IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 13:46
Planowałam zakup działki w Wilczycach. Teraz poważnie się nad tym zastanawiam
(czy w ogóle decydować się na tę miejscowość)...
Na domiar złego nie było mnie we Wrocławiu i nie wiem czy i gdzie było zalane.
Może ktoś się orientuje czy ta symulacja sztabu kryzysowego jest zgodna z
rzeczywistością.
Obserwuj wątek
    • Gość: biker Re: Wilczyce IP: *.dopak.pl 14.06.10, 13:18
      Jeśli myślisz o tych działkach od strony Swojczyc (w stronę Kiełczówka), to były
      zalane (wodą z Widawy). Zresztą przejedź się tam i zobacz jak śmierdzi zgnilizną
      (a przynajmniej parę dni temu jeszcze śmierdziało).
    • Gość: u2 Re: Wilczyce IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.06.10, 13:53
      Proponuję zamieszkać na północ od Wilczyc. Ten temat już był - sięgnij do
      historii i podobny o powodzi...
    • Gość: Długołękowianin Re: Wilczyce IP: *.xdsl.centertel.pl 14.06.10, 20:35
      Wilczyce to teren zagrożony zalaniem. Odradzam.
      • Gość: jas Re: Wilczyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.06.10, 23:11
        Nonsens. Terenem zalewowym jest jedynie dolina Widawy i położone wzdłuż nie
        łąki, oraz ujście Widawy do kanału ulgi. Teren na północ od ulicy Wrocławskiej
        nigdy nie był (nawet w 1903) zalany.

Większym problemem jest położenie Wilczyc i Kiełczowa w gminie Długołęka - jej
        wójtowa Agnieszka Łebek to synonim nieudolności i korupcji. Ta gmina to jeden
        wielki syf: brak dróg, chodników, kanalizacji, oświetlenia, segregacji
        śmieci, miejsc rekreacyjnych
        - ta kobieta (z PO, żeby było jasne, z mocnymi
        pleckami u Grzesia Schetyny) cofnęła tę gminę do XIX wieku.
        • Gość: Długołękowianka Re: Wilczyce IP: *.xdsl.centertel.pl 16.06.10, 07:07
          Nie jestem fanką p. Łebek ale w kwestii braku infrastruktury chyba nie do końca
          masz rację.
          Przynajmniej w Długołęce, na moim osiedlu :)
          Bo i kanalizacja i wybór odbiorcy śmieci - co najmniej trzech - przy ulicach
          latarnie...
          W zeszłym roku zrobili kilka dróg i chodników wokół szkoły, teraz zaczynają
          robotę przy Południowej i w jej obrębie. Fakt, w urzędzie jest bałagan
          koncertowy ale sami pracownicy bardzo przyjaźni.
          Mnie brakuje tylko remontu ulicy Zachodniej i chodnika z prawdziwego zdarzenia
          bo dzieci do szkoły chodzą jezdnią, praktycznie bez pobocza!!! Tak jak w
          Kiełczowie, tyle, że tutaj mają do przejścia "tylko" 200m. Tam całą ulicę...
          Jak jest w innych wsiach gminy, nie wiem bo tam nie mieszkam. Wiem tylko, że w
          "stolicy" zawsze jest lepiej :)
        • Gość: mieszkaniec Re: Wilczyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.10, 08:50
          Nie od dziś wiadomo, że p. Wójt "nie lubi" Kiełczowa i Wilczyc. Nie
          przychodzi na zebrania z mieszkańcami, ignoruje ich potrzeby (walka
          o kanalizację, przedszkole, drogi, chodniki). Na stronie
          internetowej Kiełczowa można przeczytać całą historię tego sporu.
          Trochę to niesprawiedliwe bo w samym Kiełczowie mieszka sporo ponad
          4 tys. mieszkańców (a zapewne więcej - tylko melduje się we
          Wrocławiu, który lepiej o nich dba) więcej niż w samej Długołęce
          (2600 mieszkańców) Może p. wójt ma jakieś kompleksy w związku z tym?
          Myślę, że to ciekawy temat na reportaż do telewizji.
          Na szczęście zbliżają się wybory...
        • Gość: Iga Re: Wilczyce IP: *.chello.pl 23.06.10, 07:55
          No tak.
          Ale autorce wątku pewnie faktycznie chodzi o te tańsze działki w tzw. Kątach
          Wilczyckich - bo tylko ta część jest zalana na symulacji.
          Te działki były zalane. Odradzam, zwłaszcza jeśli jeszcze nie kupiłaś.
          • Gość: ... Re: Wilczyce IP: *.ssp.dialog.net.pl 24.06.10, 08:59
            wywalić wójtową ze stanowiska!!!!!
      • Gość: mieszkanie Re: Wilczyce IP: *.ssp.dialog.net.pl 26.07.10, 09:07
        Wilczyce nie sa terenem zalewowym! Wystarczy popatrzec na mapy wysokosciowe i polozenie glownej czesci miejscowosci - jest ok 7 m nad poziomiem Widawy. Zalewowe sa jedynie tzw. Katy Wilczyckie i tereny tuz przy Widawie - tam bym odradzal kupno dzialki, bo jest ryzyko. Natomiast terny wzdluz ulicy Wroclawskiej zapewniaja 100% bezpieczenstwa przed powodzia. Niestety szum medialny pomieszal ludziom w glowach, a wystarczy chwile pomyslec.
        • Gość: andrzejw Re: Wilczyce IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.06.13, 02:29
          nie do końca: tereny w pobliżu Clareny nie są zagrożone (patrz mapy z symulacjami) - co ciekawe ewentualny problem jest rozpoczynając od działek bliżej Wrocławia (szeregi przy Młynie) i w samym mieście (Psie Pole). Widziałem co dla świętego spokoju robią niektórzy mieszkańcy terenów od Psiego Pola do Dobrzykowic: teren podniesiony o metr w górę i budują - możemy dyskutować ale podczas powodzi okaże się że najlepsze rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka