Dodaj do ulubionych

Smród na Osobowicach

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.05, 00:17
Witam wszystkich,
w niedzielę popołudniu byłem na osobowicach rozejrzeć się trochę, ponieważ
zamierzam kupić tam mieszkanie. niemile zaskoczył mnie smród z pól
irygacyjnych.
czy mieszkańcy osobowic mogą opisać swoje wrażenia co do mieszkania w pobliżu
odstojników ścieków? nie przeszkadza to Wam? ja mam spore watpliwości, czy w
gorące dni idzie tam wytrzymać...
z góry dziekuję za posty, rudi
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: Smród na Osobowicach IP: *.os.kn.pl 14.11.05, 09:41
      w lecie kompletnie nie śmierdziało, dlatego byłem zszokowany, gdy jesienią
      wprowadzając się do nowego budynku SM Ustronie poczułem smród. Jak zauwałyłem,
      pojawia się toto popłudniami, wieczorami i pewnie trwa do rana, najczęściej
      podczas mgły, niskiego ciśnienia i bezpietrznej pogody.
      Na szczeście jakoś urządziłem wietrzenie mieszkania, że wieczorami czuć tylko
      przy wychodzeniu na dwór.
      • Gość: Piotr Re: Smród na Osobowicach IP: 62.233.144.* 14.11.05, 10:04
        co ciekawe prawidłowością do tej pory, gdy na łamach forum był poruszany ten
        problem w 90% przypadków regułą było, że mieszkańcy i tzw. bywalcy Osobowic nic
        nigdy nie czuli lub twierdzili, że to kwestia przeszłości, natomiast wszyscy,
        którzy interesowali się tą lokalizacją lub po prostu byli przejazdem notowali
        występowanie "nieprzyjemnego zapaszku". Czyżby lobbing ze strony wielbicieli
        pól irygacyjnych?
        • Gość: Witek Re: Smród na Osobowicach IP: *.ip.nd.e-wro.net.pl 05.12.05, 10:10
          Po prostu mieszkańcy Osobowic przyzwyczaili się do smrodku :)
          • Gość: jjt Re: Smród na Osobowicach IP: *.lanet.net.pl 05.12.05, 11:07
            w ten weekend nie śmierdziało, jak zauważyłem, wonieje najbardziej po 21,przez
            całą noc i rankami. w zeszły czwartek aż mnie zemdliło jak wychodziłem z bloku,.
            mieszkaniec Lipskiej
      • Gość: rudi Re: Smród na Osobowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 10:33
        > Na szczeście jakoś urządziłem wietrzenie mieszkania, że wieczorami czuć tylko
        > przy wychodzeniu na dwór.

jak to 'urządziłeś wietrzenie mieszkania' - kupiłeś klimatyzator czy coś innego?
        czy teraz, jesienią, smród pojawia się często czy sporadycznie?
        pozdr, rudi
        • Gość: gosc Re: Smród na Osobowicach IP: *.os.kn.pl 14.11.05, 10:58
          mieszkam od paru dni, do tej pory rzeczywiscie - przez prawie pol roku odkad
          odwiedzam tamto miejsce, nigdy nie bylo czuc. Mam nadzieje, ze to chwilowa aura.
          A z mieszkaniem, po prostu wietrze kiedy nie smierdzi, a jak nawet smierdzi, nie
          jest to to, co w Swiniarach czy w okolicach Cwiczebnej, raczej popluczyny
          tamtego smrodu.
      • Gość: P Re: Smród na Osobowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.11.05, 13:57
        A jak pisałem wcześniej,że tak jest to nie było chętnych żeby mi zaufać. No to
        się teraz kolega przekonał na "własny nos" i musi kombinować z grafikiem
        wietrzenia, ale podobno do wszystkiego się idzie przyzwyczaić.
        • Gość: gosc Re: Smród na Osobowicach IP: *.os.kn.pl 14.11.05, 20:05
          ale juz dzisiaj powietrze krystaliczne jak w Tatrach:-)
          oprocz chwilowych zapachow widze wiele pozytywow, nie wybralbym inaczej
          • Gość: rudi Re: Smród na Osobowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.11.05, 23:21
            > ale juz dzisiaj powietrze krystaliczne jak w Tatrach:-)
            > oprocz chwilowych zapachow widze wiele pozytywow, nie wybralbym inaczej

jakie to plusy? masz na myśli słabe połączenia mpk z centrum miast :-P?
    • Gość: Anna Re: Smród na Osobowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.11.05, 08:54
      Rudi , czasami wieczorem , na jesieni gdy jest duża wilgotność pojawiają się
      zapachy, ale nie trwają one długo i uwierz że nie są one większym problemem.
      W lecie a zwłaszcza w czasie upałów nie ma żadnych zapachów a powietrze jest o
      wiele chłodniejsze i przyjemniejsze niż w mieście .
      Weź też pod uwagę że na innych osiedlach ( rozumianych jako osiedla domów
      jednorodzinnych ), często nie ma jeszcze kanalizacji i w czasie pompowania
      szamb ( niektórzy do beczkowozów niektórzy po cichu do rowu ) zapachy są
      znacznie bardziej uciązliwe .
      Uwzględnij fakt że pozwolenie wodno prawne MPWiK na korzystanie z pół
      irygacyjnych wygasa w 2009 roku, w miejscowym planie zagospodarowania w ich
      miejsce przewidziane są tereny rekreacyjne.
      Co do atrakcyjnośći naszego osiedla , zależy co kto lubi .
      Dla mnie ważne jest dobra komunikacja miejska ( tramwaj 14 , 24 , autobus 118 ,
      autobus nocny , a z mostu MIlenijnego kolejne połączenia autobusowe ) , dobry
      dojazd do centrum samochodem , ale przedewszystkim cisza , wolna przestrzeń i
      kontakt z naturą .
      Dla mnie jako osoby mieszkającej w domu jednorodzinnym,ważne jest to że mam
      dostęp do kanalizacji i gazu z sieci ( ogrzewanie dwa razy tańsze niż z oleju
      czy gazu z butli , wywóz szamba 5 razy droższy niż kanalizacja i brak
      problemów czy się wyleje czy nie ).
      Pozatym na osiedlu masz szkołę , przedszkole , ośrodek zdrowia ( porównaj jak
      to wygląda na nowobudowanych osiedlach np. Krzeptów , Smolec ).
      • Gość: rudi Re: Smród na Osobowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.05, 15:44
        > Uwzględnij fakt że pozwolenie wodno prawne MPWiK na korzystanie z pół
        > irygacyjnych wygasa w 2009 roku, w miejscowym planie zagospodarowania w ich
        > miejsce przewidziane są tereny rekreacyjne.

może i tak ale pozwolenie można przedłużyć, zwłaszcza ze brakuje środków na
        rozbudowę oczyszczalni (info od pracownika MPWiK) a ścieki trzeba gdzieś
        zrzucać.
        projekt planu widziałem i faktycznie przewiduje się stopniowe przekształcenie
        południowych pól na lasy/łąki. północna część ma nadal pełnić swoją funkcję.

wiele przemawia za tym aby jednak kupić mieszkanie na lipskiej, choć słyszałem
        ze mieszkańcom domków jednorodzinnych nie podobał się pomysł stawiania nowych
        bloków :-P? co Ty na to Anno?
        pozdrawiam, rudi
        • Gość: tubylec Re: Smród na Osobowicach IP: *.tele2.pl 15.11.05, 17:45
          Rudi , a jak myślisz czy nam śpieszno do zatłoczonych ulic , smrodu spalin i topiącego się od żaru słońca asfaltu , koszmaru osiedla takiego jak np. Kozanów lub okolice Astry.
          Wolimy spokój i ciszę , miejsca nieznanego i niedocenianego przez innych .
          Jak nas najdzie ochota na wizytę w rynku to jedzimy tam tramwajem 10 minut.
          Nasze osiedle, choc oddalone od rynku o 3,5 km ma swój klimat , wiejskiej spokojnej osady , przyjedz tu w kwietniu kiedy kwitną sady to bedziesz wiedział o co mi chodzi.
          • Gość: rudi Re: Smród na Osobowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 15.11.05, 19:09
            > Nasze osiedle, choc oddalone od rynku o 3,5 km ma swój klimat , wiejskiej

no trochę przesadziłeś - 3,5 km to moze w linii prostej na mapie, ulicami
            będzie ze 6 - mierzyłem na liczniku mojego bolida :-)

zebyśmy się dobrze zrozumieli - nie zamierzam udowadniać ze osobowice to
            kiepska lokalizacja, tylko chcę DOKŁADNIE wiedzieć czego spodziewaać się po
            okolicy. poznać plusy i minusy - wszystkie, bo dla mnie kupno mieszkania to
            poważny zakup. plusy bardzo dobrze przedstawiłeś i są dla mnie dość oczywiste,
            a obecnie jestem na etapie analizowania minusów. zresztą, i tak kupię to
            mieszkanie na lipskiej - pozdrawiam przyszłych sąsiadów!
            pozdr, rudi
            • Gość: Anna Re: Smród na Osobowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.05, 11:27
              Rudi: zobacz ten link

wroclaw.hydral.com.pl/test.php?dzielnica=63
        • Gość: tubylec Re: Smród na Osobowicach IP: *.tele2.pl 15.11.05, 18:36
          P.S. Codzinnie jade koło Korony ( Sołtysowice ) wiesz jak tam pachnie z cukrowni ??
          • Gość: rudi Re: Smród na Osobowicach IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.11.05, 21:11
            smród smrodem, ale czy na osobowicach była powódź w '97?
            pozdr, rudi
            • Gość: Anna Re: Smród na Osobowicach IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:21
              Nie, powodz nie było , ani w 1997 ani w 1903 .
              • rudywr Re: Smród na Osobowicach 28.11.05, 23:24
                Dzielnie broniliśmy!! Pozdrawiam swoją dzielnicę,na której się wychowałem i
                którą bardzo, bardzo miło wspominam. Anna proszę pozdrów, ode mnie osobowice!!
                Thx
                • Gość: jjt Re: Smród na Osobowicach IP: *.lanet.net.pl 29.11.05, 08:53
                  wszystko ładnie, ale przez ostatnie dni capi rankami niemiłosiernie:-(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka