Dodaj do ulubionych

Rowery - zabezpieczenia

08.03.07, 11:16
Cześć,
tak się zastanawiam jakie macie sposoby na zabezpieczanie przed kradzieżą
swoich cacuszek w trakcie rowerowych wypraw. Macie jakieś sprawdzone sposoby?
Co myślicie na przykład o takim patencie znalezionym na allegro?:

allegro.pl/item172889840_nikt_nie_ukradnie_roweru_alarm_blokada110db_.html

pozdr.
Bławatek
Obserwuj wątek
    • wolff1 Re: Rowery - zabezpieczenia 08.03.07, 12:12
      Za taką cenę można kupić dużo solidniejszy produkt. Podstawa to żeby rower
      przyczepić do jakiegoś elementu zewnętrznego, a to zapięcie takiej możliwości
      nie daje. Ja w ten sposób straciłem jeden rower (spinając tylko koło względem
      ramy) i odtąd zawsze przypinam do solidnych elementów zewnętrznych. A alarm to
      raczej mało potrzebny gadżecik - złodzieja pewnie nie odstraszy, a może nieźle
      wkurzyć właściciela czy przechodniów np. właczając się samoczynnie na wietrze.
    • tytusatomek Re: Rowery - zabezpieczenia 28.03.07, 15:13
      1. Niby fajne, ale rower nie jest przymocowany do niczego, jak napisał wolf
      2. Zabezpieczenie jest ciężkie i duże.

• frantuslaw Re: Rowery - zabezpieczenia 28.03.07, 20:40
      Ja na wyprawach z reguly jestem z kumplem. Z reguly tez zabieramy drugi -
      marketowy namiot 2 osobowy, ktory wazy ponizej 1,5 kg i tam wsadzamy 2 rowery z
      odpietym przednim kolem, kola spinamy razem z ramami, a przez wiekszosc
      elementow przeciagamy kilkumetrową linkę, zanim ktos to wyciagnie z namiotu
      narobi larma, a sam proces bedzie trwal przynajmniej 15 minut. Oczywiscie kiedy
      spimy na dziko,z dala od ludzi, rowery stoja obok namiotu spiete i przykryte
      folią. Dodatkowy ultralekki namiot ma rowniez zalete taka, ze mozna do niego
      wrzucic sakwy, jezeli jest ich duzo to napewno nie zmieszcza sie w namiocie w
      ktorym spimy. Na polach namiotowych nie widac, ze mamy rowery, a to wlasnie na
      polach jest najwiecej przypadkowych ludzi, ktorzy moga sie nimi zainteresowac.
      Zakup takiego namiotu to jakies 30 zł w markecie, namiot z reguly rozbijamy
      wejsciem w wejście z namiotem sypialnym. Polecam ten patent, namiot rowniez w
      miare dobrze chroni rowerki przed rosą i deszczem. Na rowerach można również
      położyc przed snem metalowe kubki albo miski, i tak sie ich wieczorem uzywa i z
      reguly myje dopiero rano, wiec zamiast chowac brudne do sakwy mozna je polozyc
      luzem na rowerku.
      • wolff1 Re: Rowery - zabezpieczenia 28.03.07, 21:27
        A nie wygodniej kupić jeden cięższy namiot, który ma to wszystko w jednym? Ja
        mam Haiti Marabuta - waży 4kg. Ma duży przedsionek, teoretycznie jest nawet na
        trzy osoby, a dwie mieszczą się ze wszytkimi gratami. Na wyprawie do Rzymu
        praktycznie cały czas nocowaliśmy z rowerami w przedsionku (trzeba zdjąć koła),
        sakwy były w środku (a obaj mieliśmy przednie i tylne, a na tyle jeszcze
        trochę). Taki przedsionek to dodatkowa zaleta również podczas deszczu - można w
        nim bez ryzyka gotować nawet na maszynce benzynowej.
        • bumbecki Re: Rowery - zabezpieczenia 30.03.07, 10:27
          ja tak jak wolff1 robię, tylko,że mam atacamę :)
          • frantuslaw Re: Rowery - zabezpieczenia 31.03.07, 12:00
            Ja może też bym tak zrobił...ale po 1. Dotychczas nie miałem kasy na taki namiot
            po 2.Namiotu używam też pieszo czasem, a nieść na plecach taki wielki namiot to
            trochę przeszkadza. Może w przyszłości w taki zainwestuję :)Narazie zostaję przy
            tym co mam :)
            • bikestats.pl Re: Rowery - zabezpieczenia 13.04.07, 18:27
              Jak wspomnieli poprzednicy najlepsza jest metoda namiotowa:
              www.bikestats.pl/pht/wyprawy/Austria1996-w-namiocie.jpg
              I wcale nie trzeba mieć b. dużego namiotu. My mieliśmy małą płaską trójkę Pajak
              z dwoma przedsionkami. Mieściły się 3 osoby i 3 rowery :)
              Metodę stosowaliśmy szczególnie na Słowacji (to było 11 lat temu)

pozdrawiam
    • robertrobert1 Re: Rowery - zabezpieczenia 30.04.07, 23:15
      Od lat jezdze na wyprawy nocujac tylko na dziko i od lat rower nocuje na
      powietrzu obok namiotu a nie w namiocie i od lat nic zlego nie doswiadczylem.
      Tak wiec nie widze sensu kupowania "za duzego namiotu" i wozenia zbednych kg.
      Wystarczy miec tylko zapiecie i spinac rower (kolo z rama na lace) lub
      przypinac rower do drzewa ( w lesie).
    • oskar58 Re: Rowery - zabezpieczenia 14.06.07, 12:27
      Chciałbym rozwinąć ten wątek o zabezpieczenie sakw przed kradzieżą. Mam przed
      soba ulotke reklamową firmy która produkuje siatki stalowe do zabezpieczania
      plecaków. Bez kupienia nie sprawdzę na ile taka siatka nada się do moich sakw
      (tylko tylnych ale trzech). Czy macie jakieś sprawdzone pomysły na
      zabezpieczenie sakw. Chodzi mi o sytuację kiedy chcę w mieście oddalić sie na
      dłuższą chwilę od roweru, a niema w pobliżu strzeżonego parkingu. Pozdrawiam.
      Oskar
      • robertrobert1 Re: Rowery - zabezpieczenia 14.06.07, 22:46
        oskar58 napisał:

> Chciałbym rozwinąć ten wątek o zabezpieczenie sakw przed kradzieżą.
        > Chodzi mi o sytuację kiedy chcę w mieście oddalić sie na
        > dłuższą chwilę od roweru, a niema w pobliżu strzeżonego parkingu.

Ja po prostu zostawiam sakwe na rowerze. Czesto jest otwarta i jak dotad ani
        sakwa nie zniknela ani nic ze srodka.
        • oskar58 Re: Rowery - zabezpieczenia 18.06.07, 08:42
          Dotychczas robiłem podobnie, ale zawsze wracając zastanawiałem się czy rower,
          albo sakwy zastanę w stanie nienaruszonym i czy w ogóle coś zastanę. Dotąd
          dopisywało mi szczęście. Niestety nie wyobrażam sobie sytuacji odwrotnej, stąd
          moje pytanie o sposoby zabezpieczeń sakw, bo o zabezpieczeniach roweru napisano
          tomy. Pozdrawiam. Oskar
          • robertrobert1 Re: Rowery - zabezpieczenia 18.06.07, 21:29
            Sa zabezpieczenia ale jak na razie widzialem tylko do sakw Ortlieba. Jest to
            cienka i krotka linka. Do niej dokupilem mala kludke i wszystko spinam do
            hamulca tarczowego.
    • adam202020 Re: Rowery - zabezpieczenia 24.08.16, 22:45
      ja mam lokalizator gps :) kupilem na gpsdoroweru.pl , mam do tego darmowy serwer, wiec nawet jak stoi pod blokiem przypiety na trzy zapiecia, od czasu do czasu sprawdzam sobie czy dalej na swoim miejscu grzecznie jest :) super rzecz, warto miec
    • tom_852 Re: Rowery - zabezpieczenia 10.09.16, 23:24
      Sporo zabezpieczeń rowerowych znajdziesz na: www.campingshop.pl/w-podrozy/zabezpieczenia-i-klodki?pp=1&rpp=12
    • adusia97 Re: Rowery - zabezpieczenia 17.10.16, 09:45
      Ja kupiłam zabezpieczenie rowerowe w sporti i jestem zadowolona. Co prawda mało jeżdżę, ale dotychczas nie było problemu.
    • jaa25 Re: Rowery - zabezpieczenia 19.10.17, 08:45
      Najlepsze zabezpieczenie to porządny i DROGI Ulock albo łańcuch. Koniecznie renomowanej firmy i w dość wysokiej cenie (od 100zł to już powinno być ok, ale im droższy tym lepszy). Niestety drogie i dobre zabezpieczenie też sporo waży, więc cięższe można trzymać w stałym miejscu, gdzie przypinamy rower (np. pod pracą), a wozić ze sobą lżejsze - taki np. łańcuch ważący ok. 1kg już jest dość dobry, by go przypadkowy złodziej z podstawowym wyposażeniem nie "pożyczył".
    • dawid.zac Re: Rowery - zabezpieczenia 27.07.18, 12:15
      Dobrym sposobem na zabezpieczenie roweru są lokalizatory GPS. Im mniejszy, tym lepszy. Można go wtedy ukryć chociażby pod siodełkiem. Tutaj trochę więcej na ich temat - www.loveandlove.pl/2018/07/25/lokalizator-gps-sposobem-na-zabezpieczenie-roweru/
    • jhet Re: Rowery - zabezpieczenia 17.11.19, 14:58
      Ja używam łańcucha Kryptonite. Łatwo schować do torby na ramę, nie jest zbyt ciężki, w miarę ok się zapina. Można też użyć zwykłego łańcucha, tylko będzie trochę zabawy z kłódką. Myślę, że proste rozwiązania są najlepsze.
    • krzysztof744 Re: Rowery - zabezpieczenia 11.05.22, 10:36
      Ja od zawsze korzystam z grubej liny stalowej i to wystarcza. Zanim się taką przetnie to pół osiedla wstaje. Osobiście polecam Abusa (mcsport.pl/pl/abus-linka-stalowa-phantom-8960-85-kf.html), ale inne marki też się nadają, np zapięcia Gianta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka