Dodaj do ulubionych

samodzielnosc lokalu

IP: 146.81.200.* 28.07.09, 07:18
Czesc,kupilam mieszkanie od Dach Budu na Gorlickiej,wydanie mieszkan
i podpisanie aktow notarialnych mialo sie odbyc do konca
sierpnia,ale jest problem z czyms co sie nazywa samodzielnoscia
lokalu. Czy wiecie co to takiego? odebralam juz klucze i w sumie
moglabym juz sobie urzadzac mieszkanie ale troche sie boje ze bedzie
cos nie tak..
Obserwuj wątek
    • Gość: Linear Re: samodzielnosc lokalu IP: 91.198.246.* 28.07.09, 08:56
      Witam

Poczytaj sobie tutaj:
      pl.wikipedia.org/wiki/Za%C5%9Bwiadczenie_o_samodzielno%C5%9Bci_lokalu
      Developer buduje sobie blok mieszkalny. Na cały budynek jest tylko jedna księga
      wieczysta. Teraz developer musi dla każdego mieszkania złożyć wniosek do sadu -
      dział ksiąg wieczystych - o założenie nowej księgi wieczystej tylko dla Twojego
      mieszkania (to się nazywa wyodrębnienie własności). Kiedy Twoje mieszkanie
      otrzyma księgę wieczysta wtedy będzie samodzielne.

Polecam przeczytać umowę, którą podpisałaś z developerem. Mam nadzieje, ze jest
      to umowa w formie aktu notarialnego. Powinna być tam dokładna data do której
      firma zobowiązuje się podpisać akt notarialny. Jeśli ten termin jest
      przekroczony to powinno należeć się Tobie odszkodowanie.

pozdrawiam
      Linear
      • Gość: ania Re: samodzielnosc lokalu IP: 146.81.200.* 28.07.09, 11:33
        tak, mam umowe przedwstepna w formie aktu notarialnego, a gdzie
        przeczytales na temat odszkodowania? w mojej umowie z developerem
        nic takiego nie ma...
        • Gość: Linear Re: samodzielnosc lokalu IP: 91.198.246.* 28.07.09, 13:52
          Witam

To, ze masz umowę przedwstępną w formie aktu notarialnego to bardzo bardzo
          dobrze. Pewnie na pierwszych stronach masz napisane coś w stylu:

"developer zobowiązuje się do wybudowania budynku, wyodrębnienia oddzielnej
          własności lokalu i przeniesienie praw do lokalu na kupującego"

W akcie powinny być wyszczególnione wszystkie ważne daty np oddanie lokalu,
          podpisanie aktu notarialnego. Dodatkowo powinny tez być kary jakie przysługują
          stronom z powodu wszelkich opóźnień.

Jeśli tego wszystkiego nie ma to niestety nie masz narzędzia aby pogonić
          developera do podpisania aktu. Przeczytaj go raz jeszcze - może coś Ci umknęło.

pozdrawiam
          Linear

• Gość: ania Re: samodzielnosc lokalu IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 28.07.09, 17:22
            w akcie notarialnym mam tylko: "umowa przyrzeczona zostanie zawarta
            w terminie do dnia 31.08.2009 r. Wydanie lokalu nastapi
            niezzwlocznie po podpisaniu umowy przyrzeczonej." nie ma tam nic o
            karach za opoznienia..
            • Gość: Linear Re: samodzielnosc lokalu IP: *.ssp.dialog.net.pl 28.07.09, 20:18
              Witam

Jest to dość powszechne zjawisko na rynku nieruchomości. Umowa pisana jednostronnie, dbająca wyłącznie o developera.

Developer ma jeszcze trochę czasu na podpisanie aktu notarialnego dlatego chyba jeszcze nic złego się nie stało. W moim przypadku opóźnieni w oddaniu lokalu wynosiło 4 miesiące, a akt notarialny dostałem 3 miesiące po terminie. Tyle tylko, że u mnie były kary dla developera za takie opóźnienia.

Nie wiem tylko jak odrębna własność lokalu ma się do podpisania aktu notarialnego. W moim przypadku dopiero ostateczny akt notarialny powoduje wyodrębnianie własności. W treści aktu wygląda to tak (nie jest to dosłowne przepisanie):

Na podstawie tej umowy strony wnoszą do sądu o dokonanie następujących wpisów:
              1) wykreślenie z księgi wieczystej roszczenia wynikającego z umowy zobowiązującej do wybudowania lokalu ustanowienia jego odrębnej własności i przeniesienia tego prawa na kupującego
              2) wyodrębnienie z księgi wieczystej nr xxxxxxx lokalu mieszkalnego opisanego w pkt XYZ tego aktu, a następnie
              3) założenie dla tego lokalu księgi wieczystej z wpisem: ble ble ble

Pkt 1, to wykreślenie wpisu z przedwstępnej umowy sprzedaży, reszta jest zrozumiała.

Na tym moja wiedza prawna się kończy. Być może jeśli nie ma wpisu o karach umownych to możesz dochodzić swoich roszczeń w sądzie, będziesz musiała wykazać wtedy, że poniosłaś stratę z tytułu opóźnień (np koszt ubezpieczenia pomostowego)

Piszesz, że dostałaś już klucze do mieszkania. Ja dostałem je pół roku przed aktem notarialnym, wykończyłem mieszkanie, a potem sobie mieszkałem. Nie było żadnego problemu. Nawet w akcie notarialnym było tak zapisane, że tak będzie. To chyba dobrze, że dostałaś klucze wcześniej i możesz sobie już wszystko wykańczać.

Jedna rzecz mnie martwi - może to wynikać z braku mojej wiedzy prawnej - skoro dopiero ostateczny akt notarialny powoduje wyodrębnienie własności to dlaczego Twój developer nie chce podpisać aktu bo ma problem z wyodrębnieniem własności lokalu. Błędne koło. Mogę teraz tylko spekulować dlaczego tak się dzieje. Otóż blok w którym będziesz mieszkać na księgę wieczystą, w księdze pewnie są zapisane roszczenia banku, który kredytował developera. Wydaje mi się, że nie można wyodrębnić na własność żadnego lokalu jeśli roszczenia banku dalej są ważne - czytaj developer nie spłacił banku. Jest też inna możliwość takiej sytuacji. W sądzie we Wrocławiu są straszne kolejki. Jakikolwiek wpis w księdze wieczystej trwa około 6 miesięcy. Może być tak, że developer spłacił już bank ale czeka na sąd aż to roszczenie zostanie wykreślone.

Uff. Mam nadzieję, że Cię nie nastraszyłem. Nie jestem prawnikiem i mam nadzieję, że nie ma nigdzie błędu w tym co napisałem. Również wszystkie hipotezy wymyśliłem 5 min temu, pomyśl czy mam rację czy nie i sama wyciągnij wnioski.

Pozdrawiam
              Linear
              • Gość: ATeam Re: samodzielnosc lokalu IP: *.chello.pl 29.07.09, 10:14
                Ja też kupiłem mieszkanie od Dachbudu na Litewskiej. Zaświadczenie o
                samodzielności lokalu wystawia Urząd Miejski Wrocławia. Problem o
                którym mówi Dachbud to pewnie masa roboty dla urzedników. Bo każde
                mieszkanie trzeba opisać z metrażu, pomieszczeń, itp. Trzeba
                przeliczyć, że 300 mieszkań to 300 zaświadczeń (tylko Dachbud), we
                Wrocławiu buduje się jeszcze inne budynki. Poza tym po zaświadczenie
                można wystąpić dopiero po uzyskaniu pozwolenia na użytkowanie.
                Dopiero jak jest to zaświadczenie to Dachbud zaprasza na podpisanie
                aktu notarialnego (bo w nim wpisuje się numer tego zaświadczenia).
                Później składa wniosek do sądu o założenie nowej księgi wieczystej
                dla mieszkania. Tego już nie robi Dachbud tylko notariusz w Twoim
                imieniu.
              • Gość: ania Re: samodzielnosc lokalu IP: 146.81.200.* 29.07.09, 13:08
                dzieki wielkie za pomoc :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka