Dodaj do ulubionych

Piaszczyste plaże

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 09:25
Gdzie w basenie Morza Śródziemnego są piękne, drobnopiaszczyste, szerokie i długie plaże ? Proszę podajcie nazwę państwa i miejscowości.
Obserwuj wątek
    • lewa_piers Re: Piaszczyste plaże 27.02.13, 10:29
      Tunezja.
      Gdzie-niegdzie Włochy.
      Ewentualnie gdzie-niegdzie Turcja.
    • Gość: Ania Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 10:36
      Tunezja - Hammamet ewentualnie Mahdia
      • nchyb Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 18:31
        Monastyr, ale konkretnie Skannes w Tunezji też ma piękne piaszczyste plaże...
    • garwena Re: Piaszczyste plaże 27.02.13, 10:44
      Tunezja - Hammamet
      Turcja - Belek, Lara
      Majorka - Alcudia
    • Gość: Dorota Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.02.13, 11:54
      Zdecydowanie Tunezja, w Hammamecie plaża szeroka i drobniutkim białym piaskiem.
      • pietnacha40 Re: Piaszczyste plaże 27.02.13, 13:19
        Komos, Grecja, okolice Matali. Długa, piaszczysta i w środku sezonu - pusta.
        • Gość: Roksi Re: Piaszczyste plaże IP: *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl 27.02.13, 14:19
          W Tunezji są piękne plaże:) Chciałabym tam jeszcze raz się wybrać, naprawdę piękne miejsce.
          • grekan Re: Piaszczyste plaże 28.02.13, 02:11
            GRECJA I CYPR
            1. Rodos- Faliraki
            2.Kos- Tighaki
            3.Kreta- Kalamaki na poludniu Krety/morze libijskie/
            4.Zakynthos- Laganas,Kalamaki
            5.Cypr- Aya Napa, Nissi
            6.Korfu- Sidari,Roda
            • Gość: Ann Re: Piaszczyste plaże IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 28.02.13, 02:31
              Jeżeli chodzi Ci o jasny, miałki piasek jak u nas nad morzem to opcji jest tak naprawdę niewiele. Owszem są plaże piaszczyste ale zazwyczaj to taki żółto-bury piach albo gruboziarnisty. Takie jak u nas są prawie w całej Tunezji jeżeli chodzi o popularne miejscowości (najjaśniejsze są w Mahdii, ładne są też w Hammamecie). Ogólnie tylko Monastir ma średnie plaże ale nadal piaszczyste. Piękne piaszczyste plaże są też w Hiszpanii, konkretnie na wybrzeżu Costa del sol. Kilka znajdzie się też na Majorce. Włochy to też piaszczyste plaże, długie i szerokie ale równie zatłoczone - dla mnie tragedia. Najpewniejsza Tunezja, ale warto zawsze zerknąć na holidaycheck i zobaczyć zdjęcia plaży przy danym hotelu bo są wyjątki od reguły i bywają w małych fragmentach mniej ładne plaże.
            • Gość: Elwira Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 07:31
              Byłam na Rodos w Faliraki i w Tunezji w Hammamet i plaże są nieporównywalne, w Faliraki piasek na plaży gruby i ciemny (chociaż faktycznie plaża piaszczysta) w Hammamecie piasek bardzo jasny i drobniutki, byłam w wielu miejscach nad morzem śródziemnym i najładniejsze plaże zdecydowanie w Tunezji i w niektórych miejscach Majorki (Alcudia, Cala Millor), w Grecji kontynentalnej i na wyspach greckich w miejscowościach wypoczynkowych plaże przeważnie słabe, trzeba jechać specjalnie w jakieś bardziej odludne miejsca żeby znaleźć kawałek ładnej, jasnej piaszczystej plaży.
    • Gość: Gość Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.02.13, 09:01
      Dziękuję Wam za wszelkie informacje. Proszę jeszcze o potwierdzenie (lub zaprzeczenie), że na Costa del Sol w Hiszpanii, konkretnie w Fuengiroli, jest szeroka drobnopiaszczysta plaża.
      • voyager747400 Re: Piaszczyste plaże 28.02.13, 13:23
        W Fuengiroli jest długa plaża:

fotoforum.gazeta.pl/photo/5/zc/qd/bovk/ja7bgTstTYyqnhhnKX.jpg
        tylko woda tam jest zimna, w czerwcu byliśmy.
        Dużo pięknych plaż jest na Majorce, albo na Costa Dorada, np. w Salou:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3154327,5,6,67003,Salou-Hiszpania,Salou-Hiszpania.html
        fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3154483,5,11,67003,Costa-Dorada-Hiszpania,Costa-Dorada-Hiszpania.html
        Tam woda dużo cieplejsza, też byliśmy w czerwcu, w Tunezji tak samo.
        • Gość: lola Re: Piaszczyste plaże IP: *.77.classcom.pl 01.03.13, 09:34
          ładna długa drobny jasny piasek- plaża Golden Beach wyspa Thassos
        • Gość: Gość Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.13, 10:18
          Co to znaczy, że woda na Costa del Sol jest zimna ? Czy taka zimna jak w Bałtyku ? Ile stopni może mieć w lipcu ?
          • voyager747 Re: Piaszczyste plaże 01.03.13, 11:07
            nie wiem czy taka jak w Bałtyku, ale jak dla mnie za zimna, w tym samym okresie na Costa Dorada, na Majorce, w Tunezji dużo cieplejsza. Tam jest niedaleko Cieśnina Gibraltarska i trochę z zimnego Atlantyku zaciąga. Ludzi się oczywiście kąpią, ale widziałem wszędzie kąpiących się. Na różnych stronach podają temp. wody w czerwcu 20 stopni C. Ja byłem w czerwcu, zapamiętałem jako zimną,a dla przykładu Costa Dorada podają 21 stopni C, czyli niby tyle samo, a tam była ciepła.
            • nchyb Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 18:36
              > nie wiem czy taka jak w Bałtyku, ale jak dla mnie za zimna,

takie słowa przypominają mi znajomych Francuzów, którzy w czerwcu nie wchodzą jeszcze do morza na Lazurowym, bo twierdzą, ze jest im za zimno. A w tym czasie to morze jest dużo cieplejsze niż Bałtyk w najgorętszym momencie :)
          • nchyb Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 18:33
            > u ? Ile stopni może mieć w lipcu ?
            zazwyczaj o co najmniej kilka stopni więcej niż w tym samym czasie w Bałtyku...
            • Gość: bemarjo Re: Piaszczyste plaże IP: *.cable.net-inotel.pl 02.03.13, 19:25
              Bałtyk jest raczej zimny- temp. wody 17-19 st.
              Jeżeli morze ma być ciepłe, to powinno mieć wg mnie 23 lub więcej.
              • voyager747 Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 20:42
                dokładnie, zresztą to widać nawet na zdjęciach, na Costa Del Sol w morzu w czerwcu 3 osoby, a na Costa Dorada 500 :) zaraz znajdę odpowiednie zdjęcie.
                • voyager747400 Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 20:43
                  tu Costa Dorada w czerwcu:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/3155169,5,21,67003,Salou-Hiszpania,Salou-Hiszpania.html
                  • voyager747 Re: Piaszczyste plaże 02.03.13, 20:44
                    a tu Costa del Sol:

fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/1057090,5,27,20261,Fuengirola,Fuengirola.html
                    • Gość: pinky Re: Piaszczyste plaże IP: *.tauron-pe.pl 08.03.13, 12:10
                      Polnocne wybrzeże Sardyni i południowe Sycyli
    • Gość: myska Re: Piaszczyste plaże IP: *.dynamic.chello.pl 09.03.13, 16:14
      Ja może nie mam takiego porównania jak pozostali forumowicze, byłam tylko w Hammamet rok temu i tamta plaża była urocza, długa i szeroka, drobny piasek, dookoła czysto... bajecznie :)
      • voyager747 Re: Piaszczyste plaże 09.03.13, 16:39
        też byłem w Hammamet, tylko że w 2001, plaże tam są super, na Sycylii też niezłe, chociaż okolice Taorminy, to też chłodno bo z Cieśniny Messyńskiej zaciąga :)
        • matanzas Re: Piaszczyste plaże 09.03.13, 17:39
          Wyspy Zielonego Przylądka
          ogromne piaszczyste puste plaże ....tylko ocean ciut zimny ....
          troszke dalej niż Wyspy Kanaryjskie...
          • Gość: agadka Re: Piaszczyste plaże IP: *.dynamic.chello.pl 10.03.13, 10:37
            Ogólnie to Fuertaventura ma piękne plaże, ale to już nie basen Morza Śródziemnego ;)
            • Gość: Grzechotka Re: Piaszczyste plaże IP: *.cm-6-2b.dynamic.ziggo.nl 12.03.13, 13:19
              Tutaj się zgadzam, plaże Fuerty są naprawdę śliczne :)
              • monia515 Re: Piaszczyste plaże 12.03.13, 14:33
                Miały być plaże basenu morza śródziemnego, ale skoro podajecie Fuerte, to dodam plaże Porugalii np. w miejscowości Monte Gordo- długie, szerokie piaszczyste.
                • Gość: ktos Re: Piaszczyste plaże IP: *.dynamic.chello.pl 12.03.13, 21:50
                  miało być śródziemne ale jak jest portugalia to może być i krynica morska
                  • voyager747-8 Re: Piaszczyste plaże 12.03.13, 21:52
                    to ja dorzucę Diani Beach w Kenii, Cancun w Meksyku, Waikiki na Hawajch i Sanur na Bali, wszędzie woda była bardzo ciepła :) Piasek też ok, najfajniejszy w Cancun.
                    • Gość: Ann Re: Piaszczyste plaże IP: *.173.26.62.tesatnet.pl 13.03.13, 03:16
                      To może ja dodam plażę tą plażę. Woda cieplutka, piasek bialutki i drobny, woda lazurowa. static.neatorama.com/images/2013-02/tropical-island-krausnick-hangar.jpg
              • Gość: Jurek Re: Piaszczyste plaże IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 10:41
                Ja to polecam wszystkim Majorkę, plaże są boskie, widoki takie, że zapiera dech w piersiach, no i ten piękny kolor morza, bajka!
    • Gość: Gość Re: Piaszczyste plaże IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.13, 11:11
      Wszystkim bardzo dziękuję za podpowiedzi. Z własnego doświadczenia wiem, że piękne piaszczyste plaże są w Tunezji (ja byłem w Gammarth koło Tunisu), na Algavre (Monte Gordo) i w Maroku (Agadir), choć to już nie basen M. Śródziemnego. Dziękuję i pozdrawiam wszystkich obieżyświatów.
    • Gość: alka Re: Piaszczyste plaże IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 19:21
      Osobiście mogę polecić plaże Turcji i Tunezji. Podobały mi się też te we Włoszech i Na południu Francji, ale oczywiście w tych mniej turystycznych miasteczkach.
      • matanzas Re: Piaszczyste plaże 26.03.13, 23:05

• Gość: gość Re: Piaszczyste plaże IP: *.ibs.net.pl 27.03.13, 22:57
      Potwierdzam w Tunezji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka