia sprzed 60 lat nie ma dzisiaj zadnego znaczenia-na szczescie.W Wiedniu wychowuja sie ze soba razem dzieci pochodzace moze z 60 krajow i 6 kontynentow i dla nich Wieden jest ich miastem,tu dorastaja ,chodza do szkoly,poznaja swoje sympatie,rodza dzieci.Ich korzenie sa im pomocne-w zaleznosci od inteligencji.Rowniez tu sa tacy,ktorzy patrza na to.na wychowywanie sie dzieci "Auslanderow" tutaj zlym okiem,prawie jak na zbrodnie,ale ci naleza do okreslonych grup-niskie wyksztalcenie,bez wiekszych perspektyw,czesto kryminogenni,odgradzanie sie od reszty,poczucie wyzszosci nad innymi(nie Austriakami,czesto wyladowujacy swa agresje na dzieciach,kobietach,slabszych) bez odrobiny tolerancji-co wam to przypomina? Chce tez powiedziec ze nie wszystcy tzw.prosci ludzie sa tu tacy-wiekszosc jest normalna,ludzka-pisze tylko o stereotypie wroga obcych,innych.Zdazyc sie moze ze ta choroba zakazeni sa tez ludzie wyksztalceni.W kazdym razie gratuluje pani za ten opis swojego zycia-mysle ze czytajac go wnioski przychodza same. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sigi Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.11.15.univie.teleweb.at 05.04.03, 20:05 Zapomnialem dodac ze glupota a moze tez brakiem dobrej woli jest obarczanie poczuciem winy mlodych Wroclawian za czasy ich rodzicow,ktorzy i tak nie mieli nic do powiedzenia w 45 roku.Osobiscie znam Niemcow,bylych mieszkancow miast obecnie znajdujacych sie w Polsce,krorzy rozumieja historie bardziej niz silesius i zycza dobrze mieszkancom tych stron.Mysle tez ,ze wiekszosc z nas (tych na tym forum)a moze wszystcy nie czujemy nienawisci do Ukraincow,Bialorusinow,Litwinow czy Rosjan za to,ze mieszkaja,zyja i oddychaja we Lwowie,Grodnie,Brzesciu,Wilnie a historia tych ziem toczyla sie podobnymi torami dziejow jak ta Slaska,Pomorza,Mazur,Wielkopolski.Tak samo oni mieli tyle do powiedzenia co Polacy i Niemcy po 45.Patrzec trzeba do przodu nie ogladajac sie w stecz a pamietajac o historii,patrzec trzeba na innych tak ,jak by sie chcialo samemu byc przez innych widzianym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: schlesier Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: 213.216.66.* 04.06.03, 12:28 Pisanie o tym, że większość wrocławian pochodzi zza Buga czy ze Lwowa to mit. Prawda jest taka, że większość obecnych mieszkańców Wrocławia ma swoje korzenie albo w Wielkopolsce albo w Polsce Centralnej choć nie zaprzeczam, że kresowian też jest sporo. Poza tym liczy się nie tylko ilość ale także jakość. Pamiętajmy, że praktycznie wszyscy uczeni z Uniwersytetu Lwowskiego znaleźli sie po wojnie we Wrocławiu, także lekarze, prawnicy i w ogóle cała lwowska inteligencja. Jeśli chodzi o wypowiedź pana wypędzonego mogę powiedzieć tylko jedno, to co pan napisał to stek bzdur i właściwie nie ma tam ani słowa prawdy. Pozdrowienia dla wrocławian od Ślązaka z Tarnowskich Gór. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusia Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.b.003.pth.iprimus.net.au 26.07.03, 17:01 Tak Wroclaw jest z za Buga.Ludzie ci opanowali urzedy,uczelnie,posadki wzajemnie sie popierajac,jednoczesnie dyskryminujac rdennych Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krystyna Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.trondheim-huseby.alfanett.no 26.07.03, 21:07 Gość portalu: Gusia napisał(a): > Tak Wroclaw jest z za Buga.Ludzie ci opanowali urzedy,uczelnie,posadki > wzajemnie sie popierajac,jednoczesnie dyskryminujac rdennych Polakow. Moze wyjasnisz konkretniej z jakich okolic pochodza wedlug Ciebie " rdzenni Polacy"? Minelo juz 58 lat od ich przyjazdu do Wroclawia, a Oni nie starzeja sie tylko utrudniaja zycie " rdzennym Polakom". Doprawdy fenomen!!! Nie przypuszczalam ze Ci z za Buga w dalszym ciagu sa tacy silni i maja taki niesamowity wplyw. No coz, tylko pozazdroscic im ze pomimo swoich 90 i wiecej lat sa tacy krzepcy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusia Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 24.08.03, 07:56 Gość portalu: Krystyna napisał(a): > Gość portalu: Gusia napisał(a): > > > Tak Wroclaw jest z za Buga.Ludzie ci opanowali urzedy,uczelnie,posadki > > wzajemnie sie popierajac,jednoczesnie dyskryminujac rdennych Polakow. > > Moze wyjasnisz konkretniej z jakich okolic pochodza wedlug Ciebie " rdzenni > Polacy"? > > Minelo juz 58 lat od ich przyjazdu do Wroclawia, a Oni nie starzeja sie tylko > utrudniaja zycie " rdzennym Polakom". Doprawdy fenomen!!! > > Nie przypuszczalam ze Ci z za Buga w dalszym ciagu sa tacy silni i maja taki > niesamowity wplyw. > No coz, tylko pozazdroscic im ze pomimo swoich 90 i wiecej lat sa tacy krzepcy. Mala lekcja historii, rdzenna Polska to tam gdzie zawsze byla Polska /granica Krolestwa Polskiego do Buga/.Ja sie urodzilam we Wroclawiu,moi rodzice w Polsce Centralnej.Zyjac we Wroclawiu, w szkole, w pracy, w miejscu zamieszkania zawsze bylismy mniejszoscia wypierana. Mnie osobiscie pozbawiono mieszkania we Wroclawiu /skorumpowani urzednicy i "przyjaciele z za Buga/. dybym byla jena z nich na pewno by sie to nie stalo.Oni tam dalej sa i ich dzieci sa po nich, ale my bylismy, jestesmy i bedziemy! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rafis Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.wro.vectranet.pl / 10.10.2.* 24.08.03, 10:19 Gość portalu: Gusia napisał(a): > Gość portalu: Krystyna napisał(a): > > > Gość portalu: Gusia napisał(a): > > > > > Tak Wroclaw jest z za Buga.Ludzie ci opanowali urzedy,uczelnie,posadk > i > > > wzajemnie sie popierajac,jednoczesnie dyskryminujac rdennych Polakow. > > > > Moze wyjasnisz konkretniej z jakich okolic pochodza wedlug Ciebie " rdzenn > i > > Polacy"? > > > > Minelo juz 58 lat od ich przyjazdu do Wroclawia, a Oni nie starzeja sie > tylko > > utrudniaja zycie " rdzennym Polakom". Doprawdy fenomen!!! > > > > Nie przypuszczalam ze Ci z za Buga w dalszym ciagu sa tacy silni i maja ta > ki > > niesamowity wplyw. > > No coz, tylko pozazdroscic im ze pomimo swoich 90 i wiecej lat sa tacy > krzepcy. > Mala lekcja historii, rdzenna Polska to tam gdzie zawsze byla Polska /granica > Krolestwa Polskiego do Buga/.Ja sie urodzilam we Wroclawiu,moi rodzice w > Polsce Centralnej.Zyjac we Wroclawiu, w szkole, w pracy, w miejscu > zamieszkania zawsze bylismy mniejszoscia wypierana. Mnie osobiscie pozbawiono > mieszkania we Wroclawiu /skorumpowani urzednicy i "przyjaciele z za Buga/. > dybym byla jena z nich na pewno by sie to nie stalo.Oni tam dalej sa i ich > dzieci sa po nich, ale my bylismy, jestesmy i bedziemy! Kolejny dowód na to, że najwieksi debile to Polacy na obczyźnie!!! smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gusia Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.b.001.pth.iprimus.net.au 31.08.03, 16:19 Rafis!Uderzyc w stol a nozyce sie odezwa,"debilizm"nie jest az tak grozna choroba jak matolectwo{kretynizm} zabuzanskie.A oto wyglad kretyna wg.encyklopedii zdrowia,wzrost karlowaty,glowa duza,obrzmiale powieki,szeroki i plaski nos i wydatne wargi.Skora gruba i twarda,na szyi wystepuje wole.Mowa matolka jest niewyrazna,glos chrapliwy,sluch uposledzony.Czy jak spojzysz w lustro to wszystko sie zgadza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anne-Kat Do Gusi IP: *.trondheim-huseby.alfanett.no 31.08.03, 23:07 Gość portalu: Gusia napisał(a): > Rafis!Uderzyc w stol a nozyce sie odezwa,"debilizm"nie jest az tak grozna > choroba jak matolectwo{kretynizm} zabuzanskie.A oto wyglad kretyna > wg.encyklopedii zdrowia,wzrost karlowaty,glowa duza,obrzmiale powieki,szeroki > i plaski nos i wydatne wargi.Skora gruba i twarda,na szyi wystepuje wole.Mowa > matolka jest niewyrazna,glos chrapliwy,sluch uposledzony.Czy jak spojzysz w > lustro to wszystko sie zgadza? ------------------------------------------------------- Gusiu! Nie badz taka napastliwa. Ty urodzilas sie we Wroclawiu. Czy to ma znaczyc ze jestes Niemka? Jezeli chodzi o pochodzenie Polakow. Poczytaj troche o polskiej historii. Czy tam gdzie mieszkasz tez przesladuja Cie? Mam nadzieje ze przez pospiech robisz bledy ortograficzne . Jezeli nie, to tez nalezaloby przypomniec sobie ortografie . pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KRYSTYNA Re: Caly Wroclaw jest z 'za Buga'????? IP: *.trondheim-huseby.alfanett.no 30.07.03, 22:20 Gość portalu: Gusia napisał(a): > Tak Wroclaw jest z za Buga.Ludzie ci opanowali urzedy,uczelnie,posadki > wzajemnie sie popierajac,jednoczesnie dyskryminujac rdennych Polakow. ----------------------------------------------------------- Dlaczego nie odpowiadasz na moje pytanie. Czy tak trudno uzasadnic swoje "racje"? Odpowiedz Link Zgłoś
katastrofiara widze, ze niezle pierd.... 07.05.04, 21:37 wiecie co jak to czytam to padam ze smiechu!!! tego kogos z centralne pozbaiono mieszkania... heheheh dobre. trzebe bylo do komuny sie zapisac to wszystko byscie mieli. hehehehehe bradzo ciekawe, ze ci z ze wschodu maja takie macki, ze potrafia takie cuda. baardzo ciekawe. zazdrosc zrzera co poniekrtych ,ze wiekszosc sobie tu ulozyla zycie. bo ich tu pociagem przywiezli.... co do bego breslauera to tez moge powiedziec,ze smeszny jest. bardzo nawet bym powiedziala. czy miales jakies powiazania z ss?? bylo kiedys cos takiego ss glupi pies.... hehehehehe jak juz tak piszesz, ze tu byl breslau to wczesniej przed byla polska (bo tak mowi histora) i czesi tez mieli wroclaw pod swoja wladza.... poczytaj troszke. milej lektury. pozdrawiam wroclawian z calego serducha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sffinx Re: Caly Wroclaw jest z "za Buga"????? IP: *.core.lanet.net.pl 31.05.04, 00:02 To jeden z wielu stereotypów. Ludzi " z za Buga" to jest ok. 10 %. Znakomita większość to "imigranci" z krainy kwitnącego ziemniaka - czyli Pyrlandii i tzw. centralnej Polski Odpowiedz Link Zgłoś