Dodaj do ulubionych

Jaki GPS na wyprawy po Europie

15.05.07, 17:20
Witam

Mam dylemat związany z zakupem GPSu na rower.
1. Przeżyłem już kilka bliższych i dalszych wypraw i generalnie na każdej
zdarzały się jakieś problemy z mapami: niedokładność, niewygoda,
przemoknięcie :), podarcie, zajmowanie cennego miejsca.
2. GPS wydaje się być niezłym pomysłem, ale mam kilka rozterek:
3. Dość droga rzecz, więc trzeba się mocno zastanowić
4. Czy każdy kraj ma dokładne i dostępne mapy (teraz mam na rozkładzie
Bułgarię).
5. Czy np mapy są tylko dostarczane przez producenta, czy też istnieje jakiś
rynek niezależnych firm robiących mapki?
6. Jaki model wybrać?
Jeśli ktoś ma doświadczenia z używaniem GPSu na rowerze, bardzo proszę o
kilka słów.
Dzięki i pozdrawiam
Paveua
Obserwuj wątek
    • robertrobert1 Re: Jaki GPS na wyprawy po Europie 15.05.07, 20:26
      Mam GPS, Garmin jakis wczesny model. Uzywalem go na rowerze ale nie sprawdzil
      sie. O wiele bardziej funkcjonalna jest mapa. Moze wyzsze modele z mozliwoscia
      wczytywania map sprostalyby zadaniu...
      Ale mam jeszcze inne spostrzezenia:
      - GPS potrzebuje energii ( komlet baterii dziennie) wiec kupowanie ich
      codziennie lub codzienne ladowanie akumulatorow jest mocno skomplikowane
      zwlaszcza jak sie biwakuje na dziko.
      - GPS jest stosunkowo ciezkim urzadzeniem wiec dodatkowa waga jest niezbyt
      sensowna.
    • lewocz Re: Jaki GPS na wyprawy po Europie 24.05.07, 20:46
      Jeśli GPS na rower to tylko Garmin, polecam Vistę CSX lub GPmap 60 CSX. Garmin
      w tej chwili to lider na rynku.W.w modele są dedykowane do turytsyki pieszej i
      rowerowej. Mapy - niestety nie są dołączane do odbiorników, tzreba sobie
      dokupić extra, a są niestety drogie. Jeśli chodzi o Polskę to jest fajna mapka
      GPMapa lub Navigator. Navigator tańszy ( za 200 zeta chyba kupisz).Na mapie
      masz drogi asfaltowe + czasem lepsze gruntówki. Jeśli zamierzasz śmiagć tylko
      po szosie to sprzęt sprawdza się znakomicie. Możesz jechać po routingu, możesz
      jechać zerkając sobie na ekranik. Routin polega na tym, że wybierasz gdzie
      chcesz jechać i GPS wybiera Ci drogę, informuje o zakrętach, steruje zoomem
      itp. Możesz też jechać patrząc na mapę, widzisz, że zbliżasz się do zakretu,
      odbicia drogi, mapa cały czas jest kalibrowana na ekranie garmina ( lub nie
      jeśli wyłączysz taką opcję)Nie wiem jak jest z mapami innych krajów ale pewnie
      można kupić. Temat GPS jest bardzo szeroki. Można by b.dużo pisać. Trzeb by
      wspomnieć o modelach ( mapowe, bezmapowe), o kompasie elektronicznym,
      altimetrze. O trackach, profilach,dużo tego jest.
      • pizmak21 Re: Jaki GPS na wyprawy po Europie 29.05.07, 08:38
        Odbiorniki o których mówisz (Vista Cx, GPSmap 60 CSx) obsługują karty pamięci,
        można dogrywać do nich mapy. Jeśli potrzebujesz map topo mniej popularnych
        regionów możesz je zeskanować, wrzucić na kartę pamięci i korzystać z mapy na
        ekranie urządzenia. Tak przygotowane mapy nie mają routingu w przeciwiństwie
        map drogowych ale pozwalają Ci zrezygnować z papierowej wersji mapy. Zależy czy
        podróżujesz asfaltem czy bezdrożami.

A jeśli chodzi o wagę - Vista Cx 155 gramów z bateriami, GPSmap 60 CSx 153
        gramy z bateriami.

-----------------------
        www.toptrening.pl - Planuj - Startuj - Wygrywaj!
        • paveua Re: Jaki GPS na wyprawy po Europie 06.06.07, 16:12
          Hej

Już mam :) GPSMap 60SCx
          I teraz pytanie - jak na niego wrzucić taką zeskanowaną mapę?
          Pozdro
          • blogn Re: Jaki GPS na wyprawy po Europie 07.06.07, 09:30
            Poprzednik wprowadził Cię w błąd. Zeskanowanej mapy nie da się wrzucić do
            takiego GPSa. On przyjmuje mapy wektorowe, a żeby przejść od skanu do wektora,
            to trzeba mapę ręcznie przerysować. Na szczęście wiele osób już tę robotę
            odwaliło. Zobacz:
            www.gpsmaniak.com
            www.ump.waw.pl
            www.mapcenter.cgpsmapper.com
    • mkosit mapa Bułgarii 29.05.07, 16:11
      Może trochę nie na temat, ale nie aż tak bardzo. Jeździłem po Bułgarii rowerem
      (bardzo to miło wspominam) i mieliśmy taką mapę:
      www.mapsbg.com/index/map=212/index.html
      Nie jest pod GPS-a (zajrzałem i nie widzę jakichś dodatkowych oznaczeń) ale jest
      dokładna (choć nie ma poziomic). Nie błądziliśmy z jej przyczyny.
    • cichotek hmmm 10.06.07, 21:57
      ... a czy aby nie zabijacie w ten sposób ducha przygody jaki zawsze towarzyszył
      wyprawom rowerowym ?!
      • paveua Re: hmmm 12.06.07, 13:38
        To jest trudny dylemat, bo na ducha przygody można sobie pozwolić na studiach,
        kiedy błądzenie i ciągłe grzebanie w mapie też samo w sobie było przygodą.
        A teraz, kiedy każdy dzień urlopu jest na wagę złota, po prostu trzeba
        zoptymalizować niektóre czynności.
        Poza tym - już spróbowałem jak to działa i jest świetnie. Nie trzeba grzebać w
        mapach, zatrzymywać się, ustalac gdzie jestem i czy teraz mam skręcic w lewo
        czy w prawo. A przygody były, sa i będą, niezależnie od urządzeń. Bo np nie
        widać żadnym gpsie czy mapie, że niebieski szlak z rzucewa do pucka wymaga
        przenoszenia rowerów przez zwalone drzewa (albo nurkowania w morzu) :)

pozdrawiam
        • cichotek Re: hmmm 12.06.07, 23:31
          Nie mowie nie...sam myślalem kiedyś o GPS pod kątem bezpieczeństwa, tak aby
          ktoś w kraju wiedział gdzie aktualnie się znajduje. Nadal jednak nie mogę się
          przekonać do tych urządzeń na trasie...pytanie o drogę, nawet błądzenie ma dla
          mnie nadal więcej plusów niż minusów. Może kiedyś...:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka