Dodaj do ulubionych

Viva Iberia

08.01.12, 22:16
Mam pytanie do osób ,które były na tej wycieczce. Czy nie jest ona zbyt męcząca dla osoby 70-letniej w dobrej kondycji fizycznej,przyzwyczajonej do wycieczek objazdowych ? Planowany wyjazd w kwietniu.
Obserwuj wątek
    • Gość: takietam Re: Viva Iberia IP: *.adsl.inetia.pl 09.01.12, 06:38
      W 2010r. też zastanawialiśmy się jaką wycieczkę wybrać. Przejrzeliśmy wiele ofert. W końcu wybraliśmy Iberiadę z Rainbow. Wielkim atutem był przelot samolotem do Hiszpanii przy porównywalnej cenie. Wycieczka była bardzo udana. Tempo spokojne, pilotka świetna.
      Polecam.
      kilka zdjęć z tej wycieczki zobaczysz tu
      picasaweb.google.com/108652889321057308996/IberiadaHiszpaniaIPortugalia
      • Gość: alaber1 Re: Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 10:13
        Też przeglądałam ich ofertę ale cena w tym roku to 4800, ok 1800 więcej niż Viva Iberia. Poza tym moja ciocia dla której ma to być prezent z okazji 70-tki boi się latać. Bardzo chciałaby pojechać na tą wycieczkę ale ja się obawiam czy to nie będzie dla niej zbyt męczące. Byłyśmy 4 lata temu na wycieczce objazdowej po Grecji ,też autokarem z Polski i zniosła ją bardzo dobrze. Proszę o opinie osoby ,które były i mogą to ocenić. Pozdrawiam. A
    • Gość: wik07 Re: Viva Iberia IP: 195.117.255.* 09.01.12, 11:56
      Mordercze są przejazdy tam i spowrotem. Nie wiem skąd wyruszają osoby o których piszesz ale np. wyjazd z Wrocławia godz. 8.00 - przyjazd do Lourdes ok. 14-stej następnego dnia czyli 28 godzin w autokarze. Podobnie jest przy powrocie. Niektórzy uczestnicy z innych rejonów Polski jechali półtorej doby albo i więcej. Jeśli to wytrzymają to na miejscu nie powinno być problemów.
      • Gość: turystka Re: Viva Iberia IP: *.pl 19.01.12, 09:25
        Byłam na Viva Iberii przed paroma dosłownie laty, lecz wyjazd z Wrocławia był o godz. 15.00, anie o 8.00! Trasę do Lourdes pokonuje się dość szybko, wcale nie 28 godzin. Na miejscu byliśmy już o 13.00 i do 16.00 był czas na kapiel, mały odpoczynek, dopiero potem spokojne zwiedzanie, wręcz spacer, po Lourdes. Viva Iberię baaardzo polecam! Cudny program i miejsca! Twoja ciocia jeśli - jak piszesz jest oswojona z długimi podróżami autokarowymi - to sobie spokojnie poradzi. Powodzenia!
    • Gość: Joanna Re: Viva Iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.12, 14:11
      Jeżeli ktoś jest przyzwyczajony do jazdy autobusem to wyjazd na ta wycieczkę nie jest męczący. Drogi po których jedzie autobus to głównie autostrady więc trasę wbrew pozorom pokonuje się szybko. Zreszta jak ja jechałam w 2010 roku to w drodze na wycieczkę autokar zatrzymywał się średnio co 2,5 godziny na bardzo dobrych stacjach gdzie zawsze były porządne toalety. Zresztą jeżeli trafi się na kierowców Itaki, którzy po raz "enty" pokonują tą trasę, to oni bardzo dobrze wiedzą gdzie się zatrzymać, żeby każdy był zadowolony. Dużym plusem jest również to, że gdy przyjeżdża się do Lurdes to najpierw jest zakwaterowanie w hotelu, gdzie można się wykąpać, przebrać i dopiero jest zwiedzanie. Po ubigłorocznym wyjeździe na wycieczkę na Ukrainę moge śmiało stwierdzić, że Viva do Sonetu Krymskiego to "pikuś" pod względem przejazdów. Polecam z czystym sumieniem.
      • Gość: alaber1 Re: Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.12, 20:34
        Bardzo dziękuję za opinie. Planujemy wyjazd z Legnicy ,więc ok 9 rano. Obawiam się nie tyle podróży autokarem z Polski do Hiszpani i spowrotem / takie trasy już pokonywałyśmy i myślę że będzie ok/ co zwiedzania na trasie wycieczki. Program jest bardzo bogaty w zwiedzanie i sporo przejazdów- czy to nie będzie zbyt męczące? Może odezwą się osoby w wieku mojej cioci ,które były na tej wycieczce? Pozdrawiam. A
        • Gość: xyz Re: Viva Iberia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.01.12, 09:34
          Witam, byłam na vivie na przełomie lipca i sierpnia 2010 r. Z nami w autokarze był pan lat 80 i pani ok. 70. Nie przeszkadzały im panujące upały zwiedzali wszystko, pan jedynie odpuścił sobie spacer w ogrodach generalife, ale resztę zwiedzał razem ze wszystkimi. Jeżeli nie boicie się dojazdów, to myślę że powinno być wszystko dobrze. Jest sporo czasu wolnego, kiedy można przysiąść w kawiarence i odpocząć, a w połowie trasy masz dwa noclegi w Fatimie i gdyby Twoja ciocia była mocno zmęczona, to możecie sobie odpuścić Nazare i Batalha (choć warto zobaczyć) i cały dzień odpoczywać w hotelu.
          • Gość: alaber1 Re: Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.12, 21:17

Dziękuję za informacje, przekonaliście mnie . Myślę ,że damy radę . Dokonałam dzisiaj rezerwacji. Może jeszcze jakieś praktyczne rady dotyczące tej wycieczki? Czy wstaje się bardzo wcześnie? jest czas w ciągu dnia żeby zjeść jakiś posiłek, kupić wodę itp? Trochę martwi mnie wielkość grupy. Pani w biurze powiedziała że ma być 53 osoby. Mam nadzieję ,że taka grupa będzie do ogarnięcia przez pilota. Czy hotele są w miastach czy gdzieś na peryferiach? A
            • Gość: belfer18 Re: Viva Iberia IP: *.rybnik.vectranet.pl 03.02.12, 19:09
              Mam odmienne zdanie na ten temat niż moi poprzednicy. Może nie jestem w wieku cioci, ale też nie mam 30 lat. Ta wycieczka jest niewątpliwie atrakcyjna, ale też bardzo męcząca. Najpierw trzeba dojechać na miejsce. Trzeba pamiętać,że postoje są co 4-5 godzin. Z reguły na takich wyjazdach jest przewaga pań. Co za tym idzie bardzo długie kolejki do toalet, które często zabierają prawie cały czas postoju. Nie wiem kiedy planujesz tą wycieczkę. Ja byłam w lecie i doszły do tego upały.Codziennie zmieniasz miejsca postoju - czyli pakowanie i targanie walizek.O tym też trzeba pamiętać jak chce się sprawić przyjemność osobie w takim wieku. Może to są uwagi techniczne, ale warte przemyślenia. Pozdrawiam.
              • Gość: Iza Re: Viva Iberia IP: *.adsl.inetia.pl 03.02.12, 21:22
                belferXX
                ty chyba jakaś kretynka -blondynka jestes :(
                jesli koniecznosc skorzystania z toalety mialaby mi zepsuc wyjazd- to dotyczyloby 100%
                wycieczek objazdowych
                czyli wszystko do d...
                no smiech na sali :)
                • Gość: alaber1 Re: Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.12, 20:47
                  Wyjazd z Ciocią planujemy w kwietniu właśnie żeby uniknąć dużych upałów. Uwagi belfer nie są wcale nie na mniejscu, o takich rzeczach trzeba też myśleć jadąc na taką długą wycieczkę, kiedy się zmienia prawie codziennie hotel i są długie przejazdy. Stąd było też moje pytanie o wrażenia innych starszych wiekiem / ale na pewno nie duchem/ uczestników tej wycieczki. Mam nadzieję że się odezwą i sami wyrażą opinię i swoje wrażenia. Moja ciocia jest osobą zaprawioną w tego typu wyjazdach. Byłyśmy razem na objazdówkach we Włoszech, Grecji, Chorwacji więc znamy specyfikę takich wyjazdów. Jednak ta wycieczka jest z nich najdłuższa stąd moje obawy. A
                • Gość: belfer18 Re: Viva Iberia IP: *.rybnik.vectranet.pl 23.02.12, 21:35
                  Kobieto - jeżeli nią jesteś oczywiście, po co tyle jadu.Wyzywanie ludzi na tego typu forach nie jest przyjęte. To raczej domena małolatów i frustratów.
                  Czytanie ze zrozumieniem chyba nie jest Twoją najmocniejszą stroną.
                  Było pytanie, jest odpowiedź.
                  Może trzeba zostać na nk, fotce lub tego typu portalach - tam często używa się takich epitetów jak cytowana przez ciebie "kretynka".
    • Gość: bs Re: Viva Iberia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.12, 22:24
      VIVA ma ciekawszy program(jest Lourdes, nie ma Santiago de Compostella, ale to nieprównywalne miejsca, o wiele ciekawsza trasa na południu Hiszpanii).Jeślio Ciocia bedzie miała szczęście i trafi na pilota Marcina - to możesz być spokojna ( inni pilici też podobno są ok). W kwietniu nie jest gorąco ( ja byłam na przełomie sierpnia/ września). Co do targania bagażu - można by pomyśleć, czy nie przygotowywać sobie tylko rzeczy potrzebnych na nocleg i następny dzień i nie przygotować sobie tego poprzedniego dnia ( żeby nie zabierać głownego bagażu z autokaru do hotelu). Jeśli walizka jest na kółkach to większego problemu nie ma. Kierowcy Itaki są bardzo pomocni. Wszędzie są windy w hotelach.W większości hoteli są suszarki do włosów, wszędzie ręczniki, pod dostatkiem, mydło , szampon,żel. Jedzenia i picia pod dostatkiem ( może poza Lourdes). Do recepcji nie trzeba sie spieszyć, bo w Itace Pilot wcześniej sam przydziela pokoje ( jeśli ciocia jedzie solo - dostanie towarzystwo innych osób z którymi będzie nocować przez całą wycieczkę). Pilot wcześniej uprzedza gdzie jest nocleg, jak nazywa się hotel i jego adres, podaje godziny kolacji i śniadań oraz odjazdów. To sobie trzeba zapisać, żeba wiedzieć - co i jak oraz w razie zagubienia się. Pilot podaje nr telefonu do siebie. Trzeba Cioci powiedzieć jak w Hiszpanii czy Portugalii posługiwać się telefonem komórkowym, który z pewnością zabierze ( w razie konieczności korzystania z niego). Jest trochę czasu do kwietnia - dobrze byłoby zapoznać się z programem wycieczki i prochę poczytać na ten temat.W czasie zwiedzania jest mało czasu, więc lepiej miec trochę orientacji wczęśniej,żeby później łaczyć fakty. Super podróż! Wycieczka marzeń.
      • Gość: Marzenka Re: Viva Iberia IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.13, 20:01
        Trzeba być naprawdę niedorozwiniętym, żeby nie odgadnąć, że to ktoś z biura pisze te wszystkie instrukcje. tak się składa,że mam w tym zakresie trochę doświadczenia i od razu rzuciły mi się w oczy te instrukcje i "reklamy" biura.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka