Dodaj do ulubionych

Mam problem prawny :)

01.06.05, 20:27
Powiedzcie mi, może ktoś z Was wie. Gdzie mam szukać informacji - jaka
ustawa, jaki dziennik, na temat niepełnoletnich osób pod opieka osób nie z
rodziny. Jakie dokumenty są potrzebne. Tak naprwde interesuja mnie aspekty
prawne wyjazdów nieletnich poza granice panstwa. Nie wiem gdzie szukać takich
rzeczy. Gdzie jest np napisane, ze niepełnoletnia osoba nie może wyjechać z
kimś spoza rodziny gdzieś za granicę.
Wielkie dzięki za każdą podpowiedź :)
Obserwuj wątek
    • aseretka Re: Mam problem prawny :) 02.06.05, 06:40
      Od 10 lat zabieram zawsze ze sobą jakieś "obce" dziecko i nigdy nie miałam
      problemów z przewiezieniem takowego za granicę. Były przy tym i dzieci osób
      rozwiedzionych.
      • wincencja Re: Mam problem prawny :) 02.06.05, 10:17
        Też jeździłam i wystarczała zgoda rodziców - ale ta zgoda skąd się wzieła,
        gdzie jest informacja prawna na ten temat.
        Tego nadal nie wiem :(
    • mama75 Re: Mam problem prawny :) 02.06.05, 07:37
      jesli chodzi o przekraczanie granicy najlepiej zadzwon do Strazy Granicznej,
      tam owinni miec takie informacje. Poza tym kazde biuro podrozy ma swoje wymogi
      co do "papierkow" potrzebnych.
      • wincencja Re: Mam problem prawny :) 02.06.05, 10:16
        Straż graniczna - to jakiś pomysł. Ale nadal nie mam odpowiedzi gdzie znajdę
        podstawy prawne takiego wyjazdu dziecka :)
        • mama75 Re: Mam problem prawny :) 02.06.05, 22:58
          Kolega, ktory pracuje w Strazy Granicznej zna na pamiec wszystkie przepisy,
          ustawy i tym podobne dotyczace przekraczania granicy. Powiedzial, ze toojest
          ich obowiazek. zadzwon do SG i sprawdz. Na pewno Ci ktos pomoze.
    • Gość: Daniel Re: Mam problem prawny :) IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 13.04.16, 15:40
      Jeżeli jeszcze szukasz pomocy to wejdź na serwis infokonsument.pl tam do piątku są darmowe porady prawne i finansowe. Mi się przydało. Powodzenia.
    • wislok1 Re: Mam problem prawny :) 15.04.16, 23:59
      To zależy od danego państwa.
      Nie ma jednej reguły.

Jak ktoś jedzie z dziećmi, które nie są jego, to dla świętego spokoju powinien mieć notarialne poświadczenie, co to są za dzieci i to że ich rodzice się zgadzają na wyjazd i dają upoważnienie do wszelkich czynności związanych z opieką.
      Wszystko jest fajne do momentu, aż coś się stanie.
      Wtedy nagle się okazuje, że bez notarialnej zgody rodziców zabranego dziecka nic nie da się załatwić i można wpakować się w niezłe kłopoty.
      A nawet trafi się do pierdla...
      Pewien Polak przesiedział pół rok w greckim więzieniu. Spał w jednym namiocie z wnuczką jego konkubiny. Zabrał ją na wakacje do Grecji. Żadnego notarialnego papierka nie miał.
      Formalnie był zupełnie obcy dla dziewczynki, a obsługa kempingu zauważyła, że starszy pan z nią stale przebywa, chodzi z nią pod prysznic, itp.
      I go zapuszkowali jako rzekomego pedofila....
      Zanim się wydało, że to pomyłka, to miał przesr....

Czego nikomu nie życzę

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka