Dodaj do ulubionych

Samodzielnie/na własną rękę

24.09.13, 22:11
Witajcie
Podróżujecie samodzielnie lub chcecie zacząć? Takich kompanek szukam. Dokąd? Warszawa, Polska, Europa, świat.
Dlaczego nie z BP, bo to nudne i mnie ogranicza. Lubię czuć się wolna, a nie zorganizowana i uzależniona od wytycznych wycieczki. Lubię zbaczać z głównych dróg i zatrzymywać się w miejscach, o których nie piszą przewodniki, bo zachwycił mnie widok, klimat, ludzie, przyroda. Lubię również przygotowania do wyjazdu, poszukiwanie tego co chcę zobaczyć, a nie tylko pakowanie walizki i na lotnisko, bo ktoś inny zadecydował w ramach programu co zobaczę i na co będzie mnie stać.
Jestem na tyle komunikatywna, że swobodnie porozumiewam się z osobami, których języka nie znam. Istnieją rozmowy migowe, kartka papieru, ołówek i moje wątpliwe talenty rysunkowe ;)
Dlaczego zakładam wątek?
Ponieważ: szukam towarzyszek podróży, tych bliższych i dalszych, na jutro, za miesiąc, …rok. To może być wycieczka rowerowa lub trekking w Polsce, to mogą być góry, jeziora, lasy, miasta, wioski , kraje dalsze lub bliższe, zabytki, ale przede wszystkim przyroda. To ona mnie zachwyca w najpiękniejszy sposób swoją urodą i prostotą.
Jeszcze czytasz :)? - miło mi.
Wiem, że istnieją urlopy i musimy pracować, żeby móc podróżować – takie życie. Dlatego nie wpisuję dat i miejsc. Może jeżeli nie my się wybierzemy, to Wy na tym wątku się spotkacie.
K 40+ Wawka
Obserwuj wątek
    • haan.ka Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 08:35
      ".......ale przede wszystkim przyroda"
      dokładnie:)
      objazdówki też mnie nie pociągają , nie lubię pod linijkę i dyktando , chociaż
      w tym roku w desperacji nawet miałam zamiar pojechać- szczęśliwie skończyło się inaczej
      Trochę daleko od Ciebie mieszkam (Lublin), trudno się spotkać ,ale w końcu od czego wynalazki typu skype itp
      W każdym razie wątek popieram w całej rozciągłości :))
      • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 21:50
        Dziękuję za odpowiedź, cieszę się, że napisałaś. Odległość to nie problem, osobiście ustalam wyjazd czasami z osobami z innego kraju. Weryfikujemy się przez serwisy, telefony, komunikatory. Spotykamy na lotnisku :) czasami docelowym :), gdzieś w Polsce w jakimś mieście. różnie. Chodzi, żeby spotkały się osoby, które chcę podobnie podróżować i mają podobne zainteresowania.
      • setia Re: Samodzielnie/na własną rękę 03.10.13, 11:56
        haan.ka napisała:
        > Trochę daleko od Ciebie mieszkam (Lublin),

no to jesteśmy dwie :) również z Lublina, chętnie dołączę do organizowanej wyprawy,
        K 38
    • angela35 Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 08:49
      Witaj,
      Właśnie takich kumpelek do podróży i wycieczek szukam. Chyba mamy podobne priorytety. Ja też cenię przede wszystkim przyrodę i swobodę. No i lubię różnorodność. Nie przepadam za zorganizowanymi wycieczkami w wielkich stadach... Lubię grupy kameralne zorientowane na wspólne cele.
      Miałam kiedyś podobne ogłoszenie, ale odzew był słaby. Ja K 50+ z W-wy, aktywna i chętna na częste wyjazdy także te krótkie np. wypady rowerowe czy piesze po okolicach. Napisz na maila gazetowego, albo podaj swój adres.
      • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 21:52
        Super, ze odpowiedziałaś. Co robisz w weekend?
        • angela35 Re: Samodzielnie/na własną rękę 26.09.13, 09:12
          W sobotę wybrałabym się na jakąś wycieczkę samochodowo-pieszą, np. do Puszczy Kampinoskiej. A na niedzielę mam w planie wycieczkę rowerową, może w okolice Grodziska, albo gdzie indziej... Oczywiście jeśli pogoda będzie w miarę przyzwoita :)
    • jaxx60 Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 20:17
      Towarzysz podróży poszukiwany.
      Poszukuję chętnej osoby do wyjazdu do Tajlandii okres luty marzec 2014 r. Podróż na własna rękę samodzielna. Może znajdą się osoby chętne na taki wyjazd bo to będzie dużo taniej bez żadnych ograniczeń w czasie. Wszystko do omówienia uzgodnienia Czekam na chętne osoby pozdrawiam J
      • oliwka65 Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 21:11
        Jest nas dwie zaczynamy od Singaburu przez Malezje,Tajlandie,Kambodze,Wietnam,Laos powrot do Bangkok i do Polski.Wylatujemy 02,02,2014 powrot 10,04,2014.
        Co ty na to?
        Pozdrawiam
      • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 21:54
        A czy napiszesz coś o lotach? gdzie i jak chcesz spać i w jaki sposób się przemieszczać? I oczywiście: daty, ilość dni? A najważniejsze: co jest priorytetem w zwiedzaniu dla Ciebie?
        • oliwka65 Re: Samodzielnie/na własną rękę 26.09.13, 09:05
          Witaj,
          Tak naprawde plan jest taki co by nie robić planów.
          Dla mnie kupienie biletu na jakis termin jest juz ograniczeniem.
          powrót 10,04 stoi pod znakiem zapytania jak bedzie super to zostane dłużej,
          moja koleżanka napewno wraca 10,04
          Na miejscu sie zobaczy,zaplecze turystyczne dobre,z dnia na dzien mozna kupic bilety
          lot,noclegi,wypożyczyć samochod ,skuter
          Dwa miesiace to troche mało czasu na zwiedzenie wszystkiego.
          Tak ogólnie włóczymy sie z plecakiem,
          Pozdrawiam:)
          • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 28.09.13, 22:37
            Oliwko,nie bardzo rozumiem.
            Ktoś planując taką podróż kupuje bilety lotnicze i śledzi promocje linii.Wiadomo,ze bilety last minute są bardzo drogie. A to jest najważniejszy punkt, bo żeby zwiedzić jakiś zakątek, trzeba się tam dostać.
            Tak samo ważnym dla każdego jest budżet,a bilety do takiego miejsca to istotna część budżetu.
            Nie da się wylądować i bez żadnego wcześniejszego planu iść na oślep, bo można ominąć to co ważne, a później żal.
            Jeżeli możesz sprecyzuj/doprecyzuj swoje oczekiwania.
            Lot, co jest priorytetem do zobaczenia przez Ciebie. Jak wyobrażasz sobie noclegi i jaki budżet jest konieczny do zrealizowania planu.
      • 2grazka2129 Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.09.13, 11:50
        Tez wybieram sie do Tajlandii w lutym,niestety w marcu juz musze byc w pracy.Co z zamierzasz zobaczyc przez ten czas bo 2 miesiace to mozna objezdzic cala Tajlandie .Pozdrawiam Aska
        • 2grazka2129 Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.09.13, 11:51
          oczywiscie wiadomosc jest do jaxx60
          • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 30.09.13, 19:37
            wiadomo :)
      • 2grazka2129 Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.09.13, 11:55
        napisalam do Ciebie ponizej.
    • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.09.13, 21:38
      Jak ja się cieszę. Wątek założyłam wczoraj i już odpowiedzieliście. Cudnie.
      Mój mail to gazetowy czyli: dolinazieleni@gazeta.pl
      To, że będziemy z różnych miast, to naprawdę nie problem, mamy komunikatory, telefony, fejsa, G+, poradzimy sobie :)
      Ale moim zdaniem piszmy jak najwięcej tutaj, bo wtedy inni też będą mogli przeczytać.
      Styczeń mam zaplanowany z góry uprzedzam, poza tym do dyspozycji :)
    • leoleo jestem facetem, niestety 27.09.13, 13:09
      +45, mam na widoku granadę, sewillę, kadyks, okolice, samochód na 4-5 os za ok 8-10 eu/d, chyba z wejscia na mulhacen z pradollano nic nie wyjdzie, 8-10 dni, dolot na południe hiszpanii raczej przez anglię, bagaż podręczny,termin po 15 paź, płeć towarzyszy nienajważniejsza, parę fotek niżej
      www.panoramio.com/user/1433781
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,863,116773089,116773089.html
      zdrowia, powodzenia
      leo
      • dolinazieleni Re: jestem facetem, niestety 28.09.13, 22:45
        Facet to nie "niestety"pod warunkiem, że nie jest nastawiony na sex turystkę. To może być pomocna dłoń, która pomoże w podchodzeniu i doskonały towarzysz i kompan.
    • dolinazieleni Re: Samodzielnie/na własną rękę 28.09.13, 22:54
      Dziękuję za tyle odpowiedzi, przepraszam za zaległość, ale dwa anginowe czopy i temperatura wybiły mnie z życia.
      Mam do Was prośbę. Piszmy precyzyjniej.
      Masz plan podróży - chcesz go zrealizować - pytasz czy ktoś jest zainteresowany?
      Zamieść podstawowe dane o tym jak to ma wyglądać.
      1. Kwatera/namiot/hotel/inne
      2. To co Ty chcesz zobaczyć obowiązkowo, bo to Ty proponujesz i masz swoje priorytety.
      3. Termin - to ważne, bo większość osób pracuje/studiuje - to zobowiązuje.
      4. Planowany budżet - to bardzo ważne, bo większość osób od tego uzależnia czy podoła wyjazdowi. Budżet zawiera przelot, koszty spania, jedzenia, zwiedzania, samochodu.... i wszystkiego co niezbędne w wydatkach).
      Tak będzie łatwiej.
      • promyykk Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.09.13, 11:37
        Cześć a może Filipiny w listopadzie na 2 tyg jedzie grupa ok 10 osób .K 40 z podkarpackiego.
    • agnieszkaa_33 Re: Samodzielnie/na własną rękę 03.10.13, 11:39
      Witam :)

Bardzo się cieszę, że w końcu ktoś podjął temat podróżowania na własną rękę. Jestem typem, który również nie lubi ram, uwielbia przyrodę i wszelkie istnienie. Poszukuję nowych szlaków i możliwości usłyszenia własnych myśli.Widzę, że poszukujemy podobnych klimatów:) Jestem raczej bezkonfliktowa, bez nałogów chyba że idzie o książki:), nastawiona pozytywnie do otoczenia, jeśli nadal poszukujesz osoby na wspólne wyjazdy proszę o kontakt. Posiadam w sobie ciekawość dziecka, interesuje mnie prawie wszytko co wiąże się z określonym miejscem, ludźmi, przyrodą. Kocham górskie szlaki i długie spacery. Proszę o kontakt na,
      mój adres: agnieszkaa_33@gazeta.pl
      • angela35 Re: Samodzielnie/na własną rękę 03.10.13, 14:34
        Hej Agnieszka, ja też mam podobnie :) a szczególnie lubię góry :) a skąd jesteś?
        • agnieszkaa_33 Re: Samodzielnie/na własną rękę 04.10.13, 08:30
          Miło mi:) Ja jestem z Wlkp okolice Konina. A Ty ? Myślę, że odległość nie jest przeszkodą, zawsze problem leży po stronie terminów wyjazdu, ponieważ każdy mam "codzeinność" na głowie. Jestem otwarta, na wszelkie pomysły:)
    • ewae2211 Re: Samodzielnie/na własną rękę 03.10.13, 17:07
      Cześć! Fajny post. Interesuje mnie wyjazd do Indonezji albo jeszcze dalej Mikronezja itp. Jestem otwarta na inne kierunki. Zostawiam kontakt: ewae2211@wp.pl pozdrawiam Ewa
      • arabela32 Re: Samodzielnie/na własną rękę 03.03.16, 01:21
        Ewo, jakie terminy Cie interesuja? Wyjazd niskobudzetowy? Poszukuje osoby do Indonezji:) najchetniej na poczatku maja...
    • a_ska1 Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.01.14, 19:24
      Fajny wątek :)
      Ja też nie wyobrażam sobie wyjazdu na wycieczkę z BP.
      Dlatego od lat sama z powodzeniem organizuję wycieczki bliższe i dalsze - sobie i przyjaciołom :)
      Zgłaszam się na Twoją listę!
      Interesują mnie rowerówki w okolicach Warszawy (max. dystans 50-60 km)
      i wyprawy w góry w celu kolekcjonowania szczytów do Korony Gór Polski
      (plany na ten rok to Ślęża, Wielka Sowa, Turbacz, Babia Góra i Rysy od słowackiej strony).
      Nie lubię prowadzić auta na długich trasach, dlatego preferuję komunikację zbiorową, szczególnie upodobałam sobie polski bus!

Mogę sama coś zaproponować lub przyłączyć się :)
      nie mam ograniczeń czasowych, mogę poświęcić dzień-dwa na dojazd do innego miasta.

K 50+; wawa
      a_ska1@gazeta.pl
      • anicjusz Re: Samodzielnie/na własną rękę 29.01.14, 21:32
        A może któraś z Pań miałaby ochotę na samodzielnie zorganizowaną Kubę. Na razie jest nas dwie /w średnim wieku:-)/, bilety lotnicze już mamy. Wyjazd na przełomie kwietnia-maja.
        My też nie lubimy jeździć z biurem.
        Pozdrawiam Ewa
      • angela35 Re: Samodzielnie/na własną rękę 30.01.14, 08:06
        Hej a_ska, ja też organizuję takie rowerówki w okolicach Warszawy, więc może połączymy siły? Góry to też moja pasja, chociaż ostatnio przerzucam się na Alpy. Ale np. na Ślężę wybrałabym się, bo jeszcze nie byłam. Mam sporo pomysłów wycieczkowych, ale chętnie też dołączę do czegoś ciekawego...
        • a_ska1 Re: Samodzielnie/na własną rękę 30.01.14, 19:46
          Super!
          Ślęża logistycznie jest bardzo prosta - tylko trzeba dojechać do Wrocławia (Polski Bus w 6 godz).
          Z Sobótki do przejścia ok. 12 km (pętla)
          Ale ja chciałabym w trakcie jednego wyjazdu zaliczyć jeszcze Wielką Sowę.
          Tu będzie spory kilometraż - na Sowę z Bielawy i z powrotem w sumie będzie ok. 25 km
          = wg. przewodnika 7 godz.
          Oba szczyty można teoretycznie zrobić w weekend: wyjazd w piątek po południu, powrót w niedzielę wieczorem.
          2 noclegi we Wrocławiu.
          W sobotę Sowa, w niedzielę Ślęża.
          Orientacyjny koszt przejazdów (z/do Warszawy), transportu lokalnego i noclegów (hotel) = ok. 250 pln/os + dodatkowo posiłki.
          Są chętne?
          termin do ustalenia :)
          pozdrawiam
      • kubub1 Re: Samodzielnie/na własną rękę 25.05.15, 21:54
        Tanie podróżowanie nie jest wcale trudne. Wymaga jedynie umiejętności dobrego organizowania i pamiętania o kilku prostych zasadach:

1. To termin wybiera Ciebie, a nie Ty termin!
        Najtańsze bilety lotnicze czy autobusowe nie zawsze będą na ten termin, który nam pasuje. Musimy być elastyczni. Rozumiem, że większość ma osób ma prace, ale bilety w najlepszych cenach najlepiej upolować na kilka miesięcy przed, więc dosyć odległy termin pozwala na wybłaganie szefa czy szefowej o kilka dni urlopu.

2. Noclegi rezerwujcie na ostatnią chwilę
        O ile bilety lotnicze, autokarowe czy kolejowe osiągają najtańsze ceny na długo przed wyjazdem, to w przypadku cen noclegów jest odwrotnie. Ten sam hotel rezerwowany na jutro może kosztować nawet o 75%-80% mniej niż jakbyś go rezerwowała na wyjazd w przyszłym miesiącu. Rezerwowałam kiedyś hotel w Rzymie. Gdy jakiś miesiąc przed wyjazdem sprawdzałem ceny w tym hotelu to za pobyt zapłaciłabym 1300zł, a gdy rezerwowałam go dzień wcześniej zapłaciłam tylko 345zł. Należy jednak pamiętać, że co kraj to inne zasady. W niektórych taniej wyjdzie rezerwując na długo przed, więc warto sprawdzić przeszukując ceny dla różnych dat.

3. Korzystajcie z pomocnych stron
        W internecie znajdziecie sporo stron o tematyce taniego podróżowania. Dla mnie niezastąpione podczas planowania podróży są:
        www.fly4free.pl - myślę, że każdy już o nich słyszał, bardzo dobra strona o promocjach lotniczych, hotelowych itd.
        www.sknerusy.pl - ostatnio odkryłam tą perełkę , znajdziemy tutaj dużo pomysłów podróży na własną rękę (wszystko szczegółowo opisane jak, gdzie i kiedy zarezerwować, aby nie zapłacić zbyt dużo). Nazwa strony mówi sama za siebie. Fajny pomysł
        www.mlecznepodroze.pl - podobne do fly4free, loty, noclegi itd.
        • kornel-1 Re: Samodzielnie/na własną rękę 27.10.15, 07:58
          kubub1 napisał:

> Tanie podróżowanie nie jest wcale trudne. Wymaga jedynie umiejętności dobrego o
          > rganizowania i pamiętania o kilku prostych zasadach:

No fajnie. Szkoda tylko, że Twoja wypowiedź sugeruje, że to Ty wymyśliłeś te światłe rady, podczas gdy w rzeczywistości zostały one zerżnięte z internetu.

Kornel
    • ivona_1 Re: Samodzielnie/na własną rękę 27.10.15, 01:44
      Witam,
      a ja poszukuje kogos dio wspolnego wyjazdu do Dubaju, jestesmy 2kobiety i przydalaby sie trzecia, co bardzo obnizylo by nasze koszty za hotel. Hotel w Dubaju juz zabukowany. Wyjazd 19.11.2015 na dwa tygodnie. W razie zainteresowania prosze o kontakt.
      Pozdrawiam! Iwona
    • kira02319 Re: Samodzielnie/na własną rękę 06.01.16, 21:29
      To tak jak ja :). Tez 40+ i tez Warszawa. Podaje swój adres: kira02319@gmail.com
    • megdani Re: Samodzielnie/na własną rękę 18.01.16, 22:23
      Witaj,
      brawo za interesujący wpis. Jakby co, kupuję bilet na taką podróż!
      Miło będzie poznać, mój adres:malsuch1@wp.pl K 50+ Wwa
    • manta39 Re: Samodzielnie/na własną rękę 30.01.16, 23:49
      Dopisuję się do wątku.... Mam 43 lata
      Od kilku lat jesienią wyruszam w podróż po Azji. Zaczyna się od kupna biletu w dobrej cenie , planuję trasę na ok 2-3 tygodnie. ogłaszam mój plan podróży na forach podróżniczych i zbieram ekipę na wspólną wyprawę. Raczej zaliczam te wyjazdy do niskobudżetowych bo taka ma być atrakcja zwiedzania Azji( pociągi, autobusy, łodzie, promy, czasami samoloty jak nie da się inaczej albo czas jest droższy od biletu lotniczego:)). Mam sposoby i doświadczenie jak poszukiwać tanich lotów do Azji i po Azji. Jak szukać tanich noclegów na dobrym poziomie w niskiej cenie. Azja jest bardzo tania a tak piękna jak żaden inny kontynent. Byłam na Filipinach w Malezji, Singapurze, Indonezji, Chinach południowych, Tajlandii .... Zdążyłam zakochać się w całym pięknie tej strefy geograficznej i odkochać się nie mam zamiaru:). Szukam zatem chętnych osób w wieku od 38 .....+++ na wspólną podróż tej jesieni. Miejsce lądowania uzależniony jest od oferty cenowej biletu z Europy a dalej to już mozna latać , jeździć, pływać za grosze. Mój kontakt marta3031@interia.pl
    • menys Re: Samodzielnie/na własną rękę 01.03.16, 16:07
      Witam.KRETA
      Mój ulubiony kierunek , blisko 2,5 godziny tani lot ok. 300pln w obie strony , cywilizacja prawie europejska , cisza/ spokój /widoki przed sezonem ,w jednym miejscu góry 2450m i morze , brak chorób egzotycznych , pyszne jedzonko . Byłem tam 8 x i logistycznie mam to ogarnięte
      Kompletuję grupę chętnych na niskokosztowy wypad na Kretę 30/40/50.
      Planowany wylot do Chani marzec// kwiecień , chodzimy po górach i wąwozach Krety ( a na końcu wąwozu plaża ;-) .
      Przewiduje pobyt na miejscu na ok. 14 dni ( jeśli znają się chętni to ok. 21 dni )
      Koszt poprzedniej wyprawy 21 dni to ok. 3000,00 ( samolot , auto , benzyna , noclegi, jedzonko)
      Marek z Gdańska
    • kizi17 Re: Samodzielnie/na własną rękę 15.03.16, 22:30
      cześć,
      Wyruszam na własną rękę na Sri Lanke . Mam 43 lata i jestem z dolnośląskiego. W lutym wróciłam z tamtych regionów i w lipcu wracam ponownie. Mam kierowcę/przewodnika. wszystko oczywiście do wspólnego obgadania. email: cienkasprawa@o2.pl
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka