Gość: Kriss IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 10:37 Czy ktoś może się podzielić informacjami turystycznymi o Ukrainie? Czy warto samodzielnie coś organizować, czy zdać się na biura podróży? Pozdrawiam, Kriss Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jkhj Re: Ukraina - turystyka IP: *.kul.lublin.pl 25.07.02, 12:50 tylko sam,ktory rejon cie interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Ukraina - turystyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 13:50 A co proponujesz jak na pierwszy raz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sd Re: Ukraina - turystyka IP: *.kul.lublin.pl 25.07.02, 14:30 z grubej rury krym-jest super Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Ukraina - turystyka 25.07.02, 14:31 przede wszystkim krym. kawał historii. jak wyczaisz fajne miejsce (ja miałem bazę koło sewastopolu) to znajdziesz tam czyste morze, zabójcze klify, taniochę i spokój. gorzej z jałtą i okolicznymi miejscowościami letniskowymi. jest tam pełno ludzi i cenny trochę wyższe. po co ci biuro podróży, chyba nie jesteś stary dziadek :))) i mam trochę sił żeby się o siebie zatroszczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acton Re: Ukraina - turystyka IP: *.jedwab.net.pl 25.07.02, 15:12 Gdzie chcesz jechać zależy od Ciebie. Góry, morze, miasta? Jedno jest pewne- ŻADNYCH BIUR PODRÓŻY!!! Jeśli chodzi o góry, to świetne są Gorgany, Czarnohory, także Góry Krymskie. Nad wodę najlepiej rzecz oczywista- Krym. Pozwiedzać możesz wszystkie Kamieńce Podolskie, Chocimie, Kijowy i Lwowy:) Warto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 03:02 Wygodniej i mniej stresujaco jest z biurem. Ale wtedy masz mnie przygód. Polskie biura obsluguja glównie Lwów i okolice, wiec jesli chcesz pojechac tam, zdecydowanie lepsze jest biuro. Do pozostalych interesujacych miejsc na Ukrainie (Kijów, Odessa, Krym) raczej musisz jechac sam. Podrózowanie po Ukrainie jest bezpieczne (wbrew powszechnym stereotypom) ale stresujace i meczace. Warto sie jednak pomeczyc - to szalenie interesujacy kraj. Milych wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 08:24 Ja mam pytanie o przejazd przez Ukrainę. Czy jest tam bezpiecznie? Jedziemy do bułgarii i przez Ukrainę jest zdecydowanie bliżej ale nikt tamtędy nie jezdzi i nie moze udzielic zadnych informacji. Prosze o kazde info bo za tydzien jak dobrze pojdzie bede juz w polowie drogi do miejsca mojego wypoczynku :-) Pozdrowienia, meka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 11:15 Wjezdzanie na Ukraine samochodem o zaganicznych numerach rejestracyjnych jest przez wszystkich zdecydowanie odradzane. Skorumpowana milicja tylko czeka na takie okazje. Juz na granicy naloza na was "oplate" za kazdy kilometr który planujecie przejechac. A potem moze byc tylko gorzej. A propos: czytalem ostatnio ostrzezenia o kradziezach samochodów w Bulgarii. Podobno tam, jak ukradna cudzoziemcowi samochod, to przy wyjezdzie celnicy zakladaja ze samochod zostal przez cudzoziemca nielegalnie sprzedany i nieszczesnik musi zaplacic 5000 USD kary. Paranoja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 11:52 A skad masz takei informacje, ze odradzane, nikt o tym nie mowi i nie pisze. Moze ktos byl przejazdem na Ukrainie i moze udzielic informacji? A samochody kradna wszedzie, u nas szczegolnie, w W-wie na swiatlach lepiej miec zamkniete drzwi od srodka. Czy na Ukraine potrzebne sa wizy i czy pobieraja jakies dodatkowe oplaty? pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 13:22 Ja nic nie mówilem o kradziezach. Masz racje, te sa i w Polsce i na Ukrainie. Ja mówilem o placeniu haraczy milicjantom. Zaden przydrozny posterunek milicji nie da spokojnie przejechac zagranicznemu samochodowi. A skad wiem: z polskich przewodnikow po Ukrainie, z informacji polskiego MSZ, z relacji osób organizujacych autobusowe wycieczki do Lwowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 13:58 Nie chce sie czepiac, ale pytanie: w jakiej formie placisz najczesciej mandaty w Polsce?:-). Jesli w takiej co wiekszesc naszych rodakow, to ciekawe jak zdzieraja z zagranicznych (slyszalam tylko ze placi sie slono). A wracajac do tematu, czyli przejazdu przez Ukraine w strone Bulgarii, to odradzasz? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 14:08 Ja sam nigdy bym sie nie zdecydowal. Lepiej nadlozyc pare kilometrow i przejechac przez Slowacje i Wegry. I drogi lepsze, i bez porównania mniejsza korupcja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 13:34 Wizy na Ukraine nie sa potrzebne. Na granicy trzeba wykupic obowiazkowe ubezpieczenie - oplata zalezna od zadeklarowanej dlugosci pobytu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 14:10 A ta opłata ile wynosi? Odpowiedz Link Zgłoś
muszek0 Re: Ukraina - turystyka 26.07.02, 15:29 dwa lata temu płaciłem chyba jakieś 4-5 $ ale dokładnie nie pamiętam. najlepsze jest to, że ten papierek to ci się przyda jedynie wtedy, gdy zabraknie ci papieru toaletowego. to raczej forma haraczu usankcjonowana prawnie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kriss Re: Ukraina - turystyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 10:04 A jak wygląda baza noclegowa? Jaki transport własne auto (jakie problemy)? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: acton Re: Ukraina - turystyka IP: *.jedwab.net.pl 26.07.02, 10:51 Masę informacji nt. bazy noclegowej i bezpieczeństwa w poprzednich tipsach. Szkoda się powtarzać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Moskwa zapraszam IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 13:58 Zapraszam do Moskwy Wyjazd 10.08 - 15.08 pociągiem Noclegi w Puszkinie Do końca sierpnia Czekam na odzew Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 11:31 Baza noclegowa: Lwów - polecam hotel Dzordz (biuro Kalinka w Wawie rezerwuje tam noclegi). Na dworcu sa czasami babcie wynajmujace kwatery (5 USD) za osobe. Ale uwaga: warunki prawdopodobnie beda bardzo zle jak na nasze polskie standardy - ubikacja na korytarzu, jedyna mozliwosc umycia sie to opluskanie sie w miednicy stojacej w kuchni. Goscie nie maja swoich pokoi, tylko spia poukladani w living- roomie. Woda na calej Ukrainie w domach prywatnych jest od 6 do 9 rano i od 6 do 9 wieczorem. Odessa - na dworcu kolejowym sa tabuny babc z plakietkami "sdaju komnatu". Ceny - 5-10 USD. Warunki raczej jak wyzej. Kijów - brak tanich noclegów. Tylko drogie lub bardzo drogie hotele. Trzeba byc szczesciarzem zeby wydac mniej niz 50 USD za noc. Polecam hotel "Bratyslawa" Krym - na dworcu autobusowym w jalcie ludzie oferujacy wynajem mieszkania znajda turystów szybciej niz turysci znajda ich. Ceny sa smieszne: my (3 osoby) wynajelismy mile 3pokojowe mieszkanie za 20 USD za dzien. Wyszlo 7 USD na osobe. Aha, ostrzezenie dla polskich turystów, zwlaszcza na Krymie - nie chodzcie ubrani w szorty i sandaly i z plecakiem ze stelazem. Ukrainska milicja zatrzymuje takich turystów (wiedza ze to Polacy - jestesmy praktyczne jedyna nacja spoza bylego ZSRR przyjezdzajaca w duzych ilosciach na wakacje) i kontroluje ich na ulicy czasem kilka razy dzienne. Lepiej nie rozmawiac glosno po polsku jak widzicie mundurowego w poblizu i ubierac sie tak zeby nie wyrozniac sie z tlumu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: globtroter Re: Ukraina - turystyka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.07.02, 12:25 Czasami jeżdżę na Ukrainę,mogę do tego wszystkiego dodać,że drogi są fatalnie oznakowane a często nie ma w ogóle nr. dróg.Hotel Dżordż we Lwowie jest jednym z droższych hoteli,polecam hotel Burger lub Nton.Woda w hotelach jest również do godz.23(ciepła woda). Wszysko zależy oczywiście od kasy,jeżeli nie masz za wiele, tanio podróżuje się pociągiem z Lwowa na Krym około 30 godz. Oplata tzw. strachowka od osoby do 8 dni pobytu wynosi 12 hrywien 1dolar=5.30 hryw.płatne na granicy,często panienki od strachiwki próbują naciągnąć naszego turystę i mówią,ze opłata wynosi 22 hr.Ostatni raz byłem w zeszłym miesiącu i tyle płaciłem.Trzeba zabrać ze sobą papier toaletowy, ubikacje znajdziesz po zapachu,najgorzej z tym problemem jest na cmentarzu Lyczakowskim we Lwowie.Jednak warto zwiedzić Ukrainę Krym lub nasze kresy wrażenia niezapomniane.TO nie to co basen morza śródź. wszystko podobne do siebie. Zobaczyć stepy lub przepłynąc łodzią po Dniestrze to jest to. Dużo inormacji dostałem w biurze podróży Guide service w Warszawaie,którzy specjalizują sie w wycieczkach nz Ukrainę tel.8264946 pozdrawiam miłych wrażeń,aha co do bezpieczeństwa bandyci z ukrainy są w Polsce albo nba zachodzie europy. Odpowiedz Link Zgłoś