Dodaj do ulubionych

czy mam takie uprawnienia?

07.08.09, 16:05
Hej. Biuro zaproponowało mi konwój grupy dorosłych ludzi na trasie kraków-praga, praga-kraków. w pradze przekazuje grupe rezydentowi, a sama zabieram poprzednia grupe z pragi i wracam z nimi do wawy. Na miejscu w pradze ma czekac przewodnik, po zwiedzaniu mam z nimi wracac.
Czy ja- nie majac uprawnien pilota, majac tylko uprawnienia wychowawcy moge podjac sie tej pracy? Biuro mowi, ze moge, ale mam watpliwosci.

Obserwuj wątek
    • malediwypiotrs Re: czy mam takie uprawnienia? 07.08.09, 20:26
      I bardzo słusznie...
      • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 07.08.09, 20:33
        czy moze mi ktos przytoczyc jakis kodeks, jakas podstawe prawna ze nie moge? nie wiem gdzie mam znaleźć takie przepisy aby sie upewnic.
        jesli bym pojechala tylko z dokumentem opiekunka,bez ukonczonego kursu pilota-jakie moga byc tegokonsekwecje wobec mnie i biura?
        • polciak08 Re: czy mam takie uprawnienia? 07.08.09, 21:42
          zachęcam do przeczytania ustawy o usługach turystycznych w rozdziale 4 jest
          wszystko o pilotażu natomiast artykuły 29 - 31 mówią bezpośrednio o kontroli i
          obowiązku zapewnienia grupie opieki pilota :) podaję link z którego można
          ściągnąć ową ustawę: www.sendspace.com/file/r9238k
          • polciak08 Re: czy mam takie uprawnienia? 07.08.09, 22:04
            Dodam jeszcze, że dziwi mnie fakt, że biuro ryzykuje chcąc wysłać osobę bez
            uprawnień kiedy w koło kręci się cała masa pilotów początkujących -
            poszukujących czegokolwiek na zdobycie doświadczenia ;-) W dodatku wydaje mi
            się, że do konowojowania nie trzeba mieć nawet uprawnień wychowawcy kolonijnego
            lecz ukończone 18 lat.
            • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 07.08.09, 22:23
              dziekuje za ustawe, czyli moge jechac czy nie? bo nie wiem w koncu czy to jest legalne abym konwojowała grupe 50 osob autokarem i pociagiem bez legitymacji pilota.

• malediwypiotrs Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 11:59
                A przeczytałaś tą ustawę czy nie??? Czy tylko za link dziękujesz i
                dalej na wolne tłumaczenie czekasz...
                • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:28
                  tak ale to jest ustawa o pilotażu, a nie o konwoju.

Ja bede konwojowac grupe, wiec nie wiem!

i zamiast byc bezczelny, moglbys pomoc.dobra rada na przyszlosc.
                  • crazy_guide Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:38
                    Z tego co zrozumialam w Twoim przypadku chodzi o zwykle wahadlo, tylko ze biuro
                    nazwalo to konwojem. Zwal, jak zwal, ale uprawnienia pilota musisz miec. W razie
                    kontroli biuro umyje rece a Ty bedziesz miec problemy.Z reszta sadzac po tym, ze
                    biuro zdecydowalo sie na osobe bez uprawnien, wyegzekwowanie wynagrodzenia
                    stawialabym pod znakiem zapytania.
                  • anetapzn Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:44

maxwel3 napisała:

> tak ale to jest ustawa o pilotażu, a nie o konwoju.
                    >
                    > Ja bede konwojowac grupe, wiec nie wiem!

>
                    > i zamiast byc bezczelny, moglbys pomoc.dobra rada na przyszlosc.

Koleżanko droga, malediwypiotrs nie był bezczelny tylko po prostu zadał pytanie.
                    A czytanie ze zrozumieniem (także ustaw) jest podstawową cechą dobrego pilota (
                    i nie tylko). Dobra rada na przyszłość.
                    • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:49
                      ale ja nie mam pilota i mam prawo nie wiedziec wielu rzeczy, bo na kursie wychowawcow tego nie ucza. wiec spytalam was, doswiadczonych pilotow.

Jakie moga byc konsekwencje tego, jesli pojade i mnie złapia na granicy np?

• maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:52
                      w takim razie co mam odpowiedziec biurze podrozy?

• crazy_guide Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 12:59
                        Nie koniecznie na granicy. Kontrole szczegolnie w okresie letnim sa nasilone.
                        ITD czyli inspekcja trasposrtu drogowego w kazdym miejscu w Polsce moze poprosic
                        Cie o okazanie legitymacji pilockiej, a jezeli takowej nie masz to Cie wysadza i
                        bedziesz musiala dzwonic do biura, zeby jakiegos PILOTA przyslali... albo
                        turysci pojada bez niego, ale bez skarg sie nie obejdzie,z ktorymi bedziesz
                        musiala ty sobie poradzic. Jezeli masz mocne nerwy to jedz, ale nie
                        ryzykowalabym dla podejrzewam marnych pieniedzy ...
                        • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 13:03
                          no pienaidze marne, aczkolwiek myslalam ze przy okazji bede miec wycieczke i zwiedzanie pragi, a poniewaz tam nie bylam chcialam jechac.

Biuro wiem jakie moze miec konsekwencje, a ja? Poza tym ze mnie wysadza.
                          • crazy_guide Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 13:15
                            Przeczytaj ustawe tam jest WSZYSTKO napisane. Pomimo, ze odnosi sie ona do
                            pilotow to w tym przypadku, jesli sie podajesz za pilota a nim nie jestes groza
                            ci te same konsekwencje
                            • crazy_guide Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 13:16
                              Wez pod uwage to, ze komus moze sie nie daj Boze cos stac a wtedy przewodnik nie
                              bedzie sobie glowy tym zawracal tylko powie ze to Twoja brocha.
                              • maxwel3 Re: czy mam takie uprawnienia? 08.08.09, 13:26
                                Ok, dzieki. Przeczytałam ustawe.

Swoja droga, co za nieprofesjonalne biuro.

• valdi49 Re: czy mam takie uprawnienia? 09.08.09, 09:59
                                  Najbardziej co mi się w tym poście podoba to użycie
                                  słowa "konwojowanie". Jak 17 lat pilotuję wycieczki w żadnym biurze
                                  nie użyto tego słowa. Konwojowanie kojarzy mi się z np. transportem
                                  więźniów z jednego więzienia do innego a już na pewno z transportem
                                  np. osób o b. ograniczonych prawach. Słowo to nie powinno mieć
                                  zastosowania w turystyce i gdybym go usłyszał na odprawie to od razu
                                  zapaliłoby mi się żółte światełko.
                          • polciak08 Re: czy mam takie uprawnienia? 09.08.09, 11:33
                            szczerze powiedziawszy zadziwia mnie ta cała sytuacja.. albo raczej biuro..
                            natomiast nawet jeśli biuro nie powiedziało tego wprost to będą wymagać od
                            Ciebie wykonywania pracy pilota czyli.. (patrz ustawa artykuły o obowiązkach
                            pilotów wycieczek :P ) A tak przy okazji wycieczki i zwiedzania Pragi to
                            zapewniam że po takim wyjeździe mając pod sobą grupę 50 dorosłych osób, którymi
                            się trzeba zająć znienawidzisz Pragę ;) Nie chcę Cię w jakikolwiek sposób
                            zniechęcić ale proponuję dowiedzieć się więcej na temat tego zawodu a byc może
                            zdecydujesz się pójść na kurs i zdobyć licencję. Pozdrawiam
                        • mkaczka Re: czy mam takie uprawnienia? 27.08.09, 17:56

> Nie koniecznie na granicy. Kontrole szczegolnie w okresie letnim sa nasilone.
                          > ITD czyli inspekcja trasposrtu drogowego w kazdym miejscu w Polsce moze poprosi
                          > c
                          > Cie o okazanie legitymacji pilockiej,a jezeli takowej nie masz to Cie wysadza

Wysadzą? I co jeszcze? Od razu do pierdla albo do lochu z torturami włącznie...
                          Ale też wam bajki na tych kursach opowiadają.
                          • smerv Re: czy mam takie uprawnienia? 28.08.09, 00:34
                            Może się mylę, ale ITD ma prawo sprawdzić legitymację pilota nie na
                            mocy ustawy, tylko porozumienia pomiędzy tą instytucją a Izbą
                            Turystyki. Kiedyś (parę lat temu) było to mocno nagłaśniane w
                            mediach. Parę razy zdarzyło mi się przeżyć kontrolę ITD, sprawdzali
                            tarcze, urlopówki, papiery autokaru. O legitymację mnie nikt nie
                            pytał. Raczej logiczne, bo jak sama nazwa wskazuje, ITD jest do
                            kontroli transportu, czyli przewoźników. Ponieważ od września
                            przepisy dotyczące kierowców (bodajże 10.09) znowu się zaostrzą,
                            można spodziewać się intensywnych kontroli. Ale głównie kierowców.
                            Pozytywnym faktem jest, że są już indywidualne, cyfrowe rejestratory
                            czasu pracy kierowców - tzw. digitale. Tego teoretycznie nie da się
                            oszukać (chociaż Polak wszystko potrafi). Pewno na rynku niedługo
                            pojawia się urządzenia Made in PRC, gdzie taką kartę będzie można
                            przeprogramować...
                            Wracając do meriutum. Biuro zakłada, że wszystko pójdzie gładko. Na
                            granicy nikt Cię nie zatrzyma, bo trzeba tylko zwolnić, a i to już
                            nie zawsze. Po przekroczeniu granicy tym bardziej. Więc musisz sam
                            sobie odpowiedzieć na pytanie, czy będziesz umiał się zachować w
                            sytuacji nieprzewidzianej - choroba czy wypadek (czego Ci nie życzę,
                            ale może być), kradzież, konflikt z prawem, bo Polak z granicą lubi
                            pokazać, że jest panisko. To nie formalne papiery powodują, że ktoś
                            umie wykonywać pracę pilota.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka