Gość: mtg IP: *.centertel.pl 10.05.07, 19:59 Witam. Może ktoś miał juz doczynienia z tym deweloperem? A może znajde tu przyszłych sąsiadów z Osiedla Wiedeńskiego w Kątach?? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 23:21 Hej. niestety wiem niewiele o inwestorze. Ale sąsiadami możemy zostać. mam zarezerwowane tam mieszkanko. i czekam co będzie dalej. Narazie jakieś opóźnienia w podpisaniu umowy przedwstępnej. pozdowionka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.centertel.pl 11.05.07, 08:45 Ja juz troche poszperałem i niby wszystko jest ok z deweloperem - ale nie zaszkodzi jeszcze powęszyć. Umowe niby mam podpisać w przyszłym tygodniu.Jak narazie oddanie budynku opóźni sie o jakieś 2tyg. Pojechałem tam ostatnio i rozmawiałem z pracownikami - mówili,ze opoźnienia mogą być większe!!! W jakim budynku masz zarezerwowane mieszkanie? moje jest w K6. Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 21:18 No ja mam w tym budynku osobnym stojącym z tyłu...czyli to chyba k6, w klatce środkowej. Widzę że też martwi cię sprawa wilgoci, ale mimo to nie rezygnujesz? Co sie tyczy opóźnienia to jaki termin masz na myśli? I Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.lanet.net.pl 11.05.07, 21:22 mysle ze maja rozsadna cene ale my sie jeszcze nie zdecydowalismy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raf0707 Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.eranet.pl 01.12.07, 15:32 Ma ktoś może namiary na tą firmę? Jestem zainteresowany kupnem mieszkania w Kątach i za cholerę nie mogę znaleźć żadnego kontaktu z nimi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kwro Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.12.07, 21:45 dotychczasowe mieszkania były sprzedawane za posrednictwem Kruka (kruk.net.pl).Radze jednak z decyzją o zakupie poczekać do czasu az okaze sie czy bedzie wszystko ok z przeniesieniem wlasnosci na nas - dotychczasowych nabywcow. Zgodnie z umowa przedwstepną (notarialną) powinno to nastapic do konca grudnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.centertel.pl 11.05.07, 21:53 Też mam w bloku osobnym:)K6 a dokładniej przy ul.Brzozowej.Tylko inna klatka - ale obok:)) Jeśli chodzi o wilgoć to sprawa nie jest aż tak tragiczna.Myśle,że developer podejmie kroki ku osuszaniu a dodatkowo blok jest nasłoneczniony,więc natura sama zrobi swoje.Oczywiście,że nie zrezygnuje - cena jest zbyt atrakcyjna i musze sie gdzieś wreszcie osiedlić na stałe. Opóźnienie narazie jest przewidziane na ok.2tyg, ale robotnicy twierdzą,że będzie większe!!!! - kurcze a ja juz wybieram kafelki i meble:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:25 he he. Ale nie liczysz chyba na czerwiec? Z tego co ja się dowiadywałem ten blok ma byc na sierpień. które piętro? ja mam na 2 67metrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.centertel.pl 11.05.07, 22:36 Ma być (podobno) gotowy do 15 sierpnia. Ja kupuje tam tą większą kawalerke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 22:43 z tarasem na parterze? fajne te tarasy.... co ciekawe tylko kawalerki je mają. umawiałeś się już na podpisanie umowy przedwstępnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.centertel.pl 11.05.07, 22:55 Tak z tarasem - właśnie ten taras zadecydował o tym,że kupuje tam kawalerke. Umowe podpisuje w czwartek.Mam nadzieje,ze juz sie nic nie zmieni,bo nie mam czasu na szukanie czegoś nowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:21 Powiem Ci że w moim przypadku długie szukanie zemściło się okrutnie... szukałem ponad rok mówiąc sobie wcześniej że niedam tyle kasy za mieszkanie. a teraz jak pomyślę co mogłem mieć za tą kase rok temu... ech... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: solar Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.07, 23:30 a jesteś z Wrocka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mtg Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.centertel.pl 12.05.07, 09:00 Ja decyzje o kupnie mieszkania odkładałem już jakieś 2 lata, ale to ze względu na tryb życia jaki prowadze - często zmieniam miejsce zamieszkania.Nadal nachodzą mnie myśli typu "po cholere mi mieszkanie". Nie pochodze z Wrocławia.Mieszkałem we wrocławiu ok.10 lat a ostatnio w Poznaniu i Wawce.Teraz jestem w trakcie przeprowadzki pod Wrocław do czasu odbioru K6. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.kogeneracja.com.pl 25.05.07, 07:26 Witam sąsiadów:) opóźnienia będą na pewno - nie złożono jeszcze wniosku o warunki przyłącza energetycznego dla bud. K6, stary wniosek który był jeszcze na intakusa - wygasł, a nowego jak ni ma, tak ni ma.. Pani Dorotunieczka z Kruka oczywiście mówi że się wszystko załatwi w trzy dni, ale ona wszystko załatwia w trzy dni łącznie z wnioskiem wypisanie intakusa z hipoteki(notabene w tym tygodniu ma być już wykreślony). Do sierpnia nie zdążą, a w umowie jest zapis o przesunięciu terminu związanym z urzędami i ich decyzjami - że niby oni za to nie ponoszą odpowiedzialności. Przypomniałem uśmiechniętemu panu że urzędy nie mogą opóźnić toku wniosku niezłożonego ze strony inwestora, ale się uśmiechał dalej... Generalnie jest tam jedna pani z Warszawy która coś wie o tym co robi, pozostałe towarzystwo - totalna niekompetencja, z panią dorotunieczką na czele, którą ktoś tam chyba tylko do mieszania powietrza zatrudnił... Odpowiedz Link Zgłoś
bartnoone Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. 04.12.07, 08:45 Jesli chodzi o wilgoc w budynku tak oddalonym jak i tym przy glownej drodze to kiedys tam bylem jak tylko zaczeli wykanczanie tych budynkow ,tam bylo w piwnicy okolo 70 cm wody opadowej ,chcialem tam zdobyc zlecenie na osuszanie ,ale oferte olano gosc ktory byl glownym wykonawca powiedzial ze to nie jest w jego bisnesie i kropa.A tak sie stalo ze zajmuje sie osuszaniem i jesli ktos chce tam parkiet polozyc to warto sprawdzic wilgotnosc posadzki i morow i nie dac sie wprowadzic przez parieciaza na odciecie wilgoci chemicznie bo jest duze ryzyko wtopy ,z tego wzgledu jesli ktos ma tam problem z wilgocia to moge wpasc i zrobic pomiary wilgotnosci mieszkam 150 metrow od tych budynkow. Raczej nie musze dodawac ze zawilgocone mieszkanie jest drozsze w ogrzaniu niz suche pozatym w w wilgotnym mieszkaniu szybciej rowijaja sie alergeny takie jak grzyby i plesnie.Pozdrawiam moj numer tel to piec zero jeden piec piec jeden piec dziewiec zero Pozdrawiam Bartek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arti Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: 212.2.101.* 22.05.07, 19:27 czy ktos z was podpisał juz umowę przedwstepna na os wiedeńskim. moim zdaniem nie jest ona korzystna dla kupującgo szczególnie po ostatnich zmianach. Szczerze mowiąc oglądałem już wiele umow które zawarli moi znajmi z lokalnymi developerami i nie było wsrod nich gorszej od tej jaką zaproponował r-quadrat. po stronie investora odpowiedzialnosc za wykonanie umowy została ograniczona do minimum podczas gdy klientowi grozi sie dotkliwymi sankcjami za opoznienia w platnosci czy odbiorze... a co wy o tym sadzicie..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odpadłem Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.greenlan.pl 23.05.07, 00:25 Nie znam treści aktualnych umów - na początku maja widziałem projekt umowy i mnie niepokoiły zapisy mówiące o możliwości wejścia na hipotekę części wspólnych przez dostawców mediów ... Ostatecznie, po różnych opiniach i własnych obawach, nie zdecydowałem się na zakup. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowna@gazeta.pl Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: 195.116.30.* 25.05.07, 10:39 Witam wszystkich, mnie także bulwersuje sam fakt braku kompetencji pewnych osób w udzielaniu informacji.. w końcu po zappłaceniu ogromnego rachunku za tel (a wogole nie odnoszę wrazenia, ze bylo warto tak sie silic, bo nic nowego mi te rozmowy nie wnosily), udalo nam sie wydebic kontakt do kancelarii, ktora z nami podpisuje te umowy.. Pani twierdzi, ze jezeli ktos ma wlasny pomysl na pewne warunki umowy, a druga je zaakceptuje , to oczywiscie mozna je forsowac.. ja jestem tylko ciekawa, czy komus udalo sie zalatwic odsetki karne dla developera za opoznienia w oddaniu mieszkania ;) Czy ktoś próbował zmieniać umowę pod siebie? Ponadto rowniez slyszalam, ze wogole zeby postawic stacje transformatorowa trzeba najpierw wlasnie zlozyc wniosek, ja zaprojektowac itp. Zdaniem ekspertow do grodnia raczej sa marne szanse.. ale kto wie.. troche trudno mi w te 3 dni uwierzyc :( Ps. czy ktoś dysponuje zdjęciami budynku od środka jeszcze przed osuszaniem, albo w jego trakcie? JEżeli tak, to w ramach sąsiedzkiej samopomocy, proszę o przesłanie rowna@gazeta.pl Czekam na komentarze i do usłyszenia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: 62.29.170.* 20.09.07, 14:18 Witam wszystkich, ja tez mam mieszkanie w budynku K6, srodkowa klatka na chwiel oibecna mam juz prawie wszystko gotowe i mysle o wprowadzeniu sie tylko zastanawia mnie jedna kwestaia, kiedy bedzie ciepla woda w budynku plus ogrzewanie i swiatlo, czy ktos cos wie na ten temat?? niestety to nie jest lato kiedy by mozna bylo sie jakos przemeczyc pozdrawia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kudowa zdrój Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.08, 11:53 Chciałbym wszystkich chętnych ostrzec przed zakupem mieszkania na osiedlu " Osiedle WiedeNskie " w Kątach Wrocławskich. Firma R- Quadrat zatrudniła do wykonania tego obiektu firmę U.O.S Sławomir Sobczak, ten zatrudnił firme San-Bud z Kudowy Zdroju. Prezesem San- Bud jest pani W.Kurasiewicz, jej firmę reprezentuje pan R.Kurasiewicz (poprzedni właściciel tej i innych firm). Jak sie okazało Pan R.Kurasiewicz jest zadłużony w Urzedach skarbowych u prywatnych kontachentów itp. na ogromne sumy przekraczające milion złotych. Z informacji które uzyskałam na budowie w Kątach Wrocławskich powtarza się problem pana Kurasiewicza który starym zwyczajem nie płaci lub lawiruje z podwykonawcami. Podsumowując należy zawsze sprawdzić dewelopera u możliwie jak nawiększej liczby ludzi. Na tych dwóch aż się włos jeży na głowie. Polecam sprawdzić ich księgi wieczyste ... Mój mąż pracował u Pana Kurasiewicza i pomimo, że był mu winny nie duże pieniądzdze to i tak ich nie zapłacił. Podobno nawet " leżał na ziemi pobity z nożem przy gardle " a i tak nie oddał pieniędzy. W Kudowie pan Kurasiewicz jest powszechnie znany i wystarczy spytać się pani w sklepie aby potwierdziło się to co opisuję. Swoją drogą czy nie jest dziwne, że taka firma buduje aż takie osiedle, no i po co taki łańcuszek firm bo dodoać należy , że U.O.S jest serdecznym kolegą San -Bud. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mic Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.lanet.net.pl 21.07.08, 22:38 no a ja właśnie jestem na etapie wyboru mieszkania. Zastanawiam się nad O. Wiedeńskim. Proszę o najświeższe opinie od osób, które już dokonały wpłaty lub wiedzą coś co mogłoby pomóc mi się zdecydować lub zrezygnować Pozdrawiam Michał Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mieszkaniec Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: 78.8.143.* 23.07.08, 17:26 jest sporo niedociągnięc i owszem, 5 lat temu kupiłem we wro miniejsze, porównywałem z opowiesciami znajomych, znacząco to nie odbiega od wrocławskich standardów, jedyne na co narzekałem to na Kruka ( pośrednik sprzedaży) - katastrofa, oraz na Zarządce słynny Maniek generalnie można polecić, cena jest jak by nie było bardzo atrakcyjna no i tylko 10 minut autkiem od wrocka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kolo Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.wro.vectranet.pl 26.07.08, 19:43 Bzdura - Firma U.O.Sobczak jest gneeralnym wykonawcą osiedla, a firma San-Bud była firmą podwykonawczą jak i wiele innych firm. Jest to normalne zjawisko zlecania prac podwykonawcom. Nadmienie również, że firma San-Bud zakończyła współpracę z firmą U.O.Sobczak w kwietniu b.r. Ciekawe co ma wspólnego wybór mieszkania na tym osiedlu do problemów Pani męża z firmą San-Bud? Odpowiedz Link Zgłoś
victoria59 Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. 07.08.08, 12:20 Brak związku między ilością firm podwykonawczych na budowach a końcową jakością inwestycji jest tylko pozorny. Ten związek jest i to bardzo wyraźny zwłaszcza wtedy, gdy kolejni podwykonawcy nie zatrudniają pracowników budowlanych, czyli naprawdę podwykonawcami nie są, a jedynie pośrednikami. Rola pośrednika ogranicza się najczęściej do sterowania przepływem gotówki. W tej konkretnej sytuacji (Kąty Wrocławskie, Sobczak - Kurasiewicz i dalej TBS K.S-Ż.)jeśli taki pośrednik nie wywiązuje się z płatności w stosunku do dostawców czy pracowników tylko przeznacza środki z inwestycji na inne cele - cierpi na tym inwestycja. Następują opóźnienia w realizacji, częste zmiany podwykonawców - a to pociaga za sobą podwyżkę cen dla finanlnego odbiorcy mieszkania. Stąd też "aktywność" np. p. Kurasiewicza wpływa ujemnie na tryb i jakość realizacji inwestycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ByćMożePrzyszły Pytanie do wykonawców budowy IP: *.wroclaw.mm.pl 22.07.08, 15:09 Witam! Ciekawi mnie od strony wykonawczej. Drodzy wykonawcy budowy - czy deweloper jest wypłacalny, czy raczej obiera strategie jak firmy z Wrocławia tzn. "dobrze do czasu". A może ktoś wie gdzie można takich opinii zasięgnąć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wykonawca Re: Pytanie do wykonawców budowy IP: *.wro.vectranet.pl 26.07.08, 19:45 Zapraszamy na budowe. Kąty Wrocławskie ul. I-go Maja 40 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obecny mieszkaniec Re: R-Quadrat Polska Alpha - Kąty Wroc. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.08, 08:38 Witam Jako mieszkający już na Oś. W. widzę codziennie postęp budowy. Faktem, tempo prac w zeszłym roku było imponujące. Teraz widać , że nie bardzo się spieszy ale postęp widać gołym okiem. Budynki od Brzozowej już ocieplone i bliżej im do wykończenia niż dalej. Warto po prostu zajrzeć do Kątów - naprawdę blisko. Co do developera i podwykonawców - tak jest wszędzie i nie ma co się niezdrowo podniecać. Jeśli budynek się buduje, w terminie i nie będzie większych wad (a zawsze jakieś będą) to po co komu dochodzenie kto jest wykonawcą a kto pod.? A tak zapytam jaki termin oddania mieszkań? Bo gdyby nie zwolnili tempa pracy to gwarantuję, że mieszkania byłyby do odbioru w kwietniu b.r. ! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś