IP: *.dynamic.chello.pl 28.04.13, 20:12
Czy ktos z państwa mógłby mi napisac, czy Itaka ma zwyczaj podniosić cenę już zarezerwowanej wycieczki? kilka lat temu mnie niemile zaskoczyli podniosząc cene, motywujac to wzrostem cen paliwa. Dla mnie to jest nie do przyjęcia, bo wg mnie łamie warunku umowy. Czy teraz Itace tez zdarza sie podnieśc cene wycieczki, czy tak juz nie postępują? Wiem,że 21 dni przed wyjazdem nie moga tego zrobić, ale ja rozważam rezerwacje na sierpień, Dziekuje za informacje i pozdrawaim, Ewa
Obserwuj wątek
    • Gość: wisełka Re: Itaka IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 08:09
      Sugeruję przeczytać umowę. Tam są odpowiedzi na twoje pytania.
      na dodatek setki odpowiedzi jest w necie
      www.google.pl/search?client=opera&q=kiedy+biura+podr%C3%B3zy+mog%C4%85+podnie%C5%9B%C4%87+cen%C4%99&sourceid=opera&ie=utf-8&oe=utf-8&channel=suggest
      • Gość: gość Re: Itaka IP: 83.168.91.* 29.04.13, 08:24
        O tym,że takie jest "prawo" w Polce niestety wiem. Chciałam sie dowiedziec jak to wygląda w praktyce. Czy w ostatnim czasie ktoś z państwa miał podwyższona cenę w Itace bądź innym biurze. Kilka razy byłam z organizatorem niemieckim, tam jest to nie do pomyślenia, biuro Alfa Star również oszczędzało mi takich niespodzianek. Chciałam sie doweidzieć jak to w praktyce wygląda i Itace.Pozdrawiam, Ewa
    • miriam_73 Re: Itaka 29.04.13, 12:47
      W ostatnich latach nie zdarzyło mi się, żeby wprowadzali jakieś zmiany. Natomiast dopłat paliwowych wykluczyć się nie da jeśli rynki zwariują. Zresztą u Niemców też mi się "Kerozinzuschlag" zdarzył ;-) Prawo zezwala na to jednoznacznie, acz można żądać od touroperatora szczegółów.
      • Gość: marman78 Re: Itaka IP: *.ip.netia.com.pl 29.04.13, 12:53
        Aby mieć pewność, że nie będzie zmian w cenie to należy wykupić ubezpieczenie gwarancji niezmienności ceny. Inaczej wszystko się może zdarzyć :)
        • Gość: olusia Re: Itaka IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.13, 16:23
          Aby sie na 100% zabezpieczyć nalezy mieć gwaracje niezmienności ceny, w zależności jaka jest aktualnie promocja nieraz jest to gratis. Przynajmniej ja w tym roku dostalam taką gwaracje gratis od Itaki, ale robilam rezerwacje w styczniu - nie wiem jak to teraz wygląda, proponuję zapytać się na infolinii. Pozdrawiam
          • Gość: prawnik Re: Itaka IP: *.wroclaw.vectranet.pl 29.04.13, 21:15
            Pytanie nie jest o stan prawny, tylko o PRAKTYKĘ.
            Czy biuro ma zwyczaj, ma w modzie, np. przez pryzmat doświadczeń z lat 2009-2012?
            • Gość: ANula Re: Itaka IP: *.net155.okay.pl 29.04.13, 23:25
              Korzystałam przez 3 sezony z usług Itaki - rezerwacja zazwyczaj w lutym , wyloty czerwiec - sierpień i nie zdarzyło mi się aby podnieśli cenę.
              • Gość: gość Re: Itaka IP: 83.168.91.* 30.04.13, 08:10
                Dziekuję za wszystkie odpowiedzi. Jeżeli podnoszenie cen zdarza sie teraz sporadycznie, lub wcale to moze rozważe rezerwację. Pozdrawiam i zycze wspaniałych wyjazdów wakacyjnych:)Ewa
                • Gość: gość Re: Itaka IP: *.dynamic.chello.pl 06.05.13, 18:58
                  Zaglądam na stronę Itaki dzisiaj a tam ceny.....kosmos to mało napisane! hotel który obserwowałam droższy o 700 zł od osoby hahaha ( w czerwcu ) przesadzili po całości!!
                  • Gość: inny gość Re: Itaka IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.05.13, 19:13
                    Cena jest wypadkową podaży i popytu.
                    Też widziałem wzrosty cen z 3.800 do 4.500, ale bywa że za te 4.500 idzie, bywa że last dają 2.250. Trudno przewidzieć. Łatwo natomiast że na tygodniowe wczasy z wylotami ok. 5-10 maja oraz 10-15 grudnia bywają najatrakcyjniejsze ceny w roku, nierzadko dosłownie 2-3 razy taniej niż w długi weekend majowy i w okresie świąteczno-noworocznym.
                    • Gość: inny gość Re: Itaka IP: *.wroclaw.vectranet.pl 06.05.13, 19:41
                      Mało tego, oczywiście niby zawsze z Niemiec taniej.
                      Owo taniej z Niemiec to 1.200 euro przy cenie polskiej 4.500 zł.
                      Natomiast jeden przykład na 10, że coś było faktycznie taniej ma uwiarygadniać tezy typowe dla polskiego marudzenia.
                      Jesli pracownik niemieckiego biura podrózy zarabia 2.000 euro, a polskiego 2.000 PLN to praw ekonomii nie zmienimy, że polskie biuro ponosi mniejsze koszty płacowe.
                      Tak jak przez to, że z Niemiec jest bliżej do Hiszpanii - zgoda, powoduje że z Niemiec bywa na tym kierunku taniej. Koszt paliwa tez jest kosztem. Natomiast bardzo często z Polski (skąd bliżej do Grecji i Turcji) południowy wschód bywał tanszy.
    • Gość: Beata Re: Itaka IP: *.tychy.vectranet.pl 27.07.13, 12:32
      Bon wakacyjny ITAKA o wartosci 2000zł do kupienia poprzez serwis allegro pod likiem: allegro.pl/bon-wakacyjn-voucher-itaka-kupon-2000zl-i3428857204.html zapraszam do kupna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka