Dodaj do ulubionych

Ukraina - turystyka

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 10:37
Czy ktoś może się podzielić informacjami turystycznymi o Ukrainie?
Czy warto samodzielnie coś organizować, czy zdać się na biura podróży?

Pozdrawiam,
Kriss
Obserwuj wątek
    • Gość: jkhj Re: Ukraina - turystyka IP: *.kul.lublin.pl 25.07.02, 12:50
      tylko sam,ktory rejon cie interesuje
      • Gość: Kriss Re: Ukraina - turystyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 25.07.02, 13:50
        A co proponujesz jak na pierwszy raz?
        Pozdrawiam
        • Gość: sd Re: Ukraina - turystyka IP: *.kul.lublin.pl 25.07.02, 14:30
          z grubej rury krym-jest super
        • muszek0 Re: Ukraina - turystyka 25.07.02, 14:31
          przede wszystkim krym. kawał historii. jak wyczaisz fajne miejsce (ja miałem
          bazę koło sewastopolu) to znajdziesz tam czyste morze, zabójcze klify, taniochę
          i spokój. gorzej z jałtą i okolicznymi miejscowościami letniskowymi. jest tam
          pełno ludzi i cenny trochę wyższe.
          po co ci biuro podróży, chyba nie jesteś stary dziadek :))) i mam trochę sił
          żeby się o siebie zatroszczyć.
          • Gość: acton Re: Ukraina - turystyka IP: *.jedwab.net.pl 25.07.02, 15:12
            Gdzie chcesz jechać zależy od Ciebie. Góry, morze, miasta? Jedno jest pewne-
            ŻADNYCH BIUR PODRÓŻY!!! Jeśli chodzi o góry, to świetne są Gorgany, Czarnohory,
            także Góry Krymskie. Nad wodę najlepiej rzecz oczywista- Krym. Pozwiedzać
            możesz wszystkie Kamieńce Podolskie, Chocimie, Kijowy i Lwowy:) Warto!
    • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 03:02
      Wygodniej i mniej stresujaco jest z biurem. Ale wtedy masz mnie przygód.
      Polskie biura obsluguja glównie Lwów i okolice, wiec jesli chcesz pojechac tam,
      zdecydowanie lepsze jest biuro. Do pozostalych interesujacych miejsc na
      Ukrainie (Kijów, Odessa, Krym) raczej musisz jechac sam. Podrózowanie po
      Ukrainie jest bezpieczne (wbrew powszechnym stereotypom) ale stresujace i
      meczace. Warto sie jednak pomeczyc - to szalenie interesujacy kraj. Milych
      wrazen.
    • Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 08:24
      Ja mam pytanie o przejazd przez Ukrainę. Czy jest tam bezpiecznie? Jedziemy do
      bułgarii i przez Ukrainę jest zdecydowanie bliżej ale nikt tamtędy nie jezdzi i
      nie moze udzielic zadnych informacji. Prosze o kazde info bo za tydzien jak
      dobrze pojdzie bede juz w polowie drogi do miejsca mojego wypoczynku :-)
      Pozdrowienia, meka
      • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 11:15
        Wjezdzanie na Ukraine samochodem o zaganicznych numerach rejestracyjnych jest
        przez wszystkich zdecydowanie odradzane. Skorumpowana milicja tylko czeka na
        takie okazje. Juz na granicy naloza na was "oplate" za kazdy kilometr który
        planujecie przejechac. A potem moze byc tylko gorzej.

A propos: czytalem ostatnio ostrzezenia o kradziezach samochodów w Bulgarii.
        Podobno tam, jak ukradna cudzoziemcowi samochod, to przy wyjezdzie celnicy
        zakladaja ze samochod zostal przez cudzoziemca nielegalnie sprzedany i
        nieszczesnik musi zaplacic 5000 USD kary. Paranoja.
        • Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 11:52
          A skad masz takei informacje, ze odradzane, nikt o tym nie mowi i nie pisze.
          Moze ktos byl przejazdem na Ukrainie i moze udzielic informacji?
          A samochody kradna wszedzie, u nas szczegolnie, w W-wie na swiatlach lepiej
          miec zamkniete drzwi od srodka.
          Czy na Ukraine potrzebne sa wizy i czy pobieraja jakies dodatkowe oplaty?
          pozdrowienia
          • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 13:22
            Ja nic nie mówilem o kradziezach. Masz racje, te sa i w Polsce i na Ukrainie.
            Ja mówilem o placeniu haraczy milicjantom. Zaden przydrozny posterunek milicji
            nie da spokojnie przejechac zagranicznemu samochodowi. A skad wiem: z polskich
            przewodnikow po Ukrainie, z informacji polskiego MSZ, z relacji osób
            organizujacych autobusowe wycieczki do Lwowa.
            • Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 13:58
              Nie chce sie czepiac, ale pytanie: w jakiej formie placisz najczesciej mandaty
              w Polsce?:-). Jesli w takiej co wiekszesc naszych rodakow, to ciekawe jak
              zdzieraja z zagranicznych (slyszalam tylko ze placi sie slono).
              A wracajac do tematu, czyli przejazdu przez Ukraine w strone Bulgarii, to
              odradzasz?
              pzdr
              • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 14:08
                Ja sam nigdy bym sie nie zdecydowal. Lepiej nadlozyc pare kilometrow i
                przejechac przez Slowacje i Wegry. I drogi lepsze, i bez porównania mniejsza
                korupcja.
          • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 13:34
            Wizy na Ukraine nie sa potrzebne. Na granicy trzeba wykupic obowiazkowe
            ubezpieczenie - oplata zalezna od zadeklarowanej dlugosci pobytu.
            • Gość: meka Re: Ukraina - turystyka IP: 140.171.121.* 26.07.02, 14:10
              A ta opłata ile wynosi?
              • muszek0 Re: Ukraina - turystyka 26.07.02, 15:29
                dwa lata temu płaciłem chyba jakieś 4-5 $ ale dokładnie nie pamiętam. najlepsze
                jest to, że ten papierek to ci się przyda jedynie wtedy, gdy zabraknie ci
                papieru toaletowego. to raczej forma haraczu usankcjonowana prawnie :)
    • Gość: Kriss Re: Ukraina - turystyka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 26.07.02, 10:04
      A jak wygląda baza noclegowa? Jaki transport własne auto (jakie problemy)?
      Pozdrawiam,
      • Gość: acton Re: Ukraina - turystyka IP: *.jedwab.net.pl 26.07.02, 10:51
        Masę informacji nt. bazy noclegowej i bezpieczeństwa w poprzednich tipsach.
        Szkoda się powtarzać.
        • Gość: Karolina Re: Moskwa zapraszam IP: *.ciechanow.sdi.tpnet.pl 27.07.02, 13:58
          Zapraszam do Moskwy
          Wyjazd 10.08 - 15.08 pociągiem
          Noclegi w Puszkinie
          Do końca sierpnia
          Czekam na odzew
      • Gość: Dawid Re: Ukraina - turystyka IP: 213.30.57.* 26.07.02, 11:31
        Baza noclegowa:

Lwów - polecam hotel Dzordz (biuro Kalinka w Wawie rezerwuje tam noclegi). Na
        dworcu sa czasami babcie wynajmujace kwatery (5 USD) za osobe. Ale uwaga:
        warunki prawdopodobnie beda bardzo zle jak na nasze polskie standardy -
        ubikacja na korytarzu, jedyna mozliwosc umycia sie to opluskanie sie w miednicy
        stojacej w kuchni. Goscie nie maja swoich pokoi, tylko spia poukladani w living-
        roomie. Woda na calej Ukrainie w domach prywatnych jest od 6 do 9 rano i od 6
        do 9 wieczorem.

Odessa - na dworcu kolejowym sa tabuny babc z plakietkami "sdaju komnatu".
        Ceny - 5-10 USD. Warunki raczej jak wyzej.

Kijów - brak tanich noclegów. Tylko drogie lub bardzo drogie hotele. Trzeba byc
        szczesciarzem zeby wydac mniej niz 50 USD za noc. Polecam hotel "Bratyslawa"

Krym - na dworcu autobusowym w jalcie ludzie oferujacy wynajem mieszkania
        znajda turystów szybciej niz turysci znajda ich. Ceny sa smieszne: my (3 osoby)
        wynajelismy mile 3pokojowe mieszkanie za 20 USD za dzien. Wyszlo 7 USD na osobe.

Aha, ostrzezenie dla polskich turystów, zwlaszcza na Krymie - nie chodzcie
        ubrani w szorty i sandaly i z plecakiem ze stelazem. Ukrainska milicja
        zatrzymuje takich turystów (wiedza ze to Polacy - jestesmy praktyczne jedyna
        nacja spoza bylego ZSRR przyjezdzajaca w duzych ilosciach na wakacje) i
        kontroluje ich na ulicy czasem kilka razy dzienne. Lepiej nie rozmawiac glosno
        po polsku jak widzicie mundurowego w poblizu i ubierac sie tak zeby nie
        wyrozniac sie z tlumu.
        • Gość: globtroter Re: Ukraina - turystyka IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 27.07.02, 12:25
          Czasami jeżdżę na Ukrainę,mogę do tego wszystkiego dodać,że drogi są fatalnie
          oznakowane a często nie ma w ogóle nr. dróg.Hotel Dżordż we Lwowie jest jednym
          z droższych hoteli,polecam hotel Burger lub Nton.Woda w hotelach jest również
          do godz.23(ciepła woda). Wszysko zależy oczywiście od kasy,jeżeli nie masz za
          wiele, tanio podróżuje się pociągiem z Lwowa na Krym około 30 godz. Oplata tzw.
          strachowka od osoby do 8 dni pobytu wynosi 12 hrywien 1dolar=5.30 hryw.płatne
          na granicy,często panienki od strachiwki próbują naciągnąć naszego turystę i
          mówią,ze opłata wynosi 22 hr.Ostatni raz byłem w zeszłym miesiącu i tyle
          płaciłem.Trzeba zabrać ze sobą papier toaletowy, ubikacje znajdziesz po
          zapachu,najgorzej z tym problemem jest na cmentarzu Lyczakowskim we
          Lwowie.Jednak warto zwiedzić Ukrainę Krym lub nasze kresy wrażenia
          niezapomniane.TO nie to co basen morza śródź. wszystko podobne do siebie.
          Zobaczyć stepy lub przepłynąc łodzią po Dniestrze to jest to. Dużo inormacji
          dostałem w biurze podróży Guide service w Warszawaie,którzy specjalizują sie w
          wycieczkach nz Ukrainę tel.8264946 pozdrawiam miłych wrażeń,aha co do
          bezpieczeństwa bandyci z ukrainy są w Polsce albo nba zachodzie europy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka