Gość: Wojtek IP: *.radiozet.com.pl 24.10.02, 11:17 Chodzi mi o połączenie promowe, z Polski, a jeżeli nie z Polski, to skąd? Może być też połączenie kolejowe(jeżeli takie jest). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adrian_goteborg Re: Jak dotrzeć do Helsinek 25.10.02, 12:53 CZESC! Mozna tak prom do Helskinek ze Sztokholmu(Gdansk-Nynäshamn) lub z Talina do Helsinek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Geografik Re: Jak dotrzeć do Helsinek IP: *.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl 25.10.02, 18:08 Przez Bałtyk kierując się na północ ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmk Re: Jak dotrzeć do Helsinek IP: *.tky.hut.fi 26.10.02, 20:10 Najpopularniejsze sposoby dotarcia do Helsinek droga ladowo-morska: 1) prom Gdansk - Sztokholm - Helsinki; 1a) prom Gransk - Sztokholm - Turku, potem pociag do Helsinek; 2) statek towarowy z firmy Euroafrica (zabieraja pasazerow) Gdynia - Helsinki (lub inne miasta finskie na wybrzezu Zatoki Finskiej); 3) autobus do Tallina i prom do Helsinek; 3a) wlasny samochod na tej trasie; 4) pociag Warszawa - Petersburg - Helsinki; 5) statek towarowy z firmy Euroafrica (zabieraja pasazerow) Gdynia - Helsinki (lub inne miasta finskie na wybrzezu Zatoki Finskiej); 6) prom z Rostock (Niemcy: trzeba jakos tam dotrzec) do Hanko i autobus do Helsinek; 7) prom Swinoujscie - Ystad, pociag do sztokholmu i dalej prom do Turku lub Helsinek; Sa tez sposoby niestandardowych: - za sp. ZSRR przeplywano Zatoke Finska kajakami; - w XVII w Baltyk zamarzal zima tak, ze kursowaly po nim dylizanse (po drodze staly tymczasowe zajazdy); to wymaga niestety troche mrozniejszych i dluzszych zim... Chyba najlepsze sa sposoby z punktow 1-3. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szymon Re: Jak dotrzeć do Helsinek IP: 213.134.149.* 04.11.02, 10:25 > 4) pociag Warszawa - Petersburg - Helsinki; Zainteresował mnie ten p. wiadomo najtaniej autokarem do Tallinna i promem, Euoroafrica kosztowniejsza niż samolot. Ale z pociągiem nie słyszałem. Bezpośredniego połączenia chyba nie ma. Z przesiadkami można jechać i przez Reykiavik ;)). Pytam poważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kmk Re: Jak dotrzeć do Helsinek IP: *.tky.hut.fi 06.11.02, 16:47 Odpowiadam (powaznie): > > > 4) pociag Warszawa - Petersburg - Helsinki; > Ale z pociągiem nie słyszałem. > Bezpośredniego połączenia chyba nie ma. No tak 100% bezposredniego nie ma, natomiast jest, jak napisalem, z przesiadka w ex-Leningradzie. Tam z Warszawy mozna dojechac bezposrednio, choc troche to trwa: 1) wtorki, czwartki, niedziele: Odjazd: Warszawa Centralna 23:43 Przyjazd: St.Petersburg Witebski 6:26 (+2) 2) codziennie: Odjazd: Warszawa Centralna 6:32 Przyjazd: St.Petersburg Witebski 10:09 (+1) Gdy juz bedziesz na dworcu Witebskim metrem (linia 1) w ciagu 30 min dojedziesz na pl.Lenina, przy ktorym jest dworzec Finlandzki. A stamtad codzinnie odchodza dwa pociagi do Helsinek: Odjazd: St.Petersbug Finlandzki 7:48 Przyjazd: Helsinki 12:18 Odjazd: St.Petersbug Finlandzki 16:48 Przyjazd: Helsinki 21:18 Jesli nic sie nie spozni, to przyjezdzajac o 6:25 masz szanse zlapac ten pospieszny o 7:50. Ale ja bym jednak poczekal do popoludnia i troche rozejrzal sie, to b.ladne miasto. Bilety do nabycia w kasach miedzynarodowych PKP, cena 2 lata temu w jedna strone bez zadnych znizek wynosila chyba niecale 300zl. Wiekszosc to cena biletu Petersburg-Helsinki, a wiec mozna tu mocno zaoszczedzic jadac autobusem. Jest wiele linii, rosyjskie sa tansze od finskich. Finski ExpressBus (www.expressbus.com) jezdzi z Petersburga 2 razy na dobe. > Z przesiadkami można jechać i przez Reykiavik ;)). Coz, o ile wiem na Islandii nie ma koleji, wiec pomysl na podroz pociagiem przez Reykiavik moze napotkac powazne przeszkody podczas realizacji praktycznej... Ale to tylko moje skromne zdanie, napisz koniecznie gdyby Ci sie udalo! ;) A na razie zycze powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Erik dojazd do Finlandii IP: 212.182.194.* 07.11.02, 10:28 Wczoraj podali w wiadomosciach ( Turku TV) informacje o uruchomieniu nowego polaczenia min. z Polska (droga morska) Trasa: Turku- Ryga- Gdansk- Rostock- Turku. Jezeli podczas rejsu mozna zwiedzic Ryge- to moze byc ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś