mevko 03.09.06, 17:03 Dzis przeczytalam, ze przewidywany jest wzrost podatku VAT na materialy budowlane do 22% za okolo rok. Czy to jakas nowosc czy dla wszystkich jest to oczywiste oprocz mnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xs Re: VAT po 2008 IP: *.magma-net.pl 03.09.06, 18:17 vat 22% na materiały budowlane jest już trzeci rok:) A od 01.01.2008 stawką 22% objęte będą też mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: VAT po 2008 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 03.09.06, 19:42 to nie jest jeszcze przesądzone. Jeśli rząd przyjmie definicję tzw. budownictwa społecznego, oznaczając np. mieszkania do 70 mkw jako bud.społ. to takie mieszkania (domy) będą dalej opodatkowane 7% a pozostałe 22%. W przeciwnym razie wszystkie mieszkania będą opodatkowane stawką podstawową 22%:( JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: VAT po 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.09.06, 00:21 Zawsze mozesz wytargowac paragraf w umowie przedwstepnej, ktory zabezpieczy Cie przed sytuacja zmiany VATu w 2008. Mi się to udało. Deweloper w takiej sytuacji pokryje związane z tym koszta. Michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JerzyR Re: VAT po 2008 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.09.06, 14:12 pewnie wpłacasz całość kasy do końca 2007 r.?? Jeśli tak, to deweloper niczym nie ryzykuje bo wystawiona faktura na zaliczkę nie podlega już zmianie (VAT pozostanie 7%). Jak widać nieczego nie wywalczyłeś:) JR Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: VAT po 2008 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.09.06, 21:03 W momencie sprzedaży mieszkania przeprowadzane jest końcowe rozliczenie ceny, które bierze pod uwagę (między innymi) waloryzację, różnice obmiarowe i również wpływ "zmian powszechnie obowiązujących przepisów prawnych lub podatkowych". Wystawiona pewnie zostanie kolejna faktura. Czy wtedy deweloper nie może uwględnić różnicę w cenie po zmianie VATu? michal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: VAT po 2008 IP: *.core.lanet.net.pl 25.10.06, 22:56 > Czy wtedy deweloper nie może uwględnić różnicę w cenie > po zmianie VATu? dobre pytanie! tez mnie bardzo interesuje odpowiedz ... we wszelkich madrych interpretacjach mozna wyczytac, ze obowiązek podatkowy powstanie z chwilą otrzymania calej lub części należności przed wykonaniem usługi. i to w dniu otrzymania naleznosci, a nie w dniu wystawienia faktury. ... na tej podstawie wnioskuje, ze jezeli zmieni sie vat po 2007, a Ty wplacisz chociaz czesc naleznosci do konca 2007 to ta czesc bedzie objeta 7% vatem czy mam racje? dziekuje za wszystkie informacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: VAT po 2008 IP: 217.153.188.* 26.10.06, 01:12 zgadza sie obowiazek podatkowy powstaje z chwila wpłaty zaliczki etc. ...ale faktyczna sprzedaż nastepuje z chwila podpisania aktu notarialnego czyli w tym przypadku 2008. Jeśli wejda pzepisy obejmujace zakup mieszkania stawka 22% wówczas w m-cu w ktorym podpisujemy akt deveoloper musi odprowadzic różnice podatku.(gdyby akt zostal podpisany w 2007 to sprawa jest jasna obowiazuja stare przepisy) Z doświadczenia wiem ze roznica jest pokrywana przez wlasciciela mieszkania (no chyba ze w umowie jest zapis ze to developer w razie podwyzszenia vatu dopłaci roznice:-) :-):-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc I Re: VAT po 2008 IP: *.comarch.com 26.10.06, 09:50 oczywiscie dzisiaj zaden developer nie wezmie na siebie obowiazku ewentualnego uregulowania roznicy w vacie. jednak wydaje sie, ze jezeli wplacasz zaliczki czy jednorazowo calosc developerowi vat jest odprowadzany w momencie wplaty a nie w 2008 roku. zastanwiam sie tylko czy nie wstrzymac sie z decyzja o zakupie, gdy sytuacja zwiazana z vatem sie nie wyjasni. obecna sytuacja przypomina loterie :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katarzynka Re: VAT po 2008 IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 31.10.06, 20:29 Polska -jedyny kraj gdzie prawo i usatwy dzialaj a w stecz.... Odpowiedz Link Zgłoś
karols.1 Re: VAT po 2008 18.09.06, 13:50 Brawo Michał, za waleczność order VAT-ermistrza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pix_x Re: VAT po 2008 IP: *.archicom.pl 18.09.06, 13:58 jeszcze nigdy nie widziałem developera, ktory by z wlasnej kasy oddawal Państwu VAT, więc developer musiał wiedzieć, że niewiele ryzykuje... Odpowiedz Link Zgłoś