Dodaj do ulubionych

Itaka-zmiany cen ofert

18.04.10, 12:40
zarezerwowałam z bp Itaka w lutym 2010,wyjazd we wrześniu, w
kwietniu okazuje się, że ta sama oferta wczasów jest tańsza. Jako
klient zamwawiający wczasy ponad pół roku wcześniej liczyłam na
przynajmniej niezmienność ceny tej oferty, a już na pewno nie
myślałam, że będzie ona tańsza...Wg agenta Itaki mamy "wolny rynek"
i wszystkie chwyty są dozwolone...czy ktoś miał podobne
doświadczenia? Czy mam szansę na rekompensate kosztów?
Obserwuj wątek
    • Gość: GREG Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.is.net.pl 18.04.10, 13:04
      Zawierając umowę cena Ci odpowiadała. Gdyby jeszcze podrożało to byłbyś dumny,że
      zrobiłeś dobry interes. Teraz złości Cię,że ktoś może zapłacić mniej. SMUTNE.
      Hotel się nie sprzedaje, wiec cena spada. Ceny lastów w Itace czasem stanowią
      50% ceny początkowej. Prosta ekonomia bez emocji. Zobacz jakie ceny lastów są
      obecnie na niektórych kierunkach. PO świętach, jeszcze katastrofa lotnicza i
      już bardzo poleciały. TUI sprzedaje bilety na madere w obie strony za 251zł
      gdzie normalnie z 1400zł trzeba zapłacić,a i tak nie ma chętnych.
    • Gość: franc Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.adsl.inetia.pl 18.04.10, 13:14
      Itaka i wszystko jasne ..... ludzie - łosie ile razy się jeszcze
      będziecie nabierać ? A zdrugiej strony nie jest mi was żal - tyle
      wpisów na forum o tym pseudobiurze a wy się dajecie łowić jak
      leszcze ....
      • Gość: luska Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.ssp.dialog.net.pl 18.04.10, 13:20
        Ja miałam podobną sytuację, napisałam do biura i zmienili mi cenę na niższą.
        • Gość: gość Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 18:09
          A ja napisałam do biura i powiedzieli mi, że niestety, obowiązuje
          mnie poprzednia cena...
          • Gość: alphasolle Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 19:41
            no to nie jedźcie z Itaki
            • Gość: turcja1 Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.04.10, 21:41
              Leciałam z Itaka na lasta do Kenii w styczniu i z firsta było taniej o 400
              złotych na osobę,
              • Gość: scenic Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.10, 10:43
                Tak? A skąd wiesz po ile ludzie kupowali te wycieczkę tuż przed
                wylotem? Ze strony internetowej? Nie wszystkie oferty tam są.
    • walhalla7 Tak jest wszędzie 20.04.10, 11:53
      Tak jest wszędzie i to chyba normalne. Jak idziesz do sklepu i kupujesz ciuch za
      100 zł, to nie żądasz zwrotu różnicy ceny, gdy dwa dni później ta sama rzecz z
      promocji kosztuje 70 zł. Możesz co najwyżej żałować, że trochę pośpieszyłaś się
      z zakupem i tyle. W turystyce jest tak samo. Albo kupujesz w dobrym momencie
      albo jesteś stratny.
    • Gość: HM Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.ptedom.pl 20.04.10, 12:15
      Zobacz, czy w umowie nie masz 'gwarancji najniższej ceny', wtedy idziesz do
      biura i prosisz o wydrukowanie umowy po niższej cenie.
      Kupowałam wycieczkę w grudniu z terminem na lipiec. Miałam 'gwarancję najniższej
      ceny' i gdy w styczniu moja wycieczka potaniała o kilka stówek, zgłosiłam się do
      biura i zmienili mi umowę. Dotyczy to jednak tylko standardowych ofert a nie
      last minute.
      • Gość: mama Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 30.04.10, 13:27
        Teraz w kwietniu jest jeszcze taniej niż w styczniu
        • Gość: nabity w butelkę Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.wroclaw.mm.pl 30.04.10, 20:05
          Nieprawda, nie przepisują żadnych umów, tłumaczą się,
          że takie ceny były w promocji która trwała od 30 listopada do 31 marca, a teraz
          jest inna promocja,
          a w maju moze byc jeszcze inna i wszystko odbywa się zgodnie z prawem.
          W grudniu było napisane na ich str. internetowej
          "im wczesniej tym taniej", a teraz mówią, że tak nie bylo.
          Jaki z tego wniosek?, im wczesniej tym drożej do tego klient zamraża swoje
          pieniadze, a oni mają czym obracać,
          mało tego, jest to zwyczajne oszustwo.
          Oj pograli sobie z ludzi w tym roku, życzę im aby stracili klientów,
          ja na pewno już z nimi nie pojadę. Niech ich to drogo kosztuje w przyszłości.
          • Gość: nuta Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.chello.pl 01.05.10, 18:57
            Faktycznie, Itaka spuściła z ceny ( patrząc na ofertę hotelu w kwietniu i
            grudniu) jak to ma się do hasła ,, im wcześniej tym taniej"?
            Co ciekawe inne biura nie obniżyły cen , stąd wniosek, że Itaka niewiele
            sprzedała, skoro obniża ceny, by złapać klientów.
            • Gość: konczita Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 91.206.64.* 01.05.10, 19:03
              A jak tu kupować za takie pieniądze ? Sorry ale jak dla mnie wakacje w
              przeciętnym hotelu to wydatek rzędu 7000 dla naszej trójki. W ubiegłych
              latach podobne hotele kupowałam za około 10% mniej i nie widzę powodów
              aby biura ze mnie bezkarnie zdzierały. Obecnie czekam aż zmądrzeją i
              spuszczą z ceny albo zorganizuje sobie wakacje sama.
              • Gość: Anq26 Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 14:56
                Konczita biura mają gdzieś czy kupisz u nich czy nie...zwłaszcza, że kupujesz te
                tańsze oferty i mają mały zarobek na tobie...Samej nie zorganizujesz sobie
                wakacji w takiej cenie z takimi atrakcjami (przeloty, ubezpieczenie, hotel tej
                klasy co z biura z takim samym wyżywieniem, przejazdy itd....

Co do ceny to najtaniej jest w grudniu i na last minute. Jeżeli jednak hotel się
                nie sprzedaje mogą wprowadzić jakąś promocję i bywają sytuacje, że jest jeszcze
                taniej....ale kupując w styczniu nie wiadomo jakie będą ceny później, za to masz
                gwarancje miejsca w tym hotelu i w samolocie. Poza tym mogę się założyć, że lada
                dzień ogłoszą dopłatę paliwową i Ci co kupili w first minute jak zwykle nie będą
                musieli dopłacać a reszta już sypnie po 200zł/os. No i oni też nie dostaną
                wycieczki fakultatywnej gratis, którą dostawali klienci kupujący do końca
                marca....a to też już jakaś oszczędność.

Nikt Ci nie kazał kupować jeżeli nie pasowała Ci cena. Zgodziłaś się na taką
                cenę i już. Po co w ogóle przeglądasz oferty skoro już kupiłaś? Po co Ci ten
                stres? Co Ci mieli w biurze powiedzieć..."Niech Pani nie kupuje, potem na last
                minute będzie 800zł taniej!"? Poza tym nie kupuje się w styczniu ofert bez
                gwarancji najniższej ceny (nie dotyczy LM) i gwarancji niezmienności ceny.
                • Gość: konczita Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 91.206.64.* 03.05.10, 15:30
                  Sorki ale głupoty wypisujesz. Jeżeli biura będą miały gdzieś czy
                  klienci kupią wczasy u niech czy nie to one prędzej czy później
                  zdechną z głodu a nie ja.
                  A co do samodzielnego zorganizowania sobie wczasów za 7000zł to wierz
                  mi że się da. No chyba, że ktoś koniecznie musi mieć drinki
                  przynoszone do leżaka i wybór ze 100 dań. Oczywiście jest to troszkę
                  inna forma niż turystyka zorganizowana.
                  Tak na marginesie to z twojej wypowiedzi wynika, że za te 7000 biura
                  oferują mi nie wiem jakiej klasy wyżywienie, hotel itd.

Pozdrawiam,
                  Rafał Doroz
                  • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.elgrom.laz.digi.pl 04.05.10, 01:30
                    Czytaj ze zrozumieniem...
                    Kupujac wczasy za 7000 dla 3 osob, biuro zarabia na Was moze kilkaset zlotych.
                    czy na prawde myslisz, ze odczuja strate jesli w tym roku pojedziecie na wlasna
                    reke? I nie pisz, ze takich jak Ty bedzie wiecej, bo poki co piszemy o Tobie.
                • Gość: ona Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.wroclaw.mm.pl 03.05.10, 17:00
                  te wszystkie gwarancje mozecie wsadzic miedzy bajki.
                  Jezeli bylo napisane gwarancja najnizszej ceny,
                  to ja rozumiem to dosłownie, czyli ze taniej juz nie bedzie
                  w tym sezonie tylko drozej.
                  Ale nie, itaka sie tlumaczy, ze to byla najnizsza cena w okresie do konca marca,
                  wiec powinni napisac:
                  "gwarancja najnizszej ceny w ramach tej promocji".
                  Prawda?
                  Za takie kretactwa straca klientow.
                  Wykupilam wczasy w grudniu na wrzesien z tymi wszystkimi gwarancjami
                  i wiecie ile bylam w plecy na dzien 30 kwietnia?
                  550zl/2os.
                  • Gość: QkamCoSieDzieje Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.elgrom.laz.digi.pl 04.05.10, 01:34
                    Czyli w grudniu ta wycieczka byla dla Ciebie warta te kilka tysiecy, a w
                    kwietniu juz warta tyle nie jest?
                    • Gość: ona Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.05.10, 08:59
                      warta czy nie warta, chodzi o to,
                      że za oszustwa idzie się do sądu.
                      A dla itaki te wycieczki też nie są już tyle warte,
                      bo co zwietrzały?
                      • kkk Re: Itaka-zmiany cen ofert 04.05.10, 10:40
                        Nie rozumiem o co ci chodzi...
                        Dobrze ktoś zauwazył, na przykąłdzie bluzk - kupisz za cene x a
                        potem są wypzredaże i bluzka kosztuje 30% mniej, tak jest wszędzie.
                        Od dawna wiadomo, ż elasty sa najtansze! Kto dzisiaj zamawia
                        wycieczke na pół roku wczesniej a potem denerwyje się że niejest
                        cena last?? hahah
                        sorry ale w życou bym nie poszła do biura z tego powodu...
                        • Gość: ona Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 04.05.10, 12:43
                          właśnie dlatego kupuje się pół roku (lub więcej) wcześniej
                          żeby było najtaniej i na to biuro dawało gwarancje.
                          Takie gwarancje do czegos zobowiązują, gdyby nie to
                          to mogą sobie ceny zmieniać w zależności jak wiatr powieje,
                          nie rozumiesz tego?
    • Gość: saby Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 91.206.64.* 03.05.10, 17:19
      Rozumiem, że to boli :(
      Prawda jest jednak taka, że czasem trzeba być troszkę przewidującym.
      Wystarczyło spojrzeć na notowania walut. Kilka miesięcy temu mieliśmy
      bardzo wygórowane kursy i należało się liczyć z perspektywą ich
      obniżenia. Tak też się stało więc biura obniżają ceny. Nie widzę powodu
      aby nowi klienci mieli kupować po wyższych cenach tylko dlatego, że
      ktoś kupił wycieczkę wcześniej.
      • Gość: ines Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.rzeszow.mm.pl 03.05.10, 17:30
        Dokładnie. Kursy walut w momencie drukowania katalogów z cenami były bardzo
        wysokie. Zresztą chyba taka jest polityka Itaki- zawyżanie cen katalogowych więc
        dostając katalog w styczniu nigdy nie robię sobie nic z tych cen.
        • nene2000 Re: Itaka-zmiany cen ofert 03.05.10, 21:57

Itaka podniosła ceny, zajrzałam na ich stronę, wszytko jest droższe niż miesiąc
          temu - nie mówię o lastach tylko o hotelach na lipiec.
          Chyba postanowili odrobić starty po wulkanie.
          • Gość: saby Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 91.206.64.* 03.05.10, 22:09
            Chcieć odrobić straty to sobie może, tylko niech nie zapomina, że nie
            jest monopolistą :)
            • Gość: Anq26 Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 23:41
              "A co do samodzielnego zorganizowania sobie wczasów za 7000zł to wierz
              mi że się da. No chyba, że ktoś koniecznie musi mieć drinki
              przynoszone do leżaka i wybór ze 100 dań. Oczywiście jest to troszkę
              inna forma niż turystyka zorganizowana.
              Tak na marginesie to z twojej wypowiedzi wynika, że za te 7000 biura
              oferują mi nie wiem jakiej klasy wyżywienie, hotel itd."

Pewnie, że za 7000 zł zorganizujesz sobie wczasy...ale za te same pieniądze masz
              wakacje w wyższym standardzie z biura, bo kupując indywidualnie ten sam hotel
              itd. masz o wiele drożej. I tak za 7000zł masz z biurem 4* all...albo
              samodzielnie apartamenty o niższym niż hotel standardzie ze śniadaniami...a to
              spora różnica...

A że biuro ma gdzieś klienta kupującego 2 tyg wczasy za 7000zł dla 3 osób to nie
              dziwi. Oni po prostu mało na Was zarobią. Więcej zarobią na parce, która na
              tydzień wyda 6000zl...Im mniej płacisz to przy takiej samej marży zarobek dla
              biura mniejszy...A za 7000zł (2 tyg 3 os) w sezonie masz najwyżej 4* hotel na
              najtańszych kierunkach...
          • kkk Re: Itaka-zmiany cen ofert 04.05.10, 10:43
            nene ---chyba troszke kłamiesz ;)
            Itaka wcale nie podwyższyła cen, sprawdzam regularnie bo tez tam
            wykupiłąm wycieczke (Oniestety nie wyleciałam przez pył) i ceny sa
            takie same!
            Mój pzresunięty termin okazał się nieco tańszy i oddali mi tą
            róznice. takze Itaka nie jest wcale taka zła porówunując z
            najlepszymi biurami ;)
            • Gość: Robi Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 82.177.46.* 04.05.10, 14:29
              2 lata temu wykupilem w Itace wycieczke do Chin w styczniu a
              wycieczka miala sie odbyc w pazdzierniku . Niby bylo najtaniej , ale
              pozniej sie okazalo ze w sierpniu wycieczke odwolali gdyz byla zbyt
              mala ilosc chetnych . Zaproponowano mi inna wycieczke do Chin
              drozsza o 1000 zl w innym terminie i z innym programem. Moglem
              zrezygnowac i odebrac pieniadze ale ze czekalem ponad pol roku na
              wycieczke postanowilem doplacic i przystac na te warunki.
              Najbardziej denerwowalo mnie to ze juz w maju wiedzialem ze sa
              male szanse na zebranie sie wymaganej ilosc osob ale nie moglem nic
              zrobic . Nie moglem sie przepisac do innego biura bo bylem zwiazany
              z umowa. Moglem tylko czekac na oficjalne odwolanie wycieczki.
            • Gość: abc Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: 91.206.64.* 04.05.10, 17:35
              Podwyższyła ceny.
              Hotel który mnie interesuje jest znacznie droższy niż kilka dni temu.
              • nene2000 Re: Itaka-zmiany cen ofert 04.05.10, 20:48
                do kkk - nie kłamię - przynajmniej jeśli chodzi o ofertę na Turcję ceny poszły w
                górę o ok. 400-500 zł. chodzi o lipiec. W ofercie na początku kwietnia było taniej.
              • Gość: czytelnik Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 20:49
                Szkoda, że ja nie mam takich problemów – niestety mój hotel jest droższy o
                prawie 1300 zł od osoby dorosłej na 2 tygodnie lipcu, w międzyczasie hotel
                jednak zniknął z oferty więc nowa cena dotyczy chyba jakiejś dodatkowej porcji
                miejsc. Jeśli chodzi o gwarancję najniższej ceny to wynikała z regulaminu
                pierwszej promocji, taki regulamin obowiązkowo warto sobie wydrukować lub
                zapisać na dysku.
                • Gość: ona Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.wroclaw.mm.pl 04.05.10, 21:00
                  i co z tego, ze wydrukujesz sobie taki regulamin
                  lub zapiszesz na twardym dysku, itaka mi to przysłała
                  na swojej ulotce, a teraz mają to gdzieś.
                  • Gość: czytelnik Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:07
                    Poszukałem googlem i też na stronie Itaki znalazłem - regulamin promocji. Był
                    jasny, ale co do oferowania cen w firstach wyższych niż w kolejnych promocjach
                    mam takie same zdanie jak większość przedmówców - też już raz się na to
                    nabrałem, wtedy nie było jednak żadnej gwarancji najniższej ceny poza samym
                    hasłem.

Na szczęście tym razem jak już pisałem na spadek cen nie narzekam, ale ogólnie
                    takie praktyki nie zachęcają do kupowania firstów i nie budzą specjalnego
                    zaufania do firmy, co nie oznacza że są jakikolwiek podstawy do żądania obniżki
                    ceny w świetle regulaminu promocji.
                    regulamin promocji
                    Gwarancja najniższej ceny

Gwarantujemy prawo do najniższej ceny w promocji Marzenia w Cenie Spełnienia!
                    Promocja trwa od 30.11.2009 r. do 31.03.2010 r. W tym czasie zniżki promocyjne
                    będą ulegać zmianom. Jeśli po dokonaniu rezerwacji znajdą Państwo dokładnie taką
                    samą ofertę w korzystniejszej cenie w Promocji Marzenia w Cenie Spełnienia, z
                    przyjemnością oddamy różnicę. Gwarancja Najniższej Ceny daje prawo do zmiany
                    ceny na niższą w ramach promocji Marzenia w Cenie Spełnienia. Nie uprawnia do
                    zmiany na ceny Last Minute ani ceny w innych promocjach. Przy porównaniu cen
                    uwzględnia się wartość wszystkich świadczeń, również świadczeń dodawanych gratis
                    w niektórych okresach promocji jak wycieczki lokalne, gwarancja niezmienności
                    ceny itp.ówienie nie podlegają promocji.
                    • Gość: scenic Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.10, 11:30
                      Nigdy nie rozumiałem ludzi którzy decydowali się na udzelenie
                      darmoego kredytu birom podróży. No tak w zamian dostawali "ułudę" -
                      najniższej ceny. Teraz klapki spoadły z oczu. Ile was to kosztowało?
                      • Gość: ona Re: Itaka-zmiany cen ofert IP: *.fsmw.math.uni.wroc.pl 05.05.10, 11:39
                        oj spadły klapki, spadły.
                        Dobrze powiedziane "darmowy kredyt".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka