Dodaj do ulubionych

notariusz - nowe mieszkanie

IP: 156.17.3.* 08.03.04, 12:57
czy w przypadku kupna nowego mieszkania od dewelopera, akt notarialny mogę
załatwić od razu - deweloper ma KW na cały budynek a na wydzielenie
poszczególnych trzeba czekać ok 6 mies.- czy dopiero po wydzieleniu KW na
moje mieszkanie

Obserwuj wątek
    • Gość: Olo Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.03.04, 16:10
      Oczywiscie , ze mozesz odrazu. Spisujesz jeden akt, ktory jest jednoczesnie
      umowa kupna-sprzedaży i umowa o ustanowieniu odrebnej wlasnosci lokalu. W tym
      akcie bedzie zawarty wniosek do sadu o utworzenie nowej indywiadualnej ksiegi
      dla kupowanego lokalu.
      • Gość: magda Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 156.17.3.* 09.03.04, 07:51
        W umowie przedwstępnej jest napisane ze deweloper mnie zawiadomi (za ok6mies)
        kiedy bedzie gotowy akt notarialny po wpisie do KW. Twierdzi ze moge zawrzec
        akt notarialny na umowe przedwstępną (zapłcić)ale i tak muszę potem zapłcić
        jeszcze raz
    • Gość: gryz Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 217.153.88.* 09.03.04, 09:21
      A gdzie kupujesz/kupilas mieszkanie ?
      Poszukuje kogos, kto kupil na Krzywoustego...

pzdr.
      • Gość: magda Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 156.17.3.* 09.03.04, 14:05
        Na Balonowej mam zamiar (wszyscy zwolennicy Dach-Budu zaraz mnie zlinczują)
        a masz podobny problem?
        • Gość: gryz Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 217.153.88.* 09.03.04, 15:00
          Zamierzam kupic MID na krzywoustego. Wlasciwie juz podpisalem umowe
          przedwstepna.
          I rzeczywiscie jest tam zapis o okresie (chyba 6mcy) na podpisanie aktu
          notarialnego (umowy kupna sprzedazy u notariusza) liczac od dnia oddania
          budynku do uzytku.
          Zamierzam od razu u notariusza wprowadzic note o zalozeniu KW.
        • Gość: Olo Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.03.04, 12:24
          To witam w klubie. Wyglada na to, ze aby sie mieszkanka lepiej sprzedawaly,
          Dach Bud sam juz wystapil o wydzielenie KW i teraz pozostaje tylko czekac az
          sie sad z tym upora. I jak juz bedzie ksiega podpiszesz tylko umowe kupna w
          formie aktu tylko z wnioskiem wpisania Ciebie do KW jako wlasciciela, bez
          wniosku o wydzielenie KW lokalu, bo juz poprostu Dach Bud bedzie ja mial.
          Druga mozliwosc jest taka jak pisalem wczesniej. Moze byc tak , ze DB dopiero
          za jakis czas (chodzi o te 6 miechow) bedzie mogl wydzielac KW dla lokali bez
          obciazen bankowych, gdyz w tej chwili bank sie na to nie zgadza. Dopiero jak
          splaca okreslona czesc kredytu to bank sie dopiero zgodzi na wydzielanie lokali.

Pozdrawiam
          • Gość: magda Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 156.17.3.* 11.03.04, 07:36
            czyli nie jest to bardzo podejrzane i nie trzeba od razu wietrzyć podstępu?
            pozdrawiam
            • Gość: A Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 24.03.04, 20:16
              Niestety, jest to dość niebezpieczne. Jeżeli DB upadnie, czego oczywiście mu
              nie życzę, będziesz w takiej samej sytuacji, jak ci ludzie z ul. Marchewkowej
              (nawet gorszej, bo teraz mamy już nowe prawo upadłościowe). Rób jak chcesz, ale
              ja bym poszukała firmy, ktora od razu podpisze umowę kupna-sprzedaży w formie
              aktu notarialnego (ostateczną, zadnych przedwstępnych)
              • Gość: gryz Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 217.153.88.* 25.03.04, 08:27
                no to zycze Ci sukcesow w poszukiwaniu.... i cierpliwosci rzecz jasna..

Pewnie ze dobrze byloby od razu podpsywac umowe i wtedy zaplacic (tonie
                odkrycie ameryki, bardzo pieknie :))), tylko jakim cudem pogodzisz chociazby
                ten fakt, ze jesli budynek jest wykonczony to z reguly wolne mieszkania sa:
                albo wielkie i drogie, albo zla lokalizacja. No coz, kto pierwszy ten lepszy.
                Wiekszosc ludzi, zeby miec dobre mieszkanie ryzykuje.. ot i co.

Po drugie to finansowanie... Deweloper chce miec jak najszybciej pieniadze,
                zeby albo oplacc inwestycje, albo zaczac splacac zaciagniety kredyt...

i pewnie jest jeszcze wiecej argumentow...
                • Gość: magda Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 156.17.3.* 25.03.04, 12:33
                  sama bym tego lepiej nie napisała - wyjąłeś mi to gryzie wprost z ust...
                  • Gość: gryz Re: notariusz - nowe mieszkanie IP: 217.153.88.* 25.03.04, 13:13

:)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka