Dodaj do ulubionych

Rezydencja Dabie, Wroclaw

IP: 213.25.141.* 09.01.07, 15:03
Witam,

W zwiazku z tym ze developer WPDB Moj Dom i Temar, ktorzy buduja osiedle na
ul Wiwulskiego, opozniaja budowe i ciagle kreca z nowymi terminami chcialbym
stworzyc jakas liste osob ktore kupily tam mieszkanie.
Mysle ze razem mielibtsmy jakis wplyw na tego developera bo na dzien
dzisiejszy to wydaje mi sie ze klamia !!!
Wiele nie przyspieszymy ale musimy zebrac informacje nt tej budowy zeby
pozniej skutecznie zadac kar umownych za opoznienia. Bez sadu sie pewnie nie
obejdzie.

Jesli czyta to jakis klient to prosze sie dopisac i podac ew jakis kontakt
(email, gg, czy tez cos innego)

Obserwuj wątek
    • Gość: Lukas Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 80.50.191.* 09.01.07, 15:38
      Witam rowniez zakupilem tam mieszkanie i czekam na odbior.Mowili ze oddadza w
      lutym,ale watpie w to bylem ostatnio na budowie i budynek z zewnatrz wyglada na
      prawie skonczony.Za to wokol budynku wszystko rozkopane.Moim zdaniem nie ma
      szans zeby to oddali w lutym tak jak utrzymuja, wystarczy ze przyjda mrozy to
      nawet w kwietniu nie oddadza.Cos z tym trzeba zrobic,nie dostalem zadnego
      sygnalu z wyjasnieniem co i jak i dlaczego nie oddali w Grudniu.Tak byc nie moze.
      l.tylkowski@Wielton.com.pl
      • Gość: klient- Moj Dom Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 213.25.141.* 09.01.07, 16:33
        Moja umowa twierdzi ze mieszkanie bedzie gotowe do padziernika ub r. Na dzisiaj
        juz sa 3 m-ce opoznienia a maly mroz i zrobi sie przynajmniej pol roku.

• Gość: Sąsiad Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.218.148.157.static.telsat.wroc.pl 17.01.09, 21:41
          Nasz blok do samodzielnego wykończenia oddali po 6 msc. A pozwolenie
          na użytkowanie uzyskali po dwóch latach. Nie mówiąc o tym jakie
          numery wykręcili mieszkańcom! Miało być osiedle zamkniete z drogą
          osiedlową z placem zabaw na osiedlu, a jest otwarte z drogą lokalną
          bez placu zabaw. Jednym słowem przepraszam dwoma Oszuści i Złodzieje.
          • Gość: Sąsiad Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ip.netia.com.pl 30.01.09, 08:59
            Bardziej aktywne forum to

wiwulskiego.wroclaw.pl/
    • Gość: XYZ Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ccaeurope.pl 09.01.07, 16:30
      Hmmm najlepiej czekac i zasiegnac porady prawnej aby sie przygotowac.
      W grupie czy samemy szanse sa te same poniewaz chyba wszyscy maja zapis o
      karach umownych w umowach ktore podpisali.

Teraz najlepiej nie draznic developera a zaczac cala ofensywe kiedy przyjdzie
      do odbiorow. Nieodebrana budowa to kary dla developera :)
      • Gość: klient- Moj Dom Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 213.25.141.* 09.01.07, 16:38
        Najlatwiej bedzie jak sie wiekszosc przygotuje i wtedy developer nie bedzie
        sobie gral "w kulki" jak z pojedynczym klientem.

• Gość: kika Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.centertel.pl 15.01.07, 20:30
          Czy już się ktoś szykuje, czy daliście sobie spokój?
    • Gość: kontakt email do kontaktu: rezydencja_dabie@interia.pl IP: 213.25.141.* 09.01.07, 16:52
      Witam wszystkich
      zalozylem skrzynke do kontaktu
      rezydencja_dabie@interia.pl

czekam na e-maile
    • Gość: aviomarin Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 09.01.07, 18:06
      Hej,

ja tez mam tam chate. Oficjalnie nic nie wiem. Nieoficjalnie dowiedzialem sie
      nast. rzeczy od osoby, ktora nadzoruje budowe z ramienia dewlopera.
      1. Sprawa rozbija sie o nieodebrana instalacje wod - kan. Bez odbioru
      technicznego nie mozna jej zasypac, utwardzic gruntu i polozyc nawierzchni.
      2. Odbior ma byc w tym tygodniu.
      3. Odbior przekazanie inwestycji ludziom ma byc cos tak kolo polowy lutego
      (zdanie czlowieka z ktorym rozmawialem)
      4. W klatce nr 39 (narozna w wiekszym budynku) ludzie prowadza juz prace
      wykonczeniowe. Widac wyposazana jest kuchnia. Wyglada mi na to, ze ktos sie
      wkurzyl i wymusil na deweloperze przekazanie lokalu. Z jakiego powodu moge sie
      tylko domyslac.

Szymek

Moj email cheetaway_syracuse@wp.pl
      • Gość: anna Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 213.25.141.* 09.01.07, 18:17
        To jakie informacje udziela Wam jeden z lepszych developerow z Wroclawia ?
        wyglada na to, ze i na Moj Dom sie ludzie skarza a kiedys to byl chyba
        najlepszy developer.

powodzenia.. ja czekalam tylko 2m-ce :)
    • Gość: bomba ile za m2 IP: 213.25.141.* 09.01.07, 18:18
      Ile placilisie tam ludziska za m2 ?
      sluchy chodza ze byly cholernia drogie po 10 tys za m2 - prawda to czy falsz ?

PS jak sie zgrupujecie to bedzie latwiej ustawic dev do pionu
    • Gość: JA2 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.um.wroc.pl 10.01.07, 13:40
      Niewiele przyszłych mieszkanców rezydencji tu zaglada;)
      • Gość: lukas Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 80.50.191.* 16.01.07, 08:31
        Witam ostatnio kontaktowalem sie z developerem. Na moje pytanie Jakie jest ich
        stanowisko w sprawie nie oddania mieszkania (termin koniec grudnia),oraz
        nawiazaniu do umowy ze po tym terminie beda naliczane odsetki.Dostalem odpowiedz
        ze wraz z odbiorem mieszkania dostane rozliczenie.
    • Gość: Leon Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.01.07, 10:17
      Czy ktoś był ostatnio na placu budowy i wie kiedy mieszkania będą oddawane?
    • Gość: obserwator Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.eranet.pl 18.01.07, 12:26
      Współczuję kupującym.
      TAK DROGO, A TAK SŁABO - beznadziejnie!!!!!!!!
      • Gość: xxx Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 18.01.07, 14:06
        a ja patrze jak moja inwestycja dachbudu na kielczowskiej staje..

zza plota widac jak chlopaki ostro buduja, kazdy dzien przynosi zmiany. oprocz
        tego, jeden juz ukonczony budynek bedzie mozna codziennie ogladac - wiec ci
        ktorzy chca jeszcze kupic ostatnie pozostale mieszkania albo ci ktorzy juz
        kupili, moga sobie pojechac i obejrzec jak ich mieszkanko realnie wyglada :)

to jest to!

poza tym planowy termin to byl czerwiec, a pewnie skoncza do konca kwietnia :):)
        • Gość: Leon Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.07, 12:55
          A ja mam nadzieję, iż inne inwestycje tego developera zostaną ukończone bez opóźnień
          • Gość: guru Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 212.127.87.* 21.01.07, 12:28
            NADZIEJA MATKA....
            JAK KTOŚ RAZ JUŻ COŚ OPÓŹNIŁ, TO NIE MA WEWNĘTRZNEJ MOTYWACJI, ŻEBY NIE ZROBIC
            TEGO PÓŹNIEJ, GDYŻ ODPADŁ MU ARGMENT " NIE MOGE SIĘ SPÓŹNIĆ, BO NIGBY SIĘ NIE
            SPÓŹNIŁEM"
    • Gość: pawel piwnice ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.07, 20:30
      witam, bylem (i moze wciaz jestem w kolejnym etapie - choc to zalezy m.in od
      ceny ) zainteresowany zakupem mieszkania w Rezydencja Dabie...

ale dosc powaznym mankamentem byl dla mnie brak piwnic, czy innych pomieszczen
      w ktorych mozna by przechowywac rzeczy takie jak narty, czy rowery

jak sobie z tym poradziliscie? bedziecie trzymac rowery w salonie czy na
      balkonie? ;)
      • Gość: gtyuhi Re: piwnice ? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 22.01.07, 19:49
        Garaze... sa na pewno funkcjonalniejsze w przypadku roweru i nart niz piwnica !
    • Gość: kolejny klient MD Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.01.07, 20:53
      Witam Szanownych Przyszłych Sąsiadów,
      Aby nie łamać regulaminu nie będę dokładnie pisać co myślimy o deweloperze,
      jednak fakty są następujące:
      1. Zgodnie z umową termin oddania mieszkań określony został na 31 październik
      2006 i jest oczywiśte, że nie został dotrzymany.
      2. Powodem opóźnienia było to - co jest do dzisiaj widoczne gołym okiem - że
      niewykończone były na czas budynki a także - co juz jest całkowtym skandalem -
      fakt, że na całym osiedlu nie było położone do tego czasu ANI METRA SIECI
      KANALIZACYJNEJ. Jeśli dostaliście(a zapewne dostaliście) w drugiej połowie
      października pisma z informacją, że możecie mieszkania odebrać w terminie, to
      pozostaje się tylko dziwić nad bezczelnością dewelopera, który z całą pewnością
      widział, że w tym terminie mieszkań do wykończenia oddać nie może.
      3. Dopiero w listopadzie zaczęto kłaść sieci kanalizacyjne i kończono sieci
      ciepłownicze. Te ostatnie zostały wykonane w miare sprawnie i pod koniec
      miesiąca jakoś - lepiej lub gorzej (w wielu mieszkaniach ciągle zapowietrzają
      się kaloryfery) ruszyło ogrzewanie. Natomiast firma wykonująca kanalizację
      sanitarną to była kompletna porażka. MPWiK nie odbierał sieci wielokrotnie
      wskutek wad wykonawczych. W międzyczasie pojawiła się firma, która wykonała
      kanalizację burzową. Ta nieszczęsna kanalizacyjna sanitarna została odebrana w
      zeszłym tygodniu i teraz należy tylko wpiąć ją do sieci miejskiej, aby mozna
      było uruchomić wodę i w ślad za tym kanalizację w budynkach. Jednak znaowu od
      półtora tygodnia nic chyba się w tej sprawie nie dzieje. Naszmu przewybitnemu
      deweloperowi się nie spieszy, raczej zajmuje się liczeniem przyszłych zysków z
      Apartamentów Dąbie (jest pod nie wykop obok naszych budynków), ktore sprzedaje
      po 20 tys. za metr czy coś koło tego. Brawo.
      Ostatni zasłyszany termin uruchomienia tych sieci to początek lutego. Kiedy
      będzie droga dojazdowa do budynków trudno zgadywać. Raczej powinniśmy modlić
      się o to, by zima nadal była łagodna.....
      4. Jest jeszcze sprawa nader ważna. W naszych umowach znajduje się zapis, że
      deweloper dokona podziału nieruchomości, wyodrębni działkę pod naszymi
      budynkami i sprzeda nam mieszkania wraz z prawem do wieczystego uzytkowania tej
      działki. Ta sprawa jest także szalenia opóźniona a każdy kto jest obciążony
      kredytem do czasu jak ta sprawa nie zostanie załatwiona musi płacić
      ubezpieczenie kredytu, bo bank nie może się wpisać na hipotekę nieruchomości,
      bo nie ma księgi wieczystej dla wyodrębnionej działki i poszczególnych lokali.
      Oznacza to, że wskutek niedbalstwa i opóźnienia dewelopera ponosimy realne
      koszty (ubezpieczenie kredytu płaci się co miesiąc, wraz z ratą.) Zatem nie
      chodzi tylko o kary umowne - które są w tym przypadku zupełnie oczywiste, bo
      mieszkania - nawet jeśli niektórzy je poodbierali - nie są zgdone z zawartą
      umową, ale także o to, że wskutek opieszałości dewelopera ponosimy inne realne
      koszty, które powinny zostać uwazględnione w końcowym rozliczeniu.
      5. POWINNIŚMY DZIAŁAĆ RAZEM I ODWAŻNIE. Biuro obsługi klienta każdemu wmawia,
      że jest jedyny dziwny niezadowolony, innym nie zależy na terminach, wcale
      niczego się nie domagają, itd., stwarzając nieprawdziwe poczucie, że jesteśmy
      jakimiś wyizolowanymi jednostkami, które nie wiadomo dlaczego optymistycznie
      przyjęły, że deweloper wywiązuje się z umowy. A spotykamy się na budowie i
      widzimy, że to nieprawda.
      PISZMY ZATEM NA ADRES, KTÓRY KTOŚ ROZSĄDNY ZAŁOŻYŁ I UMÓWMY SIĘ JAKIE KROKI
      PODJĄĆ.

Może na wiosnę uda nam się zrobić piknik na podwórku?

Pozdrawiam i do zobaczenia i usłyszenia.
      • Gość: sasiad Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ha.pwr.wroc.pl 22.01.07, 20:36
        Wyglada na to ze developer juz duzo wczesniej wiedzial ze beda opoznienia.
        Jak sie zorientowalem to niektorzy z tego forum maja w umowie termin oddania 31
        pazdziernik a inna grupa 31 grudnia.
        Ciekawe kiedy sie zorientowali ze sie nie wyrobia i w umowach zaczeli wpisywac
        grudzien.

Wlasnie obejrzalem prognoze pogody i chyna nie zapowiada sie zeby nasz
        developer poczynil duze postepy z droga (zapowiadali przymrozki na reszte tego
        tygodnia).

Mysle ze mamy duzo dokumentow, faktow, itd ktore swiadcza o wyraznej winie
        developera w zwiazku z opoznieniem. Kazdy ma jakis fragment wiec jak sie
        zbierzemy i pogadamy to na pewno zbierzemy wartosciowy material.

Moze by sie zastanowic nad jakims spotkaniem w knajpie przed odbiorem (ciekawe
        keidy to bedzie) albo chocby rozmawiajmy o tym spotykajac sie na budowie juz po
        odbiorze.

Umowa specyfikuje jak bedzie zagospodarowany teren wokolo budynkow. Kiedy
        podpisywalem umowe to mily pan z MD zapewnial mnie ze w dniu odbioru bedzie
        ladnie jak w ogrodzie japonskim... a na razie to wyglada to jak kopalnia a nie
        ogrod. Trzeba sie jakos zabezpieczyc zeby teren byl szybko wykonczony (... tak
        do pomyslenia).

zgadzam sie z przedmowca ze trzeba dzialas w grupie i odwaznie !

pozdrawiam przyszlych sasiadow !

• Gość: sasiad 2 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 21:59
          Otrzymałem informację, że w dniu 31.01.07r. odbędzie się przekazanie mieszkania
          do indywidualnego wykończenia (budynek nr 2).
          Pozdrowiania dla wszystkich sąsiadów.
          • Gość: sasiad Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ha.pwr.wroc.pl 22.01.07, 22:26
            a dostales lacznie z zawiadomieniem rozliczenie koncowe ?
            jest cos tam o odsetkach karnych za opoznienie ?

wg umowy rozliczenie koncowe powinno zawierac tez odsetki karne...
            • Gość: sąsiad2 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 22:48
              W piśmie nie ma informacji o rozliczeniu końcowym.Po przekazaniu mieszkania ma
              być podpisany protokół odbioru. Zastanawiam się odsetki karne będa naliczane do
              dnia przekazania mieszkania czy do dnia wywiązania się z całej umowy tj
              wykonania dróg dojazdowych, chodników, nasadzenia zieleni, ogrodzenia budynków?
              Deweloper zabezpieczył się i w umowie jest określona górna kwota karnych
              odsetek. Są to niewielkie kwoty.
          • Gość: sąsiad 3 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.07, 23:40
            Dzisiaj otrzymałem zawiadomienie o odbiorze mieszkania w budynku nr1 na dzień
            29.01. Wzoraj oglądałem budowę .Nie ma szans na wybudowanie dróg w ciągu
            rygodnia . Pozdrowienia dla sąsiadów
            • Gość: sasiad 4 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 213.25.141.* 23.01.07, 08:53
              czyli bez drog nie bedziemy w stanie uzytkowac garazy a z tego co widac przez
              plot to raczej tam sie dojechac nie da

no wiec jak dowiezc materialy na wykonczenie ? nosic przez cala budowe ?
              czy moze czekac az laskawie nasz developer nam zrobi droge ale jak bedzie mroz
              to chyba bedziemy czekac do maja...
              • Gość: iktorn Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.01.07, 22:15
                Uwaga, uwaga!!! Kiedyś odbierałem mieszkanie (4 lata temu) kupione u innego
                dewelopera i w protokole przekazania - odbioru mieszkani było wpisane, że
                kupujący odbiera lokal wraz z częsciami wspólnymi czyli też z zagospodarowaniem
                terenu. Oczywiście nie podpisałem tego dokumentu gdyż droga do osiedle i plac
                zabaw nie były dokończone. Uważajcie na taki zapis.

PS. W kupie raźniej, więc działajcie jak nawiekszą grupą. A może tak jakaś
                telewizja? Hm?
                • Gość: Lukas Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 80.50.191.* 26.01.07, 11:56
                  Termin odbioru zbliża sie wielkimi krokami 29.01.2007 , a drogi dojazdowej i
                  porzadku w kolo budynku jak nie było tak nie ma.Czy ma ktos jakis pomysl jak to
                  rozegrac, albo czy moze ktos jest juz zdecydowany na odbiór mieszkania w takim
                  stanie.
                  • Gość: ufo Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: 213.25.141.* 26.01.07, 13:41
                    Moj plan jest taki:
                    Podpisac ptotokol odbioru ale wpisac uwage ze, teren wokol budynku, droga
                    dojazdowa, klatka schodowa itd nie wykonczona. Ciekawe czy nasz developer jest
                    na tyle uczciwy zeby przygotowac protokol z tymi uwagami od razu wpisanymi.

Zamierzam tez zmierzyc samemu mieszkanie i sprawdzic powierzchnie.
                    Wydaje mi sie ze sa roznice ktorych nie uwzglednili w rozliczeniu koncowym

No i nie zamierzad odpuscic odsetek za spoznienie.

Ciekawe jest to co ktos juz tu napisal - jak sie kontaktujemy pojedynczo to nam
                    wciskaja ze jestesmy jednynymi ktorym sie ta sytuacja nie podoba- robia z nas
                    wyizolowane jednostki a chyba nikt nie jest zadowolony z tego opoznienia i
                    stanu w jakim oddaja teren wokol budynku.

• Gość: sasiad-5 Odbiory koniec stycznia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.01.07, 20:13
      Nasze umowy z deweloprem przewidują, że maksymalna kara za opóźnienie
      inwestycji wynosi 5% a szczegółowo to 0,1% za każdy rozpoczęty tydzień
      opóźnienia inwestycji(pamięcie te bajki, opowiadane prze miłego pana z działu
      sprzedaży, że jeszcze nigdy nie spóźnili się z oddaniem inwestycji?). Na moje
      oko od poniedziałku rozpoczyna się 13 tydzień opóźnienia i nie jest to
      oczywiście ostani tydzień, bo nie są wypełnienione warunki realizacji
      inwestycji opisane w załącznikach do naszych umów. Nie wspomnę już o ławczkach,
      oświtleniu i zieleni, żeby nikogo nie drażnić, ale warto zauważyć chociażby
      brak dojazdu do budynków.
      Trzeba zatem odebrać mieszkania i w protokole zaznaczać braki, w tym takie
      istotne jak:
      -brak dojścia i dojazdu do budynków (co oczywiście uniemożliwia odbiór i
      użytkowanie garaży);
      -nieukończone roboty na budynkach (takie jak braki w elewacjach, braki osłon
      balkonowych, nie zamontowane przegrody na tarasach, brak wideodomofonów, itd.);
      - brak wody i niemozność użytkowania kanalizacji (cały czas nie ma przyłączenia
      do sieci) - tak przy okazji pytajcie, nie tylko kiedy będzie woda ale także
      kiedy będą badania sanepidu pozwalające używać wodę do celów bytowych,
      higienicznych i spożywczych - może ktoś wam może je pokazać?;
      - brak ogrodzenia budynków i bramy wjazdowej.

Myślę także, że należy stanowczo domagać się podania terminu w jakim deweloper
      złoży wniosek o pozwolenie na użytkowanie budynku (od tego zależy możliwość
      zameldowania się u siebie, ubezpieczenia budynków i rozpoczęcia procedury
      zawierania aktów notarialnych).
      Uważam też, że do czasu wypełnienia warunków realizacji inwestycji ustalonych w
      załącznikach do umów należy wymagać, aby deweloper na własny koszt zatrudnił
      osobną ochronę na budynkach (a nie w ramach ochrony całej budowy, której
      pilnuje jeden facet), bo w końcu narzędzia i materiały budowlane są dość
      kosztowne.

Do zobaczenia niebawem.
      • Gość: klient Re: Odbiory koniec stycznia IP: *.itma.pwr.wroc.pl 28.01.07, 07:54
        Moze spotkajmy sie ktoregos dnia odbiorow razem i wtedy wymusimy na developerze
        to na czym nam zalezy ?

jakies propozycje ?
        na ile osob by mozna bylo liczyc ?
      • Gość: sąsiad 3 Re: Odbiory koniec stycznia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.07, 14:44
        Zastanawiam się jak rozegrać sprawę odbioru mieszkania.
        Gdy podpisywałem umowę wyobrażałem sobie sytuację ,że 30 października odbieram
        mieszkanie na osiedlu z drogami , chodnikami , trawnikami itp. . Następnie w
        ciągu dwóch miesięcy wykańczam mieszkanie i wprowadzam się . Po trzech
        miesiącach od odbioru mam już założoną księgę wieczystą.
        Obecna sytuacja jest bardzo od tego odległa .Mam dokonać odbioru a wszystko
        jest nie tak .
        Analizując umowę , dochodzę do wniosku , że przy nie wystąpieniu istotnych wad
        w samym mieszkaniu nie można odmówić odbioru , gdyż Developer musi spełnić
        wymagania określone jedynie w załączniku nr3 do umowy . Nie ma tam nic o
        otoczeniu budynku .
        W ciągu dwóch miesięcy wykańczam mieszkanie ale nie mogę w nim mieszkać. Od 1
        lutego ponoszę koszty związane z eksploatacją-prąd , ogrzewanie, ochrona itp.
        Zostaję postawiony w bardzo złym położeniu :
        1.Nie mieszkam w mieszkaniu ,
        2.Płacę opłaty za eksploatację , i ubezpieczenie mieszkania
        3.Ponoszę zwiększone opłaty związane z kredytem-bo nie mam księgi wieczystej.
        4. Developer nie płaci kar bo przecież dokonałem odbioru .

Może w protokole odbioru można dokonać jakiś wpisów zobowiązujących
        Developera do wywiązania w określonym terminie z wykonania otoczenia budynku
        zgodnego z projektem , uzyskania pozwolenia na użytkowanie i założenia księgi
        wieczystej i karach za opóźnienie .
        Najlepiej gdybyśmy mieli wspólne stanowisko.
        • Gość: sasiad-5 Re: Odbiory koniec stycznia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.01.07, 16:40
          Mój poprzednik nie ma racji o tyle, że standard wykończenia osiedla jest
          określony w załączniku 1. Tam mówi się nawet o ławkach i oświetleniu osiedla
          (chiałoby się powiedzieć, ha, ha...).
          Myślę, że należy się spotkać zaraz po odbiorach i porozmawiać o tym jak
          postąpić. Czy ktoś już korzystał z tego adresu, który podał któryś z
          uczestników tego forum? Wymieńmy się może namiarami na siebie i jak będziemy
          mieli mieszkania w ręku, to storzymy jakąś sensowną grupę nacisku. Na razie
          szanowny pan prezes Mojego Domu nawet nie ma czasu, żeby spotkać się z
          klientami, których wystawił do wiatru. Jeśli uznacie to za sensowne, że można
          też wywiesić listę kontaktów na przykład na klatkach schodowych (na przykład
          numer mieszkania i kontaktowy telefon komórkowy).
          Uważam, że musimy bardzo naciskać, bo - jak napisał mój poprzednik na tym
          forum - rzeczywiście ponosimy przez niefrasobliwość dewelopera dodatkowe koszty
          (w tym przede wszystkim koszty ubezpieczenia kresytów) no a mieszkań nie mamy.
          Na początek podrzucam taki pomysł, żebyśmy napisali razem skrgę do Polskiego
          Związku Firm Deweloperkich, którego Mój Dom jest członkiem założycielem i
          którego kodeks dobrych praktyk złamał we wszystkich punktach (zajrzyjcie na ich
          stronę, to sami się przekonacie), no a potem zobaczymy...
          Może jest wśród nas jakiś prawnik?
          • Gość: wiwulski Re: Odbiory koniec stycznia IP: 213.25.141.* 29.01.07, 11:13
            Uwazam pomysl przedmowcy za jedna z najlepszych propozycji !!!
          • Gość: aviomarin Re: Odbiory koniec stycznia IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 29.01.07, 23:23
            Spotkajmy sie w niedziele o dajmy na to 11:00 w tym smiesznym klubie (na
            terenie Slezy) na rogu Wittiga i Olszewskiego. Tam wymienimy sie kontaktami i
            zastanowimy w sasiedzkiej atmosferze nad dalszymi krokami. Co wy na to ?

Szymek
      • koruz Re: Odbiory koniec stycznia 13.02.07, 12:22
        Witam , kupiłam mieszkanie od firmy TEMAR i dotąd nie mam podpisanego aktu
        notarialnego mieszkania. Opóźnienie ledwie 1 rok !!!
        Na moje pierwsze żądanie opłacenia ubezp. kredytu - owszem zapłacili jako
        częściowe odszkodowanie ale po upływie danego okresu oubezp. kredytu nastepnej
        składki nie chcą już pokryć.
        Złodzieje , oszuści !!!!

Nie obejdzie sprawy sądowej !!!

• Gość: heniek czy ktos juz odebral ? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 29.01.07, 19:42
      Witam,

dziala wod-kan ?
      jest dojazd do garazy ?
      jest w protokole informacje kiedy bedzie wykonczony teren ?

• Gość: aviomarin Re: czy ktos juz odebral ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 01:42
        Ej no nie badzmy drobiazgowi:) Te rzeczy o ktore pytasz to margines, detal
        wrecz. Ja sie tam ciesze bo mam ladne mieszkanie, prawie to ktore chcialem,
        prawie bez usterek, oddane prawie w terminie z garazem do ktorego prawie moge
        wjechac :) Pani Basia co na kolaudacji te protokoly wszystkie podpisuje z
        wupebeem ladnie sie usmiecha, jest mila, niezle obsluguje komore wydzwaniajac
        do kolejnych osob w celu dowiedzenia sie migiem niczego konkretnego n/t
        terminow, technologii wykonania, ew. usterek i innych bzdur (to znaczy nie no w
        koncu wie i mi powiedziala, ze wszystko bedzie gotowe...jak juz skoncza). Pani
        Basia i taka druga pani z naszej nowej administracji co tez jeszcze nic nie wie
        oprocz tego moze, ze wie ze koniecznie potrzebujemy ochroniarza po 150 zeta od
        chaty na miesiac (stoi to w kwitach od lutego), te dwie wlasnie panie daja na
        koniec na tzw. "gorke" zaczarowana papierowa torbe happy meal a w niej do chaty
        za taczke pieniedzy dostajemy (uwaga!!!) za pelne friko 5
        dlugopisow "wupebeemmojdom" (dwa pisza !!!), 6 niebieskich
        dzyndzli "wupebeemmojdom" ktore po wyciagnieciu ukrytej zawleczki migaja 3 razy
        niebieskim swiatlem jak ruska komorka (jeden mignal az 5 razy bo mial chyba
        troche mniej zardzewiala baterie niz te co migly 3 razy !!!). Liste prezentow
        za pelna darmoche dopelniaja gustowne etui ze skory z weza od pralki (uwaga tu
        zmiana loga na "rezydencjadabie")oraz rozne ciekawe wydawnictwa okolicznosciowo-
        urodzinowe wupebeem, z ktorych jedno przykuwa szczegolnie uwage
        czytelnika :))))) Minanowicie w na stronie trzeciej chyba od konca tego dziela,
        apostolowie dobrej roboty budowlanej i awantgarda developerki polskiej(panowie
        Piotrek, Pawel i Tomek) zapewniaja nas o:

1.Piotrek: o gwarantowanej terminowosci i finansowaniu interesu z wlasnej kasy
        2.Pawel: ze lubi pokombinowac i ma niecodzienne pomysly i cieszy sie ze mna
        ogolnie mentalnie kiedy mi przekazywano wczoraj chate. (Skadinand zupelnie wiem
        ze lubi kombinowac bo obiecal mi jeden telefon we waznej dla mnie sprawie
        jakies dwa lata temu i do dzis kombinuje jak tu sie do mnie dodzwonic. Zgubil
        numer czy co...
        3.Tomek: potwierdzil slowa Piotrka, ze za cholere sie nie spozniaja z terminami
        chocby nie wiem co bo nigdy sie do tej pory nie spoznili i juz :)))

Fajna i pouczajaca to jest ksiazka bo ma ladne obrazki i ogolnie polecam
        wszystkim jej lekture bo na przyklad na dole kazdej strony mozna jak sie chce
        przecwiczyc takie pojecia jak "jakosc", "fachowosc" i "rzetelnosc" bo sa one
        wziete w ramki poniewaz te to slowa cechuja wlasnie naszego dewelopera w sposob
        szczegolny. Jest tam jeszcze slowo "zawsze" uzyte w kontekscie np.
        profesjonalnej obslugi czy tez wspomnianej juz terminowosci.

Goraco polecam lekture bo wesolo (naprawde wesolo !!!) sie to czyta odbierajac
        mieszkanie sfinansowane w 100% jak pan Piotrek nr 1. twierdzi z wlasnej (czyli
        mojej) kasy, 3 miesiace po terminie w bloku, ktory wewnatrz (i na zewnatrz)
        przypomina do zludzenia ten na ul. Alternatywy 4 z ta roznica ze nasz stoi w
        srodku trzesawiska.

Pozdrawiam sasiadow

Szymek Wiw. 34/7 :)

P.s. Fajnie bylo jeszcze na koncu z kluczami do brudnych klatek (konkretnie
        mojej klatki)z powybijanymi szybami i niedzialajacymi windami bo przypadkiem
        troche zupelnie nie pasowaly. Wiec pani Basia zlapala za komorke zadzwonila do
        pana ktory wiedzial ze ma zadzwonic do drugiego pana, ktory mial zmienic zamki
        tylko juz dawno mowil temu pierwszemu panu ze zalozy dopiero jak costam costam
        (tu nastepuje szereg wyjasnien trwajacy ze dwa pacierze na oko). Za sprawa
        blyskawicznej interwencji pani Basi, szybko i sprawnie i precyzyjnie
        dowiedzielismy sie ze "niebawem" czyli "za jakis czas" czyli dokladniej rzecz
        biorac "wkrotce" bedziemy juz mogli "prawdopodobnie" wchodzic do wlasnych domow
        za pol banki w prestizowej rezydencj:)

• Gość: sasiad-5 Spotkanie IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 00:12
      Jeden z sąsiadów zaproponował przed chwilą spotkanie o 11 w niedzielę w klubie
      na stadionie Ślęży. Ja tam będę.
      Do zobaczenia.

PS. Wod-kan nie działa (jak patrzę jak robią to podłączenie przy bramie
      wjazdowej, to widzę komunizm). Drogi dojazdowej nie ma.
      • Gość: tomek Re: Spotkanie IP: *.ha.pwr.wroc.pl 30.01.07, 07:28
        Troche sie spoznie ale postaram sie dojechac do 11.30
        • Gość: LT KW IP: 80.50.191.* 30.01.07, 13:01
          Czy ktos ma informacje kiedy nasze mieszkania zostana wpisane do ksiegi
          wieczystej. Slyszalem ze developer ma z tym jakies problemy. Tu moze pojawic sie
          wiekszy problem.
          • Gość: aviomarin Re: KW IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.01.07, 15:05
            przyjdz na spotkanie w niedziele o 11 do klubu na slezy na rogu wittiga i
            olszewskiego.

sz.
    • Gość: AW Spotkanie niedziela 4 luty IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 01.02.07, 19:55
      Drodzy sąsiedzi, musimy jednak coś zrobić. Przyjdźmy na spotkanie w niedziele.
      (klub na stadionie Ślęży, rog Wittiga i Olszewskiego, godz. 11))Każdy coś wie.
      Może razem coś postanowimy.
      Na razie.
      • Gość: obecny Re: Spotkanie niedziela 4 luty IP: 213.25.141.* 02.02.07, 08:40
        bede
      • Gość: janek Re: Spotkanie niedziela 4 luty IP: *.heron.pl 02.02.07, 09:58
        te spotkanie to doskonały pomysł - też potwierdzam swoją obecność!

jeżeli ktoś ma kontakt z innymi przyszyłymi sąsiadami to dajmy im znać, im nas
        więcej tym lepiej

pozdrawiam
      • Gość: anna Re: Spotkanie niedziela 4 luty IP: 213.25.141.* 02.02.07, 15:05
        a czy ten klub jest otwarty w niedziele o 11ej ?

ja sie troche spoznie wiec moze zostawmy jakis nr telefonu w razie gdyby
        spotkanie trzeba bylo przeniesc w inne miejsce
      • sebape1 Nowe spotkanie? 09.02.07, 11:33
        Witam,

Dopiero teraz znalazłem to forum. Niestety za późno, aby przyjść na spotkanie 4
        lutego. Czy ktoś mógłby napisać, jakie uzgodnienia zapadły? Albo może ustalić
        nowy termin spotkania?
        Poza tym proponuję założenie zamkniętej listy mailingowej np. na yahoo, która
        będzie nam służyć za forum i będzie pod naszą kontrolą. Niekoniecznie wszyscy
        muszą wiedzieć o naszych działaniach. Gdy już się wprowadzimy może być
        alternatywą dla "spotkań współlokatorów", na które - jak to zwykle bywa - nie
        wszyscy są w stanie przyjść.

pozdrowienia
        sebape1
        • Gość: asasda Re: Nowe spotkanie? IP: *.ha.pwr.wroc.pl 18.02.07, 11:56
          juz to zostalo zrobione :)
          • Gość: P.A. Re: Nowe spotkanie? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.07, 12:37
            powstała lista dyskusyjna mieszkańców na wiwulskiego (Dąbie) ?
            jaki jest namiar ?
    • Gość: Leon Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.07, 10:39
      Może ktoś z mieszkańców napisze jak przebiega odbiór mieszkan
      • Gość: Leon Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.04.07, 10:13
        Czyżby na tym forum nie było żadnych mieszkańców Rezydencji Dąbie?
    • Gość: pawel Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 14:07
      tym, co kupili mieszkania w Rezydencji Dabie - jak sie Wam mieszka?

ponadto ciekawi mnie kiedy beda planowane kolejne etapy inwestycji i jakich cen
      mozna sie spodziewac...

oraz czy plany przyszlych budynkow beda identycznie takie jak tych ktore juz
      istnieja?
      • Gość: pawel Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 11:48
        ok, bylem na targach, ponoc zapisy na nowy etap ruszaja w sierpniu, co do cen
        nic na razie nie wiadomo, a ktory budynek beda stawiac w nastepnej kolejnosci..
        tez nie wiadomo

swoja droga wciaz mam pytanie do mieszkancow o to, jak sie im mieszka

aha, ciekawi mnie tez jak wygladaja garaze, tzn jest to zwykly parking
        podziemny (taki standardowy, jak w galerii handlowej) czy tez sa garaze
        czesciowo zabudowane z mozliwoscia trzymania rowerow itp?
        • Gość: Dzania13 Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 20:07
          Osobiscie jeszcze tam nie mieszkamy, bo jeszcze nie skończylismy się urządzać. Z
          tego co wiem to mieszka tam ze 12 rodzin na 2 bloki, zresztą nie dziwię się, że
          reszta zwleka, bo:
          1.prawie wszedzie trwają remonty - stukanie, wiercenie i zapomnij przez cały
          dzień o ciszy i spokoju
          2.deweloper nie wykończył jeszcze wszystkiego wokół domu - przede wszystkim nie
          ma porządnego wjazdu na osiedle, tylko błoto i dziury, podobno do końca miesiąca
          ma być już gotowa normalna brama i droga, nie mówiąc o braku zieleni i tego typu
          rzeczach,
          3.wciąż trwa wykańczanie 2 etapu i nie oszukujmy się to wszystko nadal wyglada
          jak plac budowy
          Muszę jednak przyznać, że jak byłam tam wieczorem to jednak ma to swój
          klimacik:niewysokie bloki, park za płotem, odra, brak zgiełku miasta - dla mnie
          miejscówka idealna.
          A jeśli chodzi o garaże to są 2 rodzaje: miejsca postojowe, takie jak na
          galeriach handlowych z wspólnym wjazdem i bramą i zamykane garaże, odpowiednio
          drozsze od miejsc postojowych.
          • Gość: gosc Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ipartners.pl 26.06.07, 17:54
            To w końcu warto kupić tam mieszkanie czy nalezy omijać z daleka developera ??
      • Gość: Gosc Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.ipartners.pl 27.06.07, 13:09
        Widze, ze ten developer mimo wszystko jest w porzadku bo posty juz sie nie
        pojawiaja wiec chyba wszystko juz oddane i wizja ksiag tez chyba juz blisko.
        • Gość: Mieszkanka usterki IP: 78.133.168.* 24.10.07, 13:47
          Witam, mieszkam na osiedlu i... ostatnio okazało się, że jest pewien
          problem ze szczelnością (dachu, bądź rur, nie znam się na tym a od
          wczoraj usłyszałam dwie wersje). Mam w związku z tym pytanie, czy u
          kogoś jeszcze pojawił się problem wilgoci? będę wdzięczna za
          odpowiedź.
          • Gość: Leon Re: usterki IP: *.ssp.dialog.net.pl 25.10.07, 09:22
            Dach przecieka, czy też podmakają ściany?
            • Gość: Marek Z. AKCJA "zły deweloper" IP: *.vivaldiego.wroclaw.pl 07.12.07, 22:27
              Witam Szanownych sąsiadów!
              Wiele piszecie i wiele racji jest w słowach, ale....

... ale poczytajcie inne fora o deweloperach, którzy albo ponad rok lub półtora
              zwlekają z aktami notarialnymi albo rozwiązują umowy i sprzedają dwa lub trzy
              razy drożej (SAFEHOME, BUDMAX, …) albo oddają po całym roku mieszkania albo
              znikają i kasy niet albo są inne problemy, które lepiej, aby nas nie dotykały. A
              powracając do tematu: standard wykończenia osiedla jak na razie taki jak w
              umowach i widać że chłopaki robią, bo tydzień po tygodniu się zmienia na lepsze.
              I zanim ocenimy ich pracę to należy dać trochę czasu. Sami pewnie macie kłopoty
              z ekipami do wykańczania fajnych przecież mieszkań i chyba u dewelopera również
              może być podobnie, bo pewnie nie mają „fabryki ludzi klonów”. Sądzę, że jeśli
              zrozumiecie w czym rzecz, to pojmiecie, że robi się sztuczny tłok w grupie
              MIESZKAŃCÓW i zapewne nie jest to działanie, na którym powinno NAM zależeć.
              Przed kupnem swojej rezydencji miałem okazję rozmawiać z osobami mieszkającymi
              na ich osiedlach i wiem, że na różnych budowach problemy są i większe i
              mniejsze. Chyba specjalnie sobie ich nie fundują, aby dyskutować z nami, bo co
              to za reklama? I z taką MISJĄ daleko by nie zajechali, uchodząc w tych czasach
              za największego i najbezpieczniejszego dewelopera. Bo nie tym się kierowaliście
              kupując mieszkanie? I dobrze, że w takim magicznym miejscy znalazł się ktoś z
              renomą a nie nowy, bo jak wtedy zaufać jak powierza się pieniądze „nowemu” albo
              jakiejś ofermie deweloperskiej. Dalej. Poruszyły mnie treści o zieleni na
              osiedlu. Akurat mam doświadczenie z roślinami i cieszę się, że są takie małe i
              będą dopiero rosły. Nie wyobrażam sobie nasadzeń w postaci wysokich drzew, bo
              ile wtedy musiałby kosztować m2? Wolę poczekać a zarządca zadba, spryska,
              przytnie i pochucha a ja sobie popatrzę jak wszystko rośnie. Ja chyba się nie
              łudziłem, że wszystko będzie wyglądać jak z animacji i makiety, bo mam
              wyobraźnię, czytam gazety, fora, oglądam TV, itd. I naprawdę śpię spokojnie.

Ogólnie rzecz ujmując myślę, że nakręcacie się, jakbyście szli na wojnę, to
              bezsens. Tajne spotkania, nagonka z prawnikami… Myślałem, że będą tutaj mieszkać
              ludzie, którzy szukają spokoju. Jestem rozczarowany  i zaskoczony.

Kupiłem mieszkanko zaraz na początku i co tutaj oszukiwać, płaciłem jakieś 4
              kafle za metr. Dzisiaj ile kosztuje? od 9 w górę. Nie mam jeszcze aktu, ale śpię
              spokojnie, bo podobnie jak Wy wybrałem BEZPIECZEŃSTWO TRANSAKCJII, czyli PEWNEGO
              dewelopera i wybrałem MÓJ DOM. Nikt umowy nie rozwiązał, kasę za opóźnienie
              wypłacili, mieszkanie z małym opóźnieniem (kto w tych czasach oddaje w
              terminie??????? NIKT!, chyba że deweloper, który zrywa umowy i oddaje kasę, aby
              jak najmniejszym echem odbiło się to na rynku) a że są usterki? Nie znam budowy
              bez usterek. I mało kto z Was wie, ale deweloper mógł bardziej opóźnić budowę a
              jednak np. zatrudnił ekipy z Niemiec, aby max dotrzymać terminów na ile się da.
              Dziwiłem się kiedyś, przychodząc i patrząc na postępy budowy, słucham? A tu
              robotnicy gadają po niemiecku. Na studentów byli za starzy i kierownik budowy
              mnie oświecił. I wiecie, co? Dobrego wybrałem dewelopera, jak i Wy. I lepiej
              zastanowić się trzeba parę razy, zanim kogoś się oceni. Ocenę wystawia się na
              koniec pracy, nieprawdaż?

Czytałem różne fora na tej stronie i pewnie może ktoś napisze: „o, witamy
              dewelopera” Sam jak czytam swoje słowa to jak kryptoreklama. Nie piszę o innych
              sprawach „złych” bo ich nie znam a z chęcią sam poznałbym minusy dewelopera. Mam
              nadzieję, że niebawem jak wykończone zostaną mieszkania i deweloper pójdzie
              sobie gdzie indziej budować, to się wszyscy spotkamy (narady wspólnoty
              mieszkaniowej!!!), porozmawiamy i jak kulturalni ludzie, z uśmiechem na ustach
              będziemy wspominać tą dyskusję z uśmiechem.

Pozdrawiam szanownych sąsiadów i nie dajcie się zwariować

• Gość: DD Akty Notarialne IP: *.eranet.pl 09.12.07, 11:01
      Witam,
      Czy ktoś z mieszkańców podpisał akt notarialny lub dostał informację
      kiedy to nastąpi ?
      P.S. Z tego co wiem developer podpisał akt notarialny mający na celu
      wydzielenie działki 8/4 i złaożenie księgi wieczystej. Byćmoże akty
      będą podpisywane w przyszłym roku.
      Pozdr.
      DD
    • Gość: NEMO Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.centertel.pl 12.07.08, 19:48
      może złożyć skargę do Urzędu Ochrony Konkurencji i Kosnumentów na
      niedozwolone postanowienia umowne - w umowie aż roi sie od klauzul
      niedozwolonych i potwierdza to raport tego urzędu z badania
      deweloperów
      • Gość: Gogro Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 12:45
        Jest decyzja Prezesa UOKiK w sprawie umowy przedwstępnej.
        209.85.129.132/search?
        q=cache:QP3B1u1cMd0J:www.uokik.gov.pl/download/Z2Z4L3Vva2lrL3BsL2tzZ1
        9weXRhbmlhLnYwLzI3NC8xLzEvZGVjeXpqYV9ucl9yd3JfMTMyMDA3X3pfZG5pYV8xNC4
        wNS4wNy5wZGY+temar+umowy&hl=pl&ct=clnk&cd=5&gl=pl&lr=lang_pl
        • Gość: Gogro Re: Rezydencja Dabie, Wroclaw IP: *.adsl.inetia.pl 20.11.08, 12:50
          Tym razem chyba czynny link do decyzji Prezesa UOKiK w sprawie umowy
          przedwstępnej.

www.uokik.gov.pl/download/Z2Z4L3Vva2lrL3BsL2tzZ19weXRhbmlhLnYwLzI3NC8xLzEvZGVjeXpqYV9ucl9yd3JfMTMyMDA3X3pfZG5pYV8xNC4wNS4wNy5wZGY
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka