Dodaj do ulubionych

Zielna - SM Świt

18.04.05, 14:32
Witajcie, jest tu może ktoś, kto mieszka na Zielnej w domu Spółdzielni
mieszkaniowej Świt?
Chcemy kupić mieszkanie w tym drugim - budującym się obecnie - a właściwie
już wykańczanym budynku...
Powiedzcie jak się tam mieszka? jakie są czynsze?
Z góry dzięuję za info i pozdrawiam
A.
Obserwuj wątek
    • Gość: EMMka Re: Zielna - SM Świt IP: *.hutmen.pl 20.04.05, 13:35
      Witam!
      Mieszkam na Zielnej od roku i mieszka mi sie rewelacyjnie. Jest spokój i cisza.
      Czynsz moim zdaniem calkiem znośny.
      Chętnie powiem coś więcej i chętnie poznam być może przyszłych sąsiadów :-)
      Podajcie mailika to się odezwę :-)
      M.
      • Gość: jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 20.04.05, 14:25
        Mój adresik to joosef@02.pl i gg 4065679
      • Gość: jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 20.04.05, 14:29
        AAAAAAaaaaaa chciałem zapytać jak zachowuje się ta kratka w kuchni. Czy w zimie
        jest zimniej w kuchni czy nie ma z tym żadnego problemu. Zastanawiam się nad
        poprowadzeniem kanału wentylacyjnego w ścianie do miejsca gdzie mieści się piec.
        Ale jak nie ma problemu z kratką to nic nie będę robił bo nie ma sensu.

Pozdro
    • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 20.04.05, 14:23
      Własnie odbieram mieszkanie na Zielnej. Ale odbioru nie podpisałem bo ściankę
      mi przesuneli. Ogólnie budynek jest wykonany z dobrych materiałów. Tynki
      gipsowe są dobrze zrobione. Okna są wporządku. Jeśli chodzi o czynsz to ma
      kosztować ok 2,5 zł/m2. Tylko nie wiem co jest w tym czynszu. Chyba wszystko
      tj. śmieci, ścieki, opłata eksploatacyjna itp. Na razie nie dostałem wytycznych
      dot. czynszu. Jakby coś to mój nr GG 4065679
      • Gość: EMMka Re: Zielna - SM Świt IP: *.hutmen.pl 21.04.05, 09:20
        Mi tez scianke przesuneli ale dopilnowalam w pore i przy odbiorze juz było ok.
        W moim mieszkaniu po roku nadal jest wszystko ok :-)
        Mieszkam na samym koncu i mam wspaniały widok na pola i mam ciszę i spokój!
        Czynsz wynosi troche wiecej niż 2,5 za metr, musiałabym policzyć dokładnie,
        poza tym nie które rzeczy płaci się od metrażu a niektore od ilości osób.
        W czynszu nie ma ogrzewania... a gaz niestety zimą "kopie" po kieszeni ale i
        tak wychodzi taniej.
        Odezwę się również na mailika.
    • agnied Re: Zielna - SM Świt 21.04.05, 12:47
      Ale super, że jestescie, juz stracilam nadzieje:-)))
      Mysmy sie wczoraj zdecydowali na ostatnie juz chyba mieszkanie w klatce numer 5.
      No i maja nam dac lucze jak zaplacimy calosc albo ostatniego kwietnia.
      Tez sie zastanawialam nad ta kratka... kolega, ktory tez ma taka kratke w
      kuchni mowi, ze czasem czuje ze wieje, ale nie przeszkadza wlasciwie...
      Pani mi wczoraj powiedzial, ze czynsz ma byc w granicach 3 zl za m2 + liczniki
      + to co za osobe czyli np. smieci.

Pozdrawiam przyszlych sasiadow:-)
      Agnieszka
      • agnied Re: Zielna - SM Świt 21.04.05, 12:47
        A, mozna do mnie pisac na anieduziak@myrealbox.com
        • Gość: EMMka Re: Zielna - SM Świt IP: *.hutmen.pl 21.04.05, 12:58
          Napisalam juz do Was na mialika, ale i tu bede zagladac :-) Pozdrowionka M.
          • agnied Re: Zielna - SM Świt 21.04.05, 13:32
            hej, napisalam do Ciebie :-)
            A.
            • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 21.04.05, 14:22
              Zebrałem dane z innych spółdzielni dot. wysokości czynszu i zobaczymy czy sa
              duże różnice. Jak Spółdzielnia będzie grała w kulki to będziemy negocjować ceny
              czynszu. Dlaczego w innych spółdzielniach jest mniej a u nas więcej. Mamy tą
              przewagę że mamy mieszkania własnościowe i możemy je mieć z odrębnością
              własności i gruntu ( Księgi wieczyste). Wtedy jak zbierze się kilka lub
              kilkanaście osób możemy wystąpić ze spółdzielni i założyć własną wspólnote lub
              oddać nasze mieszkania w zarządzanie innej spółdzielni lub zarządcy. Więc niech
              nie fikają.

pozdrawiam Jacek
              • agnied Re: Zielna - SM Świt 21.04.05, 14:39
                Jacku moze ty wiesz co to sa za piece - ja wiem tylko , ze dwufunkcyjne
                Viesmanna ( 9tak to sie pisze?) ale mozna je zabudowac czy ni bardzo?
                • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 21.04.05, 14:54
                  Piece śa Viessmann i są bardzo dobre. Szkoda tylko że zamontowali piece z
                  otwarta komorą spalania - tzn. że powietrze pobiera z pomieszczenia. Ja
                  osobiście próbowałem zmieniać piec z zamkniętą komorą spalania - wtedy jest
                  podwójny komin i powietrze zasysa wewnętrznym wkładem a zewnętrzny odprowadza
                  spaliny. Niestety nie wyrobiłem się czasowo i nie zdążyłem załatwić wszystkiego
                  przed odbiorerm. Zgode projektanta mam ale z instalatorem było za późno. Gdybym
                  zdążył to kratka w kuchni byłaby zabudowana i nie byłoby problemu z zimnym
                  powietrzem w okresie zimowym. Piec dwufunkcyjny polega na tym, że ogrzewamy
                  sobie sami wodę oraz ogrzewanie mieszkania. Jest to wyjście tańsze bo grzejemy
                  sobie wtedy kiedy chcemy a nie tak jak w MPEC przez cały rok. Ponadto
                  rozliczamy się bezpośrednio z gazownią bez pośredników. W czynszu nie będziemy
                  mieć liczone za ogrzewanie i ciepłą wodę.

Jacek
                  • agnied Re: Zielna - SM Świt 21.04.05, 14:59
                    Ok, dzieki za info...
                    No to juz cos wiem, my tak troche na wariata kupujemy to miszkanie :-)
                    POdobno ta kratka nie jest taka straszna ...
              • Gość: Kamelia Re: Zielna - SM Świt IP: *.do.pl / *.generacja.pl 21.04.05, 21:26
                Witajcie,

Ja co prawda nie kupuję mieszkania w Waszej spółdzieli (kupiłam na innycm
                osiedlu), ale miałabym prośbę w szczegolności do Jacka aby przedstawił
                szczególowo co wchodzi w skład opłat i w jakiej są wysokości w różnych
                spółdzielniach.

Co do kratki to mam też kratkę w kuchni i specjalnie nie przeszkadza.

Piece dwufunkcyjne sa dobrym rozwiązaniem zwłaszcza w domkach. Najgorsze jednak
                są okresy zimowe, bo rachunki za gaz potrafią być i ponad 500 zł miesięcznie
                (cena ta dotyczy domku) w blokach pewnie będzie mniej.

Plusem jest to, ze MPCE nie wyłączy ciepłej wody w ramach konserwacji urzadzeń.

A gdzie macie zamontowane te piece? W mieszkaniach - każdy osobno?

Pozdrawiam

• Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 22.04.05, 09:31
                  OK, przygotuje
                  Tylko zostawiłem w domu kartki z danymi to może po południu napiszę

Jack
                  • Gość: EMMka Re: Zielna - SM Świt IP: *.hutmen.pl 22.04.05, 10:01
                    Jesli chciecie popoludniu moge wam napisac jakie oplaty czynszowe dokladnie mam
                    ja w Swicie :-) na Zielnej :-)

Kratki nie sa zle w kuchni, tak jak juz komus pisalam piece mozna obudowac np
                    szafka, a raczej zaslonic :-)

Co do platnosci zima to sa spore ale naprawde wychodzi taniej :-)

Cos jeszcze???
    • agnied Re: Zielna - SM Świt 22.04.05, 12:35
      Słuchajcie, a te nasze budynki na Zielnej to są ocieplone?
      A.
      • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 25.04.05, 07:33
        Oczywiście, że są ocieplone...........
        • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 26.04.05, 08:02
          A to prztykładowe ceny czynszu w Spółdzielni przy ul. Inflandzkiej.
          Adm. zimna woda 2,69 zł os
          Antena 0,85 zł
          Centralne ogrzewanie 2,31 zł /m2
          Domofon 1,00 zł
          Dźwig 7,00 zł /os
          En.elektr. dźwig 1,34 zł /os
          Eksploatacja 1,06 zł /m2
          Fundusz remontowy 1,50 zł /m2
          Gaz 5,30 zł /os
          Pod. od nier. 0,25 zł /m2
          Podgrzanie wody 12,00zł /m3
          Śmieci 4,21 zł /os
          Zimna woda 4,89 zł /m3

Niektóre pozycje wypadną z zestawiwnia bo w Naszej Spółdzielni mamy własne
          piece i np. podgrzanie wody i centralne odpada. Ciekaw jestem jaki będzie
          konkretny czynsz. Jeśli będzie wysoki to możemy razem pojechać do spółdzielni i
          podyskutować nad wielkością czynszu.

Jutro napiszę wysokość czynszu w Spółdzielni na Nowym Zakrzowie i na ul.
          Obornickiej.
          • agnied Re: Zielna - SM Świt 26.04.05, 10:11
            Jacku, dzięki , to ważne informacje!
          • agnied Re: Zielna - SM Świt 26.04.05, 14:58
            Jacku, jutro mam iść podpisać umowę do spółdzielni...
            Powiedz mi sprawdzałeś może dokumenty spółdzielni? Tzn, czy grunt jest
            rzeczywiśći ich własnością i czy nie jest obciążony hipoteką?
            Jakieś plany zagospodarowania terenu w pobliżu?
            A.
            • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 27.04.05, 07:33
              Przy kupnie mieszkania dostaniecie aktualny odpis z księgi wieczystej lub akt
              notarialny. Jest tam informacja czy budynek jest obciążony kredytami czy nie.
              Ja taki dokumencik dostałem i wszystko było wporządku. Pod tym względem jest
              ok. Jeśli chodzi o zagospodaroweanie terenu to wiem że ma iść droga koło
              oczyszczalni w kierunku na kiełczów. Ale to na naszą korzyść. O innych planach
              nic nie wiem.

Pozdrawiam
              • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 27.04.05, 07:43
                A o to czynsz obowiązujący w tych nowych budynkach przy ul. Obornickiej 77
                Różnica jest taka że my mamy spółdzielnię a mój kolega ma zarządcę. Ale warto
                porównać.

1 Świadczenia indywidualne
                Ogrzewanie opłata zmienna 1,31zł /m2
                Ogrzewanie opłata stała 0,79zł /m2
                Zimna woda i ścieki 4,51zł /m3
                Podgrzanie wody 5,87zł /m3
                Antena zbiorcza 1,00zł
                Wywóz nieczystości 6,00zł /os.
                Konserwacja domofonów 1,30zł
                Konserwacja windy 19

2 Koszty wspólne
                Energia 0,05 /m2
                Utrzymanie czystości 0,30zł /m2
                Ubezpieczenie budynku 0,07 zł /m2
                Konserwacja bieżąca 0,13zł /m2
                ochrona budynku 0,33zł /m2
                inne opłaty 0,04 zł /m2
                Wynagrodzenie admionistratora 0,34 zł /m2
                Zimna woda NW 0,01zł /m2
                Przeglądy techniczne 0,03 zł /m2

Takie są opłaty u zarządcy budynku.W spółdzielni będzie troszke drożej.
            • Gość: KXXK Re: Zielna - SM Świt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 14:28
              jesli chodzi o hipoteke, o nigdy nie mozesz byc pewna. Wpisy nie sa aktualne-sa
              sprzed 4 m-cy. Moj znajomy kupil grunt, sprawdzał hipoteke - nie było zadnych
              zapisów. Po kilku miesiacach okazalo sie, że jes zadłużony. Powodzenia!
          • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.05, 13:22
            Witam przyszłych sąsiadów.Wysokość czynszu mieszkań przy ul. Zielnej(SM Świt),
            te obok które były oddane w zeszłym roku wynosi:
            Eksploatacja podstawowa 1,45 zł/m2
            fundusz remontowy 0,30 zł/m2
            utrzymanie czystości 0,30 zł/m2
            wywóz nieczystości stałych 7,72 zł/os
            konserwacja anteny 0,72 zł
            konserwacja domofonu 1,08 zł
            zimna woda 2,69 zł/m3
            ścieki 2,23 zł/m3
            podatek od nieruchomości 0,11 zł/m2

Nie wiem czy w tym bloku będzie tak samo ,ponieważ tamten budynek to są
            mieszkania spółdzielczo lokatorskie-bez prawa wykupu (na dzień dzisiejszy).
            • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 04.05.05, 07:11
              Dzięki za info
              • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 04.05.05, 14:29
                Czy są odbiory mieszkań, bo ja mam przesuwany termin już kilkakrotnie?
                • Gość: jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 04.05.05, 14:40
                  Mi nic nie przesuwali, ale w umowie miałem termin ukończenia inwestycji na
                  31.12.2004 a oddali mi pod koniec kwietnia. Zrobiłem błąd bo nie zwóciłem
                  uwagii że w umowie nie była zamieszczona data przekazania mieszkania. I dlatego
                  nic im nie mogłem zrobić (odsetki za poslizg). Wiem, ze codziennie komyś chatki
                  oddają. Myślę że lada dzien dostaniecie.
                  • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 04.05.05, 14:42
                    Ewa mam pytanie?
                    Czy Ty mieszkasz obecnie w tym drugim bloku i kupujesz własnościowe,
                    jednocześnie rezygnująć z lokatorskiego?
                    • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.05, 18:29
                      Mam znajomą, która tam mieszka i jest zadowolona, pomimo tego, że ścianach jest
                      coraz więcej pęknięć. Myślimy, że to dlatego, iż jeszcze mury pracują, poza tym
                      ludzie wprowadzali się w lutym, gdzie mury nie były dobrze wysuszone. Ma też
                      kilka uwag do SM Świt.
                      Ja w umowie mam zawarty termin przekazania mieszkania do 31.03.2005 z
                      zastrzeżeniem, że może być przesunięty o 3 m-ce z przyczyn niezależnych od
                      spółdzielni. Próbowałam negocjować umowę, lecz spółdzielnia w ogóle nie chciała
                      na ten temat rozmawiać.
                      • Gość: jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 05.05.05, 08:53
                        Jeśli chodzi o pękanie ścian to jest to normalne. Nowy budynek pracuje i minie
                        rok dwa zamnim dobrze osiądzie.A co do umów to Sm Swit w kulki leci i jest to
                        fakt. Dlatego teraz ja z nimi w kulki lecę. Jak dostaniemy info o wysokości
                        czynszu to wtedy sie zbiore z sąsiadami i bedziemy analizować wysokośc czynszu.
                        • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 05.05.05, 09:47
                          Dzięki za info
                        • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 05.05.05, 09:48
                          Czy możesz podpowiedzieć na co zwrócic uwagę przy odbiorze. Na pewno na okna i
                          drzwi, ale co jeszcze?
                          • agnied Re: Zielna - SM Świt 05.05.05, 10:29
                            Witaj Ewa:-)
                            A w której klatce jest Wasze mieszkano? My mamy nr 27d, - klatka najbliżej tego
                            drugiego budynku. Zaczęli oddawać chyba od tej dugiej strony...
                            Agnieszka
                            • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 05.05.05, 11:04
                              Mieszkanie przy Zielnej 27a, kawalerka
                              • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 05.05.05, 12:33
                                Musicie zwrócić uwagę na:
                                Pękanie ścian - mają poprawić
                                Pomiar mieszkania - źle popstawili mi ściankę w kuchni o 8 cm ( dostałem opust
                                cenowy 1000zł)
                                Zmierzyć resztę ścian!!!
                                Podłogi - pęknięcia tam gdzie są drzwi mogą być, ale inne mają usunąć
                                Okna- czy ni sa porysowane; czy dobrze chodzą (jak otworzysz a same się zamkną
                                znaczy że kiepsko osadzone i do poprawki albo kasa
                                Drzwi wewnętrzne sprawdzić i reszte wypos.

miłego odbioru
                                Acha i nie dajcie się zastraszyć. Koleś ze SmSwit powiedział do mnie "ma Pan 3
                                mozliwości: 1 odbiera pan,2 odbiera z usterkami (poprawki ma zrobić wykonawca)3
                                albo nie zgadza sie Pan na odbiór.
                                Z uśmiechem, na twarzy powiedziałem że się nie zgadzam na taką ściankę i albo
                                poprawiają albo kasa 1000zL.
                                • agnied Re: Zielna - SM Świt 05.05.05, 12:44
                                  Dzięki Jacku
                                  Z tymi oknami to nie wpadłabym,żeby sprawdzać czy się same nie zamykają...
                                  A.
                                  • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 05.05.05, 14:16
                                    Jakby co to moje mieszkanko jest na Zielnej 27A/9. Drugie piętro.

jak juz odbierzecie chatki to dajcie znać to się spotkamy o obgadamy to i owo.
                                    • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 05.05.05, 15:04
                                      Moje mieszkanie 27a/8. Witaj sąsiedzie.
                                      • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 06.05.05, 07:11
                                        A witaj. Ale miły zbieg okoliczności!!!!!!!!!!!
                                        • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 06.05.05, 08:13
                                          Witaj.
                                          Ile czasu zajęlo Tobie odbieranie mieszkania, czy ponaglaja jak chciałes
                                          mierzyc ściany?
                                          • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 06.05.05, 14:14
                                            Nie musisz się śpieszyć, oni nie moga ciebie popędzać. Jak będą coś fikać to
                                            powiedz im że jak nie dadzą wszystkiego obejrzeć i zmierzyc to poprostu nie
                                            odbierzesz mieszkania. To w ich interesie jest to żeby oddać mieszkanie. U mnie
                                            zajeło to 25-30 min. Może mniej. Acha i jak macie jakiegoś fachowca od
                                            budowlanki to warto go wziąć na odbiór zawsze to dodatkowe oczy przy odbiorze
                                            własnego M.

Pozdrawiam
                                            Jacek
                                            • Gość: Ewa Re: Zielna - SM Świt IP: *.koelner.pl / *.koelner.pl 06.05.05, 15:22
                                              Dzięki za radę.
                  • Gość: PHI Re: Zielna - SM Świt IP: *.chabrowe.net 11.05.05, 12:00
                    Popełniacie straszny błąd kupując mieszkanie od
                    spółdzielni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! bedziecie musieli utrzymać zarząd
                    spółdzielni ,wysokie pensje prezesa ,księgowej, drugiej
                    księgowej,trzeciej,czwartej.....itd.radę nadzorczą i nie wiem co jeszcze .Nie
                    będziecie mieli nic do powiedzenia i jak nie zmieni się prawo o spółdzielczości
                    to będziecie się męczyć latami tak jak
                    ja.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! UWAGA
                    • Gość: Jacek Re: Zielna - SM Świt IP: *.deitermann.pl / *.deitermann.pl 12.05.05, 14:54
                      Czy chodzi o konkretną spółdzielnię - SMSwit czy ogólnie ze spółdzielniami?
                      • Gość: PHI Re: Zielna - SM Świt IP: *.chabrowe.net 12.05.05, 20:42
                        Chodziło mi o konkretną spółdzielnię-ŚWIT ( a raczej ZMIERZCH) bo słońce już
                        dawno zaszło dla tych,którzy mieli okazję zetknąć się z nimi !!!
    • Gość: bbi Re: Zielna - SM Świt IP: *.kom / *.kom-net.pl 13.06.05, 11:04
      mieszkańców Zielnej zapraszam na strone: zielna.kn.pl
      • Gość: M0NIA Re: Zielna - SM Świt IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.05, 14:44
        pozdrowienia dla sąsiadów :)
        • Gość: arnold Re: Cena IP: *.generacja.pl 11.12.05, 21:47
          Witam, intersują mnie mieszkania na Psim Polu,
          wiem, że niedawno wybudowano na Zielnej ten budynek.
          Proszę o informację ile kosztował metr powierzchi?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka