ert3 17.06.03, 21:43 Ile ich jeździ po Wrocławiu i czy będą następne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tobiwankenobi Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 02:41 Jeździ? Jesli chodzi o testowe wersje to tylko VOLVO raczy wiedzieć. Ale żeby jakieś VOLVO 7000 CNG obsługiwalo linie MPK, to czegoś takiego niesłyszalem, ani nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
ert3 Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 11:12 tobiwankenobi napisał: > Jeździ? Jesli chodzi o testowe wersje to tylko VOLVO raczy wiedzieć. Ale żeby > jakieś VOLVO 7000 CNG obsługiwalo linie MPK, to czegoś takiego niesłyszalem, > ani nie widziałem. Kiedyś MPK chyba samo montowało instalacje gazowe do Jelczy.Ekologiczne i ekonomiczne rozwiązanie(gaz ok 1.30),ciekawe po jakim czasie amortyzują się koszty instalacji gazowej w autobusie. Odpowiedz Link Zgłoś
sebcat Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 15:14 MPK nie przerabiało Jelczy to był teściak z Jelcza. Na razie nie zanosi sie u nas na gazówki, najpierw MPK niech odnowi cały tabor a może następna wymiana to bedzie gaz albo coś lepszego. Odpowiedz Link Zgłoś
_cinek_ Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 16:23 Tak wogle to by przydało by się kilka nowych tramwaji. (niekoniecznie niskpodłogowych, ale jakich kolwiek) Odpowiedz Link Zgłoś
antoni14 Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 18:02 Oczywiscie Volvo ronbi takie autobusy z serii 7000 i silnikiem CNG. Silnik jest jest 10 litrowy i bardzo cichy Widzialem takie cacko jak zrobili u nas we Wroclawiu dla Francji Prawie nie slyszalem ze silnik chodzi na wolnych obrotach! Konstrukcja jest switetna i widac ze dopracowana silnik ma moc okolo 450 koni ale sa pewne ale 1. cena jednego CNG = okolo 3x disel 2. MPK nie ma infrastruktury do obslugi takich pojazdow. O ile mi wiadomo na dzien dzisejszy tankowanie jednego pojazdu trawloby okolo 12 godzin a powinno trwac kilka minut... Odpowiedz Link Zgłoś
sebcat Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 18:39 No trzeba trochę sprostować kolege antoni14 napisał: > Oczywiscie Volvo ronbi takie autobusy > z serii 7000 i silnikiem CNG. Dla precycji silnik to GH10C a paliwo to CNG > Silnik jest jest 10 litrowy i bardzo cichy Tak to prawda > Widzialem takie cacko jak zrobili u nas we Wroclawiu dla Francji > Prawie nie slyszalem ze silnik chodzi na wolnych obrotach! Ach ta technologia > Konstrukcja jest switetna i widac ze dopracowana > silnik ma moc okolo 450 koni Spokojnie to nie jest ciężarówka moc tego silnika to 290KM > ale sa pewne ale Zawsze są ale jak zwykle przesadzasz > 1. cena jednego CNG = okolo 3x disel No, gdzie od kilkunastu do kilkudziesięciu procent drożej średnio 30% > 2. MPK nie ma infrastruktury do obslugi takich pojazdow. No to chyba oczywiste, ale to nie jest problem koszt stcji obsługujacej 30 autobusów to 1-2mln złotych w zależności od parametrów technicznych (ciśnienia pobieranego w celu dalszego sprężenia gazu) > O ile mi wiadomo na dzien dzisejszy tankowanie jednego pojazdu trawloby okolo > 12 godzin a powinno trwac kilka minut... Sa dwa sposoby tankowania szybke (2-3 minuty) i powolne (kilka godzin) ten ostatni stosuje sie w zajezdniach. Tankuje się w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
antoni14 Re: Autobusy na gaz. 18.06.03, 23:21 No jak widze Kolega Sebcat jest miejscowym expertem i chyle prze tym czola niemniej jednak pozwole cos dodac od siebie i sprostowac. 1. zgadza sie ze silnik nie ma takiej mocy jak napisalem 450 KM ale nie prawda jest ze jest 290KM jak piszesz - bo faktycznie jest 250KM Silnik tak dla scislosci to GH10C250 zatem tu tkwi takze informacja o mocy silnika. CNG oczywiscie nie moze byc symbolem kodowym silnika bo to Compressed Natural Gas - to raczej skrot myslowy z mojej strony - przepraszam 2. Jesli chodzi o silniki to ... moze to byc i ciezarowka bo wszystkie silniki autobusow Volvo maja silniki od ciezarowek. Nie produkuje sie specjalnych dla autobusow! 3. jesli chodzi a ta technike to fakt sa dosc zaawansowani glownie dzieki platformie BEA opartej na multiplekserach a BEA II bedzie na 7000 (takze w nadwoziu) juz na pocz przyszlego roku - brak tego u Mercedesa czy MANa gdzie wszystko jest oparte na 16bitowym KIBESIE opracowanym przxez VDO Kinzle pod koniec lat `80. W Volvo jest stosowany 32bitowa platforma. Diagnosyka bedzie takze banalna bo wystarczy jedynie przegladarka interetowa i zwykly PC. 4. zgadza sie w polskich zajezdniach w zasadzie pojazd tankuje sie okolo 12h ale nie jest to standard w Europie. A dlaczego - przy flocie skladajacej sie dajmy na to z 20 pojazdow powinno byc zatem okolo 10 stanowisk do tankowania natomiast gdy jest to szybkie tankowanie to wystarczy jedno gora dwa stanowiska. Oczywiscie liczba stanowisk zalezec moze od tras na jakich pojazdy pracuja ale tak czy inaczej zawsze potrzeba ich o wiele wiecej niz przy szybkim tankowaniu. 5. no i zanieczyszczenie srodowiska ... Euro 4 juz nie dlugo bedzie obowiazkowe a te silniki juz dawno spelniaja te normy Odpowiedz Link Zgłoś
sebcat Re: Autobusy na gaz. 19.06.03, 15:17 antoni14 napisał: > No jak widze Kolega Sebcat jest miejscowym expertem i chyle prze tym czola > niemniej jednak pozwole cos dodac od siebie i sprostowac. Nie ekspert po prostu sie tym interesuje > 1. zgadza sie ze silnik nie ma takiej mocy jak napisalem 450 KM ale nie prawda > jest ze jest 290KM jak piszesz - bo faktycznie jest 250KM 250KM dla wersji 12m i 290KM dla przegóbowca, i teraz jest prawidłowo. > Silnik tak dla scislosci to GH10C250 zatem tu tkwi takze informacja o mocy > silnika. Znam sie na oznaczeniach silników volvo. > CNG oczywiscie nie moze byc symbolem kodowym silnika bo to Compressed Natural > Gas - to raczej skrot myslowy z mojej strony - przepraszam Spoko ja chciałem aby nie wtajmniczonych nie wprowadzać w błą > 2. Jesli chodzi o silniki to ... moze to byc i ciezarowka bo wszystkie silniki > autobusow Volvo maja silniki od ciezarowek. Nie produkuje sie specjalnych dla > autobusow! Ale gazowych silników nie montują w ciazarówkach-chyba a ja miałem na myśli cięzarówki serii FH gdzie najczęsciej montuje sie D12C do 420KM. Fakt ze sinik D7C z volvo 7000 pochodzi z cięzarówek serii FM i FH. > 3. jesli chodzi a ta technike to fakt sa dosc zaawansowani glownie dzieki > platformie BEA opartej na multiplekserach a BEA II bedzie na 7000 (takze w > nadwoziu) juz na pocz przyszlego roku - brak tego u Mercedesa czy MANa gdzie > wszystko jest oparte na 16bitowym KIBESIE opracowanym przxez VDO Kinzle pod > koniec lat `80. W Volvo jest stosowany 32bitowa platforma. > Diagnosyka bedzie takze banalna bo wystarczy jedynie przegladarka interetowa > i zwykly PC. Na cześci elektronicznej to ja sie nie znam ale wiem że volvo ma naprawde zaawansowane konstrukcje. > 4. z tym punktem zgadzam sie całkowicie > 5. no i zanieczyszczenie srodowiska ... Euro 4 juz nie dlugo bedzie obowiazkowe > > a te silniki juz dawno spelniaja te normy No nawet zpełniają nawet euro 5 i to z nawiązka. Odpowiedz Link Zgłoś