Dodaj do ulubionych

Kto kupuje mieszkanie od JANBUDU na Wietrznej!!!!!

• bajerka11 Parking 10.11.06, 10:22
      Czy ktoś wie gdzie będą parkingi dla samochodów i czy nie będzie problemu z
      parkowaniem.
      • Gość: meggi42 Re: Parking IP: *.madcomputers.pl 11.11.06, 13:34
        Miejsca na parkowanie - przynajmniej przy 1 etapie bedzie mało.Sami to mówili
        jak kupowałam mieszkanie.Wiem,wiem , zaraz ktoś powie ,ze chcieli upchnąc
        garaże, ale ja tam sobie co kilka dni przejeżdżam obserwując postep robót i
        widzę jak auta parkują.Niestety - nie wiem czy przewidziano miejsca parkingowe
        wokół budynków i w jakiej ilosci.Nie ukrywam ,ze zacisnęłam zeby i pasek..:) i
        kupiłam garaż w podziemiu.Były tam tez zwykłe miejsca parkingowe- tańsze.To co
        przeżywam teraz na osiedlu na którym mieszkam usiłując sie wieczorem gdzieś
        przytulic to naprawde koszmar.Nie ma gdzie szpilki wepchnąć.
        Tak naprawdę na Wietrznej można liczyć na parkowanie po jednej stronie , bo
        druga częśc ulicy to domki jednorodzinne i tam raczej sie nie da upchać za
        bardzo.Acha - jak byłam ostatnio w Locusie to mówiła mi P.Dorota ,że jak uda
        się załatwić aby garaż był wpisany na jedną księgę z mieszkaniem to będa
        zwracać kasę.O to się starają.Ma nadzieję,ze dobrze zrozumiałam i nic nie
        pokręciłam - zainteresowani niech się dopytają.
    • Gość: aga Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 22.11.06, 19:11
      Już malują elewację na pomaranczowo
      • Gość: zion Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.core.lanet.net.pl 22.11.06, 20:21
        w zasadzie jest to kolor ceglasty, ale jak kto woli
    • Gość: klient Locus nie wpuszcza już na budowę....!!! IP: *.ikatel.pl 26.11.06, 18:48
      Chcieliśmy ostatnio zobaczyć nasze mieszkanie. Niestety odmówiono nam,
      uzasadniając to decyzją właściciela. Na budowie był mały ruch, prawie nikogo nie
      było, pokazanie mieszkania zajmuje dosłownie 15 minut, a czasami jest nawet
      niezbędne w sytuacji, gdy projektuje się wnętrze i pewne decyzje należy podjąć
      wcześniej. Zupełnie nie rozumię tej filozofii. Kiedy na budowie był ciężki
      sprzęt i było niebezpiecznie wszyscy oglądali, teraz kiedy jest etap
      wykończenia, zabrania się kupującym wejścia do mieszkań. Takie zachowanie zaraz
      budzi podejrzenia, że coś jest nie tak,bo przecież jest to nasze mieszkanie,
      finansowane z naszych środków i umowa nie zabrania nam obejrzenia mieszkania.
      Rozumię irytację na natrętów, którzy przychodzą co kilka dni i proszą o
      pokazanie, ale jak ktoś przyjdzie raz na pół roku, to nie powinno się robić
      problemów. Żeby się ustrzec takich problemów, inni deweloperzy w umowie
      ustanawiają możliwą ilość wizyt na budowie. W każdym bądź razie nie spotkałam
      się jeszcze z odmową żadnego dewelopera a zanim zdecydowaliśmy się na Janbud
      oglądaliśmy wiele mieszkań wcześniej, ale cóż się dziwić popyt dyktuje warunki i
      to jest smutne.
      • Gość: Aga Re: Locus nie wpuszcza już na budowę....!!! IP: *.winuel.com.pl 27.11.06, 08:36
        A jakie podali uzasadnienie odmowy pozwolenia wejścia na budowę? Ja miałam
        ostatnio podobną sytuację: powiedziano, że teraz jest to zbyt niebezpieczne i
        możliwe będzie dopiero po Nowym Roku.
        • Gość: meggi Re: Locus nie wpuszcza już na budowę....!!! IP: 195.245.213.* 27.11.06, 10:26
          Ja jak prosiłam o wejście to mi powiedziano ,ze był wypadek na budowie - i
          teraz mają zaostrzony rygor, bo inspekcja itp.Ale raz mi pozwolono - tym
          bardziej ,ze musiałam sprawdzić w związku ze słupem który znalazł sie w mojej
          sypialni - czy zmieści mi się łóżko tak jak planowałam.No i się nie zmieści -
          lepeij ,ze wiem to teraz .Może, rzeczywiście teraz niebezpieczniej - robia
          instalację elektryczna i się boją ,żeby komuś się coś nie stało...
          • Gość: meggi Re: Locus nie wpuszcza już na budowę....!!! IP: *.madcomputers.pl 28.11.06, 19:43
            Ekipy pracuja cały czas ...Maluja , robia elewację i instalacje.
            Wyglada na to ,ze termin oddania nie powinien byc bardzo opóżniony.
            • Gość: zion Re: Locus nie wpuszcza już na budowę....!!! IP: *.core.lanet.net.pl 28.11.06, 22:06
              dajcie im trochę popracować w spokoju a nie pilnować i oprowadzac wycieczki.na
              zmiany był już czas, a na budynek jeszcze się napatrzycie do obrzydzenia
        • Gość: wuwik Re: Kiedy kolejna wpłata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.11.06, 22:27
          Witam sąsiadów,
          wiecie może kiedy będzie kolejna wpłata na mieszkanie?
          • Gość: Cube Re: Kiedy kolejna wpłata? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.11.06, 23:39
            Witam - czy ktos z Was jest mi w stanie powiedziec o co chdzi z jakims
            przepisem, ktory mowi ze mieszkanko oczywiscie odbierzemy planowo ale
            wprowadzic sie i zamieszkac bedziemy mogli najwczesniej po jakis 3 miesiacach??
            Z tego co wiem bedziemy musieli czkeac na podzial dzialki i pozostale
            formalnosci.... Prosze o jakies info - poniewaz ta informacja nieo mnie
            martwi....

Pozdrawiam
            • Gość: anonim Re: termin wprowadzenia IP: 193.0.242.* 29.11.06, 15:51
              A skąd masz te wiadomości ? Pytanie do Cube. Ja nic takiego nie słyszałam, że
              zamieszkać można dopiero po 3 miesiącach.
              • Gość: Cube Re: termin wprowadzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.11.06, 16:39
                Tak uslszalem w Jnbudzie, ze jak dostane mieszkanie moge robic w nim co mi sie
                podoba ale zamieszkac mozna dopiero po pewnych dodatkowych formalnosciach,
                ktore beda trwalu ok 3 miesiecy od oddania kluczy.
                • Gość: anonim Re: termin wprowadzenia IP: *.telsat.wroc.pl 29.11.06, 20:48
                  zadzwonię jutro do Janbudu i się zapytam. Może odbiór tego budynku będzie
                  dopiero w maju albo i później. Teraz są podobno dwa odbiory, jest o tym chyba w
                  prawie budowlanym, ale nie chce mi się szukać. Może ktos z forumowiczów wie coś
                  na ten temat ?
                  • Gość: Olivka Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.06, 08:28
                    To troche przerażające :( liczyłam, że w kwietniu już wynajmę dotychczasowe
                    mieszkanie i się wprowadzę do nowego... a tu... :( czy ktoś ma potwierdzenie
                    tych info? pozdrawiam Sąsiadów
                    • Gość: meggi Re: termin wprowadzenia IP: 195.245.213.* 01.12.06, 16:04
                      Pytałam w Janbudzie o realny termin odbioru - mając na uwadze opóźnienie
                      inwestycji.W umowie mamy 28ego lutego - szykować sie powinnismy na koniec
                      marca.Tak jak ktoś napisał poniżej te 3 miesiące to czas załatwiania
                      formalności - aktów notarialnych itp.Żeby mieszkać trzeba na przykład mieć
                      podpisane umowy z EnergiąPro o dostarczaniu prądu, a o ile mi wiadomo by
                      zawrzeć taka umowę trzeba być właścicielem lokalu.Ja też jestem w podobnej
                      sytuacji - musze się szybko przeprowadzic - ale wykonczenie mieszkania też
                      chyba jednak trochę potrwa...
                      • Gość: Aga Re: termin wprowadzenia IP: *.winuel.com.pl 01.12.06, 16:37
                        Czy w związku z tym opóźnieniem zostaną nam wypłacone kary umowne? Rozmwiałam z
                        prawnikiem, który powiedział, że to nie ulega wątpliwości.
                        • Gość: Olivka Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 10:23
                          O ile pamietam kara umowna przysługuje ale przy spóźnieniu większym niż
                          miesiąc... :(
                          • Gość: aga Re: termin wprowadzenia IP: *.winuel.com.pl 05.12.06, 12:29
                            No ale przecież w umowie było, że termin oddania to koniec grudnia. Dopiero
                            potem przysłali jakiś aneks dot. przedłużenia terminu. Napisali, że to nie
                            zwłoka, ale opóźnienie. Problem w tym, że ostatnio Sąd Najwyzszy orzekł, że do
                            zakazanych klauzul w umowach z deweloperami nalezy również ta mówiąca o karach
                            w przypadku "ZWŁOKI". Umowywował to tym, że "zwłoka" to przekroczenie
                            ustalonego terminu z powody rażącej winy dewelopera, a trudno ustalić co to
                            znaczy "rażąca". Czyli nasz deweloper za opóźnienie powinien płacić kary
                            umowne. Nie usprawiedliwia go klauzula dot. zwłoki, bo jest ona pop prostu
                            zakazana i nie powinna być umieszczana w umowie.
                            • Gość: Olivka Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.12.06, 14:17
                              Droga Ago! jak wiesz niestety nastały czasy dobre dla dewelopera a złe dla
                              kupujących mieszkania... :( i dalej: niestety zarówno upały jaki i brak
                              pracowników to nie są rażące winy dewelopera :( zresztą chyba i tak mieliśmy
                              szczeście, że nasze mieszkanka kosztowały 3000-3500 a nie 6000 za m2... ja
                              osobiście jestem załamana, że dopiero około maja będę mogła się wprowadzić...
                              ale co zrobić :( :(
                              • monika_bem Re: termin wprowadzenia 20.12.06, 09:45
                                Witam !
                                Co tak cichutko na naszym forum, nic sie nie dzieje, domek już z zewnątrz
                                prawie gotowy, elewacja jak na wizualizacji, tylko nie wiem jak z robotą w
                                środku, i kiedy może być realny termin odbioru. Może ktoś z sąsiadów coś więcej
                                wie?
                                Pozdrawiam
                                • Gość: piotrek Re: termin wprowadzenia IP: *.sdm.de 21.12.06, 08:20
                                  Witam,

poki co biernie bralem udzial w forum, ale przyznaje ze dla kogos kto siedzi nie na miejscu jest to super zrodlo informacji :)
                                  Ale do rzeczy, z informacji ktore wczoraj udalo mi sie uzyskac od dewelopera, to mieszkania z pierwszych klatek maja byc oddawane w terminie koniec lutego/polowa marca, wiec wychodzi na to ze staraja sie dotrzymac nowego terminu.
                                  Tym bardziej ze z pisma ktore ostatnio nam wyslali (w sprawie ostatniej transzy) kresli sie jakis pozytywny obraz :) Bank za same obietnice raczej kasy im nie wyplaci :/

pozdrawiam!
                                  • Gość: zion Re: termin wprowadzenia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.12.06, 08:54
                                    dowiedziałem się że do końca roku puszczają ciepło na budynek, więc chyba nie
                                    jest tak źle.mam tam znajomego który mówił, że połowa budynku wewnątrz jest już
                                    na 90% gotowa, chyba od kl. 12 do 7
                                    • Gość: Aga Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.01.07, 10:15
                                      hej czy ktoś mi moze powiedzieć, kiedy realnie będzie odbiór klatek 4-5? to
                                      toche załamka, że ciągle to opóźnienie, na każdym kroku... a na budowe nie
                                      wpuszczają :( jakby ccieli coś ukryć :/
                                      • meggi42 Re: termin wprowadzenia 10.01.07, 13:36
                                        Na budowę wpuszczają - bez problemów.Rozmawiałam z p.Dorotą z biura i sama mi
                                        proponowała zobaczenie mieszkania.Mówiła ,ze zachęcają do obejrzenia , bo jak
                                        cos nie tak - to mozna jeszcze poprawić.Teraz w ostatnich klatkach wylewane są
                                        posadzki.Dziś u mnie :)))Byłam i widziałam. Pierwsze zaproszenia do odbioru
                                        mieszkań będa wysyłane już w lutym. Jak mówiła p.Jola - mieszkań jest 140 -
                                        sporo.Myślę ,że kilka dziennie są w stanie odebrać - nie więcej.
                                        • Gość: Aga Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.07, 15:26
                                          jak więc załatwić wejście na budowe? gdzieś sie trzeba umawiać? czy od razu iść
                                          i wpuszczą? pozdrowienia dla Sąsiadów!
                                          • Gość: Aga Re: termin wprowadzenia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.07, 10:21
                                            Dzwoniłam do Locusa i wpierw - by wejśc na budowe, trzeba się umówić z P. Jolą
                                            Bilińska. mieszkania zaczynają oddawać 28 lutego, czyli jest cały marzec na
                                            to...
                                            • Gość: Tilan 29 Schody budowlane IP: *.e-wro.net.pl 22.01.07, 20:24
                                              Witam sąsiadów!
                                              Mam pytanie czy ktoś kto nie zAKUPIŁ SCHODÓW W lOCUSIE to czy decydował się na
                                              tzw. " schody budowlane " - tymczasowe które oferują w firmie? Koszt ich wynosi
                                              1500 zł. Uważam że to trochę przesada , bo jeśli ktoś rezygnuje ze schodów i
                                              ma to na piśmie to co ma Locus do tego że nie będę miała schodów , rozumiem że
                                              chcą wejść na odbiór mieszkania , ale mogą to również zrobić po drabinie , albo
                                              niech sobie wezmą takie schody budowlane . Dlaczego maja mnie obciążać za nie i
                                              po 2 miesiącach je wywalę na śmietnik. Ja planowałam schody prawie na koniec
                                              jak już będą podłogi i ściany zrobione, żeby się nie zniszczyły.
                                              Ciekawa jestem jak Państwo to rozwiązaliście , bo ja juz sama nie wiem co o tym
                                              myśleć. Może kupię zwykłe schody stakie jak na strych za 200- 300 zł. A
                                              najchętniej to bym pożyczyła od Locusa.
                                              Proszę was o zdanie na ten temat.
                                              Pozdrawiam serdecznie.
                                              • Gość: Ela z AK1/1/3 Re: Schody budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 00:11
                                                Mam taki sam problem . Nie bardzo wiem co z tym zrobić .Na razie napisałam do
                                                nich pismo że nie zgadzam się na te ich schody budowlane. Też myślę że to ich
                                                problem a nie nasz.Nie mam zamiaru wywalać na śmietnik 1.500 PLN.Może można by
                                                kupić jedne schody od nich i przekładać z mieszkania do mieszkania na czas
                                                odbioru ??? albo jakieś inne aby jak najmniejszym kosztem. A tak poza tym kto
                                                we Wrocławiu robi fajne ,lekkie schody?? Ja jestem z poza Wrocławia.Pozdrawiam
                                                • Gość: zion Re: Schody budowlane IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.01.07, 07:30
                                                  jakbyście znali trochę prawo budowlane, przepisy ppoż i warunki techniczne
                                                  odbioru budynków to wiedzielibyście, że budynek przy odbiorze przez UM musi mieć
                                                  zapewniony dostęp do każdego pomieszczenia (swobodny dostęp,jeżeli nie ma
                                                  schodów to nie ma odbioru przez UM, a wtedy nie ma pozwolenia na użytkowanie i
                                                  nie ma aktów notarialnych, nie można mieszkać, budynek pozostaje budową.
                                                  Takie są przepisy, oni też woleli by ich nie robić i skupić się na wykończeniu
                                                  domu, po drugie takie schody się przydadzą na czas remontu zamiast drabiny czy
                                                  docelowych schodów.
                                                  • edziu12 Re: Schody budowlane 25.01.07, 08:28
                                                    Polecam Wam tę firmę. Robili schody u rodziców, teśció i paru znajomych.
                                                    Wszyscy są zadowoleni, bo ceny normalne i materiał dobry.
                                                    www.sks.pl
                                                  • Gość: Ela Re: Schody budowlane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.07, 13:27
                                                    Dzięki za informacje. Faktycznie nie znam prawa budowlanego.Swoją drogą mogli
                                                    mnie poinformować o tym w biurze kiedy rezygnowałam z ich schodów. Oglądałam
                                                    także tę stronę z producentem schodów w Żernikach Małych , są ciekawe.Podobał
                                                    mi sie również pomysł stworzenia listy polecanych fachowców od wykończenia
                                                    mieszkań. Takie namiary bardzo by się przydały takim jak ja z poza Wrocławia.
                                                    Czy ktoś z budynku A klatki nr 1 oddawanej na końcu był już w swoim
                                                    mieszkaniu ??? Co tam się dzieje , jak aktualnie wyglądają prace. Ja będe tam
                                                    30 lub 31 stycznia, jeszcze nie widziałam swojego mieszkania :-(
                                                  • Gość: meggi Re: Schody budowlane IP: *.madcomputers.pl 27.01.07, 00:55
                                                    JA mam mieszkanie w klatce nr 2. Ostatnio rozmawiałam z p.Jolą - mówiła ,ze te
                                                    ostatnie klatki to będą gotowe do odbioru dopiero w połowie kwietnia.Ja mam
                                                    wylane posadzki i zrobione instalacje elektryczne , rozprowadzenie do wody i
                                                    kaloryferów.JAk byłam tydzień temu to nie miałam jeszcze grzejników.Zamontowana
                                                    była juz futryna do drzwi wejściowych.Robili przecierki na scianach.zbudowali
                                                    rusztowanie do wykończenia dachu od wewnątrz.Moze uda mi się zajrzeć w
                                                    przyszłym tygodniu.
                                                  • Gość: meggi Re: Schody budowlane IP: *.madcomputers.pl 27.01.07, 01:08
                                                    JA dodam tylko ,ze moja kolezanka z powodu zlekceważenia przez innych
                                                    mieszkanców zaleceń developera związanych z przestrzeganiem prawa budowlanego -
                                                    chodziło dokładnie w tym przypadku o niestawianie scianek na antresoli do czasu
                                                    odbioru technicznego - dostała akt notarialny po roku od otrzymania
                                                    kluczy.Nadzór nie chciał przyjac budynku - bo w trzech mieszkaniach lokatorzy
                                                    chcieli sobie ułatwic życie - postawili ścianki i ugotowali cały blok.
                                                    To koszty całkiem wymierne - do czasu wpisania hipoteki - jak ktos ma taki
                                                    kredyt- to nie moze tego zrobic bez aktu notarialnego - płaci wieksze
                                                    pieniądze do banku - chodzi o ubezpieczenie kredytu.
                                                    JA co prawda schody mam z Locusa- wg mnojego projektu - ale tez musze
                                                    zastosować tymczasowe rozwiązanie na antresoli- bo tam zamiast barierki będzie
                                                    ścianka.Jednak do odbioru robie najtańszą - a potem zdemontuje - Trudno...
                                                  • Gość: gizbern :) Re: Schody budowlane IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 00:30
                                                    no ja szarpnąlem się na schody w firmie teko i porządnie je zabezpieczyłem bo
                                                    jednak 1500zł na te budowlane to przegiecie. rację ma meggi, że wystarczy
                                                    jeden nieodpowiedzialny lokator który postawi ścianki na antresoli a cały
                                                    budynek nie dostanie odbioru. ja też chce ścianki na górze ale trudno, będzie
                                                    trzeba z tym poczekać na odbiór UM. a ten lokator przez którego budynek nie
                                                    dostanie odbioru myślę, że nie będzie darzony sympatią sąsiadów...
    • Gość: mothermania Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.s.dial.de.ignite.net 29.01.07, 08:42
      Podobno termin oddania budynku lokatorom przesuniety zostal na 15 kwietnia. Czy
      ktos wie cos pewnego na ten temat?
      • Gość: meggi Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: 195.245.213.* 29.01.07, 15:05
        Nie wiem czy wszystkie klatki maja termin przesuniety , ale moja na pewno na 15
        kwietnia - rozmawiałam z p.Jola Bilińską - moja to nr 2.
        • Gość: Pan Roman dobre wieści z budowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.01.07, 13:54
          tu Roman robotnik na Waszej budowie! mam dobre wiesci - już pod koniec kwietnia
          dostaniecie swe mieszkania i Wasz deweloper niedlugo podesle do Was mily liscik
          aneksik do podpisu ;D aaaa i jeszcze jedno! nie wpuszcze Was juz wiecej na
          budowe bo wam jeszcze cegla na łeb zleci buhahhaha... mam nadzieję, że Wam
          humor poprawiłem :D
    • Gość: czekajacy Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.07, 22:41
      To już jakaś kpina ze strony Locusa. Po raz kolejny przysłali projekt aneksku
      przesuwającego termin oddania mieszkań do 30 kwietnia!!! Musimy tutaj działać
      razem, bo tłumaczenia, że było za zimno zimą, za ciepło latem, a teraz im
      brakuje ludzi do pracy są nie do przyjęcia.
      • Gość: Tilan29 Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: 156.17.201.* 02.02.07, 08:41
        Ja tez nie wiem dlaczego takkie sa opóźnienia, na zimę nie maja co zwalać bo
        jej nie ma, pracownicy cały dzień się kręcą po budowie bo częso przejeżdzam,
        więc nie wiem jakie sa powody. A jeszcze do tego piszą w piśmie że nie chcą
        podnośić cen mieszkań z roku 2005 za ile w tedy sprzedawali! Tak jakby nam
        wszystkim łaskę zrobili że nie podniosa nam cen za mieszkanie przy końcowym
        rozliczeniu.
        A tu przecież ludzie mieszkania wynajmują , ekipy zaklepują , i co znów
        przesunięcia.
        A jeśli nie podpiszemy to co? Ewentualnie co możemy uzyskać w ten sposób?

Z drógiej strony obawiam się tego końcowego rozliczenia za koszty przeróbek,
        czy może już ktoś się pytał o wstępny kosztorys , żeby mi nie zasuneli pare
        tysiączkówm.
      • Gość: Bruce Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 02.02.07, 11:33
        jak nie podpiszecie to pewnie zrobią to co inni deweloperzy, czyli rozwiążą
        umowę zwrócą kasę z odsetkami a później to samo mieszkanie sprzedadzą po cenach
        rynkowych czyli 3x drożej
        • Gość: oczekujący Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.cisco.com 02.02.07, 16:28
          Według mnie nic nie musimy podpisywać, ponieważ jest to istotna zamiana umowy i
          nie można jej tak sobie zmieniać. Równie dobrze to ja mogłym napisać aneks np
          nr 3 do umowy, że w związku z przedłużaniem się prac obniżam sobie cenę za m2 o
          50 %. Co do aneksu to musi tu być zgoda 2 strona na takie zmiany. Te ich
          pisemka mają wartość papieru, na którym zostały wydrukowane.
          • Gość: bruce Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.core.lanet.net.pl 02.02.07, 21:27
            to tak jak z operatorem telekomunikacyjnym, oni Ci zmieniają warunki umowy, a Ty
            tylko możesz się zgodzić albo nie i automatycznie rozwiązać umowę, bo nie
            zgadzasz się z nowymi postanowieniami zawartymi w umowie.tylko że w Waszym
            przypadku deweloper zyskuje na rozwiązaniu, a wy na pozostaniu przy
            umowie.zwykła matematyka...:)
            • Gość: anonim Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.telsat.wroc.pl 03.02.07, 11:29
              też uważam, że nie ma co robić zadymy, trudno dwa miesiące jeszcze wytrzymamy,
              grunt, że ciągle się buduje, codziennie widać zmiany, poza tym może uda się
              skrócić trochę ten termin, niestety my mamy więcej do stracenia niż deweloper.
              • Gość: meggi Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.madcomputers.pl 03.02.07, 14:17
                To juz naprawdę blisko.Na wszystkich budowach są opóźnienia.Zapytajcie się tych
                co kupili od Rafinu na Partynicach.Tam dopiero jest jazda. U nas co by nie
                mówic idzie cały czas do przodu i naprawdę niewiele czasu zostało.Ja tez wole
                poczekać 2 miesiące i MIEĆ to mieszkanie.W rachube nie wchodzi ani rezygnacja z
                niego - i chyba nikomu nie trzeba tłumaczyć dlaczego, ani podniesienie ceny za
                mieszkanie.Bo wtedy bym poległa po prostu i nie dała rady finansowo.A ja chce
                tam mieszkac po prostu.Aneks podpiszę i z niecierpliwością bedę czekac na
                klucze...:) Trudno.
                • Gość: deweloper Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.07, 15:38
                  Jesli podpisaliście swoje umowy w formie notarialnej to nie trzeba się bać
                  tylko walczyć o swoje!!!
                  Jeśli nie to raczej zalecam siedzieć cicho i się nie wychylać, aby przypadkiem
                  deweloper nie wypowiedział wam umowy. Dopiero jak zaproponują wam podniesienie
                  ceny to zrobi się wielki szum, a przecież przesuwanie terminu obdioru to TEŻ
                  WASZE PIENIĘDZE!!!
                  • Gość: Ela Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 14:36
                    No niestety byłam u nich 28 stycznia i musiałam podpisać aneks. Nie mam umowy
                    notarialnej i groziła nam rozwiązaniem umowy. Im to na rękę bo moje mieszkanie
                    kosztuje obecnie lekko licząc jeszcze raz tyle.Mam mieszkanie w klatce nr1 i
                    termin oddania na 30 kwietnia. Znalazłam również ładne schody a na odbiór
                    zrobią stopnie tymczasowe a balustradę zbijemy sami. To ich adres strony
                    internetowej www.zlem.pl. Byłam pierwszy raz w swoim mieszkaniu , bardzo mi się
                    podoba, antresola jest piękna , podpiszę wszystko by go nie stracić . Z wyższą
                    ceną nie dała bym rady
                    • Gość: Ela Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.07, 14:46
                      Jeszcze przypomniało mi się jeśli chodzi o rozliczenie końcowe, którego też się
                      boję bo robiliśmy sporo zmian. Pytałam o nie P. Kordeusz. Będą to robić dopiero
                      po odbiorze przez nas mieszkań. Mają na to dwa miesiące . Aaaaa jeszcze jedno
                      Panie Romanie jest Pan nie dobry beeeeeeeeeeeee trzeba nas wpuszczać :-),
                      wystarczy że deweloper robi nam ciągle jakieś problemy. Chce Pan mieć na
                      sumieniu tylu lokatorów ????
                      • Gość: Tilan29 Re:UWAGA ANEKSY !!!! IP: 156.17.201.* 07.02.07, 12:50
                        Witam sąsiadów!
                        Czy może ktoś już podpisywał nowy Aneks? Ja dziś jestem umówiona i zastanawiam
                        się czy coś może uda się wynegocjować jakąś zniżkę przy końcowym rozliczeniu
                        lub schody budowlane za friko w zamian za ten kolejny termin oddania. Czy ktoś
                        może próbował negocjować i jak się zakończyło?
                        A z drógiej strony jaką mamy pewność że pod koniec kwietnia znów sobie nie
                        znajdą jakiegoś wytłumaczenia na zwłokę? Cholera a jak się nie podpisze to
                        wiadomo jak sie sprawa zakończy :-(
                        Pozdrawiam
                        • Gość: gość uwaga azbest IP: *.ing.uni.wroc.pl 07.02.07, 13:29
                          Wykonawca rozsypuje na poboczach ul. Wietrznej kruszywo serpentynitowe
                          zawierające miner. azbestowe,funduje nam bombę ekologiczną, gdzie stosowne
                          służby ?
                          • Gość: Julia Re: uwaga azbest IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.07, 08:55
                            Niech się jakiś fachowiec na ten temat wypowie! z tego co wiem azbest jest mega
                            rakotwórczy wiec my mieszkancy zagrożeni :( bleeee znów jakieś kwachy...
                          • Gość: simonka Re: uwaga azbest IP: 217.153.67.* 09.02.07, 11:16
                            gdzie dokładnie rozsypuja ? i skąd ten azbest ? to pewna informacja ?
                            • Gość: bruce Re: uwaga azbest IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.02.07, 12:12
                              może od razu napiszcie że kupili odpady z elektrowni atomowej
                              • Gość: meggi Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: 195.245.213.* 20.02.07, 17:54
                                Rozmawiałam wczoraj z p.Jolą B.z Locusa.Mówiła mi ,ze szykują juz pierwsze
                                mieszkania do odbioru.Chcą zacząć 5 marca.Byłam zobaczyć co u mnie.Ja niestety
                                na końcu - bo klatka nr 2 i trzecie piętro.Mam juz kafle na balkonie.W
                                mieszkaniach są juz drzwi wejściowe i grzejniki.Drzwi jeszcze bez klamek , ale
                                zamontowane.Kolor całkiem w porządku.Do zrobienia u mnie jeszcze antresola.No i
                                schody..:) Trwa porządkowanie terenu wokół budynku-zaczęli robic chodnik .Z
                                mojej strony niestety budowa jescze potrwa , bo zaczęto juz kolejne etapy.
                                • Gość: Jenn Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 08:57
                                  Jak to się dzieje, że na budowe NIE WOLNO wchodzić, próbowałam się kilka razy
                                  umówić z P Jolą i innymi ale oczywiście NIE! a jednak ludzie wchodzą i oglądają
                                  swoje mieszkania! ja mam pełno przeróbek i rzeczy do ustalenia, powinnam już
                                  zamawiać kafle i inne by jak najszybciej zacząć a jednak NIE mam możliwości
                                  konfrontacji ! czy inni mieszkańcy jakoś inaczej przekonują developera? hmmm
                                  • Gość: meggi Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: 195.245.213.* 26.02.07, 10:48
                                    Rzeczywiście teraz moga byc znowu problemy z wejściem , bo kłada kafle na
                                    klatkach schodowych i nie mozna chodzić. Za tydzień już to wszystko wyschnie i
                                    znowu pewnie będzie można się umówić.Mieszkania będa juz też zamykane,więc bez
                                    p.Joli nic się nie da zobaczyć.:)
                                    • Gość: Jenn Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.02.07, 12:23
                                      Coś nie jest mi chyba dane oglądać mieszkania przed odbiorem, :/ raz nie może
                                      Pani Jola a raz klatka schodowa :/ może mi ktoś napisze w końcu jak się dostał
                                      na budowę i jakich argumentów trzeba użyć. może warto się umówić z samym Panem
                                      Kordeuszem :/
                                      • Gość: meg Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: 195.245.213.* 28.02.07, 10:22
                                        Najlepiej dzwonić i pytać,albo przyjechać i się umówić.
                                        Wiadomo,ze nie jest łatwo , bo oni raczej czasu na wycieczki nie maja , ale
                                        trzeba być wytrwałym.:)Trzeba ich też zrozumieć,ze są takie momenty kiedy
                                        ciagle chodzący po prostu przeszkadzają budowlańcom.
                                        Telefon doLocusa nie jest tajny i o wszystko mozna się tam zapytać.
                                        Także o ceny metra w nowych inwestycjach - to do postu poniżej.Teraz zaczęli
                                        kolejne dwa budynki - jeszcze dwa w planie.
                                        • Gość: Mat Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: 62.87.137.* 28.02.07, 15:05
                                          w którym miejscu te kolejne dwa
                                          • Gość: meg Re: Mieszkania do odbioru - pierwsze już w marcu IP: 195.245.213.* 28.02.07, 17:16
                                            Kolejne dwa obok budynku I etapu który własnie wykańczają. Z moich okien przez
                                            czas jakiś będę patrzec na budowę>.:) Inaczej mówiąc budują jak się jedzie od
                                            Skarbowców Wietrzną , po prawej ,zaraz za barakami biura budowy,a jak od strony
                                            Krzyckiej to po lewej za tym budynkiem I etapu.Jak nie zapomne jutro aparatu to
                                            cykne fotki i wstawię.
                                            • Gość: anonim Re:Janbud-Mieszkania do odbioru IP: *.telsat.wroc.pl 04.03.07, 17:13
                                              I co z tym 5 marca, odbiera ktoś mieszkanie ? Dostal już ktoś zawiadomienie o
                                              odbiorze ? Ja nie, ale moja klatka to numer 5. Jak coś dostaniecie na piśmie to
                                              napiszcie. Pozdrawiam.
                                              • Gość: Jenn Re:Janbud-Mieszkania do odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 09:04
                                              • Gość: Jenn Re:Janbud-Mieszkania do odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.07, 09:05
                                                chyba nikt nie odbiera bo jeszcze nie zaczeli oddawac :( bedziemy czekać do
                                                Bożego Narodzenia :( :( :(
                                                • monika_bem Re:Janbud-Mieszkania do odbioru 13.03.07, 08:28
                                                  Witam przyszłych sąsiadów!
                                                  Podobno maja zacząć oddawać niektóre klatki od początku przyszłego tygodnia.
                                                  Budowlańczy uwijają się cały czas , już coraz ładniej na Wietrznej.
                                                  • Gość: Ciągle_czekająca Re:Janbud-Mieszkania do odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.07, 08:42
                                                    Hej! może ktoś w kńcu się wypowie, kto juz miał przyjemność odbierać
                                                    mieszkanie?! ludzie mówcie jak tam jest i jakie macie doświadczenia! pozdrawiam
                                                    Sąsiadów...
                                                  • monika_bem Re:Janbud-Mieszkania do odbioru 21.03.07, 09:45
                                                    Witam wszystkich!

Nic sie słychac na naszym forum, czy ktoś może dostał już zawiadomienie o
                                                    odbiorze mieszkania? Miały być odbierane od początku tego tygodnia.

Pozdrawiam
                                                  • Gość: Naiwna Re:Janbud-Mieszkania do odbioru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 11:56
                                                    Na forum nic nie będzie słychać aż do początku kwietnia bo Locus zacznie
                                                    oddawać mieszkania dopiero po pierwszym ... owocnego czekania wszystkim... :(
    • melagi Re: Kto kupuje mieszkanie od janbuud na Wietrznej 23.02.07, 20:04
      jaka cena za metr od janbudu??

prosze o meil
      melagi@gazeta.pl
    • Gość: Maja odbiory mieszkań IP: *.eranet.pl 31.03.07, 11:45
      Zastanawiam się dlaczego Janbud nie oddaje jeszcze mieszkań, ponieważ budowa
      wygląda na ukończoną. Czy Wy też macie w swoich umowach zapis na temat
      obliczania powierzchni tzn. pomijany będzie fakt istienia ścian działowych
      wewnątrz mieszkania a odliczane będą jedynie szachty. Czy ktoś się orientuje
      czy takie obliczenia są zgodne z prawem?
      • monika_bem Re: odbiory mieszkań 05.04.07, 08:49
        Witam,
        Czy ktoś już dostał pismo dotyczące odbioru mieszkania? Ja jeszcze nie i
        zaczynam się martwić czy czasem nie pod koniec kwietnia:( Tak jak zapisali w
        kolejnym aneksie. A jesli chodzi o te mierzenie to jak nie znalazłam nic na
        ten temat w umowie, hm dziwne.
        • Gość: Tilan Re: odbiory mieszkań IP: 156.17.201.* 11.04.07, 09:02
          Witam,
          Nic nie słychać na naszej budowie? Ktos dostał pismo od nich? Wygląda budowa na
          zakończoną?
          • Gość: to be lokator Re: odbiory mieszkań IP: *.sdm.de 12.04.07, 19:31
            podczas ostatniej rozmowy powiedziano mi ze klatki 12-7 sa praktycznie
            skonczone jezeli chodzi o aspekty budowalne teraz deweloper tylko czeka na
            podlaczenie wszystkich mediow i to wlasnie przez to proces oddawania mieszkan
            sie "opoznia".

niech sie "tepsa" nad nami zlituje ;)
            • Gość: czekajacy Re: odbiory mieszkań IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.07, 21:00
              Obawiam się, że to znowu jakieś mydlenie oczu. Raczej nie mozliwe jest oddanie
              120 mieszkań do 30.04, więc znowu będa wysyłać aneksy. Zakładając, że odbiór
              mieszkania będzie trawał tylko 1 godzinę i będą robic odbiory, przez 8 godzin
              dziennie, to potrzebuja na to min 3 tygodnie. W praktyce potrwa to 2-3 razy
              dłużej.
              • Gość: Maja Re: odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 13.04.07, 13:08
                Zastanawiam się o co tak naprawdę deweloperowi chodzi i jak długo bedziemy
                czekać. Z tego co widzę to jeszcze nikomu nie przekazali mieszkania. A
                najgorsze jest to, ze w biurze nie ma z kim rozmawiać, bo każdy mówi co innego.

A co z tym obliczaniem powierzchni? Są jakieś przepisy?
                • Gość: Meg Re: odbiory mieszkań IP: 195.245.213.* 13.04.07, 17:30
                  O nic nie chodzi - po prostu nie zdążyli i tyle-ja codziennie przejeżdząm koło
                  budowy to widzę.Teren wokół robią - bez tego nikt im nie odbierze budynku i nie
                  będa mogli udostepnic go lokatorom.Musi byc dojazd i dojście do klatek
                  schodowych.CZęść druga budynku - tam gdzie ostatnie klatki - jeszcze ma folie
                  na oknach. Dziś na wewnętrznym dziedzińcu pracowała koparka - robią
                  podwórko.Jeszcze kilka dni temu były tam góry ziemi. Obsuwa będzie na pewno -
                  jak na większości budów w ostatnim czasie...:(
                • Gość: czekająca:( Re: odbiory mieszkań IP: 195.245.213.* 13.04.07, 17:46
                  Zapis o obliczaniu powierzchni też niestety mam w umowie.Jest to tzw. zapis
                  niekorzystny dla kupującego, ale powinno sie go negocjować na etapie
                  podpisywania umowy chyba.Gdybym wtedy wiedziała o umowach z deweloperem to co
                  wiem teraz..:( ale jak kupowałam mieszkanie to nawet nie miałam za bardzo czasu
                  na taka dokładną analizę....I teraz trzeba zapłacić frycowe.....
                  • Gość: Maja Re: odbiory mieszkań IP: 213.158.206.* 13.04.07, 19:29
                    nie masz się co martwić, bo ja przy podpisywaniu umowy prosiłam o zmianę tego
                    zapisu ale się nie zgodzili. Teraz się zastanawiam czy taki sposób obliczania
                    powierzchni jest w ogóle zgodny z prawem, bo jeśli nie to nie jest ważny...
                    tylko musielibyśmy znać podstawę prawną aby się na nią powołać.
                  • Gość: Naiwna Re: odbiory mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.04.07, 19:34
                    To, czy się opóźni o miesiąc, czy o 2 miesiące to nie ma znaczenia, Janbud czy
                    Locus i tak nie zapłacą ani grosza kary, raczej rozwiążą z nami umowy (wiadomo
                    o co chodzi) a jak będzie trzeba to i następny aneks przyślą. Nie warto sobie
                    psuć zdrowia i się denerwować, trzeba zacisnąć zęby, pocieszyć się, że
                    kupiliśmy za dobrą cenę mieszkania i czekać.Pozdrawiam
                    • Gość: anonim Re: odbiory mieszkań IP: *.telsat.wroc.pl 14.04.07, 21:06
                      Nie panikujcie, już posadzili drzewka od strony Cuprum, bardzo ładnie to
                      wygląda, jest trochę zieleni, a tam było łyso, bo podwórko Cuprum jest całe
                      wybetonowane. Od strony Halnej kończą uliczkę i pojawiły się pierwsze lampy !
                      Mam nadziję, że do końca kwietnia przyślą nie aneksy, tylko terminy odbioru...
                      • Gość: Tilan 29 Re: odbiory mieszkań IP: 156.17.201.* 24.04.07, 13:00
                        Witam,

Czy któś juz otrzymał pismo z zawiadomieniem o odbiorze mieszkania? Czy może
                        ktos już coś wie dokładniej kiedy planuja oddawać!! Bo w biurze tak kręca ,
                        każda osoba mówi co innego i że juz na dniach. Przy podpisywaniu kolejnego
                        anekcu mówiono że na pewno naszą klatkę to oddadzą do końca marca :(
                        A moja ekipa juz dłużej czekac nie będzie !! Bo maja pełno ofert, a jajuz
                        przekładam z nimi terminy w nieskończoność. Szlag mnie trafia !1!
                        Pozdrawiam
                        • Gość: czekający Re: odbiory mieszkań IP: *.cisco.com 24.04.07, 19:40
                          Według mnie szukują kolejną niespodziankę. Może znowu było za ciepło, albo za
                          zimno, a może nie mają ludzi do pracy, a może tym razem wymyslą coś nowego.
                          Powinniśmy sie zorganizować, bo nie możemy czekać wiecznie na wirtualne
                          mieszkania!!! Obracają przecież naszymi pieniędzmi!!! Pierwotny termin oddania
                          został juz przekroczony o prawie 4 miesiące!!!
              • Gość: Majka Re: odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 25.04.07, 15:19
                podobno oddawane są już mieszkania z klatek nr 11 i 12. Słyszałam też, że w
                części budynku brak jest kanalizacji co nie wydaje mi jednak się możliwe.
                • Gość: Placebo Re: odbiory mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 21:53
                  Sama widziałam, jak w klatce 11 czy 12 ludzie już buszują, wprowadzają tłumy
                  fachowców i wnoszą płytki i inne cementy. Kwiatki wciąż sadzą, pan Franek z
                  ochrony obiecał że do końca tego tyg już ma się pojawić ta nie istniejąca
                  kanalizacja :D a ja jak nie miałam kluczy tak i dalej nie mam. Ani kluczy ani
                  telefonu z Locusa o terminie. Ponadto ażeby było milej nikt mi nie chce pokazać
                  mieszkania w celu zrobienia pomiarów. Nie jest mi wesoło, bo na płytki się
                  czeka jakieś 3 tygodnie a na bardziej wyrafinowane cuda nawet 2 miesiące...
                  takie rzeczy tylko w Polsce. Pozdrawiam.
                  • Gość: gizbern :) Re: odbiory mieszkań IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 00:22
                    witam sąsiadów :) no ja już jestem od tygodnia po odbiorze mieszkania :)
                    fachowiec który mi wykańcza mieszkanie mówi że tak slicznych, prostych ścian to
                    nie widział jeszcze w żadnym mieszkaniu :) odbiór bez zastrzeżeń :)
                    łazienkę będę mieć gotową już w przyszłym tygodniu :) podłogi kupione, kafle
                    do kuchni kupione, meble zamówione, schody na antresolę w połowie drogi
                    (odesłałem do przeróbki) więc generalnie jestem zadowolony (tylko kasa z konta
                    ucieka z prędkością F1) na połowę czerwca zapowiadają odbiór budynku. potem
                    jeszcze tylko zainstalować liczniki i mam nadzieję się wprowadzić z początkiem
                    wakacji. i wszystkim Wam życzę byście też mogli się wprowadzić w tym
                    terminie :) bo samemu w klatce to głupio mieszkać a potem będziecie mi tylko
                    borować wiertarkami i nie dacie pospać mojej dzidzi :) hehehehehehe
                    • Gość: gizbern :) Re: odbiory mieszkań IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 00:38
                      aha, mam nadzieję, że jakiś wieczorek zapoznawczy zrobimy na ogródkach
                      sąsiadów z dołu??? :))))))))) (chyba że wolicie u mnie na spadzistym
                      dachu...hehehe) np tak pod koniec wakacji???
                      • Gość: Meggi Re: odbiory mieszkań IP: 195.245.213.* 26.04.07, 09:51
                        Jak nam zrobia wewnetrzny dziedziniec to sobie będziemy mogli zrobić "osiedlowy
                        piknik"..:)Ja chyba jeszcze poczekam na kluczyki - bo klatka 2 to na samym
                        końcu...Ech...Żeby mi tylko kafelkarz sie nie rozmyślił :(
                        • Gość: Majka Re: odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 26.04.07, 10:20
                          Bardzo się cieszę, że tak dobrze poszedł odbiór no i gratuluję dobrej
                          organizacji i planowania. My jeszcze niestety nie mamy ani kafli, ani mebli...
                          jednym słowem nic. Napisz tylko proszę jak wyszedł ostateczny pomiar metrów no
                          i kto z locusa był przy odbiorze. CZy dostałeś wcześniej pismo o odbiorze? A
                          pomysł z wieczorkiem zapoznawczym jest bardzo dobry:)
                          • Gość: gizbern :) Re: odbiory mieszkań IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 13:37
                            planowanie i organizację musiałem mieć na najwyższym poziomie bo żonka rodzi za
                            tydzień i wyrzucają nas z naszego obecnego mieszkania
                            pomiar metrów ma dopiero być a odbiór podpisałem w biurze, bo nie miałem
                            zastrzeżeń. pisma żadnego nie dostałem o odbiorze, ja na budowie byłem co
                            chwila grożąc że moja żona urodzi na dziedzińcu jak mi nie dadzą mieszkania :)
                            hihihihi... to tak pół żartem pół serio :) kierownik budowy - pan Rybka to
                            wspaniały facet i wiele nam pomógł by wszystko poszło sprawnie.
                            co do wieczorku zapoznawczego to zrzuta po 10zł na firmę cateringową co by nam
                            grila i piwko dali, nasze wspaniałe panie zrobią jakieś ciacho a panowie
                            zadbają o mocniejsze trunki i zrobimy niezłą parapetówę na dziedzińcu :))))
                            • Gość: Majka Re: odbiory mieszkań IP: 195.20.110.* 26.04.07, 15:10
                              To w takim razie życzę wspaniałego i zdrowego dziecka. Czy możesz dać namiar na
                              firmę od schodów? też mamy anresolę i do tej pory nikogo sensownego nie
                              wybraliśmy. Z góry dzięki.
                              • Gość: gizbern :) Re: odbiory mieszkań IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 17:24
                                firma teko w domarze na braniborskiej. nie są najtańsi ale schody mają piękne.
                                moja znajoma ma natomiast namiary na dużo fajnych firm które robią schody bo
                                sprawdzała w necie, obdzwoniła i zjeździła dziesiątki firm. jak ją zlapię to
                                poproszę ją o jakiś spis
    • tygrysek1111 Nasz dom już na mapie Wrocławia! 16.04.07, 14:31
      Taki mały optymistyczny akcent :-)
      gisserver.um.wroc.pl/mapa/
      UWAGA! Budynek pojawia się tylko przy większym zbliżeniu...

Czyżby to znaczyło że budynek został już odebrany?
      • Gość: Meg Re: Nasz dom już na mapie Wrocławia! IP: 195.245.213.* 16.04.07, 15:41
        :)))) - Fajnie - a już niedługo w domku...My :)
        • Gość: gizbern :) Re: Nasz dom już na mapie Wrocławia! IP: *.magma-net.pl 26.04.07, 00:21
          witam sąsiadów :) no ja już jestem od tygodnia po odbiorze mieszkania :)
          fachowiec który mi wykańcza mieszkanie mówi że tak slicznych, prostych ścian to
          nie widział jeszcze w żadnym mieszkaniu :) odbiór bez zastrzeżeń :)
          łazienkę będę mieć gotową już w przyszłym tygodniu :) podłogi kupione, kafle
          do kuchni kupione, meble zamówione, schody na antresolę w połowie drogi
          (odesłałem do przeróbki) więc generalnie jestem zadowolony (tylko kasa z konta
          ucieka z prędkością F1) na połowę czerwca zapowiadają odbiór budynku. potem
          jeszcze tylko zainstalować liczniki i mam nadzieję się wprowadzić z początkiem
          wakacji. i wszystkim Wam życzę byście też mogli się wprowadzić w tym
          terminie :) bo samemu w klatce to głupio mieszkać a potem będziecie mi tylko
          borować wiertarkami i nie dacie pospać mojej dzidzi :) hehehehehehe
          • Gość: Anna Re: Nasz dom już na mapie Wrocławia! IP: *.devs.futuro.pl 28.06.07, 16:05
            Witam!
            Mysle o zakupie mieszkania przy wietrznej,czy nie bylo problemow z tym
            deweloperem Locus? czy jestescie zadowoleni z zakupu mieszkania, a jak tam
            samoloty dokuczaja bardzo? z pozdrowieniami
            • Gość: anonim Re: Nasz dom już na mapie Wrocławia! IP: *.telsat.wroc.pl 28.06.07, 19:28
              Jak na dzisiejszą sytuację na rynku, ja jako klient Locusa nie mogę narzekać.
              Trochę się opóźniło, ale to już niestety norma, ale nie podnieśli nam ceny a
              mieszkania oddane są raczej w porządku, nawet niektórzy co odbierali z
              fachowcami tak mówią. Teren jest uporządkowany tak, że ogólnie jestem
              zadowolona. Samoloty trochę dokuczają, szczególnie latem ( jest ich więcej), z
              czasem może być gorzej, ale to problem Wojszyc, Ołtaszyna, może kiedyś jak się
              zwiększy ruch zmienią trasy lotów ? Ogólnie polecam, Janbud to solidna firma (
              to właściciele Locusa). Bardziej martwię się, że nie będzie gdzie postawić
              samochodu, bo miejsc parkingowych zewnętrznych jest jak kot napłakał a
              sąsiednia zabudowa uniemożliwia wybudowanie parkingu zewnętrznego. Te parę
              miejsc między drzewami na Wietrznej na pewno nie rozwiąże problemu !
    • tygrysek1111 Przekazanie mieszkań 07.05.07, 20:46
      Dostałem od Locus-a pismo o gotowości do przekazania mieszkania. Wynika z niego
      że mam się skontaktować z Locus-em w celu ustalenia terminu odbioru. Ponoć dla
      klatki piątej ma to być 17-18 maj. Jutro będę tam dzwonił.

Pozdrawiam
      • monika_bem Re: Przekazanie mieszkań 08.05.07, 08:48
        Witam,
        Ja juz sie umówiłam na odbiór mieszkania na 21 maja , jestem z klatki nr 8.
        Wczesniej sie nie dało :) Ale mało czasu jest na odbiór okreslili tylko
        godzinę, pewnie będą spore przesunięcia.
        Pozdrawiam przyszłych sąsiadów!!
      • tygrysek1111 Re: Przekazanie mieszkań 08.05.07, 08:56
        Jestem umówiony na odbiór 18 maja - klatka 5.
        • bez_beretu Re: Przekazanie mieszkań 08.05.07, 15:51
          29 maja - klatka nr 3
          • Gość: meggi Re: Przekazanie mieszkań IP: *.tvp.pl 09.05.07, 15:59
            23 maja - godz. 14.00- klatka nr 2 ...:)
            no chyba żeby nie ..:(
            • Gość: zion Re: Przekazanie mieszkań IP: *.lanet.net.pl 09.05.07, 21:08
              no ale jak Wam się podoba to osiedle tak z ulicy??
              • Gość: Aga Re: Przekazanie mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.05.07, 21:58
                Ogólnie to jestem już wkurzona na maksa i nic mnie nie cieszy. Półroczny
                poślizg spowodował, że zostałam bez kafelkarza (nie mógł czekać, a następnego
                zamówić nie mogłam, bo nie byłam w stanie mu podać konkretnego terminu). Pan w
                biurze beczelnie odpowiedział mi, że powinnam się cieszyć, że udało mi sie
                załapać na tanie mieszkanie i nie powinnam fikać, bo... (wiadomo co). Na to ja,
                że przecież wybudował to osiedle za moje pieniądze! Poza tym, wkurza mnie
                bliskość budynku od strony Skarbowców i perspektywa widoku na plac budowy,
                jeżdżacych pod moimi oknami koparek i ogólnego syfu!
                • Gość: Bartek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.crowley.pl 10.05.07, 17:01
                  Jestem przyszłym lokatorem. Wydaje mi się, pomimo wszystkich opóźnień i nerwów
                  z nimi związanych trzeba powiedzieć, że: budynek jest bardzo podobny do tego co
                  widzieliśmy na makiecie i wizualizacjach, wykonawstwo oceniam mimo wszystko
                  naprawdę wysoko (byłem wewnątrz i sporo rzeczy bardzo mi się podoba)
                  Rozmawiałem kilkakrotnie z Panem Tadeuszem Rybką i wydął mi się super uprzejmy
                  i pomocny. Cieszę się , że aż się trzęsę , że z każdym dniem jest co raz bliżej
                  do końca pomimo, że mam prawo się denerwować - mieszkam teraz z całą rodziną na
                  32 metrach, urodziło mi się dziecko i mam ciężko a miało być już mieszkanko
                  Udało mi się zrozumieć kłopoty developera z podwykonawcami i cieszę się że
                  zdecydowałem się przed tym boomem budowlanym . Pozdrawiam sąsiadów
                  • Gość: Marek B Re: Przekazanie mieszkań IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 19:16
                    co za ściema... wszyscy wspaniali ludzie... koń by się uśmiał. Połowa lokatorów
                    to znajomi ludzi z Locusa wiec nie dziwie sie że ich wychwalają...ludzie
                    stracili fachowców przez opóźnienie, dodatkowe koszty wynikają z ciągłego
                    przedłużania ubezpieczenia kredytów, na budowe nie pozwolili wejsć - chociaż
                    wymierzyć swój kąt... rzygać już mi się chce... na materiały się czeka
                    tygodniami - jeszcze tylko brakuje by sie zmiany w mieszkaniu nie zgadzały...
                    • Gość: mat Re: Przekazanie mieszkań IP: 62.87.137.* 11.05.07, 07:57
                      Na budowie byłam tyle razy ile miałam ochotę i nie było z tym problemu,
                      i nie jestem żadną znajomą Locusa.
                      Wszystkie zmiany o które prosiliśmy są uwzględnione.
                      Należy zrozumieć developera,
                      chociaż również muszę płacić ubezpieczenie kredytu.
                      Ale my Polacy tak mamy,że na wszystko narzekamy.

• tygrysek1111 Re: Przekazanie mieszkań 11.05.07, 08:17
                        Potwierdzam. Z wejściem na budowę nie miałem większych problemów, obsługa b.
                        miła. Wszystko jest zrobione zgodnie z moimi planami, wymiary się zgadzają
                        (gdzieniegdzie kilka cm różnicy w układzie ścianek działowych - do przyjęcia).
                        Wszystko zrobione starannie i dokładnie (oczywiście wyjdzie w praniu...).
                        A jak już ktoś pisał, opóźnienia były i są (prawie) wszędzie i - moim zdaniem -
                        należało się z tym liczyć w momencie decydowania się na zakup.

PS
                        Też wolałbym odebrać w terminie, ale... podliczcie własne straty finansowe
                        wynikające z opóźnienia i porównajcie to do wzrostu cen mieszkań :-)
                        • Gość: Aga Re: Przekazanie mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.05.07, 19:51
                          Wzrost cen mieszkań nie jest dla mnie żadnym argumentem, bo ceny wszystkich
                          mieszkań wzrosły, a ja, gdybym wiedziała, że będa takie cyrki to kupiłabym
                          mieszkanie na rynku wtórnym. To tak jakbym ulokowała pieniądze w banku na
                          wysokooprocentowanej oprocentowanej lokacie - bank ukradł by mi połowę
                          zarobionych odsetek twierdzac, że przeciez i tak dużo zarobiłam!
                          Poza tym, kupiłam je za gotówkę w trudnym dla Janbudu momencie, tzn. w tedy,
                          gdy zostało zaskarżone pozwolenie na budowę i banki przestały udzielać kredytu
                          pod tą inwestycję! Poza tym, to nie prawda, że wszyscy deweloperzy mają
                          opóźnnienia - Archicom nigdy się nie spóźnił - widać jest to możliwe. Kłopoty z
                          podwykonawcami to nie mój problem. Też prowadzę własną firmę i gdybym w
                          rozmowach ze swoimi klientami zrzucała winę na np. dostawcó to by mnie po
                          prostu wyśmiali - to brak profesjonalizmu.
                    • Gość: Bartek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.chello.pl 12.05.07, 07:19
                      no cóż Panie Marku B chyba zostaje Panu faktycznie wyrzygać się I ciekaw jestem
                      czy będzie to wtedy gdy okaże się że jeden z kontaktów jest trochę przesunięty
                      względem ustalonej przez pana pozycji, czy może jak się Panu lampy na klatce
                      nie spodobają, a może jeszcze jakiś inny powód napewno coś się zanjdzie...Wróżę
                      Panu niezadowolenie i smutek z okazji zbliżającego się oddania mieszkania, a
                      skoro jak Pan sugeruje, jestem z kręgu Locusa no to wiem co mówię. Ja tam się
                      cieszę a niech tacy jak Pan się złoszczą, musi być równowaga na tym świecie !
                      • Gość: Bartek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.chello.pl 12.05.07, 07:27
                        Jeszcze może tylko dodam dla wyjaśnienia, że nie mam z Locusem żadnych powiązań
                        poza umową na kupno mieszkania oczywiście
                • Gość: simonka Re: Przekazanie mieszkań IP: 217.153.67.* 11.05.07, 17:25
                  a co mają powiedziec mieszkańcy Archicomu którzy patrza na Państwa blok i przez
                  następne 50 lat będa musieli patrzec a mielismy cisze i spokój !!!
                  • Gość: Meggi Re: Przekazanie mieszkań IP: *.tvp.pl 11.05.07, 18:25
                    Nie napuszczajmy się nawzajem na siebie.
                    Rozumiem mieszkańców Archicomu - mieli plenery - maja okna w okna.Też to
                    przerobiłam na osiedlu z którego uciekam.Ale jak się mieszka w mieście to
                    niestety trzeba przyjąc do wiadomości,że nie będzie jak na rancho. Jeśli
                    przepisy dopuszczają taką zabudowe to naprawdę nie wina lokatorów którzy kupili
                    tam mieszkania, a złych przepisów.Może ktoś powinien walczyć o zmaine prawa
                    budowlanego? Developerzy po prostu z tego korzystaja , a głodni mieszkań
                    ludzie cierpią dyskomfort.Z drugiej strony mamy takie samo prawo do mieszkania
                    we Wrocławiu jak inni i każdy szuka swego kąta.I żeby było jasne.Nowe budynki,
                    które Janbud między Wietrzną a Skarbowców buduje też mi zasłonią przestronny
                    widok. I też przez najbliższe dwa lata będę miała budowę na przeciwko.Ale nie
                    stać mnie na posiadłość pod Wrocławiem z hektarową działką...Jednak z tego
                    powodu nie zamierzam ziać nienawiścia na ludzi którzy tam kupią mieszkania....
                    • Gość: simonka Re: Przekazanie mieszkań IP: 217.153.67.* 15.05.07, 11:18
                      ja nikogo nie napuszczam, rancho nigdy mi sie nie marzyło ale marzy mi się żeby
                      kiedyś w Polsce mieszkali ludzie którzy mysla i nie tylko kuja kase sprzedając
                      normalne mieszkania w stanie deweloperskim jak apartamety które nic z
                      apartamanetami nie mają wspólnego. Z drguiej strony dopóki ludzie kupia
                      wszystko i wszedze bedzie taki chos architektoniczny. Zycze Panstwu miłego
                      mieszkania ja na szczeście mam wybór i przeprowadzam wiec pozbęde sie kłopotów
                      z woda, kradziezami cześci samochodowych z parkingów i może kolejna budowa okna
                      w okna.
                      pozdrawiam
                    • Gość: piotrek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.sdm.de 15.05.07, 11:42
                      juz po "protokularnym przkazaniu mieszania do samodzielnego wykonczenia".

Pierwsze wrazenia. Moi fachowcy stwierdzili ze nie maja zastrzezen. Scany
                      biale, nie wygladaja na krzywe, okna i drzwi sie same nie zamykaja, tylko
                      zostaja w tym samym miejscu, kontakty, wylaczniki wszytsko jest.
                      Videofon u mnie jeszcze byl rozpruty, ale to podobno dlatego ze jeszcze nie ma
                      pradu w budynku, a przanjmniej jego oficjalnego odbioru, ktory ma nastapic
                      jutro (tj. sroda) a przynajmniej "wkrotce". Jak pytalem w energetyce, dopiero
                      potem mozemy podpisywac umowy indywidualne. Chyba ze ktos ma znajomych w
                      energeytce :)
                      Garazu jeszcze nie odebralem, bo nie jest skonczony, bedzie "wkrotce".
                      Tarasy na parterze tez sie jeszcze w wiekszej mierze koncza robic.

Pierwsze wrazenia pozytywne, choc sie nie znam :)
                      • Gość: Majka Re: Przekazanie mieszkań IP: 195.20.110.* 15.05.07, 15:40
                        No to tylko się cieszyć :)
                        Napisz jeszcze proszę na temat pomiaru powierzchnii mieszkania... o ile
                        faktyczne wymiary różnią się od tych w projekcie itd.
                        • Gość: Bartek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.chello.pl 15.05.07, 22:06
                          przy zastosowaniu cen jednostkowych za jakie kupowaliśmy mieszkania właściwie
                          chyba opłacałoby się mieć w ramach pomiaru powykonawczego większy metraż - to
                          zostanie w akcie notarialnym
                        • Gość: piotrek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.daminet.pl 19.05.07, 09:18
                          sorrki, ze tak pozno.
                          Oficjalnego pomiaru przez geodete jeszcze nie bylo, ale u mnie dlugosci sie
                          zgadzaja. Niestety wieksze wyjsc nie chce :/

I jeszcze dla tych co to przed odbiorem, bo widac gdzie okna myja ;)
                          ogolne, niezalezne, opinie sa takie, ze na prawde niezle to zrobili, a juz na
                          pewno do, ze zaytuje fachowcow, "tragedi" ktora potrafi byc u innych
                          deweloperow.
                        • Gość: piotrek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.daminet.pl 19.05.07, 09:20
                          aha, i prad w budynku ma byc dopiero we wtorek, byla jakas awaria i poki co
                          mozna uzywac budowlanego.
                          • Gość: Tilan 29 Re: Przekazanie mieszkań IP: 156.17.201.* 23.05.07, 14:36
                            Dodam tylko że odebrałam mieszkanie w poniedziałek i nie było jakiś większych
                            wad ani usterek , poza drobnymi , no może zapomnieli o drzwiach do jednego
                            pokoju :) ale tak wogóle to sprawnie poszło choć mało czasu było -1h.
                            Teraz tylko nie wiem czy moge wymnienić sobie zamek w tych drzwiach bo w
                            protokole jest zabronione , bo chcę fachowca wpuścić i jak już będe miała
                            materiały to żeby mi nie pokradli hi hi, cy to będza wymieniać sami?
                            Kiedy takie sprawy jak media się załatwia , czy to z tym zarządcą ( nas
                            poinformuję) i czynsze oni nam naliczają podobno 6 zł za m2 , przynajmniej ja
                            tak mam ( mieszkanie z antresolą). Wogóle jak to wszystko pozałatwiać, Akty,
                            meldunki , boże ile tego ... może ktoś wie jak to w kolejności idzie
                            Pozdrwiam wszystkich sasiadów!!
                            • Gość: Bartek Re: Przekazanie mieszkań IP: *.crowley.pl 23.05.07, 16:11
                              Cześć
                              Czy z tą wysokością czynszu to pewna informacja ?
                              Może wiesz czy za antresolę płacimy też 6zł/m2
                              bo ja słyszałem, że antresola ma być bez czynszu
                              • Gość: Megan Re: Przekazanie mieszkań IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.05.07, 16:00
                                Jsak kupowałam mieszkanie to mówwili ze antresola nie wchodzi do czynszu...
                                • Gość: megan Re: Przekazanie mieszkań IP: *.madcomputers.pl 26.05.07, 19:04
                                  Swoja drogą kto ustalił,ze płacimy 6 zł za m2? Poza tym o ile się orientuję to
                                  firma Domus nie musi byc naszym administratorem na zawsze.Umowa & 11 mówi ,ze
                                  Sprzedający zapewni zarząd nieruchomością we własnym zakresie lub zleci firmie
                                  zarządzającej, która bedzie administrować częściami wspólnymi nieruchomości do
                                  końca roku kalendarzowego , nastepujacego po roku przekazania budynku do
                                  uzytkowania. Czyli oni beda nami administrowac do konca 2008 r. Potem możemy na
                                  zebraniu mieszkańców podjąc decyzje o zmianie administratora - mamy do tego
                                  prawo.Ja z przykrością stwierdzam ,ze firma Domus nie jest tą która mogę polecić.
                                  Zarządza mieszkaniami w rejonie gdzie mieszkają moi rodzice, więc znam.Ale
                                  rozumiem ,ze nasze osiedle to fajny kąsek na którym można zarobić. Żebysmy tylko
                                  nie robili za " dojną krowę".

• Gość: meggi Re: Przekazanie mieszkań IP: *.madcomputers.pl 27.05.07, 00:21
                                    Tilan - dopiero teraz doczytałam.Czy tobie naliczyli czynsz od antresoli? Nie
                                    daj sie wkręcic.Antresola jest dodatkową powierzchnia , ale nie wchodzącą w
                                    czynsz .Tak mówili jak sprzedawali mieszkania - i dlatego m.in. sie
                                    zdecydowaliśmy.Jesli teraz każą płacic czynsz za antresole to jest to jakis
                                    przekręt. Antresola w tych mieszkaniach nie jest dodatkową kondygnacją, ma
                                    drewnianą konstrukcje i pozwolenie na budowe nie obejmuje możliwości jej
                                    zabudowy.Co nie zmienia faktu,ze normy budowlane uwzględniają obciążenie
                                    antresoli 150 kg na m2.
    • tygrysek1111 Spotkanie? 14.05.07, 10:01
      To jak już wszyscy odbierzemy mieszkania, to może się wspólnie spotkamy? Raz, że
      będzie miło poznać się osobiście, dwa - na pewno będzie o czym porozmawiać. Co
      powiecie na sobotę 2 czerwca o godz. 11:00 na podwórku?
      Jak się paru "forumowiczów" zbierze pod oknami to i reszta nowych lokatorów też
      przyjdzie :-)

Pozdrawiam
      • Gość: gizbern :) Re: Spotkanie? IP: *.magma-net.pl 27.05.07, 20:31
        pomysł ze spotkaniem przedni, ale chyba jeszcze nikt nie zamieszkał w nowym
        mieszkanku i ciężko będzie o większą grupkę ludzi....
        ja bym poczekał ze spotkaniem jakoś tak do lipca a wtedy byśmy zorganizowali
        jakiego wspólnego grila by przetestować nasze podwórko :)

pozdrawiam
        mieszkaniec klatki nr 9 :)
        • Gość: Meggi Re: Spotkanie? IP: *.madcomputers.pl 27.05.07, 21:56
          Mój odbiór 23 maja się nie udał.Następny 11 czerwca - dopiero - tak więc jestem
          za póżniejszym terminem.....:)
        • tygrysek1111 Re: Spotkanie? 28.05.07, 13:24
          Myślałem raczej o spotkaniu "technicznym" i "na świeżo". Zaproponowałem sobotę,
          bo wtedy - jak sądzę - większość z nas będzie w swoich nowych 4-ch ścianach żeby
          np. obejrzeć postęp prac. Sądzę że moglibyśmy się wymienić uwagami, które
          mogłyby być pomocne w trakcie wykańczania mieszkań.

Pozdrawiam.
    • Gość: piotrek znikajace rzeczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.05.07, 19:02
      jak mnie wzrok dzis nie mylil, to po weekendzie, wszyscy ci ktorzy mieszkaja na
      parterze od wewnetrznej storny budynku sa ubozsi o lampy zewnetrzne.

No chyba ze poszly do konserwacji i nikt nie poinformowal...
      • Gość: nika Problem z EnergiaPro IP: 195.20.110.* 22.05.07, 13:28
        Przy odbiorze mieszkań Locus przekazuje protokoły odbioru z informacją, że z
        dokumentem tym można już załatwiać prąd. Jednak w Urzędzie okazało się, że
        jest to niemożliwe ponieważ "Locus spowodował awarię".
        • Gość: Tilan29 Re: Problem z EnergiaPro IP: 156.17.201.* 23.05.07, 10:51
          To znaczy że jeszcze nie ma pradu? To jak będzie można wykańczać mieszkanie ?
          Czy w takim razie jest prąd budowlany w mieszkaniu?
          • tygrysek1111 Re: Problem z EnergiaPro 23.05.07, 11:00
            Już można podpisywać umowy na prąd. Właśnie wróciłem z nowego biura obsługi
            klienta EnergiaPro przy ul. Powstańców Śląskich 58a, gdzie bez żadnych problemów
            (i kolejek :-) podpisałem umowę. Prąd mają mi podłączyć 30-go maja. Póki co
            można użyuwać prądu budowlanego (skrzynki stoją na podwórku - potrzebny tylko
            długi przedłużacz).

Dla zainteresowanych - BOK EnergiaPro (oba biura) ma zmienione godziny otwarcia:
            Pn, Śr, Pt: 7:30 - 15:00
            Wt, Cz: 9:00 - 16:30
            • Gość: Tilan 29 Re: Problem z EnergiaPro IP: 156.17.201.* 23.05.07, 14:28
              Dziękuję za informację o możliwości podpisania już umowy z Zakładem
              Energetycznym, a proszę napisz czy trzeba być razem z małżonkiem i jakie
              dokumenty są wymagane do podpisania tej umowy umowy.

A tak wogóle to odebrałam mieszkanie po raz pierwszy w poniedziałek i jestem
              trochę oszołomiona wszystkimi informacjami i ilością rzeczy do zrobienia , żeby
              w spokoju cieszyć się własnym gniazdkiem:)
              Może ktoś ma doświadczenie większe w kolejności załatwiania tych spraw, co
              gdzie i kiedy. Podobno budynek będzie odebrasny do miesiąca , akty notarialne
              do końca sierpnia , pomiar mieszkania do tygodnia. Prąd to niewiadomo, ( jutro
              pojadę do Energiapro- może się uda ).
              Jakiś zarządca już jest powołany DOMUS- czy coś takiego. Nie podoba mi się
              pomysł strażnika na 24h , za którego pewnie będziemy płacić kupe kasy za
              miesiąc, a tak naprawdę nie ma czego pilnowąć jak są garaże , a miejsc
              postojowych prawie wogóle nie będzie:( Na balkonie doniczek ma pilnować:)
              Zresztą pewnie jak już wszyscy odbierzemy mieszkanka to się spotkamy i ustalać
              będziemy plan działania.
              Pozdrawiam
              Z góry dziękuję za odpowiedź
              • tygrysek1111 Re: Problem z EnergiaPro 23.05.07, 15:23
                Nie trzeba być z małżonkiem.
                Pobierz ze strony EnergiaPro wniosek:
                www.wr.energiapro.pl/index.php?option=client&cid=9&id=36
                tutaj Oddział we Wrocławiu -> Wzory umów -> Wzór umowy sprzedaży energii
                elektrycznej. Wydrukuj i wypełnij w dwóch egzemplarzach (czego nie wiesz -
                wypełnisz na miejscu przy okienku) i podpiszcie się oboje. Weź ze sobą te dwie
                umowy, zaświadczenie od Locusa i dowody osobiste - swój i małżonka. To wszystko.

PS
                Za tego strażnika 24h wcale nie musi wyjść dużo. Mi się pomysł podoba, ale ja
                mieszkam na parterze :-)
                • Gość: Bartek Re: Problem z EnergiaPro IP: *.crowley.pl 23.05.07, 16:13
                  A co to za zaświadczenie wydaje Locus ?
                  chodzi o protokół zdawczo-odbiorczy mieszkania ? czy jakieś protokoły odbioru
                  instalacji czy co ?
                  • tygrysek1111 Re: Problem z EnergiaPro 23.05.07, 20:25
                    Standardowe zaświadczenie wydawane przez dewelopera umożliwiające podpisanie
                    umowy z Zakładem Energetycznym zanim jeszcze pojawi się akt notarialny.
                    Zaświadczenie jest podpięte pod protokół zdawczo-odbiorczy.
              • Gość: Tadeusz Re: Problem z EnergiaPro IP: *.telsat.wroc.pl 28.05.07, 00:21
                Tilan - ze strażnikiem to nie jest zły pomysł. Mieszkam na Wietrznej/Róży
                Wiatrów i póki był strażnik 24h nie było problemów. Na sąsiednich osiedlach
                ginęły auta, radia, lusterka, rowery a u nas nic. Nawet co sprytniejsi sąsiedzi
                z okolic zaczęli u nas parkować na noc :) Niestety wspólnota zrezygnowała z
                ochrony (było 2 osoby 22-6 i 1 osoba 6-22, zamienili na 1 osobę 22-6...) co
                zakończyło się kilkoma wandalizmami i kradzieżami: rowery, radia, itp. 1
                strażnik nie jest w stanie upilnować. Na RW pochrona osiedla kosztuje teraz
                0,16zł/m2 miesięcznie. Moim zdaniem warto. A najlepiej byłoby dogadać się z
                osiedlem Archicomu i wziąć do ochrony jedną firmę na oba osiedla.
                • Gość: Tilan Re: Problem z EnergiaPro IP: 156.17.201.* 28.05.07, 14:34
                  Witam,
                  Tadeuszu,nie jest to głupi pomysł, rzeczywiście z ochroną , jeśli osiedle jest
                  zamknięte i jest dostateczna ilość miejsc postojowych dla mieszkańców wewnątrz
                  osiedla. A w przypadku jak tych miejsc będzie jak na lekarstwo , zaledwie
                  kilkanaście na 174 mieszkania, i gro ludzi będzie musiała polować żeby wogóle
                  stanąć na ul. Wietrznej lub Skarbowców to uważam to za absurd, bo będzie
                  strażnik pilnował tylko tych parunastu aut wewnątrz osiedla, a reszta niech się
                  martwi.
                  Przyjeżdzam tam teraz często i juz widze jakie są cyrki z zaparkowaniem jak
                  dopiero 1/4 mieszkańców odebrała mieszkania . Może Locus coś zrobi w tej
                  sprawie? Zobaczymt.
                  Pozdrawiam
                  • Gość: Bartek Re: Problem z EnergiaPro IP: *.crowley.pl 28.05.07, 15:50
                    Cześć wszystkim
                    Myślę , że ochrona to nie tylko problem samochodów
                    to także brak grafitti, ochrona zieleni i wogóle ograniczenie zniszczeń
                    ogrodzeń, lamp, domofonów i wszystkiego innego..
                    Raczej jestem za ochroną, ale nie zdecydowanie
                    Słuchajcie a co z pojemnikami na śmieci ?
                    mają być w budynku?, gdzieś w piwnicach ?
                    Czy ktoś coś wie?
                    Pozdr
                    • Gość: Tilan Re: Problem z EnergiaPro IP: 156.17.201.* 30.05.07, 14:41
                      Witam ,
                      Byłam w EnergiaPro , złożyłam umowę bez problemów i bedę miała prąd 5.06.

A tak poza tym to mam pytanie o te miejsca postojowe wewnątrz osiedla ( choć
                      jest ich tak niewiele) , czy to bedą miejsca płatne ,czy dla wsyzstkich, bo
                      się z mężem spieram . On twierdzi że to śą te za ok. 15 tys. zł. Może wy
                      kochani wiecie.
                      Dla tych co wykańczaja już miezkania:
                      Dzwoniłam do biura i powiedzieli że można wymienić wkładke z górnego zamka i
                      dostarczyć do biura Locus, bo mój fachowiec boi się sprzętu zostawiać.

A czy macie może info kiedy będą te powierzchnie lokalu i domofony i jeszcze
                      kulcze od furtek wydawane.
                      Pozdrawiam
                      • Gość: Bartek Re: Problem z EnergiaPro IP: *.crowley.pl 04.06.07, 09:24
                        Czy wiecie coś o pozwoleniu na użytkowanie
                        albo o terminie odbioru nadzoru budowlanego ?
                        pozdrawiam
                        • Gość: piotrek Re: Problem z EnergiaPro IP: *.sdm.de 05.06.07, 10:30
                          ostatnie wiesci jakie slyszalem od locusa byly takie ze odbior budynku ma
                          nastapic do sierpnia/wrzesnia, tego roku.
                          • Gość: Meggi Re: Problem z EnergiaPro IP: *.tvp.pl 12.06.07, 15:50
                            Mam klucze !!!:)
                            Mieszkanko ok , tylko jakieś drobiazgi do poprawki.Jutro polecę do EnergiiPro
                            załatwić prąd.Po lewej ŚLęża fajnie góruje na horyzoncie,a po prawej widzę
                            Poltegor - w ogóle ładny widok z góry jest:).Tylko jak nowe domy wyrosną to się
                            trochę zmieni :( Ale Poltegoru juz mi nic nie zasłoni.Będę widziała jak znika.

• Gość: Tilan Nasz zarządca Domus IP: *.umwd.pl 14.06.07, 09:06
                              Witam sąsiadów.
                              Czy dostaliście juz fakturki do zapłaty za maj? Ja wczoraj otrzymałam i trochę
                              się zdziwiłam co tam ponanosili: energia elaktryczna , woda,wywóz
                              nieczystości?, zużycie wody, podgrzanie wody, ogrzewanie ( moge zrozumieć, jak
                              było zimno, chcieli osuszać i sprawdzić kaloryfery), cyrkulacja.
                              Wyszło prawie 100 zł. a ja jeszcze nie mam nawet bateri w łazience
                              zainstalowanej. Czy ktoś juz może pytał się skąd te oaty i z jakiej racji? Ja
                              dziś postaram się zadzwonić do nich i wyjaśnić. Przeciez kubłów na śmieci
                              jeszcze nie ma !
                              Pozdrawiam
                              • Gość: Majka Re: Nasz zarządca Domus IP: 195.20.110.* 14.06.07, 15:29
                                ja rowniez otrzymalam fakture na ponad 100zl. jesli chodzi o wode to w
                                protokole pisali ze bedziemy ponosic koszty zuzycia (np. nawadnianie trawy itp)
                                jednak brakuje mi wyjasnienia wg jakiego klucza wyliczono pow.metrow wspolnych,
                                nie moge tez nigdzie znalezc info. za ile metrow place (antresola nie miala byc
                                liczona, ale jak jest faktycznie to nie wiem), no i mamy placic od dnia odbioru
                                a faktura jest za miesiac maj, wiec cos jest nie tak.
                                • Gość: meggi Re: Nasz zarządca Domus IP: *.tvp.pl 14.06.07, 18:23
                                  Odebrałam mieszkanie 11 czerwca , więc jeszcze nie dostałam zadnego pisma.Ale
                                  upewniałam się u p.Joli z Locusa co do antresoli.Antresola nie wchodzi do
                                  czynszu - tak jak było to powiedziane na poczatku przy zakupie mieszkania.
                                  Więc od powierzchni antresoli nie powinnas nic płacić.
      • Gość: piotrek Re: znikajace rzeczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.07, 08:11
        firma mowi ze lampy wroca na swoje miejsce
        • Gość: zion Re: znikajace rzeczy... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.07, 11:50
          pewnie poszły się umalować
          • Gość: Tilan Brak wody w mieszkaniu- Awaria? IP: *.umwd.pl 20.06.07, 11:05
            Witam , czy ktoś coś wie o braku wody w mieszkaniach? Czy to jakać awaria czy
            jeszcze coś innego. Bo jest to uciążliwe dla fachowca ?
            • Gość: Łukasz Re: Brak wody w mieszkaniu- Awaria? IP: *.chello.pl 21.06.07, 07:56
              Może to znowu sprawka doktora Plamy ? wezwijmy Asa !
              • Gość: Majka Pozwolenie na użytkowanie IP: 195.20.110.* 25.06.07, 12:45
                czy ktoś wie kiedy bedzie odbiór budynku i pozwolenie na użytkowanie???
                • Gość: piotrek Re: Pozwolenie na użytkowanie IP: *.sdm.de 27.06.07, 17:16
                  ostatnio jak pytalem, to padla odpowiedz ze w sierpien/wrzesnien :/

realnie patrzac ile mieszkan sie pojawilo ostatnio w sprzedazy z tego budynku w
                  serwisach nieruchomosci to trzymam tylko kciuki zeby kazde z nich do tego czasu
                  spelnialo warunki zapisane w umowie.
            • Gość: piotrek Re: Brak wody w mieszkaniu- Awaria? IP: *.sdm.de 21.06.07, 09:59
              jak sobie dobrze przypominam, to cos mi kiedys mowiono ze woda na krotki czas
              bedzie odcieta, bo costam mieli sprawdzac.
              Lokatorzy mieli byc jednak o tym wczesniej poinformowani (info na klatkach...)

Czy to akurat ta sytuacja, niestety nie wiem.
              • Gość: Tilan Re: Czy nie zalało wam mieszkania ? IP: *.umwd.pl 22.06.07, 09:49
                Witam, wczoraj były takie deszcze i się okazało że woda mi się lała mi z okna
                połaciowego - na antresoli. Zastanawiam się jaka jest tego przyczyna ,
                zgłosiłam fakt do biura, będą sprawdzać. Czy komuś też się taka awaria zdarzyła?
                Coś albo żle okno osadzone lub nie doszczelnione. Całe szczęście że jeszcze nie
                jest wykończone mieszkanie!!!
                • Gość: anonim Re: Czy nie zalało wam mieszkania ? IP: *.telsat.wroc.pl 23.06.07, 17:53
                  ja też mam z antresolą mieszkanie, ale nic mi nie zalała. Po Twoim meilu
                  specjalnie dokładnie sprawdzałam , czy jest jakiś zaciek, albo coś wilgotne. U
                  mnie w porządku. Okna miałaś szczelnie podomykane ?
                • Gość: marta Re: Czy nie zalało wam mieszkania ? IP: *.telsat.wroc.pl 26.06.07, 18:40
                  u nas bylo po prostu okno na antresoli otwarte podczas deszczu, bo wczesniej
                  poprawiali wylewke na dole.. pewnie u was tez ktos otworzyl, a pozniej zamknal i
                  czary mary - woda nie wiadomo skad... Dzwonilismy do biura, to pani stwierdzila,
                  ze przeciez deszczu wcale nie bylo, no comment
    • Gość: Mat Opłaty IP: 62.87.137.* 27.06.07, 08:46
      dostaliście już kolejne opłaty za czynsz
      niepokoi mnie opłata za energię elektryczną części wspólnej
      mam do zapłaty 60 zł
      Może nie powinnam się tym dziwić skoro na klatkach całą noc świeci się światło
      i może p[łacę za tych którzy nie mają jeszcze prądu w swoich mieszkaniach a już
      remontują i korzystają z prądu LOCUSA.
      • Gość: Tilan Re: Opłaty IP: *.umwd.pl 28.06.07, 08:26
        Witam,
        Ja wczoraj dostałam rachunek i policzyli sobie 290 zł. Za co...!!!
        W zeszłym miesiącu odebrałam mieszkanie to przysłali po 2 tygodniach racunek
        na prawiwe 100 zł. ale teraz to przegieli. Za prąd w części wspólnej - 60
        zł.sprzątanie budynku-15 zł.wywóz nieczystości - 20zł.zużycie wody i
        odprowadzenie ścieków ok.40 zł.i ogrzewanie też po zbuju + inne opłaty.
        Czemy takie kwoty nam wychodzą . Za co tyle pieniędzy płacimy!! A co będzie jak
        się wprowadzimy? Czy ktoś z Locusa mówił komuś ile będą liczyli do czynszu za
        m2, kiedyś coś wspominali o 6 zł. ( antresola) I czy ktoś wie kiedy dostaniemy
        akty notarialne ( też kiedyś wspominali że w sierpniu) ?
        Prosze napiszcie coś jak wiecie więcej.
        Pozdrawiam
        • Gość: majka Re: Opłaty IP: 195.20.110.* 29.06.07, 15:25
          ja równiez dostalam rachunek na 290zl! U mnie na klatce także cala noc pali sie
          swiatlo! nie rozumiem dlaczego mamy za to placic. a jesli chodzi o sprzatanie
          to .....codziennie chodzę na budowę i jeszcze nigdy nie widzialam aby klatka
          byla pozamiatana, a co dopiero umyta! a oplata jest :) ZASTANAWIAM SIE Z
          JAKIEGO PARAGRAFU WYNIKA NASZ OBOWIAZEK POKRYWANIA TYCH KOSZTÓW SKORO NIE MA
          JESZCZE POZOWOLENIA NA UZYTKOWANIE. CZY KTOS WIE????
          • Gość: Tadeusz Re: Opłaty IP: *.telsat.wroc.pl 30.06.07, 19:36
            Obecne opłaty są zryczałtowane i mocno zawyżone. Po około roku nastąpi
            rozliczenie liczników i wyrównanie. Tak przynajmniej było w moim obecnym miejscu
            zamieszkania :)
            Ale bardzo zawyżone wydają sie opłaty za en.elek. wspólną. Moim zdaniem nie ma
            możliwości abyśmy w, bądź co bądź nieczynnym budynku, tyle zużywali prądu.
            Klatki sprzątają, byle jak ale sprzątają :) sam widziałem.
            • Gość: anonim Re: Opłaty IP: *.telsat.wroc.pl 30.06.07, 21:04
              mojej klatki ( numer 5) nie sprzątali ani raz ! Te same pety leżą od mojego
              odbioru , a piasku co niemiara !
          • Gość: mothermania Re: Opłaty IP: *.hsi.kabelbw.de 12.07.07, 14:05
            Tyle samo i my musimy placic! Wewnetrznie buntuje sie przeciwko tym 60 zl za
            energie elektryczna w czesci wspolnej i 16 zl za sprzatanie, ktorego nie ma.
            Ciekawi mnie, czy ci, ktorzy dostali juz te rachunki, zaplacili je, czy
            czekaja, bo moze ktos za nas wszystkich wykloci sie o ich zmniejszenie...
            • tygrysek1111 Re: Opłaty 12.07.07, 14:24
              Te 60zł za prąd części wspólnej to błąd systemu komputerowego w Domusie (tak
              napisali) - dostałem już korektę i jest tam do zapłaty kilkanaście zł. Co do
              sprzątania, jest to zaliczka więc teoretycznie z czasem powinni to zbilansować z
              rzeczywistymi kosztami. Podobnie jest np. z opłatą za ciepłą wodę, której
              jeszcze w kranach nie ma!

A ekipę sprzątającą raz na swojej klatce widziałem :-)
              • Gość: mothermania Re: Opłaty IP: *.hsi.kabelbw.de 13.07.07, 11:25
                Dzieki za dobre wiesci. Mieszkam dosc daleko, wiec korekta jeszcze do mnie nie
                dotarla...
        • Gość: Tom Re: Opłaty IP: 193.0.242.* 03.07.07, 12:52
          Warto zwrócić uwagę, że kwoty są podawane w wartościach netto, do energii w cz.
          wspólnej dochodzi 22%VAT. Myślę, że po powołaniu wspólnoty mieszkańców kilka
          rzeczy będzie trzeba zmienić, chociażby opłaty za śmieci, które wg mnie powinny
          być liczone od ilości osób a nie metrów.
          • Gość: majka Re: Opłaty IP: 195.20.110.* 13.07.07, 13:11
            ja nie płacę tych rachunków, bo uważam ze są zawyżone. Żadnego pisma jeszcze
            nie otrzymałam. natomiast nie wiem czy w ogóle mamy obowiązek ponosić
            jakiekolwiek koszty za okres kiedy nie mamy jeszcze aktów notarialnych. jesli
            ktos sie orientuje to proszę napiszcie w jakim przepisie tego szukac....
            • tygrysek1111 Re: Opłaty 13.07.07, 13:27
              Ja mam w umowie przedwstępnej: "Zamawiający ponosi koszty związane z z
              eksploatacją [... itd ...] od dnia protokolarnego przekazania lokalu [...]". Jak
              kupowałem dotychczasowe mieszkanie - też tak było.
              • Gość: majka Re: Opłaty IP: 195.20.110.* 16.07.07, 09:54
                ja również mam taki zapis w umowie, ale często zdarza się tak, że zapisy nie są
                zgodnie z prawem.
    • rafse Re: Kto kupuje mieszkanie od na Wietrznej 11.07.07, 22:27
      Z chęcią pomogę przebrnąć przez całą procedurę kredytową za darmo, łącznie z
      wyborem banku i złożeniem wniosku kredytowego do jednego, dwóch lub trzech
      banków. Info: rafse@poczta.onet.pl
      pozdrawiam
    • Gość: wuwik Re: Opłaty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.07, 13:00
      Według mnie skoro nie nastąpił odbiór budowy, to jest to faktycznie jeszcze
      plac budowy, więc nie może być tu mowy o żadnych opłatach za uzytkowanie. Jak
      odbiora budynek, to wtedy tak, bo od tetgo momentu bedzie mozna w nim legalnie
      mieszkać.
      • Gość: majka Re: Opłaty IP: 195.20.110.* 17.07.07, 14:01
        no właśnie, tez tak myślę, tylko musimy zdobyć jakąś podstawę prawną aby się na
        niej oprzeć...
    • Gość: Tilan pismo dot. pomiaru powierzchni mieszkania..... IP: *.umwd.pl 27.07.07, 12:14
      Witam sąsiadów!
      czy dostaliście juz od Locusa pisma o powierzchni ostatecznej mieszkania?
      Dzwoniłam w zeszłym tygodniu i powiedzieli że juz zaczynają wysyłać. A akty
      notarialne podobno w połowie września?
      Czy dostaliście klucze już od wszystkich bramek wejśiowych i skrzynki na
      listy? Podobno wydaje to Domus- prawda?

A widze że juz parę rodzinek już mieszka :) Ja pewnie wprowadze się dopiero we
      wrześniu, bo tak długo trzeba czekać na kuchnie, schody, kafle.
      Pozdrawiam
      • Gość: gadulka77 Odbiór użytkowy IP: *.ikatel.pl 29.07.07, 12:21
        Czy ktoś wie, czy może odbiór użytkowy już się zakończył i z jakim skutkiem?
        Pozdrawiam

• Gość: piotrek Re: Odbiór użytkowy IP: *.sdm.de 30.07.07, 08:31
          zakoczyl sie w piatek, ze skutkiem pozytywnym :)
          powiedziono mi jeszcze ze od sierpnia mozna sie juz bez obaw wprowadzac.
          i od 1 sierpnia bedzie ciepla woda.
          • Gość: majka Re: Odbiór użytkowy IP: 195.20.110.* 02.08.07, 09:33
            czy stawiacie już ścianki na antresoli?
            • Gość: Tilan Re: Odbiór użytkowy IP: *.umwd.pl 02.08.07, 13:01
              Ja już ma na antresoli postawione ścianki G-k i zrobioną garderobę :) myśle że
              to juz po obmiarach można było robić?
              A czy juz ktoś dostał z Was od Locusa ten pomiar ostateczny?
              • Gość: majka Re: Odbiór użytkowy IP: 195.20.110.* 02.08.07, 15:22
                ja zadnego pisma jeszcze nie otrzymalam. mówili mi też, że scianki mozna
                stawiać dopiero po uzyskaniu pozwolenia dlatego wysłałam fachowców na urlop:)
              • Gość: piotrek Re: Odbiór użytkowy IP: *.sdm.de 02.08.07, 16:15
                ostatnia wersja brzmi,
                ze domumenty maja byc jakos 2 polowa sierpnia, czy jego koniec
                pomiary juz zostaly dokonane...
                • Gość: gizbern :) ja już mieszkam!!!:))))))))) IP: 89.174.105.* 09.08.07, 00:31
                  jest bosko :))
                  czekam na Was...

ale są też minusy :
                  -szczekające psy na skarbowców są irytujące...
                  -ekipy wykończeniowe pracują do 1 a niektórzy nawet do 3 w nocy...
                  lekka przeginka...
                  ja rozumiem że kazdy chce się wprowadzić jak najszybciej - mi też na
                  tym zależy by wiercenie, piłowanie itp nie przeciągało się w
                  nieskończoność, ale "wykończeniowcy" pracują przy otwartych oknach i
                  jeszcze co chwila słychać słowa "k...." lub "ja pie...."
                  mam do wyboru spanie przy zamknietych oknach co przy tych upałach
                  jest raczej niemożliwe albo biegać po osiedlu i zwracać im uwagę.
                  wczoraj o 2.30. w nocy nie wytrzymałem. teraz dochodzi pierwsza i
                  chyba znowu się przejdę do kolejnej ekipy...
                  nie chcę być upierdliwy, nie mam nic przeciwko temu by ekipy
                  pracowały do 1-2 w nocy. rozumiem sytuację i jakoś to przetrzymam,
                  ale na litość boską, niech pozamykają okna by nie było ich słychać
                  na kilkaset metrów jak przeklinają, a głośne prace jak piłowanie,
                  wiercenie itp zostawić sobie na normalne godziny.

• Gość: anonim Re: ja już mieszkam!!!:))))))))) IP: 193.0.242.* 09.08.07, 09:51
                    Masz całkowitą rację, ja dopiero w połowie września się wprowadzę,
                    ale nie wyobrażam sobie wiercenia do 1 w nocy. Tak można jechać, jak
                    nikt jeszcze w bloku nie mieszka, ale po wprowadzeniu choć jednej
                    osoby, sorry góra do 22. Moi pracownicy pracują do 20. Może jak
                    ludzie przeczytają Twojego posta zwrócą uwagę swoim pracownikom.
                    Pozdrawiam.
                  • Gość: tilan Re: ja już mieszkam!!!:))))))))) IP: *.umwd.pl 09.08.07, 11:24
                    Witam cię gizbern:)
                    Ja jeszcze miesiąc musze poczekać na przeprowadzkę , ale jużnie mogę
                    sie doczekać, zazdroszę ci he he , choć piszesz że nie jest
                    najspokojniej, ja jestem w bramie 8 , ale moi fachowcy zapewniam Cie
                    że pracują do 18, i to pewnie dlatego te roboty sie tak przeciągają:
                    (( A możesz mi napisać czy juz jest ciepła woda, czy domofony
                    działają i czy kluczyki do skrzynki i do boksów w bramie można
                    odebrać i gdzie , bo w Locusie mi powiedzieli że to Domus wydaje-
                    prawda?
                    Myślałam że psiaków nie będzie słychać :( ale maja je przenieśc
                    gdzieś pod Wrocławiem, zobaczymy.
                    W takim razie życzę przyjemnego i spokojnego mieszkania i miłych
                    sąsiadów he he , bo pewnie zaraz się zacznie okres "parapetówek" -
                    to sie będzie działo he he .
                    Ciekawe kiedy będą wysyłać pomiary mieszkań.

Pozdrawiam
                    Tilan
                    • Gość: Cube Re: ja już mieszkam!!!:))))))))) IP: *.gprspla.plusgsm.pl 09.08.07, 19:15
                      Simka
                      Wlasnie pisze z tarasu i pije piwko pod parsolem :D Zgadnijcie
                      ktorym :P
                      Co do robot to sadze, ze to bardziej wlasciciele robia do pozna,
                      poniewaz gadalem z kilkoma wykonawcami i max do 19 robia jak juz
                      czas ich goni. Dla nas zawsze zalezy na czasie a oni tak maja cale
                      zycie i sie raczej nie chca wykonczyc. Zreszta jak sam robilem zanim
                      nikt nie mieszkal to tak dlugo pracowalem (1-3 am).
                      Ciepla woda jest przesunieta na poniedzialek -niby z winy Fortum.
                      Domofony juz dawno dzialaja ale nie znam kodow do bram aby otwierac
                      bez kluczy.
                      Wszelkie klucze i piloty dorabiaja sie i dokodowuja - ponoc w
                      poniedzialek DOMUS ma wysylac listy do nas jak i kiedy sa mozliwe
                      odbiory - pisma ponoc wydrukowane ale przez telefon sie nie moglem
                      dowiedziec kiedy moge odebrac :(
                      Ja juz mam2 parapetowk za soba(swoja i sasiadow) co nie zmienia
                      faktu, ze jutro znowu sie zrobiimprezke :D

Zapraszam;)

Aha - pomiary sa juz szykowane do wysylek. Umowy notarialne
                      wrzesien - pazdziernik - pozdro....
              • Gość: Alina ciepła woda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.08.07, 01:17
                Dzień dobry, mamy problem z ciepla woda, czy ktos z Panstwa wie moze
                czy juz jest ? mimo czekania z kranow leci niestety tylko zimna...
    • bez_beretu Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej 10.08.07, 15:46
      Oto analiza UOiK - wyniak z niej, ze nasz deweloper działał nie
      zgodnie z prawem tłumacząc, ze przesuniecie terminu odbioru mieszkan
      do opóźnienie, a nie zwłoka - okazuje się ze nie można zwalac winy
      na złą pogodę:

"Kolejnym problemem, z którym spotykają się konsumenci jest
      niedotrzymywanie przez deweloperów ustalonych terminów realizacji
      inwestycji. Opóźnienia w wydaniu mieszkania lub zawarciu umowy
      przenoszącej własność na kupującego, to często wynik stosowania
      niedozwolonych postanowień zgodnie, z którymi sprzedający nie ponosi
      odpowiedzialności za przesunięcie ustalonych terminów. Ponadto
      przedsiębiorcy tłumaczą opóźnienia w oddaniu mieszkania czynnikami
      niezależnymi od nich, np. decyzjami organów administracji lub ich
      brakiem, nadzwyczajnymi zmianami stosunków prawnych czy złymi
      warunkami pogodowymi"
      • Gość: majka Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: 195.20.110.* 13.08.07, 11:22
        to prawda. Generalnie nasz deweloper wychodzi z pozycji siły i
        stosował wiele niedozwolonych klauzul. My nie możemy już nic z tym
        zrobić, ale wszystkim potencjalnym klientom Locusa szczerze odradzam
        kupno u nich mieszkania! Opóźnienia, kłamstwa, szantaże, brak
        reakcji na zgłaszane problemy... warto się dobrze zastanowić komu
        powierza się kasę, którą często trzeba spłacać przez 30 lat!
        • bez_beretu Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej 13.08.07, 11:29
          "My nie możemy już nic z tym
          > zrobić, ale wszystkim potencjalnym klientom Locusa szczerze
          odradzam
          > kupno u nich mieszkania! "

Oczywiście, że możemy! Niedozwolone czyli abuzywne klauzule w umowie
          uważa się za nieistniejące, czyli tak jakby ich wogóle nie było. Tak
          więc po aktach notarialnych śmiało można wystapić o odseteczki :-)
          • Gość: majka Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: 195.20.110.* 13.08.07, 13:03
            a teraz nie możemy?
            • bez_beretu Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej 13.08.07, 15:53
              Teraz, przynajmniej dla tych którzy zawarli umowy przedwstepne w
              zwykłej formie cywilno-prawnej, istnieje jeszcze ryzyko, że
              deweloper zerwie z nimi umowę jak będą fikać. To m.in. na tym
              bazował podsyłając kolejne aneksy do podpisu... Chociaz rozmwiałam z
              prawnikem, który powiedział, że po protokole-zdawczo odbiorczym
              raczej już nie może być mowy o zerwaniu umowy.
              • Gość: Tadeusz Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.telsat.wroc.pl 14.08.07, 01:14
                Kupujecie mieszkanie pierwszy raz? ;)))) Niestety w PL (i nie tylko u nas) jest
                rynek developera - kupujesz dziurę w ziemi, płacisz i podpisujesz co ci dają
                (mniej-więcej).
                Hmmmm..... umowy nie były najgorsze - znajomy prawnik powiedział (mam analize na
                4 strony), że jak chce mieć porządną umowę to mogę zapomnieć o znalezieniu
                sprzedawcy. Z braku wyboru prawnicy też podpisują takie same umowy....
                Co do aneksów też się na początku oburzałem "propozycją nie do odrzucenia"
                ale... było, nie było, developer mógł nam wypowiedzieć umowy i sprzedać
                mieszkania na wolnym rynku po cenie x2. Grzecznie poszedłem, podpisałem i
                dzisiaj nawet jestem zadowolony :) Mimo, że wieśniaki z Locusa nawet podczas
                odbioru sugerowali, że mogę nie odbierać i oni się nie zmartwią! Nie jest miło
                jak Cię "stawiają pod scianą" ale fajnie jest obserwować gwałtowny wzrost
                wartości mieszkania i cieszyć się za tego za ile kupiłem. Ostatnio się
                dokredytowałem i analityk banku wyliczył mi wartość mieszkania prawie 9kPLN za
                m2!!! Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!
                • Gość: majka Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: 195.20.110.* 14.08.07, 12:18
                  nie zgadzam się z Tobą, bo nie wszyscy deweloperzy tak sie zachowuja
                  jak Locus. Bez względu na to, od ktorego dewelopera kupilbyś
                  mieszkanie to zyskałbyś na wzroście ceny m2, ponieważ byla to ogólna
                  tedencja na rynku a nie tylko na mieszkania od Locusa. A tak poza
                  tym, to budowali za naszą kasę bez konieczności ponoszenia kosztów
                  kredytu i wtedy gdy ceny materiałów nie były takie wysokie jak
                  teraz... no ale cóż, mimo że takie mamy realia to nie będę się
                  godzić na jednostronne podejście do sprawy.
                  • Gość: Tadeusz Garaże - katastrofa!!! IP: *.telsat.wroc.pl 15.08.07, 09:49
                    Odebrałem wczoraj wszystkie klucze :) Od razu spróbowałem wjechać do boxu w
                    garażu... Massssakra... Cokolwiek większego niż maluch będzie miało ciężkie
                    życie. Jest tak wąsko, że między lusterkami a bramą ledwo mieści się pięść.
                    Przodem chyba w ogóle nie da się wjechać.
                    Wielka szkoda, bo same garaże są szerokie, tylko wstawili wąskie drzwi. Świerzko
                    chyba wynalazł najwęższe w Polsce = najtańsze. Wolałbym dopłacić, żeby wjeżdżać
                    jak król :)
                    Acha, chciałbym też zobaczyć Świerzkę jak wjeżdża swoim nissanem :/
                    • Gość: majka Re: Garaże - katastrofa!!! IP: 195.20.110.* 16.08.07, 12:37
                      osoby, ktore nie kupiły garażu nie otzymają pilota do bramy:) tak
                      więc, aby wjechać np. z babcią pod swoją klatkę trzeba prosić
                      sądiada.... KOLEJNY ABSURD! jak widać nasz deweloper jest coraz
                      bardziej pomysłowy.
                    • Gość: zion Re: Garaże - katastrofa!!! IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.08.07, 17:16
                      blondynce to bym się nie dziwił, woziłem jakieś graty laguną kombi i uważam że
                      jest rewelacyjnie.
                      No chyba że masz jakiś przegubowy:)
                      • Gość: Tadeusz Re: Garaże - katastrofa!!! IP: *.telsat.wroc.pl 18.08.07, 18:56
                        Zion

wjazd z ulicy do garażu pod budynkiem jest oki ale czy aby wyładować graty
                        wjeżdżałeś na swoje miejsce parkingowe? Tam właśnie są takie wąskie drzwi garażowe.

Aby nie być gołosłownym weźmy lagunę grandtour, wersja podstawowa,
                        (www.renault.pl): szerokość całkowita z lusterkami zewnętrznymi 2060 mm,
                        szerokość wjazdu na miejsce parkingowe na poziomie lusterek 2200 mm, 14 cm luzu,
                        po 7 na każda stronę. Jak dla mnie mało.
                        Szczególnie głupio to wybudowali jak ktoś ma garaż o szerokości ponad 3 metry.
                        Zobaczymy ilu jeszcze będzie zadowolonych :)

BTW też mam lagunę czy znasz jakiś serwis godny polecenia?
                        • Gość: zion Re: Garaże - katastrofa!!! IP: *.core.lanet.net.pl 18.08.07, 22:56
                          na karkonoskiej naprzeciwko rozmusa, facet robi mi regularnie, jak znajdę namiar
                          to napiszę
                          • Gość: anonim Re: Garaże - katastrofa!!! IP: *.telsat.wroc.pl 19.08.07, 11:44
                            rzeczywiście cholernie wąsko jak się wjeżdża do garażu swojego
                            oczywiście !!
                    • Gość: Tadeusz Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: *.telsat.wroc.pl 18.08.07, 19:04
                      Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Odebrałem wczoraj wszystkie klucze :) Od razu spróbowałem wjechać do boxu w
                      > garażu... Massssakra... Cokolwiek większego niż maluch będzie miało ciężkie
                      > życie. Jest tak wąsko, że między lusterkami a bramą ledwo mieści się pięść.
                      > Przodem chyba w ogóle nie da się wjechać.
                      > Wielka szkoda, bo same garaże są szerokie, tylko wstawili wąskie drzwi. Świerzk
                      > o
                      > chyba wynalazł najwęższe w Polsce = najtańsze. Wolałbym dopłacić, żeby wjeżdżać
                      > jak król :)
                      > Acha, chciałbym też zobaczyć Świerzkę jak wjeżdża swoim nissanem :/

A w dodatku:
                      - brama garażowa nie zamyka się automatycznie, trzeba ją zamknąć pilotem
                      - w jednym z garaży drzwi garażowe w ogóle nie sa podłączone do mechnizmu
                      otwierającego. Ale to nic, spokojnie można je podnieść ręką ;) Na razie lepiej
                      tam nic nie trzymać.
                      - a obok brama otwiera sie automatycznie ale skrzypi jakby podnosili
                      średniowieczny most zwodzony :)

... ale za to trawa ładna wokół budynku!
                      • Gość: anonim Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: *.telsat.wroc.pl 18.08.07, 21:17
                        zgadza się , chciałam sprawdzić, czy rzeczywiście taki kiepski wjazd
                        do garażu i dzisiaj mój pilot nie otworzył bramy. Zgłosiliśmy w
                        Domusie a oni mi odpowiedzieli, że pewno ktoś przełączył z
                        automatycznego otwierania na ręczne i dlatego się nie otwierała
                        brama ( to ta od strony Halnej przy klatce 14 A.) Mają sprawdzić i
                        odblokować, więc nie tracę nadzieji na wjazd do swojego garażu.
                        Acha, za garażem mam komórkę i nie ma w niej światła. Czy Wy też tak
                        macie ?
                        • Gość: gizbern :) Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: 89.174.105.* 23.08.07, 00:10
                          Gość portalu: Tadeusz napisał(a):

> Odebrałem wczoraj wszystkie klucze :) Od razu spróbowałem wjechać
                          do boxu w
                          > garażu... Massssakra... Cokolwiek większego niż maluch będzie
                          miało ciężkie
                          > życie. Jest tak wąsko, że między lusterkami a bramą ledwo mieści
                          się pięść.
                          > Przodem chyba w ogóle nie da się wjechać.
                          > Wielka szkoda, bo same garaże są szerokie, tylko wstawili wąskie
                          drzwi. Świerzk
                          > o
                          > chyba wynalazł najwęższe w Polsce = najtańsze. Wolałbym dopłacić,
                          żeby wjeżdżać
                          > jak król :)
                          > Acha, chciałbym też zobaczyć Świerzkę jak wjeżdża swoim nissanem :/

A w dodatku:
                          - brama garażowa nie zamyka się automatycznie, trzeba ją zamknąć
                          pilotem
                          - w jednym z garaży drzwi garażowe w ogóle nie sa podłączone do
                          mechnizmu
                          otwierającego. Ale to nic, spokojnie można je podnieść ręką ;) Na
                          razie lepiej
                          tam nic nie trzymać.
                          - a obok brama otwiera sie automatycznie ale skrzypi jakby podnosili
                          średniowieczny most zwodzony :)

... ale za to trawa ładna wokół budynku!

ojej.... nie przesadzajcie... ja też mialem na początku wrażenie że
                          jest mało miejsca by wjechac swobodnie do boxu garażowego ale po
                          kilku razach nabrałem wprawy i teraz wjeżdżam i wyjeżdżam z boxu na
                          jeden raz!!!! i nie mam malucha a BMW serii 5 (też kombi) które od
                          laguny combi jest dłuższe o 20cm i szersze o 6cm... (sprawdziłem
                          dane w necie :) ale przyznać muszę, że by wjechać na raz to muszę
                          się idealnie ustawić, więc trochę więcej miejsca byłoby mile
                          widziane.
                          wiekszy problem mam z wjechaniem na teren garaży z tej wąskiej
                          uliczki, bo non stop ktoś zastawia częściowo wjazd do garażu a tam
                          nie ma możliwości wjechania "szerokim łukiem". ostatnio nawet
                          wybuchłem i zbyt ostro (za co bardzo przepraszam okrzyczanego)
                          wydarłem się, że zacznę przebijać opony (oczywiście nie mam takiego
                          zamiaru) no ale się spiekliłem jak na 8 wjazdów do garażu tylko raz
                          mogłem wjechac do niego bez trąbienia i czekania na właściciela
                          auta, który tak "niefrasobliwie" zaparkował.

co do jakości bram do boxów to rzeczywiście prezentują one najnizszą
                          półkę. a może nawet gorzej. otwieranie tych drzwi przez niską
                          kobietę jest niemożliwe bez skakania i gimnastyki. po za tym cały
                          czas się zastanawiam kiedy mi te drzwi spadną na maskę w trakcie
                          w(y)jeżdżania do boxu, bo się swobodnie nie otwierają do końca tylko
                          trzeba stawać na palcach i je dopychać. kicha straszna. z zamykaniem
                          jest łatwiej choć sznurek mi się urwał już drugiego dnia.

wracając jeszcze do bramy otwieranej z pilota to uważam, że nie jest
                          to jakiś problem, że trzeba je zamknac z pilota (choć rzeczywiście
                          nie wiem czemu nie ma automata) interesuje mnie tylko czy bramy
                          garażowe mają fotokomórki uniemożliwiające opuszczenie drzwi
                          sąsiadowi (wjeżdżającemu zaraz za nami) na maske?????? może ktoś
                          sprawdzi empirycznie??? :) hehehe...

no i zgadzam się, że trawę mamy zaj....stą :)))))))
                          • Gość: gizbern :) Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: 89.174.105.* 04.09.07, 03:07
                            no i jak tam? nabraliście już wprawy przy wjeżdżaniu do garażu? :)))
                            • Gość: anonim Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: 193.0.242.* 06.09.07, 09:01
                              nie nauczyłam się i nie będę próbować. Napiszę pismo do Locusa o
                              zwrot pieniążków za tą bramę i wstawię sobie nową na własny koszt.
                              Nie wiem co z tego wyjdzie, ale trzeba spróbować. A co sądzicie o
                              otwartych furtkach i brakach domofonów przy nich ? Wczoraj ktoś
                              zamknął jedną z tych furtek na klucz i ludzie stali na zewnątrz i od
                              wewnątrz i nikt nie miał klucza !
                              • Gość: Mat Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: 62.87.137.* 06.09.07, 14:12
                                Właśnie się kiedyś zastanawiałam nad taką sytuacją
                                co będzie jeśli ktoś zamknie furtkę (chodzi furtkę przy bramie 14) a
                                domofony są dopiero przy wejściu na klatkę.
                                Nie wiadomo dlaczego te domofony nie są przy furtce, tak samo jak w
                                furtkach od ul. Wietrznej zdaje się że klataka 12.
                                Po to są przecież te furtki żeby je zamykać, tylko tam musi być
                                domofon.
                                Rozmawiałam z panią z Domusa w sprawie psów - barzdo była zdziwiona
                                skąd tam psy, powiedziała że te sprawy mogą być załatwione na
                                wspólnym zebraniu.
                                Pozdrawiam
                                • Gość: meg Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: *.madcomputers.pl 07.09.07, 21:02
                                  Też o tym myślałam.Przyjdą np.znajomi albo dzieciak ze szkoły i nie
                                  dostaną sie do domofonu.Bo domofon dopiero na ścianie budynku.:(
                                  No chyba że wszystkich znajomych i przyjaciół wyposaży się w
                                  kluczyki od furtki- hihi.A co do wynajmu- to niestety chyba
                                  rzeczywiście sporo mieszkań jest na to przeznaczonych.:( Albo na
                                  korzystne odsprzedanie.W każdym razie mnie to raczej martwi a nie
                                  cieszy .Wszystko zalezy od kultury wynajmujących. Nie mam ochoty
                                  płacić potem za szkody poczynione przez jakichś wandali.A wiem co
                                  sie dzieje u mojej koleżanki na os.Przyjaźni.
                                  • Gość: zion Re: Garaże - katastrofa^2!!! IP: *.core.lanet.net.pl 09.09.07, 23:05
                                    Chyba będzie panel przywoławczy przy szlabanie i furtce. Widziałem kable.
                                    Zresztą na wprost patrzy na szlaban kamera to sobie w tv można będzie obejrzeć.
                                    Ja tak miałem w poprzednim miejscu zamieszkania. prawie jak big brother.
                • alg.1 Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej 10.10.07, 09:02
                  Witam! Zastanawiam się czy jest na tym forum ktoś kto kupił
                  mieszkanie w 2 etapie tzn. w Galeriowcu?
        • Gość: Franz Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.wro.vectranet.pl 17.08.07, 22:58
          Zgadzam sie w pelni polecam sprawdzonego developera GEO - maja mieszkania na
          Rymarskiej - o wiele lepsza lokalizacja niz Wietrzna. To w pelni sprawdzona i
          profesjonalna firma.
          • Gość: Aga Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.08.07, 14:28
            Akurat jesli chodzi o lokalizację to Wietrzna jest o wiele lepsza od
            Rymarskiej - Rymarska oprócz tego że jest na zadupiu, to w dodatku
            robi się tam blokowisko... Wietrzna przynajmniej ma zabudowę willową.
          • Gość: haidi Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.07, 14:34
            Na Rymarskiej cuchnie.
    • Gość: Gość Odbiór garażu? IP: 212.160.104.* 20.08.07, 13:54
      Witam,

Czy mieszkania i garaże odbieraliście osobno? Czy widzieliście garaże przed
      odbiorem?
      W Domusie nie chcieli mi wydać kluczy i pilota do garażu bo nie było mnie na
      jakiejś liście, pani zasugerowała że mam nieodebrany garaż (co by się zgadzało).
      Dzwoniłem dziś do Locus-a, pan odszukał mój protokół i stwierdził że mam
      odebrany garaż (mimo że go na oczy nie widziałem!) i w Domusie powinni mi wydać
      klucze.
      O co tu chodzi?
      • Gość: Gość Re: Odbiór garażu? IP: 212.160.104.* 20.08.07, 15:14
        Już sprawę wyjaśniłem, zaraz idę do Domusa po klucze i pilot.
        • Gość: meg Re: Odbiór garażu? IP: *.centertel.pl 20.08.07, 16:39
          Ja miałam identyczną sytuację. Nie było mnie na liście odbiorów i
          pani wyjaśniała w Locusie.Okazało się,że mój protokół odbioru
          mieszkania nie znalazł sie w stosownej teczce w Domusie , ale był
          na miejscu.Klucza do garażu też nie dostałam , bo pani mówiła,ze
          nie ma protokołu z odbioru garażu.Po interwencji w Locusie okazłao
          się,ze protokół odbioru mieszkania jest jednocześnie potwierdzeniem
          odbioru garażu.I Locus kazał klucze wydać.Jak mówił mi pan w
          Locusie - tak jest szybciej niz robic kolejne odbiory na garaże, a
          jak będą usterki to przecież i tak zgłosimy >.:)Pilota
          przetestiwałam brama działa ale skrzypi dość mocno, proponuję tym
          lokatorom, którzy mają mieszkania nad nią juz to zgłosić, bo
          zwariują.
          Wjazd do garażu rzeczywiście wąski,ja mam poczciwą 405-ke peugeota
          i jeszcze nie próbowałam wjeżdzać , bo testowałam na służbowej
          corsie męża.Przodem sie nie dało, wjeżdżalismy tyłem.Drzwi garażowe
          mogły być spokojnie o 20 cm szersze.Z boku z jednej strony jest
          obudowa- zamiast tego mogli zrobic szersze wjazdy.No i nie powiem
          jest nisko - jak ktoś ma terenowy samochód to może mieć problem.
          • Gość: Tilan pilne malowanie ścian- polećcie fachowców, proszę IP: *.e-wro.net.pl 20.08.07, 22:02
            Witam sąsiadów!
            Mam pewien problem z fachowcami od malowania, ekipa wyliczyła
            sobie za dwukrotne malowanie kolorem ( z moimi farbami) 12 zł. za
            m2 !!! Dodam że to jest dwóch młodych gości . Troszkę zbladłam jak
            usłyszałam cenę. Przeszukałam strony internetowe i widzę że ceny
            wachają się od 4 do 9 zł za m2.
            Prosze Was , bo wiem że spro ludzi już mieszka i mam pytanie ile
            płaciliście za malowanie swojego mieszkanka? (Dodam że jest to
            antresola- czyli trochę skosów) Czy możecie podać mi namiary na
            tych fachowców.
            Malować muszę pod koniec sierpnia.
            Mam nadzieję że mi pomożecie:)

A czy ktoś już może dostał pomiar powierzchni od Locusa?
            Dziękuję i pozdrawiam
          • Gość: mat Re: Odbiór garażu? IP: 62.87.137.* 21.08.07, 10:25
            to samo było u nas
            to chyba norms
            • Gość: gizbern :) żyjecie??? :)))) IP: 89.174.105.* 02.09.07, 14:55
              czy też wszyscy są tak zajeci wykańczaniem (siebie) mieszkań, że od
              prawie 2tyg nikt tu nic nie napisał :) hehehehe
              • Gość: mothermania Re: żyjecie??? :)))) IP: *.hsi.kabelbw.de 03.09.07, 10:04
                No wlasnie! Tez czekam na jakiekolwiek wiesci. Rzadko bywam na
                Wietrznej, choc mam tam mieszkanie. Ciekawa jestem, co sie tam
                dzieje. Nie wydaje sie Wam, ze to "sprzatanie terenu i utrzymanie
                zieleni" duzo kosztuje?
                • Gość: meg Re: żyjecie??? :)))) IP: *.madcomputers.pl 03.09.07, 19:23
                  Ja jeszcze nie dostałam faktury.Nie wiem jakie sa opłaty.W mojej
                  bramie na razie tylko 2 osoby wykańczają mieszkania.Jedno na
                  pierwszym pietrze sie robi , drugie na ostatnim. Ja jeszcze nie
                  ruszyłam z niczym..:(
                  Czy wiecie coś o dbiorach technicznych? W Locusie mi powiedzieli ze
                  nie ma jeszcze pozwolenia na użytkowanie budynku- czekaja na nie,
                  mieli jakies poprawki zrobić jeszcze .
                  Acha - nie macie kłopotów z elektryką? Po sąsiedzku narzekali
                  bardzo ,ze nic nie działa i będą reklamować?

• Gość: Tadeusz Re: żyjecie??? :)))) IP: *.telsat.wroc.pl 03.09.07, 22:49
                    Zajęci wykańczaniem swoją drogą ale ile dobrego (poza ładną trawą:) ) można
                    powiedzieć, a narzekać cały czas chyba nie wypada ;) Np. zauważyłem, że nasze
                    skrzynki pocztowe są doskonałym wc dla piesków...
                    U mnie elektryka śmiga ale niestety na jednym bezpieczniku jest więcej niż jedno
                    pomieszczenie. Trochę chyba przesadziłem ze stopniem komplikacji i nie chciało
                    im się tyle kabli ciągnąć. Ekipa remontowo-budowlana każde pomieszczenie
                    "rozwiązuje" jeden dzień :)
                • Gość: gizbern :) Re: żyjecie??? :)))) IP: 89.174.105.* 04.09.07, 03:05
                  być może utrzymanie ogrodnika sporo kosztuje ale trzeba przyznać, że
                  nie przepijają tych pieniędzy. trawa koszona chyba raz na tydzień,
                  podlewają drzewka, wszystko jest bardzo zadbane i naprawdę ładne.
                  aż miło wyjść na balkonik polukać na zieloną trawkę :)
                  w mojej klatce mieszka już chyba pieć rodzin. jedna się nawet
                  powiększyła o małą dziewczynkę, która się urodziła dwa dni temu u
                  moich sympatycznych sąsiadów.
                  moja trzymiesięczna córcia będzie miała koleżankę za ścianą :)
                  i nie wiem czy mi się tylko wydaje, ale mieszkają u nas na osiedlu
                  sami bardzo młodzi ludzie (tacy przed czterdziechą:) (Ci po 40
                  są "prawie" młodzi) czuję, że będzie sporo imprezek
                  • Gość: ... Re: żyjecie??? :)))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.07, 10:51
                    imprezki to beda dopiero jak powynajmuja mieszkania studentom,
                    bo o swoje to sie przeciez dba :)
                    a troche to wyglada poki co tak, ze sporo tych mieszkan jest pod
                    wynajem, a raczej biznesmenow tylu u nas nie ma.
                    • Gość: majka Śmieci IP: 195.20.110.* 10.09.07, 15:23
                      Czy ktoś wie co się dzieje z kubłami na śmieci? Wydaje mi się, że
                      płacimy za to Domusowi, a mimo tego zaczyna się robić wysypisko
                      śmieci.
                      • Gość: gadulka77 Ogrzewanie IP: 89.174.105.* 13.09.07, 16:30
                        Czy ktoś wie kiedy zacznie się sezon grzewczy????? Mje dziecko już sie
                        rozchorowało. Zimne mokre mury więc tym bardziej czuć chłód. W łazience nic nie
                        schnie. Okropnie zimno brrrrrr. Co do zieleni, to ponoć Domus ma problemy z
                        ogrodnikami, a ci co są żądają strasznie dużo kasy. Jeżeli znacie kogoś, kto
                        byłby konserwatorem lub ogrodnikiem dajcie mu namiary na Domusa---szukają takich
                        osób i będzie to może z korzyścią dla nas wszystkich. Co sie tyczy zaś młodych
                        ludzi to na pewno większosc będzie za, żeby zrobić jakiś mini plac zabaw dla
                        dzieci. Nasz dziedziniec jest super dla oka ale nie koniecznie przystosowany dla
                        rodzin z dziećmi....POzdrawiam.
                        • Gość: Cube Re: Ogrzewanie IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 13.09.07, 19:44
                          mialo byc w srode ale okazalo sie ze nie ma wody w calej instalacji.
                          Jutro tj. piatek ok 9 rano ma byc spotkanie MPEC i Domus i maja
                          uzupelnic braki i wlaczyc ogrzewanie - tezjuz marzniemy nakos
                          zwlaszcza rano.

pozdrawiam
                          • Gość: aska Re: Ogrzewanie IP: 195.20.110.* 14.09.07, 08:23
                            w zalaczniku do umowy jest zapis, że będzie plac zabaw. Może zrobią
                            wspólny dla wszystkich 3 etapów?
    • Gość: j. Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.ssp.dialog.net.pl 14.09.07, 12:47
      Witam,

ja się jeszcze nie udzielałam na tym forum choć jestem jedną z
      pierwszych osób, które zamieszkały na naszym "wspaniałym" osiedlu.
      I bardzo żałuję, że kupiłam mieszkanie od janbudu.
      Jako mieszkańcy nie mamy kompletnie żadnych praw - o wszystko trzeba
      grzecznie poprosić - najlepiej kilka razy i w głębokich ukłonach z
      czapką w ręku. Ciepła woda = potworny problem - miesiąc proszenia i
      po 1,5 m-ca "już" była. Ogrzewanie to samo - nieważne, że większość
      ludzi mieszka z małymi dziećmi - zawsze jest ten sam argument - że
      ci, którzy kupili mieszkania a z nich nie korzystają, buntują się
      przeciwko ponoszeniu takich kosztów - więc wygląda na to, że
      największe prawa w naszym domu mają osoby które z niego nie
      korzystają. Choć ja uważam że to bardzo dobra wymówka, którą
      wycierają sobie gębę w j.
      Hitem było również to, że pewna pani powiedzieła, że kluczyki do
      skrzynek pocztowych dopiero po akcie notarialnym - ale w końcu się
      ulitowała (ludzka pani!)

Ostateczne rozliczenie - ta sama historia - powinno być 60 dni od
      odbioru lokalu przez lokatora. Ktoś je już dostał? Nie sądzę. I
      siedź teraz człowieku i się stresuj, ile ci dowalą i czy możesz
      kupić jeszcze lampę czy lepiej poczekać, bo nie będzie z czego
      zapłacić.
      Ta sama historia z aktami notarialnymi - 6 m-cy od naszego odbioru -
      a ja już usłyszałam, że zaczną od ostatniej klatki 14 i do
      pierwszych dojdą pod koniec listopada, bo przecież WAŻNE OSOBY muszą
      być na podpisaniu aktu a przecież się nie sklonują...

Szlag mnie trafia, bo za każdym razem gdy zgłaszam jakieś uwagi
      słyszę: "jak się pani nie podoba, to proszę zerwać umowę". I wygląda
      na to, że oni mi żebrakowi mieszkanie dali, a nie że za nie
      zapłaciłam ciężką kasę jak na tamte czasy.
      Poprzednio kupowałam mieszkanie od WPB i myślałam, że partnerskie
      traktowanie klienta to standard, a dotrzymywanie postanowień umowy
      to konieczność prawna. No i pewnie tak jest, tylko że ten standard
      nie dotyczy janbudu. Nie mogę się doczekać podpisania aktu i
      momentu, kiedy uwolnię się od tej firmy. Jestem z natury człowiekiem
      spokojnym, ale gdy o nich myślę, to rodzą się we mnie mordercze
      instynkty...

pozdrawiam gorąco wszystkich mieszkańców osiedla jakże pogodnego i
      życzę zdrowego dystansu do j.
      mnie niestety już na niego nie stać...i nawet wspaniała lokalizacja,
      dla której zdecydowałam się na mieszkanie tutaj nie jest mi w stanie
      tego wynagrodzić...

J.
      • Gość: gość Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.centertel.pl 14.09.07, 13:34
        Prosze nie nabierać sie na to tłumaczenie ,ze ogrzewania nie ma bo
        burzą się Ci którzy nie mieszkają.To nie ma nic do rzeczy - sezon
        grzewczy sie zaczyna bo tego wymagaja warunki i juz.Jesli ktos nie
        mieszka to sobie zakręci kaloryfery i tyle.Ja tez nie mieszkam
        jeszcze bo dopiero teraz zaczne wykańczać mieszkanie - ale nie
        przyszłoby mi do głowy żądać by kaloryfery nie grzały.???
        Co za bzdury te panie opowiadają.Chyba same w nie nie wierzą. Po
        prostu ktos zawalił załatwienie tej sprawy na czas i tyle.Co do
        aktów notarialnych.Obiecywali 6 miesięcy od odbioru.Od której
        klatki zaczną? Ktoś w końcu musi być pierwszy a ktos ostatni...:)
        Każdy woli być pierwszy :)
        • Gość: Tilan media- jakie mamy na osiedlu ? IP: *.umwd.pl 17.09.07, 09:35
          Witam sąsiadów, proszę powiedzcie mi jakie mamy media na naszym
          osiedlu, Jakie jest operator na internet, wprowadzam się za dwa
          tygodnie i potrzebuję od razu internet a jakoś w bramie żadnej
          informacji nie widziałam, napiszcie jaka jest oferta z tv kablowej,
          czy można montować sobie cyfrowy polsat? Jakie są ceny.
          Z góry dziękuję i pozdrawiam
        • Gość: j. Re: Kto kupuje mieszkanie od Janbudu na Wietrznej IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.09.07, 13:58
          Podobno zaczną od 14 - a kiedy dojdą do 12 to nie potrafili
          powiedzieć. Więc skoro jeszcze nawet nie zaczęli, te 6 m-cy od
          odbioru podane w umowie jest nierealne, :-((( A w związku z tym wpis
          do księgi też się opóźni (teraz podobno we Wrocławiu trzeba czekać
          do roku czasu) a ubezpieczenie kredytu trzeba płacić, i to niemałe,
          ale to już nie ich zmartwienie...
    • Gość: Tilan Jaki operator do internetu i kablówki? IP: *.umwd.pl 17.09.07, 09:38
      Witajcie,
      Potrzebuję informacji jakiego mamy operatora telefonii , internetu i
      kablówki, juz niedługo się przeprowadzam i potrzebuję mieś interent.
      Możecie napisać z jakie mamy oferty firm na naszym osiedlu? Jaki
      macie internet?
      Z góry dziękuję i pozdrawiam
      • Gość: Cube Re: Jaki operator do internetu i kablówki? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 17.09.07, 19:28
        Witam

Siec osiedlowa KORBANK - osobiscie nie polecam - sporo informacji
        mozna poszukac po forach i wybrac samemu.
        Co do kablowki bedzie UPC - i tutaj polecalbym internet. Niestety
        mamy instalacje wew. budynku ale podlaczeni do sieci nie jestesmy -
        w Siedzibie UPC twierdza ze powinno byc w pazdzierniku ale obiecac
        tego nie moga :( Puki co zostaje antena zbiorcza lub tak jak pisales
        Cyfrowy polsat itp. i tutaj wazna sprawa - budynek jest na GWARANCJI
        i nie mozna uszkadzac elewacji. Ja dostalem zgode na instalacje
        anteny ale pod warunkiem ze nie bede uszkadzal elewacji i tak tez
        zrobilem (antena przykrecona do balkonu sasiadow a kabel przez otwor
        w oknie - i tutaj stracilem gwarancje tylko na okno - na wlasne
        zyczenie ;) )
        Telefon: TPSA jest gotowa - Dialog tak jak wyzej instalacja wew.jest
        ale brak polaczenia z centrala - na telecentrum nic nie wiedza - w
        siedzibie nie bylem.

I to w sumie tyle
        Aha brak wciaz medium jakim jest ogrzewanie :( Pani w domusie
        twierdzie ze sa oglosenia z prosba o zakrecenie zaworow od
        ogrzewania na korytazach aby mogli uzupelnic wode ale jakos u nas
        nic takiego nie wisi i nie wisialo (sprawdzam kilka razy dziennie
        tablice z nadzieja na informacje o ogrzewaniu) :(

pozdrawiam
        • Gość: gadulka77 Re: Jaki operator do internetu i kablówki? IP: 89.174.105.* 17.09.07, 20:36
          Dialog już jest dostępny. Podłączyli nam telefon w zeszłą sobotę.Z ogrzewaniem
          kicha. Szybciej pogoda sie zlitowała nad nami niż MPEC.
          • Gość: cube Re: Jaki operator do internetu i kablówki? IP: *.gprspla.plusgsm.pl 18.09.07, 17:39
            w bramie 14e nie ma dialogu :/ jeszcze.
            Co do litosci MPEC to nie masz racji. Pani Domusie odkrywa sprwe po
            sprawie dzisiaj udalo sie im wlacyc ogrzewanie ale ustawienia na
            wezle cieplowniczym byly tak zdefiniowane ze i tak wlaczy sie on
            dopieo przy tem ponizej 8C wiec nie teraz. Disiaj dopiero wystapiona
            z podaniem o zmiane tychze ustawien. W Fortum mowia ze teraz powinno
            potrwac to szybko bo juz BOOM minl i wszyscy sobe wlaczyli....
            • Gość: gadulka77 Re: Jaki operator do internetu i kablówki? IP: 89.174.105.* 21.09.07, 19:50
              Dziwne, że nie ma dialogu w bramie 14e jak mamy telefon w dialogu i z
              powodzeniem dzwonimy już od tygodnia. Przenosiliśmy numer ale myśle, że nie ma
              żadnej różnicy pomiędzy założeniem a przeniesieniem.
              • Gość: ... Re: dialog - internet IP: *.sdm.de 25.09.07, 19:07
                jak ostatnio pytalem w dialogu o internet to powiedziano mi ze nie
                ma "chwilowo" wolnych miejsc u nich w szafie na nasz rejon zeby
                kogos podlaczyc.

pozostaje czekac... czekac...
                • Gość: Cube Re: dialog - internet IP: *.gprsbal.plusgsm.pl 25.09.07, 22:12
                  Witam

mimo zlych opini nt. Korbanku bylbym sklonny dac im szanse. Jedyny
                  problem to to, ze nie przewiduja okresu probnego. Chcialem z 2 dni
                  ale odmowili - stad pytanie wiem, ze sa na osiedlu ludzie, ktorzy
                  juz maja ich uslugi - cz mozna sie jakos skataktowac i wymienic
                  doswiadczenia co do tej uslugi ???

dziekuje
                  • Gość: Marcin Re: dialog - internet IP: 89.174.105.* 25.09.07, 23:16
                    Hej, mamy korbank od 2 dni i działa bez zarzutu, opcja 512 za 49 zł,
                    na instalacje czekalismy ok.tygodnia, póki co wszytko gra, pozdrawiam
                    • Gość: Cube Re: dialog - internet IP: 212.203.136.* 26.09.07, 12:33
                      Dzieki za info - zalezy mi na info kogos kto ma szybsze lacze 4-
                      8Mbps - akurat 512 to raczej nie powinno stanowic problemow...
                      • Gość: gizbern :) Re: dialog - internet IP: 89.174.105.* 27.09.07, 01:16
                        korbank mam od początku sierpnia (łącze z zakresu które Cie
                        interesuje) odezwij się na gg 1667252 to zejdę do Ciebie pod
                        parasol i pogadamy (tym razem nie będę brał chrześniaka z
                        łyżeczką) :)))
      • Gość: Tadeusz Re: Jaki operator do internetu i kablówki? IP: *.telsat.wroc.pl 20.09.07, 22:49
        Wg mojego rozeznania potrójna oferta UPC (telefon+internet+telewizja) jest nie
        do przebicia. Do tego warto pamięta, że można przenosić swój stary numer
        pomiędzy operatorami, tylko - uwaga! - najpierw zakładamy nowy numer, dopiero
        potem składamy zlecenie przeniesienia starego numeru do nowego lokum.
    • Gość: m@ciek Re: Kto kupuje mieszkanie od janbudu na Wietrznej IP: *.rainbownet.pl 18.09.07, 14:01
      NIERUCHOMOŚCI
      www.domagent.pl
      DOM I MIESZKANIE
    • Gość: gizbern :) wietrzna 12d/11 IP: 89.174.105.* 27.09.07, 01:27
      ktoś z forum ma może mieszkanie pod tym adresem albo ma namiary na
      właścicieli?
    • Gość: ... podpisywanie umow IP: *.sdm.de 28.09.07, 14:41
      znow sie przeciagnie, poniewaz nie ma jeszcze zgody na uzytkowanie.
      Akty notarliane przy dobrych wiatrach beda mogly byc podpisywane od
      listopada, moze.
      • Gość: majka Re: podpisywanie umow IP: 195.20.110.* 28.09.07, 14:48
        dziwna sprawa... juz dawno Locus i Janbud mnie informował, że jest
        pozwolenie na użytkowanie.
        • Gość: megg Re: podpisywanie umow IP: *.madcomputers.pl 30.09.07, 19:32
          Wcześniej i tak chyba powinni sie z nami rozliczyć...??? Czy ktoś
          już dostał jakieś pismo w tej sprawie???
          Chciałabym wiedzieć ile mi jeszcze "wyjdzie " z kieszeni po
          wszystkich podliczeniach i odliczeniach....A co do pozwolenia na
          użytkowanie to jakis czs temu tez mi mówiono w Locusie ,ze jeszcze
          nie ma .
          • Gość: PiotrekS Nowe forum IP: 217.8.176.* 12.10.07, 17:27
            Witam serdecznie wszystkich sąsiadów. Z zainteresowaniem czytałem wszystkie
            Wasze posty i widzę, że założenie prawdziwego forum dla naszego budynku ma sens.

Dlatego też zobaczcie stronkę wietrzna.pl - działa tam teraz zupełnie nowe,
            tylko nasze forum, na którym możecie się rejestrować i pisać posty. Spróbuję też
            przenieść wszystkie posty z Gazety na wietrzna.pl, żeby nie zginęły :-)

Gdyby coś nie działało, oczywiście dajcie znać - będę patrzył nie tylko na
            wietrzna.pl, ale też tutaj.

Piotrek z klatki nr 14
            • Gość: meggi Re: Nowe forum IP: *.madcomputers.pl 13.10.07, 21:33
              Ja już sie zarejestrowałam....:)
              • Gość: kaja Re: Nowe forum IP: *.umwd.pl 15.10.07, 08:57
                Witam,
                Proszę o podanie gdzie mogę znaleźć nasze nowe forum, czy na
                gazecie ?
                • Gość: PiotrekS Re: Nowe forum IP: *.sap-ag.de 15.10.07, 10:06
                  Nowe forum można znaleźć pod adresem wietrzna.pl
                  Czyli wpisujemy w przeglądarkę po prostu

wietrzna.pl

i koniec.
                  Niektóre przeglądarki wymagają, żeby wpisać:

wietrzna.pl
                  To nowe forum jest dużo bardziej czytelne niż forum Gazety, no a do tego... po
                  prostu NASZE WŁASNE!
                  Już mamy ośmiu piszących użytkowników!
                  • Gość: Tilan Rozliczenia IP: *.umwd.pl 16.10.07, 12:20
                    Witam sasiadów!

Czy dostaliście już rozliczenia z Locusa? Ja wczoraj odebrałam i się
                    przeraziłam , wyszło mi 4 tysiące za waloryzację? Co to takiego nie
                    mam pojęcia , to może inflacja , bo kupowałm pod koniec 2005r. i
                    naliczyli siobie jakieś odstetki, czy wy tez macie waloryzaję, Pani
                    Dorota mówiła wcześniej że nas nie obejmmie :(
                    I rozliczenie budowlane oczywiście jest niejasne za jaki aneks do
                    umowy (projektu) zmian żądają 1500 zł. Tak samo sprawa z drzwiami,
                    były w cenie mieskania białe, wziełam takie sametylko brązowe i
                    policzyli różnicę 1300 zł. Krew mnie zalewa , tak wszystko
                    naciągane. A schody nagle potaniały z 6 tys. do 5 tys. jak
                    zrezygnowaliśmy. Prosze napiszcie czy treż macie duże dopłaty i jak
                    bedziecie je negocjować lub wyjaśniać z nimi. I jeśli wiecie coś o
                    tej waloryzacji to prosze wyjaśnijcie mni to.
                    Nie dośc że wykańczanie mnie zrujnowało finansowo , to jeszcze
                    teraz ta waloryzacja, a zaraz będzie jeszcze notariusz.

A propo notariusza czy jeśli spisywałamakt w grudniu 2005r. i
                    płaciłam połowę kwoty za opłaty , to teraz ile będę musiała
                    zapłacić ? czy ta stała taksa która weszła w tym roku mnie będzie
                    obowiązywać?
                    Pozdrawiam
                    • Gość: PiotrekS Re: Rozliczenia IP: *.sap-ag.de 16.10.07, 17:05
                      To już może zapraszamy na forum wietrzna.pl ?

Tam jest już cały wątek poświęcony rozliczeniom :-)

wietrzna.pl/viewtopic.php?f=2&t=4&start=0&st=0&sk=t&sd=a
                      A w tym momencie mamy już 17 piszących mieszkańców Wietrznej :-)
                      • Gość: ::))) nie piszcie tu więcej postów!!! IP: 89.174.105.* 16.10.07, 20:01
                        zapraszamy na wietrzna.pl !!!! nowe i tylko nasze forum!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka