Dodaj do ulubionych

Sri Lanka z Rainbow

IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.15, 22:18
Hejka!
Czy ktoś z obecnych tutaj planuje wybrac się w najbliższym czasie na Sri Lankę? Objazdówki "Łza z policzka Indii" oraz "Monsunowe opowieści" są teraz w tak okazyjnej cenie, że zastanawiam się nad takimi wakacjami w środku zimy.
A może ktoś już był w tamtych stronach i doradzi, jak się przygotować?
Obserwuj wątek
    • Gość: bunchela Re: Sri Lanka z Rainbow IP: *.vdc.vn 08.12.15, 06:57
      Ja jestem prawie zdecydowana na Łzę z policzka Indii na koniec stycznia. Ktoś też w tym terminie? Podłączam się do pytania jak się przygotować. Jaka pogoda, jak gniazdka? Czy dużo komarów w tym terminie?
      • Gość: lankijka Re: Sri Lanka z Rainbow IP: *.dynamic.chello.pl 08.12.15, 20:22
        Dokładnie, ja tez decyduję się raczej na "Łzę..." , tylko jeszcze się orientuję, jak z terminem/urlopem. Z tego, co doczytałam, do gniazdek wystarczy przejściówka brytyjska (chociaz obstawiam, że w hotelach będą mieć to ogarniete), ciągle zastanawiam się nad pogodą, czego oczekiwać po grudniu...
    • Gość: kantka Re: Sri Lanka z Rainbow IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.16, 11:42
      lankijko, czy wróciłaś już ze Sri Lanki? Kupiłam również tę wycieczkę, na końcówkę stycznia, i zastanawiam się, jak się przygotować :)
      • Gość: lankijka Re: Sri Lanka z Rainbow IP: *.dynamic.chello.pl 09.01.16, 11:55
        Cześć!

Byłam, wróciłam i polecam serdecznie.
        Załozyłam nowy wątek, chętnie odpowiem na wszystkie pytania:

forum.gazeta.pl/forum/w,19,160065227,160065227,RT_Sri_Lanka_Lza_z_policzka_Indii_polecam_2015.html?t=1452336857#p160065227
    • akabu108 Re: Sri Lanka z Rainbow 09.01.16, 16:08
      Co prawda byłam tam nie z RT, ale mogę podpowiedzieć kilka rzeczy.
      Duża wilgotność powietrza, może być ciężko oddychać, nastaw się że ciuchy będą mokre etc. O tej porze roku gorąco. W górach (plantacje herbaty) chłodniej - przyda się długi rękaw, bluza, nocą w hotelu może być tam chłodno, jeśli jesteś zmarzlakiem weź to pod uwagę. Na wybrzeżu powietrze suche.
      W miejscach kultu (świątynie buddyjskie) koniecznie zakryte ramiona i sukienka/spodnie za kolana. Faceci tak samo, spodnie za kolano. Generalnie na ulicy raczej w t-shircie z rękawem niż w topie na ramiaczkach.
      Na plaży nie paradujesz w stroju kąpielowym, od tego jest basen hotelowy. Taka obyczajowość (miejscowe kobiety kąpią się w ubraniach). Ocean Indyjski jest niespokojny, nie nastawiaj się na kąpiel, wręcz jest to niebezpieczne.
      • akabu108 Re: Sri Lanka z Rainbow 09.01.16, 16:31
        Istotna rzecz, nie każdy o tym wie, a pilot może tego wam nie powiedzieć. Nie należy fotografować się na tle posągów Buddy, pozować do zdjęcia z Buddą obok. Nie należy odwracać się tyłem do Buddy. Bo po pierwsze w ten sposób popełniamy obrazę w miejscu kultu. A po drugie pokazujemy tym miłym ludziom, że nie szanujemy ich kultury, religii.
        Warto zastanowić się, czy przejażdżka na słoniu jest ci niezbędna. Słonie do przemysłu turystycznego "pozyskuje się" w okrutny sposób - odrywa się maleństwo od matki, łamie się go, jego wolę - biciem kijem z wbitymi gwoździami lub coraz częściej pejczem rażącym prądem. Jest głodzony. To wszystko po to, by kolejne kilkadziesiąt lat życia pracował ku uciesze turystów. Po latach dźwigania ciężkiego siedziska z turystami słoń choruje na kręgosłup, stawy, każdy krok to dla niego cierpienie. Ale o tym przewodnik na wycieczce ci nie powie...
      • Gość: lankijka Re: Sri Lanka z Rainbow IP: *.dynamic.chello.pl 10.01.16, 15:23
        Dokładnie, ogólnie powietrze jest wilgotne, tak, że po powrocie miałam problem z zimnym i suchym w Polsce. W środkowej częsci wyspy, gdzie jest nieco chlodniej (i nawet zdarzają się koce w hotelach, a nie tylko przescieradła ;)) , jest również tak wilgotno, że trudno o wysuszenie czegokolwiek.
        Co do kapieli w oceanie, nie ma takiej tendencji, tak samo, jak nie lezy się raczej na plazy, tylko przy basenie na leżakach. Do oceanu mozna iść na spacer lub porzucać się w fale (jeśli ktoś lubi :) ). Ocean ciepły i słony.
        Z miejscowych atrakcji, jako dobrą alternatywe dla słonia, polecam masaże ayurwedyjskie. Są świetne i warte swojej ceny.
        Trzeba pamiętać o tym, że tubylcy uwielbiają się targowac i chętnie obniżają ceny.
        Gniazdka brytyjskie. Jeśli nie macie wtyczki, wystarczy uzyć dlugopisu podczas włączania.
        Komarów jak na lekarstwo, tylko w jednym hotelu na objazdówce trochę mi podokuczały (polecam wziąc coś przeciw komarom i coś na ukąszenia) .
    • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 10.01.16, 16:46
      W tej chwili jestem na Sri Lance, a wlasciwie koncze objazdowke Sri Lanka i Indie Poludniowe. Wycieczka ciekawa, intensywna 13+1, i wlasnie to 1 to jutrzejsze plazowanie w Galle. Pojutrze wracamy.
      • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 10.01.16, 19:33
        O, to pięknie, ale brzmi faktycznie intensywnie. Mimo to, jesli znajdziecie jutro jeszcze czas i ochotę, polecam spacer po Galle, nawet poza jego centrum, albo przejażdżkę tuk tukiem w mniej komercyjne miejsca (kierowcy na pewno cos polecą :)) . Galle to piękne miasto, tak bardzo zniszczone niestety przez tsunami.
        • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 11.01.16, 03:56
          Zwiedzilismy wczoraj Galle, ladne, z wplywami kolonialnymi. Byloby jeszcze ladniejsze, gdyby nie +35C.
          • Gość: Mishaa Re: Sri Lanka z Rainbow IP: 101.99.54.* 13.01.16, 08:13
            Uuu, jest aż tak gorąco? Czy ktoś się orientuje jaka temperatura będzie w marcu? Może choć trochę chłodniej?
            • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 13.01.16, 19:29
              Bywa chłodniej, szczególnie w górach, przez które prowadzą trasy wszystkich objazdówek.
              Jest wiele stron o Sri Lance, np. www.abcsrilanka.pl/podroz-na-sri-lanke/kiedy-jechac-na-sri-lanke.html , na których przeczytać można o pogodzie, w zależności od wysokości (właśnie góry) i wpływu monsunów (pd/zach oraz pn/wsch).
              • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 13.01.16, 20:39
                No nieźle. A jak się odnajdujecie po powrocie? Przeskok temperaturowy o 40 stopni jest hardkorowy!
                • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 14.01.16, 20:26
                  Przeskok temperatury, przesunięcie czasu o 4,5 godziny i dzień krótszy o przeszło 3 godziny - tydzień i dojdę do siebie.
                  • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 27.01.16, 20:41
                    Najwazniejsze, aby się nie rozłozyć, bo tutaj pogoda tez szaleje. Echhh, nie obraziłabym się, gdyby sezon w Polsce trwał cały rok, tak jak na Sri Lance :)
                    • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 27.01.16, 21:27
                      Minęły dwa tygodnie od powrotu.
                      Swoje już odkaszlałem, ale do dzisiaj inaczej czuję smaki. Przed wyjazdem byłem niemalże uzależniony od kawy, teraz mi nie smakuje i prawie jej nie piję. Za to więcej piję herbaty.
                      • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 29.01.16, 16:57
                        A wiesz, że ja w sumie tez nie piję kawy po powrocie... generalnie pilam jej mało i nawet nie zauwazyłam tych zmian, ale chyba masz rację :) za to opalenizna mi już schodzi :( ale zima się nie dłuży, prawie cały styczeń opowiadałam każdemu o wyprawie i zlecialo bardzo szybko :)
    • kizi17 Re: Sri Lanka z Rainbow 26.02.16, 07:29
      Ja ruszam w lipcu na własną rękę z kierowcą. Ktoś chętny?
      • kamjed Re: Sri Lanka z Rainbow 29.03.16, 07:59
        Zapisalam sie na sri lanke w lutym. Mam pytanko jak wyglada tam kwestia zakupow alkoholu?
        • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 29.03.16, 20:03
          Kiepsko. Są to sklepy sprzedające tylko alkohol, jest ich bardzo mało, są krótko otwarte i oblegane przez miejscowych. Lepiej wziąć z Polski lub kupić na lotnisku.
          • kamjed Re: Sri Lanka z Rainbow 04.04.16, 08:24
            yendras0, tak od pewnego czasu obserwuje twoje posty i stwierdzam, ze jade w miejsca po tobie.
            Bylismy na Kubie, w Tajlandii, a teraz wybieramy sie na Sri Lanke rowno w odstepie roku po Tobie. prosze zdradz mi gdzie ty sie wybierasz w sezonie 2017, to psychicznie przygotuje sie na 2018 z tym samym :)
            • yendras0 Re: Sri Lanka z Rainbow 04.04.16, 21:58
              Ha, ha !
              Miło słyszeć.
              Co przede mną - długo by wymieniać, życia nie starczy.
              Ale może zainspiruję Cię tym co już zobaczyłem:
              foto.onet.pl/404zh,u.html?pv=1
              Zapraszam :)
        • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 04.04.16, 18:03
          Potwierdzam, chyba, że chcesz spróbować ichniejszego araku, który w smaku podobny jest do whisky (zwłaszcza łaczony z colą ;)) . Piwo to u nich chyba tylko lager. Także lepiej zaopatrz się na lotnisku :)
    • Gość: Rolnenna Re: Sri Lanka z Rainbow IP: 175.145.206.* 31.03.16, 15:38
      Który kraj na objazdówkę z Rainbow wybrać: Indonezję czy Sri Lankę? Te dwa miejsca odpowiadają mi cenowo i ze względu na atrakcje. Dodam, bo to chyba najważniejsze, będzie to mój pierwszy raz w Azji. Który kraj na pierwszy ogień?
      • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 04.04.16, 18:06
        A ja w Indonezji nie byłam, choc Bali tez jest kuszące, ale chyba baaardzo komercyjne. Za to Sri Lankę polecam, bo decydując się na objazdówkę możesz zobaczyć praktycznie całą wyspę wraz z ogromem charakterystycznych dla niej róznorodności, egzotyki, ale właśnie ujętej w jedną całość :) dla mnie to plus tego kierunku :)
    • joanna-wawa1 Re: Sri Lanka z Rainbow 01.04.16, 07:58
      Indonezja jest bardzo duża, jakie wyspy Cię interesują ? Stałam przed podobnym wyborem (okres letni) i wybrałam Indonezję, a konkretnie Bali (duże znaczenie ma pogoda, ale przeważyły też inne czynniki takie jak większa różnorodność, wyższy standard hoteli, nowość w ofercie, to zawsze budzi pewną ciekawość). Jestem pewna, że Sri Lanka jest też piękna, ale tym razem świadomie wybrałam inny kierunek.
      • lankijjka Re: Sri Lanka z Rainbow 10.04.16, 15:03
        Właśnie czytam "Jedz, módl się, kochaj" i muszę przyznac, że po przeczytanych tam opowieściach o Bali tez mam ochotę to miejsce zobaczyć :) byłas tam na wycieczce z biurem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka