Dodaj do ulubionych

uprawnienia pilota

14.06.06, 07:54
Czy uprawnienia do pilotowania "ulegaja przedawnieniu" ? Mam uprawnienia pilota wycieczek zagranicznych II gr.i 16 lat praktyki z grupami przyjazdowymi i wyjazdowymi. Dodatkowe kursy do prowadzenia grup przyjazdowych jednak od 92 roku nie pilotuje ze względu na wychowywanie dzieci. Teraz gdy już studiują a ja jestem dyspozycyjna mogłabym wrócić bo turystyka jest i była dla mnie zawsze ważna /ostatnie lata tylko teoretycznie/ ale nie wiem czy jeszcze moge?? może ktoś może mi odpowiedzieć ?
Obserwuj wątek
    • nagare Re: uprawnienia pilota 14.06.06, 16:22
      Witam. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale wedle mojej wiedzy kilka lat temu
      była weryfikacja "papierów" pilockich. Ci którzy tego nie zrobili na czas -
      musieli ponownie podchodzić do egzaminu.
      Niestety spotkało to również osoby "pilotujące" od wielu lat, którzy się
      zgapili. Nawet były odwołania, osob z udokumentowaną pracą pilocką, ale Urząd
      stwierdził, że jeśli taka osoba pilotuje tyle lat to przecież taki tam egzamin
      nie będzie jej sprawiał żadnego problemu. A że sobie trzeba za niego
      zapłacić...no cóż.
      Jeśli wymieniłaś wtedy papiery to tylko musisz sprawdzić do kiedy masz ważny
      identyfikator pilocki - jego ważność jest uwarunkowana badaniami lekarskimi
      (ale z tego co wiem to chyba maksymalnie można dostać na 4 lata, potem trzeba
      zrobić badania i znowu przedłużają na jakiś tam okres czasu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka