Gość: Darek IP: *.pitow.wroc.pl / *.pitow.wroc.pl 23.05.05, 10:23 Jaskółki chcą zrobić sobie gniazdo na moim balkonie. Czy ktoś zna sposób, żeby je zniechęcić do tego miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anetta75 Re: Jaskółki 23.05.05, 10:49 moi sąsiedzi wieszają torby foliowe, ale to wygląda paskudnie;-( myślę, że skuteczne jest przywieszenie czegoś kolorowego, poowiewajacego na wietrze co je odstraszy. Mam nad oknem już drugi rok gniazdo i obiecuję sobie, że je po sezonie usunę (teraz już chyba ptaki siedzą na jajkach). Strasznie mi brudzą okno i parapet;-( pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: afilipinka Re: Jaskółki IP: 213.155.167.* 25.05.05, 20:18 W pierwszym roku na nowym mieszkaniu pozwolilismy jaskolkom ulepic gniazdko, bo to tak ladnie miec ptaszki za oknem :) jak zobaczylismy te stosy kup na parapecie, obtrzaskane okno a na koniec najgorsze - sznureczek malusienkich robaczkow wedrujacych prosto do mieszkania, to przed nastepnym sezonem rozwalilismy budowle. Z plastikowych przezroczystych podkladek stolowych (kupionych w Ikei)wycielismy kwadraty na wymiar wneki przy oknie i przykleilismy klejem do styropianu :) Trzyma juz trzeci sezon, jaskolki tylko podlatuja i uciekaja, wyglada to estetycznie tzn. wcale nie wyglada, bo tego z dolu nie widac :). Sasiedzi, ktorzy wieszali "flary" z workow pomalu przechodza na nasz system.Worki wygladly obrzydliwie a ponadto jaskolki po jakims czasie oswajaja sie z nimi i tak lepia gniazda obok. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerzyk Re: Jaskółki IP: *.aster.pl 01.06.05, 21:47 To nie jaskółki, tylko jerzyki :) Odpowiedz Link Zgłoś