Dodaj do ulubionych

Developer TEMAR "Apartamenty Panorama"

24.10.07, 22:53
Witam wszystkich,
przymierzam się do zakupu mieszkania "Apartamenty Panorama" od
developera Temar przy ulicy Przyjaźni.
Czy ktoś może kupował już mieszkanie od tego developera? Proszę o
opinie na jego temat.
Osoby,które zakupiły już mieszkania w Apartamentach Panorama proszę
o podpowiedź na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy
przedwstępnej,czy są jakieś haczyki, czy negocjowaliście jakieś
zapisy umowy,jak sądzicie czy termin oddania mieszkań jest realny?
Pozdrawiam.
Agata
Obserwuj wątek
    • Gość: Michal Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.lanet.net.pl 24.10.07, 23:23
      Witam!
      Przymierzam się do sprzedania mieszkania właśnie od Temaru (Apartamety
      Panorama). Jeśli jest Pani zainteresowana to proszę o kontakt pod adres
      mieszkanie.przyjazni@gmail.com
      Pozdrawiam
    • Gość: Klient Temaru Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.218.148.131.telsat.wroc.pl 12.11.07, 02:33
      Trzymaj się od tego dewelopera z dalega. To niedudolny, kłamliwy
      przedsiebiorca. Jeśli chodzi o moja inwestycję - spóźnienie (jeśli
      liczyc do wykonania zgodnie z umową wszystkiego)to rok, jakośc
      budowlana prac fatalna, kontakty z klientem (szczególnie po
      wpłaceniu kasy) - beznadziejne, w kółko oszukiwanie, zwlekanie,
      przekładanie terminów.
      Moja rada - inny deweloper lub kupowanie mieszkania gotowego.
      Poczekają, boom się kończy - na szczęście.
      Pozdrawiam.
    • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.12.07, 23:33
      Jesli chodzi o umowe - prosze zwrocic uwage na par.5 pkt.2. Zostal
      on zakwestionowany przez Urzad Ochrony Konkurencji i Konsumentow.
      Termin realizacji - hmm... Na dzien dzisiejszy juz maja opoznienie 7
      miesiecy.
      Jesli ktos kupil mieszkanie w "Apartamentach Panorama" prosze
      podzielenie sie doswiadczenami z Temar'em i swoimi przemysleniami.
      • Gość: mrpower Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.nsn-inter.net 06.12.07, 09:32
        ja rezerwowalem apartament panorama w lipcu 2006. powiadomiono mnie ze umowa
        sprzedazy bedzie juz w sierpniu. zamiast tego developer powiadomil mnie pod
        koniec wrzesnia ze umowa jest ale cena 600pln! wieksza za metr. w tym czasie u
        konkurencji ceny wzrosly a ja stracilem czas i pieniadze. w koncu kupilem
        mieszkanie u innego developera i tam w koncu podejscie do klienta jest powazne.
        Temar dba tylko o siebie! termin oddania mieli miec na III-IV kwartal 2008 teraz
        widze ze jest na polowe 2009.
      • Gość: nadijka1 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.12.07, 23:49
        NIESTETY ZAKUPIłAM MIESZKANIE W TEMARZE.ODRADZAM!!!!! Pieniądze bank przelał im
        rok temu.Termin oddania inwestycji był przewidziany na koniec października
        2008.Właśnie otrzymałam pismo z Temaru,że w związku z zaistniałymi
        "nieprzewidzianymi" problemami( gliniaste podłoże, o którym notabene
        wiedziałam,zanim zakupiłam mieszkanie) oddanie inwestycji przysuwają na czerwiec
        2009!!! To skandal.Przez okrągły rok nikt na tym terenie nie wbił nawet łopaty.
        Właśnie rozmawiałam ze znajomymi prawnikami.Nie przejdzie im to tak łatwo.Szukam
        osób,które podobnie jak ja ,są zbulwersowane kombinatorstwem i złodziejstwem tej
        firmy.
        • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.07, 15:24
          Rowniez zakupilem mieszkanie na Przyjazni. Sytuacja z opoznieniem
          oddania inwestycji wcale nie jest za ciekawa, ale nie ma co popadac
          w skrajnosci nazywajac ich kombinatorami i zlodziejami. Wedle
          przedwstepnej umowy sprzedazy nalezy Ci sie 0,1% wartosci mieszkania
          za kazdy tydzien zwloki. Swoja droga dziwny dla mnie jest fakt, ze
          bank nie przelewal pieniedzy w transzach tylko od razu z gory - dwa
          lata przed oddaniem inwestycji. Nie wiem tez na jakiej podstawie
          podajesz takie rewelacje, ze niby "przez rok nikt nie wbil na tym
          terenie lopaty".
          • nadijka1 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 26.12.07, 22:48
            Co do wzmianki o 0,1% za każdy tydzień opóźnienia- zgadzam się.Niestety jest tam
            i druga część tego zdania,które mówi,że nie więcej niż 5 %.Czyli są to tak
            naprawdę marne pieniądze i kiepskie "pocieszenie "
            A tak poza tym opóźnienie ,o którym informuje Nas Temar,następuje z "przyczyn od
            nich niezależnych".Czyli żadne pieniądze Nam się nie należą.A co do wspomnianej
            łopaty,to byłam tam kilkakrotnie i stąd moje "rewelacje".
        • Gość: KL Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.06.08, 16:14
          Ja też jestem zbulwersowany jak ma Pani jakiś plan prosze o info na
          adres KLedniowski@interia.pl
    • Gość: nadijka1 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.nat.tvk.wroc.pl 12.12.07, 23:52
      szczerze odradzam,nie warto się z nimi użerać.Szkoda zdrowia ,nerwów i pieniędzy.
      • Gość: pawel Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.12.07, 23:35
        Odradzam. Wysluchalem sie juz narzekan od ludzi, ktorzy juz splacaja kredyt, a
        na budowie nic sie jeszcze nie dzieje- ludzie tylko dostaja listy o przesunieciu
        daty ukonczenia inwestycji. Zapytam sie z ciekawosci: ktory to bank udziela
        kredytu wyplacanego jednorazowo na tzw. "dziure w ziemi"? Niebywale...dziwie sie
        • Gość: ?? Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.12.07, 17:08
          a ty jesteś z konkurencji czy co?
          Dlaczego kłamiesz, że się nic nie dzieje i jest tylko dziura w ziemi?
          • Gość: Gość Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ssp.dialog.net.pl 15.01.08, 10:43
            Wraz z mężem kupiliśmy mieszkanie w Temarze . Nam na początku strasznie się to
            nie spodobało, że maja jakieś opóźnienie, ale takie sytuacje się zdarzają.
            Ogólnie nie mogę narzekać na współpracę z firmą. Jesteśmy na etapie aranżacji.
            Czy ktoś już z was robił jakieś zmiany? I czy faktycznie się za nie płaci?
            • nadijka1 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 20.01.08, 12:51
              za zmiany w projekcie mieszkania płaci się od razu.A koszty zmian w mieszkaniu
              zostają wyliczone później.
      • walkowska1 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 09.02.08, 15:26
        Gość portalu: nadijka1 napisał(a):

> szczerze odradzam,nie warto się z nimi użerać.Szkoda
        zdrowia ,nerwów i pieniędz
        > y.
        Wykonałem im schody w wielu apartamentach i do dziś nie dostałem
        zapłaty-markol. Organizacja "nie daj sie"
        • Gość: Ona 39 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.08, 13:16
          Ja się nie dziwie, że firmie markol nie zapłacili im nie warto płacić firma
          upada i robią taką ścieme, że poezja!!! Mam od nich schody kiedy chciałam je
          zreklamować miały mała usterke to szef tej firmy potraktował mnie strasznie i do
          tej pory nic nie zrobili tylko każa czekać!! Coś strasznego!!!
          • Gość: dcccccccc Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.08, 19:42
            dcccccccccc
    • carinanna Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 15.01.08, 19:22
      Informacje na temat inwestycji "Apartamenty Panorama" znajdziecie również tu: 500m.pl/mieszkanie1,525.htm
      • Gość: greg Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.unreg.tvk.wroc.pl 18.02.08, 23:33
        Odradzam tego dewelopera.
        Kupilem od nich mieszkanie 2 lata temu w innej lokalizacji. Dochodzi
        do tego, ze nasza wspolnota miekszaniowa kieruje przeciw nim pozew
        do sadu!
        • Gość: aga Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.centertel.pl 25.06.09, 06:28
          jaka to wspólnota? pytam, bo przymierzam się do kupienia mieszkania
          na Stefki.
    • Gość: jasa Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.connecta.pl 19.02.08, 23:13
      Odradzam !!!!!!!
      • Gość: Murmon Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.218.146.194.generacja.pl 20.02.08, 08:40
        Ja nie mam żadnych doświadczeń negatywnych. Maja opóźnienie ale
        podobno wynika to z faktu, że w miejscu budynku biegły rury MPEC.
        Miały być usunięte w jakimś tam terminie i nie były. To nie ich wina.

Byłem u paru innych developeró i ten klasyfikuje w połowie skali.
    • Gość: ~ Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.nsn.uu3.net 20.02.08, 10:27
      a orientowałaś sie może za płotem u dewelopera BelvedereMarki ?
      tam już jeden etap stoi, a kolejny będzie ukończony za rok chyba.
    • otu85 Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 23.02.08, 16:02
      ...trochę zamieszam w rozwijającym sie temacie. W styczniu odbierałam mieszkanie
      dla teściowej u innego developera. Już wiem, że bez pomocy fachowca z wiedzą o
      zasadach sztuki budowlanej nie powinno się tego robić. Polecam inżyniera Pana
      Sławka 601641550.Też mi polecono. Zapłaciłam 250zł za pomoc w protokolarnym
      odbiorze mieszkania (jak potrzeba wystawia fakturę). Zaoszczędziłam parę tysięcy
      złotych. Nie była bym w stanie wraz z mężem wyłapać wszystkich istotnych
      usterek. Pozdrawiam miłośników własnych m2.
    • Gość: Zbigniew Re: Developer TEMAR - odradzam! IP: *.contium.pl 01.07.08, 11:16
      Bardzo nieuczciwy deweloper. Nie usuwa usterek w ramach gwarancji, a
      poprawki, które wykonał są w jego opinii dobrym gestem. Tłumaczy się
      niesolidnością wykonawcy, otwarcie przyznaje, że już tyle pieniędzy
      wydał na poprawki, że więcej nie zamierza. Budynek przy ul.Pałuckiej
      we Wrocławiu, w którym nabyłem mieszkanie, ma całą serię wad i
      usterek, m.in: rozchodzącą się i powykrzywianą elewację drewnianą,
      pęknięte ściany nośne, wodę przeciekającą do garażu, brak wymiany
      gruntu pod budynkiem (co przewidywał projekt), pękające fugi na
      tarasach, itd.
    • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.03.09, 11:56
      Witam.
      W zwiazku z faktem, iz przedluzony termin realizacji Apartamentow Panorama
      zbliza sie nieuchronnie, chcialbym zapoczatkowac dyskusje na temat ww.
      inwestycji wsrod przyszlych mieszkancow (z informacji na stronie Temaru wynika,
      ze okolo polowa mieszkan jest sprzedana). Ze swojej strony moge napisac tyle:
      elewacja budynku jest zrobiona, zaczeli montowac barierki na balkonach. Jesli
      chodzi o mieszkanie: instalacje podlaczone, gips maszynowy na scianach jest,
      zamontowane parapety, zrobione wylewki, podlaczone grzejniki (ogrzewanie
      wlaczone). Klatki - tutaj sa jeszcze w polu - brak nawet tynkow. Widzialem jedna
      winde przywieziona do montazu. Wszelkie opinie przyszlych lokatorow dotyczace
      terminu (czy zdaza?) oraz jakosci wykonanych robot mile widziane. Pozdrawiam.
      • Gość: y00ron Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 89.174.38.* 25.04.09, 14:52
        Witam,
        dzisiaj oglądałem mieszkania w tej lokalizacji. Rzeczywiście mieszkanie, którym jestem zainteresowany było praktycznie wykończone, poza kaflami na balkonie i barierkami - tylko wchodzić z własnym wykonawcą. Chłopaki kładli kafle na klatce schodowej. Kierownik budowy stwierdził, że w maju wchodzi "architektura" i do końca czerwca mieszkania będą do odebrania.
        Widzę, że te bardzo negatywne posty są dość wiekowe, stąd moje pytanie-czy zmieniło sie coś na "+". Jeśli rzeczywiście termin odddania to czerwiec, to jak dla mnie na dzień dzisiejszy jest to dość dobra oferta - 5900/m2 wraz z miejscem parkingowym.
        • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.04.09, 13:28
          po weekendzie bede na biezaco ze stanem aktualnym, bo jestem umowiony z gosciem
          od szaf wnekowych na pomiar.
          termin oddania mam w umowie na 31 maja.
          • Gość: tomi Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.05.09, 20:11
            ja mam termin oddania na 30 czerwca (klatka C), jeśli ktoś kupił
            mieszkanie w tej inwestycji to proszę o kontakt tomi_kr@interia.pl
        • deni Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 26.05.09, 15:35
          Witam,
          mieszkam vis-a-vis Apartamentów Panorama.
          Z moich obserwacji wynika, że długo był teren tylko ogrodzony i wyglądało to
          jakby na budowie nic się nie działo.
          Kiedy zaczęli murować to budynek powstawał w ekspresowym tempie, ale ekipy
          często pracowały nawet późną nocą, klnąc niemiłosiernie ;-)
          Przy takim tempie budowy to może się okazać, że kafle będą od ścian odpadać jak
          budynek zacznie osiadać, czego nie życzę przyszłym mieszkańcom :-)
          • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.09, 16:05
            mocno przesadzone.
            - pozwolenie na budowe dostali ~10.2006
            - przyslowiowa "lopate" w ziemie wbili w kwietniu '07
            - kolejny zastoj byl ze wzgledu na odwadnianie terenu (przez co przesuneli
            oddanie inwestycji o 6 miesiecy). Nawiasem mowiac przed planowana inwestycja
            mozna okreslic czy teren jest podmokly i podloze gliniaste.
        • Gość: yennefer Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 156.17.203.* 26.06.09, 09:45
          Witaj!
          Zaskoczyła mnie cena za m2, którą podałeś. Ja też mam w tym budynku
          wybrane własne M, ale cena która została mi zaproponowana to ok.
          6.400.Zrobiłam sobie skalę porównawczą i wszystkie proponowane teraz
          mieszkania w tym budynku mają taką cenę. Mógłbyś mnie poinformować,
          w jakim czasie wynegocjowałeś taką fajną cenę zakupu i to jeszcze z
          miejscem parkingowym? Może powinnam mocniej potupać nogami, a
          wówczas Temar się ugnie.Będę wdzięczna za wieści w tej
          sprawie.Pozdrawiam!
          • Gość: xxtz Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.lanet.net.pl 26.06.09, 10:24
            w ostatniej wyborczej jest reklama apartamenty panorama od 5590 m2
            • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.07.09, 14:22
              > w ostatniej wyborczej jest reklama apartamenty panorama od 5590 m2
              Temar postanowil cene uzaleznic od kondygnacji (na zasadzie: im wyzej, tym drozej).
    • bez_beretu Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 05.06.09, 12:26
      Rozmawiałam z Temarem i mówią, że oddanie mieszkań planują na lipiec, ale
      kierownik budowy twierdzi, że to nierealne. Uważa, że nawet sierpień jest mało
      prawdopodobny.
      Mam pytanie odnośnie cen: są dosyć wysokie, czy deweloper daje jakieś upusty?
      • Gość: xxx Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 05.06.09, 13:55
        a na poczatku mial byl pazdziernik 2008 - hahaha.... i w dodatku po rezerwacji
        podwyzszyli mi cene - dobrze ze zrezygnowalem i nie kupilem. Czekalbym juz 3 lata!
      • Gość: karol Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ssp.dialog.net.pl 05.06.09, 20:25
        Z tego co wiem to oni już sprzedali wystarczającą ilość mieszkań i nie muszą obniżać ceny żeby przetrwać.
        • jula.2 wazne slupy wysokiego napiecia 08.06.09, 10:04

witam wszystkich zainteresowanych panorama. sama zakochałam sie w
          tym miejscu i zarezerwowlismy mieszkanie, plan, cena wszystko bylo
          idealne, mimo uwag o dewelopreze, ktore niestety sa prawdziwe, ale
          nie o to chodzi. Odradzam wszystkim mieszkanie w tym miejcsu ze
          wzgledu NA SŁUPY WYSOKIEGO NAPIECIA, budynek jest za blisko, a
          wiemy to bo opinie mamy od kierownika z energetyki, który mowi ,ze
          nie spedzilby tam ani jednej nocy. promieniowanie jest strasznie
          szkodliwe a raczej smiertelne!! wizja raka mozgu i masy innych
          schorzen skresle mieszkanie w tym miejscu.Pisze aby ostrzec i
          zwrocic uwage, bo gdyby nam tez ktos o tym niepowiedzial to wlasnie
          podpisywalibysmy umowe.
          P.S nie sluchajcie o tym, ze zostana usuniete lub zakopane!plan
          owszem jest ale w realizacji ok 10 lat
          • Gość: ło matko Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.06.09, 21:02
            >promieniowanie jest strasznie szkodliwe a raczej smiertelne!!
            Musza się wam bardzo źle mieszkania sprzedawać skoro takie bzdury piszesz.
            Też bym nie kupił mieszkania od strony tych drutów, ale budynek jest tak postawiony, że można mieszkać daleko od tego.
            Szkoda, że ten fachowiec z energetyki nie powiedział Ci ile ludzi we wrocławiu mieszka z trafostacją za ścianą co jest jeszcze bardziej szkodliwe a jakoś nie słychać, żeby był pomór w tych mieszkaniach.
            • jula.2 Re: wazne slupy wysokiego napiecia 09.06.09, 10:27
              wiadomosci mam sprawdzone, i nie chce udowadniac jakiejs racji tylko
              zwrocic uwage ludzi,ktorzy tam chca zamieszkac. jezeli ktos wychodzi
              z takiego zalozenia jak Autor poprzedniego postu to jest jego
              sprawa. pewnie,ze tak jest, ze mieszkamy w miejscach
              zagrożonych,ale tu chodzi o wybor i kupno mieszkania, a nie
              sytuacje,ze dostajemy z odzysku m2 i musimy sie cieszyc, ze mamy
              dach na glowa.
              • Gość: [a] Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.06.09, 13:00
                > wiadomosci mam sprawdzone
                Co to znaczy sprawdzone?
                Tzn. że ktoś (ekspert) podpisze się pod tym z imienia i nazwiska.
                Czy może sama Pani łaskawa była sprawdzić (nie)szkodliowść promieniowania
                elektromagnetycznego empirycznie?
                • jula.2 Re: wazne slupy wysokiego napiecia 09.06.09, 18:36
                  chyba "ktos" z Temaru broni kiepską inwestycje:) ja uzyskałam
                  wiadomosć od kierownika energetyki, inzyniera który robi projekty
                  elektryczne i od osby od audytów elektrycznych i nie potrzebuje tego
                  na pismie, aaa najlepsze bo uwage na slupy zwrocili nam ludzie
                  pracujący na budowie Panoramy oraz kierownik budowy to chyba o
                  czyms swiadczy. Moze Pan pisac co chce, (takie prawo) a każdy
                  rozsądny człowiek jak będzie chciał kupic tam mieszkanie to moze sam
                  uzyskac takie informacje.
                  Pozdrawiam
          • Gość: Inspektor BHP Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.chello.pl 02.09.09, 21:55
            Tak, to prawda... Hipochondrycy od tego umierają, a na normalnych ludzi to nie
            ma wpływu. Zasięg działania pola elektrycznego i elektromagnetycznego wokół
            kabli linii 110kV to około 15m, z tego na 7m promieniowanie jest tak małe, że
            nawet badania CIOP są tu bezradne i nie mogą wskazać na szkodliwe działanie tej
            linii.
            Gratulacje pomysłu - mam zamiar kupić tam mieszkanie, na dodatek najbliżej tej
            linii. Mam małe dziecko i nie boję się o Jego bezpieczeństwo.
            • Gość: xxx Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 00:29
              Taaaa słaby marketing z TEMARu, poczytajcie państwo naukowe publikacje, i
              przestańcie robić ludziom wodę z mózgu....
              • Gość: Inspektor BHP Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.09.09, 07:27
                serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34138,2744759.html
                • Gość: xxx Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.09, 11:38
                  Taki z Ciebie inspektor jak z koziej du... trąbka, przeczytaj uważnie nawet
                  tamten artykuł, poza tym chodzi o NAUKOWE źródła anie popłuczyny redaktorka...
                  Blok jaki jest każdy widzi i nic tego negatywnego odczucia o linii nie zatrze,
                  wiem bo byłem oglądać tam mieszkanie, istotny ZONK w krajobrazie, trochę nie
                  składa się z lansowaną przez dewelopera elitarnością tego miejsca...
                  • Gość: Inspektor BHP Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.chello.pl 03.09.09, 21:03
                    A może jesteś zdegustowany miejscem, bo liczyłeś, że za 5950 zł/1m2 dostaniesz
                    Zieloną Etiudę albo Apartamenty Sowia?! A może już nie ma kawalerek, na które
                    było by Cię stać i dlatego marudzisz?
                    • Gość: xxx Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 15:34
                      Słaby podjazd Inspektorze wysokich napięć :P
                      Apartamenty Sowia hmm mieszkam 500 metrów od nich (nawet za 5tys bym się nie
                      zdecydował, dzięki za przystanek pod domem)

Kawalerkę już ma więc drugiej mi nie potrzeba...
                      • Gość: Inspektor BHP Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.chello.pl 05.09.09, 16:34
                        No to jesteśmy prawie sąsiadami :-) Ja mam równo do Sowiej i Panoramy.
                        A co do Panoramy - dotarłem do badań CIOP robionych w bezpośredniej bliskości
                        linii 110kV, co prawda materiał poufny robiony na zlecenie jednego z deweloperów
                        w Warszawie, ale jak najbardziej warunki porównywalne z Panoramą i podtrzymuję
                        swoje zdanie o nieszkodliwości linii 110kV w odległości większej niż 10 metrów
                        od budynków mieszkalnych.
                        • Gość: xxx Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.09.09, 21:38
                          Nie bronię każdy robi jak uważa...
                          PS. Przejdź się do Locusa może tam coś zdziałasz ( choć z automatu ceny są
                          trochę za wysokie)
                          Sowia jest tak samo jak Panorama fajna, ciekawie wyglądająca ale tak jak
                          Panorama ma ZONK w postaci lokalizacji, Krzycka, przystanek autobusowy, gdyby
                          była przy Skarbowców to była by przynajmniej dla mnie inwestycja idealna...
                          • Gość: Inspektor BHP Re: wazne slupy wysokiego napiecia IP: *.chello.pl 06.09.09, 13:57
                            W Locusie zostały ostatnie 3 czy 4 mieszkania - cena z kapelusza około 6600 za
                            1m2 a dodatkowo mieszkania tak usytuowane, że światło wpada jak samochód akurat
                            tamtędy przejeżdża. Sowia z tego co wiem to kosztuje około 9.600 - 9.700 za 1m2.
                            No i wszystkie te lokalizacje nie mają ziemi na własność tylko użytkowanie
                            wieczyste.
      • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.09, 21:27
        > Rozmawiałam z Temarem i mówią, że oddanie mieszkań planują na lipiec, ale
        > kierownik budowy twierdzi, że to nierealne. Uważa, że nawet sierpień jest mało
        > prawdopodobny.

Odebralem teraz w czerwcu i rozpoczalem wykonczeniowke.
        • Gość: Tom Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.as.kn.pl 02.07.09, 20:36
          Witam, Czyli odebrałaś czy planują oddawać w lipcu ?!?
          • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.09, 12:04
            Odebralem 10 czerwca. (w umowie mialem odbior do 31 maja).
            Wokol budynku jeszcze plac budowy, ale z wykonczeniowka moglem juz zaczac. Woda
            w mieszkaniach jest, prad budowlany jest.
            Parkingu podziemnego jeszcze nie ma (wylewke betonowa robili w tym tygodniu).
            Windy sa, ale stoja (podobno, zeby robotnicy nie korzystali), wiec jesli ktos ma
            troche materialow do wniesienia na wyzsze pietra, to wspolczuje.
            • Gość: sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 193.138.241.* 12.08.09, 11:56
              Czy przy odbiorze były jakieś rażące niedoróbki??
              • Gość: Maciek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.lanet.net.pl 12.08.09, 18:08
                Ja chcialem odebrac mieszkanie na poczatku lipca ale nie bylo takiej opcji.
                Spisalismy tylko protokol przekazania kluczy , ktory nie jest jednoznaczy z
                odbiorem mieszkania. w mieszkaniu jest olbrzymia liczba usterek, ktore dzieki
                rzeczoznawcy budowalnemu zostaly w pore wylapane i zostala zrobiona
                dokumentacja ( zdjecia). Polecam zrobic to samo i trzymac zdjecia na kompie. w
                razie jakichkolwiek pytan chetnie pomoge. maciek_p22@o2.pl
                • Gość: Maciek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.lanet.net.pl 15.08.09, 20:59
                  Chcialbym jeszcze dodac, ze najwieksza uwage trzeba zwrocic na stolarke okienna,
                  u mnie w mieszkaniu jest cala porysowana z powodu niekompetentnej ekipy, ktora
                  wykonywala tynki i podczas szlifowania nie chcialo im sie zabezpieczycz okien i
                  ulegly podczas ich pracy zniszczeniu. Podsumowujac tynki sa wykonane
                  beznadziejnie, tak samo jak jak prace wykonane przez ekipe kladaca plytki na
                  korytarzach ( spadek z korytarza w kierunku drzwi co moze powodowac splywanie
                  wody podczas zmywania podlogi na korytarzu albo jakiejkolwiek wody na
                  korytarzu. Dodatkowo drzwi sa zle osadzone ( brak pianki pomiedzy osciezami a
                  sciana). Uszczerbane szyby w balustradzie na balkonie. Jest wiele usterek w
                  kazdym mieszkaniu ktorych na samym poczatku nie mozna wylapac nie wiedzac gdzie
                  i czego szukac. Moge polecic ekipe wykonczeniowa, ktora doprowadza moje
                  mieszkanie do uzytku ( zwlaszcza tynki). Jesli ktos jest zainteresowany to
                  chetnie udziele wiecej informacji maciek_p22@o2.pl albo tel 606654819 Maciek.
                  Zycze powodzenia podczas odbierania mieszkan :)
                  • Gość: Tom Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.as.kn.pl 15.08.09, 23:40
                    W stolarce proszę zwrócić uwagę na powyrywane uszczelki i osadzenie parapetów.
                    Odpływy też nie są rewelacyjne.
                    • Gość: Maciek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.lanet.net.pl 16.08.09, 09:23
                      U mnie roboty hydrauliczne byly chyba w najgorszym stanie. Panowie hydraulcy
                      chciali mi wmowic, ze woda bedzie plynela pod gore i pokona sile grawitacji -
                      splyw z pralki i prysznica byl poprowadzony pod gore - nie bylo spadku ). Swoja
                      teorie probowali podeprzec tym, ze cisnienie z pralki wypchnie pozostajaca wode
                      w rurach. Kiedy to zglosilem przez kilka godzin wmawiali mi, ze nie ma
                      mozliwosci skorygowania tego bledu i jedyne rozwiazanie to podniesc brodzik od
                      prysznica o okolo 6 cm aby uzyskac spadek ( norma mowi o minimum 1 st. na 1 m
                      dlugosci rury) a dodatkowo aby schowac rure bede musial wymurowac puleczke
                      maskujaca. Ostatecznie wszystko dobrze sie skonczylo , ekipa hydrauliczna
                      zostala pokierowana przez mojego fachowca i jakos wszystko sie udalo. Wymagalo
                      to jednak troche pracy oraz checi ze strony ekipy. Pozdrawiam.
    • Gość: Pontencjalny Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 29.08.09, 23:32
      A jak dzisiaj z perspektywy czasu wygląda Temar i jego mieszkania w Panoramie? Przymierzam się, ale podobno od 01.09.2009 mają podnieść ceny niektórych mieszkań.
      Czy ktoś się orientuje ile faktycznie mieszkań już sprzedali i czy informacje na ich stronie są wiarygodne?
      • Gość: xxx Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.09, 23:43
        Byłem, rozmawiałem, nędzne 2-3% rabatu, mimo że mieszkań jeszcze trochę
        zostało, fajnie reagują jak wspomni się o linii wysokiego napięcia ;))
        Ogólnie to słuchają ale stosunek raczej : se pogadaj a my i tak mamy cię w d...
        ;) Dowiedziałem się też że koniec kryzysu, że sprzedają TYYYLEEE mieszkań za
        gotówkę...
        • Gość: Odstręczony Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.09, 14:04
          No i już jest nowy cennik.
    • Gość: Zainteresowany Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 29.08.09, 23:40
      Jakie czynsze będą w tym "apartamentowcu"? Średnio powiedzmy w mieszkaniu ~65-70 m2? Zamknięte osiedle, ochrona, monitoring itd. będą koszty. Będą liczyć od ilości osób zameldowanych czy tylko metraż będzie brany pod uwagę? Z tego co wiem to ma być wspólnota a to, że nowy budynek to pewnie fundusz remontowy będzie na początku niski, ile czasu gwarancji na budynek daje deweloper?
      • Gość: dewiant Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 193.138.241.* 30.08.09, 01:07
        Z tego co wiem to srednio podneisli o ok 10 tys zl na mieszkaniu. Zostalo ok 40
        mieszkan. glownie duze metraze.
        • Gość: Nika Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ssp.dialog.net.pl 04.09.09, 23:11
          potwierdzam informacje. klika dni temu rozmawialam
          wspolwlascicielem temaru i twierdzil ze maja jeszcze ok 40 mieszkan
          do sprzedania. Wiekszość mieszkan to mieszkania o wiekszej
          powiezchni - apartamenty. Maja rowniez dosc sporo garazy i miejsc
          parkingowych do sprzedania. kupilam mieszkanie i jestem juz po
          odbiorze. oczywiscie bylo kilka malych szczegolow do poprawy, ale
          ogolnie jest ok. Faktycznie wspolpraca z developperem, w
          szczegolnosci po podpisaniu umowy jest hmm... niefajna. ale
          mieszkanko jest ok i mam nadzieje ze sasiedzi rownież dopiszą !
          pozdrowionka
          • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 05.09.09, 09:40
            Planuję zakup w Panoramie - proszę o więcej szczegółów na temat "niefajnej"
            współpracy z deweloperem.

poproszę o kontakt na adres: reseller@o2.pl
          • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 07.09.09, 14:20
            Witam,
            przyznam rację, że po podpisaniu umowy, to już nie jest ciekawa obsługa. Pani od
            sprzedaży cały dzień nie ma czasu, zakręcona, czasami trzeba jej tłumaczyć kilka
            razy o co chodzi, aby w końcu dotarło i przyznała rację. Ponadto już jak się
            okazało, że mamy decyzję z banku to sprawa uległa naprawdę dużemu pogorszeniu.
            Jakiekolwiek zapytanie, telefon były robione na odwal się, bardzo nam się to nie
            spodobało, ale widocznie tak ma ten developer, że po podpisaniu uwagi klient już
            nieważny dla niego. No nie wiem czy jest to najlepsza polityka z tego względu,
            że to już nie czasy komuny i teraz klient naprawdę wymaga. Jednakże już teraz na
            tym etapie, to liczę jedynie na przyjemnych sąsiadów i na to aby na odbiorze nie
            było za dużo wad :) Pozdrawiam i powodzenia. Jak tydzień temu pytałem się o
            garaże to nie było żadnej możliwości negocjacji a płacić 32k za garaż nie
            zamierzam :)
            • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.09.09, 12:31
              Za garaż to ~3.000PLN/1m2 czyli około 36kPLN - miejsce postojowe 1.800PLN/1m2,
              czyli od 20.700 PLN w górę. Chyba się skuszę na miejsce postojowe - pojedyncze a
              później w porozumieniu z jakimś inżynierem, architektem budowlańcem zamknę to
              bramą we własnym zakresie :-)
              • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 08.09.09, 13:40
                Jeżeli można tak zrobić, to wydaję się to ciekawym pomysłem. Mi bardziej
                chodziło o ceny jakie ten developer ustala, słyszałem, że u niektórych (nie u
                wszystkich), jest dużo taniej np. za m^2 komórki nie 2.5k ale 1k...a to już jest
                różnica :)
                Pozdrawiam i mam nadzieję, że znajdzie się gdzieś miejsce na moje autko :)
                • Gość: Nika Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.09.09, 20:19
                  No właśnie z tym moze być problem, ponieważ prócz parkingu=> miejsc
                  postojowych, garaży i prawdopodobnie płatnego parkingu będzie ok. 3
                  miejsc postojowych dla osob niepełnosprawnych. Więc również jesem
                  ciekawa jak będzie z parkowaniem niedaleko bloku...
                  • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 09.09.09, 07:00
                    Może będzie można na ogródka tych co mają mieszkania na parterze :) Ale tak
                    serio, to może w niedalekiej przyszłości jak wybudują ten blok obok (tam gdzie
                    jest teraz ogrodzenie) to sytuacja oświetlenia od strony torów się trochę
                    poprawi i będzie bezpieczniej stawiać tam auto...jednakże przecież nie ma
                    reguły, jak ktoś będzie chciał coś ukraść z auta, lub samo auto, to nic go nie
                    powstrzyma...:) Najlepszym sposobem na złodzieja jest dobry sąsiad :) więc mam
                    nadzieję, że takich właśnie będziemy mieć. Pozdrawiam
                    • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.09, 09:50
                      Tyle, że tam w ogóle nie ma miejsca poza posesją Panoramy, żeby samochód
                      postawić. Tu gdzie rozwalają baraki ma być blok - brak miejsca na samochód. ul.
                      Braterska - wąska, nie zaparkujesz, Przyjaźni zakaz zatrzymywania. Może teren
                      Belvedere na niewielką opłatą. Teren Polmozbytu też odpada, bo jest zamykany.
                      Niestety jedyna koncepcja to albo miejsce pod Panoramą, albo dalej pod blokami
                      na Partynickiej - wjazd z Braterskiej.
    • Gość: [a] stan na 10.09.09 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.09.09, 12:00
      Witam.
      Ze swojej strony nie mam co narzekać na kontakt/obsługę ze strony dewelopera. Problemem raczej są tutaj podwykonawcy - "fachowcy". O niektóre rzeczy trzeba po pięć razy prosić, żeby były zrobione.
      Usterek w mieszkaniu u mnie nie było za wiele - podejścia do zlewu i umywalki przesunięte o 40cm :) + brak kilku gniazdek elektrycznych ustalonych na etapie aranżacji. Tynki maszynowe jak to tynki maszynowe - polecam położenie gładzi. Sam tego nie zrobiłem i teraz żałuję. Ściany, kąty i podłogi proste. Okna - część szkła do wymiany (zarysowania).
      Ciepła, zimna woda jest. Ogrzewanie z kaloryferów przetestowane i działa.
      Prąd - na chwilę obecną budowlany. Podobno "ma być" na 23-ego odbiór instalacji ze strony Energii Pro, więc będzie można podpisywać umowy na liczniki indywidualnie. (to już chyba 4-ta czy 5-ta wersja odnośnie prądu i odbioru instalacji.)
      Czynsz - na razie brak (brak pozwolenia na użytkowanie obiektu). Wysokość czynszu na początku ustala deweloper (bądź zarządca nieruchomości wytypowany przez niego) do czasu zawiązania się wspólnoty.
      Miejsca postojowe i garaże - nie ma jeszcze odebranej instalacji ppoż. O ile jest mi wiadomo, część miejsc postojowych w garażu podziemnym będzie dostępne na zasadzie miesięcznej opłaty abonamentowej.
      Nie działają windy (oprócz klatki "A").
      Klatki schodowe do wykończenia (zaczęto montować oświetlenie).
      • Gość: Rysiek Re: stan na 10.09.09 IP: 192.100.112.* 11.09.09, 13:47
        Witam,
        czy np. przez te zarysowania, brak kontaktów itp. nie odebrałeś mieszkania? W
        sensie nie podpisałeś protokołu od odbioru póki to nie zostanie
        zrobione/poprawione/naprawione? Chodzi mi o to kiedy mam podstawy do tego, żeby
        nie podpisać odbioru. Nie pytam tu o złośliwość dla developera, ponieważ to nie
        o to chodzi, ale po prostu kiedy powinienem?
        Pozdrawiam
        • Gość: Reseller Re: stan na 10.09.09 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.09.09, 14:39
          Wydaje mi się, że spisujesz protokół z terminem wprowadzenia poprawek a protokół
          odbioru i tak podpisujesz. Protokół usterkowy jest załącznikiem do protokołu
          odbioru.
        • Gość: [a] Re: stan na 10.09.09 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.09, 13:00
          Mieszkanie odebrałem, bo zmuszony byłem już jak najszybciej rozpocząć prace
          wykończeniowe. Tak jak napisał poprzednik, w załączniku do protokołu odbioru
          uwzględniłem usterki.
          Wydaje mi się, że podstawą do niepodpisania protokołu będą rażące usterki, które
          uniemożliwiają rozpoczęcie prac wykończeniowych w mieszkaniu (np. błędnie
          wykonana instalacja wod-kan, która wstrzymuje położenie glazury/terakoty).
          • Gość: Reseller Re: stan na 10.09.09 IP: *.chello.pl 17.09.09, 22:06
            Jutro podpisujemy notarialnie przedwstępną... Zobaczymy czy Pani Agnieszka
            zmieni podejście do klienta?!
            • Gość: xxx Re: stan na 10.09.09 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.09.09, 23:42
              A ta druga Pani to niby milutka jest?? :P
              • Gość: karola Re: stan na 10.09.09 IP: *.wroclaw.vectranet.pl 19.09.09, 11:22
                Wiatm wszystkich przyszlych sasiadow :) kupilam mieszkanie w tym budynku, na dniach ide je odebrac. Mam pytanie o przenoszenie wlasnosci, czy ktos rozmawial z developerem na ten temat?

Pozdrawiam :)
                • Gość: Reseller Re: stan na 10.09.09 IP: *.pwrnet.pwr.wroc.pl 19.09.09, 12:25
                  Tak, kwiecień przyszłego roku.
                  • Gość: Rysiek Re: stan na 10.09.09 IP: 192.100.112.* 21.09.09, 07:51
                    Ja już po odbiorze :) Szczerze to myślałem, że będzie gorzej, kilku kątów nie
                    było, ale w większości i tak idą do wyburzenia (jeśli się projektant zgodzi),
                    najbardziej mnie zdziwiło (i wkurzyło) porysowane parapety...jak można porysować
                    parapety? :/.
                    @ Resseler: co do tego kwietnia to mnie zdziwiłeś, mi developer mówił, że w
                    styczniu, na początku lutego, ech coraz gorzej widzę
                    Pozdrawiam

PS Czy ktoś już wykończających, zamieszkujących, przenosił tą skrzynkę, gdzie
                    ciepła i zimna woda jest rozdzielana, u mnie przynajmniej jest on w szafie
                    wnękowej, ale chcę ją przenieść i chciałbym się zapytać ile to kosztuje i
                    ichnego hydraulika i czy dobrze to robi (wolałbym swojego, ale tracę gwarancję)
                    • Gość: Tom Re: stan na 10.09.09 IP: *.as.kn.pl 26.09.09, 00:46
                      Witam,
                      Protokołu odbioru można nie podpisać jeżeli występujące usterki uniemożliwiają
                      dalsze prace wykończeniowe. Np. porysowane parapety, których nie uda się
                      wyszlifować, konieczność poprawek podtynkowych, brak spadkow rur odpływowych, ...
                      • Gość: Rysiek Re: stan na 10.09.09 IP: 192.100.112.* 29.09.09, 09:48
                        Witam,

odbiór jednak zrobiłem, mimo iż nie powinienem jak się później okazało (brak
                        prądu, brak przegrody na balkonie, brak wody), ale w sumie pan Jakubiak mi
                        poszedł na rękę przy podpisywaniu umowy, więc czemu ja nie mam być dobry dla
                        nich :), zwłaszcza, że aż tak bardzo mi się nie śpieszy. Ogólnie znalazłem 16
                        usterek, wszystkie zostały zrobione w ciągu 6 dni roboczych, więc jestem
                        zadowolony. Jutro zakładam własne zamki :) Pytanie do tych co już korzystali z
                        usług hydraulika...macie kogoś godnego polecenia? Dzwonię do tego ichnego i nie
                        mogę się dodzwonić. Potrzebuję przenieść tę skrzynkę do której dochodzi woda i
                        rozgałęzia na wszystkie grzejniki oraz z pionu w kuchni zrobić odprowadzenie do
                        pokoju. Jak macie jakieś info to z góry dziękuję :) Pozdrawiam

PS Pytałem się w Temarze, to sprawa miejsc abonamentowych (w garażu) nie jest
                        jeszcze rozstrzygnięta i nie wiadomo czy takie miejsca w ogóle będą.
                        • Gość: P. Re: stan na 10.09.09 IP: 62.233.177.* 29.09.09, 11:29
                          Jakie te usterki jeśli można wiedzieć?? :)
                          Ja zauważyłem uszkodzenia skrzydeł okiennych...
                          • Gość: sikor Re: stan na 10.09.09 IP: *.217.146.194.generacja.pl 29.09.09, 17:15
                            to ja napisze o mojej liście braków i usterek na protokole...
                            1. Balkon : Brak lampy, gniazdka kontaktowego, Przegrody
                            2. Próg balkonowy do poprawienia brak pod nim wylewki, ledwo się trzyma
                            3. W salonie pęknięcia na dwóch ścianach, na podłodze garb do zeszlifowania
                            4. okna w salonie porysowane, silikon pozrywany,
                            parapety we wszystkich pomieszczeniach do wymiany bo cale porysowane..
                            5. okna w kuchni porysowane a w sypialni mega porysowane wyorane jakieś wzorki..
                            6. do zrobienia katy w kuchni
                            7. do poprawy wszystkie gniazdka albo krzywo zamatowane albo ubytki tynku
                            8. w sypialni pęknięcia na ścianach
                            9. do poprawy dylatacja pomiędzy łazienka a przedpokojem..
                            10. brak progu drzwi zewn, brak videofonu, brak komputera do pieca i brak
                            termostatów do kaloryferów.
                            11. narożniki szafy wnękowej skorodowane..

Większość z wyżej wymienionych została poprawiona prócz parapetów i okien( okna
                            i parapety maja być poprawione później) oraz rzeczy (videofon, termostaty,
                            komputer CO, klamki) które maja być zamontowane w dniu wymiany zamków w celu
                            uniknięcia kradzieży..

A i dowiedziałem się dziś że windy dopiero za 2 tyg będą chodzić
                            • Gość: Rysiek Re: stan na 10.09.09 IP: 85.128.43.* 29.09.09, 20:57
                              Witam,
                              u mnie bardzo podobnie jak u kolegi wcześniej. Jakieś ubytki w oknach i rysy
                              (nie na szkle), brak kilku kątów (ale paru nawet nie trzeba poprawiać,bo do
                              wyburzenia :)), porysowane parapety, ale tylko na rogach, więc już
                              przeszlifowane, brak wideofonu itd, będą niby jutro jak będzie wymiana zamków.
                              Brak przegrody na balkonie, lampy i kontaktu. Pęknięcia na ścianach i jakiś tam
                              garb na ścianie. Ogólnie wg mnie to drobiazgi, zwłaszcza, że szybko zostały
                              usunięte. Zobaczymy, czy jutro będzie all w porządku.

Pozdrawiam i powodzenia przy odbiorach, po odbiorze dają winko :))) Chyba
                              najdroższe wino w życiu...:D
                            • pink_on_head Re: stan na 10.09.09 30.09.09, 17:05
                              Witam sąsiada:)
                              Ja na dniach odbieramy nasze mieszkanko w Panoramie i mamy takie
                              pytanko:
                              Skąd wiesz że na balkonie powinny być gniazdka., bo w naszej umowie
                              nie ma o tym mowy, tak samo jak o komputerze CO (co to w ogóle jest
                              ten komputerek i skąd wiesz że powinieneś go mieć)? A i jeszcze jedno
                              odbierałeś sam czy z fachowcem?
                              • Gość: sikor Re: stan na 10.09.09 IP: *.217.146.194.generacja.pl 30.09.09, 21:59
                                hej

no na balkonie jest kabel wiszący i ma być gniazdko jak w każdym pokoju.. mi już
                                założyli i jest tak samo lampa na suficie ale zakładając gratisowo dołożyli
                                dziurę obok o średnicy 3cm.. no ale maja poprawić :P

to samo się ma co do komputera.. wisi kabel w salonie od całego systemu CO
                                którym sterujesz temperaturę np ze ma się włączać grzanie rano o godzinie 7..
                                albo utrzymywać ją na poziomie np. 22st(jednostka sterująca temperaturą w
                                mieszkaniu)

Tak odbierałem z inżynierem nadzoru budowlanego który jest kier. budowy u
                                konkurencji... za 200zl wypunktował tak całe mieszkanie że ja 90% rzeczy sam
                                bym nie zauważył.. a było tego w sumie ok 30 usterek lub braków..

Ja jutro mam wymieniać zamki i już niby działać z ekipą.. ale sam nie wiem co z
                                tymi parapetami i szybami porysowanymi.. majster mówi że prędko tego nie
                                zrobią.. dopiero w międzyczasie ;/ jeśli mogę pomóc to proszę pisać na gg 3907321
                                • inz_mam0n Re: stan na 10.09.09 30.09.09, 22:11
                                  Potwierdzam, na balkonie ma być gniazdko i lampa na górze.
                              • Gość: Rysiek Re: stan na 10.09.09 IP: 192.100.112.* 01.10.09, 08:29
                                Witam :)
                                Na balkonie nie wiedziałem, że mają być gniazda, ale sam kierownik projektu
                                (Krzysztof Staruch) powiedział, że mają być, więc się nie będę kłócił.:) Co do
                                "komputerka" (tak właściwie jest to tylko sterowanie elektroniczne ogrzewaniem),
                                to p. Jakubiak powiedział,że tego w umowie nie ma, ale będzie w rzeczywistości
                                (w tej kwestii mu zaufaliśmy i tyle), jeszcze na oczy go nie widziałem, ale dziś
                                mam jechać (wczoraj nie zdążyłem) i zmienić zamki, więc all już powinno być.
                                Ponadto widziałem, że na balkonie już są lampy. Odbierałem z fachowcem
                                (zapłaciłem 150zł, więc uważam, że niedużo), a ja bym tego tak nie sprawdził jak on.

pozdrawiam i do zobaczenia :)
    • Gość: zainteresowany Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.09, 19:51
      Czy ktoś się może orientuje jaka będzie stawka czynszu za metr kwadratowy?
      • Gość: Dziubutek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 30.09.09, 22:03
        Z tego co sam się dowiedziałem od pośrednika od którego mam zamiar kupić tam
        mieszkanie to czynsz ma się kształtować w granicach 2-3 zł / m2
        • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 01.10.09, 02:16
          Widzę że nam się troszkę forum rozruszało... To ja z innej beczki.. może ktoś
          się orientuję co jest planowane na część usługową w naszej Panoramie?? a w
          szczególności co będzie nad wjazdem do garażu?? może jakiś fitnessklub?
          • inz_mam0n Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 01.10.09, 07:54
            Z tego co słyszałem kilka dni temu nie wiadomo jeszcze co tam zostanie otworzone...

Może ja też tak z innej beczki uderzę... Lada dzień wybieram się negocjować cenę
            mojego lokum z deweloperem, czy może ktoś się podzielić swoimi doświadczeniami w
            tej materii związanymi z Temarem?

Pozdrawiam serdecznie :-)
            • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 01.10.09, 08:34
              Zależy o jakie doświadczenia Ci chodzi :) Jeśli tylko o negocjację ceny, to ja
              jestem zadowolony (22k w dół), ale to było na początku lipca, słyszałem później
              (od mojej pośredniczki), że teraz już tak nie idzie na rękę, ale próbować zawsze
              trzeba, w końcu to nie małe kwoty.

PS Wciąż jestem ciekaw, czy te miejsca abonamentowe w garażu będą czy nie, ma
              ktoś może świeże info?

Pozdrawiam
              • inz_mam0n Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 01.10.09, 09:10
                No właśnie chodzi mi dokładnie o negocjację ceny. Też słyszałem, że już nie chcą
                tak schodzić z ceny, no ale cóż będę walczył ;)

W każdym bądź razie gdyby ktoś chciał się podzielić informacjami swoimi
                doświadczeniami co do negocjacji będę bardzo wdzięczny :)
                • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 01.10.09, 09:22
                  U mnie to dokładnie wyglądało tak, że powiedziałem, że dam tyle i nie więcej,
                  ponieważ więcej nie mam. :)...i się zgodził :) Ty przez pośrednika, czy
                  bezpośrednio?
                • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 01.10.09, 22:18
                  1% w dół :-(
                  A co do miejsc postojowych, owszem będą miejsca, te które nie zostaną sprzedane
                  z opłatą miesięczną ~180 - 200 zł miesięcznie, ale... jeśli trafi się
                  zainteresowany kupnem, to masz do 14 dni na zwolnienie miejsca. Będzie ich tyle
                  ile nie zostanie sprzedanych. Moim zdaniem kiepski biznes, płacisz powiedzmy 8
                  lat za wynajem od Temaru (wciąż będą ich własnością) i oddajesz im 19.200 zł -
                  prawie tyle ile kosztuje miejsce na własność.
          • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 01.10.09, 08:35
            Obojętnie co powstanie...oby było na FitFlexa, albo Multisport :))) ale to tylko
            moje, takie małe, życzenie :)
            • inz_mam0n Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 01.10.09, 09:05
              Faktycznie na multisport byłoby idealnie :-)
              • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 01.10.09, 10:09
                Heh.. ja tak sobie rzuciłem z tym fitnesem... byłoby fajnie, a może będzie
                zupełnie coś innego..

Odnośnie moich negocjacji to kupiłem mieszkanie z komórką lokatorską i w sumie
                zeszli 23 tys zl. Tak samo słyszałem że teraz już nie schodzą, sytuacja na
                rynku trochę się zmieniła.. o kredyt łatwiej, warunki lepsze (pracuję w branży)
                Ale próbować warto bo widzę że od jakiegoś czasu nic nie sprzedali.. wciąż tyle
                samo mieszkań wolnych...
                • Gość: prawie lokator :) Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 01.10.09, 12:38
                  Skoro już tylu ludzi się tutaj udziela to może powiecie gdzie na 100% tani
                  kredyt zdobyć?? :)
                  Niedawno pocztowy przodował ale już podnieśli ceny :(
                  • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 02.10.09, 00:10
                    Sytuacja się co chwilę zmienia.. na chwile obecna BZ WBK. jeśli chcesz jakiś
                    konkretnych info to napisz na mail. adameczek@o2.pl
                    Zajmuję się tym i mam dostęp do kilkunastu banków. Pozdro
                    • Gość: ppp Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 06:34
                      wezcie sobie pod uwage, ze dzialeczka ktora okala panorame juz nalezy do innego
                      dewelopera czyli bedzie tam najprawdopodobniej kolejna budowa, a co za tym idzie
                      machanie sasiadom na dzien dobry! z jednej strony belvedere a z drugiej jakies
                      inne cos i mrowisko na maxa! bylem gotowy zakupic mieszkanie na panoramie,
                      jednak juz widac ze usterek jest tam cale mnostwo (podstawowwa rzecz pekajace
                      sufity! facet odpowiedzialny za budowe twierdzi obrazony ze to jak najbardziej
                      normalne a jak sasiad bedzie robil remont to pewnie i jeszcze cos odpadnie i
                      przeciez wszystkim to pasuje a jestem jeden jedyny ktoremu bedzie to
                      przeszkadzac!), a cena wcale nie taka rewelecyjna, do tego klient czuje sie tam
                      nie jak klient tylko jak ten ktory ma prosic o sprzedanie mieszkania! nikomu nie
                      odradzam, byc moze wszystko bedzie super, jednak warto sie zastanowic, mieszkan
                      we wroclawiu jest naprawde pelno!
                      • Gość: p Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 02.10.09, 08:53
                        Trochę racja odnośnie traktowania, ale w tej lokalizacji, w podobnej cenie z
                        dostępem do w miarę dobrej komunikacji ciężko...

Co do działki "z górką" nie sądzę by tam coś powstało, a jeśli już to nie prędko...
                        Chyba że piszesz o działce z ruiną tego hmm sklepu?
                        • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 02.10.09, 09:04
                          Pęknięcia są i będą... tak jak była mowa o remontach to jeszcze dochodzi
                          osiadanie budynku. Dlatego masz 3 lata rękojmi i na koniec Temar musi to
                          wszystko poprawić. Mi też się wydaje że jednak tam nie będzie budynku
                          drugiego.. A czy orientuje się może ktoś gdzie ma być plac zabaw który jest
                          ujęty w opisie inwestycji..? i czy ktoś może usunie te ruiny po byłym salonie
                          samochodowym czy to tak zostanie??
                          • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 02.10.09, 09:11

A i jeszcze mnie martwią przelatujące samoloty.. z 2 razy mnie aż przestraszył
                            huk jak przelatywały.. czy one mają nad naszym budynkiem drogę do lądowania??
                            czy może ktoś wie czy bardzo często przelatują??
                            • Gość: P Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 02.10.09, 10:58
                              Mieszkam w tej okolicy, samoloty hmmm trzeba się przyzwyczaić po prostu, jest
                              kilka pór dnia gdzie latają na potęgę, później jest spokój.

Jednak rozbawia mnie fakt PRESTIŻU jakim mamią ludzi developerzy...
                            • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 03.10.09, 21:54
                              Mieszkam w pobliżu, mam nadzieję, że wkrótce przeprowadzę się do Panoramy,
                              przedwstępna podpisana... A co do latających, nasila się ruch koło 19.00 - 21.00
                              najczęściej w lecie, ma być jeszcze więcej, częściej i... Trzeba się
                              przyzwyczaić. Co do placu zabaw to ma być między Panoramą a Polmozbytem - halą
                              Pneuhage. Blok ma powstać w miejscu gdzie stoją ruiny salonu Hondy.
                              • inz_mam0n Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 05.10.09, 11:37
                                Gość portalu: Reseller napisał(a):

> Mieszkam w pobliżu, mam nadzieję, że wkrótce przeprowadzę się do Panoramy,
                                > przedwstępna podpisana... A co do latających, nasila się ruch koło 19.00 - 21.0
                                > 0
                                > najczęściej w lecie, ma być jeszcze więcej, częściej i... Trzeba się
                                > przyzwyczaić. Co do placu zabaw to ma być między Panoramą a Polmozbytem - halą
                                > Pneuhage. Blok ma powstać w miejscu gdzie stoją ruiny salonu Hondy.

Hej, a możesz coś napisać o samym kontakcie z firmą, negocacjach i podpisywaniu?
                                jakie wrażenia? Ja przed weekendem byłem umówiony z prezesem, który nagle
                                "zaniemógł", odwołał spotkanie, nie pojawia się w biurze i nie odbiera
                                telefonów.. trochę dziwna sytuacja...
                          • Gość: ppp Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.10.09, 14:15
                            ja nie twierdze, ze bedzie, ale ze byc moze. zaden inwestor nie kupuje dzialki
                            bez powodu, a te dzialke zakupila firma spectrum (sami jeszcze nie wiedza co tam
                            bedzie ale "w planach maja zabudowe mieszkaniowa"- tak mi powiedzieli). tak czy
                            siak uwazam ze w tej inwestycji placi sie za wrazenie a nie za mieszkanie,
                            wszystko jest na pierwszy rzut oka pieknie ale jak sie czlowiek przyjrzy i ma
                            wylozyc fure pieniedzy to wrazenie juz nie wystarcza.

co do ruin po salonie to to tez czyjes jest a jak jest czyjes to sobie moze
                            robic co chce i zaden mieszkaniec panoramy go do posprazatania nie zmusi.

• Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ip.netia.com.pl 02.10.09, 19:56
                              Witam,
                              z tym "prestiżem" to jak najbardziej się zgodzę, już wystarczy sam belweder, że
                              już pełno luda będzie, więc jak postawią jeszcze blok (nie wiem czy to plotka) w
                              miejsce tego zrujnowanego baraku i jeszcze obok, od strony polmozbytu, to będzie
                              jak na Kozanowie (jedne wielkie blokowisko :/). Natomiast co do lokalizacja, to
                              zależy od konkretnej osoby, ja szukałem niezbyt długo, ale intensywnie i dla
                              mnie lokalizacja Panoramy jest najodpowiedniejsza (nawet ze względu na samoloty
                              :) ), wiadomo, że mieszkań jest dużo (choć to pojęcie względne), ale jak już
                              ktoś kupił, to nie ma co żałować, w końcu była to w pełni świadomie podjęta decyzja.

Mam pytanie do tych co chcą kupić garaż. Wiem, że jest jeszcze dużo podwójnych
                              (z wiadomych względów), czy ktoś się orientuje jaki mają metraż (zapomniałem
                              spytać) i czy ktoś chciałby dzielić taki garaż z miłym i uczciwym lokatorem
                              Panoramy (może wyszłoby taniej niż kupno pojedynczego)?

Pozdrawiam
                              • Gość: PPP Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.10.09, 18:27
                                bylem o krok od podpisania umowy nie chcac slyszec o niczym innym.. a jednak
                                zecydowalem sie na cos innego. nie twierdze ze panorama to jakas straszna
                                beznadzieja, jednak jest troche przreklamowana.. caly ten arketing, sama nazwa
                                'apartamenty panorama' wymalowana na budynku sprawia wrazenie czegos luksusowego
                                a tym nie jest. i po glebszym namysle juz z calkowita swiadomoscia nie ulegajac
                                temu wspanialemu wrazeniu stwierdzam ze wole cos co nazywa sie mieszkaniem ale
                                nic nie wskazuje na to ze za miesiac sufit spadnie mi na glowe (aczkolwiek
                                wszystko sie moze zdarzyc) niz apartament, o ktorym facet ktory go budowal mowi
                                ze pewnie ten sufit bedzie lecial. a mieszkan jest duzo i ceny tez przystepne
                                (po negocjacjach z 500 tys ceny wyjsciowej potrafia zejsc na 413). warto
                                dooobrze poszukac jesli ma sie jakiekolwiek watpliwosci.
                                • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 03.10.09, 22:01
                                  To ja zapytam, gdzie takie mieszkania z takimi upustami? Na Kiełczowie?
                                  Między Panoramą a Polmozbytem nic nie powstanie bo tam linia energetyczna
                                  biegnie, Pneuhage stoi na ziemii Polmozbytu i z tego co wiem nie ma w planie
                                  zagospodarowania przestrzennego budowy czegokolwiek. Tu gdzie górka chyba będzie
                                  za mało miejsca na kolejny blok - skoro ma stanąć w miejscu ruin Hondy. Z
                                  drugiej strony - okna mam na południowy zachód - czyli piękny pejzaż Polmozbytu
                                  i jeśli nawet coś stanie z boku - ja tego widział nie będę. A może ten nowy
                                  inwestor pomyśli o jakimś parkingu z którego mieszkańcy i goście Panoramy będą
                                  mogli korzystać.
                                  • Gość: p. Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.09, 00:08
                                    dziś wracałem tamtędy z Bielan, zdaje się że chodzi o działkę "w klinie" między
                                    blevedere a panoramą....
                                    • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 04.10.09, 00:19
                                      Patrzę i dopatrzeć się nie mogęx... miejsca między Panoramą i Belvedere nie
                                      ma!!! Chyba piszesz o "klinie" między Panoramą a ul. Braterską i Przyjaźni - tam
                                      gdzie jest resztka baraków po salonie Hondy. Tak tam ma stanąć kolejny blok. A
                                      tak na marginesie, przepisy p-poż. nie pozwalają na stawianie kolejnych budynków
                                      w odległości mniejszej niż... Chyba, że ktoś tam domki jednorodzinne postawi :-P
                                      • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.ip.netia.com.pl 04.10.09, 11:47
                                        Najlepiej to my (mieszkańcy Panoramy) wykupmy ten teren gdzie znajduje się
                                        zrujnowany barak i zróbmy tam parking dla siebie :))) Ciekawe czy dużo by nas to
                                        wyniosło (albo plac zabaw dla dzieciaków)
                                        • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 04.10.09, 12:24
                                          na pewno sporo... koszt działki + przygotowanie gruntu + wykonanie parkingu / 62
                                          mieszkańców (bo tylu nas jest na chwilę obecną) jeśli wszyscy się zgodzą :P
                        • inz_mam0n Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" 05.10.09, 11:54
                          Gość portalu: p napisał(a):

> Trochę racja odnośnie traktowania, ale w tej lokalizacji, w podobnej cenie z
                          > dostępem do w miarę dobrej komunikacji ciężko...
                          >
                          > Co do działki "z górką" nie sądzę by tam coś powstało, a jeśli już to nie prędk
                          > o...
                          > Chyba że piszesz o działce z ruiną tego hmm sklepu?

Z tego co wiem, to działka z górką jest wystawiona na sprzedaż ale póki co nie
                          znalazła nabywcy. Po za tym owa górka być tam musi, więc nie ma ryzyka, że coś
                          powstanie na jej miejscu. Dalej są linie wysokiego napięcia, więc też nie ma
                          pola do zabudowy za bardzo. Z kolei w miejscu po ruinach hondy ma powstać
                          podobno budynek usługowy. Ta opcja wydaje mi się dość interesująca, nie ma zbyt
                          wielu sklepów w okolicy... :-)
              • Gość: Kp Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 18.12.09, 14:28
                Ogladalem te apartamenty i nie podoba mi sie okolica. Jest tam
                jakis park zeby bez koniecznosci wsiadania do auta albo tramwaju sie
                zrelaksowac w niedziele z dzieckiem? Jakies i miejsce gdzie sie da
                dojsc na piechote? Z tego co widze to nie ma nic takiego a wiec
                inwestycja sporo traci w moicch oczach. Ta linia wysokiego napiecia
                kiedy bedzie usunieta? cos wiadomo? Za tyle kasy wole nie miec
                takich uniedogodnien i chyba kupi w innej czesci miiasta. Nie
                spieszy mi sie na szczescie. Same mieszkanka sa ok ale okolica ma
                duzy wplyw i tu jest on niestety negatywny. A ten zaklad wymiany
                opon to juz kompletna porazka miec cos takiego pod domem. Raczej nie
                warto a powstancow slaskich jest ciagle zakorkowana wiec autem do
                centrum sie latwo nie dojedzie. A tramwaj jezdzi tylko 17 wiec sie
                czeka conajmniej 20 minut. Pozdrawiam.
                • Gość: sdf Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 83.1.81.* 18.12.09, 17:01
                  LOL
    • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.chello.pl 04.10.09, 00:28
      No dobra, dużo pisania o tym co będzie wokół Panoramy - pytanie konkretne -
      jakie są granice działki Temaru? Byłem tam dzisiaj i od strony wjazdu do
      Polmozbytu stoi pło na którym jest tablica informacyjna Temaru. Płot -
      ogrodzenie idzie wokół "górki" i to by wskazywało, że ww górka też należy do
      Temaru. Dobrze kombinuję, czy granica działki kończy się 5m od budynku?
      • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 04.10.09, 01:08
        granica działki kończy się wraz z ogródkami mieszkań na parterze.. czyli górka
        nie należy do temaru..
      • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 05.10.09, 07:14
        Witam,

czy nowy cennik jaki jest na stronie TEMARu (od października), nie jest pokazuje
        niższych cen, niż to było w cenniku we wrześniu? Mi się wydaje, że tak, a
        przecież miały pójść do góry???
        • Gość: Sikora Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 05.10.09, 10:07
          nie no tak nie może być.. zaraz dzwonie do temaru żeby podnieśli ceny tak jak
          wszyscy... :P:P:P oczywiście żartuję. Ja już kupiłem więc nie śledzę cen ale to
          chyba dobrze że nie podnieśli.. dla przyszłych właścicieli ;)
          • Gość: Reseller Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.10.09, 12:31
            Podnieśli ceny mieszkań, które od stycznia były w promocji. Np z 425.000 na
            433.000 :-( Zmieniło się to od września.
            • Gość: p Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 05.10.09, 14:43
              Mam zdaje się dwa ostatnie cenniki Temaru jak wrócę do domu to postaram się wrzucić
              • Gość: Sikora Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 05.10.09, 17:21

Mam pytanie. Czy ktoś z was może podpisywał umowę z energetyką...? Czy to w
                siedzibie temaru się podpisuje i czy jakieś dokumenty potrzebne?? a i jeśli ktoś
                podpisał to jak szybko prąd jest uruchamiany i czy są jakieś koszta z tym
                związane?? Pozdrawiam
                • Gość: sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.10.09, 16:09

Czy można korzystać z prądu budowlanego (przy wykańczaniu) do póki nie założą
                  liczników?
                  • Gość: P Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 06.10.09, 17:15
                    Nie wiem czy można ale ludzie korzystają :) byłem na budowie i wiszą
                    wszechobecne przedłużacze, ale widziałem też że ktoś już mieszka więc i pewnie
                    "normalny" prąd też jest po podpisaniu umowy ;)
                    • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 06.10.09, 17:36
                      Tak jest ale to trwa.. a ekipa wchodzi mi od poniedziałku. Pani w Proenergii
                      powiedziała ze 1,5 tyg się czeka.. Dlatego pytam o budowlany..
                      • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 07.10.09, 09:01
                        Witam,

w ogóle się na tym nie znam, ale czy EnergiaPro i Gigawat to jedno i to samo?
                        Myślałem, że mamy do Gigawatu iść podpisywać umowę. Pytanie, co do grzejników i
                        grzania, jak są podłączone i grzeją, to my za to płacimy czy nie? Ktoś wie jak
                        to będzie rozliczane?
                        • Gość: Sikor Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.217.146.194.generacja.pl 07.10.09, 22:59
                          Tak EnergiaPRO Gigawatt to jedno i to samo. Cieplo licznikowe w czynszu będzie
                          chyba ryczałtowo i potem wyrównania pewnie.. Wszystko zależy kogo wybierzemy
                          (my tzn nasza wspólnota mieszkaniowa) na zarządce.. Kumpel mieszka w
                          belvederze.. i poleca ich zarzadce bo sa zadowoleni.. firma się nazywa Fontis i
                          mają czynszu ok 130zl/msc
                          • Gość: [a] Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.09, 09:10
                            Jeśli chodzi o rozliczenie ciepła, to mnie Pan K.S. przekazał info, że
                            rozliczane będzie wg wskazań licznika. O czynszu na razie nic mi nie jest
                            wiadomo. (ale myślę, że będzie w okolicach 4-5zł/m2). Pierwszego zarządcę
                            wybiera deweloper (lub sam zarządza do czasu zawiązania się wspólnoty).
                            Wspólnota nie może być zawiązana do momentu posiadania aktów własności mieszkań.
                            • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 08.10.09, 09:55
                              Witam,

to w takim razie jak to z tym czynszem. Miało być 2-3zł/m^2, teraz już 4-5zł,
                              podobno w Belwederze mają 130zł/mc, ale za jaki metraż? Czy ktoś może ma info
                              ile "Belwederczycy" płacą za m^2?

Pozdrawiam

Czy już powinno działać u nas to sterowanie ogrzewaniem (elektroniczne, nie
                              manualne :) )? Czy trzeba jeszcze na coś czekać?
                            • Gość: P Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 62.233.177.* 08.10.09, 10:07
                              No właśnie sprawa czynszu jest dość istotna... 4-5 zł ale już z ogrzewaniem?
                              • Gość: zainteresowany Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.10.09, 13:59
                                Z tego co słyszałem stawka za m2 ma być właśnie w wysokości 4-5 PLN + media, ale
                                czy media obejmują CO i wodę, czy tylko wodę tego nie wiem.
                                • Gość: Rysiek Re: Developer TEMAR "Apartamenty Panorama" IP: 192.100.112.* 08.10.09, 15:07
                                  Witam,

gadałem z kolegą z pracy, który niedawno zakupił mieszkanie na Róży Wiatrów
                                  (całkiem niedaleko od nas) i wyszło mu ok. 6zł/m^2, tylko, że w tym jest już
                                  wliczony zadatek na ogrzewanie i ochronę...